BPA in lever van ongeboren kindjes

In de lever van ongeboren kindjes wordt bisphenol A, BPA, aangetroffen. Hieruit blijkt dat ongeboren kindjes al bloot staan aan het schadelijke BPA. Daarnaast is aangetoond dat de ongeboren kinderen BPA niet op dezelfde manier kunnen afbreken als volwassenen waardoor de schadelijke effecten van BPA mogelijk heftiger zijn.

Ongeboren kindjes verwerken BPA slechter

Onderzoekers aan de universiteit van Michigan deden onderzoek naar de aanwezigheid van BPA in leverweefsel van ongeboren kinderen in het eerste en tweede trimester van de zwangerschap. Hieruit bleek ten eerste dat er BPA aanwezig is, waaruit blijkt dat al tijdens de zwangerschap kinderen blootgesteld worden aan de chemische stof. Ten tweede bleek er veel meer ‘vrij-BPA’ aanwezig te zijn in tegenstelling tot de gebonden vorm die BPA heeft wanneer ons lichaam het uit gaat scheiden. Conclusie is daarom dat ongeboren kinderen niet in staat zijn om BPA op dezelfde manier weer uit hun lichaam te krijgen als volwassenen.

In studies rondom de schadelijkheid van BPA wordt regelmatig aangegeven dat ons lichaam goed in staat is om BPA uit te scheiden. Het is dus van belang te beseffen dat volwassenen in staat zijn BPA uit te scheiden, maar ongeboren kinderen niet.

Zelf invloed uitoefenen tijdens zwangerschap

Daarbij komt dat de aangetroffen niveaus van BPA in het leverweefsel van de ongeboren kindjes behoorlijk van elkaar verschillen. Bij het ene kindje was veel meer BPA aanwezig dan bij het andere kindje. Het goede nieuws lijkt dus te zijn dat je er invloed op kunt uitoefenen en BPA zoveel mogelijk kunt vermijden.

BPA meer informatie in andere blogs

Lees onze andere blogs over BPA om meer te weten te komen over BPA en hoe het te vermijden. In het kort helpt het al heel veel als je geen voedsel uit blik eet, kassabonnetjes niet aanpakt en geen voedsel bewaart en klaarmaakt in BPA-houdend plastic (polycarbonaat).

Reacties (3) -

 • Paula

  Paula

  5-12-2012 10:43:55 | Reply

  Wat jammer weer. En eerlijk gezegd voelt het steeds meer alsof we er toch niets aan kunnen doen. En daar worden we toch moedeloos van?
  Neemt niet weg dat ik vind dat alles wat je wel kunt doen zeker gedaan moet worden hoor! Lang leve Greenjump!

  • H

   H

   5-12-2012 21:40:27 | Reply

   Hai Paula, ik heb dat wat minder. BPA is best wel goed vermijdbaar en je ziet dus aan dit onderzoek dat dit ook effect heeft want bij het ene kindje wordt er meer aangetroffen als bij het andere kindje. Het scheelt al zoveel als je niet uit blik eet, dan heb je al zo'n groot deel te pakken.

   Tegelijkertijd kan ik je moedeloosheid ook wel volgen want ik zou ook heel graag willen dat dit soort stoffen gewoon niet toegestaan zijn, dat alles eerst 100% veilig moet zijn voordat het gebruikt wordt en niet eerst gebruiken en dan veiligheid onderzoeken.

   Wel fijn dat ze er zo serieus naar kijken de laatste tijd, er is best veel nieuws over.

   Groetjes, Manon

 • Lambert

  Lambert

  17-12-2012 10:29:57 | Reply

  We kunnen zeker wat doen en dat is eigenlijk met alles heel simpel en makkelijk, schrijf bv de politieke partijen aan en laat je vrienden het weten bv via Facebook of via de mail.

  Start een handtekeningen actie of maak het kenbaar via een adfiche bij de supermarkten of een clubhuis oid maar doe iets!.

  Hoe meer je het kenbaar maakt hoe meer mensen het zich bewust gaan worden en hoe sneller er iets aan gaat gebeuren, ik ben er al mee bezig en nu de rest nog :).

  Dus met alles is het DOEN eigenlijk de oplossing, angst wordt veroorzaakt door passief te zijn maar door je stem te laten horen gaat positieve energie stromen en komt er een reactie op gang.

  Groet, Lambert.

Loading