Hang de vlag uit! Het is 1 juni geweest en dus mogen er geen babyflesjes meer verkocht worden, die de stof Bisfenol A bevatten.
Babyflesjes met bpa (of Bisphenol A of Bisfenol A)?
Je bent net de trotse ouder van een klein wondertje geworden of dat verwacht je binnenkort te worden en nu moet je je ook nog gaan inlezen in chemische stoffen en moeilijke afkortingen?
Als je al teveel aan je hoofd hebt, onthoud dan in elk geval dat als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, dat je Bisfenol A vermijdt in alle kunststof producten, zoals bijvoorbeeld babyflessen maar ook spenen, waarmee je kindje in aanmerking komt.
Het bpa verbod in de praktijk
Als een echte spion, gekleed in een lange regenjas en met zonnebril op, sloop ik bij een aantal drogisterijen naar binnen. Je raadt het vast al. Er worden nog steeds flesjes met Bisfenol A verkocht. Overigens lijkt het wel de goede kant op te gaan want er zijn nu ook babyflesjes van huismerken die geen Bisfenol A meer bevatten.
Toch moet je dus vooral zelf heel goed opletten dat op de verpakking iets staat in de trant van ‘BPA-vrij’ of ‘Bisphenol A 0%’.
En de fopspenen? Zit daar ook bpa in?
Ja, ook veel fopspenen bevatten Bisfenol A. Raar maar waar: spenen zijn niet opgenomen in het verbod dat op 1 juni 2011 is ingegaan. Misschien denk je dat je er goed aan doet om spenen van een bekend merk te kopen. Helaas bevatten veel van die merken Bisfenol A in zowel het het zuiggedeelte als de schild waaraan het zuiggedeelte bevestigd is. Ook de Bisfenol A uit de schild komt in het lichaam van je kindje terecht.
Wil je zeker weten dat er geen giftige stoffen in de speen van je kindje zitten? Neem dan bijvoorbeeld een Goldi rubberen speen.
Wat is Bisphenol A?
Even je geheugen opfrissen. Wat is bpa ook al weer? Bisfenol A (ook wel Bisphenol A of BPA genoemd) is een synthetische stof, die hetzelfde werkt als oestrogeen, dat is één van die hormonen die jou tijdens je zwangerschap geterroriseerd hebben. BPA verstoort de natuurlijke hormoonhuishouding wat kan leiden tot:
- verminderde vruchtbaarheid
- vroegtijdige pubertijd
- diabetes
- verstoringen in de celdeling
- prostaatproblemen
- slechtere ontwikkeling van de hersenen
- irritatie van de ogen, de huid en de luchtwegen.
Filmpje over BPA verbod
BPA wordt al jaren gebruikt in plastic. Veel mensen denken dat als het verkocht wordt, er vast ook voldoende onderzoek is gedaan. Maar het Europese verbod is nu ingesteld omdat er nu toegegeven wordt dat BPA niet voldoende onderzocht is.