Kies voor eco milieuvriendelijke luiers!

Als er één consumptieartikel onlosmakelijk verbonden is met het krijgen van een baby, dan is het wel de luier. Wie herinnert zich niet hoe klein die maatjes 1 waren? En ‘nog in de luiers zitten’ is een gevleugelde uitdrukking.

Wasbare luiers beginnen steeds meer aan terrein te winnen als ik afga op mijn omgeving. Toch kiezen de meeste mensen voor het gemak van wegwerpluiers. Als je wegwerpluiers gebruikt, of ze combineert met wasbare luiers, is het fijn om te weten dat je ook hierin een bewuste keuze kunt maken.

Afvalberg van luiers

Een groot nadeel aan wegwerpluiers is natuurlijk dat ze voor veel afval zorgen. Luiers bevatten altijd Superabsorbent polymer, oftewel SAP, waardoor de luiers nooit volledig afbreekbaar kunnen zijn.

Ik zat net voor de grap even uit te rekenen hoeveel luiers wij al hebben verbruikt. Mijn zoon is drie en bijna volledig zindelijk, en ik kwam uit op 6030 luiers! En dit is een conservatieve schatting. Als ik me voorstel hoe dat eruit ziet, allemaal op één grote berg, dan duizelt het me! Gelukkig is mijn geurgeheugen hierbij uitgeschakeld.

Bambo luiers

Gelukkig hebben jonge ouders die de afvalberg iets kleiner willen maken bij wegwerpluiers de keuze uit verschillende ecologische varianten.

Green Jump kiest ervoor om de luiers van Bambo te verkopen. Wij vinden hem het meest eco door de strenge certificering van het Nordic Ecolabel.

Nordic Swan Ecolabel

swanDe luiers van Bambo worden geproduceerd door de milieuvriendelijke fabrikant Abena, uit Denemarken.

Bamboluiers bevatten geen optische witmakers, geen PVC en geen parfums.

Wat voor Green Jump van groot belang is, is dat Bambo het Nordic Swan Ecolabel mag dragen. Dit is een onafhankelijk keurmerk ingesteld door de Noorse regering met als doel om de productie van ecologische artikelen te stimuleren. De organisatie bestaat uit vrijwilligers en ze hebben geen banden met commerciële partijen.

Het Nordic Swan Ecolabel hanteert strenge criteria bij het toekennen van het keurmerk. Zo moet een product het milieu zo min mogelijk belasten en de fabrikant moet laten zien dat ook in het productieproces en de bedrijfsvoering milieuvriendelijkheid voorop staat. Verder moet de producent een constructieve bijdrage leveren aan de maatschappij, en het product moet voldoen aan alle veiligheidseisen.

Milieuvriendelijk moederbedrijf

Moederbedrijf Abena stelt dat hun bedrijfsvoering gericht is op het zo groen mogelijk laten zijn van hun hele productieketen. Dus vanaf de keuze voor leveranciers tot het verwerken van afval. Een voorbeeld hiervan is de papierpulp die verwerkt wordt in de luiers. Deze pulp is afkomstig van bomen uit duurzaam beheerde bossen, met meer aanplant dan kap.

Ook vermijden ze elke vorm van chemicaliën die beschadigend of irritatie opwekkend kan zijn. En ze proberen zo CO2 neutraal mogelijk om te gaan met hun energie.  

Groene life cycle

Zoals gezegd zijn wegwerpluiers helaas nooit volledig afbreekbaar door de aanwezigheid van SAP. Bambo luiers komen dan nog het gunstigst uit de bus want die zijn tot 80 % afbreekbaar. Bij andere eco luiers is dit rond de 60 %.  

De milieuvriendelijke kwaliteiten van eco luiers zitten in de totale life cycle: de veiligheid van de grondstoffen, de verpakking en uiteindelijke verwerking, alles word meegewogen. Hoe groen is de productiemethode? Hoe verantwoord is de bedrijfsvoering en op welke wijze wil het bedrijf een bijdrage leveren aan de maatschappij?

Om dat te weten te komen moet een bedrijf transparant zijn over hun mate van milieuvriendelijkheid. Helaas zijn veel bedrijven dat niet. Bambo en Abena zijn dat wel. Dat is voor Green Jump een reden om te kiezen voor Bambo luiers.

In de meegeleverde pdf over de eisen die Nordic Ecolabel stelt aan luiers, kun je meer dan 44 eisen en uitsluitingen terugvinden waaraan de Bambo luier voldoet, geen enkel ander “groen” merk heeft ons dit kunnen overleggen.

Reacties (1) -

  • van opstal heleen

    van opstal heleen

    29-4-2013 21:29:07 | Reply

    ik gebruik deze luiers al 2 jaar sinds de geboorte van mijn 2de zoon.
    Ik ben er reuze tevreden mee. Ze absorberen erg goed, nog nooit last gehad van lekken of natte body. Dit is een heel fijn alternatief als je geen wasbare luiers wil gebruiken, maar toch bewust meer ecologisch wil omgaan met de hele luier-fase de eerste jaren voordat je kindje zindelijk is.

Loading