Menstruatiecups

Menstruatiecup-MamiCupMenstruatiecups roepen regelmatig vragen op en reacties in de trant van “gatver!”. Waarschijnlijk is het geen regelmatig onderwerp van gesprek met vrienden en familie hoe je je menstruatiebloed opvangt.Deze blog gaat daar wél over, over je menstruatie en over een gifvrij, goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor wegwerpmaandverband en -tampons.

Wegwerpmaandverband en -tampons

De meeste vrouwen zullen wegwerptampons of -maandverband gebruiken als ze ongesteld zijn. Al dan niet met toegevoegde geurtjes waarmee de fabrikanten ons willen leren dat je menstruatie iets vies is wat je vooral moet verdoezelen met bloemige geurtjes.

De meeste soorten wegwerpmaandverband worden gemaakt van polypropyleen, chloor gebleekte houtpulp en bevatten een superabsorberende gel van polyacrylaat. Als lekdichte laag wordt polyethyleen gebruikt. Soms wordt ook nog parfum toegevoegd. Tampons worden vaak gemaakt van rayon of een mengsel van rayon en katoen. Geen volledig natuurlijke materialen dus, die je toch heel intiem gebruikt waarbij ze in direct contact komen met zeer gevoelige huid. Huidirritatie door wegwerpmaandverband is iets wat dan ook geregeld voorkomt. Dan is er nog het vele verpakkingsmateriaal, doordat maandverband en tampons afzonderlijk in plastic verpakt zijn is de millieubelasting van menstruatieproducten hoog.

Een goed alternatief voor de reguliere menstruatieproducten zijn tampons en maandverband van 100% biologisch katoen in een biologisch afbreekbare verpakking.

Inlegkruisjes-light-van-biologisch-katoenJe menstruatie is duur!

Alle wegwerpmenstruatie producten zijn duur. Voor het idee: een vrouw is gemiddeld 45 euro per jaar kwijt aan menstruatie producten.

Een herbruikbare menstruatiecup kost daar maar een fractie van en is een eenmalige uitgave die je na een aantal maanden gebruik al hebt terugverdiend. Tel uit je winst!

Voordelen menstruatiecup

Er is heel veel informatie te vinden over waarom een menstruatiecup zo handig is. Om een lang verhaal kort en duidelijk te maken, eigenlijk heeft een menstruatiecup alleen maar voordelen:

 • Gemaakt van natuurlijke materialen.
 • Niet poreus dus veel minder risico op het zgn. Toxic Shock Syndrome.
 • Veel vrouwen ervaren minder pijn tijdens de menstruatie.
 • Duurzaam, een cup gaat jaren mee.
 • Geen afval.
 • Goedkoper dan wegwerpproducten.
 • Hygiënisch.
 • Minder vaak verschonen vanwege de grotere inhoud.
 • Ideaal bij sporten, zwemmen, sauna.
 • Ook te dragen als je slaapt.

Naast al deze fijne voordelen is een menstruatiecup gewoon heel praktisch in het gebruik. Je kunt hem maximaal 12 uur dragen, waardoor je de cup, zeker op de lichte dagen van je menstruatie, niet vaak hoeft te legen.

Gebruik menstruatiecup

FemmyCycle-menstruatie-cupHet inbrengen en er weer uithalen van een menstruatiecup lijkt ingewikkeld en in het begin moet je er even handigheid in krijgen. Maar geen zorgen, je hebt het echt snel onder de knie. Er zijn verschillende vouwmethoden voor een menstruatiecup om hem in te brengen. Je moet even uitvinden welke voor jou het fijnste is. Daarna is het een fluitje van een cent. Het is handig om een fonteintje in de buurt te hebben om de cup schoon te spoelen, maar is die niet, dan kun je een flesje water gebruiken of je veegt hem gewoon schoon met wc-papier waarna je hem weer inbrengt.

Materiaal menstruatiecups

De meeste menstruatiecups zijn gemaakt van 100% veilig medisch siliconen. Dit is goedgekeurd, hypo-allergeen en vrij van schadelijke stoffen zoals kleurstoffen en parfums. Wel zo fijn voor iets wat je inwendig draagt en in contact komt met dun kwetsbaar slijmvlies. Menstruatiecups van siliconen zijn ook geschikt voor vrouwen met allergieën en/of een gevoelige huid. Het fijne is: een menstruatiecup van siliconen is hartstikke duurzaam, hij is herbruikbaar en gaat jaren mee.

Wasbare-Inlegkruisjes-bio-katoenWasbaar inlegkruisje

Tijdens de zware dagen van je menstruatie kan het prettig zijn om voor de zekerheid, samen met een menstruatiecup, een inlegkruisje te dragen. Een wasbaar inlegkruisje is dan een goed alternatief voor dure en milieuonvriendelijke wegwerpvarianten.

Menstruatiecup iets voor jou?

Een menstruatiecup, iets voor jou? Misschien moet je even wennen aan het idee. En als je eenmaal aan het idee gewend bent en hebt besloten er eentje te kopen, moet je waarschijnlijk ook weer even wennen aan hoe hij eruit ziet en hoe te hem gebruiken. Maar je zult zien dat dat supersnel gaat en voordat je het weet ben een tevreden menstruatiecupgebruikster. Eén die geld en afval bespaart en ook nog eens 100% veilige materialen gebruikt. Alleen maar goeds dus!

Reacties (24) -

 • Janet

  Janet

  19-12-2013 15:03:57 | Reply

  Wat super dat jullie deze nu verkopen... Gebruik al jaren mijn cup kan niet meer zonder.. Het is je eigen lichaam dus waarom er vies van zijn...! super uitvinding voor vrouw en milieu...

 • Petra

  Petra

  21-12-2013 14:46:03 | Reply

  Wasbaar maandverband, wil nooit meer anders! Geurloos, veilig, geen irritatie, milieuvriendelijk.

 • laura

  laura

  29-12-2013 22:10:25 | Reply

  Heb er een besteld.
  Normaal gesproken zou ik m begin januari kunnen gebruiken, ben zeer benieuwd!
  Groetjes

 • Angenita

  Angenita

  15-1-2014 17:05:39 | Reply

  Ik heb me nog nooit zo schoon gevoeld als met de menstruatiecup. Ik wil nooit meer iets anders. Ik gun iedere vrouw zo'n ding en nooit meer geklier met tampons, maandverbanden en andere troep. Evn kijken op youtube voor verschillende inbreng mogelijkheden.

 • Pauline

  Pauline

  29-1-2014 15:44:38 | Reply

  Gebruik al jaren de menstruatiecyclus. Erg tevreden over. Hoefde nooit meer op mijn werk te verschonen: ik deed het gewoon thuis voor en na mijn werk. Helaas is na de geboorte van mijn dochter mijn cyclus gewijzigd waardoor ik nu 1 dag veel bloed verlies en moet nu dus wel 1X op mijn werk doen. Het verschonen is niet leuk werkje maar nog altijd beter dan veel vaker maandverband te verschonen en het geeft een veel frisser gevoel.

 • Liesbeth

  Liesbeth

  3-2-2014 17:32:30 | Reply

  Ik heb er sinds kort één, niet via jullie trouwens, maar ik vind t echt vreselijk. Helaas. Niet voor mij!

 • Yvonne

  Yvonne

  27-2-2014 15:40:30 | Reply

  Sinds een paar maanden gebruik ik de cup en wasbaar maandverband. Waarom wist ik dit niet eerder??????
  Wil niet meer anders.

 • Lien

  Lien

  28-2-2014 14:51:17 | Reply

  Heel fijn product. Goed voor milieu, portemonnee en hygiënisch gevoel. Na al die jaren eindelijk niet meer doorlekken. Het is even wennen, maar het levert veel op. Ook 's nachts is het veel fijner. Eerlijk gezegd: sinds de geboorte van mijn eerste kindje zit hij wel veel beter. Ik heb daarna ook pas de silicone gevonden. Ik had eerst eentje van rubber, maar die zat nooit echt goed.
  Ik heb wel het onderste tuutje er helmaal afgeknipt, dat bleef me altijd in de weg zitten en sindsdien werkt het perfect.

 • E

  E

  28-3-2014 11:28:19 | Reply

  Nou, ik was vooraf helemaal vóór, maar voor mij werkt dit niet: de cup blijft niet op z'n plaats zitten en kruipt helemaal richting baarmoeder. Wat een geklier om het weer terug te vinden! En daarbij houdt hij ook niet alles tegen, dus toch maandverband nodig. Of is de femmecup dan niet de juiste voor mij (one size) gezien de 4 bevallingen die ik achter de rug heb??

 • Angenita

  Angenita

  28-3-2014 12:10:41 | Reply

  Ik denk echt dat je dan een te kleine hebt...meeste merken hebben 2 maten en soms zelfs 3. Om te weten welke maat je moet hebben wordt als norm het al dan niet hebben van kinderen en leeftijd als norm gebruikt. Cupje hoort een soort vacuum te maken en dat gebeurt bij jou duidelijk niet....kan m.i. alleen maar als het cupje een te kleine maat heeft.

 • Fureo

  Fureo

  3-4-2014 17:02:30 | Reply

  Wat als je motivatie niet uit milieuvriendelijk of kostenbesparing voortkomt? Dan is toch de eerste reactie: pfff, lijkt me een gedoe. En onfris om te legen, zeker als je onderweg bent.
  Ik lees vooral informatie over de materiaaleigenschappen en dat het zo praktisch is in gebruik. Maar ik ben vooral benieuwd naar de werkelijke ervaringen: hoe voelt het, hoe gaat het tijdens het legen, is het inderdaad zo handig, gaat het inbrengen inderdaad zo makkelijk, worden je handen niet vies, voel je hem niet zitten, wordt het geen knoeiboel om hem goed in te brengen als je veel vloeit?

 • Sandra_

  Sandra_

  13-4-2014 20:50:41 | Reply

  Fureo, de werkelijke ervaringen van mijzelf:
  Hoe voelt het: niet. Ik voel hem zelf echt niet zitten. Ik heb het steeltje er nog aan, maar voel deze ook niet. Die kun je er evt ook afknippen als je daar last van hebt. Het is zelfs zo dat ik moet opletten de cup niet te vergeten, dat gebeurt mij nog wel eens omdat ik hem echt niet voel. Ik zit dan echt te bedenken: heb ik hem nu nog in of al uit? Ik kan dat niet voelen.

  Tijdens het legen: Je pakt de cup aan de basis (mocht hij wat omhoog zijn gekropen dat is normaal en kan geen kwaad. Pak  het steeltje terwijl je met je spieren wat omlaag drukt dan komt hij wat omlaag en kun je de basis pakken). Dan knijp je zachtjes/pakt hem beet waardoor het lichte vacuum verbreekt en je haalt hem zo naar buiten (dat gaat na een paar keer oefenen zonder knoeien). Thuis heb je vaak een kraantje erbij en je kunt hem meteen schoonspoelen en weer in brengen. Onderweg zorg ik altijd dat ik een flesje water mee heb om hem schoon te spoelen.
  Er zijn ook vrouwen die hem alleen leeggooien en schoonvegen met toiletpapier. In de praktijk is het bij mij zo dat ik maar zelden ergens anders hoef te verschonen/omspoelen omdat ik hem lang aan 1 stuk kan dragen. Maar we zijn allemaal zo verschillend in bouw en mate van menstruatie, dat dat kan verschillen per persoon. Zoals je met tampons en maandverband moet bedenken dat je een voorraadje meeneemt in je tas, moet je bij de menstruatie cup bedenken of je ergens moet verschonen zonder water en dus een flesje water meenemen.

  Uithalen van een cup is gemakkelijker dan een tampon omdat de cup gewoon glad is. Een tampon kan, doordat het alle vocht opneemt, heel droog zijn waardoor uithalen niet zo prettig kan zijn.

  Inbrengen, ja dat gaat inderdaad heel gemakkelijk. Net als het uithalen heb je het na een paar keer onder de knie en doe je het automatisch.

  Worden je handen niet vies: ja je vingers een beetje (net als met tampon inbrengen) maar ook die spoel je af samen met de cup. Of met water uit flesje bijv.

  Inbrengen is geen kliederboel, omdat je hem vouwt en hij gaat open als je hem inbrengt, dus hij vangt meteen menstruatiebloed op.

  Ik ben ook benieuwd naar de ervaringen van anderen.

  Ik gebruik nu ca 6 jaar een menstruatiecup, na de eerste menstruatie had ik het onder de knie. Tampons gebruik ik heel zelden bijv op de camping of een andere situatie, waar ik het dan toch net te onhandig vindt (en die vind ik dan erg stroef en naar bij het inbrengen en uithalen omdat ik de cup gewend ben)

 • Liesje

  Liesje

  25-4-2014 20:04:29 | Reply

  Vraagje:
  Tijdens mijn laatste menstruatie heb ik de femmecup gebruikt.
  Het is alleen zo dat het nog aardig lekt en 'aan de wandel gaat'....
  Wss is de maat dan niet juist.
  Zijn de cups van naturcup ook volledig gifvrij etc? Op de website is het lastig terug te vinden en wellicht dat iemand het weet
  Groetjes

 • P

  P

  3-6-2014 12:37:53 | Reply

  Hallo,

  De cup klinkt interessant. Wat ik me nog wel afvraag is of de maat van cup die jullie aanbieden ook in mijn geval geschikt is - online lees ik dat ze meestal in meerdere maten verkrijgbaar zijn, afhankelijk van zwangerschappen en leeftijd. Ik ben eind dertig en heb twee bevallingen achter de rug. Is de cup die jullie aanbieden dan voor mij een goede optie?

  Dank!

 • Liesje

  Liesje

  3-6-2014 14:35:07 | Reply

  Hey P,

  Vanuit eigen ervaring gesproken zou ik een grotere aanschaffen.
  Ik ben 31 en heb twee bevallingen gehad en zoals je leest is hij voor mij niet groot genoeg... Ik moet nu een tweede aanschaffen.
  Je zou dat eigenlijk moeten kunnen meten!!

  Groetjes Liesje

 • Sandra_

  Sandra_

  3-6-2014 17:18:29 | Reply

  Het zou ideaal zijn als je kon meten welke maat je moet hebben. Vrouwen zijn zo verschillend. Ik ben ook twee keer bevallen en van een cup die 2 maten heeft heb ik de grootste gehad, want ik ben ooit bevallen en daar paste de grootste maat bij. Maar deze was mij veel te groot waardoor hij ging lekken. Femmecup is one-size fits most. Ze hebben een gemiddelde maat cup gemaakt waardoor deze cup bij het grootste gedeelte van de vrouwen, bevallen of  niet, zal passen. Het kan natuurlijk zijn dat hij toch te klein of te groot is, dan weet je dat je een ander soort cup moet nemen die een stuk groter of kleiner is.
  Femmecup is ook gemaakt van zeer soepel siliconen en de rand is vrij stevig vergeleken met sommige andere cups, ook hierdoor past hij bij de meeste vrouwen goed.

 • P

  P

  5-6-2014 11:36:40 | Reply

  Hi Liesje en Sandra,

  Bedankt voor jullie reacties. Lastig dat het zo moeilijk in te schatten is of de cup gaat passen maar ik zal het gewoon moeten uitproberen dus!

 • Sha

  Sha

  25-6-2014 21:50:48 | Reply

  Ik ben 27 en heb 1 bevalling achter de rug. Vorig jaar heb ik de grote maat organicup gekocht, maar eigenlijk lekt hij altijd, hoe ik hem ook inbreng en eraan rommel. Volgens mij vouwt hij dan ook niet helemaal uit. Zal ik dan toch een kleinere maat moeten proberen?

 • Genietje

  Genietje

  25-6-2014 22:39:19 | Reply

  Ik ben 45 en heb een keizersnee gehad. Kocht dus de grote maat en na 2 menstruaties begon het gedonder, lekken en iedere menstruatie meer. Als ik met mijn vinger langs de rand ging leek het idd alsof er ruimte zat tussen de cup en mijn schede. Ik heb toen de kleinere geprobeerd en probleem was opgelost. Tot ik een inwendig onderzoek moest ondergaan....ja toen had ik de grotere nog liggen en dat ging toen helemaal goed! Dus ik denk dat het goed is om te proberen! Het is een norm en uitzonderingen blijf je houden. Kennelijk ben ik niet zo groot geschapen ;-) !

 • Fie

  Fie

  31-1-2016 11:39:11 | Reply

  Begin januari dit jaar ben ik bevallen van mijn eerste kindje. Ik gebruik al jaren de menstruatiecup en ben heel tevreden. Ik kan niet wachten om hem terug te gebruiken ipv het maandverband dat ik nu inleg. Vanaf wanneer, na een natuurlijke bevalling, mag je de cup opnieuw inbrengen? 20 dagen na mijn bevalling hadden mijn vriend en ik terug geslachtsgemeenschap, nadien nam mijn bloeding, die zo goed als weg was, terug (en heviger) toe. Nu ben ik bang dat ik opnieuw meer bloedverlies zal veroorzaken door de cup te gebruiken... Iemand ervaringen?

 • R

  R

  7-4-2017 17:02:18 | Reply

  Ik ben aan het nadenken of ik ook gebruik wil maken van een femmecup/ menstruatiecup. Alleen weet ik niet zo goed of dit ook mogelijk is als je een spiraaltje gebruikt. Wie weet dit?

  • Manon

   Manon

   7-4-2017 23:04:33 | Reply

   Hoi, dat is geen enkel probleem. Het spiraaltje zit in je baarmoeder en de menstruatiecup gaat niet in je baarmoeder. Ook de touwtjes van je spiraaltje zitten niet in de weg. Groeten, Manon

 • Naudin

  Naudin

  23-12-2017 22:32:41 | Reply

  Hallo, ik heb ook nog een vraag. Hebben de meeste mensen gewoon 1 cup of heb je er meerdere nodig?

  • Manon

   Manon

   23-12-2017 22:56:13 | Reply

   Hoi, eentje is genoeg, daar doe je echt een paar jaar mee. Groetjes, Manon

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading