BPA, Bisphenol A: nieuwste onderzoeken

De onderwerpen BPA, weekmakers, en de effecten ervan staan veelvuldig beschreven in eerdere bpa-blogs. Er komen steeds meer nieuwe onderzoeken waarvan de resultaten naar buiten komen en daarover blijven we hier steeds berichten. Dit blog gaat over bpa en zwangerschap.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomt van de American Society for Reproductive Medicine werden twee nieuwe studies gepresenteerd waarover hieronder meer.  Eerst even terug naar de basis:

Wat is BPA ook weer?

Heel technisch gezegd is Bisphenol A, oftewel BPA, een organische verbinding afgeleid van fenol en deze verbinding wordt voornamelijk gebruikt in kunststoffen. Het is één van de meest geproduceerde chemicaliën ter wereld met een jaarlijkse productie van meer dan 2,2 miljoen ton in 2009.

Bisphenol A wordt vooral gebruikt voor de productie van polycarbonaat (policarbonaat). Polycarbonaat is een hard, transparant plastic en wordt o.a. gebruikt voor de doosjes van cd’s en dvd’s, voor onbreekbare flessen voor (baby)voeding (inmiddels verboden in babyflesjes), keukenapparaten, voorwerpen die in de magnetron mogen, en nog veel meer. In een andere vorm wordt het weer gebruikt in epoxyharsen die als beschermlaagje aan de binnenkant van blik of karton worden aangebracht. Zelfs op kassabonnen vind je Bisphenol A terug!

Het is bekend dat BPA in verpakkingen van polycarbonaat of epoxycoatings loslaat en zo in de voedingsmiddelen terecht kan komen, waarna het door de mens opgenomen kan worden. Ook kan BPA vrijkomen bij verhitting. Het resultaat hiervan is, dat bij vrijwel iedereen in de westerse wereld Bisphenol A kan worden aangetroffen in het lichaam. Dat dit zo is, daar wordt niet meer aan getwijfeld. Maar wat de gevolgen ervan zijn, daar is nog veel discussie over. Reden te meer om de onderzoeken te blijven volgen.

Volgens wetenschappers kan BPA schade aanrichten. We hebben het dan over hormonale problemen, vruchtbaarheidsproblemen, gedragsstoornissen en vervroegde puberteit.

Nieuwste onderzoeken over bpa en zwangerschap

De nieuwste onderzoeken zijn gedaan op het gebied van zwangerschap en miskraam. In het eerste onderzoek werden 115 vrouwen gevolgd die onlangs zwanger geworden waren, maar bij wie dit moeizaam ging of die eerder een miskraam hadden gehad. De onderzoekers konden een verband leggen tussen de hoeveelheid BPA in hun bloed en het risico op een miskraam.

De vrouwen werden ingedeeld in vier groepen al naar gelang het BPA level en het risico op een miskraam. (68 vrouwen kregen eerder een miskraam, 47 niet). Het bleek dat vrouwen in het bovenste kwartiel BPA een grotere kans hadden op een miskraam dan vrouwen in het laagste kwartiel. Er moet wel bij gezegd worden dat het hier om een klein onderzoek gaat, wellicht nog niet krachtig genoeg om op dit moment conclusies te trekken.

De tweede studie keek naar de relatie tussen ftalaat(weekmaker)-niveaus bij zowel mannen als vrouwen en de kans op een zwangerschap. Het team volgde een jaar lang 500 stellen, en men ontdekte dat mannen met een hoog niveau aan ftalaten in hun lichaam in dat jaar 20% minder kans hadden om hun vrouw te bevruchten dan de overige mannen. Vreemd genoeg leek het level weekmakers bij vrouwen niet dezelfde gevolgen te hebben.

Hoewel het hier maar om kleine onderzoeken gaat, is het toch de moeite waard om er aandacht aan te besteden. Beide verbindingen (zowel BPA als ftalaten) hebben een hormoonverstorende werking. Dit kan effecten hebben op alles wat te maken heeft met voortplanting, tot aan het risico op borstkanker en de fysieke en cognitieve ontwikkeling van de foetus.

Vermijd blootstelling aan BPA

Het vollédig vermijden van BPA is behoorlijk lastig, maar je komt een heel eind door:

 • Plastic producten en verpakkingen te kiezen met recycle codes 1, 2, 4 of 5. Verpakkingen met codes 3 en/of 7 bevatten vaak BPA. Over de verschillende soorten plastic is een apart blog geschreven.
 • Het gebruik van conservenblikken te verminderen, dit vanwege de gecoate binnenkant
 • Het gebruiken van glas, porselein, of RVS voor voeding en drinken

Vermijd blootstelling aan ftalaten

 • Kies wederom plastic producten en verpakkingen met de codes 1, 2, 4 of 5
 • Koop speelgoed en tandenborstels die vrij van weekmakers zijn, ook hier staan vaak codes op.
 • Lees de etiketten voor producten voor persoonlijke verzorging goed

Elk onderzoek vraagt natuurlijk om nadere informatie en roept wellicht vragen op. Toch blijkt steeds weer dat BPA en weekmakers negatieve effecten hebben. Bij Green Jump vind je alleen artikelen die volledig vrij zijn van BPA en weekmakers.

Reacties (13) -

 • Esther

  Esther

  6-1-2014 15:18:44 | Reply

  Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg. Ik werk nu langzaam het huis door :-) ..het valt gelukkig mee.

 • Pam

  Pam

  4-3-2014 10:35:29 | Reply

  http://www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140227134843.htm

  Hierboven een link naar de resultaten van een onderzoek van 27 feb. 2014 "Bisphenol A (BPA) at very low levels can adversely affect developing organs in primates".
  Daar schrik ik toch wel van. Moet er niet heel snel iets gebeuren nu op het gebied van wetgeving??

 • bregje

  bregje

  1-5-2014 04:18:53 | Reply

  Hallo, weet je hoe het zit met glasheldere siliconen. De spenen van Hema zijn hier van gemaakt en kreeg ik cadeau. Kan ik ze beter retour geven of zijn ze veilig? Gr Bregje

  • Manon

   Manon

   1-5-2014 08:27:51 | Reply

   100% siliconen is gewoon veilig.

 • Bregje

  Bregje

  1-5-2014 10:35:53 | Reply

  Bedacht voor je reactie. Groetjes Bregje.

 • Jeannette

  Jeannette

  5-5-2014 22:44:43 | Reply

  Heeft iemand ervaring met (baby)slippers? Lees dat de ipanema slippers bijv van pvc zijn gemaakt en de havaianas van natuurrubber? Er zit dan nog wel een bandje van stof achter de hiel. Zijn er alternatieven?

 • Jet

  Jet

  5-9-2014 01:19:36 | Reply

  Ik zou heel graag willen weten hoe het nu precies zit met merken als Avent.. Ik heb momenteel nog een handkolf van Avent, gekocht in 2005, dus ongetwijfeld mét BPA. Die gaat dus weg. De laatste jaren heeft Avent echter BPA-vrije producten op de markt gebracht. Zijn deze nu écht veilig? En kan ik nu met een gerust hart een BPA vrije kolf en assesoires aanschaffen? Ik kan in jullie webshop namelijk geen alternatief product vinden.
  Dank.

 • Manon

  Manon

  5-9-2014 09:19:48 | Reply

  Beste Jet, ik kan geen garanties afgeven voor bepaalde merken. Je kunt altijd navragen van welk materiaal het dan wel gemaakt is en dat materiaal dan nog even checken. Groetjes, Manon

 • Mariska

  Mariska

  10-11-2014 19:14:46 | Reply

  Hallo Manon,

  Ik weet dat conservenblikken niet goed zijn, maar hoe zit het met voorraadblikken zoals koffieblik of een theeblik? Zit daar ook BPA aan de binnenkant of zijn die wel veilig te gebruiken? Alvast bedankt.

  • Manon

   Manon

   10-11-2014 20:12:13 | Reply

   Beste Mariska, zou je even aan de fabrikant moeten vragen of er een laagje aan de binnenkant zit of niet. Er zijn zoveel merken en materialen. Ik weet dat helaas niet voor alles. Groetjes, Manon

 • Anne

  Anne

  1-10-2015 20:31:30 | Reply

  Beste Manon,
  Ik doe mijn PWS over BPA. Kunt u mij misschien vertellen door wie het onderzoek over de invloed op de zwangerschap is uitgevoerd?

 • merry

  merry

  8-5-2016 13:59:35 | Reply

  geen bronvermelding. dat is wel jammer. iedereen zegt tegenwoordig vanalles.

  • Manon

   Manon

   8-5-2016 19:41:57 | Reply

   Hai Merry, snap wat je bedoelt. Ik weet niet waarom hier geen directe link nr het onderzoek staat want dat doen we eigenlijk bijna altijd wel. Het blog is al weer van een tijdje geleden dus lastig terugzoeken. Maar op dit blog verzinnen we geen dingen, de realiteit is ruim voldoende om over te bloggen. Groetjes Manon

Pingbacks and trackbacks (2)+

Loading