Zonnebrandcrème van Lavera

De zonnebrandcrème zoektocht is weer begonnen, de zon schijnt! Inmiddels hebben we bij Green Jump 3 jaar ervaring met de zonnebrandcrèmes van Lavera en één ding is duidelijk. Lavera zonnebrandcrème beschermt zeer goed tegen de zon, ook met maar één keer insmeren.

Ons dochtertje met lichte huid (zie rechts), is echt nog nooit verbrand terwijl we dus meestal maar 1 x per dag insmeren. Ook om ons heen horen we steeds dezelfde verhalen. Tegelijkertijd zie je de zonnebrandcrème wel als witte waas na het insmeren en ieder jaar gaan we daarom toch op zoek naar alternatieven.  Feit is echter wel dat deze Lavera crème echt ‘doet-wat-ie-moet-doen’ en dat is beschermen tegen de zon.

In dit blog een toelichting op de zonnebrandcrème van Lavera en onze ervaringen ermee gewoon als extra informatie omdat het ‘1 x insmeren’ en ‘werkt meteen’ vaak toch vragen oproept.

Je kunt als basisinformatie ook ons uitgebreide blog over zonnebrandcrème lezen als je nog meer informatie wilt en over nanodeeltjes als je daar meer over wilt weten.

Zonnebrandcrème werkt meteen

Deze zonnebrand werkt met minerale zonnebescherming. Minerale zonnebrandbescherming werkt onmiddellijk na het opbrengen omdat het gewoon een laagje op de huid legt. Uit onderzoek blijkt dat minerale zonnebrand een betere bescherming biedt tegen UVA straling en dat gebruikers van chemische/synthetische zonnebrandcrème 4 x zoveel bloot staan aan ingrediënten met een hoog risico.

In tegenstelling tot minerale zonnebrandbescherming zoals deze van Lavera, werkt synthetische zonnebrandbescherming pas na circa 30 minuten. Daarna absorberen de moleculen de UV-stralen. Wanneer de moleculen “verzadigd” zijn, vallen ze uiteen. Daarom is het beslist noodzakelijk om synthetische zonnebrandbescherming opnieuw aan te brengen.

Zonnebrandcrème één keer insmeren

Teenage boy sun protectionOp de website van Lavera staat aangegeven dat je deze zonnebrandcrème maar één keer hoeft op te brengen. Op het flesje staat dat je meerdere keren moet smeren. Hoe zit dit?

Op de site staat letterlijk: "Het is niet nodig om de zonnebrandcrème opnieuw aan te brengen, behalve bij fysieke invloeden zoals bij het afdrogen van je huid met een handdoek".

Minerale zonnebrandcrème legt een laagje op de huid en reflecteert de zon. De UV straling trekt niet in de zonnebrandcrème (zoals bij chemische) en de cellen van de zonnebrandcrème worden dan ook niet ‘vol’ zoals dit wel het geval is bij chemische zonnebrandcrème die je daarom ook steeds opnieuw moet smeren.

Zolang de minerale zonnebrandcrème er nog op zit, beschermt deze gewoon. Wat kan er in de praktijk gebeuren, zeker bij kinderen: de crème kan eraf geveegd worden, bijvoorbeeld door te spelen in het gras, in het zand of door te zwemmen en dan bij het afdrogen de crème eraf te vegen, zwembandjes aan en uit enzovoort. Dan is het nuttig om opnieuw te smeren want dan heb je het er gewoon vanaf geveegd. Daarom staat er op het flesje dat herhaald smeren aanbevolen wordt.

In de praktijk is onze ervaring dat het zeer goed blijft zitten, wij smeren eigenlijk alleen na het zwemmen opnieuw in en dan niet zozeer ivm het water, maar ivm het afdrogen.

Waarom een zonnebrandcrème met 'slechts' factor 20 en 30?

Deze zonnebrandcrème had tot begin 2009 een hogere factor. Hoe kan dat? De samenstelling is alleen maar verbeterd. Het was de eerste zonnebrand zonder synthetische ingrediënten die beantwoordde aan de aangescherpte wereldwijd erkende Colipa richtlijnen van begin 2009.

De huid van je kindje moet beschermd worden tegen zowel UV-A als UV-B stralen. Tot 2009 was het zo dat de beschermingsfactor alleen maar iets zei over de bescherming tegen UV-B stralen. De nieuwe regelgeving is strenger.

De mate van bescherming tegen UV-B straling mag alleen vermeld worden als die in een verhouding van 3:1 staat tot de bescherming tegen UV-A straling. Voor de nieuwe richtlijn had deze zonnebrandcrème van Lavera factor 40 maar dat gold alleen voor UV-B. Vanaf 2009 mag dat in Europa niet meer. Vandaar nu factor 20 en 30.

De factor staat, zoals je waarschijnlijk weet, voor hoe lang je in de zon kunt blijven. Als je normaal na 5 minuten verbrandt, dan kun je met factor 20 dus 20 x 5 minuten = 100 minuten in de zon blijven. Onze ervaring is echter dat wij met de Lavera zonnebrandcrème niet verbranden, ook niet als we langer dan die periode in de zon zitten, ook onze dochter verbrandt nooit (met factor 20). Wat hier de precieze reden van is, weten wij ook niet, dit is puur praktijkervaring.

Reacties (76) -

 • Hogenhuis

  Hogenhuis

  29-3-2012 13:35:25 | Reply

  Wat goed om deze blog van jullie over zonnenbrandcreme te lezen. We zijn ook helemaal fan van de lavera zonnebrand. Onze dochter is erg allergisch voor alle zonnebrand met chemische toevoegingen. Gelukkig bestaat er Lavera. We gaan zomers naar Spanje en ze is nog nooit verbrand, smeren haar 1 en soms 2x in.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   29-3-2012 14:19:00 | Reply

   Super fijn om ook jullie ervaringen te lezen!

  • Nadine

   Nadine

   13-5-2012 12:58:42 | Reply

   Ben beneiuwd of Lavera ook lekker uitsmeert? Heb vorig jaar het merk ECO geprobeerd maar was zo dik dat het uitsmeren bijna niet lukte :(

   Groet, Nadine

 • Sanne

  Sanne

  30-4-2012 16:59:19 | Reply

  Beste Manon,

  Ik heb een vraagje over de zonnebrandcrème van Lavera. Vorig jaar hebben we via jullie website 2 flacons besteld en ook wij kunnen bevestigen dat de crème uitstekend werkt! Weten jullie of de zonnebrandcrème van Lavera na een jaar nog even goed beschermt? Bij synthetische crèmes wordt altijd gezegd dat de werking na verloop van tijd minder wordt, maar ik kan me voorstellen dat er voor deze minerale zonnebrandcrème andere regels gelden.

  Bij voorbaat dank!

  mvg, Sanne

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   2-5-2012 10:52:22 | Reply

   Hoi, je kunt de creme gewoon gebruiken, de werking is niet minder.
   Groetjes, Manon

 • Linda

  Linda

  2-5-2012 11:21:38 | Reply

  Wat zijn wij blij met deze zonnebrand!
  Eindelijk één waarvan mijn kindjes geen traanogen, pijn, bultjes en andere ellende krijgen!

  En ze zijn met Koninginnedag (2012, veeeel zon!) niet verbrand met maar 1x smeren! En als het gele wel een beetje zichtbaar blijft, vinden mijn kindjes niet erg. Ze spelen dat ze Chineesje, banaantje of indiaantje zijn en hebben de grootste lol!

  Groetjes, Linda (wbpepe)

 • Sanne

  Sanne

  3-5-2012 21:03:30 | Reply

  Hoi Manon,

  Bedankt voor je snelle reactie!

  Vriendelijke groet, Sanne

 • Joost

  Joost

  8-5-2012 08:51:39 | Reply

  Hallo Manon,

  Weet je zo of deze zonnenbrand schadelijk is bij oplikken? Wij zijn namelijk op zoek naar een middeltje voor onze witte boxer. Die heeft veel dunbehaarde huid op haar snoet en als we dat insmeren zal ze zeker er met haar tong langs gaan.

  En omdat ik liever niet met haar bij de dierenarts zit als we op vakantie zijn...

  Veel groeten,

  Joost

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   8-5-2012 11:15:38 | Reply

   Beste Joost,

   Helaas weten wij heel weinig van honden dus ik durf daar eigenlijk niets over te zeggen. Bijvoorbeeld xylitol, waar wij op zich tegen kunnen, is voor honden heel schadelijk, daarom durf ik je niet te antwoorden.

   Groetjes, Manon

   • Joost

    Joost

    8-5-2012 11:52:04 | Reply

    Hallo Manon,

    Bedankt voor je reactie. Inderdaad reageren honden anders op sommige stoffen dan mensen (chocola, druivenpitten etc) maar gezien de beperkte info die er is willen we in ieder geval niet met spul aan de slag waar mensen al niet tegen kunnen.

    We zoeken rustig verder en anders mag die witte de komende vakantie in Italie zich verheugen op nog meer aandacht zodat we haar nog beter in de gaten kunnen houden.

    Tanx!

    Joost

 • Nadine

  Nadine

  13-5-2012 12:59:27 | Reply

  Ben beneiuwd of Lavera ook lekker uitsmeert? Heb vorig jaar het merk ECO geprobeerd maar was zo dik dat het uitsmeren bijna niet lukte :(

  Groet, Nadine

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   13-5-2012 20:07:23 | Reply

   Beste Nadine, de sprays smeren het makkelijkste, waarbij de gewone versies dan weer makkelijker smeren dan de Neutral versies. Deze bijvoorbeeld smeert heel makkelijk https://www.greenjump.nl/Product/Verzorging/Zonnebrandcreme-enzo/Zonnebrandcreme-spray-20-baby-en-kind

   Groetjes, Manon

   • Nadine

    Nadine

    13-5-2012 22:26:07 | Reply

    Thnks, heb je ook ervaring met Weleda? En kun je lavera dan vergelijken met Weleda?

    • Manon Gagic

     Manon Gagic

     13-5-2012 23:22:34 | Reply

     Weleda is al een tijdje niet meer verkrijgbaar maar wat ik me er van herinner, smeerde deze helemaal niet fijn. Wat vind jij?

     • Nadine

      Nadine

      14-5-2012 17:08:13 | Reply

      Geen ervaring mee

 • Nadine

  Nadine

  14-5-2012 17:33:20 | Reply

  En ken jij het merk Annemarie Börlindt?

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  14-5-2012 20:37:20 | Reply

  Niet zelf gebruikt. Groetjes, Manon

 • Eva

  Eva

  17-5-2012 11:52:51 | Reply

  Hoi Manon,

  Ik heb een tijdje terug de zonnebrand van Lavera (KIDS) besteld en het werkt inderdaad prima voor mijn dochtertje en voor papa en mama, maar... het geeft ontzettend nare vlekken in kleding. Ben ik de enige met die ervaring? Doe ik iets verkeerd? Ik smeer een dun laagje en laat het goed intrekken voor het aankleden.

  Groetjes,

  Eva

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   19-5-2012 11:08:10 | Reply

   Eva wat vervelend! Ik heb dat ook wel eens gehad met een wit jurkje, maar bij mij niet standaard. Op vakantie bijvoorbeeld geen last van gehad. Groetjes, Manon

 • Kimm

  Kimm

  21-5-2012 09:44:49 | Reply

  Goedemorgen,

  Ook ik wil de zonnebrand van Lavera bestellen op jullie site, maar eigenlijk ook de zonnebrand van Lovea (factor 50). Wat is jullie ervaring met Lovea...en wat is het verschil tussen Lavera en Lovea.

  groetjes, Kimm

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  21-5-2012 13:14:22 | Reply

  Kimm, met Lovea hebben wij nog niet zoveel praktijkervaring, we hebben die net nieuw in de winkel. De ingrediënten zijn goed en veilig en het grootste verschil is dat Lovea aangeeft geen nanodeeltjes te gebruiken terwijl Lavera gecoate nanodeeltjes gebruikt. Van Lavera weten we uit uitgebreide ervaring dat deze heel goed beschermt. Groeten, Manon

 • e

  e

  22-5-2012 14:54:42 | Reply

  graag wil ik weten of u de producten van roc, bioderma of louis widmer ook een goed idee vind. Ik kan niet zoveel informatie vinden en hoop dat u mij op weg kan helpen. Meerdere keren insmeren is geen probleem, maar wel graag hele goede bescherming en minste kans op irritatie.
  Het gaat om een baby van 6,5 maanden en ik gebruik nu een zonnehoedje en zet haar niet in de zon. Ze blijft nu nog binnen. Er is zoveel op de markt te krijgen en ik lees ook wel wat goeds over bioderma, maar het trekt wel in de huid. de stoffen zeggen mij niks en een keurmerk of iets zie ik niet op internet, dat staat er niet bij. Alle winkels afgaan heb ik ook geen tijd voor.

  Wat photoderrmspot is weet ik niet. Doe ik met lavera lang?. en zo ja welke raad u mij aan? voor deze kleine? moet f50 toch?

  gr. e

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   22-5-2012 22:31:12 | Reply

   Wat is er veel informatie te vinden over zonnebrandcreme enzo he? Je zou er duizelig van worden, ik herken t helemaal want we hebben het zelf ook uitgebreid gedaan. Ik kan je voor je kleintje absoluut de factor 50 van Lovea aanraden, dan zit je zeker goed. https://www.greenjump.nl/Product/Verzorging/Zonnebrandcreme-enzo/Spray-Kids-UV-50-Disney-zonder-nanodeeltjes
   Groetjes, Manon

 • kimberley

  kimberley

  24-5-2012 17:55:28 | Reply

  Hallo,

  Ik heb al jaren als ik in de zon ga en me insmeer met zonnebrancreme/spray dat het vreselijk pijn doet aan mijn wangen en ogen! Het prikt heel erg op mn wangen, mijn ogen gaan branden (terwijl ik het hier expres niet smeer) en tranen en worden rood, en achteraf heb ik soms blaasjes.. en dat alleen als ik zonnebrand gebruik (ook wel bij dagcremes maar niet zo erg). Al meerder zomervakanties zijn hierdoor verpest helaas..

  Is de sunpray neutral 20 geschikt voor mij?

  Is het ook in winkels te koop? en zo ja, welke?

  Groetjes,

  Kimberley

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  24-5-2012 20:03:11 | Reply

  Beste Kimberley, we krijgen hele enthousiaste reacties van mensen die zelf erg gevoelig reageren op zonnebrand of wiens kinderen heel gevoelig zijn en bij wie het erg goed werkt. Ik kan je een monstertje sturen. Mail dan even naar ons https://www.greenjump.nl/Pagina/2/Contact en geef even aan dat ik dat heb toegezegd. Groetjes, Manon

 • kimm

  kimm

  28-5-2012 08:12:14 | Reply

  Beste Manon,
  afgelopen week zowel Lovea als Lavera zonnebrand gekocht via jullie website voor ons zoontje. Afgelopen weekend allebei uitgeprobeerd. Ik vind Lovea wat gemakkelijker uitsmeren dan de Lavera, maar dat maakt verder niks. Ik heb een vraag over het volgende. Ik smeerde het gezicht van m'n zoontje in met de lavera en doordat hij nogal druk was kwam de nodige zonnebrand op zijn witte romertje. Deze heb ik gisteren gewassen op 40 graden en nu zie ik dat de gele/oranje vlekken blijven. Ze gaan er niet uit. Heb je hier een tip voor. Anders wordt het heeeeel erg voorzichtig smeren als hij kleren aanheeft. Dat vind ik dan wel jammer van dit product.

  groetjes, Kimm

 • Eva

  Eva

  28-5-2012 08:37:10 | Reply

  Kimm, ik heb dus precies hetzelfde! (Zie mijn eerdere reactie.)
  Je moet het flesje heel goed schudden, een dun laagje smeren en
  overtollige restjes deppen met een tissue. Maar ik vind het ook jammer
  dat je een product speciaal voor kinderen op deze manier moet
  gebruiken. Kinderen hebben hier over het algemeen geen geduld
  voor :-) Qua bescherming heb ik overigens geen klachten en
  werkt het perfect.

  Ik heb nog wel een vraag: kan je het gewoon op het
  hoofdje smeren? Ons dochtertje heeft nog niet zo veel
  haartjes en dat hoedje waait nog wel eens af.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   28-5-2012 09:23:35 | Reply

   Beste Kimm en Eva, het is een bekend probleem van zonnebrandcreme in het algemeen en een vervelende eigenschap. Ik heb zelf zitten googlen en kwam wel oplossingen tegen voor het er weer uit wassen, maar liever natuurlijk dat het er gewoon niet op komt. Zonnebrandcreme laten opdrogen voor het aankleden is sowieso wel een goed idee.

   Eva, op het hoofdje smeren kan geen kwaad. Weet je dat we ook UV werende hoedjes hebben met touwtjes die de boel op z'n plek houden? Die hoedjes zijn factor UV 80 en daar kan geen zonnebrand tegenop.

   Groetjes, Manon

   • Eva

    Eva

    24-6-2012 21:03:33 | Reply

    Bedankt voor je reactie Manon, al doende leren we ;-)

 • Ineke

  Ineke

  30-5-2012 10:22:48 | Reply

  Ik ben erg enthoussiast over de Lavera Sunmilk , het is lekker dik smeert wel wat moeilijk maar mijn meisje is niet verbrand !
  Wel beetje warmte pukkels / zon uitslag maar de jeuk verdween met de aftersun gel
  Net weer een order gedaan want ik ben om voor mijn dochter niets anders meer.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   30-5-2012 10:41:13 | Reply

   Fijn om te horen, Lavera werkt echt super tegen verbranden. Je kunt ook een keer de spray proberen in factor 20, die werkt ook super en smeert wat makkelijker.

 • Kimm

  Kimm

  3-6-2012 10:38:45 | Reply

  Beste Manon,

  we zijn een weekend weg en hebben nu alleen de lovea bij ons. Toevallig zitten we de beschrijving eens goed te bekijken en nu zien we (nadat je het flapje open maakt op de achterkant) dat daar binnenin staat dat dit product niet geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar.

  ik heb Lavera nu niet bij ons en kan daar dus even niet op kijken, maar is het nu echt zo dat we onze Lovea niet kunnen gebruiken? Onze zoon is 9 maanden. Vind het ook raar dat je het nergens deze melding op het flesje ziet staan en pas als je daadwerkelijk de plakstrip achterop open maakt.

  groetjes, Kimm

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   3-6-2012 11:46:31 | Reply

   De verwarring mbt leeftijd begrijp ik. Wij hebben dit gecheckt bij de fabrikant en ook de ingredienten gecheckt: De reden dat deze tekst op de verpakking staat heeft echter enkel met wetgeving te maken. Lovea is officieel geen babyproduct fabrikant en is daarom verplicht om deze tekst op de verpakking te zetten. Daarnaast wil Lovea niet stimuleren dat kleine kindjes blootgesteld worden aan de zon omdat dit zelfs met goede bescherming risicovol is. In de praktijk gebeurt dit natuurlijk wel en wil men gewoon een goede zonnebescherming, ook voor de kleinere kindjes. Lovea kan hier uitermate goed voor gebruikt worden.

   Lovea BIO is 100% natuurlijk en geschikt voor de allergevoeligste huid en is dan ook JUIST heel erg geschikt voor (heel) jongere kinderen. Het staat ook vermeld op de Lovea website http://www.lovea.nl/q--a.html

 • kimm

  kimm

  4-6-2012 13:48:45 | Reply

  Hoi Manon,

  wat goed om te horen. en fijn..dacht alweer dat ik het geld kwijt was. Ik ben echt zeer tevreden voer zowel Lavera als Lovea. Binnenkort gaan we via jullie site ook nog de Lavera spray kopen...dan hebben we echt alles in huis om de zomer (als die nog komt) door te komen.
  gr, Kimm

 • Esther

  Esther

  18-6-2012 13:38:45 | Reply

  hallo,

  Ik ben me eindelijk bewust geworden van zonnebrand en ik zag laatst het merk Plante system. Hebben jullie hiermee ervaring?

  Alvast bedankt.

  Grt,
  esher

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   23-6-2012 13:08:06 | Reply

   Beste Esther, er zijn heel veel verschillende merken en helaas kennen we ze niet allemaal goed genoeg om er iets over te kunnen zeggen. Groetjes, Manon

  • Wilma

   Wilma

   19-5-2016 11:24:30 | Reply

   Vorige week heb ik een tube zonnemelk van plante system gekocht. Ik ben er niet tevreden over omdat het een witte waas achterlaat en slecht intrekt. Waardoor je er uit ziet als een 'lijk'. Misschien wel geschikt als je thuis bent en de tijd hebt om te wachten tot het intrekt. Maar ik zwem vaak en daarna wil ik me in kunnen smeren zonder dat er een witte waas achterblijft. De tube is best prijzig. Ga daarom vandaag proberen de tube terug te brengen.

 • Esther

  Esther

  23-6-2012 10:45:59 | Reply

  Ik ben helemaal niet tevreden over de Lavera zonnebrand. Ik heb de babyzonnebrandcreme, en die laat een wit-gelige waas achter, en smeert heel erg slecht. Het is heel erg "taai", dus laat zich niet goed uitsmeren. probeer je dat toch, dan is dat geen feest bij een klein kindje. Een nog grotere teleurstelling was de Levera factor 20 voor gevoelige huid. Ook deze was bijna niet smeerbaar. Na veel boenen zag ik er nog uit als een lijk, zo wit! Het leek wel of ik geschminckd was! Het enige voordeel was dat ik er geen huidirritatie van kreeg, waar ik normaal gesproken wel altijd last van heb. Maar om nou voor gek te gaan lopen met een lijkwitte laag op mijn huid? Nee! Jammer van mijn geld!!!

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   23-6-2012 13:11:04 | Reply

   Beste Esther, we hebben een behoorlijk breed aanbod en vrijwel iedere creme heeft wel een nadeel. Met een gevoelige huid heb je dan vaak nog wat minder keus. De 'gewone' Lavera 20 spray, niet voor gevoelige huid, levert bij onze klanten die normaal wel gevoelig zijn vaak ook geen reactie op en die laat veel en veel minder een waas achter. Helaas heb ik van die geen monstertjes. Ook de Aubrey laat een stuk minder witte waas achter dan de Lavera voor gevoelige huid maar wel weer wat meer dan de Lavera 20 gewoon. Van de Aubrey heb ik wel een monstertje dus als je ons mailt op klantenservice en dan een @ en dan greenjump.nl met je adres, dan kunnen we je die toesturen.

   Groetjes, Manon

 • Annelies

  Annelies

  18-7-2012 13:57:07 | Reply

  Ik ben benieuwd of jullie weten of er van deze zonnebrand merken ook een product bestaat om de lippen te beschermen? Of kun je gewoon de zonnebrand op je lippen smeren? Ik zoek zo een product voor zowel in de zomer als in de winter (voor het skiën).

  Verder heb ik goede ervaring nu met de Lavera zonnebrand (eindelijk weer iets waar ik niet allergisch voor lijk te zijn in combi met zonlicht), maar ik heb inderdaad ook het probleem dat je er lijkwit uit ziet en dat je vooral ook witte vlekken krijgt op donkere kleding. Daarom ga ik nu ook de Aubrey uitproberen, wellicht werkt dit ook.

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  19-7-2012 08:45:35 | Reply

  Deze merken hebben geen specifieke zonnebescherming voor op je lippen, ik kan je er zo uit mijn hoofd ook niet eentje aanraden helaas. Als je goed tegen de Lavera kunt, kun je misschien volgende keer de 'normale' Lavera proberen, daarvan wordt je nl een stuk minder wit, bijna niet eigenlijk, ik denk dat jij nu de neutral versie hebt voor gevoelige huid. Groetjes, Manon

 • M-J.

  M-J.

  24-7-2012 17:24:50 | Reply

  Lavera is ongetwijfeld een goede bescherming, maar uh.... word ik nu nog wel een beetje bruin? Klein beetje....?

 • bianca

  bianca

  20-4-2013 19:03:25 | Reply

  Ik ben me sinds een paar dagen aan het verdiepen in zonnebrand, ik krijg er hoofdpijn van....wat is er een hoop wat ik niet wist zeg!
  Als ik het goed begrijp zitten er in Lavera wel nanodeeltjes, waarom is er dan een spray van? Ik heb begrepen dat als er nanodeeltjes in zitten je geen spray moet gebruiken ivm inademen??? Of heeft dat dan weer te maken met gecoate en ongecoate deeltjes??

  • Manon

   Manon

   24-4-2013 23:12:13 | Reply

   Hai, ik kan een klein beetje hoofdpijn wegnemen, vanaf dit jaar zitten er in Lavera geen nanodeeltjes meer.  

   Wat betreft de spray, is het sowieso beter om spray in het holletje van je hand te sprayen. Wij schrijven dit ook bij de producten. Het voordeel van spray is dat het vaak fijner smeert, maar het inademen is niet gezond.

   Groeten, Manon

   • Kim

    Kim

    4-7-2013 20:57:41 | Reply

    Hoi,

    Kan je dit ook terug lezen op hun site of verpakking dat er geen nano meer gebruikt wordt? Wat gebruiken ze dan?
    Begin dit jaar dacht ik dat ook tot ik flink doorzocht op hun site en er iets over micronized ofzo stond en toen ik dat opzocht bij Google was de vertaling gewoon nano.
    Bij lovea staat ook dat ze deeltjes hebben gemicronized ( is dit dan hetzelfde?) maar staat er wel duidelijk geen nano. Lastig allemaal hoor, fijn dat jij het een beetje makkelijker voor ons probeert te maken : )

    • Goran

     Goran

     4-7-2013 21:40:45 | Reply

     Beste kim,

     Het is 1 meter= 1.000 millimeter = 1.000.000 micrometer = 1.000.000.000 nanometer.
     micronized zijn dus deeltjes die in de micrometer range zitten en nanodeeltjes zitten in de nanometer range.

     Dus als een nanodeeltje een speldenknop van 1 millimeter zou zijn  dan is een microdeeltje een strandbal van 1 meter!
     Een zeer groot verschil dus.

 • Leonoor

  Leonoor

  10-5-2013 09:51:16 | Reply

  Hallo,

  De vraag is al eerder gesteld, maar ook ik ben zeer nieuwsgierig naar ervaringen met Plante System. Naar mijn idee voldoet het aan alle voorwaarden, weet alleen niet hoe het zit met de nanodeeltjes. Lavera heeft ons tot nu toe super beschermd, maar onze pubers (Wat is er mis met NIVEA? Daar zitten zeker weer allerlei chemische stoffen in ofzo :)) vinden het maar niks om met zo'n witte/gele waas op hun lijf naar het strand te gaan. Iemand ervaringen? Alvast bedankt!

  Leonoor

  • Wilma

   Wilma

   19-5-2016 11:16:53 | Reply

   Vorige week een zonnemelk van plante system gekocht. Met het idee dat daar de minst schadelijke stoffen in zitten. Tube is best prijzig. Helaas ben ik erg ontevreden. Het trekt niet goed in. Gevolg is dat je er uit ziet als een 'lijk'.  Ik ga vandaag proberen de tube terug te brengen.

 • dieuwertje

  dieuwertje

  11-5-2013 13:25:07 | Reply

  Hoi,
  ik houd mijn kindje van twee maanden natuurlijk uit de zon, maar in de schaduw kan hij toch ook verbranden? Moet ik hem dan ook insmeren?
  Ik heb de lovea factor 50 al in huis, kun je die gebruiken onder de zes maanden?
  Bedankt en groet, Dieuwertje

 • Kimm

  Kimm

  3-6-2013 17:28:20 | Reply

  Goedemiddag,

  Vorig jaar hebben jullie mij goed geholpen met advies. Lavera en Lovea aangeschaft uiteindelijk Lovea het meest gebruikt, maar dat komt puur en alleen omdat ik het wat fijner smeren vind en de creme niet zo goed smeert. Afgelopen weekend waren we bij mijn schoonfamilie waar zowel mijn schoonmoeder als mijn schoonzus mij vertelde dat het, naar schijnt, niet goed is om je kind met een hele hoge factor in te smeren (dus bijvoorbeeld lovea met factor 50). Dit omdat de kids ook Vitamine D nodig hebben en je dit blokt met zo'n hoge factor. Dus dat er gezegd wordt (ze hadden een aantal artikelen daarover gelezen) dat je beter vaker kan smeren dan minder en een hoge factor gebruiken. Hebben jullie hier advies in? En dan gelijk de vraag of jullie het merk Annemarie Borlindt kennen. Dit gebruikt mijn schoonzus. groet, Kimm

  • Manon

   Manon

   5-6-2013 16:29:26 | Reply

   Beste Kimm, natuurlijk is vitamine D belangrijk. Dus lekker naar buiten met de kindjes, korte mouwtjes als het kan enzovoort. Daar tegenover staat dat verbranden (zeker voor kinderen) heel schadelijk is. Daar moet je dus een afweging in maken en mijn persoonlijke afweging is dan om toch goed te smeren tegen verbranden en op dagen dat het gewoon kan, gewoon lekker naar buiten te gaan. Vaker smeren met een lagere factor is niet hetzelfde als minder smeren met een hogere factor. Als jouw kindje zonder bescherming 10 minuten in de zon kan, dan kan je kind met factor 20 ongeveer 20 x zo lang in de zon. Dit wordt niet langer wanneer je de factor 20 vaker smeert.

   Ik ben het daar dus niet mee eens. Je kunt natuurlijk wel eens kijken hoe het bij jouw kindjes gaat als je met factor 15 smeert, we merken bij de minerale zonnebrand dat dit vaak beter beschermt dan de factor 15 van de chemische, maar dat is puur wat we om ons heen zien. Waarschijnlijk omdat de minerale een laagje erop legt en chemische erin trekt.

   Ik ken het merk Annemarie Borlindt onvoldoende om je te zeggen of dat geen schadelijke stoffen bevat.

   Hoop dat het een beetje helpt.

   Groetjes, Manon

 • Rianne

  Rianne

  24-6-2013 13:19:01 | Reply

  Net terug van vakantie en deze keer de Lavera spray neutral f20 mee voor mijn peuter.
  Moet zeggen dat hij slecht sprayt dus we draaiden hem veelal open, smeert al stukken beter dan de tube met hogere factor maar wat vooral zo fijn was, hij werkt!
  Iedere ochtend helemaal ingesmeerd en zo de hele dag de zon in, geen gesmeer en geplak steeds, gewoon goed beschermd. Op het heetst van de dag bloot aan het water heb ik soms wat bij gesmeerd, maar of het nodig was betwijfel ik.

  Geen uitslag of irritatie, geen verbrandingen en toch heel geleidelijk een mooi licht bruin kleurtje. Ik ben er blij mee (en dat witte waasje neem je dan voor lief).

 • sabrine

  sabrine

  3-7-2013 21:48:20 | Reply

  hallo!
  Wij zijn vorig jaar overgestapt op minerale zonnebrand en na het lezen van jullie blog de spray 20 van lavera gaan gebruiken. Fantastisch!! Nu hebben we dit jaar dezelfde, echter toch een heel andere "look". Waar na onze zoektocht we vorig jaar eindelijk blij waren met een zonnebrandcreme die geen witte laag achter laat, lijkt of de vernieuwde lavera weer een witte waas achterlaat. Komt dit doordat er nu geen nanodeeltjes meer inzitten? Wat is nu het beste alternatief? Ik hoor het graag!

  • Manon

   Manon

   3-7-2013 22:48:20 | Reply

   Hoi Sabrine,

   Zou het zo kunnen zijn dat je per ongeluk de neutral hebt gekocht? Die voor allergische huid? Die laat nl wel een wittig waasje achter. Dat is deze spray https://www.greenjump.nl/Product/Verzorging/Zonnebrandcreme-enzo/Sun-Spray-Neutral-20-bij-allergie

   Groetjes, Manon

 • Gabi

  Gabi

  9-7-2013 22:51:32 | Reply

  Hoi Manon
  Wij hebben voor onze dochter altijd Lavera gebruikt bij allergie. De witte waas vind ik wel meevallen, dun uitsmeren en het beschermt heel goed. Vlekken in de kleding heb ik nog nooit gehad eigenlijk, maar ik smeer dus wel dun en daardoor goed uit. Jammer is dat het laatste in de fles blijft zitten, het is dan heel erg dik en niet meer op te pompen. We draaien hem open en schrapen het uit met de pomp.
  Ik vroeg me af of Lovea vergelijkbaar is?
  Groet Gabi

  • Manon

   Manon

   9-7-2013 23:08:06 | Reply

   Hai, het is inderdaad per huidje verschillend. Lovea is vergelijkbaar, maar met Lavera hebben we zelf het meest langdurige ervaring qua bescherming. Daarvan durf ik echt gewoon blind te zeggen dat het de hele dag beschermt. Bij de andere merken moet ik zelf die ervaring nog wat meer opdoen, maar tot nu gaat dat heel goed. Groetjes, Manon

 • lia boensma

  lia boensma

  29-8-2013 19:04:57 | Reply

  Beste,Manon.

  Ik heb al zoveel verschillende zonnebrandmiddelen gebruikt, maar voor mijn gevoel irriteren deze allemaal. Jeukend en branderig gevoel.
  Nu heb ik een erg gevoelige huid . Die erg reageert op alles waar parabenen, parfum talg ,oliën .Ik ben een vrouw van 59 jaar. Die altijd een gevoelige [gezichts]huid gehad.
  Zou de zonnebrand van Lavera ook iets voor mij zijn?
  Bestaat de mogelijkheid om deze eerst te proberen,voordat ik [weer] een hele fles koop die in de kast of bij iemand komt te staan?

  Groetjes,Lia

 • sylvie sollie

  sylvie sollie

  8-4-2014 22:00:56 | Reply

  Hallo,
  ik had 2 vragen over lavera zonnebrand.  Ik vroeg mij af of je gezicht wel bruint bij het gebruik ervan. Of is het zo'n goede bescherming dat de huid niet bruiner wordt?
  mijn 2de vraag is het volgende: ik heb al jaren last van pigmentvlekken in het gezicht. Er heeft eens een artikel in de krant gestaan dat lavera daar heel goed voor is. Iedere ochtend insmeren als gezichtscreme en dan make up er bovenop?  Je krijgt namelijk een wit gezicht...
  helpt dit daar echt tegen?

  Groetjes, sylvie

  • Manon

   Manon

   9-4-2014 09:11:21 | Reply

   Beste Sylvie, je bruint gewoon in je gezicht. Of het ook helpt tegen pigmentvlekken durf ik niet te zeggen, ik heb daar nog niet eerder iets over gehoord. Misschien iemand anders? Groeten, Manon

 • Angela

  Angela

  19-5-2014 15:34:44 | Reply

  Goedemiddag manon,

  Ons zoontje heeft eczeem en kan daarom niet tegen de reguliere zonnebrandcremes. Hij laat zich niet zo fijn insmeren, dus graag lekker vloeibaar als in sprays. Wat kun je ons aanraden? Prijs is geen issue. Bedankt!

  Gr.,
  Angela

  • Manon

   Manon

   19-5-2014 17:01:07 | Reply

   Beste Angela,

   Zonnebrandcreme is één van de producten die het meeste irritatie oproept bij kindjes met een gevoelige huid. Dat komt ook doordat we vaak hoge eisen stellen. We willen dat het én goed beschermt én geen witte waas achterlaat én fijn smeert én fijn ruikt. Die combinatie maakt dat er toch vaak ingrediënten in zitten die irritatie oproepen. De zonnebrandcreme die het meest geschikt is bij een zeer gevoelige huid is de sensitive zonnebrand van Lavera. Deze laat echter wel een witte waas achter en smeert niet het allerfijnste. In jouw geval is het pompje van Aubrey misschien fijner omdat dit makkelijker smeert https://www.greenjump.nl/Product/Verzorging/Zonnebrandcreme-enzo/Zonnebrand-Natural-Sun-30-pompje Het blijft altijd een lastig product. Groetjes, Manon

 • Esther

  Esther

  22-5-2014 10:21:31 | Reply

  Hallo Manon,

  Ik gebruik al jaren minerale zonnebrand (laatste jaren die van Lovea) en het is prima voor de huidjes van mijn kids, maar ik word knettergek van de vlekken. Op hun kleertjes, maar ook op de (tuin)meubels, deuren, trap etc. Op alle plekken die ze aanraken krijg ik vettige vlekken, die ik er met geen mogelijkheid af krijg. Veel geprobeerd, niets hielp.
  Heb jij tips waarmee ik dat kan verwijderen?
  Of een zonnebrand die geen vlekken geeft?

  Groetjes, Esther

  • Manon

   Manon

   22-5-2014 10:49:54 | Reply

   Hai Esther, mijn dochtertje is al wat groter, dat zal wel schelen :) In huis heb ik geen vlekken en ook op kleren niet, tenminste, niet die ik er niet uit was met Ecover wasmiddel. Misschien heeft iemand anders een tip? Overigens had ik juist met chemische zonnebrand altijd van die gele vlekken in mijn kleren. Zonnebrand blijft toch een minder fijn product, maar ja, verbranden is nog erger :(

   Groetjes, Manon

 • Lydia

  Lydia

  17-6-2014 20:20:36 | Reply

  Hoi allemaal,

  wij hopen te emigreren naar Bonaire en ik vroeg me af.... het felle zonnetje daar, met standaard zo'n 30 graden... is factor 30 van Lavera voldoende voor ons zoontje van tegen die tijd 11 maanden en onszelf? Of bestaat er van Lavera ook een factor 50? Ik wil ook graag een gifvrije zonnebrand nl...
  Hoop dat iemand me kan helpen hiermee.

  Groetjes Lydia

  • Manon

   Manon

   17-6-2014 20:59:20 | Reply

   Hai, de factor 30 is absoluut voldoende. Tussen factor 30 en 50 zit niet zoveel verschil qua bescherming, het is niet zo dat factor 50 meer dan 1,5 x zoveel beschermt. Het scheelt 1,3% volgens de Environmental Working Group. Groeten, Manon

 • Lydia

  Lydia

  17-6-2014 21:04:35 | Reply

  Oh super! Bedankt!!! Dan ga ik er een aantal van aanschaffen!!

 • Linda Gijsen

  Linda Gijsen

  5-7-2014 08:08:54 | Reply

  Hoe zit het met de gecoate nanodeeltjes die in de crème van lavera zouden zitten.
  Het mag op de verpakking staan dat er geen nanodeeltjes inzitten,  maar door de coating lijken ze groter en zijn het dus wel degelijk nanodeeltjes en dus net zo slecht.

  • Manon

   Manon

   5-7-2014 20:53:40 | Reply

   Beste Linda, op basis van de nieuwe regelgeving is het nog niet duidelijk of Lavera nu wel of geen nanodeeltjes bevat, we wachten nog op die informatie. Zodra we die hebben, gaan we ook ons blog updaten. De gecoate deeltjes die Lavera gebruikt zijn in ieder geval vrij groot, zo'n 300 nm gemiddeld, dat betekent dat Lavera ook wat witter is na het smeren. Of het 'slecht' is, is nog maar de vraag. Onderzoeken wijzen uit dat gecoate deeltjes van deze grootte niet door de huid heen gaan en dat deze veilig zijn voor gebruik in zonnebrand. Dat de kern van het gecoate deeltje misschien kleiner is dan 100nm doet daar niet aan af. Op basis van de nieuwe regelgeving zijn misschien alle zonnebrandcremes wel niet langer nano-vrij, dat is nog even afwachten. Groetjes, Manon

 • Linda Gijsen

  Linda Gijsen

  5-7-2014 21:15:44 | Reply

  Dank je wel Manon,
  Heb gisteren in elk geval 2 flessen besteld.

 • ali

  ali

  29-7-2014 22:38:04 | Reply

  DE GECOATE NANODEELTJES VERSUS DE ''GEWONE'' NANODEELTJES:

  Hai, ik mail zomaar even voor wat info te delen.
  Misschien weet u het allemaal allang en heeft u er uw eigen ideetjes over, maar even over de Lavera en Lovea produkten.

  Zo natuurlijk zijn die niet in elk geval, en al helemaal niet 100%! Dankzij de GECOATE nanodeeltjes die zij toepassen. En het Lovea-website openingstekstje op internet is prachtig misleidend en dat hun merk OFFICIEEL niet valt binnen de officiele nanotechnologie en officiele EU- wetgeging vanaf voorjaar 2014, maar dat is misleiding, misleiding, misleiding!!Het bedrijf ''Heelnatuurlijk'' van Saskia Boom- Van der Molen (die werkt pas écht 100% natuurlijk!) draait er geen doekjes om en wijst de consument op de gevaren van de biologische cosmeticamerken zoals Lovea en Lavera die werken met (gecoate) nanodeeltjes en die ons belazeren waar jij en ik bijstaan. Saskia wijst de consument hierop via haar nieuwsbrief die naar meer dan 10 duizend abonnees is gegaan! Hoezo zijn de intenties van deze ziekmakende bedrijven als Lovea en Lavera écht zuiver? Hoezo geen misleiding met hun website-koeien-letters waarin ze de consument misleiden 100% natuurlijk te zijn??!!

  Besef, zelfs reguliere (niét biologische!) cosmeticamerken als Uncover skincare laten zich momenteel al kritisch uit over de GECOATE versie van de nanodeeltjes...Uncover Skincare gebruikt als regulier merk als statement noch nanotechnologie in niet gecoate vorm als in wel gecoate vorm...en dat alles is niet zonder reden. Wetenschappelijke onderzoeken tonen via het DNA van ratten aan dat de nanotechnologie op zijn minst omstreden is, zélfs de gecoate versie! Of je het nu hebt over zinkoxide, titaniumdioxide of de zilvervorm! Hier meer info: https://www.heelnatuurlijk.nl/news/Nanodeeltjes/

  Zelfs het RIVM wijst ons al op de gevaren van de nanodeeltjes....!! Tonnen per dag verdwijnen er aan nanodeeltjes in ons (drink)water. En t gros doet daar gewoon aan mee door dergelijke produkten te kopen als consumenten! Met alle risico's van dien voor mens, dier en milieu. De universiteit van Wageningen doet hier ook grondig onderzoek naar....etc..et.c...Onderzoek en licht u zelf voor....

  We worden misleid wanneer fabrikanten zeggen dat nanodeeltjes van nature in de natuur voorkomen. Ja dat is zo, MÁÁR de nanodeeltjes die ze in labs maken zijn van een héél andere structuur dan die in de natuur voorkomen! Lavera en lovea zijn beide cosmeticamerken die dergelijke argumenten aanvoeren.
  Lovea geeft nog als extra argument dat ze per definitie nooit willen werken met chemische filters. En dat ze dáárom kiezen voor 100% natuurlijk en dus óók voor nanodeeltjes waarvan de ingredienten van de nanodeeltjes geheel natuurlijk zijn. Ja dat klopt, hun nanodeeltjes zullen 100% natuurlijk zijn qua ingredienten en ook zelfs de coating is inderdaad 100% natuurlijk, máár mensen, hoe je het ook wend of keert, de kern van het gecoate nanodeeltjes blijft een nanodeeltje waarmee is geklooid in een lab!
  De stoffen die zij gebruiken zijn in een laboratorium in elkaar geknutseld, waardoor atomen veranderen en daardoor ineens kan een natuurlijk produkt tóch toxisch worden....dus blijft kritisch en laat je niet snel misleiden.


  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/N/Nanotechnologie

  http://www.nanowijzer.nl/index.php?id=22

  http://rivm.nl/rvs/Images/Milieu-emissies%20nanozilver%20in%20kleding_tcm35-69098.pdf

  Hier komt nog bij dat recent onderzoek van Liu en Hurt (2010) laat zien dat nanozilver (om maar eens een stofje te noemen die als nanodeeltje en gecoat nanodeeltjes gebruikt kan worden) onder
  milieuomstandigheden niet stabiel is in water en
  wordt omgezet in vrije zilverionen. Van vrije
  zilverionen is bekend dat ze toxisch zijn voor
  het aquatische milieu met effectconcentraties in
  de orde van ng/L. Ook met dit aspect dient in
  het blootstellingscenario rekening te worden
  gehouden.

  http://www.leefmilieu.nl/sites/www3.leefmilieu.nl/files/imported/pdf_s/2010-04-13_Verslag%20Nanozilver%20en%20de%20potentiele%20risico%27s%20voor%20gezondheid%20en%20milieu.pdf

  http://www.leefmilieu.nl/nano/nanoproducten

  zelfs reguliere cosmeticamerken als Uncover Skincare laat zich momenteel al zeer kritisch uit, zélfs over het coaten…
  http://jetskeultee.nl/titanium-dioxide-schadelijk-voor-de-huid/obj9200228

  Doe ermee wat u zelf wilt. Tot nu toe laat Lavera zich niet beinvloeden door dergelijke mails van consumenten, laat staan Lovea. Ze schuilen zich achter de EU veiligheidsnormen. maar ja, die verbied ook de manipulatie van gentech voedsel niet, dus hoe onafhankelijk is die EU eigenlijk?

  Laat je ook niks wijs maken dat nanodeeltjes énkel in stuifvorm slecht zijn. en in vaste vorm per definitie nóóit.
  volgens vele onderzoeken is het inderdaad zo dat het in vaste vorm gewoonweg minder snel slecht zal zijn, maar óók daarbij is nog veel te weinig onderzoek naar gedaan zegt ook de wetenschappelijke literatuur als het rivm. (zo ie zo ontbreekt nog elke vorm van langere termijn riscio analyse! Blijf dat aldoor goed beseffen met alles wat met nanodeeltjes te maken heeft, of deze nu wel of niet gecoat zijn)
  bovendien, ookal zou het op directe wijze enkel slecht zijn in stuifvorm (sprays), dan nog, als de stof in vaste vorm zit, komt deze UITEINDELIJK wél in het milieu terecht. Want alles wat je op je huid smeert, en via het douchewater afspoelt komt in het water terecht! Dus de hamvraag: Hoe stabiel zijn die coatings? Ook daar blijkt uit onderzoek veel discussie over. Bij externe invloeden kan de coating mogelijk kapot gaan….Is die dan niet altijd direct schadelijk voor de mens (wat zeker kan!), dan schaadt deze wel mogelijk de dieren en de planten en het waterleven (kikkers, wormen etc.).
  en wat dan?

  verdiep je eens in de stof koolstof in nanovorm. koolstof als opzichzelfstaande vorm is niet toxisch, echter in nanovorm wordt hij toxisch, aldus bepaalde onderzoeken. sommige wetenschappers noemen het al het ''nieuwe asbest''... Verdiep je in de stof titaniumdioxide, zinkoxide in gecoate nanovorm..etc..etc…en waarvan evenmin de risico’s op de langere termijn nog goed in kaart zijn gebracht.

  Nanodeeltjes zitten écht bijna overal al in inmiddels....het is zo ie zo niet tegen te gaan die ontwikkeling, maar dat neemt niet weg dat we kritisch moeten kunnen blijven. De Eu gaat nanodeeltjes al verplicht stellen in tal van produkten, denk aan tuinstoelen, vloeistoffen die ze spuiten op meubels en gordijnen zodat het brandgevaar (verplicht) meer gedekt wordt. Fabrikanten kunnen vervolgens dan niets meer inbrengen….Wánt de Eu heeft een wetboek waar de fabrikanten zich dan aan moeten houden…….En ja, steeds meer fabrikanten, ook reguliere fabrikanten zullen dalijk onder druk van de massa de nanodeeltjes gaan coaten, wánt mensen, de fabrikanten kunnen zo de wet ontlopen! Want de fabrikanten zijn énkel verplicht sinds april 2014 om er Nano op te zetten als het niet gaat om een gecoate vorm. Met andere woorden: Gaat het om een gecoate nanovorm, dan is er geen verplichting dit te hoeven vermelden op de verpakking!!! Veel fabrikanten gebruiken dan prachtige woorden om in verdekte termen dan net te doen lijken alsof er geen sprake is van het coaten van nanodeeltjes. Daarentegen mogen fabrikanten die hun nanodeeltjes coaten niet claimen dat ze nanovrij zijn. Maar verplichte etikettering blijft dus uit.

  Dus hoezo kunnen al die fabrikanten, kan de EU, kunnen al die websites 100% zekerheid en 100% veiligheid garanderen met 100% natuurlijke ingredienten waarmee in het lab is geklooid en alles behalve nog natuurlijk te noemen zijn? Er ligt bij geen van de hoge pieven een langere termijn risico analyse op tafel.
  De ingredienten van Lovea en Lavera mogen dan 100% natuurlijk zijn, maar de wérkelijke inhoud is allesbehalve natuurlijk te noemen! Dankzij het fabrieksproces en geklooi met cellen en kernen.

  Zeker de nanovorm in een sprayvorm zoals Lovea doet is helemaal uit den boze! zie waarschuwing rivm!

 • ali

  ali

  29-7-2014 22:38:52 | Reply

  een van de linken deed t niet...hier de goede van jetske Ultee en gecoate nanodeeltjes http://jetskeultee.nl/titanium-dioxide-schadelijk-voor-de-huid/obj9200228

 • Manon

  Manon

  29-7-2014 23:43:06 | Reply

  Hai, ik begrijp je zorg. Ik kan me echter absoluut niet vinden in teksten zoals ‘belazeren’ en ‘misleiding’.

  Allereerst blijft zonnebrandcreme sowieso geen ideaal product. Verbranden is echter schadelijk en daarom wordt er toch naar oplossingen gezocht die én zo onschadelijk mogelijk zijn voor de gezondheid én goed beschermen én prettig zijn in gebruik. Als een creme niet prettig is in gebruik door de structuur of doordat mensen niet blij zijn met de enorme witte waas, loop je het risico dat mensen niet smeren en dat is iets wat zeker niet oké is.

  In mei 2014 is de regelgeving omtrent nanodeeltjes veranderd. Tot die datum werd gekeken naar de totale omvang van het gecoate deeltje titanium dioxide of zink oxide en als dit gecoate deeltje groter was dan 100nm, dan werd het geen nanodeeltje genoemd. Nu wordt gekeken naar het interne element van het gecoate deeltje.
  Voor de helderheid nog een aanvulling. Je schrijft aan het eind iets wat specifiek niet klopt: 'Want de fabrikanten zijn énkel verplicht sinds april 2014 om er Nano op te zetten als het niet gaat om een gecoate vorm. Met andere woorden: Gaat het om een gecoate nanovorm, dan is er geen verplichting dit te hoeven vermelden op de verpakking!!! '
  Dit is dus niet correct, als het interne element van het gecoate deeltje kleiner is dan 100nm moet er vanaf nu nano vermeld worden op de ingredientenlijst.

  Om even in te gaan op wat je schrijft. Feit is dat onder de oude en de nieuwe regelgeving Lavera geen nanodeeltjes bevat en Lovea ook niet in hun factor 30 en 50. De gecoate deeltjes zijn bij Lavera gemiddeld 300 nm groot en de interne deeltjes zijn groter dan 100 nm. Ook bij Lovea factor 30 en 50 zijn de interne deeltjes groter dan 100 nm en dus geen nanodeeltjes.

  Ik weet niet precies welk ‘Lovea website internet openingstekstje’ je bedoelt maar het volgende is het geval.

  Lovea heeft na de wetswijziging meteen de etiketten aangepast. Juli 2014 bleek dat het 'interne element' titanium dioxide toch gewoon groter is dan 100 nm en dat de etiketten van de factor 30 en 50 dus eigenlijk geen nano hoeven te noemen omdat deze alleen titanium dioxide als zonnefilter gebruiken. De factor 15 gebruikt zink oxide en dit interne deeltje is wel kleiner dan 100 nm en hier blijft dan ook nano vermeld staan.

  Het gebruik van nanotechnologie in elke andere vorm dan in zonnebrandcreme is ook zeker niet iets waar wij achter staan. De voorbeelden van andere cosmeticaproducten en nanozilver en dergelijke zijn we het volledig mee eens. In zonnebrandcreme echter kan het een functie hebben. Het maakt het product beter te gebruiken en voor de mensen die geen enorm witte waas willen, geeft het de mogelijkheid om te kiezen voor minerale zonnebrand, in ieder geval beter dan de gemiddelde chemische zonnebrand die je koopt bij de drogist.

  Wat betreft sprays is het absoluut aan te raden om te sprayen in de hand en niet rechtstreeks op het lichaam, ik maak bij een spray zelf een kommetje met mijn hand om de spray heen. Ook hier is er weer de afweging die mensen maken tussen gebruiksgemak en gezondheid. Die afweging is voor iedereen anders. Er zijn ook zonnebrandcremes in tubes bij ons verkrijgbaar en ook in pompjes, een spray is niet de enige optie.

  Er zijn veel merken zonnebrandcreme verkrijgbaar. Wij kiezen bewust voor merken die gecertificeerd zijn als natuurcosmetica. Natuurlijk zijn er kleine merken die misschien helemaal prima zijn, maar de certificering niet kunnen betalen, alleen wij kiezen daar niet voor. Voor ons het een extra check dat er een externe instantie naar kijkt.

  Niet iedereen kiest voor 100% zonder schadelijke stoffen, niet iedereen wil een wit gezicht, niet iedereen vindt het prettig om een stugge structuur qua smeren te hebben. Dat kan vanuit esthetische redenen zijn of vanwege gevoelige huid of gewoon vanwege gemak. Die tussenweg is er gelukkig ook want anders zouden die mensen chemische zonnebrand blijven smeren en dat is nog een stapje minder goed.

  PS ik zie dat je vrijwel dezelfde post hebt geplaatst op het blog bij duurzaamheidskompas maar dan onder een andere naam (Anneke in plaats van Ali), ik begrijp niet zo goed waarom dat onder verschillende namen gebeurt (http://duurzaamheidskompas.nl/bloggers/zonnebrandcreme-minerale-versus-synthetische/ ). Ik zal onder dat blog ook even hier naar verwijzen.

  Groeten, Manon

 • marjolein

  marjolein

  2-6-2016 14:40:52 | Reply

  Hoi manon nog even over de zonnebrand . Lovea factor 50 .de alemium hydroxide  als je er mee in het water gaat kan het dan ook niet in de huis trekken of gevaarlijke vorm krijgen met zon en beschermd deze ook heel de dag goed . Moet je deze ook om de 2uur smeren. Lavera zit parfum helaas kan ze niet tegen . Is lavera er ook zonder parfum met vriendelijke groet marjolein

  • Manon

   Manon

   2-6-2016 16:07:31 | Reply

   Beste Marjolein, alle zonnebrandcremes die wij verkopen zijn veilig, ook als je ermee in het water gaat. Met Lavera hebben we veel ervaring dat het heel lang blijft zitten. Lovea is ook minerale zonnebrand en ligt ook op de huid dus elke 2 uur smeren is waarschijnlijk niet nodig, maar ik zou zeker opnieuw smeren, al is het maar voor de zekerheid. Alle Lavera producten die er zijn qua zonnebrand hebben we in de winkel en daar zit parfum (op natuurlijke basis) in. Groeten, Manon

 • Alex

  Alex

  28-11-2022 10:15:40 | Reply

  is de Lavera zonnebrand kids ook geschikt voor baby's?

  • Manon

   Manon

   28-11-2022 12:05:23 | Reply

   Hoi, voor baby's is het natuurlijk altijd beter om niet in de zon te zijn en te kiezen voor beschermende kleding, schaduw enzovoort. Op zonnebrandcrème staat meestal dat het geschikt is vanaf 6 maanden maar als je dan toch zonnebrandcreme wil gebruiken dan is die van Lavera heel veilig. Groetjes, Manon

Loading