Tandpasta met fluoride, welke kies je?

We schreven eerder over fluoride in tandpasta. Over dat dat goed is voor je tanden want het maakt je tandglazuur harder waardoor het tandbederf tegengaat. Maar dat het effect op je lijf minder positief kan zijn en dat we daarom ook kiezen voor tandpasta zonder fluoride.

Natuurlijk kiezen toch heel veel mensen gewoon voor fluoridetandpasta en daarom willen we graag weten wat daarin dan de keuze is.  Ook in kindertandpasta's zit fluoride. Natuurlijk wel in aangepaste hoeveelheden. Omdat we nieuwsgierig waren of er tussen de verschillende fluoridetandpasta’s veel verschil zit besloten we dit te onderzoeken.

Onderzoek naar kindertandpasta's

We selecteerden tien verschillende tandpasta’s van vijf verschillende merken. Per merk kozen we voor een tandpasta voor baby’s en peuters, globaal van 0 tot 5 jaar. De hoeveelheid fluoride in deze tandpasta's is 500 ppm (parts per million). En ook voor een tandpasta voor kleuters en grotere kinderen die al aan het wisselen zijn, en dus tussen 5 en 12 jaar zijn . De hoeveelheid fluoride in deze tandpasta's varieert van 1000 ppm tot 1450 ppm. De tandpasta’s zijn van de bekende A-merken: Aquafresh (GlaxoSmithKline), Elmex (Gaba Benelux), Oral-B (Procter & Gamble) en Prodent en Zendium (beide Unilever).

Bis-(hydroxyethyl)amino-wat?

Wat in opvalt is dat het ene merk transparanter is met betrekking de ingedriënten dan het andere merk. Zendium plaatst als enige een ingrediëntenlijst online. Elmex heeft één specifiek ingrediënt waar we niets over kunnen terugvinden. Namelijk bis-(hydroxyethyl)amino-propyl-N-hydroxy-ethyl-octadecylamine-dihydrofluoride. Na een paar keer gemaild te hebben krijgen we hier wat informatie over toegestuurd. Het ingrediënt-met-de-moeilijke-naam is aminfluoride.

Verschillende fluorides

Inmiddels is één ding duidelijk. Er is niet één soort fluoride, maar er zijn heel veel verschillende. Fluoride is een product dat ontstaat uit reacties tussen fluorionen. Fluor (F) behoort tot de groep van halogenen (kennen jullie de periodieke tabel nog?). Je ziet dus ook verschillende namen bij de ingrediënten, zoals natrium- of sodiumfluoride en aminfluoride. En Elmex heeft dus Aminfluoride. In de ingrediëntenlijst staat dit vermeld als Olaflur.

Wat zit er in tandpasta?

IMG_4146In totaal vonden we 51 ingrediënten. De tandpasta's met de minste ingrediënten zijn Oral-B Stages 3 (5-7 jaar) en Elmex junior (5-12), met ieder 11 bestanddelen. Zendium (5-12 jaar) heeft er maar liefst 20! Gemiddeld zitten er ongeveer 14 ingrediënten per tandpasta. Waaronder, naast fluoride, schuurmiddel, een schuimmiddel, een verdikker, een smaakje, zoetstof (saccharine en/of xylitol) en kleurstof. Daarbij aangevuld met verdunningsmiddel, oplosmiddel, conserveermiddel en een emulgator (een vermenger).

Parabenen en sodium lauryl sulfate

In een aantal tandpasta's troffen we parabenen aan. Dit zijn conserveermiddelen die een hormoonverstorend effect kunnen hebben. In Aquafresh Melktandjes (0-6 jaar) zitten propylparaben en methylparaben. Twee soorten dus. Methylparaben zitten ook in Elmex peuter (3-5 jaar) en beide Prodents (dus 0-5 jaar en 5-12 jaar).

Ook hadden een aantal tandpasta's sodium lauryl sulfate, een reinigingsmiddel dat irritaties aan huid en ogen kan veroorzaken. Het gaat om de twee Oral-B's, voor 2-4-jarigen en 5-7-jarigen en Aquafresh Grote Mensentanden, vanaf 6 jaar.

Met name propylparaben kun je beter niet in je lijf krijgen. Van alle bestanddelen die we vonden in de tandpasta’s scoort dit ingrediënt het hoogst op de ‘potentieel gevaarlijk’ ranking van de EWG’s Skin Deep Cosmetics Database .

Colostrum en loog

Een ander ingrediënt dat de wenkbrauwen deed fronsen was sodium hydroxide, oftewel loog. Dit bestanddeel zit in Aquafresh Grote Mensentanden (6+). En Zendium 5-12 jaar bevat colostrum. Eh, is dat niet de eerste melk van een zoogdier om een zuigeling mee te voeden? Ja, en het wordt ook gebruikt in cosmetica en dus tandpasta vanwege de beschermende werking.

Dus welke zou jij kiezen?

IMG_4138Alles bij elkaar genomen denken wij dat je voor baby- en peutertandjes het beste kunt kiezen voor Zendium 0-5 jaar, omdat hier geen parabenen of sodium lauryl sulfate in zit. Voor grotere kinderen zouden wij om diezelfde reden kiezen voor Elmex junior 5-12 jaar.

Wil je liever geen kindertandpasta met fluoride? Green Jump heeft verschillende soorten tandpasta in het assortiment zonder fluoride.

Een overzicht

Hieronder nog een overzicht van de ingrediënten.

De cijfers achter de ingrediënten zijn de scores in de EWG’s Skin Deep Cosmetics Database. Hun verdeling is als volgt: Bestanddelen die tussen de 0-2 scoren vormen een laag risico voor de gezondheid. Bestanddelen met een score tussen de 3-6 vormen een gemiddeld risico. En heeft een ingrediënt een cijfer tussen 7-10, dan kun je het betreffende produkt beter laten liggen. Dit ingrediënt vormt namelijk een hoog risico.

Alle ingrediënten met een meer dan gemiddeld of hoog risico voor de gezondheid zijn in het rood gemarkeerd. Zoals je ziet is er geen tandpasta die volledig risicoloos is. Overigens in de kindertandpasta van Weleda zit ook limonene, dat met een 4 een gemiddeld risico vormt. Wel is de variant in Weleda afkomstig van natuurlijke oliën. En om ook realistisch te blijven: als één van de laatste ingrediënten benzyl alcohol is, dan zijn de hoeveelheden daarvan natuurlijk ook minimaal.

Kindertandpasta 1 Oral-B Stages 2 Winnie de Pooh (2-4 jaar) bessen-bubblegum t/m 6 jaar

Aqua, sorbitol (0), hydrated silica (1), sodium lauryl sulfate (1-2), cellulose gum (0), aroma (0), sodium saccharin (1), carbomer (0), trisodium phosphate (0), sodium fluoride (3), limonene (4), CI 42090 (1)

bevat natriumfluoride (500 ppm)

Kindertandpasta 2 Oral-B Stages 3 (5-7 jaar) Disney prinsessen en Cars

Sorbitol (0), aqua, hydrated silica (1), sodium lauryl sulfate (1-2), cellulose gum (0), trisodium phosphate (0), sodium phosphate (0), aroma (0), sodium saccharin (1), carbomer (0), sodium (0), fluoride (3), limonene (4), benzyl alcohol (4), CI 45410 (1)

bevat natriumfluoride (1100 ppm)

Kindertandpasta 3 Aquafresh Melktandjes 0-6

Aqua, glycerin (0), hydrated silica (1), xylitol (0), PEG-6 (3), xanthan gum (0), sodium fluoride (3), sodium methyl cocoyl taurate (0), disodium phosphate (0), aroma (0), titanium dioxide (1-3), sodium saccharin (1), methylparaben (4), propylparaben (7), CI 73360 (2), CI 74160 (?)

Bevat natriumfluoride (500 ppm)

Kindertandpasta 4 Aquafresh grote mensen tanden 6+

Aqua, hydrated silica (1), sorbitol (0), glycerin (0), PEG-6, sodium lauryl sulfate (1-2), aroma (0), xanthan gum (0), titanium dioxide (1-3), acrylates/C 10-30 alkyl acrylate crosspolymer (0), sodium fluoride (3), sodium saccharin (1), chondrus crispus (carrageenan) (0), sodium hydroxide (1), limonene (4), CI 73360 (2), CI 74160 (?), CI 74260 (5)

Bevat natriumfluoride (1450 ppm)

Kindertandpasta 5 Zendium Nijntje 0-5 jaar

Aqua, sorbitol (0), hydrated silica (1), glycerin (0), carrageenan (2), steareth-30 (1), disodium phosphate (0), aroma (0), amyloglucosidase (0-1), sodium benzoate (1), citric acid (2), glucose oxidase (0), sodium fluoride (3), sodium saccharin (1), potassium thiocyanate (0), lactoperoxidase (0), CI 77891 (titanium dioxide) (1-3)

Bevat natriumfluoride (500 ppm)

Kindertandpasta 6 Zendium 5-12 jaar

Aqua, hydrated silica (1), sorbitol (0), xylitol (0), glycerin (0), steareth-30 (1), carrageenan (2), disodium phosphate (0), amyloglucosidase (0-1), citric acid (2), sodium fluoride (3), sodium saccharin (1), sodium benzoate (1), glucose oxidase (0), lysozyme (0), potassium thiocyanate (0), sodium caseinate (0), colostrum (0), lactoferrine (?), lactoperoxidase (0), CI 77891 (1-3)

Bevat natriumfluoride (1000 ppm)

Kindertandpasta 7 Elmex peuter

aqua, hydrated silica (1), sorbitol (0), hydrated silica (1), cellulose (0), titanium dioxide (1-3), PEG-40 hydrogenated castor oil (3), cocamidopropyl betaine (4), olaflur (?), aroma (0), limonene (4), methylparaben (4), saccharin (1), polyaminopropyl biguanide (2)

Bevat natriumfluoride (500 ppm)

Bevat bis-(hydroxyethyl)amino-propyl-N-hydroxy-ethyl-octadecylamine-dihydrofluoride. In de ingrediëntenlijst staat het vermeld als olaflur.

Kindertandpasta 8 Elmex junior 5-12 jaar

Aqua, hydrated silica (1), sorbitol (0), hydroxyethyl-cellulose (0), olaflur (?), CI 77891 (1-3), aroma (0), limonene (4), sodium saccharin (1), hydrochloric acid (2-3).

Bevat natriumfluoride (1400 ppm)

Bevat bis-(hydroxyethyl)amino-propyl-N-hydroxy-ethyl-octadecylamine-dihydrofluoride. In de ingrediëntenlijst staat het vermeld als olaflur.

Kindertandpasta 9 Prodent 0-5 jaar

Aqua, sorbitol (0), hydrated silica (1), glycerin (0), carrageenan (2), steareth-30 (1), aroma (0), disodium phosphate (0), sodium phosphate (0), methylparaben (4), sodium fluoride (3), carbomer (0), sodium saccharin (1), CI 77891 (1-3)

Bevat natriumfluoride (500 ppm)

Kindertandpasta 10 Prodent 5-12 jaar

Sorbitol (0), aqua, hydrated silica (1), xylitol (0), propylene glycol (3), sodium C14-C16 olefin sulfonate (2), disodium phosphate (0), aroma (0), xanthan gum (0), sodium fluoride (3), sodium saccharin (1), carbomer (0), sodium phosphate (0), methylparaben (4), limonene (4), CI 42051 (0), CI 77891 (1-3)

Bevat natriumfluoride (1100 ppm)

Reacties (63) -

 • Susan

  Susan

  1-3-2013 15:20:12 | Reply

  Manon en Goran,
  Wat een handig overzicht. Ik wisselde tot nu toe Elmex peuter af met verschillende smaken Weleda. Als de tube leeg is gaan we maar switchen naar de Zendium Nijntje. Ook al zijn beide kinderen ouder, ze krijgen dan wel wat fluoride, maar niet de driedubbele hoeveelheid.
  Ze vinden het trouwens fijn om tandpasta door te slikken, maar weten goed dat ze dat bij de Weleda wel mogen doen en bij de Elmex niet! Mooi compromis dus.

  Ik had nog wel een vraag omtrent de fluorbehandeling bij de tandarts. Afgelopen keer kreeg zoonlief dit namelijk voor het eerst. Ik werd er eigenlijk een beetje door overvallen en voor ik het wist had hij de bitjes al in zijn mond. Voor de volgende keer wil ik dus beslagen ten ijs komen, waarom ik dit liever niet wil.

  Wat doen jullie bij Lana en wat is (in het kort) je motivatie naar de tandarts toe?

  Alvast bedankt voor jullie reactie

 • Riney

  Riney

  1-3-2013 17:16:11 | Reply

  Susan, waarom wil je de Weleda afwisselen?
  Ik gebruik zelf ook Weleda, en dat bevalt prima.

  • Susan

   Susan

   1-3-2013 18:30:09 | Reply

   Riney, omdat ik het toch nog dubbel vind wel/geen fluoride... Dus niet zozeer om de weleda, want daar ben ik ook erg tevreden over, maar voor de afwisseling met een tandpasta met fluoride...

 • Manon

  Manon

  1-3-2013 21:05:56 | Reply

  Susan, bij ons exact hetzelfde als bij jou. We wisselen tussen tandpasta met en zonder fluoride, dat zijn we gaan doen toen bleek dat Lana een zwak gebit had ondanks ons goede poetsen (gaf tandarts ook expliciet aan). Wat betreft de fluorbehandeling hebben we na veel overleg met tandarts en hier in huis besloten het te doen terwijl ze wisselt. De tandarts, speciale kindertandarts, gaf aan dat fluoride op dat moment voor de tanden het meest nodig is. Zodra ze klaar is met wisselen stoppen we er weer mee. Groetjes, Manon

 • J

  J

  3-3-2013 08:08:08 | Reply

  Ik zou graag willen weten of iemand een kindertandpasta heeft gevonden met fluoride, maar zonder sorbitol. Ik wil ook graag afwisselen vanwege het fluoride gedeelte, maar mijn zoontje kan niet tegen sorbitol. Andere zoetstoffen zijn geen probleem. Ik heb al heel veel tubes gelezen, maar nog niets gevonden.

 • DagmarH

  DagmarH

  3-3-2013 21:41:43 | Reply

  Hoi J,

  Van de 'A-merken' zit er geen sorbitol in Kindertandpasta 3 Aquafresh Melktandjes 0-6. Ik weet niet hoe oud je zoontje is? In deze tandpasta zitten helaas wel methylparaben :(

  Misschien zijn er huismerken van kindertandpasta die geen sorbitol bevatten?

  De Witte Tandenwinkel is ook een goed informatiepunt.

 • J

  J

  4-3-2013 10:28:57 | Reply

  Hoi DagmarH
  Dankjewel voor je reactie. Tot nu toe heb ik bijna alle huismerken al gehad. Zelfs in homeofresh zit sorbitol. Dus ik ga toch maar voor de aquafresh, denk ik. Dan wissel ik die af met Weleda. Bedankt voor je reactie.

 • Yeoman-X

  Yeoman-X

  9-4-2013 06:23:56 | Reply

  Even tussendoor; Ik gebruik fluoride vrije tandpasta vh Kruidvat, 1euro. Het izz vrij nieuw.

  • Renee

   Renee

   7-1-2016 14:26:44 | Reply

   Hoi! Ik kan de fluoridevrije tandpasta van de kruitvat niet vinden, weet jij of deze nog steeds bestaat? Bedankt!

   • shiv

    shiv

    7-1-2016 15:46:00 | Reply

    merk kruidvat?

    je kunt ook zelf tp maken trouwens.. dat is wellicht het beste..

    naar eigen smaak; goedkoper; gezonder; minder afval; ...?

   • Manon

    Manon

    7-1-2016 16:21:59 | Reply

    Hai, helaas weet ik dat niet. Groetjes, Manon

   • Yeoman-X

    Yeoman-X

    9-1-2016 00:23:07 | Reply

    Jawel, een fluorroodoranje [ironisch toch] tube ULTRADENT met kruidvat in het klein. Witte dop

 • Yeoman-X

  Yeoman-X

  9-4-2013 06:39:01 | Reply

  Even tussendoor 2; EveNa gelezen. Zit wel sorbitol in en methylparaben in. Het huismerk heet Ultradent.
  Dan Weleda toch de beste keuze.

 • Sabine Meester

  Sabine Meester

  10-4-2013 21:10:51 | Reply

  Hoi Manon en Goran,

  Wij poetsen de tandjes van onze zoon met Weleda en geven hem aanvullend xylitol snoepjes van Peppersmith (Tingz). Ons idee is dat we dan het gemis van fluoride kunnen compenseren/ vervangen.
  Ik las dat jullie nog op zoek waren naar natuurlijke xylitol snoepjes zonder toevoegingen. Kijk eens op de website www.shopforfoodies.nl

  Groet, Sabine

  • Manon

   Manon

   10-4-2013 21:22:55 | Reply

   Dank je wel!

 • Charlotte

  Charlotte

  29-4-2013 08:37:44 | Reply

  Hoi,

  Ik vraag me af hoe het zit met de tandpasta van lavera. Ik kwam deze gek genoeg tegen bij bol.com, maar met weinig info. Ik ben daarbij geen held in het ontcijferen van ingrediënten, maar misschien weet iemand hier of deze ok is. Ik zou het liefst een tandpasta erbij vinden met als enige slechte ingrediënt fluoride.

  Groetjes Charlotte

  • Manon

   Manon

   29-4-2013 22:48:35 | Reply

   Herkenbaar! Eén van deze http://www.lavera.nl/producten/s/6/tandverzorging/

 • Xatira

  Xatira

  29-4-2013 20:22:32 | Reply

  Charlotte,

  Welke tandpasta wil je gebruiken van Lavera? Er zijn er een paar,zelfs met  sodium fluor. Mijn mondhygiëniste vertelde dat je je tanden ook met zout kan poetsen. Tensidegehalte  is een wasactive stof.

 • Charlotte

  Charlotte

  29-4-2013 23:35:20 | Reply

  Ik heb zelf nu de saline tandpasta van weleda (brrr wat vies met die zoutkristallen haha!) maar het gaat mij nu om de kinderen. In de kindertandpasta van lavera zit geen fluoride (degene die ik vond) maar alsin de tandpasta van lavera voor volwassenen wel fluoride zit, maar geen andere slechte stoffen, dan overweeg ik gewoon deze ook voor de kinderen te gebruiken. Maar, dan zou ik willen weten hoeveel fluoride erin zit in tegenstelling tot kindertandpasta's. Dat was hier van de andere merken zo mooi uitgezocht, dus vandaar mijn vraag hier of iemand weet hoe het zit met de lavera tandpasta's

  • Manon

   Manon

   30-4-2013 07:51:48 | Reply

   Hai Charlotte, dat is ook een idee! De Lavera groen (basis sensitive) heeft 1400 ppm fluoride dus je moet dan wel echt weinig gebruiken en zorgen dat ze het niet doorslikken. Op de tube staat zelfs: "Children of 6 years and younger: Use a pea sized amount for supervized brushing to minimize swallowing...." Dus ook Lavera houdt er rekening mee dat kinderen het gebruiken.

 • kees

  kees

  15-7-2013 17:25:36 | Reply

  wat een misleiding

  Fluor is ten alle tijden GIFTIG en slecht voor de ontwikkeling van de hersenen van uw kind.  
  Ga zelf op zoek naar informatie.

  Er zijn zat alternatieven zonder Fluor.
  Juist als ze nog zo jong zijn is de schade die het toebrengt aan de hersenen het groots. Men wil geen slimme mensen meer die in opstand kunnen komen,  domme gehoorzame werkers dat is wat men wil.

  INFORMEER UZELF HIEROVER

  • Manon

   Manon

   15-7-2013 17:48:03 | Reply

   Beste Kees, dit blog is bedoeld om info te geven aan diegenen die wel graag (altijd, tijdelijk of af en toe) met fluoride willen poetsen. Het andere verhaal over fluor staat hier https://blog.greenjump.nl/post/2009/08/02/Tandpasta-voor-je-kind-met-of-zonder-fluoride.aspx

   Groeten, Manon

 • Joke

  Joke

  15-7-2013 18:57:58 | Reply

  Ik geef mijn kinderen de kindertandpasta van Weleda, daar zitten tenminste geen parabenen in. Het is wel heel raar, dat parabenen in voeding verboden zijn, maar wel in tandpasta mogen zitten, die vaak ook (gedeeltelijk) doorgeslikt wordt door kinderen! Ik heb Elmex daar ooit over aangeschreven. Kinderen hoeven geen fluoride meer bij te slikken, omdat het al in tandpasta zit, maar ze mogen kindertandpasta niet doorslikken was het antwoord. Vaag!! Gewoon lekker de tandpasta van Weleda dus..

 • Henriette Verhoef

  Henriette Verhoef

  24-7-2013 15:14:07 | Reply

  Het eerste jaar hebben wij de tandjes van onze zoon gepoetst met Urthekram, vergelijkbaar met Weleda, heel weing ingredienten. Vond ik wel een fijn idee, zo'n klein lijfje en ze slikken alles nog door. Maar ik vond toch dat hij op een gegeven moment wat erg doorzichtige tanden kreeg. Dat herkende ik, want dat kreeg ik ook na een hele tijd poetsen met zeep. We zijn toen overgestapt op de Lavera en onze tanden varen er wel bij. Hier zit voor volwassenen en kinderen xilitol in. Misschien dat we de thingz snoepjes ook nog wel gaan doen, maar er staat niet bij dat ze biologisch zijn. En dat vind ik voor met name de citrusvruchten wel belangrijk. Die zijn nml. zo bespoten dat je het er niet meer af of uit krijgt.

 • Kirsten

  Kirsten

  15-8-2013 20:24:52 | Reply

  Wij gebruiken voor de kids al jaren die roze van lavera. Prima tandpasta en ze hebben een heel goed gebit.

 • jose

  jose

  20-11-2013 13:58:06 | Reply

  Bent u bekend met de schadelijke effecten van Xylitol??
  Zelfs de FDA heeft dit jaren geleden als kankerverwekkend bestempeld.
  Valt in de categorie kunstmatig zoetstof.
  Voor mijn dochter alleen de weleda en lavera tandpasta.

  • Henriette

   Henriette

   22-11-2013 18:12:17 | Reply

   Beste  Jose,
   In die van Lavera zit toch ook Xilytol?
   En kan je een link of zoiets toevoegen waar je deze info hebt gevonden?
   Bedankt

 • Kubera

  Kubera

  24-12-2013 20:05:46 | Reply

  Als men fluoride gebruikt -- wetende dat het een giftig afvalstof waar de industrie in plaats van kosten op maakt, geld op verdient -- en dit blijft gebruiken, dan is er iets goed mis...

  • Kubera

   Kubera

   24-12-2013 20:07:08 | Reply

   Als men fluoride gebruikt -- wetende dat het een giftig afvalstof is (...)

 • Dicky

  Dicky

  3-1-2014 00:47:47 | Reply

  Het is niet nodig om tandpasta te gebruiken het allerbeste alternatief is COCOSOLIE MET KELTISCH ZEEZOUT tanden worden prachtig schoon en wit en het is ook nog gezond en zeker voor kinderen want het kan geen kwaad doen als ze het doorslikken !! .......

  • Maike

   Maike

   20-4-2016 17:08:47 | Reply

   Beste Dick. Zou je me kunnen vertellen waar je dat gehaald hebt.. Of maak je t zelf?? Als je t zelfmaakt?? Wat zijn de verhoudingen??

 • Annika

  Annika

  31-1-2016 20:49:03 | Reply

  Heeft u wellicht info beschikbaar over welke tandpasta's melkeiwit bevatten? Mijn zoontje heeft koemelkallergie, en nou had ik de Zendium 0-5 gekocht en zag op de achterkant staan dat er melkeiwit in zit. Welk ingredient is dit? Ik weet niet zeker of alle fabrikanten het er ook expliciet bij zetten. Of kan ik sowieso beter die van Weleda gebruiken? Hartelijk dank!

  • Manon

   Manon

   31-1-2016 21:41:05 | Reply

   Hai, dat durf ik niet zo te zeggen, ik zou dat gewoon even navragen per merk als je twijfelt over de ingredienten, dat zou een merk zeker moeten kunnen aangeven. Groetjes, Manon

 • Nathalie

  Nathalie

  4-10-2016 00:14:47 | Reply

  Beste Manon, met interesse las ik dit artikel. Ook wij hebben een dochter met een zwak gebit. Ze is nu 9 en heeft al diverse gaatjes en andere vervelende gevolgen van gaatjes gehad met best wel gedoe. We hebben zonder fluoride gepoetst. Bewust. Bij de laatste controle bleek ze 3 gaatjes te hebben, waarvan 1 in haar volwassen kies. Ik durfde de tandarts niet te bekennen dat we zonder fluoride poetsen.😳 Ik denk zelf namelijk dat het nog steeds troep is. Als kind had ik in mijn melkgebit vele gaatjes. Ik poetste met fluoride, kreeg zelfs tabletjes en mond bitjes. Toch veel gaatjes. In mijn volwassen gebit had ik drie gaatjes. Daarna nooit weer gaatjes gehad. Ik poets sinds een aantal jaren weer zonder fluoride. Ik krijg altijd complimenten over mijn sterke gebit! Nu heb ik met pijn in m'n hart besloten mijn dochter toch een poosje met fluoride te gaan poetsen. Ik heb van Lavera een fluoride houdende tandpasta gevonden die naast de fluoride geen andere schadelijke stoffen bevat. Ik vind het wel heel erg want mijn gevoel zegt nee tegen fluoride. Mijn vraag: hoe is het met jullie dochter verlopen nadat jullie afwisselend zijn gaan poetsen met fluoride? Werd haar gebit sterker? En zijn er meer mensen met kinderen met zwakke gebitten die dit hebben ervaren?  Eerst poetsen we haar met Weleda maar nu ze ouder is met andere merken (uit oa Amerika) met enkel verantwoorde ingrediënten en dus geen fluoride. Helaas dus nu toch proberen mét en dat valt me zwaar. Daarom graag input van jou of andere lezers.  Dank!

  • Wichal

   Wichal

   4-10-2016 00:51:13 | Reply

   Toen ik het onderwerp fluoride bij mijn tandarts opbracht gaf hij direct aan dat het gif is; en, dat hij zijn kinderen tandpasta zonder fluoride geeft.

   Wat ik wil aanraden is om de levensstijl aan te passen.

   8 tips:

   1) Begin de dag met olietrekken. Ik raad de beste sesamzaadolie aan (bio/bio-dynamisch). Geen sesamzaadolie? Dan de beste kokosolie die je kunt krijgen (fair-trade bio bijv.)

   2) Gebruik een goede borstel. Ik heb een borstel van Radius besteld. Kijk eens op iHerb.com. $5 korting op de eerste aankoop.

   3) Poets regelmatig met een goede tandpasta/poeder/stick.
   Ik wacht op mijn eerste bestelling van iHerb waar ik voor het eerst voor gekozen heb Eco-Dent, Daily Care, Baking Soda Toothpowder, Original Mint.

   4) Flossen is ook belangrijk. Op de website die ik noemde verkopen ze ook veganistische flosdraad meen ik.

   5) Ik denk er ook nog aan om zo een apparaat dat water spuit aan te schaffen... Dat schijnt ook goed helpen...

   6) Ik poets mijn tong met een normale tandenborstel en tandpasta. De meeste bacteriën in je mond zitten op je tong. Hou deze mooi roze.

   7) Vermijdt snoepgoed, maar wees ook voorzichtig met fruit wat tandglazuur aantast.

   8) Tenslotte, is er iets een stof (waar ik de naam niet van weet) wat helpt je tanden te beschermen. Het zit in ieder geval in kaas. Nadat ik bijvoorbeeld wat chocola op heb -- wetende dat de suiker uitermate slecht is voor mijn tanden -- eet een plakje kaas. Ik kauw deze heel goed, en voel dan inderdaad dat het helpt tegen de aantasting van mijn tandglazuur door suiker, wat ik anders normaal heb.

  • Manon

   Manon

   4-10-2016 11:40:33 | Reply

   Hoi! Zo herkenbaar, zo moeilijk he!! Ik ben dus met fluoride gaan poetsen tijdens de wisseljaren, kostte me ook heel veel moeite. Fluoride is voor je tanden echt wel goed, maar ja de rest.....Ik vond het wel geruststellend dat mijn dochter groter was en dus niet meer grote slokken doorslikte ofzo, maar natuurlijk komt er vast wat binnen. Tegelijkertijd is een slecht gebit hebben als kind maar ook als volwassene ook heel vervelend, misschien nog wel vervelender dan de bij-effecten van fluoride op de rest van je lijf. Ik weet het gewoon niet, maar heb dus wel de keuze gemaakt. Ze heeft in haar melkkiezen daarna nog wel gaatjes gehad maar tot nu in haar volwassen kiezen niet, zegt natuurlijk nog niks en uiteindelijk is het natuurlijk niet meetbaar hoe het geweest zou zijn zonder fluoride. Ik sta er nog wel achter in ieder geval. Succes met kiezen! Groetjes, Manon

   • Nathalie

    Nathalie

    4-10-2016 12:05:28 | Reply

    Hi! Dank voor de reacties en de tips! @Manon: poets je nu nog steeds met fluoride bij je dochter of ben je inmiddels gestopt? En hoe oud is zij als ik vragen mag?

    • Manon

     Manon

     4-10-2016 14:00:07 | Reply

     Ze is nog aan het wisselen dus ik poets nog steeds met fluoride.

     • Nathalie

      Nathalie

      6-10-2016 20:45:04 | Reply

      Hi Manon, en heeft ze nog veel gaatjes (gehad)?

 • wichal

  wichal

  5-10-2016 10:55:46 | Reply

  Ik begrijp niet waarom moeders fluoride -- een gif -- aan hun kind geven, terwijl het niet nodig is.

  NB Je kunt eventueel je eigen tandpasta maken -- zonder fluoride en ander troep.

  Zie mijn vorige reactie voor meer tips om het gebit gezond te houden.

  <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

  • Nathalie

   Nathalie

   6-10-2016 20:47:25 | Reply

   Beste Wichal, ik ben het enerzijds helemaal met je eens. Ik vind het ook niks! Maar mijn dochter (9) heeft inmiddels al 6 gaatjes gehad en een paar wortelkanaalbehandelingen, alsmede 1 kies getrokken. Allemaal door tandbederf. De overweging is daarom nu zo dat ik toch maar Lavera met fluoride gebruik. Maar niet met plezier. Ik wil alleen ook zo niet verder met haar en wil toch kijken of de fluoride in ieder geval haar tanden en kiezen sterker maakt.

   • wichal

    wichal

    6-10-2016 22:51:32 | Reply

    Beste Nathalie,

    Het is inderdaad de vraag of fluoride het gebit van een individu nu helpt of het juist verslechterd.

    Er zijn verschillende verhalen met argumenten voor en tegen -- maar als je het een of het ander voor een week of twee probeert, zou je volgens mij moeten weten wat beter is.

    Ik wens je al het beste!

 • Mirah

  Mirah

  16-1-2017 15:48:25 | Reply

  Hoi Manon, mag ik vragen welke fluoride tandpasta jullie gebruiken? Ik zoek een relatief veilige voor onze zoon van twee en dochter van 8 maanden. Hadden altijd Elmex, maar ja dat lijkt niet de beste keuze. Bedankt en groet Laura

 • Mirah

  Mirah

  16-1-2017 15:48:40 | Reply

 • Mirah

  Mirah

  16-1-2017 15:50:54 | Reply

  Oh ja, wel belangrijk om erbij te noemen. Zoontje slikt alles door en snapt niet goed wat uitspugen is.

  • Manon

   Manon

   16-1-2017 16:08:10 | Reply

   Voor de kleintjes Zendium en voor de grotere kinderen Elmex. Groetjes, Manon

 • Mirah

  Mirah

  16-1-2017 16:21:50 | Reply

  Bedankt! Wat is er trouwens mis met Limonene? Dat zie ik juist veel in biologische gezichtsschoonmaakprodukten en schoonmaakmiddelen en dus tandpasta. Is dat iets om te vermijden? Groetjes!

  • Manon

   Manon

   16-1-2017 20:12:52 | Reply

   Hoi, je kunt hier even kijken. Inmiddels zelfs een 6 zie ik: https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702113/LIMONENE/#
   Hou wel altijd rekening met hoeveelheden en waar het vandaan komt (essentiele olie of niet), maar geen 100% ideaal ingredient. Moeilijk te vermijden echter.

 • Mirah

  Mirah

  16-1-2017 16:48:24 | Reply

  Laatste vraagje, deze keer over plastic. De eierbakjes en groentela (waar dus alle groenten dagelijks in ligt zonder verpakjing eromheen) is van PS! Daar kwam ik gisteren achter. Is dit schadelijk als het tegen de groenten aan zit en moet ik op zoek naar een alternatief of kan het geen kwaad? Bedankt hoor en groeten Laura

  • Sandra - Green Jump

   Sandra - Green Jump

   17-1-2017 09:52:04 | Reply

   Beste Mirah,

   Helaas zit in huishoudelijke apparaten als koelkasten (vriezers, ovens, koffiezetapparaten etc) wel vaker polystyreen verwerkt als heldere harde plasticsoort. Of dit direct kwaad kan ik niet met zekerheid te zeggen. Wel is bekend dat styreen een schadelijke stof is. Een plastic soort waar dit in zit en mogelijk uit kan lekken wil je waarschijnlijk liever vermijden.
   Op zoek naar een andere koelkast is een dure oplossing, je kunt ook overwegen om de groentes in andere bakken, papieren zakken of plank oid van veilig plastic te leggen in de koelkast. Dit is een gemakkelijke oplossing om direct contact van de groentes en fruit met het PS te voorkomen.

   Daarbij is het zo dat lekken van styreen bij een lage temperatuur als in de koelkast waarschijnlijk minder aan de orde is dan bij hogere temperaturen. Maar om zeker te zijn kun je zorgen voor een laagje tussen het eten en de oppervlaktes van de koelkast.

 • virginie

  virginie

  9-3-2017 20:49:39 | Reply

  Heb nu tandpasta van planet kid, met fluor maar verder wel biologisch. Weet je of dat goede ingrediënten bevat? website planet-kid.com

  • Manon

   Manon

   9-3-2017 21:39:19 | Reply

   Hele handige plek om ingredienten te checken is Skin Deep van EWG  http://www.ewg.org/skindeep/ Groetjes, Manon

 • Jasmijn

  Jasmijn

  23-5-2017 14:56:38 | Reply

  Goed uitgewerkt informatief artikel, top!

 • Ymie

  Ymie

  30-8-2018 13:45:14 | Reply

  Geldt het alleen voor kinderen dat het beter is om zonder fluoride te poetsen? Of voor volwassenen ook?

  • Manon

   Manon

   30-8-2018 17:55:08 | Reply

   Beste Ymie, er is veel meningsverschil over wat beter is (met of zonder fluoride). Als volwassene ben je in ieder geval goed in staat om zo min mogelijk door te slikken. Groetjes, Manon

  • Wichal

   Wichal

   10-9-2018 15:18:54 | Reply

   Volgens mij is het voor alle mensen simpelweg beter om zonder dat gif  [fluoride] te poetsen.

 • Nathalie

  Nathalie

  22-10-2018 17:55:20 | Reply

  Ik heb die van Lavera, blauw witte tube met fluoride voor wat oudere kinderen en voor Mn jongste heb ik via internet Planet Kid. Toch wat fluoride maar verder niks geen troep!

 • Riney

  Riney

  22-10-2018 18:28:08 | Reply

  Lavera heeft ook een versie zonder fluor.

 • Manon

  Manon

  22-10-2018 19:31:33 | Reply

  Nanodeeltje zegt puur iets over het formaat. Van titanium dioxide in tandpasta geeft het RIVM aan dat een klein deel daarvan waarschijnlijk zo klein is dat het nanodeeltjes zijn. Het is niet zo dat ieder ingredient er als nanodeeltje in zit. Groetjes, Manon

 • Manon

  Manon

  22-10-2018 19:39:06 | Reply

  Hoi, niet ieder ingrediënt heeft dezelfde eigenschappen en titanium dioxide heeft specifieke eigenschappen waarbij dit kan optreden, net zoals dat in zonnebrand met titanium dioxide kan zijn. Het is dan niet eens altijd per se zo dat fabrikanten er nanodeeltjes bewust instoppen maar tijdens het proces breken er af en toe kleine deeltjes af waardoor er toch wat nanodeeltjes worden aangetroffen. Zo lees is het stuk van het RIVM over tandpasta ook. https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2016/Effecten_door_titanium_nanodeeltjes_in_voedsel_en_tandpasta_niet_volledig_uit_te_sluiten Groetjes, Manon

 • Marie

  Marie

  3-12-2020 15:32:42 | Reply

  Goed om te weten welke tandpasta's er aangeraden worden voor kinderen. Ook wist ik niet dat er verschillende soorten fluoride bestaan. Ik ga er de volgende keer op letten in de winkel. https://www.tandheelkundegoudsesingel.nl/contact

 • Christine

  Christine

  13-3-2021 08:36:42 | Reply

  Ik heb nu dentissimo voor kinderen besteld. Dat is een fluoride arme tandpasta dus met veel minder fluor dan in normale kindertandpasta.  Dit omdat ik het liever niet geef maar ook niet wil dat mijn kind een mond vol gaatjes heeft. Dus ja wat dan? Vroeg me af of jullie ook bekend zijn met dit merk? Tevens ook zonder parabenen en sls. Deze is voor mijn bijna 6 jarige die al flink wisselt. Voor mijn zoontje van 2 weleens nog.

 • Christine

  Christine

  13-3-2021 08:37:25 | Reply

  Weleens moet weleda zijn

Loading