Schoolbeker, drinkbeker, pakjes drinken… lekdicht, milieu…een persoonlijke zoektocht

De ideale schoolbeker zoektocht, ik denk dat elke ouder met schoolgaande kinderen weet wat ik bedoel. Want hoe gaat dat: je kind wordt 4 jaar, mag voor het eerst naar de basisschool en daar hoort een hele uitrusting bij. Een drinkbeker, gymschoenen, bakje voor wat fruit of een koek, en een toffe rugzak om al die nieuwe spulletjes handig in mee te nemen.

De plastic schoolbeker

Ook ik stond destijds met mijn dochter in de winkel een leuke schoolbeker uit te zoeken. Ik stond er verder niet zo bij stil: schoolbeker, leuk plaatje van K3 erop en klaar. Dochter blij, en dus mama ook blij… maar niet voor lang. Want regelmatig kwam mijn dochter thuis met een heel viezig rugzakje. “De beker heeft gelekt mam!” Daar begreep ik niks van, want die beker beloofde toch anti-lek te zijn? Tsja, alleen als je de beker dichtdraait en ‘klik’ hoort. Dat kregen die kleine kleuterhandjes niet altijd voor elkaar natuurlijk! En de juf kon niet dagelijks 30 bekers gaan zitten dichtklikken, dat begreep ik ook wel… Dochter maar weer goed laten oefenen en dan ging het weer even goed.

Muf smaakje

Tot het volgende probleem zich aandiende: ‘mam, mijn drinken smaakt steeds zo muf!’ En inderdaad, de drinkbeker róók ook muf. Tijd voor een flink sopje met soda. Maar écht schoon, fris en geurvrij kreeg ik die beker niet meer. En zag ik nu in die geavanceerde deksel met afdekring wat zwarte puntjes…? Wég met die schoolbeker, we kopen een nieuwe!

Dan maar een pakje?

En zo versleten wij heel wat schoolbekers, rietjesbekers, noem-ze-maar-op-bekers… Wat er ook aan drinkbekers bestaat; wij hebben ze gehad. Totdat mijn dochter ondertussen in groep 6 zat en een schoolbeker ineens niet meer stoer was… Mevrouw wilde alleen nog pakjes drinken meenemen. En na al die lekkende, stinkende, muf wordende schoolbekers vond ik het wel best! Pakjes drinken werd het!

Afval

imageEn zo was iedereen tevreden… maar toch krijgt dit blogje hiermee geen happy end. Want de berg afval die al die pakjes drinken samen veroorzaken, zat me toch niet helemaal lekker. In de klas van mijn dochter zitten 28 kinderen. Als 15 kinderen uit die klas elke dag een pakje drinken meenemen, zijn dat per week 15x5=75 lege pakjes drinken die in de prullenbak belanden! En dan heb ik het over 1 klas! Ik begon me hier toch een beetje ongemakkelijk bij te voelen. En mijn dochter begreep ook wel dat dat erg veel afval was. Maar ja, die schoolbekerproblemen bleven daarmee bestaan.

Roestvrijstalen schoolbeker?

En toen ging ik aan het werk voor Green Jump, en dook steeds weer het woord ‘Klean Kanteen’ op. Ik begon me eens te verdiepen in dit alternatief voor een schoolbeker van plastic en pakjes drinken: de roestvrijstalen schoolbeker! En ik werd steeds enthousiaster. Een duurzame beker, dus niet elk schooljaar (of vaker!) een nieuwe aanschaffen. Een schoolbeker die geen geurtjes of smaakjes vasthoudt (yes!), die gemakkelijk schoon te maken is, waar het drinken in de zomer ook nog eens koel in blijft, én die, met de juiste dop, niet lekt?

Hadden we dan zomaar De Ideale Schoolbeker gevonden?

De proef op de som

Na mijn Eureka-momentje volgde nog een kleine horde: een kritische dochter overtuigen. Want hey, de dame zit inmiddels in groep 7 en daar wordt het langzaamaan toch belangrijk om vooral niét met een rare of vreemde of anders-dan-anders schoolbeker binnen te stappen die de andere kinderen misschien wel gek vinden… stel je voor! ;-) Maar gelukkig was ze enthousiast, ze vond de Klean Kanteen er wel heel stoer uitzien en de voordelen voor het milieu vond ook zij heel belangrijk. Zeker na de rekensom van de pakjes drinken die per week in de prullenbak belanden was ze overtuigd. ‘Ik wil wel een blauwe mam!’

De blauwe Klean Kanteen was al snel in huis en mocht mee naar school. Mijn dochter kwam vrolijk thuis uit school: de roestvrijstalen beker dronk fijn, haar limonade was nog heerlijk fris en smaakte prima! Geen gelek, geen geknoei, geen afval! En haar klasgenoten? Die waren erg nieuwsgierig naar de drinkbeker die mijn dochter bij zich had. En mijn dochter toont zich een ware Klean Kanteen ambassadrice: ze vertelt iedereen die het maar horen wil over de voordelen van deze roestvrijstalen schoolbeker. En meerdere vriendinnetjes willen nu óók zo’n hippe, stoere roestvrijstalen drinkbeker!

LB-DUO-PINK-1 (1)Nog meer roestvrijstaal

Missie geslaagd: de ideale schoolbeker bestaat en wij zijn er reuzeblij mee. Tegen de tijd dat onze kleine man, nu 1,5 jaar oud, naar school gaat, hoeft deze mama niet meer na te denken over welke schoolbeker ze aan moet schaffen. En het volgende item op het wensenlijstje van mijn dochter? Een roestvrijstalen broodtrommel, van Green Jump!

Reacties (2) -

 • Marije

  Marije

  25-1-2013 18:48:30 | Reply

  Net twee bekers en lunchtrommeltje besteld voor mijn zoon en dochter. Ben benieuwd! Heb er lang over nagedacht maar alle argumenten zijn voor!! Geen plastic meer voor mijn kinderen. Volgende item....toch maar een biologische tas.....

 • Sandra

  Sandra

  1-6-2014 15:17:22 | Reply

  Hoi. Wij hebben al enkele weken de Klean Kanteen drinkfles van 1200 ml. met sportdop en we zijn er erg tevreden mee. We nemen de fles altijd mee als we op pad zijn, zo hoeven we onderweg (bijna) nooit een plastic fles water te kopen bij een benzinepomp. Voor ons kind van 1,5 jr. had ik toch nog de bidon van 530 ml. gekocht, dat bleek praktischer te zijn dan steeds de grootte van 1200 ml. in mijn hand te houden en haar te drinken te geven. Ook handig is dat de drinkdoppen dezelfde grootte hebben ongeacht de grootte van de fles.

  Ik heb ook veel plezier van de 'snackdoosjes trio lekdicht' en de trio lekdichte broodtrommels. Het wordt constant gebruikt om etensrestjes in te doen (ik gooi nooit eten weg), vooral van die van mijn dochter. Na enkele dagen heb ik voldoende om van die etensrestjes een maaltijd voor mezelf te maken. (Mijn kind geef ik zoveel mogelijk vers eten.)

  Groeten,

Loading