De Eerlijke zak van Sinterklaas fair trade en biologisch jute

Sinterklaas1De zak van Sinterklaas is er nu in een fair trade, duurzame, milieuvriendelijke variant. De Eerlijke zak van Sinterklaas, gemaakt van biologisch jute en fair trade geproduceerd. De opbrengst van deze zak van Sinterklaas komt ten goede aan goede doelen, ontwikkelingsprojecten in India en Bangladesh onder andere.

Jute is op katoen na de meest gebruikte vezel. Het is een plantaardige vezel, lang, zacht en zeer duurzaam. Van jute kunnen sterke draden gesponnen worden en de producten die ervan gemaakt worden zijn daardoor ook zeer sterk en heel bijzonder: UV bestendig.  Er zijn bijvoorbeeld ook matrasonderleggers van jute.

Jute is milieuvriendelijk en duurzaam

Jute groeit snel en verbruikt weinig water. Het wordt juist vaak gezaaid tijdens de moesson om een teveel aan vocht op te nemen.

Daarnaast laten de wortels van de jute plant veel voedingsstoffen achter in de bodem waardoor de volgende oogst van bijvoorbeeld voedsel beter is. Jute zorgt voor een natuurlijke barrière tegen ziekteverwekkers en wordt daarom vaak als tussenoogst gebruikt.

De jute plant neemt veel CO2 op en zuivert daarmee de licht. Een hectare jute planten verbruikt meer CO2 dan een hectare bomen, een hectare jute neemt 15 ton CO2 op en levert 11 ton zuurstof op tijdens het groeiseizoen van 100 dagen.

Jute is biologisch afbreekbaar en composteerbaar en zelfs cradle to cradle, jute kan dus zonder kwaliteitsverlies hergebruikt worden.

Jute in de Eerlijke zak van Sinterklaas ook fair trade

Helaas wordt jute vaak onder slechte arbeidsomstandigheden geproduceerd en vindt ook kinderarbeid plaats. De jute van De eerlijke zak van Sinterklaas is geproduceerd onder fair trade omstandigheden en de volledige opbrengst gaat naar de ondersteuning van projecten die te maken hebben met jute productie.

Loading