Biologisch katoen: moet je doen!

imageOver biologisch katoen had ik best al wel een en ander gehoord. Ik had me er tot voor kort echter nooit zo in verdiept. Katoen was voor mij katoen, en biologisch katoen leek mij een beetje dubbelop gedacht. Ik bedoel, katoen is een gewas, vond ik, en ik kon me niet goed voorstellen waarom er ook een biologische variant van zou zijn.

Totdat ik voor Green Jump een informatief stukje mocht schrijven over biologisch katoen en biologisch katoenen baby- en kinderkleding. Ik ben me op internet eens flink gaan inlezen over biologisch katoen en het nut en de noodzaak ervan. En ik moet zeggen dat ik echt flink geschrokken ben. Ik had werkelijk waar géén idee dat er bij de teelt van ‘gewone’ katoen zo ongelooflijk veel insecticiden en pesticiden gebruikt worden!

Biologisch katoen versus gewoon katoen

imageEven wat feiten op een rijtje:

- bij de teelt van ‘gewoon’ katoen wordt 25% van alle op de wereld gebruikte insecticiden en 10% van alle gebruikte pesticiden ter wereld gebruikt. Terwijl slechts 2,5% van de landbouwgrond op de wereld gebruikt wordt voor het produceren van katoen!

- Voor het maken van één T-shirt alleen wordt 250 gram katoen en 125 gram chemische middelen gebruikt!

- Na de oogst van het katoen wordt voor de bescherming tijdens het transport van het katoen formaldehyde of een andere chemische stof gebruikt. Formaldehyde is echt een heftig middel; het kan leiden tot een allergische reactie en het is ook (bewezen) kankerverwekkend. En het stinkt!!

Met biologisch katoen minder risico op allergie en eczeem

Wat voor mij helemaal een eyeopener was, is dat deze giftige, chemische stoffen in katoenen baby- en kinderkleding ook nog het risico op allergieën en eczeem verhogen. Het immuunsysteem van baby’s en kinderen is nog niet volgroeid en daarom zijn juist zij gevoeliger voor allergieën en eczeem. En aangezien mijn zoontje eczeem heeft, en we nog niet precies weten waar het vandaan komt, ben ik toch wel ‘om’. Voor kinderen met een allergie of eczeem draagt biologische babykleding en kinderkleding van biologisch katoen fijner en het zit ook nog eens lekkerder. Het voelt zachter aan, ruikt lekkerder en ademt beter. Voor mij genoeg redenen om eens wat beter op de etiketten te gaan letten!

imageBiologisch katoen en de milieuvoordelen

Wat ook nog eens een fijn pluspunt van biologisch katoen is, zijn de voordelen voor het milieu. Bij de teelt van bio katoen worden géén pesticiden en insecticiden gebruikt. De stof wordt zoveel mogelijk met plantaardige stoffen en zo onschadelijk mogelijke verf gekleurd. Het afvalwater van bio katoen is minder vervuilend dan bij de productie van gewoon katoen. Ook is biologisch katoen gezonder voor de boeren en de fabrieksarbeiders. Er zijn veel boeren en hun families ziek geworden doordat zij bij de teelt van gewoon katoen werden blootgesteld aan de pesticiden en insecticiden!

De gevaarlijke stoffen in het afvalwater komen ook terecht in het drinkwater van de dorpen van de boeren en arbeiders.

Biologisch katoen volgens fair trade principes

imageNog een groot voordeel van biologisch katoen: het wordt vervaardigd volgens het fair trade principe: een eerlijke prijs en eerlijke behandeling van boeren en arbeiders en géén kinderarbeid.

Alles bij elkaar een heleboel redenen om biologische babykleding en kinderkleding van biologisch katoen te kopen. Je draagt zo bij aan een betere leefomgeving in de landen waar katoen geproduceerd wordt, én aan een betere gezondheid voor je kind!

Reacties (5) -

 • Karin

  Karin

  30-1-2012 16:56:50 | Reply

  Ik zoek iemand die voor mij overalls kan maken voor de kinderen van biologisch katoen.
  Wie kan mij helpen daarmee?

  • Jessica Maas

   Jessica Maas

   31-1-2012 11:15:43 | Reply

   Hallo Karin, via Twitter werd ik uit verschillende kanten attent gemaakt op je vraag. Ik kan dat voor je doen. Kijk maar eens op www.sewnatural.eu voor het assortiment dat ik voer. Daarnaast maak ik kleding van deze stoffen op verzoek. Specifieke stof verzoeken kan ik bestellen. Met groet, Jessica Maas

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   31-1-2012 11:22:54 | Reply

   Hoi Karin, ik heb op twitter wat navraag gedaan en er kwam steeds dezelfde persoon uit, die ik zelf ook al in gedachten had :) Sew Natural. Ik heb haar gevraagd jou rechtstreeks te mailen.

   Groeten, Manon

 • Jet

  Jet

  5-9-2014 00:59:53 | Reply

  Hoe zit het met winkelketens als Hema en H&M die ook een aantal basiskledingstukken in assortiment hebben met het keurmerk ´biologisch katoen´?
  Kan ik deze met een gerust hart kopen, of is ook weer niet alles wat ´biologisch katoen´ predikt ook daadwerkelijk het geval?
  Bedankt!

  • Manon

   Manon

   5-9-2014 09:18:48 | Reply

   Hai, ik koop het zelf wel. Het is in ieder geval een stuk beter dan gewoon katoen. Groetjes, Manon

Pingbacks and trackbacks (6)+

Loading