Wat is SEBS plastic en is het veilig?

ijsblokjesVia e-mail kregen we een vraag binnen over de plastic code 7 met de toevoeging SEBS, deze klant had deze code gezien op plastic ijsblokjesvormpjes. Wat betekent het? Is het veilig?

SEBS staat voor ‘Styrene Ethylene Butylene Styrene’. Deze afkorting kom je steeds meer tegen ter vervanging van PVC in speelgoed, het heeft namelijk dezelfde substantie. Maar de vraag is natuurlijk of het een veiliger vervanging is of niet…

Wat is SEBS?

SEBS is feitelijk een soort thermoplastisch elastomeer (ook wel technische rubbers, synthetische rubbers of elastoplastische kunststoffen genoemd) waaraan styrene is toegevoegd. Greenpeace heeft SEBS omschreven als een acceptabel alternatief voor PVC in speelgoed. Polyolefine plastics zoals Polyethyleen (PE) en Polypropyleen (PP) zijn de meest gebruikte bouwstenen voor SEBS en PE en PP hebben geen weekmakers of stabilisatoren (zoals lood) nodig om soepel te blijven.

Toevoegingen zoals weekmakers en stabilisatoren zijn een noodzakelijk component in alle zachte PVC formules. Zonder deze toevoegingen is PVC breekbaar en minder veelzijdig in gebruik. Weekmakers hechten zich chemisch gezien niet aan het polymeer in het PVC, maar drijven er juist in rond, zoals water in een spons, en geven het plastic zo de vereiste buigzaamheid.

SEBS wordt al gebruikt in de productie van speelgoed  en kan PVC vervangen bij het maken van een poppenhoofd (met haar) en dat zou geweldig zijn want een pvc-vrije babypop is niet te vinden.

Waar vind je SEBS rubber nog meer?

SEBS wordt vaak bij z’n merknaam Kraton® genoemd, en wordt voor allerlei doeleinden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan handvatten van een fietsstuur, tandenborstels, bitjes die gebruikt worden tijdens het sporten, bijtringen. De chemische weerstand van SEBS is gelijk aan die van natuurlijk rubber, en het is uitstekend bestand tegen water, zuren en basen.

Conclusie

Om een lang verhaal kort te maken: producten van SEBS zijn een veiligere keus dan de alternatieven die wel PVC bevatten.

Reacties (7) -

 • illy

  illy

  9-8-2013 11:36:46 | Reply

  Valt Acrylonitril-butadieen-styreen (waar Duplo van is gemaakt) in dezelfde categorie?

  • Manon

   Manon

   9-8-2013 12:44:43 | Reply

   ABS is het materiaal waar Duplo en Lego van worden gemaakt en dit is een veilige soort plastic. Groetjes, Manon

 • illy

  illy

  9-8-2013 15:52:23 | Reply

  Bedankt!

 • Bert

  Bert

  11-8-2015 15:00:47 | Reply

  Kleine correctie op hierboven vermeld wordt: PVC bevat niet noodzakelijk weekmakers of lood!
  Het gebruik van lood wordt door Europa sterk gereguleerd en de hoeveelheid lood in kunststof voor verpakking (zeker van voeding) of bv. speelgoed is beperkt tot wat er sowieso uit de atmosfeer in raakt (fijn stof).
  Weekmakers, zoals de naam zegt, maken PVC week (=zacht). Aan hard PVC (zoals voor blisterverpakkingen) wordt dus geen enkele weekmaker toegevoegd!
  Weekmakers worden echter inderdaad veelvuldig ingezet voor flexibele PVC-toepassingen omdat ze heel gemakkelijk in gebruik zijn en bovendien veel goedkoper dan de alternatieven.

  • Manon

   Manon

   11-8-2015 23:18:20 | Reply

   Bert, dank voor de aanvulling, helemaal mee eens natuurlijk. PVC blijft ook in de harde vorm natuurlijk wel erg milieuonvriendelijk qua zowel productie als afvalverwerking. Groetjes, Manon

   • Bert

    Bert

    12-8-2015 08:24:50 | Reply

    Over de productie heb je mij niets horen zeggen; mij ging het vooral over de dooddoener "PVC = weekmaker".
    Maar je hebt gelijk: vinylchloridemonomeer is inderdaad allesbehalve onschadelijk. Als er daarmee iets misgaat, is het onmiddellijk goed raak! Vandaar dat de veiligheidsvoorschriften voor PVC-producenten de laatste decenia zo sterk opgeschroefd zijn (en terecht!).
    En wat betreft de afvalverwerking: als je met een gesloten kringloopsysteem werkt, waarbij het polymeer telkens opnieuw wordt gerecycleerd, valt dat nog wel mee. Wanneer je het gewoon op de stortplaats kiepert of de verbrandingsoven instouwd... heel ander verhaal! :(

    • Manon

     Manon

     12-8-2015 08:51:51 | Reply

     Bert, dank je wel. Heb in de tekst toegevoegd dat het om de zachte pvc vormen gaat. Groetjes, Manon

Pingbacks and trackbacks (2)+

Loading