Blootstelling aan giftige stoffen, effect bij achterkleinkinderen

In de NRC Next van 7 maart stond onderstaand artikeltje waarin aandacht wordt geschonken aan een Amerikaans onderzoek waarin aangetoond wordt dat de achterkleinkinderen van ratten nadelige effecten ondervinden van de gifstoffen waaraan de overgrootoma’s zijn blootgesteld.

Natuurlijk is dit een onderzoek bij ratten en niet bij mensen, tegelijkertijd is het schrikken om te lezen dat zelfs die generatie er nog effecten van ondervindt.

Wanneer een rat zwanger is, dan heeft de foetus in haar buik last van de giftige stoffen. De foetus maakt zelf ook al eicellen aan en dan is het nog te volgen dat deze eicellen, die aangemaakt worden in de buik van de zwangere rat, ook schade ondervinden van de gifstoffen waaraan deze rat wordt blootgesteld. Maar dat zelfs de generatie daarna, die dus niet in ‘rechtstreeks’ contact staat met deze giftige stoffen, nog last heeft hiervan, was voor ons een extra schrik.

NRC gif

Loading