Alle babyflesjes bpa-vrij!

Hang de vlag uit! Het is 1 juni geweest en dus mogen er geen babyflesjes meer verkocht worden, die de stof Bisfenol A bevatten.

Babyflesjes met bpa (of Bisphenol A of Bisfenol A)?

babyflesJe bent net de trotse ouder van een klein wondertje geworden of dat verwacht je binnenkort te worden en nu moet je je ook nog gaan inlezen in chemische stoffen en moeilijke afkortingen?

Als je al teveel aan je hoofd hebt, onthoud dan in elk geval dat als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, dat je Bisfenol A vermijdt in alle kunststof producten, zoals bijvoorbeeld babyflessen maar ook spenen, waarmee je kindje in aanmerking komt.

Het bpa verbod in de praktijk

Als een echte spion, gekleed in een lange regenjas en met zonnebril op, sloop ik bij een aantal drogisterijen naar binnen. Je raadt het vast al. Er worden nog steeds flesjes met Bisfenol A verkocht. Overigens lijkt het wel de goede kant op te gaan want er zijn nu ook babyflesjes van huismerken die geen Bisfenol A meer bevatten.

Toch moet je dus vooral zelf heel goed opletten dat op de verpakking iets staat in de trant van ‘BPA-vrij’ of ‘Bisphenol A 0%’.

En de fopspenen? Zit daar ook bpa in?

P1040888Ja, ook veel fopspenen bevatten Bisfenol A. Raar maar waar: spenen zijn niet opgenomen in het verbod dat op 1 juni 2011 is ingegaan. Misschien denk je dat je er goed aan doet om spenen van een bekend merk te kopen. Helaas bevatten veel van die merken Bisfenol A in zowel het het zuiggedeelte als de schild waaraan het zuiggedeelte bevestigd is. Ook de Bisfenol A uit de schild komt in het lichaam van je kindje terecht.

Wil je zeker weten dat er geen giftige stoffen in de speen van je kindje zitten? Neem dan bijvoorbeeld een Goldi rubberen speen.

Wat is Bisphenol A?

Even je geheugen opfrissen. Wat is bpa ook al weer? Bisfenol A (ook wel Bisphenol A of BPA genoemd) is een synthetische stof, die hetzelfde werkt als oestrogeen, dat is één van die hormonen die jou tijdens je zwangerschap geterroriseerd hebben. BPA verstoort de natuurlijke hormoonhuishouding wat kan leiden tot:

 • verminderde vruchtbaarheid
 • vroegtijdige pubertijd
 • diabetes
 • verstoringen in de celdeling
 • prostaatproblemen
 • slechtere ontwikkeling van de hersenen
 • irritatie van de  ogen, de huid en de luchtwegen.

Filmpje over BPA verbod

BPA wordt al jaren gebruikt in plastic. Veel mensen denken dat als het verkocht wordt, er vast ook voldoende onderzoek is gedaan. Maar het Europese verbod is nu ingesteld omdat er nu toegegeven wordt dat BPA niet voldoende onderzocht is.

 

Reacties (11) -

 • Mihaela

  Mihaela

  19-8-2011 12:43:57 | Reply

  I also noticed BPA-products in the shops. There are less bottles containing BPA, but the pacifiers (spenen) that you need on top of the bottles might contain it... About one year ago I contacted the big local (Dutch) producer of bottles, pacifiers, and other baby products, because on their webpage the pacifiers were advertised as BPA-free, but the pacifiers that I found in shops had no mention about BPA. Their contact person tried to convince me that all their products were BPA free, unless something else was mentioned on the package. And no, I didn't misunderstand. They really tried to fool me.  

  What I find amazing is that still a small amount of people heard of BPA. At the kindergarten where my daughter sits, they use plastic dishes for the kids (bekkers, vorken, lepels, etc.), and people there never heard or worried of BPA. I am recalling also the advices we got from the nurses when our daughter was born, two years ago: heat the milk or the water, in the plastic bottle, in the microwave! Wash plastic dishes in the dishwasher! Things that sounded normal then, but things I would never do today, when I know more about BPA and other dangerous stuff that plastics might contain.    

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   19-8-2011 22:12:44 | Reply

   thanks for your reaction. We are also constantly amazed about the fact the not everyone learns about these things from their 'kraamhulp' or that the 'consultatiebureau'does not provide more information.

 • Aleid

  Aleid

  24-1-2012 06:51:38 | Reply

  Nu heb ik 2e hands flesjes van Medela, Avent en ééntje van Nuby.. Daar zit volgens mij ook nog BPA in!
  Omdat ik ze al heb, vind ik het eigenlijk zonde om weer nieuwe te kopen..
  Weet iemand of er een bepaalde code op de flesjes zou kunnen staan, waaraan je kan zien of er wel of geen BPA inzit?
  Graag reactie!!

  • Goran

   Goran

   24-1-2012 07:55:28 | Reply

   Nummer 7 bevat hoogstwaarschijnlijk bpa. Meer details kun je hier nalezen:
   https://blog.greenjump.nl/post/2010/10/10/Plastic-nummer-1-7-PET-HDPE-PVC-LDPE-PP-PS-PC.aspx

 • Aleid

  Aleid

  24-1-2012 11:09:07 | Reply

  Ok, thanks! Hier kan ik wel ff mee verder!

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   24-1-2012 14:46:31 | Reply

   Misschien kun je het ook bij de fabrikant navragen. Avent heeft iig pas sinds kort bpa-vrije flesjes dus die zullen hoogstwaarschijnlijk gewoon van policarbonaat zijn.

 • Mihaela

  Mihaela

  25-1-2012 13:01:08 | Reply

  I think that the Medela bottles might be BPA free. I bought a Medela pomp two years ago and at that moment Medela products were BPA free, I think...
  From my experience: the Avent bottles containing BPA look like made of glass, they are (very) transparent, while the plastic of the new BPA-free bottles is foggy white...

 • Mokka

  Mokka

  30-4-2012 13:43:36 | Reply

  Zelfs in producten die zich BPA-vrij noemen, heb ik niet zo'n vertrouwen. Sommige zijn nog slechter: http://chriskresser.com/how-plastic-food-containers-could-be-making-you-fat-infertile-and-sick

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   2-5-2012 10:52:56 | Reply

   Dank je wel voor het linkje, uitgebreide info. Wij hebben zelf ook wel echt een voorkeur voor glas en rvs. Groeten, Manon

 • Valerie

  Valerie

  22-3-2014 13:34:07 | Reply

  I would like to buy glass or rvs.
  Is there a difference (quality, safety, etc) between these two materials?

  Answers in Dutch are also welcome :-)

  • Manon

   Manon

   22-3-2014 14:16:24 | Reply

   Dear Valerie, glass and stainless steel are the most safe materials there are. Glass is more environmentally friendly to produce, stainless steel does not break which could happen with glass. Glass is see-through which you might like for feeding your baby. Both choices are excellent for your baby. Kind regards, Manon

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading