Kindernagellak stinkt niet

De kindernagellak die we sinds kort bij Green Jump hebben, is op dit moment voor Lana van vijf het favoriete product uit de winkel. Ik geloof dat mijn neus me heel veel vertelt en de geur (eh…stank) van gewone nagellak vertelt mij genoeg: daar zit troep in. Geen gewone nagellak hier in huis dus. Na onderzoek hebben we gekozen voor Hopscotch, ook omdat zij in de strenge Cosmetics Database een 1 voor risico hebben gekregen (1=laag en 10 = hoog).

all

Kindernagels lakken niet zonder risico

Eind april verscheen er op Nu.nl een berichtje “Kindernagels lakken niet zonder risico’ waarin cosmetisch scheikundige Joe Cincotta aangaf dat er chemische, giftige stoffen vrijkomen wanneer kinderen sabbelen op hun vingers met nagellak. Overigens geldt dit ook voor volwassen nagelbijters. Gebruik nagellak op waterbasis is het advies.

The Toxic Trio

Als je online zoekt naar de ingrediënten van nagellak de schadelijkheid ervan of als je gewoon wilt weten waarom het zo stinkt dan kom je veel artikelen tegen over ‘the big 3’ of ‘the toxic trio’. De drie ingrediënten waar men op doelt zijn tolueen, dibutyl ftalaat en formaldehyde.

Dibutyl ftalaat verboden

Dibutyl ftalaat is in Europa in cosmetica verboden. Het is een weekmaker met hormoonverstorende eigenschappen die effect heeft op de ontwikkeling van de foetus.

Tolueen niet verboden

Tolueen fungeert als verdunner in nagellak en is kankerverwekkend bij langdurige blootstelling, daarnaast kan het geheugenproblemen veroorzaken en wordt je van het inademen van grote hoeveelheden misselijk en duizelig. Het schijnt dat tolueen nog maar weinig gebruikt wordt vanwege de gezondheidsrisico’s maar tolueen is niet verboden in de EU, er wordt door de EU aangegeven dat kinderen er zo weinig en kortstondig mee in aanraking komen dat het voor alle leeftijdsgroepen als veilig wordt gezien.

Formaldehyde aanwezig of niet?

Ook formaldehyde is niet verboden, formaldehyde is een giftig gas, dat bewezen kankerverwekkend is. In de praktijk blijkt dat er in nagellak tosylamide/formaldehyde-resin (TSF) zit wat een andere chemische samenstelling heeft. Het is gemaakt van formaldehyde maar bevat geen formaldehyde meer volgens ‘nagelbronnen’. We kunnen hier niet 100% duidelijkheid over vinden en aangezien er ook nagellak is zonder dit ingrediënt zou dat onze keuze zijn. Formaldehyde zit wel in nagelverharder. Check dit bij de ingrediënten om zeker te zijn.

Big Three Free

In Amerika zijn er merken die zichzelf presenteren als ‘Big 3 Free’.  Dit betekent overigens niet dat deze allemaal op waterbasis zijn, ook deze nagellak bevat vaak gewoon oplosmiddel en stinkt dus nog steeds enorm.

Nagellak: lees de ingrediënten

Eigenlijk is de conclusie dat ingrediënten lezen dus erg belangrijk is. Op die manier beslis je zelf welke risico’s je neemt en of je tolueen en formaldehyde resin in je nagellak wilt accepteren.

Voor kinderen is een nagellak op waterbasis een veilig alternatief. En aangezien mijn motto is ‘better be safe than sorry’ kies ik voor mezelf ook voor de nagellak op waterbasis. En…..ik hou van rood dus dat komt goed uit Glimlach

Reacties (2) -

 • Anoniem

  Anoniem

  11-12-2012 14:38:25 | Reply

  Ik heb gehoord dat er nog steeds Dibutylftalaat gebruikt wordt in nagellak, dus mijn vraag is: wordt hier ook op gecontroleerd bij de bedrijven die nagellak maken? of zien ze het allemaal gewoon door de vingers? En door wie wordt het dan gecontroleerd? Is het wel verboden om deze stof te gebruiken? En welke merken gebruiken ze dan?
  Groetjes Anonieme Nagellakker.

  • Manon

   Manon

   12-12-2012 11:35:06 | Reply

   Dibutylftalaat is verboden in Europa. Ik kan niet inschatten hoe het controlesysteem in de praktijk werkt. Europese merken gebruiken dit dus in principe niet.

Loading