MDF zonder formaldehyde

CIMG0015_resizeZoonlief is een enthousiaste hockeyer, maar dat enthousiasme daalde helaas door enorme jeuk en uitslag, die door een allergie voor zijn scheenbeschermers bleek te komen. Een aantal ziekenhuisbezoekjes en nare testen verder kwam de uitslag: extreme allergie voor formaldehyde. Deze giftige, kankerverwekkende lijmstof zit helaas niet alleen in scheenbeschermers, maar ook in talloze andere producten als kleding, schoeisel, inkt, papier, protheses en verlijmde houtsoorten als MDF.

Formaldehyde in meubels

CIMG0017_resizeWanneer je nieuwe meubels koopt, ruik je de formaldehyde dikwijls ook, maar na ongeveer een jaartje is de ergste geur meestal wel verdwenen.

Echter, de meubels uit de kamer van onze zoon, behielden na bijna vijf jaar een nare geur. Volgens de (gerenommeerde, dure) meubelzaak waar wij ze hadden aangeschaft, kon de gezondheid geenszins in het geding zijn, aan alle strenge (Duitse en Nederlandse) eisen zou zijn voldaan en wat formaldehyde was, dat wisten ze echt niet...

Hoe het ook zij, wij wilden zo snel mogelijk van de meubels in de kinderkamer af, zeker nu er sprake was van die formaldehyde-allergie.

MDF Zero zonder formaldehyde

CIMG0021_resizeMaar hoe kom je dan aan strakke, mooie, nieuwe, formaldehyde, gifvrije meubels? Dat bleek nog niet zo eenvoudig...

Uiteindelijk zijn wij gelukkig terecht gekomen bij De Centrale in Ridderkerk. De twee enthousiaste eigenaren, Bart en Leonard, hadden totaal geen ervaring met gifvrije producten maken, maar zagen het als een geweldige uitdaging die ze met beide handen aan wilden grijpen en nog op korte termijn en voor een redelijke prijs ook.

CIMG0018_resizeFormaldehydevrij MDF, het zogenaamde MDF Zero, bood uitkomst in combinatie met natuurlijke verf. En zo'n project heeft ook voordelen: de meubels moesten speciaal ontworpen worden en we konden dus letterlijk tot in detail - op de millimeter nauwkeurig - onze wensen kenbaar maken. Het resultaat: een moderne, strakke set meubels, bestaande uit een bedbank, boekenkast, bureau en kledingkast naar volle tevredenheid.

Inmiddels zijn de Ridderkerkse mannen aan de slag met een plan voor de - uiteraard gifvrije - woonkamer... Immers, verantwoord, stijlvol en gifvrij wonen, wie wil dat nu niet?!

Groeten, Mirjam

Reacties (13) -

 • DagmarH

  DagmarH

  4-1-2013 14:32:20 | Reply

  Goed verhaal Mirjam, dit biedt uitkomst voor mensen die hier gevoelig voor zijn of gewoon het liefst zo min mogelijk gifstoffen in huis willen!

 • Birgitte van os

  Birgitte van os

  25-4-2013 14:33:35 | Reply

  Hoi Mirjam,

  Hoe is het nu met je zoon? Heeft hij geen last van zijn nieuwe meubels?
  Heb je ook gelet op de verf?

  groetjes,
  Birgitte

 • Mirjam

  Mirjam

  25-4-2013 19:16:03 | Reply

  Hoi Brigitte,

  Bedankt voor je reactie. Met onze zoon gaat het gelukkig goed nu; van de nieuwe meubels heeft hij geen last. We hebben inderdaad ook gelet op de verf en natuurverf laten gebruiken. Dat was nog wel even een uitdaging, omdat dat heel anders verwerkt moet worden dan die chemische 'troep', maar heeft uiteindelijk wel een mooi resultaat opgeleverd.

  Inmiddels zijn we druk bezig met de plannen voor de woonkamer. Dezelfde jongens hebben de opdracht van ons gekregen. Dit keer willen ze de meubels, plinten en vensterbanken gaan spuiten i.p.v. handmatig laten schilderen. Ze gaan nog even kijken welk merk natuurverf Aura of Aquamarijn hiervoor het meest geschikt is. Ook willen we natuurlijke oliën laten gebruiken.

  Groetjes,
  Mirjam

 • Jessica

  Jessica

  11-9-2013 01:43:26 | Reply

  Weet je dat formaldhyde ook in vaccinaties zit?  Fijn dat het goed gat met je zoontje en dat jullie er op tijd achter zijn gekomen!

 • Mirjam

  Mirjam

  11-9-2013 09:51:27 | Reply

  Bedankt Jessica! Als ik het goed begrepen heb van een viroloog ligt het iets ingewikkelder. De stof wordt bij het produceren gebruikt en daarna grotendeels eruit gefilterd (net zoals dit vaak bij het 'homeopathische'  principe werkt). Of heb jij heel andere informatie?

 • pieter hennipman

  pieter hennipman

  11-9-2013 11:06:33 | Reply

  Een kleine aanvulling op de eerste alinea; formaldehyde in meubels. De ergste geur is misschien na verloop van tijd verdwenen. De hoeveelheid formaldehyde niet. Formaldehyde houdend plaatmateriaal blijft 'zijn hele leven' formaldehyde uitwasemen.

  MDF zonder formaldehyde bestaat niet. De concentratie die uitwasemen zijn lager en daarmee ook langer. Helaas daardoor ook moeilijker voor je immuunsysteem om het te detecteren.

  Oplossing, geen mdf gebruiken maar vol hout.

  Pieter Hennipman
  eco-wise bouwbioloog

  • Gwen winkel

   Gwen winkel

   17-11-2016 00:25:08 | Reply

   Beste Peter,  ik ben doodziek van onze nieuwe bank. Weet jij misschien wie de eventuele concentratie formaldehyde kan opmeten.  De verkoper zegt natuurlijk dag het tussen mijn oren zit maar mijn ogen huid en longen liegen er niet om! Vreselijk is het. Denk je dat ik het ook in mn bloed kan laten opmeten?  Radar, consumentenbond oid op de hoogte stellen? Ik wil deze kankerverwekkende bank weg hebben! En mijn geld terug!! Zou een professionele reiniging helpen denk je? Ik hoop wat van je te horen.  Ben nogal desperate. Grts, gwen

 • Mirjam

  Mirjam

  11-9-2013 11:23:40 | Reply

  Dag Pieter,

  Ik schrik hiervan! We hebben net al onze meubels van dit materiaal laten maken. Zijn een kapitaal kwijt! Wat nu???

 • pieter hennipman

  pieter hennipman

  11-9-2013 11:56:11 | Reply

  beste Mirjam,
  Dat begrijp ik. Neem svp rechtstreeks per e-mail contact met me op. Via dit forum communiceren is niet praktisch.
  Groet Pieter

  • Manon

   Manon

   11-9-2013 12:00:53 | Reply

   Beste Pieter, dank je wel voor je reacties op de verschillende blogs. Mooi beroep lijkt me dat, bouwbioloog. Ik zou het leuk vinden om daar wat meer over te weten, wat doet een bouwbioloog, hoe wordt je bouwbioloog enzovoort. Zou je daar wat meer over willen vertellen? En er zijn zeker lezers van dit blog die het verhaal over MDF heel interessant vinden dus als je daar over wilt uitwijden, geven we je graag de ruimte op het blog. Meteen goede reclame voor jou en interessant voor onze lezers. Groeten, Manon

 • Michelle Moonen

  Michelle Moonen

  7-11-2014 02:34:44 | Reply

  Er zitten nog veel meer schadelijke giftige stoffen in vaccinaties...en inderdaad ook formaldehyde..deze stof is kankerverkkend in welke concentratie dan ook! Daaromheb ik mijn zoontje ook niet laten inspuiten met deze gifspuiten! Van Kwik (wat er ook vaak inzit) kun je leukemie krijgen. Dat geld dus ook voor amalgaam vullingen! Er sterven ook jaarlijks kinderen aan vaccinaties. Mijn overbuurvrouw is haar kleindochter eraan verloren...heel erg triest dat heel veel mensen hun kind klakkeloos laten inspuiten zonder eerst iets uit te zoeken...

 • Harm Harms

  Harm Harms

  9-3-2017 22:31:43 | Reply

  Gebruik veel wol in je huis voor een beter leefklimaat. Je kunt veel artikelen vinden waarbij wol wordt aangemerkt als een uitstekende binder van toxische stoffen. Jammer dan Milieu Centraal het de meest vervuilende textielvezel vindt!

 • diane peeters

  diane peeters

  23-3-2017 13:47:56 | Reply

  Wat betreft zetels enz....je kan alvast beginnen met ze bv 's avonds voor het slapen gaan uitvoerig te besprenkelen (poedervorm, niet vochtig). Nachtje laten inweken. Stofzuigen en 's avonds terug herbeginnen, tot je het gevoel hebt dat het wel ok is.
  Ik ben volop aan de gang met het lanceren van iets nieuws. Ik volg deze blog al jaren. Ik ben een binnenhuisontwerper enzoveelmeer, helaas ziek geworden door de giftige meubel- en verfmaterialen (om maar iets te noemen). Ik ben er nu aan toe om al mijn ervaringen te bundelen en door te geven.
  Indien interesse, dan stuur ik u, Mirjam, een pdf door waarin ik mezelf en wat ik doe voorstel. Mijn email adres heb je, ik hoop van je te horen. Bedankt alvast voor je geweldige eco tips. PS. Ik ben Belg en woon in Lier bij Antwerpen.

Loading