BPA in babyfles verboden, bisfenol A-vrije babyflessen dichtbij

babydrinktBisfenol A, oftewel bisphenol A, afgekort BPA in babyflesjes wordt vanaf 1 juni 2011 in de EU verboden. Wat ons betreft geweldig nieuws! We schreven al eerder over wat BPA is, hoe je BPA vermijden kunt en wat de status van BPA in andere landen is.

De ‘Standing Committee on the Food Chain and Animal Health’ heeft het besluit genomen op basis van een voorstel van de Europese Commissie om BPA in babyflesjes te verbieden. Vanaf 1 maart 2011 mag er niet meer geproduceerd worden met BPA en vanaf 1 juni 2011 mogen er alleen nog bpa-vrije flesjes verkocht worden.

Verbod op BPA in babyflessen in Nederlands nieuws

Eindelijk hebben ook Nederlandse kranten en nieuwssites aandacht besteed aan het onderwerp. Op NU.nl (EU verbiedt gevaarlijke stof in babyflesjes) en op de site van de Telegraaf (Gevaarlijke stof fopspeentjes ook in de ban) bijvoorbeeld. Dit zorgt er hopelijk voor dat er meer aandacht voor is in Nederland.

Op de site van de Nederlandse Voedsel & Warenautoriteit, VWA, is er onder Nieuws echter niets te vinden rond 26 november, de datum waarop het besluit genomen is. 

Gelukkig hoeven ouders vanaf 1 juni 2011 niet meer precies te weten hoe het zit, want dan zijn alle babyflesjes in Nederland vrij van BPA. Helaas zijn niet alle merken babyflessen blij met deze beslissing maar dat maakt nu niet meer uit, het wordt verplicht!

Twijfels over risico’s BPA

babydrinkt2De discussie over BPA speelt al lang. Er zijn meer en meer onderzoeken die aantonen dat BPA ook of juist in kleine hoeveelheden schadelijk is. Er is geen 100% duidelijkheid en daarom ben ik blij dat nu gekozen is voor het ‘voorzorgprincipe’ in tegenstelling tot wat de EFSA, de Europese Voedsel & Warenautoriteit, over BPA besloot op 30 september van dit jaar.

Reacties (11) -

 • Manuela

  Manuela

  7-12-2010 12:30:28 | Reply

  Ik ben er blij mee. Hoewel de glazen flessen nog steeds prima bevallen :).

 • Susan

  Susan

  9-1-2011 19:49:33 | Reply

  alleen jammer natuurlijk dat ze nog wel een half jaar verkocht mogen worden! Gaan ze massaal in de aanbieding, slaan veel mensen in en duurt het langer voordat de BPA flessen verdwenen zijn uit de maatschappij.

  Maar goed het is in ieder geval beter dan dat het nu is!!!

 • Sandra

  Sandra

  14-2-2011 22:35:42 | Reply

  Beste mensen,

  weet iemand hoe het zit met tandenborstels? Zijn die veilig?

  Sandra

  • Susan

   Susan

   15-2-2011 10:28:36 | Reply

   Dat vraag ik mij inderdaad ook af. Zeker voor de kinderen, die bijten en kauwen op die dingen, niet normaal... Ben benieuwd of iemand dit al heeft uitgezocht...

   Susan

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   18-2-2011 22:30:08 | Reply

   Ik heb Jordan en Oral B een mail gestuurd. Van Jordan meteen reactie:

   Our toothbrush handles are made of thermoplastic polymers like Polypropylene, ABS and Polyester.  They are being injection moulded at high temperatures.
   The tufts in the brushes are mainly Polyamide(nylon) filaments that are being tufted into the brushes head.

   Op het eerste gezicht lijkt het me oké.

   Was er eerlijk gezegd ook nog helemaal nooit mee bezig geweest terwijl je dat ding natuurlijk gewoon vaak gebruikt. Ideetje voor de winkel ook wel. Thanks Laura hieronder voor de tip over de tandenborstels.

   Groetjes, Manon

 • Laura

  Laura

  15-2-2011 19:10:02 | Reply

  Ik kan niets zeggen over het plastic in tandenborstels. Ik weet wel dat er een winkel in Amsterdam zit, die alleen tandenborstels verkoopt. Die verkopen ook tandenborstels gemaakt van hout en/of bamboe. Waar de haren van gemaakt zijn weet ik niet, maar het zag er heel natuurlijk uit. Het was de huidenstraat geloof ik, een van de beroemde negen straatjes.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   25-2-2011 15:09:28 | Reply

   Hieronder de reactie van Oral B:

   Ik ga de Polybutyleen terephthalaat (PBT) en Polytrimethyleen terephthalaat (PTT) nazoeken, dat zijn namelijk ftalaten/weekmakers.

   Groeten, Manon

   De ingrediënten van onze manuele tandenborstels zijn als volgt:

   De borstelharen bevatten Polyamide PA 6.12 and PA 6.10, Polybutyleen terephthalaat (PBT) en Polytrimethyleen terephthalaat (PTT).

   Voor de kleuring in de borstels: FD&C Blauw 2 (kleurindicatie), Mineraal pigmenten (b.v. titan dioxide), Kaoliniet, Zilver zeoliet op basis van antimicroben, FDA goedgekeurde kleuren.

   Het massagegedeelte (grip) bevat Thermoplatische Polymeren.

   Het harde gedeelte van het handvat bevat Thermoplastisch Polyester (PET, PCT), Polypropyleen (PP), Styreen Acrylonitriel (SAN) Acryl Styreen Acrylester (ASA) en onderdelen van PP en TPE.

   Het zachte gedeelte van het handvat op de borstel bevat Thermoplastische elastomeren (TPE) en onderdelen van PP en TPE.

   Al deze ingrediënten zijn samengesteld uit volwaardige materialen die geen enkel risico vormen en volledig geschikt zijn voor oraal gebruik. Kwaliteitscontroles en tests op onze Oral-B tandenborstels geschieden om de hoogste kwaliteit van ons product te kunnen waarborgen.

 • Susan

  Susan

  25-2-2011 19:36:52 | Reply

  Wauw uitgebreide reactie van Oral B. Netjes hoor!!!
  En natuurlijk bedankt Manon dat je ook dit weer zo uitzoekt!!!

  gr
  Susan

 • Geert Bosman

  Geert Bosman

  31-12-2014 14:44:12 | Reply

  De testen waar naar gerefereed worden zijn van de fabrikanten zelf, ik zou graag onafhankelijke tests zien.
  Bijna iedere fabrikant geeft opdracht om zijn spullen te laten testen, helaas aan bureaus die afhankelijk zijn van hun opdrachten.
  Never bite the hand that feeds you!

 • Loes

  Loes

  26-9-2018 20:12:56 | Reply

  Zijn de Oral-B opzetborstels veilig? Ik heb nog geen alternatieven gevonden voor elektrisch poetsen.. Ik probeerde de TIO borstels maar die zijn te groot voor mijn kinderen.

  • Manon

   Manon

   26-9-2018 21:56:42 | Reply

   Om mee te beginnen: ik gebruik ze ook. Ik poets 1 x per dag elektrisch en 1 x per dag gewoon. Het is ondoorzichtig plastic, wat me al een idee geeft dat het iig geen polycarbonaat zal zijn. Verder heb ik het eigenlijk niet uitgezocht. Heb je toevallig nagevraagd wat het voor materiaal is?

Pingbacks and trackbacks (3)+

Loading