Via e-mail kregen we een vraag binnen over de plastic code 7 met de toevoeging SEBS, deze klant had deze code gezien op plastic ijsblokjesvormpjes. Wat betekent het? Is het veilig?
SEBS staat voor ‘Styrene Ethylene Butylene Styrene’. Deze afkorting kom je steeds meer tegen ter vervanging van PVC in speelgoed, het heeft namelijk dezelfde substantie. Maar de vraag is natuurlijk of het een veiliger vervanging is of niet…
Wat is SEBS?
SEBS is feitelijk een soort thermoplastisch elastomeer (ook wel technische rubbers, synthetische rubbers of elastoplastische kunststoffen genoemd) waaraan styrene is toegevoegd. Greenpeace heeft SEBS omschreven als een acceptabel alternatief voor PVC in speelgoed. Polyolefine plastics zoals Polyethyleen (PE) en Polypropyleen (PP) zijn de meest gebruikte bouwstenen voor SEBS en PE en PP hebben geen weekmakers of stabilisatoren (zoals lood) nodig om soepel te blijven.
Toevoegingen zoals weekmakers en stabilisatoren zijn een noodzakelijk component in alle zachte PVC formules. Zonder deze toevoegingen is PVC breekbaar en minder veelzijdig in gebruik. Weekmakers hechten zich chemisch gezien niet aan het polymeer in het PVC, maar drijven er juist in rond, zoals water in een spons, en geven het plastic zo de vereiste buigzaamheid.
SEBS wordt al gebruikt in de productie van speelgoed en kan PVC vervangen bij het maken van een poppenhoofd (met haar) en dat zou geweldig zijn want een pvc-vrije babypop is niet te vinden.
Waar vind je SEBS rubber nog meer?
SEBS wordt vaak bij z’n merknaam Kraton® genoemd, en wordt voor allerlei doeleinden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan handvatten van een fietsstuur, tandenborstels, bitjes die gebruikt worden tijdens het sporten, bijtringen. De chemische weerstand van SEBS is gelijk aan die van natuurlijk rubber, en het is uitstekend bestand tegen water, zuren en basen.
Conclusie
Om een lang verhaal kort te maken: producten van SEBS zijn een veiligere keus dan de alternatieven die wel PVC bevatten.