Zonnebrandcreme met zink oxide verhoogt risico op huidkanker?

In de Nederlandse kranten staat een redelijk kort door de bocht weergave van een onderzoek dat is gedaan naar de effecten van UV licht op zink oxide. De titel van het artikel luidt: ‘Stof in zonnecrème verhoogt risico op huidkanker’

Natuurlijk schrik je daar als consument van, het is ook nooit goed! Kies je voor minerale zonnebrandcrème om allerlei negatieve effecten van chemische zonnebrandcrème te vermijden en dan komt er in het nieuws dat één van de minerale bestanddelen van zonnebrandcrème, namelijk zink oxide, het risico op huidkanker verhoogt.

Onderzoek naar zink oxide in vroeg stadium

Wat verder zoekend naar informatie over het onderzoek, kom je terecht op een uitgebreider artikel over het onderzoek naar zink oxide waaruit duidelijk blijkt dat het onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt, dat er getest is met longcellen en niet met huidcellen en dat die cellen in een laboratorium zijn blootgesteld aan een oplossing met nanodeeltjes zink oxide (percentage onbekend) en blootgesteld zijn aan UV licht.

Er staat over het onderzoek: ‘ Early research from Missouri University suggests that zinc oxide, when exposed to sunlight, undergoes a chemical reaction that may release unstable molecules known as free radicals.’ Dat leest toch net even anders dan de titel van het artikeltje in de Nederlandse krant, vindt ook een Canadese blogger die een kritische noot schrijft over het artikel.

Zonnebrandcrème blijven smeren

De onderzoekers geven zelf ook duidelijk aan dat dit niet betekent dat je moet stoppen met het smeren van zonnebrandcrème omdat verbranden nog veel schadelijker is. Het Britse Cancer Research centrum geeft ook aan dat de studie geen zekerheden biedt maar dat het wel zeker is dat het risico op huidkanker sterk verhoogd wordt door verbranden. Concreet gezegd: pijnlijke verbranding om de twee jaar, verdrievoudigt de kans op kwaadaardig melanoom, de meest gevaarlijke soort huidkanker.

Blijven smeren is dus zeker het devies. En natuurlijk is blijven onderzoeken en wat ons betreft het goed in de gaten houden van de onderzoeken ook heel belangrijk. Tot nu zeggen wij samen met onder meer de Environmental Working Group dat juist zink oxide en titanium dioxide goed beschermen tegen de zon en dat zelfs de voordelen van nanodeeltjes daarbij opwegen tegen de mogelijke nadelen. Verbranden is echt heel schadelijk.

Meer info over vrijkomen vrije radicalen

Tegelijkertijd heeft de Environmental Working Group ook een stuk geschreven in hun Sunscreen Guide 2011 over vrijkomen van vrije radicalen bij ingrediënten van zonnebrandcrème (niet alleen bij zink oxide). Hierin wordt ook geschreven dat de zink oxide en titanium dioxide deeltjes gecoat kunnen worden, zoals de fabrikanten van onze zonnebrandcrèmes ook doen, waardoor dit risico daalt. Verder is het van belang om voldoende zonnebrandcrème te gebruiken zodat er een balans ontstaat waarbij de bescherming tegen de zon opweegt tegen het vrijkomen van de vrije radicalen.

Zonnebrandcrèmes zonder zink oxide

Wil je toch graag een zonnebrandcrème zonder zink oxide dan kun je kiezen voor een zonnebrandcrème met titanium dioxide zoals bijvoorbeeld de factor 30 zonnebrandcrème van Lovea .

Reacties (62) -

 • Truus

  Truus

  16-5-2012 11:00:32 | Reply

  Wel jammer dat 3 van de alternatieven in uw voorbeeld sprays zijn. De stoffen in de zonnebrand zijn namelijk wel bewezen schadelijk bij inademen. Deze info vond ik op zoek naar veilige zonnebrand voor mijn baby. De spray zorgt voor kleine deeltjes in de lucht die je kan inademen.
  Heb je toch een spray? Spuit dan van korte afstand in je handpalm en breng dan aan.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   16-5-2012 11:59:39 | Reply

   Brenda, je hebt gelijk, bij spray is het belangrijk om in je hand te spuiten, dit staat ook bij de productomschrijving aangegeven. De sprays smeren makkelijker en dat is met kinderen dan weer wel fijn (het is wat dunner), maar inademen is niet oké. Het blijft lastig om de meest ideale te kiezen. Groetjes, Manon

 • Sabrina

  Sabrina

  23-5-2012 19:55:43 | Reply

  Ik ben op dit moment op vakantie in Amerika en heb hier in een biologische winkel baby zonnebrand voor mijn zoontje gehaald. Nu zie ik dat er maar liefst 20% zinc oxide inzit, naast de zogenaamde 74% organic ingrediënts. Nou zet ik überhaupt een vraagteken achter de biologische industrie hier, aangezien wc papier hier al biologisch is als er 20% hergebruikt papier in zit. Maar er staat dus op de tube: powerfull protection without chemicals! Dat klopt dan toch niet??

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   23-5-2012 20:50:50 | Reply

   Beste Sabrina, wat er op de tube staat, klopt en als ik het zo hoor dan heb je waarschijnlijk prima zonnebrandcreme gekocht. Minerale zonnebrandcreme (met zink oxide en titanium dioxide) is nog altijd vele malen beter dan chemische zonnebrandcreme. Op basis van onderzoeken in vroeg stadium zijn er ook mogelijke risico's te vinden over minerale zonnebrand, maar die zijn nog altijd veel kleiner dan die van chemische zonnebrandcreme en al helemaal kleiner dan verbranden door de zon. Gewoon goed insmeren is het allerbelangrijkste. Veel plezier nog op vakantie! Manon

 • Willemijn

  Willemijn

  24-5-2012 13:09:05 | Reply

  Ik begreep dat als geen nanotechnologie is gebruikt, meestal wel microtechnologie wordt gebruikt, omdat je anders echt een witte verflaag krijgt. Ik begreep verder dat bij micronisatie ook kleinere deeltjes - zelfs nano-deeltjes - ontstaan. Weten jullie of bij de zonnebrandcreme van Lovea microtechnologie is gebruikt en, zo ja, of de deeltjes gecoat zijn?

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   24-5-2012 15:14:40 | Reply

   Beste Willemijn, het klopt volledig wat je zegt. Zelfs als fabrikanten er geen nanodeeltjes instoppen, kunnen ze ontstaan tijdens het micronisatieproces. Lovea microniseert inderdaad:

   Antwoord van Lovea: er bestaat nogal wat onduidelijkheid over de relatie tussen minerale factor, nanotechnologie en witte waas. Tot dusver was het niet mogelijk om een minerale formule te ontwikkelen met hoge SPF die, zonder gebruik te maken van nano-deeltjes, geen witte waas achter liet. Het is het Franse Laboratoires Biocos, de producent van Lovea, echter gelukt om een formule te maken die wel hoge minerale bescherming biedt zonder witte waas. Dit hebben ze gedaan door gebruik te maken van een speciale technologie waarbij de minerale deeltjes verkleind worden (micronized) tot een grootte waarbij de formule goed smeerbaar wordt en geen witte strepen geeft maar nog niet zo klein zijn dat het nano deeltjes zijn. Op deze manier wordt er een optimale balans gevonden tussen gebruiksgemak (hoge factor, geen witte waas) en veiligheid (deeltjes die niet nano klein zijn).  De klant heeft dus gelijk dat er wel microtechnologie is gebruikt. De deeltjes worden hierbij ook nog eens gecoat waardoor ze ver boven de grens van nanodeeltjes blijven.

   zie ook hier http://www.lovea.nl/q--a.html

   • Dymph

    Dymph

    31-7-2012 11:00:59 | Reply

    De eerste minerale zonnebescherming ZONDER witte waas moet ik nog ontdekken, hoor.

    Ik heb, zonder kennis van dit artikel, enige tijd geleden de Lovea bio Kids, SPF 50, gekocht en mijn echtgenoot noemt me een wit spook als ik de zonnemelk heb aangebracht :o))

    Het is erg goeie zonnemelk, smeert goed uit (Saskia: droogt absoluut niet uit), maar de witte waas op je lijf en leden moet je er wel bijnemen.

    • Manon Gagic

     Manon Gagic

     31-7-2012 11:19:23 | Reply

     Hai Dymph, met een factor 50 wordt dat idd heel erg lastig maar ik moet zeggen dat de Lovea factor 30 en de Lavera factor 20, de spray, het toch echt heel goed doen. Vrijwel geen witte waas, maar inderdaad niet nul. Groetjes, Manon

 • Saskia

  Saskia

  28-5-2012 21:10:26 | Reply

  Fijn, al die info over veilige zonnebrandcreme's! K heb hier moeilijke huidjes die zelfs met lavera  last hebben, met name dat t  een witte waas achter laat en erg uidroogt!
  Intussen ook een met zonne allergie en om nou met t hele gezin de hele dag n te blijven met zonnig weer......
  Is Lovea misschien minder uitdrogend? Of een ander advies voor zonne allergie?

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   28-5-2012 21:18:13 | Reply

   Hai, de witte waas heb je denk ik met de Lavera neutral? De gewone Lavera laat veel minder witte waas achter en de Lovea ook. Qua uitdrogen durf ik het niet te zeggen, dat probleem herken ik niet dus weet ook niet goed welke daarin beter zou performen. Zon en zonnebrandcreme, in combinatie vaak met water, is voor iedereen uitdrogend, daarom zitten er in zonnebrandcreme ook verzorgende bestanddelen. Niet genoeg voor de huidjes bij jou thuis helaas. Lastig hoor als je kindjes erg gevoelig zijn. Ik zou in jouw geval de gewone Lavera proberen (factor 20 spray) en de Lovea. Als je met z'n allen smeert, red je het sowieso niet met 1 flesje in de zomer dus denk dat dat dan een goede combi zou zijn. Groetjes, Manon

 • Saskia

  Saskia

  28-5-2012 21:37:28 | Reply

  Dank voor de snelle reactie, k ga de Lovea maar eens proberen! Net gegoogled op zonne allergie en kwam op t merk  zonnebrand merk ultrasun, dat zou goed beschermen en geen slechte stoffen bevatten. Weten jullie hier iets van? Gr. Saskia

  • Goran

   Goran

   28-5-2012 23:30:13 | Reply

   Ik heb de ingrediënten opgezocht en hoewel er geen hele erge dingen tussen zitten is het geen hoogvlieger.
   Eigenlijk scoren alle creme's die wij hebben uitgekozen hoger op basis van de ingredienten.
   https://www.greenjump.nl/Categorie/Verzorging/Zonnebrandcreme-enzo

 • Caroline

  Caroline

  28-5-2012 21:44:20 | Reply

  Net als Saskia heb ik ook kids met gevoelige huid: droog en op sommige plaatsen eczeem. Mijn ervaring met Lavera sun sensitiv spf 20 is ook dat het bij regelmatig gebruik erg uitdroogt. Jammer is dat.

  • Goran

   Goran

   28-5-2012 23:24:46 | Reply

   Hoi,

   Ik vrees dat je met een erg gevoelige huid heel moeilijk of nooit de ideale zonnebrand gaat vinden, deze cremes zijn immers niet gemaakt om optimaal de huid te verzorgen, maar om deze te beschermen tegen de zon. Die twee eigenschappen botsen eigenlijk altijd. Ondanks dat kun je een zonnebrand tegen komen die het beter doet bij jouw huid of van je kinderen.

   Dit zou de ongeparfumeerde Aubrey organics kunnen zijn:
   https://www.greenjump.nl/Product/Verzorging/Zonnebrandcreme-enzo/Zonnebrand-Natural-Sun-30-Kids-en-Sensitive
   Dit is de best scorende creme in de testen van EWG die in NL leverbaar is.
   Of de Kids spray van Lovea:
   https://www.greenjump.nl/Product/Verzorging/Zonnebrandcreme-enzo/Spray-Kids-UV-50-Disney-nano-vrij

   • kaatje

    kaatje

    29-5-2012 09:29:48 | Reply

    Ik denk dat het uitdrogen in dit geval niet zo zeer aan de huid ligt, maar toch echt aan het product. Het tweede en derde ingrediënt zijn respectievelijk Zink en Alcohol. Twee producten die bekend staan om hun (zeer) uitdrogende werking..

    Tsja.. het is lastig om een creme te vinden die geen parfum en uitdrogende bestanddelen bevat en waarbij geen gebruik is gemaakt van nanotechnologie.

    Ik merk zelf dat mijn huid een zonnebrandcreme met parfum + blootstelling aan de zon niet fijn vind.. dus ik denk dat ik maar voor de lovea kids ga,.. al heb ik factor 50 niet echt nodig, maar ja.

 • Saskia

  Saskia

  29-5-2012 08:48:58 | Reply

  Bedankt voor alle snelle reacties! Het ondersteunt m'n zoektocht naar het juiste!
  Saskia

 • Jess

  Jess

  29-5-2012 14:10:02 | Reply

  Hoi Manon/ Goran,

  Ik gebruik sinds kort P20 van Riemann, ook voor mijn zoontje van 5. Zijn jullie bekend met het merk en/ of hebben jullie hier ooit onderzoek naar gedaan?

  Alvast bedankt.

  • Jess

   Jess

   19-6-2012 15:47:18 | Reply

   Hoi, zouden jullie mij wat willen laten weten aangaande mijn vraag over Riemann. Als jullie geen antwoord hebben dan is dat natuurlijk goed maar laat het mij dan even weten. Alvast bedankt.

   • Manon Gagic

    Manon Gagic

    19-6-2012 20:18:53 | Reply

    Ik weet onvoldoende af van P20 helaas dus durf er niet veel over te zeggen. Misschien kun je de ingredienten hier neerzetten zodat we even kunnen kijken?

    • Jess

     Jess

     21-6-2012 13:42:40 | Reply

     Hoi Manon, bedankt voor je reactie. De ingrediënten zijn:
     Alchol Denat.
     Octoocrylene
     Diethylaminoa Hydroxybenzoyl
     Ethylhexyl Methoxycinnamate
     Hexyldecanol,
     Aqua
     PPG-15 Stearyl Ether
     Homosalate
     Cyclopentasioxane
     Acrylates/ Octylacrylamide
     Copolymer
     Hydroxypropylcelluose

     Zou te gek zijn als je mij wat over deze ingrediënten kan vertellen.

 • Willemijn

  Willemijn

  3-6-2012 22:24:46 | Reply

  Ha Manon en Goran, eerder hebben jullie al antwoord gegeven op mijn vraag of bij de zonnebrandcreme van Lovea microtechnologie is gebruikt en, zo ja, of de deeltjes gecoat zijn. Veel dank voor jullie snelle antwoord toen. Nu zie ik dat jullie een nieuwe zonnebrandcreme van Aubrey Organics hebben. Deze (de Natural Sun 30 Kids en Sensitive) lijkt mij aantrekkelijker dan die van Lovea (die overigens prima bevalt), omdat die van Aubrey Organics in een tube komt. Ik vraag me alleen ook hier weer af of bij deze zonnebrandcreme microtechnologie is gebruikt en, zo ja, of de deeltjes zijn gecoat.

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  4-6-2012 12:01:49 | Reply

  Hoi,

  De deeltjes zijn gemicroniseerd en gecoat, zie ook hier http://www.aubrey-organics.com/custom.aspx?id=59

  Groeten Manon

 • Conchita

  Conchita

  5-6-2012 22:31:13 | Reply

  Kom er net achter dat er wel degelijk zinc oxide in de lovea factor 15 zit, hier klopt iets niet.....................

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   6-6-2012 08:41:05 | Reply

   Je hebt helemaal gelijk, in de factor 30 niet en in de factor 15 wel. Ik heb het aangepast, dank je! Manon

 • Susan

  Susan

  14-7-2012 12:42:09 | Reply

  Hoi Manon en/of Goran,
  we hebben afgelopen jaren voor het hele gezin de lavera spray (die groen/blauw kleurde) gebruikt. Smeerde niet super fijn en het pompen ging na verloop van tijd ook steeds stroever, maar over het effect waren/zijn we erg tevreden. Aangezien het laatste flesje bijna leeg is en we over een week op vakantie gaan, was ik even aan het kijken welke nu te nemen.

  Op zich lijkt de Lovea me wel iets! Alleen nu zag ik bij de ingrediënten, afhankelijk van de factor aluminium hydroxide of alumina staan. Maar aluminium in huidproducten wordt toch steeds meer ontraden ivm aanwijzingen voor kanker? Weten jullie hier meer over? over is er bij mij sprake van een "klok-klepel-verhaal"?

  Alvast bedankt,
  Susan

  • Susan

   Susan

   14-7-2012 14:31:50 | Reply

   op een ander blog (van greenbeauty) lees ik net in de comments dat Lovea op dieren test. Niet hun eindproduct, maar wel de samenstelling... Er wordt via dat blog nog navraag gedaan bij Lovea zelf...
   Nu ik wat meer aan het lezen ben klinkt die van Aubrey trouwens ook wel erg goed!

   • Manon Gagic

    Manon Gagic

    19-7-2012 10:31:31 | Reply

    Lovea test niet op dieren. Niet het eindproduct en ook niet de ingrediënten. De producten zijn ECOCERT gecertificeerd en dat staat garant voor een dierproefvrij product. Ook de overige niet biologische producten van Lovea (in Frankrijk heeft Lovea ook een conventionele lijn die niet BIO is) zijn niet op dieren getest. Groetjes, Manon

    • Susan

     Susan

     19-7-2012 23:02:50 | Reply

     Dank je wel voor het uitzoeken! Vind ik toch wel een belangrijk onderdeel van goede cosmetica, dierproefvrij!

  • Goran

   Goran

   19-7-2012 23:07:03 | Reply

   Er is een verschil tussen aluminium (poeder)
   http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/700324/ALUMINUM_POWDER/
   en alumina
   http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/700309/ALUMINA/
   wat aluminium oxide is.
   De eerste is risico factor 9 hoog en de tweede is risico factor 5 medium.
   Lavera bevat dus een ingredient met medium risico, maar wordt als geheel gezien wel beter beoordeeld.

   Aluminium hoort niet in cosmetica(sterke aanwijzingen voor kankerverwekkend), aluminium oxide is dat echter niet.


   Alumina (Al2O3) is niet aluminium (AL) en naar onze mening een acceptabel risico om erger te voorkomen door niet te smeren
   Voor Alumina zijn er geen kanker risico's bekend

   Vergelijk het met Koolstof (C) bekend uit kolen en zeer brandbaar niet hetzelfde  als koolstof dioxide (CO2) wat een geurloos en kleurloos onbrandbaar gas is.

   Tip:
   We hebben ook alternatieven die geen alumina bevatten.
   Aubrey scoort zeer hoog op dezelfde test en bevat nul ingrediënten die medium risico hebben (alles laag risico)

   • Susan

    Susan

    12-8-2012 21:50:39 | Reply

    Hoi,
    ik lees nu je antwoord pas (lekker op tijd na de vakantie ;-) Dank je wel voor je info!
    Ik was uiteindelijk toch gewoon voor de "good-old" Lavera gegaan. Deze nieuwe samenstelling smeert inderdaad SUPERfijn! Zelfs de kinderen vonden het geen probleem. Daarnaast ook een tube Aubrey gekocht. Deze smeert vergelijkbaar vond ik. Qua bescherming kan ik er niet zoveel over zeggen, leek ook wel goed te zijn. Doordat de aubrey wit is, gebruikten wij deze voor het gezicht omdat hij minder vlekkerig snel aan te brengen was.
    Het eerder genoemde verhaal over de gele vlekken van de Lavera kan ik ook beamen. Tjee wat een gele strepen in de kleren, zelfs na goed intrekken. Komt vooral ook door het zweten, denk ik...

 • Tjitske

  Tjitske

  24-8-2012 12:01:56 | Reply

  Ik meng de Lavera zonnebrandcreme altijd met wat kokosolie: geen witte waas of "uitdrogingsverschijnselen"

 • Donja Smit

  Donja Smit

  27-5-2013 22:30:30 | Reply

  Beste Manon en Goran,

  Nadat Weleda (helaas) stopte met hun zonnebrand producten ben ik na het raadplegen van jullie site Lavera gaan gebruiken. De Family 15 spray. En echt super tevreden mee: ideaal voor het hele gezin (met kleine kinderen), heerlijke geur, super werking en goed te verdelen. Voor het gezichten gebruik ik de Lavera anti-age milk 15, ook heel fijn.
  Mijn man had daarna alleen een keer (per ongeluk) de Sun spray neutral 20 meegenomen ,maar die vind ik minder. Smeert lastiger, ruikt vies (volgens dochter) en ik krijg niks meer uit de fles gesprayd. Nu wilde ik dus graag weer de Family 15 spray kopen, alleen ontdekte ik de Alimina bij de ingrediënten en daar schrok ik een beetje van.
  Na lang twijfelen besloten jullie maar te mailen daarover, maar eerst even gegoogeld    om het zelf ook uit te zoeken. Toen kwam ik hier terecht en last ik het geruststellende antwoord over het verschil tussen Aluminuim en Alumina.
  Bedankt daarvoor, jullie site heeft me al zo vaak geholpen!
  Nu kan ik het dus weer met een gerust hart gaan kopen.

  • Goran

   Goran

   28-5-2013 07:10:14 | Reply

   Beste Donja,

   Goed om te horen dat de Lavera spray bevalt.

   Wat betreft de neutral spray, deze is speciaal voor de gevoelige/allergische huid die kan reageren op vele (ook natuurlijke) stofjes. Ze hebben hier idd geurtjes achterwege gelaten en ook zo veel mogelijk hulpstofjes die normaal gesproken de smeerbaarheid ten goede komen. Dus idd niet de makkelijkste zonnebrand maar wel een uitkomst voor mensen en kindjes die niet anders kunnen.

 • Donja Smit

  Donja Smit

  27-5-2013 22:32:49 | Reply

  Hm, ik zie achteraf wat suffe spelfouten, maar ik denk dat het verhaal wel duidelijk is... ;-)

 • ullie

  ullie

  22-7-2013 21:15:32 | Reply

  Jess vroeg eerder info over de ingrediënten vd P20, maar ik lees hier geen antwoord op en ben ook benieuwd.
  Weten jullie meer hierover:
  Heb de ingrediënten nog eens gekopieerd:
  Alchol Denat.
  Octoocrylene
  Diethylaminoa Hydroxybenzoyl
  Ethylhexyl Methoxycinnamate
  Hexyldecanol,
  Aqua
  PPG-15 Stearyl Ether
  Homosalate
  Cyclopentasioxane
  Acrylates/ Octylacrylamide
  Copolymer
  Hydroxypropylcelluose

  • Manon

   Manon

   24-7-2013 14:43:43 | Reply

   Dank voor het kopiëren van de ingrediënten. Het ingredient waar ik minder blij van wordt is homosalate. Het krijgt een vier in de Skin Deep database (0,1,2 zijn onschadelijk) http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702867/HOMOSALATE/ en er staat als toelichting: "Homosalate is a common sunscreen ingredient. Research indicates it is a weak hormone disruptor, and sunlight breaks down the chemical into harmful byproducts."

   Mijn keuze zou het daarom niet zijn, zeker omdat er veiligere alternatieven zijn.

 • Anne

  Anne

  22-4-2014 11:52:12 | Reply

  Hallo,

  Ik heb nog even een vraag over het verschil van alumina en aluminium hydroxide. Jullie geven , toen dit eerder gevraagd werd, het verschil tussen alumina en aluminium oxide, maar dat is niet het zelfde als aluminium hydroxide toch? Het hydroxide zit in de lovea en ik vraag me af of dit nou erg is, want als ik er op google word ik toch niet heel blij, maar misschien heb ik er gewoon te weinig verstand van.
  Ik hoor het graag want dacht eindelijk de juiste crème te hebben!!

  Groet Anne

  • Manon

   Manon

   25-4-2014 21:45:39 | Reply

   Aluminiumhydroxide is een veilig ingrediënt, zie ook hier http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/700321/ALUMINUM_HYDROXIDE/

   Misschien komt het doordat het ingrediënt lijkt op aluminium powder waar wel mogelijk schadelijke effecten door optreden. http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/700324/ALUMINUM_POWDER/

 • lissa

  lissa

  2-6-2014 23:59:07 | Reply

  Hi,  

  Ik heb onlangs de Lovea Family spray SPF 50 hier gekocht voor gebruik op mijn tweelingzoontjes van net 2 jaar oud. Nu zag ik pas bij ontvangst dat achter op het etiket staat 'niet geschikt voor kinderen onder 3 jaar oud'. Waarom is het niet geschikt voor hen en waarom bevat deze spray wel nano deeltjes en de SPF 30 niet? Bestaat er ook een minerale SPF 50 creme (of spray) die geschikt is voor jonge kindjes (dus onder de 3 jaar) die ook nog eens geen nano deeltjes bevat?

  Hoor het graag.

  Grt. Lissa

  • Manon

   Manon

   3-6-2014 08:26:07 | Reply

   Beste Lissa, Lovea is ook geschikt voor kleintjes alleen door de Franse regelgeving moeten zij dit vermelden. Zie hier onderop de uitgebreidere uitleg van Lovea http://www.lovea.nl/q--a.html

   Wat betreft de vermelding van nano op het flesje. Dit staat inmiddels op alle flesjes van Lovea. In mei 2014 is de regelgeving omtrent nanodeeltjes veranderd. Tot die datum werd gekeken naar de totale omvang van het gecoate deeltje titanium dioxide en dit was groter dan 100nm en daarmee geen nanodeeltje. Nu wordt gekeken naar het interne element van het gecoate deeltje en dit interne element titanium dioxide is wel kleiner dan 100nm en daarmee valt dit nu onder nanodeeltjes.

   De ingredienten zijn dus niet veranderd maar de definitie van nanodeeltjes is veranderd. Lovea heeft als één van de eerste haar etiketten aangepast. De vraag is of er straks nog zonnebrandcremes bestaan zonder nanodeeltjes onder de nieuwe regelgeving. Wat betreft de zonnebrandcreme bij Green Jump bevatten Aubrey en Lavera in ieder geval grotere deeltjes dan Lovea maar of zij regelgevingtechnisch onder de nanogrens blijven is nog niet bekend.

 • Sandra Linthorst

  Sandra Linthorst

  8-6-2014 11:31:27 | Reply

  Goedenmiddag, op de website van EWG zijn de beste suncreens vermeld, ook een heleboel minerale die geen nano-deeltjes bevatten. Een voorbeeld, die de hoogste score heeft, Butterbean.. Ik vind hierover, en over het hele scala aan zeer goede producten volgens EWG, geen info op jullie site. Terwijl 'onze' toppers als Lovea en Lavera niet eens voorkomen in hun lijst...

  Ik ben erg benieuwd benieuwd of jullie o.b.v. Recente onderzoeken jullie assortiment wellicht gaan uitbreiden. Het lijkt alsof er nog veel mooie producten te vinden zijn die twijfels van consumenten in Nederland weg kunnen nemen. Ik zelf be fan van Lovea maar de nano-technologie stuit me tegen de borst.  Ben erg benieuwd naar jullie standpunt! Dank voor de respons bij voorbaat.

  • Manon

   Manon

   8-6-2014 20:40:16 | Reply

   Beste Sandra, dank je wel voor al je vragen want je bent vast niet de enige die die vragen heeft. EWG is een Amerikaanse organisatie en de zonnebrandcremes die zij testen zijn dan ook Amerikaans en mogen niet op de Europese markt verkocht worden. Er zijn maar heel weinig merken (Aubrey bijvoorbeeld wel) die zowel hier als daar verkocht worden en andersom geldt hetzelfde.

   Wat betreft de nanodeeltjes. De regelgeving is net veranderd en de definitie van nanodeeltjes is anders geworden. Tot voor kort was ook Lovea regeltechnisch gezien nanovrij maar onder de nieuwe regels niet meer. Terwijl de receptuur precies hetzelfde gebleven is. Eerst keek men naar het hele deeltje dat bestaat uit een intern element van titanium dioxide of zink oxide met daaromheen een coating. Nu kijken ze naar de grootte van het interne element zonder de coating. Die coating zit er natuurlijk nog steeds wel om heen. Lovea is heel snel geweest met het aanpassen van de labels. Lavera en Aubrey bevatten grotere deeltjes van Lovea maar ook van die merken weet ik op dit moment nog niet zeker of zij obv de nieuwe regelgeving nog nano-vrij zijn. Misschien is er straks geen enkele zonnebrand meer nanovrij. Zodra daar helderheid over is, volgt er zeker een blog. Groetjes, Manon

 • Sandra

  Sandra

  8-6-2014 11:50:37 | Reply

  Ik heb nog even rondgekeken en zie dat er toch al wat antwoorden op mijn vragen zijn!  Ik las dat de nano-deeltjes van Lavera groter zijn dan die van Lovea, en dat jullie n.a.v. EWG lijst Aubrey hebben opgenomen (en dat Lavera een 3 kreeg, die kon ik niet vinden?) Dank, voor nu heb ik eigenlijk geen vragen meer.  

 • margreet

  margreet

  30-7-2014 07:55:36 | Reply

  Ik schrik van wat ik lees over nanodeeltjes in oa lovea en lavera zonnebrandproducten...

  https://www.heelnatuurlijk.nl/news/Nanodeeltjes/

  • Manon

   Manon

   30-7-2014 08:16:29 | Reply

   Hai, je had onze reactie al gevonden zag ik, ik zet m hier even neer ook https://blog.greenjump.nl/post/2012/03/29/Zonnebrandcreme-van-Lavera.aspx Groetjes, Manon

 • Isabel

  Isabel

  13-4-2015 10:52:32 | Reply

  Ik gebruik al jaren sunscreen lotion van Purrnufstuff. Prima spul zonder rotzooi! Het is factor 20, maar werkt echt als een factor 30 van de normale zonnebrandcrèmes, bij op tijd opnieuw smeren. Ik heb trouwens een zeer gevoelige huid en makkelijk zonneallergie (wat meestal wordt veroorzaakt door vettige substanties en parfum). Hiermee nooit problemen. En een prima prijs!

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   13-4-2015 11:02:01 | Reply

   Beste Isabel,
   We hebben er bij Green Jump voor gekozen om alleen verzorgingsproducten te verkopen van merken die gecertificeerd zijn door één van de instanties voor natuurcosmetica.

   Het is voor ons niet te doen om ongecertificeerde merken zelf te controleren op ingrediënten en productieprocessen en dat zou betekenen dat we een merk 'op hun blauwe ogen moeten geloven'. Betekent zeker niet dat we denken dat al die ongecertificeerde merken slecht zijn, betekent alleen dat we het niet weten en daarom niet aan durven.

   Voor ons geeft het certificeringsproces een bepaalde zekerheid die voor ons geldt als minimum eis.

   Groetjes, Manon

 • Marieke

  Marieke

  5-6-2015 22:27:44 | Reply

  Ik ben me aan het verdiepen in de wereld van de troepvrije zonnebrandcreme voor mijn 1 jarige kindje en voor ons zelf. Maar aan zowel Lovea als Aubrey als Lavera zitten voor-en nadelen als ik het zo lees. Dat titaniumdioxide beter is dan zinkoxide zou Lovea op nummer 1 zetten, maar daar zitten weer kleinere deeltjes in dan in Aubrey en Lavera? Ik weet het effe niet, iemand een suggestie?

  • Manon

   Manon

   6-6-2015 10:28:41 | Reply

   Hoi, het is echt een lastig onderwerp. En dat zinkoxide per se minder goed is dan titanium dioxide is voor mij niet 100% duidelijk. Qua veiligheid en bescherming tegen de zon is Lavera de beste keuze, maar wel met de meeste witte waas. Groetjes, Manon

   • marieke

    marieke

    6-6-2015 11:42:06 | Reply

    Dankje voor je reactie manon!

 • Marjolein

  Marjolein

  29-5-2016 19:17:42 | Reply

  https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B00I2VQ742/ref=mp_s_a_1_1_a_it?qid=1464540634&sr=8-1&keywords=lavera+sensitive+sun+cream&pi=SY200_QL40&dpPl=1&dpID=31R7cgN%2BGPL&ref=plSrch#productDescription_secondary_view_div_1464540680398 is deze veilig nieuwe van lavera sensitive. Graag een reactie vriendelijke groet marjolein

  • Manon

   Manon

   29-5-2016 19:23:11 | Reply

   Hoi, dit is geen nieuwe Lavera sensitive maar een oude die niet meer leverbaar bij is bij Lavera, je kunt hier al hun laatste producten zien: http://www.lavera.de/#produktfinder/!/Y2F0ZWdvcnklNUIlNUQ9MTImc2VhcmNocGFyYW09 en bij ons in de winkel staan ze hier: https://www.greenjump.nl/Categorie/Verzorging/Zonnebrandcreme-enzo groetjes, Manon

 • Marjolein

  Marjolein

  29-5-2016 20:00:33 | Reply

  Zit inde lavera sensitive suncreme die ik stuurde zincoxide . Maat in de niet sensitive zit geurstoffen en parfum dat heeft tog nadelig effect met zonlicht dat het de huid onzichtbaar beschadigd. En parfum tog ook . En dat zit in sensitive niet.

 • Simone

  Simone

  6-6-2016 13:01:38 | Reply

  Op Pinterest staat een recept om zelf zonnebrandcreme te maken, cocosolie, frambozempitolie en zink oxio. Heeft iemand hier ervaring mee?
  Alvast bedankt
  Gr simone

 • Brenda

  Brenda

  26-7-2016 16:54:09 | Reply

  Beste mensen,
  STOP AUB met het smeren van cremes met titanium en zinkoxide nanodeeltjes. Al het zeeleven gaat er dood aan en als het plankton doodgaat gaan wij dat ook! Het maakt ons ook onvruchtbaar! Lees aub het boek van Elizabeth Plourde Sunscreens Biohazard. Ook kunt u er info over googelen. Op wij worden wakker staat ook een goed stuk: zonnebrandcremes een gevaar voor gezondheid en milieu. Red uzelf, uw kinderen en al het leven in de zee!!!!!

 • Brenda

  Brenda

  26-7-2016 16:56:46 | Reply

  Oja en de gecoate nanodeeltjes smelten in het water. Dus de gecoate variant is ook niet veilig!!! Save yourself ❤️

 • Brenda

  Brenda

  26-7-2016 17:04:46 | Reply

  Smeer het liefst met natuurlijke plantaardige olien. Waaronder frambozenzaadolie of wortelzaadolie die hebben van nature een factor van 28-50. Daarnaast toch gedoseerd zonnen totdat u bruin bent. Een bruine huid is de beste bescherming tegen de zon. Op deze manier krijgt u ook gewoon vitamine D binnen dat wat zink en titanium blokkeren. En zonder vitamine D is er veel meer kans op ziektes

 • Kelly

  Kelly

  27-3-2017 18:26:39 | Reply

  Deze info komt v een site die wortelzaadolie verkopen .... Evengoed wil ik de verspreiders van dit lijstje bedanken voor de extra omzet die we hierdoor hebben gemaakt, we hebben onwaarschijnlijk veel van deze olie verkocht. Mogelijk is de wortelzaadolie er op de volgende manier bij betrokken geraakt: vroeger werd wortelolie, dat is een extract van oranje peen / worteltjes in olie wel gebruikt in cosmetica die je een 'bruin' kleurtje geven gebruikt. Deze olie is meer oranje dan bruin en de meeste gebruikers van deze cosmetica zagen er dan ook uit als een Oempa Loempa. Wellicht dat toen iemand heeft bedacht dat het wel een hoge SPF zou hebben (helaas, ook ongeveer 1-3) omdat het tenslotte in een soort zonnecosmetica zat, een ander heeft de wortelolie veranderd in wortelzaadolie en zo komen we uit bij het heden. In het algemeen vinden we het prima als onze klanten onwaarschijnlijk verwachtingen hebben van werkstoffen, dat moeten ze vooral zelf weten. Echter: als je je goed tegen de schadelijke gevolgen van teveel zonlicht wil beschermen is het een zeker risico als je door verkeerde informatie een onwerkzaam product gebruikt. Gebruik dus geen wortelzaadolie als zonnefactor, het helpt niet.

  • Manon

   Manon

   27-3-2017 18:30:57 | Reply

   Beste Kelly, dank je wel voor je berichtje, nu snap ik ook waarom iemand dat plaatst. Wij proberen om mensen vrij te laten om te reageren. Normaal halen wij commerciële reacties weg, maar die had ik hier niet in herkend. En helemaal mee eens dat als je je wil beschermen tegen de zon dat je dan niet met plantaardige olie moet smeren want dat is geen/onvoldoende bescherming. Groetjes, Manon

 • anna

  anna

  7-5-2018 17:04:59 | Reply

  Zelf gebruik ik sinds een aantal jaar biosolis factor 30 voor mijn kinderen omdat deze geen witte waas achter laat en ik ze niet als spookjes naar school wil sturen. Nu schrik ik weer over het feit dat hier aluminium in zit en zinkoxide dat nu ook weer in opspraak is.
  Welke zonnebrandcrème die geen witte waas achterlaat zouden jullie me aanraden?

 • carla

  carla

  13-3-2022 14:21:17 | Reply

  weten jullie of je zonnencreme met australische zink in verwerkt ook regelmatig moet smeren of kan die meer dan 2 uur op de huid zonder gevaar voor verbranding? uiteraard als je uit het water blijft?

 • Sara

  Sara

  13-6-2022 21:10:37 | Reply

  Hallo,
  Met veel genoegen smeer ik mij en mn kind in met factor 15 en 30 van het merk Ohm, werkelijk fantastisch:
  Een geweldige bescherming, alleen bij 30 iets waas, en heel verzorgend bovendien. Aanrader!!
  Met geringe zinc oxyde, non-nano

Loading