BPA (bisphenol A) en overgewicht bij kinderen

BPA oftewel bisphenol A is een onderwerp wat we in dit blog al vanaf 2010 onder de aandacht brengen. Half september 2012 is er een nieuw onderzoek gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association waarin de onderzoekers aangeven dat BPA één van de redenen voor overgewicht bij kinderen zou kunnen zijn.

Hoge BPA concentratie, meer overgewicht

Kinderen met een hoger BPA niveau in hun urine, bleken meer kans op overgewicht te hebben dan kinderen met een lagere hoeveelheid BPA in hun urine. 22,3% van de kinderen met hoogste concentratie BPA had overgewicht en van de kinderen met de laagste concentratie was dit 10%. Een verdubbeling van de kans op overgewicht.

De hoofdonderzoeker, Dr. Leonardo Trasande, geeft aan dat dit een verrassend sterk verband is en dat naast ongezond eten en te weinig beweging er ook meer gekeken moet worden naar omgevingsfactoren (schadelijke stoffen) als oorzaak van overgewicht.

Waar vind je bisphenol A?

BPA is een chemische, hormoonverstorende stof die onder andere voorkomt in polycarbonaat (hard, doorzichtig plastic), de binnenkant van blikjes en magnetronverpakkingen, kassabonnetjes en gebitsvullingen.  In Amerika heeft meer dan 93% van de bevolking aantoonbaar BPA in het lichaam en daarnaast is onderzocht dat de blootstelling aan BPA bij kinderen voor meer dan 99% voortkomt uit eten en drinken. Om die reden mogen babyflesjes sinds kort geen BPA meer bevatten.

Verband BPA en overgewicht

Het is nog niet volledig duidelijk hoe het verband nu precies in elkaar zit. De onderzoekers hebben een aantal andere logische verbanden bekeken. Kinderen met overgewicht eten misschien ook wel gewoon meer voeding waarin BPA zit, zoals voedsel uit blik en dingen uit de magnetron. De onderzoekers geven aan dat dit niet te verwachten is, aangezien het verband tussen BPA en overgewicht even sterk is bij kinderen die meer of minder dan het gemiddeld aantal calorieën per dag eten. Ook nadat de onderzoekers het onderzoek corrigeerden voor het aantal uren dat de kinderen tv keken, bleef het verband sterk.

Een verklaring zou kunnen zijn dat blootstelling aan BPA, dat bewezen hormoonverstorend werkt, effect heeft op hoe het, zich nog ontwikkelende, lichaam van kinderen omgaat met de verhouding tussen binnenkomende en verbruikte calorieën. Deze onbalans leidt dan tot gewichtstoename. In ieder geval geeft het onderzoek aanleiding tot nog meer zorg rondom de risico’s van BPA voor de gezondheid van kinderen.

Verbied Bisphenol A!

Het zou daarom prettig zijn als er een uitgebreider verbod op BPA komt. Het verbod op BPA in babyflesjes is een start, maar laten we ook de volgende stap nemen en BPA verbieden in alle producten voor kinderen en ook in voedselverpakkingen.

Bij Green Jump zijn overigens vanaf de start alle producten 100% bpa-vrij.

Reacties (7) -

 • Mandy

  Mandy

  9-10-2012 17:14:22 | Reply

  Het is echt ongelofelijk dat ze in Nederland nog steeds BPA gebruiken. Wij proberen er zo min mogelijk mee in aanraking te komen, zeker in het belang van onze dochter, maar komen nog steeds wekelijks in aanraking met producten waarvan we niet wisten dat het ook bpa bevat.
  Kortgeleden nog kwamen we erachter dat onze waterkoker van rvs (bewust rvs gekocht vanwege bpa) een waterindicator bevat van hard doorzichtig plastic. Philips gebeld maar die kunnen mij niet vertellen welk materiaal dat is (?!). Wel konden ze vertellen dat bpa wettelijk gezien gewoon mag.... Met deze waterkoker hebben we ruim 8 maanden flesvoeding klaargemaakt... Ben er erg van geschrokken en hoop maar dat onze dochter niet zoveel bpa binnengekregen heeft. Weet iemand of bpa ook afneemt na het vaker gebruiken van een waterkoker? We gebruiken hem nu overigens niet meer.

  Bedankt alvast voor de reacties!

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   9-10-2012 21:43:46 | Reply

   Beste Mandy, er is een kans dat het polycarbonaat is geweest en dus met bpa, maar het kan ook ander materiaal geweest zijn. Het kan natuurlijk eigenlijk niet dat ze je dat niet kunnen vertellen, ik zou denk ik door'zeuren' om er toch achter te komen. Misschien voor je eigen gemoedsrust.

   Ik probeer zelf ook altijd alles zo goed mogelijk te doen. Perfect lukt niet en ik probeer mezelf er aan vast te houden dat als je zo bewust bezig bent, dat je dan 95% al vermijdt. Je gaf je kindje de melk uit de bpa-vrije flesjes, je kindje eet waarschijnlijk niet uit blik en daarmee ben je al heel ver.

   Hoop dat je het los kunt laten en voor jezelf blij kunt zijn met wat je allemaal al bewust goed hebt gedaan. Groetjes, Manon

   • Mandy

    Mandy

    11-10-2012 08:57:56 | Reply

    Bedankt voor je reactie Manon,

    Gisteren heb ik Philips nogmaals gebeld met de dringende vraag om meer informatie. Na een tijd lang aan de telefoon gehangen te hebben, konden ze mij weer geen verdere informatie geven. Ik heb gevraagd naar de productie en allerlei andere mogelijkheden, maar nergens is er de informatie. Vreemd toch? Wel maakten ze ons goed duidelijk dat het geen Bpa-vrije apparaten zijn, alleen de babylijn. Heel slecht, voor volwassenen is het ook gif. Ze waren wel bezig met alles te gaan vervangen, gaven ze aan. Ik ben bang dat ik het zal moeten laten rusten en maar hopen dat het geen pc was, maar het lijkt helaas wel zo. We zijn op dit moment alle huishoudelijke apparaten aan het checken. Is er ooit iemand geweest die een petitie heeft gemaakt tegen bpa?

    Iets anders: bij AH zijn op dit moment voor 4,95 oko-tex knuffels van wnf te koop. Misschien een leuke tip voor andere ouders.

 • Rita

  Rita

  20-11-2012 17:15:11 | Reply

  Weten jullie of de bpa in alle witte vullingen zit? Volgens mij biologische tandarts nl. wel. Het is nu dus kiezen uit twee kwaden... het kwikhoudende amalgaan, of bps-houdende witte vulling.
  Zou er een beter alternatief zijn?

  • Hai,

   Hai,

   20-11-2012 19:54:49 | Reply

   Goede vraag, ik weet het niet :( misschien reageert er nog iemand die het wel weet. Groetjes, Manon

 • Vivian

  Vivian

  24-2-2013 17:55:36 | Reply

  Hoi Rita,

  Toevallig zie ik dit gesprekje en (ook toevallig?) heb ik daar deze week iets over gelezen. Er schijnen wel witte vullingen zonder bpa te bestaan. Ze zijn heel nieuw, een 'bio-tandarts' in Eijsden gebruikt ze geloof ik, maar misschien zijn er meer. Er is een vereniging van dit soort tandartsen, wellicht via die bron meer info te vinden? Of antroposofisch tandartsen, deze zullen misschien ook de bpa (en kwik)-vrije soort gebruiken.

  En kijk ook uit voor die kassabonnen! Na 5 minuten vasthouden komt het spul al in je bloed terecht. Radar heeft een programma over BPA gemaakt afgelopen jaar.

 • Vivian

  Vivian

  24-2-2013 17:58:25 | Reply

  Sorry 5 seconden bedoel ik natuurlijk!!

Loading