De thermosfles: een onmisbaar item!

Een thermosfles of thermoskan is voor velen onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan de momenten dat je iets mee moet nemen onderweg wat warm moet blijven. Een lekkere kop thee voor je kind dat overblijft op school, heet water om een flesje melk te maken of au bain marie op te warmen, of juist andersom: fris koud water voor na het sporten, of misschien een portie fruit dat je graag koud wil bewaren!

Een thermosfles is ook onmisbaar voor degenen die buiten werken. Ook die mensen gun je ’s winters een goede wárme kop koffie, toch? En wat te denken van een hete zomerdag; dan drink je je water of sap toch het liefste koud in plaats van halflauw en opgewarmd door de zon.

Slimme thermosfles?

Een thermosfles is eigenlijk een bijzonder gebruiksvoorwerp. Het houdt warme drankjes warm, en koude drankjes koud. Je zou je bijna afvragen hoe zo’n thermosfles nu weet of het drankje juist warm of koud moet zijn? Gelukkig hoeft een thermosfles dat niet te weten. Een thermoskan is namelijk niet een kan die actief verwarmt of koelt, maar eentje die isoleert. Oftewel: warmte kan er moeilijk in en uit.

De werking van en thermosfles

Heel simpel uitgelegd komt het erop neer dat als je een warme drank in de thermoskan doet, die warmte moeilijk kan ontsnappen en de drank dus warm blijft. En als je een koude drank in de thermoskan doet, kan de warmte van buitenaf daar moeilijk bij komen waardoor de drank koud blijft.

Dit systeem werkt dus door isolatie, en dat werkt meestal zo: de thermosfles heeft een dubbele wand. Tussen de twee wanden bevindt zich een vacuüm. Tussen de binnenste en buitenste wand van de thermoskan zit dus geen geleidend materiaal. Hierdoor heeft de drank in de thermosfles, afgezien van het deel bij de dop, geen (indirect) contact met de buitentemperatuur. De warmte kan daardoor niet naar buiten ontsnappen, of van buitenaf naar binnen sluipen, en hierdoor blijft je drankje altijd op de juiste temperatuur!

Dan heeft een thermosfles ook altijd nog een zilveren reflectielaag; die reflecteert zowel naar buiten als naar binnen toe waardoor warmte van binnenuit binnen blijft, en warmte van buitenaf t.o.v. koude inhoud teruggekaatst wordt.

Ingenieus bedacht toch!

Thermosfles van roestvrijstaal

Bij GreenJump vind je uiteraard je perfecte thermosfles, want de thermosflessen van Klean Kanteen en Thermos die je in onze webshop ziet zijn ook nog eens van roestvrijstaal. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant is van RVS waardoor de thermosfles volledig vrij is van bpa, weekmakers, lood of andere schadelijke stoffen. Er zijn uiteraard ook thermosflessen in de handel met een glazen binnenkant, maar de thermosflessen van RVS kunnen veel beter tegen een stootje. Roestvrijstaal houdt ook nog eens geen geurtjes of smaakjes vast, en dat is bij een thermosfles die voor verschillende drankjes gebruikt wordt helemaal ideaal.

Of je nu een warme kop koffie of thee mee wil nemen of onderweg behoefte hebt aan een koel glas drinken; met een thermosfles zit je altijd goed!

Reacties (2) -

 • eddy

  eddy

  21-7-2012 14:26:11 | Reply

  wat moet je doen met en nieuwe thermos de eerste maal gebruikt

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   21-7-2012 18:31:49 | Reply

   Gewoon even omspoelen is eigenlijk al voldoende en als je het extra goed wilt doen, kun je een derde water er in doen, schoonmaakazijn erbij, schudden, half uurtje laten staan en dan uitspoelen. Maar hoeft niet. Groetjes, Manon

Loading