Luchtkwaliteit in kinderdagverblijven kan beter

childcare_brochure_image1Een recent Amerikaans onderzoek, uitgevoerd door de Berkeley universiteit van Californië, toonde aan dat de luchtkwaliteit in kinderdagverblijven niet altijd even best is.

Formaldehyde in samples

In de veertig onderzochte crèches werd een hoog gehalte aan formaldehyde gevonden in de lucht- en stofsamples. Hoger dan de toegestane hoeveelheid. Formaldehyde is een gasvormige stof die bij inademing kan leiden tot astma en als kankerverwekkend is aangemerkt. Het zit verwerkt in lijm dat gebruikt wordt in samengeperst hout en laminaat. Formaldehyde wordt ook toegepast in kleding, cosmetica en verf.

Aanwezigheid van weekmakers

In hetzelfde onderzoek werden ook aanwijzingen gevonden voor een verhoogde aanwezigheid van flataten, oftewel weekmakers. Weekmakers in plastic zijn schadelijk voor de gezondheid, vooral voor kleine kinderen, en daarom zijn ze maar beperkt toegestaan in de productie van speelgoed en babyverzorgingsproducten.

Luchtkwaliteit in Nederlandse kinderdagverblijven

blokken1Het is natuurlijk wrang dat je als ouder je best doet om je kind zo gezond en veilig te laten opgroeien, en dat blijkt dat het leefklimaat in de kinderdagverblijven helemaal niet zo veilig en gezond is. 'Gelukkig' is de Amerikaanse situatie niet per se identiek aan de Nederlandse. En zoals met elk onderzoek het geval is kun je deze resultaten niet zonder meer vertalen naar de situatie in Nederlandse kinderdagverblijven. Toch is het goed om op te blijven letten. Zo werd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu vorig jaar onderzocht hoe het zat met de luchtkwaliteit van Nederlandse kinderdagverblijven. Conclusie: die liet te wensen over. De oorzaak? Slechte ventilatie.

Hoe kun je zelf de luchtkwaliteit verbeteren?

Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de luchtkwaliteit in onze huizen ook niet altijd optimaal is. Belangrijk is om te weten wat je hieraan kunt doen. GreenJump schreef hier al eerder een blog over het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis mét relevante tips. Dus vraag aan het kinderdagverblijf van je kind of ze regelmatig ventileren en luchten. Of misschien is het een leuk idee om (samen met andere ouders) een leuke, luchtzuiverende plant cadeau te doen.

Reacties (1) -

 • pieter hennipman

  pieter hennipman

  11-9-2013 11:16:06 | Reply

  De luchtkwaliteit is eenvoudig te meten en vervolgens zijn de bronnen die de lucht slecht maken eenvoudig te verwijderen.

  Door goed te ventileren en te luchten. [dat zijn twee verschillende acties] is de luchtkwaliteit binnen te verbeteren.

  Een bouwbioloog kan helpen met het onderzoek en de juiste adviezen geven.

  Pieter Hennipman
  bouwbioloog

Loading