Plastic nummer 1-7 PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS, PC

‘Mijn zoontje bijt veel op zijn plastic speeltje, kan dit kwaad?’ ‘Zijn de plastic bakjes van de IKEA (of vul een andere winkel in) gifvrij?’ ‘Waarin bewaren jullie etenswaren?’

Dit soort vragen krijgen we regelmatig. Ook al vervang je je plastic flesjes en bekers door rvs flessen, koop je zoveel mogelijk houten speelgoed voor je kind, gebruik je glas in de keuken, toch blijf je in de praktijk heel veel plastic tegenkomen. Daarom een blog over de verschillende soorten plastic omdat plastic gewoon niet altijd te vermijden is imageen er ook veilige plasticsoorten bestaan.

Op plastic kun je vaak recycle codes terugvinden. De veilige codes zijn 1,2,4 en 5. Probeer de nummers 3,6 en meestal ook 7 te vermijden.

Gezien de hoeveelheid plastic op deze wereld, is recyclen altijd het beste en zelf probeer ik zo min mogelijk plastic bij te kopen.

imagePET code 1 relatief veilig

 PET of PETE (polyethyleen tereftalaat) zie je vooral terug als het dunne plastic waarmee kleine water- en limonadeflesjes worden gemaakt. Voor eenmalig gebruik zijn deze flesjes veilig. Als je zeker wilt zijn, gebruik deze flesjes dan niet opnieuw, er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat ze DEHP lekken wanneer ze niet 100% perfect meer zijn. DEHP is mogelijk kankerverwekkend. Daarnaast kunnen er andere hormoonverstorende stoffen lekken.

K27SSLRF-BS_cap-out_sRGB_full-resPET is eenvoudig te recyclen wanneer het op de juiste manier wordt weggegooid, helaas vinden heel veel petflesjes niet de juiste weg en worden ze wereldwijd overal gevonden in de natuur. Een rvs drinkfles is echt een goede vervanging, je kunt ze goed schoonmaken, het materiaal neemt geen geurtjes en smaakjes op en ze gaan enorm lang mee.

HDPE code 2 veilig

HDPE (hoge dichtheid polyethyleen) is een dikkere, ondoorzichtigere plasticsoort die je terugziet in bijvoorbeeld shampooflessen, flessen met sap en speelgoed. Het is veilig, je kunt het opnieuw gebruiken en het is ook eenvoudig recyclebaar.

PVC code 3 vermijden

image PVC staat voor polyvinylchloride en is een plasticsoort die je beter kunt vermijden. Je vindt PVC in douchegordijnen, zwembadjes, matrasbeschermers, slabbetjes, flessen van schoonmaakmiddelen en andere producten en het heeft echt een enorm specifieke (vieze) geur.

Wanneer PVC gemaakt wordt, komt er dioxine vrij, een mogelijk kankerverwekkende stof die zich ophoopt in dieren, mensen en het milieu. Daarnaast worden er vaak weekmakers gebruikt om PVC bruikbaar te maken voor verschillende toepassingen zoals bijvoorbeeld zwembadjes. De arbeiders die werken met PVC hebben een grotere kans op kanker dan een gemiddelde werknemer. Het is fijn dat er vervangende materialen komen zoals bijvoorbeeld katoenen zwembandjes.

LDPE code 4 veilig

LDPE (lage dichtheid polyethyleen) wordt gebruikt voor zachte plastic producten zoals plastic boodschappentasjes, plastic hoezen van de stomerij en knijpflessen. Het is één van de veiligere plasticsoorten en kan gerecycled worden. Natuurlijk is een eigen, herbruikbare boodschappentas nog altijd beter.

Polypropeen code 5 veilig

waterBugs Polypropeen wordt gebruikt in harder, flexibel plastic zoals het badspeelgoed van Boon maar ook in rietjes, bakjes voor ijs en in opbergbakjes. Het is een veilige soort plastic en kan gerecycled worden.

Polystyrene code 6 vermijden

PS (Polystyreen) wordt gebruikt voor hardere plasticsoorten zoals wegwerpbekertjes en –bestek en voor styrofoam wat gebruikt wordt voor de vleesbakjes in de supermarkt. Er is discussie over de veiligheid van styreen, de basisstof voor dit plastic. Deze plasticsoorten kunnen styreen lekken, dat neurologisch schadelijk is en andere negatieve gezondheidseffecten heeft. Daarbij is het erg slecht voor het milieu.

Overige soorten code 7

image De meest onduidelijke recycle code is nummer 7. Het is de restgroep. Aan de ene kant bevat nummer 7 polycarbonaat, waaruit BPA lekt. Aan de andere kant krijgen nieuwe soorten biologisch afbreekbaar plastic van bijvoorbeeld mais, aardappel en rijstzetmeel ook code 7. Daarnaast zijn er ook veilige plastics die onder deze code vallen. Code 7 kun je beter vermijden, behalve als je zeker weet dat je te maken hebt met één van de veilige of nieuwe biologisch afbreekbare plasticsoorten.

Plastic zonder code

Ik kom het zelf heel vaak tegen: plastic waarop helemaal geen recycle code staat. Ik vraag het vaak na bij de leverancier en als ik geen antwoord kan vinden, dan koop ik het liever niet. Er zijn zoveel veiligere alternatieven dat ik het risico niet wil lopen.

Recyclen of niet gebruiken

Ben je op zoek naar inspiratie om je plasticverbruik te verminderen, dan is de website van My Plastic Free Life een goede. De dame die hierachter zit, probeert echt zo plasticvrij mogelijk te leven.

Daarnaast wordt heel veel plastic wat gerecycled kan worden helemaal niet gerecycled. Neem even de moeite om bij het milieupark te vragen hoe je het het beste kunt weggooien.

RVS en glas als vervanging

Heel veel producten van plastic zijn te vervangen door bijvoorbeeld glas en rvs, ook voor kinderen. Onbreekbare, lekdichte rvs schoolbekers bijvoorbeeld, maar ook glazen drinkflessen en schoolbekers en rvs en bamboe drinkbekers voor thuis. Ook broodtrommels en bewaarbakjes en zakjes hoeven niet van plastic te zijn, die zijn er ook in rvs, glas en andere veilige materialen zoals siliconen en katoen. Voor volwassenen zijn er glazen en rvs drinkflessen, ideaal voor water, maar ook voor andere dranken en natuurlijk zijn er ook rvs en glazen thermosflessen.

IMG_0207-Edit-Edit_resize

Reacties (459) -

 • Manuela

  Manuela

  17-10-2010 22:19:38 | Reply

  Dank je wel voor de informatie. Ik was er al naar op zoek, maar kon het niet goed op internet vinden.

 • Galina

  Galina

  24-10-2010 17:53:30 | Reply

  Hoi,

  Nu heb ik dus een vraagje over polyethyleen. Dit is dus een veilige vorm van plastic indien je het niet HERgebruikt. Nu ben ik in het bezit van een aantal bakjes en spulletjes van Tupperware wat ik voor mijn trouwen heb gekregen en wat aardig aan de prijs was. (dit doe je dus niet zomaar weg) En nu lees ik op de website van tupperware http://www.tupperware.nl/xchg/nl/hs.xsl/111.html dat dit gemaakt is van polyethyleen.
  En Tupperware gebruik je natuurlijk niet maar een keer!

  Zit is er dus en verschil tussen polyethyleen en polyethyleen tereftalaat?

  Bedankt Galina.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   27-10-2010 21:43:32 | Reply

   Hoi,
   Sorry voor de late reactie. Polyethyleen is nummer 2 en nummer 4 en is dus absoluut herbruikbaar en ook recyclebaar. Polyethyleen tereftalaat is nummer 1.

   Groetjes, Manon

  • Marije

   Marije

   22-10-2015 16:23:46 | Reply

   Tupperware wil alleen niet garanderen dat dit ook BPA vrij is.
   En dat is nog wel iets wat t niet echt gebruiksvriendelijk maakt

 • Jeroen

  Jeroen

  5-11-2010 15:08:41 | Reply

  Als Polystyrene code 6 vermijd zou moeten worden, wat is er dan eigenlijk een goed alternatief voor? Bij de slagerijafdeling van mijn supermarkt doen ze alles in bakjes met code 6...

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   5-11-2010 20:22:15 | Reply

   En dan zit het er vaak ook nog langere tijd in omdat het er al inzit als je het koopt en je het vaak pas later gebruikt. Ik kies er zelf liever voor om bij de slager te kopen en daar wordt het dan niet in dat soort bakjes verkocht, maar ook ik ga natuurlijk wel eens naar de supermarkt en dan is het inderdaad lastig te vermijden.
   Groetjes, Manon

 • margreet

  margreet

  24-11-2010 13:11:59 | Reply

  kwam gister tot de ontdekking dat ze bij AH alle vleesbakjes hebben vervangen voor veilige 1 code bakjes!

  gelukkig ontdekte ik pas 2 weken terug in wat voor vieze bakjes mijn gehakt en kippetjes zaten, dacht echt wat nu????? Dus AH bediend mij meteen op mijn wenken!! FIJN!

 • margreet

  margreet

  24-11-2010 13:14:01 | Reply

  vraag me dan wel weer af of ze niet gaan lekken in de vriezer...??
  en waar zijn de boterhamzakjes van gemaakt??

 • simone

  simone

  29-11-2010 09:21:47 | Reply

  Hi,

  Weet iemand misschien of de waterkannen van Brita (waarmee kraanwater gezuiverd wordt) wel veilig zijn? Ik zie geen nummer op de kan, het lijkt wel erg op polycarbonaat.

  Dank alvast!

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   29-11-2010 20:46:52 | Reply

   De Brita waterkannen zijn oké. Ik heb het uitgezocht en nagevraagd en onderaan dit blog ook geplaatst https://blog.greenjump.nl/post/2010/07/08/Kraanwater-versus-mineraal-en-bronwater-in-een-fles.aspx

 • Manuela

  Manuela

  30-11-2010 19:24:49 | Reply

  Hoi Manon,

  Wat kun je vertellen over bordjes en bekertjes van melamine?

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   30-11-2010 20:58:55 | Reply

   Hoi, over melamine staat ook een blogje online, zie hier https://blog.greenjump.nl/post/2009/09/02/Broodtrommel-lunchbox-en-drinkbeker-van-Mepal.aspx

   Groetjes, Manon

   • Mireille

    Mireille

    10-1-2017 07:54:27 | Reply

    Link doet het niet meer helaas.

    • Manon

     Manon

     10-1-2017 08:34:37 | Reply

     https://blog.greenjump.nl/post/2014/05/12/Melamine-bordjes-en-bekertjes.aspx

     • Mireille

      Mireille

      10-1-2017 08:57:56 | Reply

      Thanx! :)

 • Gucci bags

  Gucci bags

  25-12-2010 04:23:39 |

  Wat kun je vertellen over bordjes en bekertjes van melamine?

 • Sharon

  Sharon

  14-2-2011 14:01:48 | Reply

  Toch kan Polycarbonaat prima gerecycled worden in duurzame toepassingen. Zelf heb ik zojuist overlegd met docenten hier op de hogeschool. In feite zou je PC kunnen gebruiken voor het OV als krasbestendige en stevige ruiten. Ook als hufterproof bushokje zou het een fijn materiaal zijn, omdat het lijkt op glas, maar veel meer kan hebben.

 • Tim

  Tim

  23-2-2011 17:11:11 | Reply


  Ik wil graag gebruikte melkflessen van het HDPE plastic hergebruiken. (code 2)

  Ik heb geprobeerd om deze HDPE melkfles te koken en er middels een mal een nieuwe vorm aan te geven. Helaas lukte dit niet.
  Ik dacht dat deze flessen licht vervormbaar (slap) werden door het te koken, maar dit was niet het geval.

  Is het mogelijk om deze HDPE platsic te koken, verhitten oid en daardoor te vervormen??

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   23-2-2011 17:33:56 | Reply

   Ik zou dat persoonlijk niet weten, misschien iemand anders.

  • Sharon

   Sharon

   23-2-2011 17:52:38 | Reply

   HDPE staat voor Hoge Dichtheid PolyEtheen. Hoge dichtheid zegt in feite al genoeg. De molecuulstructuur is hierbij in kristalvorm, da's de meest sterke vormstructuur zeg maar. Die krijg je niet met 'simpel koken' verbroken. Daar heb je speciale installaties voor nodig en hogere temperaturen. Ik zou de fles gewoon inleveren.

   • Goran

    Goran

    23-2-2011 23:57:07 | Reply

    Het is een thermoplastic, dus Tim zit wel in de goede hoek te denken.
    Een thermoplastic kan je door verhitting smelten en dan in een andere vorm weer hard laten worden.
    Probleem is alleen dat HDPE 110 graden makkelijk verdraagt en kokend water maar 100 is. Het moet op hogere temperatuur inderdaad.
    Maar Tim je zult toch echt ergens anders info moeten inwinnen, want dingen van plastic maken is nou juist wat we hier zo veel mogelijk willen voorkomen bij Green Jump :-)

    • Goran

     Goran

     23-2-2011 23:58:33 | Reply

     Alhoewel Tim is aan het recyclen, dat moet ook aangemoedigd worden.

  • Simon

   Simon

   21-5-2016 17:03:46 | Reply

   HDPE en LDPE is eigenlijk bijna hetzelfde, alleen is HDPE harder en minder flexibel dan LDPE . Je wou het dus smelten en gieten in een mal. Dat kan, hier  zijn op youtube ook wel wat goede filmpjes over te vinden.  (Wel in het Engels dan.) Je kunt het in de magnetron doen maar dan stinkt ie daarna naar plastic en kan je hem niet meer voor voedingsmiddelen gebruiken.     Ook zou je de temperatuur waarop plastic (polyethyleen) smelt op kunnen zoeken en het daarop in je oven doen. Dan stinkt ie minder snel maar ik zou dan liever een gratis magnetron van marktplaats halen.

 • Yulia

  Yulia

  19-4-2011 23:07:36 | Reply

  Beste Manon,

  Nog bedankt voor de uitgebreide uitleg van de plastic coderingen. Ik dacht dat ik het nu wel wist maar kwam recent strand speelgoed tegen met een nummer 21 in de bekende "driehoek". Zou jij toevallig weten wat het inhoudt?

  Alvast bedankt,

  Yulia

 • cerise

  cerise

  25-5-2011 13:43:36 | Reply

  Wie weet hoe t met het plastic v babybadjes en tummy tubs zit?
  ik kan geen nummer of code vinden die erop vermeld staat.

  alvast bedankt voor een reaktie.

  cerise

 • Mar

  Mar

  15-11-2011 09:51:19 | Reply

  Beste Manon,

  Heb bij Albert Heijn geïnformeerd naar het materiaal van de nieuwe Disney figuurtjes die ze weggeven tegen inlevering van een volle spaarkaart. Hieronder de reactie. Kan jij hier nog enige uitleg over geven, het gaat namelijk om PVC, maar volgens AH is het veilig.

  Reactie AH:
  "De Disney Original poppen zijn gemaakt van PVC. Wij hebben de Disney Original poppen aan nog strengere eisen onderworpen dan de huidige speelgoedwetgeving, bijvoorbeeld op het gebied van phthalaten (weekmakers die onder meer zorgen voor het soepel maken van plastic).
  We hebben onder meer voor PVC gekozen omdat het recyclebaar is, een betere kwaliteit biedt dan alternatieven (qua afwerking, levensduur etc.) en veel mogelijkheden biedt qua bewerking. Doordat het een kwalitatief product is, hebben de Disney Originals een lange levensduur.

  Naast de hoge eisen die Albert Heijn zelf stelt aan de poppen, het productieproces en de arbeidsomstandigheden voldoen deze uiteraard ook aan alle geldende wet- en regelgeving. De leverancier voldoet aan het Business Social Compliance Initiative (BSCI)."

  Alvast bedankt voor je reactie.
  Mar

  • Goran

   Goran

   15-11-2011 12:32:04 | Reply

   Beste Mar,

   PVC is er één om te vermijden.
   http://chej.org/2011/06/new-study-vinyl-%e2%80%93-the-most-widely-used-%e2%80%9chazardous%e2%80%9d-plastic/
   Twee onderzoeken wijzen naar PVC als de minst groene plastic soort en
   en het meeste milieu en gezondheids gevaar als we de hele lifecycle van het product meenemen.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   15-11-2011 16:35:53 | Reply

   PVC zou persoonlijk ook zeker niet mijn keus zijn. De link hierboven is duidelijk denk ik. Die organisatie heeft een aantal speerpunten en pvc is er eentje van. Groeten, Manon

 • ninke

  ninke

  21-11-2011 19:50:13 | Reply

  hoi manon,
  weet jij wat van de fopspenen van avent? er staat op de verpakking een 7, zijn ze veilig? en ik kan nergens vinden welk nr de nuby flip-it beker heeft.

  groetjes ninke

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   21-11-2011 20:27:24 | Reply

   Fopspenen met een 7 zou ik niet doen. Nuby is polypropeen hoogstwaarschijnlijk, nummer 5.

  • Goran

   Goran

   21-11-2011 22:17:56 | Reply

   Avent zet het er nu op bij alle BPA-vrije producten. Als het er niet opstaat geeft dat dus nog meer te denken.

   100% zekerheid heb je met:
   Deze spenen van natuurlijk latex.
   https://www.greenjump.nl/Categorie/Verzorging/Fopspeen-en-Bijtring

 • dorke

  dorke

  29-1-2012 10:19:01 | Reply

  Beste Manon,

  ik ben al een poos op zoek naar harde vulling voor knuffels etc die ook nog gifvrij is, mooi oogt, in vorm blijft, niet te klein is, etc etc ... kortom een moeilijke opdracht.

  Wat vaak gebruikt wordt voor de zogenaamde bean bags (de naam zegt het al) bv rijst of bonen is voor de hand liggend, maar zodra deze vochtig (of zelfs nat) worden gaan deze uitzetten en uiteindelijke schimmelen. Omdat een deel van de vulling via een venster zichtbaar zal zijn zijn kersenpitten een laatste optie maar die ogen niet zo heel mooi en kunnen ook gaan schimmelen.

  Kom je dus automatisch uit op kunstsof (?) korrels (granulaat) maar voor zover ik weet is dat allemaal rommel aangezien deze vaak uit restmateriaal gemaakt worden uit allerlei vage kunststoffen.

  Wat ik echter ook tegenkom is EPS, het aloude piepschuim. Nou dacht ik altijd dat ook piepschuim allerlei schadelijks bezit maar bij de producenten staat overal de vermelding gifvrij en brandwerend. Weet jij hoe dit zit en wat wellicht een alternatief is? (Heb deze vraag ook gesteld via een site die spullen verkoopt om beren etc te maken maar nog geen reactie gehad).

  Of wellicht dat iemand nog een andere tip heeft?

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   29-1-2012 18:59:10 | Reply

   Ik heb even op twitter advies gevraagd:
   1. ruwe schapenwol kan heel zacht of heel stevig als opvulmateriaal worden gebruikt, veilig bij sabbelen, maar ook brandveilig
   2.  misschien staalgranulaat, glasgranulaat, zie hier bit.ly/AkY2d6

   • Tineke

    Tineke

    2-5-2012 14:18:10 | Reply

    Ruwe schapenwol is zeker aan te raden.  Ik heb er vele poppen meegevuld, echt een top produkt. Prettig om mee te werken en het heeft een speciale geur die kinderen ook lekker vinden.
    Als je het voorzichtig doet kan je het ook goed wassen.  
    Veel succes,
    Tineke

  • roy

   roy

   8-3-2013 10:18:25 | Reply

   kunststof korrels of granulaat is geen rommel en word niet gemaakt van restmateriaal
   elk materiaal word gescheiden omdat elk soort een ander smeltpunt heeft dit kan dus nooit gemixt worden
   Eps is een soort van ps nr 6 dus net zoals sbs er ook onder valt schadelijk dus volgens dit forum
   Pet is ook slecht steek eens een pet flesje in de brand je ziet zwarte rook dit betekent kanker verwekkend dit zie je ook bij ps eps sbs pvc maar tocht lopen en veel mensen in fleece truien die ook gemaakt worden van pet
   ldpe korrel zijn platte korrels en glad denk niet dat het wat voor knuffels is ik neem aan dat de knuffel moet blijven zitten als je hem ergens op zet
   ik zou dan gaan voor pp korrels nr 5

  • nwvandal

   nwvandal

   21-4-2016 16:11:37 | Reply

   In de woningisolatie werken ze tegenwoordig met piepschuimkorrels met daarop een mineraal(volgens mij een soort kalkverbinding of metaalachtig iets) ,misschien een te overwegen optie.

 • dorke

  dorke

  29-1-2012 22:21:35 | Reply

  dank voor de reactie, ik ga op zoek naar t staal en glasgranulaat, wol is voor mijn doel niet hard genoeg, ik ben echt op zoek naar stevige korrels, voor t overige is wol inderdaad super, gebruik dat regelmatig voor knuffel-knuffels

 • Sanne

  Sanne

  6-2-2012 09:44:33 | Reply

  Beste Manon (en andere lezers),

  Bedankt voor alle informatie! Ik ga zeker proberen om mijn plasticgebruik sterk te verminderen. De plastic bewaarbakjes heb ik voor een deel al vervangen door glazen bakjes en plastic waterflesjes voor een duurzame, BPA-vrije drinkfles (Dopper)..

  Nu dacht ik laatst alleen: Hoe zit het met mijn waterkoker? Ik drink de hele dag door thee, gezet met de waterkoker, maar is dat eigenlijk wel veilig? Heb je tips voor een goed alternatief? Is een RVS-waterkoker veilig? Of een RVS fluitketeltje?

  Alvast bedankt voor een antwoord!

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   7-2-2012 20:29:13 | Reply

   Hoi Sanne, je kunt altijd even bij het merk navragen van wat voor plastic de waterkoker gemaakt is. RVS is natuurlijk altijd super. Groeten, Manon

 • Lydia

  Lydia

  10-2-2012 14:10:31 | Reply

  Hallo Manon,

  Mijn dochtertje kreeg onverwachts van oma een superleuke babypop. Er stond op: nr. 20 (in het recyclingdriehoekje), PAP. Hoe zit dit precies met babyspeelgoed?

  Groeten,
  Lydia

  • Goran

   Goran

   10-2-2012 15:31:23 | Reply

   Pap 20 zal op de doos hebben gestaan, dat is namelijk de recycling code van karton :-)

 • jan

  jan

  21-2-2012 13:31:30 | Reply

  waaruit zijn de doorzichtige zakjes gemaakt waarin we porties voeding in de diepvries steken ? Ik koop die zakjes vb in de Aldi, ze zitten op een rol, je scheurt dus telkens een zakje af. Ze zijn dus dorzichtig, en ik merk dat ze na een tijdje minder doorzichtig worden. Zijn deze gemaakt van een plastic dat mogelijks kankerverwekkende stoffen bevat of zijn deze zakjes veilig ?

 • Claudy

  Claudy

  6-7-2012 08:35:11 | Reply

  Hallo Manon,

  Dank voor je info.

  Op allerlei Amerikaanse sites kwam ik geknutsel met nummer 6 tegen (het werkt als shrinky dink). Maar toen ik op zoek ging naar bakjes met dit nummer kwam ik ze nergens tegen.

  Blijkbaar is ondertussen bijna alles vervangen door plastic nummer 1. Na lezen van je info begrijp ik waarom.

 • ger

  ger

  15-7-2012 23:24:14 | Reply

  jammer dat jullie de PC code wel in een rijtje hebben staan maar er niets over schrijven.Nawat gezoek op intenet blijkt heb ik toch een vraag:Wij kopen melk. van Campina. Nu in de vierkante PC literfles met blauwe plastic dop. Nu blijkt dat er in die PC Polycarbonaat Bisphenol A zit dat je chromosomen een duw kunnen geven. En op Wikipedia schrijven ze zelfs dat de Canadeesche overheid deze stof als verboden toxische stof heeft genoteerd. Wat nu? Wat zit er binnen een vierkant cartonnen Tetrapak dat n.m. ook gecoat is met een plastic binnelaag. Wat voor gif zit hier in?

 • Masja

  Masja

  4-8-2012 22:32:21 | Reply

  Ik zag vandaag wat schoolbekers met 04 en 05 erop.
  Is dat dan hetzelfde als 4 en 5 of is dat weer wat anders?

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   5-8-2012 09:45:47 | Reply

   ik verwacht dat dat hetzelfde is. Groetjes, Manon

 • Mo

  Mo

  8-8-2012 16:57:14 | Reply

  Hoi,

  Wat kunnen jullie vertellen over TPE?

 • dorke

  dorke

  21-8-2012 10:27:45 | Reply

  Hoi Manon,

  nog maar weer eens een vraagje: ik zie ergens tussen je producten staan plasticvrij nl gemaakt van siliconen. Betekent dit dan dat siliconen per definitie veilig zijn? of is daar ook weer allerlei onderscheid tussen te maken?

  en is PET veilig? ook als daar vetten in bewaard worden (voedsel dus)? ben aan het zoeken maar kom er niet helemaal uit zeg maar.

  ben benieuwd of jullie meer weten!
  dank en groet!

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   21-8-2012 10:35:34 | Reply

   Siliconen is geen plastic soort, het is gemaakt van zand. Als iets 100% siliconen is, dan is het veilig. PET is qua materiaal veilig, maar het is niet de bedoeling om het te hergebruiken of te verwarmen. Hoop dat dit voldoende info geeft. Groetjes, Manon

 • Michaela

  Michaela

  23-8-2012 01:45:26 | Reply

  Hoi Manon,

  weet jij ook iets over de drinkzakken die je kunt gebruiken bij het sporten? Ik las dat deze zijn gemaakt van polyurethaan en kan nergens vinden of dit nu wel of niet giftig is.
  Groeten Michaela

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   23-8-2012 09:45:06 | Reply

   Hai, je kunt googlen op PUR of PU. Het spreekt mij persoonlijk niet aan om uit te drinken, het heeft wel andere nuttige toepassingen zoals in luiers of matrassen. Groetjes, Manon

 • Natascha

  Natascha

  19-9-2012 10:49:09 | Reply

  Beste Manon,

  Ik heb een vraag over het plastic soort polyurethaan dat verwerkt is in de SKYDDA HÖGT Matrasbeschermer van Ikea. Ik zelf slaap al jaren hierop. En heb er een voor mijn 2,5 jaar oude zoontje gekocht. Ik kan nergens een code terugvinden. Het enige dat ik weet is dat het geen PVC is maar is het veilig?

  Met vriendelijke groet,

  Natascha

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  19-9-2012 11:42:25 | Reply

  Polyurethaan als materiaal voor waterdichtheid is oké. Het is natuurlijk wat minder luchtdoorlatend omdat het vocht tegenhoudt, maar niet onveilig. Groetjes, Manon

 • Natascha

  Natascha

  19-9-2012 12:43:57 | Reply

  Dank je Manon fijn om te weten


  groetjes

  Natascha

 • nanette

  nanette

  30-10-2012 10:34:44 | Reply

  ik zou graag willen weten of het plastic uit de jaren 50 ook zo slecht is? ik heb een leuk retro boxkleed gevonden, geheel van plastic. zitten daar ook al die foute stoffen in? ik bedoel: was er altijd al 'fout plastic' of gebruikte men vroeger 'oke plastic'?

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   30-10-2012 11:02:15 | Reply

   Nanette, er was toen zeker ook al fout plastic. Ik zou de gok persoonlijk niet wagen. Groetjes, Manon

 • erwin

  erwin

  2-12-2012 23:10:05 | Reply

  ik wil graag weten of de fleesen uit 2004 van avent natturally ook bpa vrij zijn

  met vriedelijke groet

  • Manon

   Manon

   2-12-2012 23:19:42 | Reply

   Hoi, dat zijn ze 100% zeker weten niet. De Aventflessen van 2004 bevatten absoluut bpa. Groeten, Manon

 • Mo

  Mo

  5-12-2012 17:27:32 | Reply

  Ik las op de doos van een kindermuziekinstrumentje (vanaf 1 jaar) dat het gemaakt is van hout, verf op waterbasis en pc... kan ik dit nu beter wegdoen?

  • Hai,

   Hai,

   5-12-2012 21:36:36 | Reply

   Hoi,

   Ik kan niet voor je inschatten wat je er mee wilt doen. Ik zou het persoonlijk niet prettig vinden als mijn kleintje speelt met speelgoed waar policarbonaat in zit. Zeker de allerkleinsten die omdat die nog veel in hun mond doen. Lastig is dat he, zeker als je iets krijgt.

   Groetjes, Manon

   • Mo

    Mo

    16-12-2012 11:11:55 | Reply

    Bedankt in ieder geval voor je antwoord :)
    Nog een vraagje:
    Wat zou je kunnen vertellen over zelfklevende spiegelfolie? of polyfermfolie?
    Groetjes

 • Ellen

  Ellen

  16-12-2012 18:00:28 | Reply

  Hoi Manon,

  Heb jij enig idee van welk materiaal een aankleedkussen is gemaakt? Ik lees op internet meerdere keren ftalatenvrije PVC-folie... Ik heb hier inmiddels al aardig opruiming gehouden, maar er duiken steeds nieuwe dingen op.

  Gr Ellen

 • Manon

  Manon

  16-12-2012 19:39:34 | Reply

  Ik ken idd ook de pvc versies en heb nog geen ideale versie gevonden voor NL maten. Wel veel grotere maten zoals 75 x 85 maar dat verkoopt hier niet want onze commodes zijn smaller dan in Duitsland blijkbaar.

  • Mo

   Mo

   11-1-2013 19:01:05 | Reply

   Ftalatenvrije PVC, is dat dan wel ok? Of kan dat ook beter worden vermeden?

 • Ellen

  Ellen

  17-12-2012 20:27:40 | Reply

  Helaas, mis. hebben ze in Duitsland meer ruimte in huis..

  Ik kijk zojuist op de RVS waterkoker waar ook plastic in is verwerkt, en zie code 6 PA. Is dat hetzelfde als code 6 PS? Ik kan er wel iets over vinden, maar niet heel duidelijk. Bedankt!

  • Manon

   Manon

   17-12-2012 23:39:10 | Reply

   Hoi, PA is polyamide, zou ik dan weer niet verwachten in een waterkoker. Misschien even bij de fabrikant navragen wat er dan precies van polyamide is?

   • Gijs van Oort

    Gijs van Oort

    14-12-2015 10:49:47 | Reply

    Wij hebben laatst een nieuwe Tefal (RVS) waterkoker gekocht. Het voetstuk en deksel waren beide van zwart plastic. Op het voetstuk zag ik een recyclecode staan: PA. Aangezien het deksel er identiek uitzag qua plastic, dacht ik dat dat ook PA zou zijn. Deksel eraf gehaald en er een RVS-schaaltje als deksel opgelegd. Maar bij het erafhalen zag ik dat aan de binnenkant van het deksel een andere recycle-code stond: PP. Misschien was dat (3 jaar geleden) bij jullie ook het geval?

 • Mo

  Mo

  19-12-2012 12:51:34 | Reply

  Even een vraagje over de vulling van een zachte bal. Wat is precies gerecycled PET?
  Groetjes

  • Manon

   Manon

   20-12-2012 09:18:08 | Reply

   Hoi, dat is een vulling van PET die al een keer gerecycled is, heel milieuvriendelijk dus. Is ook niet schadelijk verder. Hoop dat je de bal ook kunt wassen? Dan zou ik dat nog wel even vooraf doen. Groetjes, Manon

 • Ellen

  Ellen

  19-12-2012 12:57:04 | Reply

  Ja, ga ik doen. Ben bang dat het de deksel betreft...

  Weet jij trouwens of er een keukenmachine bestaat die BPA vrij is? Volgens mij wordt voor alles PC gebruikt, en een volledig rvs is niet te vinden (en anders onbetaalbaar). Hoe los jij dat zelf op?

  • Manon

   Manon

   20-12-2012 09:19:31 | Reply

   Ik heb er ook nog geen eentje kunnen vinden die echt 100% BPA vrij was. Ik los het zelf op door zoveel mogelijk rvs onderdelen (mijn belangrijkste bak bijvoorbeeld is rvs). Verder zit het natuurlijk maar heel kort in de keukenmachine en wordt het ook niet warm, dus ik probeer het gewoon zo kort mogelijk in aanraking te laten zijn indien het toch nodig is.

 • Mo

  Mo

  11-1-2013 12:19:07 | Reply

  Wat kun je vertellen over een polyethylene coating? Daarvan is de binnenkant gemaakt van een stoffen bakje?

  Bedankt alvast voor het antwoord.

  • Manon

   Manon

   11-1-2013 12:33:11 | Reply

   Hai, in het blog over SEBS wordt polyethyleen genoemd ook als bouwsteen voor SEBS. https://blog.greenjump.nl/post/2012/07/02/Wat-is-SEBS-plastic-en-is-het-veilig.aspx
   Het kan geen kwaad en bevat zeker geen weekmakers.

   Groetjes, Manon

 • Manon

  Manon

  11-1-2013 22:05:32 | Reply

  Ook weekmakervrij PVC is geen ideaal materiaal, wel beter dan met weekmakers natuurlijk. PVC is er milieuonvriendelijk, zie voor heel veel info hier http://chej.org/campaigns/pvc/

 • Edith

  Edith

  24-1-2013 19:11:51 | Reply

  Hoi Manon,

  Weet jij of er bpa zit in de flexibele gekleurde ijsklontbakjes van de Ikea? Ik zie er niks achterop staan.

 • Manon

  Manon

  24-1-2013 19:36:57 | Reply

  Ik gok dat dit SEBS is, hierover kun je hier meer lezen https://blog.greenjump.nl/post/2012/07/02/Wat-is-SEBS-plastic-en-is-het-veilig.aspx
  Je kunt het bij de klantenservice altijd navragen, zij weten wel van welk materiaal het gemaakt is. Bij gekleurde, ondoorzichtige, zachte producten is de kans op bpa sowieso heeeeeeeeeel erg klein want BPA zit qua plastic vooral in polycarbonaat en dat is hard en doorzichtig. Je zou je bij dit type materiaal eerder zorgen maken over weekmakers.

 • Judith

  Judith

  31-1-2013 20:02:53 | Reply

  Na lang zoeken heb ik een waterkoker zonder plastic gevonden!! Okee, je moet nog even het filter voor het tuutje verwijderen, maar dan is er echt 0% plastic waar het water mee in aanraking komt!
  (Het handvat, snoer-unit en knopje is wel van plastic, maar dat komt natuurlijk niet in contact met water.)
  Het merk is Ottoni, voor 99 euro is hij in een paar webshops te bestellen. Ik heb hem net binnen en drink weer met een gerust hart thee!!

  • Suzan

   Suzan

   24-5-2013 12:40:42 | Reply

   Hallo Judith,
   Is dat makkelijk te verwijderen dan? Een leverancier zei mij dat het niet afneembaar was..

   • Judith

    Judith

    24-5-2013 13:07:50 | Reply

    Hoi Suzan,

    Het filter voor de schenktuit is er zo uit te klikken. Ik weet niet of hij er dan nog terug op kan, ik heb het gewoon weggegooit :-).
    Buiten dat het een plastic-vrije waterkoker is, is ie ook nog eens heel fijn en snel in gebruik vind ik.
    Succes!

    Groetjes Judith

 • Mirte

  Mirte

  2-2-2013 23:19:26 | Reply

  Ik ben op zoek naar informatie van tpe (Thermoplastisch elastomeer). Het is geen silicone voor zover ik kan vinden, maar wel een kunststof. Zit het tussen deze twee in?

  • Manon

   Manon

   2-2-2013 23:23:52 | Reply

   Hoi, ik snap waarom je zegt dat het er tussenin zit want zo voelt het vaak wel aan. Tpe is een veilige soort voor zover wij weten. Groetjes, Manon

 • Jodi

  Jodi

  18-2-2013 21:39:27 | Reply

  Weten jullie of  polypropeen een veilige kunststof is in een waterkoker? Ik weet wel dat dit BPA vrij is, maar ik vraag me af of er geen andere risico's aan zijn verbonden als het met gekookt water in aanraking komt.

  Alvast bedankt.

  • Manon

   Manon

   18-2-2013 23:25:43 | Reply

   Hoi,

   Polypropeen is oké. Als je nog kunt kiezen omdat je nu een nieuwe gaat kopen, zou ik wel voor rvs gaan omdat plastic en warm in z'n algemeenheid niet ideaal is. Maar als je m al hebt, dan is polypropeen een veilige soort kunststof. Groetjes, Manon

 • Jodi

  Jodi

  19-2-2013 13:01:45 | Reply

  Hallo Manon, dank je wel. Ik moet er eigenlijk nog een gaan kopen. Ik vond deze http://www.purityh2o.eu/shop/bestellen/waterkoker.html  , de purity waterkoker die tevens het water reinigt. Op zich spreekt met dit wel aan. Ken jij dit produkt en denk je dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen?

  Kun je ook uitleggen wat de risico's zijn van het verwarmen van polypropeen ?

  Alvast bedankt.

  • Manon

   Manon

   19-2-2013 16:48:39 | Reply

   Hai,

   Ik kan dat helaas niet voor jou beslissen.Het is een eigen afweging. Polypropeen is gewoon een veilige kunststofsoort. Het is meer mijn eigen voorkeur dat ik liever rvs of glas gebruik. Groetjes,  Manon

 • Kelly

  Kelly

  20-2-2013 18:19:25 | Reply

  Hoe zit het met de plastic bakjes met de code 2,4 en 5 die dus relatief veilig zijn en het wassen in de vaatwasser? Hierdoor worden ze ook verwarmd. Of begrijp ik het verkeerd en kunnen deze codes wel zonder problemen verwarmd worden?

  Ik hoop op een antwoord!

 • Manon

  Manon

  20-2-2013 21:56:00 | Reply

  Ik durf niet 100% te beweren dat je plastic zonder problemen kunt verwarmen. Het is niet ideaal. Groetjes, Manon

 • mayke

  mayke

  24-2-2013 15:28:08 | Reply

  Ik vraag me af of het schadelijk is dat we onze kinderen in een speci kuip (pvc) badderen, daar wij geen badkuip hebben?

  • Manon

   Manon

   28-2-2013 22:43:13 | Reply

   Hoi,

   Ik zou zelf kiezen voor een badje van ander materiaal. Misschien gewoon een babybadje? Die zijn van polypropeen, veiliger en ook op marktplaats goed verkrijgbaar. Groetjes, Manon

  • Sanne

   Sanne

   31-7-2018 21:49:30 | Reply

   Ik heb (volgens mij) ook een speciekuip, een ronde. de onze is van code 2 PE gemaakt. Wel veilig dus.

 • Hanna

  Hanna

  7-3-2013 10:18:41 | Reply

  Ik heb een ijsbakje en daar staat het recycle logo op, met daarachter PP 3.

  Dat is nogal verwarrend aangezien volgens jou blog PP geen 3 maar 5 is. Kan ik het dan wel of niet gebruiken om het in te vriezen.

  Daarnaast hoor je wel eens dat de giftige stoffen voornamelijk vrij komen tijdens verwarming/verhitting Dat was ik niet van plan met het bakje, kun je het dan wel veilig gebruiken?

  • Manon

   Manon

   8-3-2013 09:37:51 | Reply

   Hoi,

   Dat is inderdaad verwarrend! Ik zou het dan even navragen bij de fabrikant. Invriezen is absoluut veel veiliger dan verhitten.

   Groetjes, Manon

 • Mo

  Mo

  7-3-2013 11:34:53 | Reply

  Hoi,

  Plastic verwarmen is niet ideaal... Hoe zit het dan met het steriliseren van baby producten zoals flessen of bewaarpotjes/flessen voor moedermelk? Is er ook een alternatief voor het laatste? Waar kan je moedermelk in invriezen wat niet van plastic is gemaakt?
  Bedankt alvast voor het antwoord.

  Groetjes

 • Remco

  Remco

  7-3-2013 11:37:06 | Reply

  Er zijn ook potjes van glas :-)
  Dit blijft toch een stuk veiliger, dan welk plastic soort dan ook.

  • Manon

   Manon

   8-3-2013 09:36:27 | Reply

   Glas en rvs is absoluut ideaal. Andere optie is siliconen, dat is ook vrij van schadelijke stoffen.

 • carma

  carma

  24-3-2013 13:05:14 | Reply

  Hoi Manon,

  Ik heb een vraag over het kinderservies (plastic) naam KALAS van Ikea. Daar eten en drinken mijn kindjes alleen maar uit. Is dit slecht voor ze ? Er staat niet echt een duidelijke code op wel dat het uit China komt? Zegt PP jou iets?

  Ben benieuwd?

  • Manon

   Manon

   24-3-2013 16:35:59 | Reply

   Hai,

   PP is nummer 5, polypropeen. De klantenservice van Ikea is altijd behulpzaam als je navraagt van welk materiaal iets gemaakt is.

   Groetjes, Manon

 • geralda

  geralda

  4-5-2013 22:34:25 | Reply

  Ik heb een bijtring gemaakt van EVA (code 3). Is dit veilig?
  groet, Geralda

 • Manon

  Manon

  5-5-2013 07:36:03 | Reply

  Hoi, die kun je veilig gebruiken. Groetjes, Manon

  • Masja

   Masja

   5-5-2013 09:59:06 | Reply

   Wat is EVA dan? Want code 3 is pvc en is niet veilig... (deze snap ik dus niet, ik dacht dat ik wel ongeveer wist wat ik kan kopen)

   • Manon

    Manon

    5-5-2013 10:18:20 | Reply

    Hai, het is ook ingewikkeld. Hier een stukje over EVA en OVC http://guide.thesoftlanding.com/are-ethylene-vinyl-acetate-eva-baby-teethers-non-toxic/

 • Claudia

  Claudia

  5-5-2013 23:19:10 | Reply

  Hoi Manon, weet jij iets van de stof Polyurethane (PU)?
  zie dat dit veelal wordt gebruikt in de waterdichte moltonhoesen voor kinderen als ze nog ongelukjes hebben. Benieuwd of jij hier iets van weet. Zie wat gemengde reacties op internet, maar weet niet of t nu veilig is je kind hierop te laten slapen.
  dank groet Claudia

  • JLG

   JLG

   27-6-2015 22:03:33 | Reply

   Wij gebruikten de imsevimse wasbare oefenbroekjes toen onze dochter ook 's nachts bijna zindelijk was. Op de verpakking staat dat ze daar niet voor bedoelt zijn en ze zijn ook niet helemaal waterdicht. Maar voor die laatste fase (wel wakker worden maar vaak net wat te laat) is het ons prima bevallen. Wel nog extra handdoek onder het hoeslaken gelegd voor de zekerheid.

 • Manon

  Manon

  6-5-2013 22:33:21 | Reply

  Het materiaal op zich is geen probleem, maar hou er rekening mee dat het qua slapen dan misschien wel waterdicht is, maar daardoor minder ademend. Hoe waterdichter, des te geslotener het is. Je kunt ook kiezen voor een wasbare oplegger van bijv biologisch katoen, dan heb je toch de bescherming voor het matras tegen ongelukjes maar niet het geslotene. Wij van WC-Eend verkopen beide varianten https://www.greenjump.nl/Categorie/Slapen/Matras/Matras-ledikant

 • Thamar

  Thamar

  31-5-2013 11:10:40 | Reply

  Wat een helder blog, fijn!

  Ik heb van mijn man een keukenmachine gehad, de mengkom is van plastic SAN?
  Zegt jullie dit iets, ik kan het niet vinden.
  Alvast bedankt.

  Groetjes thamar

 • Ellen

  Ellen

  5-6-2013 20:40:41 | Reply

  Hoi Manon.

  Ik vraag me af of er ook babyzwembadjes bestaan die pvc vrij zijn. Ik kan natuurlijk een ouderwetse teil gebruiken, maar die is behoorlijk klein en biedt geen bewegingsvrijheid. Zijn er nog andere oplossingen? Groet Ellen

  • Manon

   Manon

   5-6-2013 20:58:39 | Reply

   Voor de ukkies zijn er oplossingen, de harde, gekleurde plastic zwembadjes/zandbakjes (schelp, schildpad enzo) zijn veilig. Helaas zijn die voor de grotere kindjes niks. Ik ben al heel lang op zoek naar pvc-vrije zwembadjes maar helaas....

 • Thamar

  Thamar

  5-6-2013 22:19:06 | Reply

  Hoi Manon,

  Ben erg benieuwd naar je mening over san? Kan nog steeds niets vinden.
  Staat in bijna alle mengkommen van keukenmachines.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groetjes thamar

  • Manon

   Manon

   5-6-2013 22:28:31 | Reply

   Hoi Thamar, SAN is oké. Het is een zeer harde kunststofsoort die geen stofjes lekt. Hier kun je er wat meer over lezen http://guide.thesoftlanding.com/is-acrylonitrile-butadiene-styrene-abs-plastic-toxic/
   Om de verwarring nog wat groter te maken valt SAN ook onder #7 maar is dus wel veilig. Groetjes, Manon

   • Thamar

    Thamar

    5-6-2013 23:08:17 | Reply

    Hoi Manon,

    Zeker verwarrend, maar fijn te weten dat het oké is.
    Kan helaas geen keukenmachine vinden met glazen mengkom.

    Groetjes thamar

   • hester

    hester

    11-7-2014 10:24:14 | Reply

    Hallo, ik vraag me af kun je San-plastic veilig verwarmen? ik heb nl. een Moulinette hakmolentje met een mengbeker van San, en daar doe ik wel eens warme producten in (bv. gebakken paprika ofzo) om er pesto van te maken. Qua temperatuur kan die beker het goed hebben, maar lekken er bij verhitting geen stoffen uit dan?

    • Manon

     Manon

     11-7-2014 22:54:16 | Reply

     PLastic verhitten blijft inderdaad altijd een lastige. SAN is op zich veilig, wat er precies gebeurt bij verhitting weet ik ook niet. Groetjes, Manon

 • Siny

  Siny

  8-6-2013 10:42:54 | Reply

  Kan BPA in alle soorten plastic (alle codes) voorkomen?

  • Manon

   Manon

   8-6-2013 10:50:36 | Reply

   Beste Siny, nee BPA zit niet in alle soorten plastic. Het kan wel zo zijn dat een product van verschillende soorten plastic gemaakt is. Groetjes, Manon

 • nanette

  nanette

  12-6-2013 17:26:05 | Reply

  hallo, is er ergens een lijst met producten voor keuken en baby die van glas zijn ipv plastic of anders van veilig plastic? ik denk aan waterkokers, keukenmachines, staafmixers etc etc. ik zoek nu naar een staafmixer bijvoorbeeld. op degene die ik heb staat geen plastic code en ik wil hem gebruiken voor baby voeding. dus beter niet gebruiken dan toch? maar voordat ik op zoek ga naar een goeie...er zijn vast mensen die al van alles gezocht en gevonden hebben. is er ergens een lijst van gemaakt zodat ik niet meer hoef te gaan zoeken? zou handig zijn! groetjes, nanette

  • Manon

   Manon

   12-6-2013 23:53:30 | Reply

   Zou super handig zijn!! Bij mij nog niet van gekomen, mocht je wat vinden, hoor ik het graag.

 • nanette

  nanette

  12-6-2013 18:50:34 | Reply

  hallo,

  ik heb op een duitse site stalen bakjes gevonden met 'Deckel aus PE.' enig idee wat dat is? is dat fout of goed plastic?

  groetjes, nanette

  • Manon

   Manon

   12-6-2013 23:53:11 | Reply

   Hai, misschien kun je het even op die site vragen wat het is? Groetjes, Manon

 • frans

  frans

  24-6-2013 13:57:19 | Reply

  Wie kan mij vertellen. Of alle Pet onder recycle nr 1 valt. Je hebt de bekende pet fles.Maar je hebt natuurlijk ook andere PET ARTIKELEN kunnen die ook in de zelfde afval bak?? Dank je wel.

 • Margreet

  Margreet

  25-6-2013 21:15:37 | Reply

  CPE embossed is dit een veilige plastic soort?
  Hiervan is de matrasbeschermer in mijn kraampakket nl. gemaakt.
  De meeste waterdichte moltons die ik kon vinden hebben een laag pu of pvc dus vroeg me af of de matrasbeschermer uit mijn kraampakket uit deze 3 de veiligste keus is of niet. Kan er zo weinig over vinden hoop hier wijzer te worden...

 • Jonathan

  Jonathan

  9-7-2013 22:06:25 | Reply

  Ik heb per ongeluk mijn gel pot naast het tosti apparaat laten staan toen ik er een aan het maken was en toen ik de gel pot oppakte was ie superheet, nou heb ik laats gehoord dat er schadelijke stoffen in plastic zit en ben ik mij gaan afvragen of zoiets dergelijks gevolgen kan hebben voor je gezondheid? Zou iemand mij kunnen vertellen of dit ook zo is? b.v.d.

  • Goran

   Goran

   9-7-2013 22:25:49 | Reply

   Jonathan, ik zou er geen gewoonte van maken, maar ik denk dat het wel mee zal vallen.

   • Jonathan

    Jonathan

    10-7-2013 02:23:22 | Reply

    Goran, dankjewel voor je reactie. Zou je mij ook kunnen vertellen of het nog wel veilig is om dezelfde gel te gebruiken? Ik ben nogal een angsthaas als het om dit soort dingen gaat. b.v.d. nogmaals.

 • illy

  illy

  10-7-2013 10:57:17 | Reply

  Ik heb recentelijk een tuitbeker van Mepal gekocht. Nu zie ik dat dit gemaakt is van plastic nr 7, er staat bij vermeld ABS, 0% BPA. Weet iemand of dit veilig is, of niet?

  • Jonathan

   Jonathan

   10-7-2013 11:27:35 | Reply

   Illy, als er 0% BPA opstaat betekent het denk ik dat het veilig is, het lekt immers geen BPA.

  • Manon

   Manon

   11-7-2013 14:41:57 | Reply

   Hoi, er zijn natuurlijk nog meer schadelijke stoffen dan alleen bpa. Dat is ook precies één van de marketingtrucs: zet er op dat het bpa-vrij is en dan zal het wel goed zijn.
   Er is een blogje over melamine, dan kun je je eigen mening vormen https://blog.greenjump.nl/post/2009/09/02/Broodtrommel-lunchbox-en-drinkbeker-van-Mepal.aspx

 • Elise

  Elise

  30-7-2013 12:50:29 | Reply

  Er bestaan schoemerken die code 3 V? gebruiken. En hiermee rubberen hoge hakken maken. Melissa bijvoorbeeld. Enorme vieze zoete plastic geur komt ervanaf. Ik heb ze wel gehouden maar trek ze bijzonder weinig aan. Zelf zegt melissa dat ze gerecycled rubber gebruiken voor het besparen van millieu. Mja. Wel ten koste van mijn gezondheid haha.

 • Henriette Verhoef

  Henriette Verhoef

  30-7-2013 16:14:07 | Reply

  Hoi ik was ook op zoek naar een buitenbadje voor mijn zoontje. Van het merk Kreuwel heb je speciekuipen en ook rechthoekige bakken van gerecycled polyethyleen of polypropyleen. zie http://www.kreuwel.com/nl/over-ons
  Manon is dit nr 2 of 4 en 5 van de plastics? Dan lijkt dit me wel geschikt. Ze hebben ook een eco versie maar weet nog niet wat dat inhoud. Een witte nemen en die versieren met stickers ofzo
  Optie 2 voedingsmiddelenindustriebakken, zijn heel veilig maar wel even zoeken naar een goede maat http://www.overtoom.nl/nestbare-bak_M300770.html?finalCatString=&viewSize=30
  Optie 3 Oude Houten trog (wat je allemaal niet op marktplaats vind!) maar moet je wel op splinters letten
  Optie 3 Zinken bad of teil, maar ik weet niet of dit gifvrij is en of het comfortabel is?
  Optie 4 Oud bad op pootjes in je tuin zetten, trappetje ernaast maken, roer, mast,vlag,anker en klaar is je avonturenboot/bad! ha, ha volgens mij vinden kinderen deze het leukste.
  Ben benieuwd naar je reactie, met dit warme weer is een buitenbad erg welkom!

  • Manon

   Manon

   31-7-2013 10:58:00 | Reply

   Beste Henriette, wat een goede ideeën allemaal! Als je ruimte hebt om zo'n enorme bak op te slaan en als de bak niet te zwak is voor zoveel water dan is het een top oplossing. Polypropeen is veilig.

   Idee van het bad lijkt me helemaal geweldig :) Het is allemaal een kwestie van ruimte :)

   Groetjes, Manon

 • Henriette Verhoef

  Henriette Verhoef

  30-7-2013 17:32:48 | Reply

  O ja Manon, ik las dat kunstof ligbaden van acryl zijn gemaakt en dat daar weekmiddelen (weekmakers?) in zitten. Wat weet jij hier van. Ik kwam acryl niet in het lijstje hierboven tegen. Ik heb nu een kunstof bad maar denk erover om bij een volgend huis dus een plaatstalen of gietijzeren bad te nemen, die zijn met emaille bedekt. Of een houten of bamboe bad (die kan ook buiten in je tuin). Pff wat veel keus, er zijn ook nog baden van allerlei soorten steen en zelfs van glas...met vele verschillende prijskaartjes uiteraard.
  Maar ben dus benieuwd naar dat acryl verhaal. Alvast bedankt! Groetjes

 • Mo

  Mo

  4-8-2013 14:56:11 | Reply

  Op zoek naar een buitenbadje kwam ik een opvouwbaar badje tegen.
  Polyester doek waarover een rubberachtige polyurethaan laag is aangebracht. Buizenframe van aluminium. Klinkt dit ok?
  Nog een klein opvouwbaar badje gevonden; gemaakt van PolyPropyleen (PP) en ThermoPlastische Elastomeren (TPE)?

 • Manon

  Manon

  4-8-2013 18:13:37 | Reply

  Klinkt goed!! Mag ik een linkje? Waarschijnlijk alleen kleine maatjes?

  • Mo

   Mo

   4-8-2013 20:51:24 | Reply

   http://www.bibabad.nl
   De verstelbare en inklapbare uitvoering is in 3 maten leverbaar. Met een lengte en breedte die versteld kan worden tot bij het grootste type wel 100 cm.

   http://www.stokke.com/nl-nl/bathing/stokke-flexi-bath/product-concept.aspx
   Lengte: 66cm
   Breedte: 39cm
   Hoogte: 24cm

   • Sanne

    Sanne

    31-7-2018 21:59:29 | Reply

    Misschien handig en fijn om bibabad (jammer dat het zo duur is!) en evt de stokke babybad ook te noemen in het blog over zwembadjes? Dat scheelt een  hoop gezoek ;)

 • Manon

  Manon

  4-8-2013 21:27:14 | Reply

  Ja die twee kende ik inderdaad, misschien ben ik ook te kritisch qua maat. Mijn dochtertje is nu acht en dan is een badje van een meter helaas niet echt groot genoeg meer. Maar voor de kleintjes, zijn het wel opties. Instaphoogte van de Stokke lijkt me dan wel fijner.

  • Mo

   Mo

   12-3-2014 15:26:41 | Reply

   Nog steeds op zoek naar een buitenbadje, kwam ik deze keer het volgende tegen. Een opblaasbaar bad van TPU, diameter 140 cm, zou dat iets kunnen zijn?
   Groetjes

   • Manon

    Manon

    12-3-2014 16:17:03 | Reply

    TPU is oké!

   • nanette

    nanette

    12-3-2014 20:49:24 | Reply

    hi mo,

    kun je mij een link sturen van het opblaasbare buitenbadje van tpu dat je hebt gevonden? googlend vind ik het niet....

    bedankt alvast!

    groetjes, nanette

    • Manon

     Manon

     12-3-2014 21:03:38 | Reply

     Hai, dit is bijvoorbeeld een tpu badje http://www.trampolineland.nl/zwembaden-en-spa/zwembad-met-metalen-frame/powerpool-medium/ We hebben nagevraagd of de badjes vrij zijn van weekmakers en toen is er een CE certificaat toestuurd met deze mail: "In de bijlage het certificaat dat aantoont dat onze zwembadjes Phtalate vrij zijn.
     De softener die nu gebruikt wordt voor onze zwembaden is DOTP (Dioctyl Terephlate). "

     Groeten, Manon

     • nanette

      nanette

      12-3-2014 21:11:22 | Reply

      hi manon,

      bedankt voor je snelle reactie. maar ik snap iets niet....of is dotp hetzelfde als tpu?
      zoek eigenlijk ook kleiner formaat, opblaasbaar met diameter van 1.40 is iig wat kleiner. maar kan degene die mo had gevonden niet vinden. dus mo: wil je mij een linkje sturen svp?
      die van trampolineland is echt mooi en niet eens zo duur. maar beetje te groot voor mijn kleine tuintje helaas...

      groetjes, nanette

      • Manon

       Manon

       12-3-2014 22:25:16 | Reply

       TPU is het materiaal waar het van gemaakt is en om het zacht te maken is DOTP gebruikt. Die powerpool is er ook kleiner, 150 cm zag ik http://www.trampolineland.nl/zwembaden-en-spa/zwembad-met-metalen-frame/powerpool-small/

    • Mo

     Mo

     14-3-2014 07:02:52 | Reply

     Hoi Nanette,

     Gevonden op de duitse en engelse amazon:

     http://www.amazon.de/Royal-Beach-32002-TPU-Planschbecken-circa-PVC-Frei/dp/B009OM3M5K/ref=sr_1_18?m=AKWF4P7O3BREI&s=merchant-items&ie=UTF8&qid=1394776813&sr=1-18&keywords=tpu

     http://www.amazon.co.uk/Royal-Beach-32002-Paddling-Pool-PVC-Free/dp/B009OM3M5K/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1394776892&sr=8-2&keywords=royal+beach+tpu

     Er bestaat ook zo'n zelfde badje met een diameter van 100cm.

     Groetjes

     • nanette

      nanette

      14-3-2014 12:39:15 | Reply

      dank jullie wel! nu eerst tuin dreumesvriendelijk maken en dan gauw zwembadje erin! groetjes, nanette

 • Masja

  Masja

  20-8-2013 12:22:16 | Reply

  En deze: http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/30208348/?query=smagli
  polyester en synthetisch rubber staat erbij.

  • Manon

   Manon

   20-8-2013 12:38:42 | Reply

   Beste Masja,

   Ik kan daar niet over oordelen. Zou het zelf niet in de magnetron doen, plastic en magnetron is nooit ideaal. Liever gewoon glas dan.

   Groetjes, Manon

 • Masja

  Masja

  20-8-2013 18:06:24 | Reply

  Oh, maar het gaat mij niet om de magnetron, het zijn een bord en bakje die niet schuiven, goed blijven staan als je kind leert eten. Het gaat mij dus gewoon om of polyester veilig zou zijn.

  • Manon

   Manon

   20-8-2013 22:07:09 | Reply

   Beste Masja, ik kan er niet 100% over oordelen omdat ik niet precies weet wat voor materiaal het is. Er staat: belangrijkste materialen en niet alle materialen. Daarnaast weet ik niet hoe het geproduceerd is etcetera. Ik durf nooit een ja/nee te geven op producten die ik niet zelf goed heb uitgezocht. Groetjes, Manon

 • Winny

  Winny

  21-8-2013 12:44:18 | Reply

  Hartelijk dank voor de duidelijke informatie.
  Mijn dochtertje kreeg een skippydier en toen ik het ding opblies, had ik een smerige, chemische smaak in mijn mond die ik er niet uitkreeg, de lucht aan m'n handen bleef er aan zitten en de lucht in de kamer was ook vergeven met chemie. Ik dacht 'dit kan niet goed voor je gezondheid zijn'. Na wat rondzoeken, blijken die dingen van pvc gemaakt te worden. Nu hebben wij (na het lezen van dit artikel) kennelijk meer producten van pvc in huis, maar die stinken helemaal niet. Mijn vraag is dus, wat betekend die geur en is het schadelijker dan pvc zonder geur?

 • Winny

  Winny

  21-8-2013 16:41:42 | Reply

  En weet je misschien ook waar de 'gewone' speelballen (die met bv een bekende beeltenis) van gemaakt zijn? Ik kan het niet terugvinden op de bal :-(

  • Manon

   Manon

   22-8-2013 11:49:41 | Reply

   Hoi, het is per bal verschillend, misschien dat de winkel het precies kan aangeven. Bijvoorbeeld dit soort ballen zijn vaak van pvc http://www.alibaba.com/product-gs/759563579/spiky_hand_plastic_ball.html?s=p
   Maar er zijn ook balletjes van LDPE wat weer oke is http://www.alibaba.com/product-gs/287035561/soft_60mm_plastic_ball.html?s=p (dit zijn wel kleintjes trouwens, maar even voor het idee)

   Het is niet zo eenvoudig om van een product in z'n algemeenheid aan te geven waar het van gemaakt is. Als het heel erg stinkt, zou ik het sowieso gewoon vermijden. Vaak stinken je handen ook binnen 5 tellen als je ze aanraakt.

   Groetjes  Manon

 • willeke

  willeke

  1-9-2013 13:14:22 | Reply

  Hoi Manon,

  Ik wilde de binnenkant van mijn houten plantenbak bekleden met plastic.
  Omdat het voor de eetbare tuin is leken vuilniszakken of gekleurde stukken zeil mij niet echt gezond(En ook niet voor de planten). Wat zou ik kunnen gebruiken?
  Liefst transparant. Zou bv een stuk doorzichtig tafelzeil die je op de rol koopt een optie zijn?

  Alvast bedankt,

  Gr, Willeke

 • Thomas

  Thomas

  3-9-2013 19:40:01 | Reply

  Ik ben bezig met het maken van een aquaphonics installatie voor aan mijn aquarium. Nu heb ik een bak nodig om de planten in te zetten. Ik zat te denken aan de samla bak van de ikea polypropeen http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/70102972/ . Het punt is  dat er dus constant water in staat. Weet iemand of deze geschikt is?

  • Manon

   Manon

   4-9-2013 08:18:32 | Reply

   Beste Thomas, polypropeen is een veilige soort plastic. Hoe de Samla bak zich houdt wanneer er continu water in staat, zou je even bij de klantenservice kunnen navragen. Op zich lijkt me dat geen probleem. Groetjes, Manon

 • Harry

  Harry

  25-9-2013 20:48:51 | Reply

  Hallo Manon,

  Vraagje ...
  Er loopt een 'drink water' actie in ons land de kinderen krijgen op school een bidon ... ze zijn verplicht deze te gebruiken !
  Het ding stinkt erg naar plastic (water smaakt er ook naar) onder op de fles staat een driehoek van pijlen met PE erin.
  Daarnaast een logo dat het in de vaatwasser kan met links daarvan een kleine 3.
  De fabrikant (Nederlands bedrijf) Tacx meldt over het type fles 'Shiva' geen bijzonderheden.
  Via Google kun je zoeken bv. Tacx Shiva bpa, er komen verkoop sites waar vermeldt wordt dat de flessen bpa vrij zijn, terwijl de fabrikant de afkorting bpa niet op de website heeft staan.

  Is deze fles veilig ? (De plastic stank geeft mij geen goed gevoel ...)

  Wellicht we jij  mee ?

  Ik hoor het graag,

  Groet,

  Harry

  • Manon

   Manon

   25-9-2013 20:54:27 | Reply

   Hai, wat irritant dat je kinderen verplicht zijn om uit plastic te drinken. Geeft inderdaad een vervelend smaakje vaak, zeker als het er langere tijd in zit. Ik gok (vanaf een afstand) dat de bidon gemaakt is van HDPE, de nummer 2 hier. PE staat waarschijnlijk voor polyethyleen en het feit dat het in de vaatwasser kan, geeft me nog meer het idee dat het HDPE is. Op zich dus veilig als dat het is. Wat niet wegneemt dat het vies kan ruiken en kan smaken. Even goed omspoelen met water en azijn helpt misschien een beetje, in ieder geval tegen de geur. Groetjes, Manon

 • An

  An

  30-9-2013 01:58:14 | Reply

  Hoi Manon,

  Ons zoontje eet mee a la Rapley. Bordjes e.d. belanden linea recta op de grond dus we leggen het eten nu altijd op zijn Antilop kinderstoel van Ikea (is die eigenlijk veilig?!). We willen nu echter overstappen naar zijn Stokke kinderstoel waarmee hij echt bij ons aan tafel zit, maar onze houten tafel is gebeitst en dus niet geschikt om het eten zo op te leggen. Ik ben dus al een tijdje op zoek naar geschikt tafelzeil of een andere oplossing, maar heb tot nog toe nog niks gevonden. Heb jij misschien tips?

  Alvast bedankt!

  Groetjes, An

  • Manon

   Manon

   30-9-2013 09:55:38 | Reply

   Misschien gewoon een stoffen tafelkleed? Groetjes, Manon

  • Loes van der Meer

   Loes van der Meer

   1-6-2015 16:17:03 | Reply

   http://www.stoffen-hemmers.nl/tafelzeil-stippen-grijs-wit-p-25336.html

   Ik denk dat ik na veel zoeken een goede gevonden heb!

 • Michelle van der Borgh

  Michelle van der Borgh

  9-10-2013 12:44:54 | Reply

  Hallo, ik ben michelle ik moet voor school een bankje ontwerpen en mijn vraag is met welk kunststof worden de meesten bankjes gemaakt?

  alvast bedankt

 • Jac

  Jac

  22-10-2013 17:39:25 | Reply

  Beste Manon,

  Zojuist heb ik een simpel blauw rubberachtig ijsblokjesvorm gekocht, het stinkt nogal chemisch en er staat geen nummer op. Weet jij of ik dit veilig voor ijsblokjes kan gebruiken? Ik vries citroensap in voor elke ochtend een gezond drankje, maar dan moet het wel ook echt gezond zijn! Alvast bedankt! (Het is geen siliconen vorm, maar wel zo soepel) Groetjes!

 • Manon

  Manon

  22-10-2013 19:46:28 | Reply

  Dit zijn hele lastige vragen want ik weet niet waar het van gemaakt is en als het chemisch ruikt, zou ik het zelf niet zien zitten. Toevallig hebben we net ijsblokvormpjes ingekocht in de winkel van siliconen omdat we de vraag vrij veel krijgen. Ik heb echt gezocht naar 100% siliconen en niet een mixje. Ik zou willen dat ik je zo kon helpen maar kan ik helaas niet. Groetjes, Manon

 • Sientje

  Sientje

  23-10-2013 22:30:23 | Reply

  Hoi, informatieve site dit zeg!
  Sinds vandaag heb ik allerlei materialen bekeken, en van sommige helaas afstand moeten doen! Kwarkbakjes met nummertje 6.. hoe moet ik nu kwark eten?

  Op een zak Cashewnoten die ik hier heb staat Nummertje 7, direct eronder staat PET-ALPE.. is dit dan goed of niet?
  Er staat een plaatje naast dat deze zak in de Gele container moet, dat lijkt mij juist niet positief..

  Groetjes

 • Jac

  Jac

  31-10-2013 21:45:17 | Reply

  Bedankt Manon! Nu weet ik tenminste dat ik in de toekomst gewoon op siliconen moet afgaan. Heb ze gezien op de site, super!

  Sientje: Nummer 7 ga ik gewoon niet mee in zee. 2, 4 en 5 zijn wel oke. Kwark uit een glazen pot of naar de Ekoplaza, die letten er wat beter op.

 • Suzanne bakker

  Suzanne bakker

  15-12-2013 09:26:16 | Reply

  Ik ben al mijn plastic bakjes aan het screenen, op sommige staat geen nummer maar pp-h. Dat lijkt op nummer 5 maar volgensmij betekent de h homopolymeric. Ik kan alleen niet terugvinden of het dan nog steeds veilig is. Ik hoop dat je hier antwoord op kunt geven.

  Gr. Suzanne

  • Manon

   Manon

   15-12-2013 11:03:29 | Reply

   Is oke!

 • Dilana

  Dilana

  22-12-2013 11:15:44 | Reply

  ik heb de babybjorn kinderstoel aangeschaft voor mijn baby nu blijkt het eetblad van abs (net als lego blokjes?) waar styreen in zin ik begrijp dat styreen kan lekken is dit dan wel veilig? Alvast bedankt!

  • Manon

   Manon

   22-12-2013 21:46:15 | Reply

   Hai, ABS is veilig. Veel plezier met je stoel! Groetjes, Manon

 • Joop

  Joop

  24-12-2013 14:27:30 | Reply

  Het valt mij op dat je nogal wat nr 6 verpakkingen vindt in de biologische wereld. Kijk maar eens naar de Demeter Bio Kwark, AH biologische kwark, Weerribbenzuivel . Ik heb de fabrikanten erop aangeschreven, maar kreeg het nietszeggende antwoord terug: wij voldoen aan de wettelijke eisen, er vindt geen migratie van schadelijke stoffen plaats. Wanneer ik een wetenschappelijk tegenbewijs zou kunnen tonen hoorden zij dat graag.
  Ik zou eigenlijk verwachten dat juist de biologische leveranciers voorop zouden lopen in het vermijden van plastics met een gezondheidsrisico. De eco kopers zijn bijzonder kritische en bewuste consumenten.

  • Henriette

   Henriette

   27-12-2013 13:54:29 | Reply

   Idd. en wat dacht je van Albert Heijn die vol trots meedeelt dat hun bio olijfolie niet meer in een glazen fles zit maar in een pet fles omdat het duurzamer zou zijn .......zucht....welke bio consument koopt zijn olie nou uit een plastic fles!? Gaat ze klanten kosten dat even niet doordenken.

 • Loes

  Loes

  29-12-2013 22:34:30 | Reply

  Hmmm… Ik heb in het verleden al regenlaarsjes en regenkleding bij de Hema gekocht. Nu heb ik ze opgezocht en zijn ze 100% van PVC gemaakt!

  Ze vermelden op de website het volgende:

  Bij HEMA staat veiligheid op de eerste plaats, daarom zijn de HEMA-kinderregenkleding- en laarsjes vrij van schadelijke ftalaten. Ftalaten zijn weekmakers die PVC buigzaam maken. Het is niet wettelijk verplicht, maar toch gebruikt HEMA ze liever niet.

  Als je het zo leest, kan het voor de gezondheid van mijn kleintjes geen kwaad.
  Begrijp ik het goed dat PVC in dit geval vooral af te raden is ivm milieubelasting?
  Dan kan ik deze, die ik al in huis heb, het beste gewoon blijven gebruiken, nietwaar? Of kleven er toch nog gezondheidsrisico's voor mijn kinderen aan die ik over het hoofd zie?

 • Manon

  Manon

  29-12-2013 22:45:59 | Reply

  Hai Loes, ik zou het net zo doen als jij. En dan volgende keer gewoon kiezen voor rubberen laarsjes. Het is heel fijn dat HEMA de weekmakers niet gebruikt hiervoor. Groetjes, Manon

 • Duurzaamtoch

  Duurzaamtoch

  1-1-2014 16:34:24 | Reply

  De link naar Healthebay werkt niet meer (onder plastic nummer 6).

 • Manon

  Manon

  1-1-2014 18:04:53 | Reply

  Dank je wel, we gaan het checken. Groetjes, Manon

 • mamavanDaan

  mamavanDaan

  2-1-2014 09:04:52 | Reply

  Ik wil heel graag een magimix 5200xl aanschaffen. Weet jij misschien of zo'n apparaat BpA vrij is. Ik heb contact gehad met de leverancier  echter geven zij aan dat BPA alleen schadelijk is bij verhitting.

  • Manon

   Manon

   2-1-2014 09:13:37 | Reply

   Hai, ik ken helaas niet de specificaties van alle producten, maar als de leverancier dit aangeeft, dan lees ik dat het er wel in zit. Ze kunnen toch gewoon aangeven of het er in zit of niet? Misschien nog even doorvragen? Groetjes, Manon

 • mamavanDaan

  mamavanDaan

  3-1-2014 19:30:34 | Reply

  Beste Manon,
  Bedankt voor je reactie. De kommen zijn gemaakt van polycarbonaat. Is polycarbonaat alleen schadelijk bij verhitting?

  • Manon

   Manon

   3-1-2014 22:28:10 | Reply

   Het is het schadelijkste bij verhitting maar ik zou er zelf geen eten in klaarmaken. Voor mij een grote nee. Groetjes, manon

 • Joop

  Joop

  3-1-2014 19:52:34 | Reply

  Ik heb een aanvulling op mijn reactie van 24 dec 2013 over nr 6 plastic voor onder andere biologische kwark.
  Na wat verder onderzoek zie ik dat Provamel wel zijn verpakkingen heeft laten maken van nr 5. Het kan dus wel voor dergelijke melkprodukten.

 • mamavanDaan

  mamavanDaan

  4-1-2014 14:50:18 | Reply

  Beste Manon,

  Ik heb vanochtend een reactie van Magimixnl ontvangen. Zie onderstaande.  
  Magimix mengkom voor modellen Premium is bpa vrij en milieu vriendelijk in de zin van repareerbaar en duurzaam.
  Ik ga er vanuit dat de informatie juist is.

  • Manon

   Manon

   4-1-2014 20:29:59 | Reply

   Super fijn om te weten toch! Geniet ervan!

 • mamavanDaan

  mamavanDaan

  4-1-2014 23:30:31 | Reply

  Ik weet het nu echt niet meer. Magimixnl geeft aan dat er geen BPA inzit en Magimixfr geeft weer aan dat er wel BPA inzit. Zie link. Zo vaag. https://m.facebook.com/Magimix/posts/366097353416534

  Is het nou zo moeilijk om een BPA vrije keukenmachiine te vinden?

  Bij wie kan ik nu nog informeren?  

  • Manon

   Manon

   5-1-2014 08:54:02 | Reply

   Hai, eigenlijk is het niet zo lastig....alleen het probleem is dat je de Magimix heel graag wilt hebben gok ik. Als ze aangeven dat het er wel in zit, dan zit het er gewoon in. Heel fijn dat je het ook in Frankrijk hebt nagevraagd want anders had je er nu eentje gehad zonder het te weten. Persoonlijk zou ik het loslaten, ik wil gewoon geen policarbonaat, maar iedereen maakt een andere afweging. Als je het product heel graag wilt hebben, kun je misschien nog checken welke onderdelen het precies zijn (hard doorzichtig kunststof) en die delen niet gebruiken? groeten, Manon

 • mamavanDaan

  mamavanDaan

  5-1-2014 11:03:15 | Reply

  Ik ben zo blij met je blog, want ik leer er veel van. We worden als consument zo voor de gek gehouden.
  Ja ik wil idd. heel graag een Magimix, maar zonder BPA. Inmiddels heb ik andere merken ook benaderd. Sommige merken zijn in andere landen BPA-vrij, maar nog niet verkrijgbaar in Nederland.
  Ik zoek gewoon weer verder-;)

 • Danielle

  Danielle

  6-1-2014 17:12:42 | Reply

  Hoi,

  Ben al een tijdje op zoek naar een waterkoker zonder bpa. Heeft iemand er al een gevonden?

  • Manon

   Manon

   7-1-2014 09:02:44 | Reply

   Hai, deze twee bijvoorbeeld:
   Deze bijvoorbeeld:
   http://www.neck.nl/product/detail.mb1?fh_url=fh_secondid%3D156161234&trackc=0cd69937a95ba0805e1494e34f5f4ca9

   en deze http://www.kieskeurig.nl/waterkoker/cuisinart/cpk17e/prijzen/bezorgen/901691#prijzen
   Heeft wel een venster waar je het water doorheen kunt zien van kunsttof.

   Groetjes, Manon

 • mamavanDaan

  mamavanDaan

  7-1-2014 08:42:56 | Reply

  Hallo Danielle,
  Ik heb een waterkoker zonder BPA. Een van Philips (gemaakt van RVS en nummer 5 plastic, polyethyleen???).  HD4667.
  Het liefst wil ik een waterkoker zonder plastic, maar alles vervangen doe ik stap voor stap.

 • zina

  zina

  13-1-2014 10:17:08 | Reply

  Hallo, leuk artikel. Je wordt soms gek van alle dingen waar je eerst geen weet van had, maar wel wilt weten.
  Je wordt ook elke keer weer voor de gek gehouden / onwetend gehouden als je alle dingen leest en hoort van zembla e.d.
  Nou ja, in ieder geval je best doen en er bewust van zijn. Ik vroeg mij af of je weet hoe dat zit met zo'n douchepuff. Zijn dat slechte plastics? Daar moeten bijna wel weekmakers inzitten? Heb ik natuurlijke cosmetica, al jaren, maar hier niet over nagedacht. En huishoudfolie? Alvast bedankt!

  • Manon

   Manon

   13-1-2014 10:53:30 | Reply

   Beste Zina, douchepuffs zijn gemaakt van een soort nylon, dat hoeft niet per se slecht te zijn, je zou het misschien aan de winkel kunnen vragen waar het van gemaakt wordt. HEMA bijvoorbeeld zal vast wel weten waar zij ze van maken. Verder regelmatig wassen want is wel een bacteriebron, maar dat is weer wat anders :)

   Huishoudfolie is vooral niet zo goed voor het milieu. Ik heb een ideale vervanger voor huishoud- en alufolie (alleen niet voor vlees), de Bee's wraps, zie hier https://www.greenjump.nl/Merk/Bee's-Wrap Groetjes, Manon

 • Winny

  Winny

  23-1-2014 15:19:34 | Reply

  Hallo allemaal,

  Ik zou heel graag weten waar ik breed plakband kan kopen zonder schadelijke stoffen, zoals weekmakers.
  Ik 'repareer' vaak de afgekloven kartonnen boekjes van mijn dochtertje met breed plakband, totdat ik me ineens realiseerde dat ze dat plakband ook in haar mond krijgt als ze weer begint met sabbelen.

  Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.
  Hartelijk dank alvast.

  Groeten,
  Winny

  • Marleen

   Marleen

   21-7-2014 17:31:26 | Reply

   Het ziet er misschien niet zo elegant uit, maar werkt Hansaplast niet? Geen idee of daar ook troep in zit, maar het is stevig spul lijkt me.

 • MammieTam

  MammieTam

  25-1-2014 23:12:34 | Reply

  Hallo allemaal,
  Fijn zo'n site met veel informatie en actieve uitwisseling van tips. We proberen hier ook zoveel mogelijk op te letten, maar soms lijkt het bijna wel een onmogelijke taak! Ik ga in elk geval mijn waterkoker zo eens goed bekijken, nooit over nagedacht maar volgens mij (bij toeval) geen plastic onderdelen. Ik heb 2 vragen en hoop dat iemand mij kan helpen. Ten eerste ben ik op zoek naar regenkleding voor mijn dochtertje van bijna 2. Zoektocht op internet heeft nog niet geleid tot een veilige optie. Wat hebben jullie (waar) gekocht?
  Mijn tweede vraag gaat over ons bed. Deze hebben we een paar maanden geleden bij de makro gekocht. Een elektrische boxspring met een topper erop. Nu vind ik 'm behoorlijk stinken en vraag ik me af of er schadelijke stoffen vrij kunnen komen ... :-(
  Benieuwd naar jullie ideeën / tips!
  Hartelijke groetjes Tamara

  • Manon

   Manon

   26-1-2014 20:30:43 | Reply

   Hai, voor de regenkleding hoop ik dat iemand met dé tip komt. Wat betreft het bed :( wat super vervelend en naar. Ik kan het natuurlijk niet van afstand beoordelen maar je neus is vaak een hele goede aanwijzing dat er iets niet goed zit. Een bed hoort niet te stinken. Ik zou echt contact opnemen met de Makro en proberen ervoor te zorgen dat ze het bed terugnemen, een bed moet je rustig op kunnen slapen en niet continu in de stank van liggen. Hoop dat het lukt, na een paar maanden zouden vervelende geurtjes toch echt allang uitgewasemd moeten zijn. Groetjes, Manon

 • Dilana

  Dilana

  29-1-2014 17:26:11 | Reply

  Hallo allemaal,

  ik wist niet zo goed waar ik mijn vraag moest stellen dus doe ik het hier, ik vroeg me af of alle silicone veilig zijn bij de xenos hebben ze silicone bakmatten en aangezien ik liever geen bakpapier gebruik leek mij dit een goeie oplossing.

  @MammieTam ik heb zelf voor mijn kinderen een regenpak van BMS hun hebben een lijn voor kinderen die oeko-tex 100 klasse 1 is gecertificeerd http://www.bms-shop.com/kids/Oeko-Tex-100-1-Rainwear---25_32.html ook hebben ze laarsjes van natuur rubber.en volgens mijn zijn celavi en smafolk ook oeko-tex maar dat weet ik niet 100% zeker.

  Groetjes,

  Dilana

 • Corine

  Corine

  5-2-2014 08:39:13 | Reply

  Hoi Manon,

  Ik vroeg me af hoe het zit met statiegeldflessen. Ik heb hier bijvoorbeeld een (anderhalve liter) fles Fanta staan met code 1 erop. Hierboven staat dat flesjes met deze code veilig zijn, maar beter niet opnieuw moeten worden gebruikt. Nu worden statiegeldflessen natuurlijk heel vaak opnieuw gebruikt, hoe zit dit? En als ik moet kiezen uit deze statiegeldflessen of frisdrank uit blikjes, wat is dan minder schadelijk? Of is er nog een andere optie?  Misschien beter die halve literflesjes kopen die ik dan eenmalig gebruik?

  We proberen al bijna 4 jaar om zwanger te worden en ik heb een aantal miskramen gehad, dus ik probeer er alles aan te doen om zo min mogelijk schadelijke stoffen binnen te krijgen.

  Hoop dat je me verder kunt helpen in dit doolhof aan informatie, en als je nog meer tips hebt: ik houd me aanbevolen!

  Groetjes, Corine

  • Manon

   Manon

   5-2-2014 08:53:05 | Reply

   Hai Corine, statiegeldflessen worden omgesmolten trouwens, toch weer een beetje anders. Frisdrank is een lastige, niet in verdiept, ik drink water en thee :) Mijn eerste inschatting zou zijn dat flessen beter zijn dan blikjes. Zeker gezien de code 1. Plastic flesjes die in de auto in de zon liggen, zijn drama, zolang het niet warm wordt, is het wel oké. Succes met je pogingen, lijkt me een pittige weg!
   Liefs, Manon

  • Sanne

   Sanne

   5-2-2014 13:55:25 | Reply

   Hoi Corine,

   De plastic flessen zijn inderdaad bij eenmalig gebruik niet schadelijk, alleen als ze warm worden (bijv. als ze in de zon hebben gelegen; dan komen de gifstoffen vrij). Blikjes zijn schadelijker, omdat ze aluminium bevatten aan de binnenkant en dit kan lekken in het product wat erin zit. Ik koop daarom alleen producten uit glazen potjes en natuurlijk zoveel mogelijk vers of uit de diepvries.
   Verder drink ik geen frisdrank meer, om de vele suikers die hier in zitten en weinig voedingswaarde. Ik drink ook alleen thee, water en bij de maaltijd neem ik een glas diksap (zit in glazen flessen). Het is even afkicken van de suiker(s), maar ik ben me daarna een stuk beter gaan voelen. Als ik een flesje mee wil nemen voor onderweg, dan neem ik altijd mijn Dopper mee. Die gaat lang mee en bevat geen gifstoffen. Er zijn ook allerlei andere veilige herbruikbare flesjes (o.a. te vinden op GreenJump), ook voor koffie en thee (Keep Cup bijv.) en thermosflessen e.d.
   Verder zijn er nog allerlei tips om natuurlijk zwanger te worden. Op de website van Miss Natural staat hier veel informatie over en er is ook een e-book te vinden hierover.
   Heel veel succes met alles!!

   Groetjes,

   Sanne

 • Marielle

  Marielle

  1-3-2014 20:24:12 | Reply

  Wat vinden jullie van een pvc laminaat vloer?

  • Manon

   Manon

   1-3-2014 20:48:41 | Reply

   Het zou mijn keuze niet zijn, zeker niet als er kindjes en huisdieren over de vloer schuiven. Maar sowieso eigenlijk niet. Groetjes, Manon

 • Marielle

  Marielle

  1-3-2014 20:53:30 | Reply

  Het leek me wel praktisch, ik ben gastouder dus altijd veel kinderen over de vloer, maar bedacht me dus net dat pvc heel slecht is. Misschien dan toch maar plavuizen met vloerverwarming of een mooie houten vloer

  • Manon

   Manon

   1-3-2014 21:05:11 | Reply

   Of evt een ander soort laminaat? Er is laminaat met een soort eco keurmerk, Volgens mij (niet uitgezocht) heb ik iets dergelijks wel eens gezien bij Karwei,

 • Marielle

  Marielle

  1-3-2014 21:09:25 | Reply

  We hebben nu laminaat, maar we willen gaan aanbouwen, en dan misschien ook vloerverwarming, het laminaat met v-groef vind ik wel mooi maar niet handig, als er een veel in de v groef komt dan zet het uit, we hebben al meerdere bobbels in de vloer.
  We gaan maar eens doorzoeken, naar iets wat praktisch is, gezond en mooi en met vloerverwarming kan.

  • Henriette

   Henriette

   12-4-2014 21:10:44 | Reply

   Bamboe of marmoleum! Als je gastouder bent (ben ik ook geweest) zou ik voor marmoleum gaan. Is in alle kleuren leverbaar en slijt echt niet en zeer goed schoon te houden. Maar ja dat hangt ook van je persoonlijke smaak af. Ik ben een keer bij een eco interieurwinkel geweest in Rotterdam, Vanbinnen heet tie, en daar kan je ook advies vragen en alles naast elkaar zien, hout, marmoleum en bamboe. Voor mij in de toekomst ook geen v groef meer, blijf poetsen zo ;-)

 • Marjolein

  Marjolein

  2-3-2014 16:50:50 | Reply

  Misschien kurk? Het is een natuurproduct en de kindjes kruipen en vallen dan minder hard. Of het met vloerverwarming kan weet ik niet.

 • anne

  anne

  11-4-2014 08:44:01 | Reply

  Ik ben op zoek naar gifvrij tafelzeil. Wie kan me helpen? Groetjes!

  • Henriette

   Henriette

   12-4-2014 21:04:07 | Reply

   Ik zie wel eens in het krantje van de JYSK tafelzeil staan, waarbij staat phthalaatvrij zie http://jysk.nl/inrichting/tafellinnen/vinyl-tafelzeil/tafelzeilen/tafelzeil-nicha-140cm-wit-phthalaatvrij
   is oeko test gecertificeerd, maar ik weet niet precies waarvan het is gemaakt.

  • Loes van der Meer

   Loes van der Meer

   1-6-2015 16:17:30 | Reply

   http://www.stoffen-hemmers.nl/tafelzeil-stippen-grijs-wit-p-25336.html

   Ik denk dat ik na veel zoeken een goede gevonden heb!

 • Miep

  Miep

  21-5-2014 11:06:47 | Reply

  Mijn kinderen gebruiken een broodtrommel en drinkbeker van Mepal. Er staat op de site dat het bpa vrij is, maar zitten er dan verder geen schadelijke stoffen in? Dat kan ik nergens terugvinden. Nu is er een nieuwe serie van Mepal (waaronder lunchbox to go elipse), waar ook duidelijk op staat dat het 0% bpa bevat. Ook daarvan vraag ik me af of het verder geen schadelijke stoffen bevat. Tevens ben ik op zoek naar ijslollyhouders die veilig zijn. Bij Blokker zag ik siliconen calippo vormen, maar is dat veilig of zit daar ook iets in wat schadelijk is?

  • Manon

   Manon

   21-5-2014 13:52:38 | Reply

   Beste Miep, helaas kunnen we niet van alle merken en winkels alle producten onderzoeken. Van de producten die we zelf inkopen, weten we het 100% zeker dat ze veilig zijn. Groetjes, Manon

 • jolien

  jolien

  3-6-2014 19:18:46 | Reply

  dit is een goede website : ik had een taak voor natuurwetenschappen over plasticks en zo moest ik alle lettercodes en voledige namen opschrijven bij het juiste nummer dit heeft me goed geholpen . ik heb alles kunnen invullen . danku daarvoor.!!

  • Manon

   Manon

   4-6-2014 11:24:51 | Reply

   Graag gedaan :) enne....ook een beetje onthouden voor jezelf dan he voor als je de volgende keer iets van plastic koopt :) Groejtes, Manon

 • Rianne

  Rianne

  27-6-2014 23:43:38 | Reply

  Goedenavond,

  Als een plastic code 5 heeft betekent dit dat het BPA vrij is. Maar betekent dat ook dat het vrij is van andere weekmakers?

  Groetjes Rianne

  • Manon

   Manon

   28-6-2014 08:56:32 | Reply

   Hai Rianne, in polypropeen zitten geen schadelijke weekmakers. Ter info, bpa is geen weekmaker, maar een grondstof voor policarbonaat.

   • Rianne

    Rianne

    28-6-2014 11:35:17 | Reply

    Dag Manon,

    Dus als er code 5 PP op een bakje staat dan kan ik hier veilig borstvoeding in invriezen en hoef ik niet bang te zijn dat er gekke stoffen in de melk terecht komen? (Ik gebruik de bakjes niet bij het opwarmen).

    Het is namelijk een beetje duur om heel veel bakjes aan te schaffen van Wean Cube. Ik heb er heel wat nodig i.v.m. het aanleggen van een voorraadje.

    Groetjes Rianne

    • Manon

     Manon

     28-6-2014 11:41:40 | Reply

     Hai, kun je gewoon doen!

     Groetjes, Manon

    • jessie

     jessie

     29-9-2014 17:06:56 | Reply

     Hallo rianne,

     waar heb jij die bakjes van wean cube aangeschaft?

     • Rianne

      Rianne

      29-9-2014 17:31:14 | Reply

      Hoi.

      Ik heb die bakjes niet gekocht. Ik had er heel veel nodig voor het invriezen van moedermelk en dat werd veel te duur. Ik heb bij de Action BPA vrije drinkflesjes gekocht  (met een los afsluitbaar dopje) en kleine bakjes. Allemaal met code 5 PP en die gebruik ik, naast de bewaarbakjes van Avent die zijn ook veilig heb ik nagevraagd.

      Groetjes Rianne

     • Manon

      Manon

      29-9-2014 18:00:02 | Reply

      Jessie, hier staan alle bakjes van Wean Green https://www.greenjump.nl/Merk/Wean-Green Groetjes, Manon

 • marlies

  marlies

  2-7-2014 17:08:50 | Reply

  hallo, ik heb een vraagje over de vierkante gekleurde plastic ijsblokjes. Wat zit daar eigenlijk in en is het plastic wel veilig? hoop op reacties!!
  groetjes Marlies

 • hippie

  hippie

  14-7-2014 15:38:16 | Reply

  Enig idee welke waterkokers 100% betrouwbaar zijn dus zonder plastic of ander schadelijk materiaal.

 • Loes

  Loes

  18-9-2014 21:15:59 | Reply

  Wie weet of geplastificeerd katoen veilig is? Al mijn katoenen tafellakens zijn zo vol vlekken met een baby en peuter dat ik toch opzoek ben naar een alternatief ;-)

  Bijv. deze stof van IKEA. Bevat acryl/acrylaat. http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/50177906/

  • Annemarie

   Annemarie

   13-12-2015 20:19:32 | Reply

   Beste Loes, heb je inmiddels al ontdekt of geplastificeerd katoen veilig is? Ik ben ook op zoek naar een veiliger alternatief voor de plastic tafelzeilen die ik nu gebruik. Katoen moet ik elke dag wassen denk ik met 2 jonge kids. En ook is katoen niet handig om aan te knutselen.

   Ben benieuwd!

   • Loes van der Meer

    Loes van der Meer

    17-12-2015 14:52:26 | Reply

    Hoi Annemarie,

    Ik heb inmiddels veilige gevonden! http://www.stoffen-hemmers.nl/tafelzeil-stippen-grijs-wit-p-25336.html

    • Manon

     Manon

     17-12-2015 15:28:25 | Reply

     Wow wat geweldig!!!! Super! Gaan we onthouden en aanraden als mensen er naar vragen. Misschien ook wel iets voor bij ons in de winkel! Groetjes, Manon

     • Manon

      Manon

      17-12-2015 15:30:54 | Reply

      Zie nu trouwens dat het wel pvc is, dus qua milieuvriendelijkheid niet ideaal maar wel Okotex gecertificeerd dus er komen geen schadelijke stoffen vrij. Zeker beste optie denk ik.

      • Maren

       Maren

       4-9-2016 21:56:00 | Reply

       Manon, je kunt dus wel pvc kiezen als het het oko-tex 100 label heeft? Ik dacht dat je pvc toch maar liever moest vermijden

       • Manon Gagic

        Manon Gagic

        4-9-2016 22:03:43 | Reply

        Hai, PVC is voor het milieu niet geweldig en kan schadelijke stoffen bevatten voor jezelf. Maar als het Okotex label heeft, is dat tweede punt in ieder geval geen probleem. Slecht voor het milieu blijft het en zonder pvc is beter maar als je even geen alternatief hebt dan is pvc met okotex label een veel betere optie. Groetjes, Manon

  • Gijs van Oort

   Gijs van Oort

   14-12-2015 10:46:23 | Reply

   Wij hebben een houten tafel en eten/knutselen daar gewoon aan zonder dat er een tafellaken op ligt eigenlijk...

 • Janneke

  Janneke

  19-9-2014 07:55:19 | Reply

  Hai Manon, heb je blog helemaal doorgespit, op Google gezocht, maar kan geen antwoord vinden op mijn vraag.
  Is kleding gemaakt van eco-vilt (gerecyclede petflessen) veilig? En fleece? Dacht hierover te hebben gelezen maar kan het niet terug vinden. Alvast bedankt!

 • katja

  katja

  24-9-2014 14:50:13 | Reply

  Hallo,
  dankjewel voor alle antwoorden en uitleg! Ik sta op het punt een bad aan te schaffen en wil graag weten of een acrylbad schadelijk is. Een acrylbad is namelijk comfortabeler dan een plaatstaalbad(koelt sneller af en ligt iets harder) dus deze heeft mijn voorkeur. Ik kan niks online vinden, dus ik hoop dat jullie me meer kunnen vertellen of een link oid hebben. Alvast dank!

 • Merel

  Merel

  24-9-2014 15:18:39 | Reply

  Fijn, deze uitgebreide uitleg (al is het erg verontrustend om met deze wetenschap door je huis te lopen en ineens te zien wat een overdaad aan potentieel gevaarlijk plastic er staat...). Jullie verkopen ook speelgoed van gerecycled plastic. Dat is natuurlijk beter voor het milieu dan nieuw plastic, maar ik vroeg mij af of gerecycled plastic per definitie ook veilig is in gebruik (zoals door fabrikanten weleens gesuggereerd wordt) of dat dit niet het geval is.

  Groeten,
  Merel

  • Manon

   Manon

   24-9-2014 15:22:12 | Reply

   Ligt er natuurlijk aan wat voor soort plastic het dan is. Het gerecyclede plastic dat Green Toys gebruikt om speelgoed van te maken is afkomstig van HDPE melkflessen en is ook daarna nog steeds HDPE en veilig. Groetjes, Manon

 • Jessie

  Jessie

  29-9-2014 19:39:37 | Reply

  Ok bedankt beide!

 • Suhela

  Suhela

  30-9-2014 21:59:24 | Reply

  Kom al meerdere keren op dit blog terecht, nu ook alle comments gelezen. Bedankt voor alle moeite en het meedenken! Supergoed dat je deze info deelt. Power to the people enzo, word ik blij van! Dank dank.

  Liefs Suhela

  • EManon

   EManon

   30-9-2014 22:17:03 | Reply

   En van jouw berichtje word ik dan weer blij! Dank je wel en graag gedaan! Groetjes Manon

 • Lilly

  Lilly

  13-10-2014 23:12:50 | Reply

  Hoi Manon,

  een vraagje: ik drink regelmatig (koud) water uit een Ikea beker met de code 07 (staat in een driehoekje met pijltjes) met eronder SAN. Wat betekent dit? Weggooien of is dit veilig? Alvast bedankt voor je reactie.

  Vriendelijke groet,
  Lilly

  • Manon

   Manon

   14-10-2014 21:50:45 | Reply

   Hai, SAN is veilig, niet weggooien dus :) groetjes, Manon

 • JLG

  JLG

  16-10-2014 12:46:07 | Reply

  Tssss, mail je V-tech om te vragen van watvoor plastic ze hun ToetToet auto'tjes maken (nergens kunnen vinden op verpakking maar zoonlief krijgt ze wel cadeau). Geven ze aan dat ze het niet weten... #slecht

 • JLG

  JLG

  18-10-2014 08:33:57 | Reply

  Krijg - verlaat - ineens toch een mailtje van V-tech, dat ze het nu wel weten:

  Ik heb uw vraag doorgestuurd naar ons hoofdkantoor waar zij het in behandeling

  Wij gebruiken verschillende soorten plastic voor ons speelgoed.
  Voor een set "Toet Toet Auto's Wegdelen Deluxe" gebruiken we:
  - PP (Polypropeen)
  - ABS (Acrylonitril-butadieen-Styreen)

  Voor de "Toet Toet Auto's" gebruiken we:
  - PP (Polypropeen)
  - ABS (Acrylonitril-butadieen-Styreen)
  - POM (Polyoxymethyleen)

  Onze producten zijn onderdeel van het WEEE-richtlijn.
  Het symbool hiervan is de doorgestreepte prullenbak/vuilcontainer.

 • Maria

  Maria

  29-10-2014 22:34:50 | Reply

  Beste Manon,

  Ik heb alle reacties gelezen alleen is het me niet duidelijk of alle babybadjes veilig zijn.
  Een familielid wil me een 2e hands babybadje geven die ze niet meer gebruikt maar kan er geen nummers of iets dergelijks op terug vinden. Hij is wel zilverkleurig, is dat nog extra schadelijk? Op internet word ik er niet veel wijzer van, nergens staat bij van wat voor plastic het gemaakt is. Alvast heel erg bedankt voor uw reactie.

  Groet,

  Maria

 • Manon

  Manon

  29-10-2014 23:03:57 | Reply

  Hai, ik kan helaas niet op afstand zien van wat voor plastic het badje gemaakt is. De meeste badjes zijn van HDPE of polypropeen en dat is oke. Ik verwacht geen problemen met het badje, maar ik kan dat niet met zekerheid zeggen. Ook niet qua kleur. Groeten, Manon

 • anoniem

  anoniem

  31-10-2014 06:26:42 | Reply

  Een alternatief waar wij veel gebruik van maken is om je kindje mee onder de douche te nemen, of met de baby bij de oudste erbij in bad te gaan witter bij de oudste. Bespaard nog water ook.

 • Maria

  Maria

  31-10-2014 11:12:18 | Reply

  Bedankt voor de suggesties, weet iemand welk baby badje zeker veilig is qua materiaal,plastic etc, en waar ik dat kan krijgen, bij greenjump ga ik alles halen wat betreft de baby spullen omdat ik dan weet dat het veilig is, ze hebben helaas (onmogelijk natuurlijk) niet alles.

 • milekit

  milekit

  5-11-2014 13:23:11 | Reply

  ter uw atentie:

  http://myplasticfreelife.com/2011/04/bpa-free-does-not-mean-safe-most-plastics-leach-hormone-disrupting-chemicals/

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3222987/

 • Henriette

  Henriette

  5-11-2014 21:01:57 | Reply

  Wat vind jullie van bovenstaande artikel?

  • Manon

   Manon

   5-11-2014 21:37:58 | Reply

   Beste Henriette, op welk stukje wil je graag een reactie? We hebben het vandaag nog niet voldoende inhoudelijk doorgenomen, alleen even snel gescand. Groeten, Manon

 • Claudia

  Claudia

  2-12-2014 09:04:38 | Reply

  Ergens ook code 9 tegengekomen (ABS). Zou in lego zitten (en hierboven gelezen ook in Vtech toet toet autootjes). Is deze eigenlijk veilig? PS: in België wordt PP niet gerecycleerd, hoe werkt dit in Nederland dan?

  • Claudia

   Claudia

   2-12-2014 09:11:26 | Reply

   had alles nog niet doorgespit. Maar reeds gelezen dat ABS veilig zou zijn. Misschien toevoegen aan het lijstje van het artikel?

   • Manon

    Manon

    2-12-2014 09:20:39 | Reply

    We zijn toevallig bezig met een uitbreiding van het artikeltje :) Dank voor de tip. Groetjes, Manon

 • Jan

  Jan

  6-1-2015 19:18:46 | Reply

  Beste Manon,

  Ik heb een aantal bidons. Op de onderkant van die flessen en aan de binnenkant van de dop staan de codes die het soort plastic ingeven. Deze cijfers staan niet een ''driehoek''. Daarnaast staan er wel die driehoeken van recycling, alleen hier staat juist 'PE' in. Dat staat waarschijnlijk voor polyethyleen. Dus dat zou betekenen nummer 1,2 of 4.
  Ik vraag me dus af van welk materiaal die flessen zijn gemaakt, zodat ik weet welke flessen ik beter niet meer kan gebruiken.

  Ik heb nog een vraag: Bij het produceren van nummer 3 (PVC) komt dioxine vrij dat  giftig is, maar als dit eenmaal is gebeurt niet meer. Dus waarom is het dan alsnog beter om niet te gebruiken?

  Alvast bedankt

  • Manon

   Manon

   7-1-2015 16:18:58 | Reply

   Hai, PET is meer het dunnige plastic van een spa-blauw flesje of het wat dikkere van een normale limonadefles. LDPE zal het zeker niet zijn, dat is veel te zacht voor een bidon. HDPE is de grootste kanshebber denk ik, maar weet ik natuurlijk niet zeker.

   Wat betreft PVC. PVC is heel hard. Producten die van PVC gemaakt worden zijn dat vaak niet (denk douchegordijn) en dat betekent dat er weekmakers nodig zijn om het materiaal bruikbaar te maken. Stinkt ook vaak nogal heftig vanwege PAK's, zie hier https://blog.greenjump.nl/post/2014/08/21/Stinkend-plastic-en-andere-dingen-Polycyclische-Aromatische-Koolwaterstoffen-%28PAK%29.aspx

   Daarnaast is PVC id afvalverwerking ook weer schadelijk dus het is niet echt een materiaal waar ik heel blij van wordt.

 • Henrike

  Henrike

  31-1-2015 11:34:22 | Reply

  Ik kreeg een bidon op de sportschool met PE in het driehoekje. Welke code zou daar bijhoren?

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   31-1-2015 20:36:43 | Reply

   Hai Henrike, dit is HDPE en veilig. Ik vind ze soms zelf wel erg stinken, maar dat is persoonlijk :) Goed wassen en ik zou m zelf niet in de vaatwasser doen. Groetjes, Manon

 • avastar

  avastar

  17-5-2015 10:00:45 | Reply

  Hoi Manon,
  Dank voor de info, toch wil ik nog om bevestiging vragen. Ik gebruik een massage apparaat voor stramme spieren. De massagekoppen zijn gemaakt van plastic, er staat een driehoek zonder cijfer er in maar met daar naast pp. Is dit veilig en bpa vrij plastic? Ik ben namelijk zwanger en had me tot nu toe nooit echt verdiept in deze materie maar maak me toch een beetje zorgen nu. Het is toch huid op huid contact met dit plastic.
  Ik hoor heel graag van u. Alvast bedankt.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   17-5-2015 11:17:22 | Reply

   Hai, PP is polypropeen en gewoon veilig. Geen probleem. Groetjes, Manon

 • Joke

  Joke

  29-5-2015 19:38:16 | Reply

  Geweldig zeg deze site.
  Ik wil een paar opberg boxen kopen om groenten in te kweken, maar twijfel of ik wel de goede heb.
  Ik moet ze hebben van HDPE en dit is het soort box wat ik zoek
  http://www.iriswebshop.nl/opbergboxen/rollerbox/rollerbox-cs-320-50-l205126
  Is hier uit op te maken wat voor materiaal het is.
  Alvast heel erg bedankt
  Mvg.
  Joke

  • Manon

   Manon

   29-5-2015 20:58:02 | Reply

   Hai Joke, ik kan het helaas niet zien op de website, maar misschien weet de winkel het? Polypropeen zou ook werken denk ik?

   Groeten, Manon

   • Joke

    Joke

    27-6-2015 19:37:58 | Reply

    Manon,

    Het is niet het goede materiaal en het is tot nu onmogelijk gebleken om het te vinden in de afmetingen die ik nodig heb.

    Echter als mogelijk oplossing dit (graag je mening/advies).

    Hdpe heeft zo zijn kwaliteiten die andere samenstelling niet hebben waar ik het voor nodig heb.
    Als ik nu een plastic opbergdoos koop en daar in simpelweg een vuilniszak van Hdpe inleg en daar dan grond ed.
    Dat moet mi. ook goed gaan en heb ik toch de Hdpe density zeg maar.
    De xx micron dikte van de zak is niet relevant want het heeft niets te houden omdat het tegen de wand van de box drukt.

    Graag je gewaardeerde reactie.

    • Manon

     Manon

     27-6-2015 20:55:28 | Reply

     Hai, ik heb hier niet voldoende verstand van. Het klinkt als een mogelijke oplossing, ben heel benieuwd of het gaat werken. Groeten, Manon

 • Henny

  Henny

  20-6-2015 09:33:43 | Reply

  Misschien heb ik het over het hoofd gezien maar hoe zit het eigenlijk met waterkokers van plastic? Met name door de verhitting.

  Groet, Henny

  • Manon

   Manon

   20-6-2015 20:37:06 | Reply

   Beste Henny, persoonlijk zou ik waterkokers met plastic binnenkant vermijden. Er zijn voldoende waterkokers met rvs binnenkant verkrijgbaar inmiddels. Groeten, Manon

 • evelien veldboom

  evelien veldboom

  3-7-2015 13:08:52 | Reply

  Ik heb 2 vragen..is douchegordijn van textiel vrij van schadelikke stoffen? Welk gordijn adviseer je?

  En ik heb n bebe jou tummy tub 2e hands met code pp5 ...is dit veilig? Ik las nl op n site dat het niet gezond is als dit warm wordt?

  • Manon

   Manon

   3-7-2015 14:52:11 | Reply

   Hai, de tummy tub is van polypropeen en dat is prima met warm water. Ik durf niet zomaar te zeggen of een douchegordijn oké is. Wat vaak goed werkt is: 'stinkt het? ' Zo ja, dan zou ik het overslaan. Groetjes, Manon

   • Evelien

    Evelien

    3-7-2015 18:27:35 | Reply

    Bedankt voor je snelle reactie. Wat is beter:douchegordijn zonder pvc of 1van polyester met katoen?

   • Evelien

    Evelien

    3-7-2015 18:39:11 | Reply

    Aanvullende vraag op mijn vorige vraag...of is douchegordijn van peva oke?

    • Manon

     Manon

     3-7-2015 21:22:16 | Reply

     PEVA is prima!

 • Merel

  Merel

  13-7-2015 21:18:58 | Reply

  Heeft iemand misschien een tip voor een opvouwbare emmer? Ik heb er eentje voor het kamperen, maar volgens mij is die niet oké. Ik heb ortlieb (het merk van de wasteil) gemaild en kreeg als antwoord dat het veilig is voor kinderen. Er zat ook een prachtig document bij over hoe geweldig buigbaar PVC wel niet is en dat de strengere eisen alleen gelden voor speelgoed....erg verdacht dus.
  Sea to Summit heeft opvouwbare wasteilen waar 'PVC free' op staat, maar die zijn gemaakt van polyurethaan (voor mij toch niet duidelijk of dat nou veilig is) of van cordura. Weet iemand wat dat is? Ik las ergens dat er teflon in zit namelijk. Ik vraag me dus af of dat 'PVC free' gewoon een mooi marketing-dingetje is. Ik wacht nog op antwoord van Sea to Summit zelf.
  Ik denk dat ik gewoon een teiltje van hard pastic mee moet nemen, maar de auto zit al zo vol, dus ik hoor het graag als iemand een tip heeft.

 • Evgeny

  Evgeny

  7-8-2015 22:30:30 | Reply

  Zijn plastic waterkokers zijn ook giftig? Kunt u misschien aanbevelen waar ik een RVS-waterkoker kan kopen? Dank!

 • Margreet

  Margreet

  7-8-2015 23:00:45 | Reply

  Die van delonghi zijn van rvs.

  • Evgeny

   Evgeny

   8-8-2015 00:11:40 | Reply

   Dank, Margreet. Een filter en een waterindicator van Delonghi-waterkokers zijn echter van plastic... Zijn er misschien waterkokers zonder plastic onderdelen aan de binnenkant?

   • Manon

    Manon

    8-8-2015 00:32:49 | Reply

    Cuisinart heeft er ook eentje

    • Evgeny

     Evgeny

     8-8-2015 14:40:24 | Reply

     Welk model van Cuisinart? Ik heb enkel Ottoni-waterkokers  zonder plastic aan de binnenkant gevonden. http://webwinkel.en-garde.nl/waterkoker-fjord-satinato-van-ottoni.html Wel erg duur : EUR 132. Weet je misschien of dezelfde waterkoker ergens goedkoper is?

    • Evgeny

     Evgeny

     8-8-2015 14:46:00 | Reply

     Deze Ottoni-waterkoker heeft ook geen plastic aan de binnenkant. http://webwinkel.en-garde.nl/producten/electr-keukenapparaten/waterkokers/waterkoker-ottoni-magic-black.html. wel ook duur: EUR 96. Is ergens goedkoper?

 • Nina

  Nina

  14-8-2015 07:45:05 | Reply

  hoi manon, even een vraagje, zo'n plastic cars bal van Intertoys, skippybal Ed die zullen wel van code 3 plastic gemaakt zijn, denk je niet? groetjes, Nina

 • Masja

  Masja

  31-8-2015 09:57:07 | Reply

  Ik kwam dit plaatje tegen. Hier wordt minder positief over PP (5) gepraat.
  Weten jullie hier meer van? (Want ik heb ondertussen gezorgd dat ik alles wat van plastic is, in ieder geval wel veilig is, altijd terugzoeken op dit blog, maar dit lijkt minder positief)
  https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/11986494_10152981244876512_9220755600025366112_n.jpg?oh=71e87084a8369ba9e4f1361519d75ee5&oe=566847F9

  • Masja

   Masja

   31-8-2015 09:58:00 | Reply

   Linkjes werken hier niet. Even kopiëren denk ik.

  • Manon

   Manon

   31-8-2015 10:02:09 | Reply

   Hai Masja, ik kan de bronnen hiervan niet vinden, zie alleen het plaatje en op internet staan natuurlijk heel veel dingen. Wat wij tot nu hebben gevonden met onderbouwde bronnen, staat in onze blogs. Verder is glas en rvs natuurlijk fijner dan plastic maar soms heb je geen keus. Groetjes, Manon

   • Masja

    Masja

    31-8-2015 10:36:34 | Reply

    Hoi Manon, dank voor je snelle reactie.
    Ik kwam het plaatje tegen op deze facebookpagina: https://www.facebook.com/DavidAvocadoWolfe?fref=ts
    Volgens mij is David Wolfe toch wel iemand die met gezondheid goed bezig is, maar ik heb dus ook geen idee waar hij dit vandaan heeft.
    Reageren op dit plaatje op zijn pagina heeft weinig zin, zal hij niet lezen, veel te druk op die pagina.

 • Nina

  Nina

  2-9-2015 21:34:17 | Reply

  Beste manon,
  Onze baby van 8 maanden kan inmiddels goed kruipen en staan, maar valt nog heel snel om dus wij willen een goed speelkleed/rubberen speelmat. Nu vind ik online alleen speelmattegels gemaakt van EVA foam. Weet jij daar wat van? Is dit ok om je kind op te laten spelen of heb je een beter idee of alternatief? Ik hoor het heel graag! alvast hartelijke bedankt, groetjes, Nina

  • Manon

   Manon

   2-9-2015 22:43:07 | Reply

   Hai Nina, ik heb je even een mailtje met attachment gestuurd waarin wat staat over de speelmatten. Consumentenbond testte ze pas nog en van 11 van de 14 matten werden ze niet blij. Groetjes, Manon

 • nina

  nina

  14-9-2015 14:19:11 | Reply

  Hoi Manon,
  Nog een vraagje, een bordje gemaakt van PETG (polyethyleentereftalaat Glycol-gemodificeerd, is dat veilig? ik hoor het graag,
  hartelijke groeten, nina

  • Sandra- Green Jump

   Sandra- Green Jump

   17-9-2015 21:12:11 | Reply

   Nina, ik heb het even uitgezocht, want ik kende PETG nog niet. Wat het verwarrende is, is dat PETG in de grote, wazige groep van polyesters met vele varianten, toevoegingen en mengsels valt. In deze groep worden door de chemiebedrijven veel merknamen of gewoon alleen de naam polyester gebruikt waardoor het onduidelijk is welk materiaal je precies in handen hebt. In het geval van dit bordje is het gespecificeerd welk type polyester het is (PETG), wat fijn is omdat je hierdoor kunt uitzoeken uit welke chemicaliën het bestaat.

   PETG is PolyEthyleen Terephtalaat, gemodificeerd met Glycol (en CHDM, CycloHexaan DiMethanol). Dit is een thermoplastisch copolyester en de basis van PETG is dus PET. Dit bevat geen BPA. Omdat PET (recycecode 1) bij hergebruik of beschadiging wel het hormoonverstorende DEHP zou kunnen lekken is het niet ondenkbaar dat ook PETG dit zou kunnen lekken.

   Ik zou persoonlijk PETG als redelijk ok bestempelen, mits het niet hergebruikt wordt, verhit wordt of beschadigd raakt. Omdat dit met een bordje natuurlijk wel het geval is en ook met eten in aanraking komt, zou ik het persoonlijk liever niet kiezen.  Ik vind PETG een voorbeeld van een ´BPA-vrij” plastic wat dan toch weer mogelijk andere hormoonverstorende stoffen (zoals DEHP) kan lekken. Misschien is het zelfs wel verkocht als expliciet BPA-vrij. Dit zie je wel meer op verpakkingen staan. BPA-vrij betekent niet automatisch hormoonverstorende stof-vrij, helaas.

 • Joke S

  Joke S

  30-9-2015 19:38:29 | Reply

  Hoi Manon,

  Ben heel blij mij jouw website. Ik koop  al jaren zoveel mogelijk biologische produkten, maar in plastic heb ik me nooit verdiept. Kijk ik op al mijn vitaminepotjes in plastic, schrik ik toch wel. De meeste supplementen van toch goede merken AOV, Bonusan zitten in code nr. 1 en ook mijn Extra Vierge olijfolie (geen bio) van AH zit in 1. Dit zijn toch produkten die je lang gebruikt. Alleen Biotics zit in 2. Ik slik nogal veel supplementen i.v.m. leeftijd (72) en niet zo'n goede gezondheid. De olijfolie ga ik voortaan glas kopen, maar vaak deed ik dat al. Maar wat vind jij van supplementen in potjes met nr. 1. En mijn brood van de Natuurwinkel, koop ik ook in plastic (voorheen in papier) maar plastic is makkelijker in te vriezen. Op de diepvrieszakjes van AH staat code 4. Dat is geen  probleem omdat het bevroren wordt, denk ik. Ik heb van jou begrepen dat plastic bij verwarmen slecht is, maar yochurt en kwark schijnt ook verwarmt te worden i.v.m. pasteuriseren en ze verkopen dat in plastic. Ik zie net dat mijn kwark in 5 zit. Veilig dus??
  Ik kan door de bomen het bos niet meer zien, maar door jouw website zie ik wat beter, ha,ha.

  • Manon

   Manon

   30-9-2015 19:58:25 | Reply

   Hai Joke, wat leuk om jouw berichtje te lezen!! Ik zou me persoonlijk niet zo druk maken over tabletjes en dergelijke die in dat soort potjes zitten. Het is geen vloeistof en het wordt niet verwarmd terwijl het erin zit. Olijfolie in glas is absoluut een fijner idee. Om dezelfde reden maak ik me niet zo druk om invriezen in plastic, het lekken gebeurt vooral met warmte. De yoghurt en kwark gaat wel koud het potje in dus ook daar zou ik zeggen: als je glas kunt vinden (is er vrij veel) dan is glas altijd goed natuurlijk maar zo niet, lekker de yoghurt en kwark eten die je lekker vindt. Dank voor je lieve bericht! Groetjes, Manon

 • Monique

  Monique

  12-10-2015 20:52:51 | Reply

  De links naar de waterkokers die je eerder gaf, doen het niet meer Manon. Zou je nog een keer willen vertellen welke goed zijn? Groetjes Monique

  • Manon

   Manon

   12-10-2015 21:20:41 | Reply

   Ik weet van deze waterkoker dat het water niet in aanraking komt met het plastic http://www.bol.com/nl/p/cuisinart-waterkoker-cpk17e/9000000011225052/ maar verder weet ik dat ook niet precies want de modellen veranderen steeds. Als je een rvs of glazen waterkoker hebt, kun je altijd even de klantenservice van het betreffende merk vragen of er plastic in zit, wat voor plastic en of het in aanraking komt met het water.

   • Monique

    Monique

    12-10-2015 21:23:25 | Reply

    Dank je wel Manon!

  • Gijs van Oort

   Gijs van Oort

   4-12-2015 16:37:31 | Reply

   Wij hebben nu een half jaar de Tefal KO3718 waterkoker. De kan is helemaal van RVS, zelfs geen plastic raampje om waterniveau te meten (maatstreepjes zijn binnenin gestanst, werkt prima). Het plastic kalkfilter konden we eruit klikken. Het deksel is helaas wel van plastic (PP, dus in principe goed). Wij laten het deksel open en dekken de bovenkant af met een RVS bakje dat er toevallig precies op past. Nog een voordeel: de waterkoker is dubbelwandig (zoals een thermosfles) waardoor de buitenkant niet heet wordt. Erg handig met kleine kinderen (maar let op: het schenktuitje is niet dubbelwandig, dus heet na het schenken...) Enige nadeel: de vorm van het schenktuitje is zodanig dat de waterstraal er nogal horizontaal uitkomt; dat maakt het lastig mikken met inschenken. Maar ik zou'm iedereen aanraden.

 • Evelien

  Evelien

  13-11-2015 19:17:43 | Reply

  Hallo Manon/Sandra,

  ik heb dankzij jullie website al veel ontcijferd over materialen, wat voor mij heel belangrijk is i.v.m. gezondheidsklachten. Dank daarvoor!

  Momenteel ben ik aan een hele nieuwe kennismakingsronde met alle Dingen in huis bezig. Nog veel vragen, met momenteel eentje over siliconencoorten en TPE kunststofrubber: ik zie dat jullie de FemmeCup verkopen, en niet andere veelvoorkomende merken van siliconen zoals Diva of Ladycup, of andere TPE kunststofrubbersoorten.
  Is dat een keuze waar het milieu-aspect de doorslag gaf, of heeft het met gezondheidsreden zoals een specifieke soort siliconen in FemmeCup te maken? En zoja, wat is er geweten over de siliconen van andere merken?
  Tweede vraag over die milieu- of gezondheidsafweging: als jullie er niet voor kiezen merken als MeLuna en andere te verkopen, is het dan zo dat kunststofrubber TPE schadelijke stoffen in het lichaam brengt? Ik las ergens in de reacties op dit blog dat het wel veilig geacht werd, maar misschien ligt dat weer anders voor dit soort direct&delicaat contact.

  Derde vraag is praktisch: hoe kan ik het comfort inschatten van Femme tegenover Diva of andere: is Femme zachter/soepeler? Ik las op de website van Tante Rosa "in volgorde van zacht naar stug hebben we
      MeLuna soft
      DivaCup
      MeLuna classic
      LadyCup
      MeLuna sport"
  http://tanterosa.be/article/wat-is-het-verschil-tussen-een-divacup-ladycup-en-meluna

  ...veel vragen, uit veel interesse, hopelijk hebben jullie er tijd voor!
  Groetjes!

  • Sandra -Green Jump-

   Sandra -Green Jump-

   7-12-2015 11:38:52 | Reply

   Beste Evelien,

   Bij de keuze voor de Femmecup hebben er verschillende aspecten meegespeeld. Zeer belangrijk was natuurlijk het materiaal. Siliconen is een zuiverder materiaal dan TPE.

   TPE staat voor ThermosPlastisch Elastomeer, een synthetisch rubber. TPE is niet een plasticsoort maar een groepsnaam, er zijn verschillende soorten en producten zijn niet altijd even duidelijk over hum productieproces en grondstoffen. Zeker voor iets wat je in je vagina draagt, wil je zeker weten waar het van gemaakt. TPE is dus niet perse onveilig, maar over siliconen is meer bekend en hiervan weten we dat het ok is. Vandaar onze keuze. Over siliconen kun je in dit blog meer lezen:https://blog.greenjump.nl/post/2014/09/12/Siliconen-veilig.aspx

   Siliconen is gemaakt van silicium, een van nature voorkomend element op aarde. Daarbij wilden we graag doorzichtig, ongekleurd siliconen omdat het voor de gebruikte kleurstoffen die je soms ziet niet duidelijk is welke stoffen het precies zijn. Ongekleurd, zo zuiver mogelijk en met zo weinig mogelijk toevoegingen zijn voor een product wat je draagt op een gevoelige plek die gemakkelijk alle stoffen opneemt de belangrijkste voorwaarden.

   Daarbij speelt bij een menstruatie cup ook gebruiksgemak, de stevigheid en pasvorm een grote rol. Je wilt graag een cup die in de meeste gevallen goed zit, zodat je niet een heel scala aan verschillende vormen en afmetingen moet proberen voor je de juiste hebt gevonden.

   De Femmecup bleek na uitvoerig uitzoeken en vergelijken de meeste vrouwen positief te bevallen. Dit komt door de vorm, de gemiddelde inhoud, de relatieve soepelheid (maar toch niet te soepel) samen met de diameter van de bovenrand. Qua comfort, handzaamheid met het inbrengen en uithalen, inhoud, scoort de Femmecup zeer goed. Daarbij heeft Femmecup duidelijke handleidingen wat ook erg fijn is.

   Femmecup is een redelijk soepele cup, maar niet te soepel. Een zeer soepele cup is niet voor iedereen geschikt omdat dit lastiger in te brengen is. Femmecup is gemiddeld genomen voor de meeste vrouwen gewoon de juiste cup. Hij is er daarom ook in 1 maat, deze maat past vrijwel altijd (er zijn natuurlijk uitzonderingen).

 • I.B.

  I.B.

  9-12-2015 16:57:10 | Reply

  Weet iemand of PBT (Polybutyleentereftalaat ?) veilig is? Zo ja, kan je het blijven gebruiken of slechts één keer. Op internet is dit tot nu toe niet duidelijk te vinden, evenals de code waar dit type onder valt, misschien onder code 1?

  • Sandra -Green Jump-

   Sandra -Green Jump-

   11-12-2015 14:29:57 | Reply

   Ik kende PBT nog niet en ben even gaan zoeken. Het wordt vooral gebruikt als isolatiemateriaal in de electronica-hoek, electrische isolatie, connectoren in auto’s vanwege de hoge chemische- en temperatuurbestendigheid. PBT=PolyButyleenTereftalaat en zit in de zelfde chemische familie als PET (PolyEthyleenTereftalaat). Andere leden van deze familie zijn PTT en PCT.
   PBT en PET zijn beide polyesters met tereftalaat.  Informatie over de veiligheid ivm lichaamscontact of voedsel kan ik helaas niet vinden. Wel kwam ik tegen dat het soms ook, vaak in mengvorm met andere stoffen, in tandenborstel haartjes gebruikt wordt en computer toetsenborden.  Ook wordt het verweven in stoffen, vooral sport- en zwemkleding omdat het stretched zoals Lycra dat doet. Bij al deze laatst genoemde producten kom je er langdurig mee in aanraking en wil je eigenlijk meer duidelijkheid over de veiligheid van deze stof. Helaas kon ik dit ook niet vinden. Ik schat in dat het PBT net zo kunt benaderen als PET en dat het dus relatief veilig is. Waarschijnlijk valt PBT onder recyclecode 7(overig) omdat het geen PET/code 1 is en dus niet samen met alle PET gerecycled wordt.

   • I.B.

    I.B.

    25-1-2016 17:36:46 | Reply

    Bedankt Sandra, voor uw reactie! Daar kan ik wat mee.

    Weet u misschien ook of de rietjes die in de Camelbak Eddy (glazen fles met siliconen) gebruikt worden, gemaakt zijn van HDPE of PET plastic? Op de officiële website vermelden ze enkel ''BPA-free polyethylene''.
    Ik heb onlangs zo een prachtige fles gekocht, echter vraag ik me af of ik er ook thee in mee zou kunnen nemen.

 • Sabrina

  Sabrina

  3-2-2016 18:23:38 | Reply

  Hallo,

  Ik heb vanuit China drinkflesjes laten komen die bpa vrij zouden zijn staat ook op de fles zelf
  Maar op de onderkant staat de code 7 ?! Heb wel gelezen dat dat overige plastic is ?maar welke? Gr

  • Manon

   Manon

   3-2-2016 18:58:55 | Reply

   Hai, helaas is dat met code 7 onduidelijk. Kan policarbonaat zijn maar als het bpa-vrij is, zal dat waarschijnlijk niet. Maar wat het dan is, dat is lastig met code 7. Ik hoop dat je het na kunt vragen. Groetjes, Manon

 • Cindy Hendriks

  Cindy Hendriks

  9-2-2016 14:23:28 | Reply

  Hoe zit het met PPC en PBC ?

 • nina

  nina

  19-2-2016 17:59:38 | Reply

  Beste manon,
  Even een vraagje, ik ben opzoek naar een opvang slabbetje voor mijn dreumes die zelf wil eten, nu kan ik ze alleen van zacht plastic vinden, dat lijkt me dus niets, het liefst zou ik ze van siliconen vinden, maar die kan ik niet vinden, nu wel een van neopreen gevonden, wat vind je daar van?
  chemisch rubber is het.
  Ik hoor het graag, groeten en bedankt,
  Nina

 • Martina

  Martina

  26-2-2016 14:47:39 | Reply

  Hoe zit het eigenlijk met de PVC vloer? Kan deze ook schadelijke stoffen lekken?
  Zo ja, kunnen deze worden ingeademd?

  • Manon

   Manon

   26-2-2016 15:10:22 | Reply

   PVC vloeren zijn geen aanrader, zie oa hier http://www.healthychild.org/pvc-unsafe-for-our-childrens-health-and-schools/ en als je nog meer wilt lezen:
   http://chej.org/campaigns/pvc/resources/  

   Groetjes, Manon

 • JLG

  JLG

  26-2-2016 19:20:58 | Reply

  Goh, mijn dochter is aan het oefen op school. Staat al mooi kleen kanteen beker en rvs trommel klaar voor als ze 'echt' mag, maar nou schijnen er ook bekers te zijn waarin de kinderen direct hun fruit mee kunnen nemen voor de ochtend. Andere moeders verwijzen direct naar snackeez, maar ik kan daarvan niet vinden waarvan het gemaakt is en ik zie zoveel transparant plastic dat ik het voor geen meter vertrouw. Bpa-vrij zegt ook niets. Ik heb liever gewoon rvs of glas en anders op zijn minst polypropyleen ofzo. Iemand een idee?

  • Manon

   Manon

   27-2-2016 10:17:46 | Reply

   Hai, wat is je vraag precies? Of er in glas of rvs een beker bestaat waarin je drinken en fruit in 1 x kunt meenemen? Die hebben wij nog niet gevonden. Ik zou zelf ook niet voor plastic kiezen voor iets wat je kind elke dag mee naar school neemt, al is het maar vanwege duurzaamheid, jouw Klean Kanteen en trommel gaan haar hele schooltijd mee en langer. Groetjes, Manon

 • JLG

  JLG

  27-2-2016 12:55:33 | Reply

  Ja, dat was de vraag. Vanwege een reden die niet bij mij bekend is mogen ze maar één ding meenemen als tussendoortje. Dus dat is óf fruit, óf drinken. Als je fruit meegeeft kunnen ze wel water krijgen uit een wegwerpbekertje. Ik ga dus ook maar even met de school praten. Ben niet zo'n voorstander van al dat plastic, en snap de beredenering om dat te doen ook niet echt. Misschien begrijp ik het allemaal wel verkeerd.

 • Jamie

  Jamie

  24-3-2016 14:18:34 | Reply

  Beste Manon

  Hoe zit het met de Avent babycooker? het is van plastic en je kan erin stomen en vervolgens kun je het eten ook hierin pureren. Deze is BPA vrij. Maar het blijft plastic achteraf. Was een dure aanschaf destijds.

  • Sandra - Green Jump

   Sandra - Green Jump

   18-6-2016 10:34:30 | Reply

   Ik heb geprobeerd te kijken van welk soort plastic de Babycook gemaakt is, maar er zijn verschillende typen van en er zitten verschillen in de materialen. Het is ook niet altijd helemaal duidelijk welk soort plastic erin verwerkt is. Het beste kun je voor jouw type informeren bij Avent welke materialen er zijn gebruikt en die plastic soort(en) dan beoordelen op hun veiligheid.
   Avent gebruikt in de babycook ook wel PSU (polysulfone), dit is een plastic waarvan geclaimed wordt dat het geen BPA lekt. PSU is een thermoplastisch polymeer en kan gemaakt zijn van BPA (of een andere stof) https://en.wikipedia.org/wiki/Polysulfone.

   Maar het beste kun je voor jouw babycook dus even bekijken welke plastics erin zitten.

 • Luna

  Luna

  29-3-2016 16:02:53 | Reply


  De fopspenen van Avent zijn van siliconen en het kunststof gedeelte van tritan. Is dat veilig?

  • Luna

   Luna

   29-3-2016 16:12:30 | Reply


   Aanvulling:

   De fopspenen van de Difrax zijn van siliconen en PP. Dat is als ik het goed begrijp wel veilig, toch?

   Over tritan wat in de fopspenen van Avent zit kan ik weinig vinden..

   • Manon

    Manon

    30-3-2016 11:17:22 | Reply

    Hai, mijn voorkeur zou zeker uitgaan naar PP en niet naar tritan. Over tritan is veel discussie en als het niet nodig is om voor iets te kiezen waar veel onrust over bestaat, dan zou ik het niet doen. Groetjes, Manon

   • Anne van der Bom

    Anne van der Bom

    14-4-2017 10:47:07 | Reply

    Hoi Luna,

    In dit diepgaande artikel wordt ook tritan behandeld: http://www.motherjones.com/environment/2014/03/tritan-certichem-eastman-bpa-free-plastic-safe

    Volgens het artikel staat een van de BPA vervangers daarin, TPP, op de verdachte lijst van de EU. Ik zou het vermijden totdat zeker is dat het

    Sowieso is het artikel zeer de moeite waard omdat het de misleidingstaktieken van de plasticindustrie blootlegt.

 • Tanja

  Tanja

  14-4-2016 16:20:53 | Reply

  Hi,
  Ik zoek veilige schoenen en de duurzame varianten en leuke merken (veja, toms etc) zijn me soms echt te prijzig. Zo bewust leven kost toch wel veel geld ;), al geef ik het graag bij jullie uit hoor!
  Nu zie ik bij H&M en andere winkels vaak schoenen van polyester of polyurethaan of polyether. Los van de duurzaamheid en winkelkeuze (is discutabel, snap ik) zijn deze schoenen veilig? Ik heb t hele blog teruggelezen, maar filter het er toch lastig uit. Daarbij zijn schoenen ook nog eens high-contact, dus wil het graag zeker weten.
  Veel dank!

  • Manon

   Manon

   15-4-2016 11:51:00 | Reply

   Hai, super lastige vraag helaas.....Op zich kunnen die materialen wel vrij zijn van schadelijke stoffen in het eindproduct. Ik gebruik mijn neus heel vaak bij dit soort dingen. Als het stinkt, dan hoef ik het sowieso niet. H&M is wel druk bezig met het uitbannen van schadelijke stoffen en denk daarom dat hun klantenservice misschien ook wel extra info kan geven. Groetjes, Manon

 • Tanja

  Tanja

  15-4-2016 14:20:29 | Reply

  Dank Manon, voor je snelle reactie.

  Dan toch maar per product vragen of er weekmakers, flataten of bpa in zit. Of zou jij dat anders formuleren? Als je vraagt naar schadelijke stoffen zeggen ze vaak: 'nee hoor, EU-richtlijnen worden gevolgd!' Alsof we daar wat aan hebben... :(
  Groetjes

 • A

  A

  21-4-2016 14:00:48 | Reply

  Hallo,

  Ik heb bij Loco ( bekend leerspel voor kinderen) nagevraagd waar het van gemaakt wordt. Het antwoord :

  Loco is gemaakt van Polystyrene Grade HI650 (complies with the Restriction of use of certain Hazardous Substances (RoHS) Directive 2011/65/EU Annex II; recasting 2002/95/EC and its amendment directives).

  Ik vrees dat dit code 6 is en dit dus beter niet door mijn kind kan laten gebruiken? Klopt dat? Ik baal hier wel ontzettend van. Zo jammer dat je niet gewoon onbezorgd je kind met speelgoed kan laten spelen. Vooral als je het gekregen hebt.

  • G

   G

   5-1-2017 14:29:54 | Reply

   Beste A., ik vroeg me al of je al "wijzer" bent geworden. Ik zit met hetzelfde,

   • Manon

    Manon

    5-1-2017 14:57:17 | Reply

    Ik heb deze vraag eerder gemist, sorry! Ik ga even vragen aan een college hier om hier naar te kijken, zij is er weer vanaf maandag. Groeten, Manon

   • Sandra - Green Jump

    Sandra - Green Jump

    9-1-2017 19:11:47 | Reply

    Beste G. en A.,
    Ik kreeg hetzelfde antwoord van de leverancier van Loco:


    “De Loco steentjes zijn gemaakt van Polystyrene Grade HI650 (complies with the Restriction of use of certain Hazardous Substances (RoHS) Directive 2011/65/EU Annex II;
    recasting 2002/95/EC and its amendment directives).
    Vrij vertaald: Het wordt aanbevolen voor elektrische apparaten (airconditioning onderdelen, TV), huishoudelijke producten, sanitair en speelgoed . Deze plastic soort voldoet ook aan de eis van de regelgeving voor plastics die in aanraking komen met levensmiddelen.
    Het is vrij van alle denkbare schadelijke stoffen.
    Winkelketens als Intertoys zijn daar erg fel op. We hebben regelmatig controles laten uitvoeren. De plastic blokjes voldoen aan alle normen inclusief het doosje waar de blokjes inzitten.”


    Dus inderdaad polystyreen, waar mogelijk styreen uit zou kunnen lekken. Er is nog wel onduidelijkheid over en daarom voldoet het voor nu aan de huidige eisen zoals hierboven genoemd door de leverancier. Het is daarbij ook niet goed recyclebaar en slecht  voor het milieu. Jammer dat ze bijvoorbeeld geen ABS hebben gebruikt, dit zou naar mijn mening een beter materiaal zijn voor kinderspeelgoed.
    Dat speelgoedwinkels streng zijn op veilige stoffen is natuurlijk dubbel, ze zullen heus hier en daar testen, maar we weten allemaal dat er dingen te koop zijn die eigenlijk niet ok zijn waardoor we helaas toch steeds kritisch moeten blijven kijken en opletten.

 • nina

  nina

  25-5-2016 19:37:49 | Reply

  Hi Manon,
  even een vraagje, in onze blender zit een schroefdraad van PA66, dat komt direct in verbinding met eten, is dit veilig? Ik kan er niet echt iets zinnigs over vinden nl,
  ik hoor het graag, bedankt alvast,
  Hartelijke groet, Nina

  • Sandra Green Jump

   Sandra Green Jump

   1-6-2016 21:25:32 | Reply

   Beste Nina,

   PA66 is een nylon/polyamide. In onze andere blog
   https://blog.greenjump.nl/post/2015/01/27/Meer-dan-plastic-nummer-1-7.aspx
   waar een aanvulling gegeven wordt op deze blog vind je dit stukje over nylon:

   PA (Polyamide)/Nylon
   Polyamide is een polymeer van amide. Een veelgebruikt polyamide is nylon. Er is helaas niet heel veel informatie bekend over de veiligheid van nylon maar het lijkt redelijk stabiel te zijn als eindproduct. De grondstoffen en de stoffen die vrijkomen bij de productie zijn wel schadelijk.
   Zit in: keukenhulpjes, kleding, tapijt, cosmetica

   Nylon wordt in veel producten gebruikt en in keukenapparatuur kom je het ook veel tegen omdat het erg slijtvast is (vandaar ook in de schroefdraad van je blender) In het gebruik zal het waarschijnlijk veilig zijn omdat het geen stofjes lekt.

 • Karin

  Karin

  17-6-2016 14:58:37 | Reply

  Hoi! Ik sta op het punt om wasbare luiers te bestellen, namelijk de Peenut inleggers en bamboozles, plus wraps voor eromheen. Nu zie ik dat de inleggers en bamboozle van 20% polyester zijn gemaakt (en 80% bamboe), en de wrap is van PUL gemaakt. Nu is het van het bekende merk Totsbots, en het draagt allemaal een Oekotex 100 certificaat. Is dit ook veilig? Alvast bedankt!

  • Sandra - Green Jump

   Sandra - Green Jump

   18-6-2016 10:13:45 | Reply

   Beste Karin,

   Deze luiers zijn niet van biologisch gecertificeerde materialen gemaakt. Het Oekotex 100 certificaat is niet een bio label maar is een keurmerk waarbij er eisen zijn gesteld aan bepaalde stoffen in het product. Een internationaal keurmerk voor chemisch veilig textiel. Eindproducten moeten vrij zijn van oa. zware metalen, schadelijke kleurstoffen of pesticiden.

   Wij hechten veel waarde aan keurmerken en geven de voorkeur aan (gecertificeerd) biologisch katoen voor luiers en voor andere producten omdat daarbij de hele productie keten onder externe controle staat .
   De luiers die jij bedoelt zijn gemaakt van polyester (een kunstvezel) en bamboe. Bamboe is een beetje een lastige qua milieu belasting waardoor wij niet hiervoor kiezen. Wat en waarom kun je in deze blog lezen:
   https://blog.greenjump.nl/post/2015/03/10/Bamboe-kleding-en-textiel-is-dat-wel-zo-schoon-en-milieuvriendelijk.aspx

   Alle wasbare luiers en inleggers die je bij Green Jump vind, zijn volledig gemaakt van biologisch katoen. Zonder schadelijke stoffen, ademend, biologisch gecertificeerd en gemakkelijk te wassen en drogen.

   De overbroekjes zijn  van PUL, dit is polyurethaan laminate. Wel een kunstvezel, maar een veilige en ademende. Er is bij wasbare luiers altijd iets van een waterdichte laag nodig. Een natuurlijk alternatief hiervoor is een wolbroek. Een bio katoen luier met een wolbroek is een 100% natuurlijke, waterdichte en ademende oplossing.

   • Karin

    Karin

    18-6-2016 10:53:21 | Reply

    Hoi Sandra, dankjewel voor je (snelle) reactie. Het geeft wel stof tot nadenken... Wat me nog niet helemaal duidelijk is is of polyester ook schadelijk is qua (lekkende) stoffen, of niet? Ik zal jullie luieraanbod ook even doorspitten. Alvast bedankt!

    • Sandra - Green Jump

     Sandra - Green Jump

     18-6-2016 11:14:57 | Reply

     Polyester is veilig maar wel kunstmatig. Het is een persoonlijke keuze of je een luier van 100% natuurlijke materialen wilt of evt ook wat kunstvezel.

     • Karin

      Karin

      18-6-2016 11:27:32 | Reply

      Hoi Sandra, bedankt! Het is een hele wirwar zeg... Pfff... Bedankt voor de informatie!

 • Leen Lesage

  Leen Lesage

  21-6-2016 23:50:04 | Reply

  Ik ben logopediste en gebruik af en toe een face former in therapie (b.v. om neusademhaling te stimuleren). Kinderen houden dit langdurig in hun mond. Op de website vond ik dat het van silopren gemaakt is. Is dat een veilige soort plastiek ?

  Gekopieerd van de website :
  De Face-Former® (FF) bestaat uit een mondschild en een lippentuitje en is gemaakt van een zacht elastisch materiaal “Silopren”. Dit materiaal is één van de nieuwste ontwikkelingen in de medische techniek. Het is veilig voor de gezondheid en geeft geen allergische reacties

  • Manon

   Manon

   22-6-2016 15:16:47 | Reply

   Hai, ik heb even gezocht wat Silopren is en het lijkt een merknaam te zijn voor een mengsel van 2 stoffen. Het eindproduct is een silicoon-achtig rubber (zoals het omschreven wordt). Helaas kan ik nergens de exacte samenstelling vinden. 100% siliconen zou heel veilig zijn, maar gaat waarschijnlijk snel kapot. Hier zit iets in wat het steviger maakt, maar ik durf het niet te zeggen. Misschien dat de leverancier meer info heeft over de ingredienten? Ik las onder andere hier: https://plastics.ulprospector.com/datasheet/e279808/silopren-lsr-2670 (Er zijn verschillende Silopren-nummers)

 • tom

  tom

  17-7-2016 22:39:37 | Reply

  Beter je research leren doen.
  Artikel staat vol met fouten. Duidelijke post van een of andere pipo die niks van wetenschap kent.

  • Manon

   Manon

   18-7-2016 07:02:10 | Reply

   Beste Tom. als er iets is wat wij hier serieus doen, is het research. Dus we horen zeer graag van je wat er niet klopt (graag met bronnen zodat we het kunnen checken).. Groeten, Manon

 • Maria

  Maria

  19-7-2016 10:22:23 | Reply

  Hoi,

  Ik ben dringend opzoek naar een veilig zwembadje voor in de tuin voor ons als gezin,  maar vooral nog voor mijn zoontje van 1.5. Kan iemand me aub helpen,  ik wil hem zo graag in het water laten spelen in de tuin met dit hete weer. Ik zou ook graag naar het zwembad willen maar ivm chloor nog nooit gedaan.
  Mvg,
  Maria

  • Manon

   Manon

   19-7-2016 10:57:40 | Reply

   Hai, hier hebben we een blog over geschreven want de vraag komt vaker: https://blog.greenjump.nl/post/2015/06/15/Zwembadje-zonder-pvc-en-schadelijke-stoffen.aspx Groetjes, Manon

   • Maria

    Maria

    4-8-2016 21:15:48 | Reply

    Dankjewel!

 • Leen Lesage

  Leen Lesage

  4-8-2016 15:25:16 | Reply

  Zijn er ook (strand-) ballen te vinden zonder pvc ? Of gaan we beter voor tweedehands exemplaren ?  

  • Maria

   Maria

   4-8-2016 21:15:18 | Reply

   Ik heb ballen van het merk crocodile creek gekocht....Volgens mij veilig* ?

   • Manon

    Manon

    4-8-2016 22:32:01 | Reply

    Hé wat goed,heb je een linkje?

 • nina

  nina

  10-8-2016 11:54:46 | Reply

  Hoi Manon,
  Een regenjas gemaakt van polyurethaan, is dat veilig?
  Ik kan het niet vinden!
  hoor het graag, groeten, Nina

 • Luna

  Luna

  2-9-2016 16:23:06 | Reply

  Ik ben op zoek naar een thermosbakje. Ik zag dat jullie deze hebben:

  https://www.greenjump.nl/Product/Eten-en-Drinken/Thermosbakjes/Lekdichte-King-thermos-food-jar-450-ml

  Is die helemaal van RVS? Of zit er ook plastic in?

  • Manon

   Manon

   2-9-2016 19:06:11 | Reply

   Hai Luna, dat bakjes heeft aan de binnenkant een kunststof dop, natuurlijk wel veilig, maar geen rvs. Helaas ken ik geen enkel thermosbakje wat helemaal geen plastic bevat. Ik weet niet wat je precies mee wilt nemen, maar in deze komt je eten niet in aanraking met plastic want de binnenkant van de dop is wel rvs:
   https://www.greenjump.nl/Product/Eten-en-Drinken/Drink-en-thermosbekers/Thermosfles-rvs-en-glas/Thermosfles-590-ml-Wide-Insulated en deze ook: https://www.greenjump.nl/Product/Eten-en-Drinken/Thermosbakjes/Voedselcontainer-Insulated-Thermal-lekdicht Groetjes, Manon

   • Luna

    Luna

    3-9-2016 07:50:28 | Reply

    A jammer, ik vond de combinatie met het lepeltje zo handig. Ik wil er met name dingen als yoghurt etc in doen, maar misschien ook eens soep (maar met name koude dingen denk ik). Zou je dat aanraden? Van welk plastic is het gemaakt?

    • Manon Gagic

     Manon Gagic

     4-9-2016 11:04:26 | Reply

     Beste Luna,

     De spulletjes die wij uitgezocht hebben bij Green Jump staan we echt 100% achter qua veiligheid dus die kun je gerust gebruiken zowel voor koude als warme dingen. Het kunststof is polypropeen. Groeten, Manon

     • Luna

      Luna

      6-9-2016 20:58:13 | Reply

      Bedankt. Ik ga ze beide op mijn lijstje zetten voor mijn verjaardag. Met een link naar jullie webshop natuurlijk :).

 • Lisa

  Lisa

  15-9-2016 20:48:21 | Reply

  Ik wil de bewaardozen van Rosti Mepal (Modula) aanschaffen om etenswaren in te bewaren. Ze geven aan op de website dat ze gemaakt zijn van Styreen Acrylonitril (SAN) / polyethyleen (PE), maar er staat geen nummer bij. Zijn deze stoffen veilig om voeding in te bewaren? Ze geven overigens zelf aan op de website dat hun producten BPA vrij zijn. Alvast bedankt!

  • Manon

   Manon

   16-9-2016 15:26:35 | Reply

   Hai, hier vind je nog wat meer info over andere soorten, oa ook SAN https://blog.greenjump.nl/post/2015/01/27/Meer-dan-plastic-nummer-1-7.aspx
   Ik ben meer fan van glas en rvs dan van kunststof eigenlijk, maar op zich is SAN veilig. Groeten, Manon

 • nina

  nina

  16-9-2016 20:34:13 | Reply

  Hoi Manon, hier ook nog een vraagje, ik ben op zoek naar zwemvleugels voor mijn peuter, die van jullie van katoen heb ik al gekocht en hier thuis liggen, maar die zijn toch echt niet voor peuters geschikt, meer voor grotere kinderen omdat je het om hun middel knoopt, ik vind het echt ontzettende ondingen en bovendien zijn ze niet opgeblazen als je kindje op de kant speelt. Maar nu ben ik opzoek naar een alternatief, ik vond dit
  http://www.sevylor.nl/puddle-jumper gemaakt van nylon en schuim, dat moet toch ook ok zijn? Wat denkt jij? Ik hoor het graag, groeten, Nina

  • Manon

   Manon

   17-9-2016 09:49:07 | Reply

   Hai, de katoenen vleugeltjes zijn te gebruiken vanaf het moment dat je kindje z'n hoofd rechtop kan houden, zeker ook voor peuters en ze blijven voldoende opgeblazen als ze aan de kant spelen, niet helemaal maar absoluut genoeg voor het draagvermogen. Maar kan natuurlijk dat je ze niet fijn vindt en dan is dit wel een aardig alternatief. Wat ik zo snel kan vinden is dat de binnenkant wel pvc bevat maar hetgeen tegen de huid aanzit niet http://www.eco-novice.com/2014/06/avoiding-toxins-in-backyard.html Groetjes, Manon

  • Henriette

   Henriette

   17-9-2016 09:50:14 | Reply

   He die zie er goed uit. Het ligt denk ik aan het soort schuim wat erin zit? Wij hebben voor ons zoontje op een gegeven moment toch ook maar de opblaasbare Cars vleugeltjes gekocht, daar stond op pvc of bpa vrij. En die vond hij wel fijner, hij voelde zich zekerder in het water.

 • Nina

  Nina

  17-9-2016 09:42:07 | Reply

  @leen lesage, wrs te laat voor deze zomer, maar wij hebben een stoffen bal van djeco met een ballon erin als strandbal (makkelijk mee nemen ook op vakantie) en idd crocodile creek rubberen bal maat L komt overeen met een gewone voetbal, echt een leuke bal, onderstaand linkjes waar ik ze heb gekocht, groeten, nina
  http://www.dreumesenzo.nl/Opblaas-Bal-Djeco?gclid=Cj0KEQjw0_O-BRCfjsCw25CYzYoBEiQAqO9BDIig4u5GIZn4Ar2SKI2oZIt9hrAweAAmQFpXAr3aP1EaAt_S8P8HAQ
  http://www.dreumesenzo.nl/Opblaas-Bal-Djeco?gclid=Cj0KEQjw0_O-BRCfjsCw25CYzYoBEiQAqO9BDIig4u5GIZn4Ar2SKI2oZIt9hrAweAAmQFpXAr3aP1EaAt_S8P8HAQ

 • Nina

  Nina

  17-9-2016 09:43:40 | Reply

  http://www.kidzhout.nl/c-3296560/crocodile-creek/

 • Jacques

  Jacques

  19-9-2016 12:36:13 | Reply

  Wij slapen op een waterbed, maar als ik dit lees vraag ik me af of dat wel een goed idee is...

  • Manon

   Manon

   19-9-2016 12:42:56 | Reply

   Ik heb dat nooit uitgezocht. ik zou me kunnen voorstellen dat het niet ideaal is omdat je op plastic slaapt, maar ik weet dat niet. Misschien iemand anders? Groetjes, Manon

 • Sandrina

  Sandrina

  22-9-2016 10:16:07 | Reply

  Hallo Manon,
  Ik was op zoek naar goede afsluitbare (luchtdichte) pot voor mijn zelfgemaakte waspoeder. Nu heb ik een BPA-vrije pot gevonden, maar zie nu thuis dat het recycle code 6 heeft. Is dit voor gebruik van mijn waspoeder wel oké? (wordt verkocht als voedselveilig)

  • Manon

   Manon

   22-9-2016 10:17:33 | Reply

   Hai Sandrina, ik zou me daar persoonlijk niet druk over maken, dat is echt prima. GRoetjes, Manon

   • Sandrina

    Sandrina

    23-9-2016 11:32:42 | Reply

    Dankje Manon

 • Suzanne

  Suzanne

  22-9-2016 11:35:55 | Reply

  Hoi, weten jullie het antwoord?

  PETE is duidelijk, maar ik heb een drinkbidon waar enkel PE op staat. Waar ik deze vandaan heb zou het goed moeten zijn, maar ik weet dus niet wat PE betekend.

 • Sabine

  Sabine

  1-10-2016 11:41:49 | Reply

  Wat voor plastic is duplo?

  • Manon

   Manon

   2-10-2016 08:33:46 | Reply

   Duplo is gemaakt van ABS en is veilig. Groetjes, Manon

   • sacha

    sacha

    17-1-2017 12:59:18 | Reply

    Volgens Mike Schade, PVC Expert, is ABS helaas toch niet veilig,

    "Is ABS a safer alternative to PVC?

    We don’t recommend ABS as a replacement material because like PVC, ABS plastic is made from fundamentally hazardous chemicals.
    Our 2012 Back to School Guide discusses this concern:
    “This plastic is manufactured with styrene, a chemical that can damage the nervous system and is listed as a possible human carcinogen by the International Agency for Research on Cancer, Other key chemicals used in its manufacture include acrylonitrile and butadiene, which are both listed as possible human carcinogens.”

    Het complete interview:
    http://www.safbaby.com/the-shocking-truth-about-childrens-plastic-toys-read-this-before-you-buy-another-toy/

    • Sandra - Green Jump

     Sandra - Green Jump

     17-1-2017 21:50:22 | Reply

     Beste Sacha,

     Dankjewel voor deze informatie. De grondstoffen van ABS zijn schadelijke stoffen zoals styreen, maar deze zouden niet uit het eindproduct lekken. ABS is een veelgebruikt plastic, ook voor speelgoed zoals Lego dus het is belangrijk om dit helder te krijgen. Ik ga het uitzoeken en duik nog even wat dieper de informatie in via dit interview om dit helder te krijgen.

     • sacha

      sacha

      23-1-2017 14:52:16 | Reply

      Hoi Sandra, Super dat je het nog verder uit gaat zoeken! Bedankt. Ik had na mijn reactie jullie blog gezien over ABS en dat stelt me toch een beetje gerust. Groetjes

 • leentje

  leentje

  20-10-2016 23:38:54 | Reply

  Is playmobil veilig en polly pocket ?

  • Manon

   Manon

   21-10-2016 08:26:41 | Reply

   Beste Leentje, ik kan helaas niet voor twee complete merken een volledig antwoord geven. Polly Pocket weet ik echt onvoldoende van, misschien kun je opvragen bij het merk welk soort plastic ze gebruiken. Playmobil wordt id basis van oké plastic gemaakt, of alle accessoires en kleine onderdelen ook van veilig plastic gemaakt worden, durf ik niet te zeggen. Groeten< Manon

 • Nienke

  Nienke

  23-10-2016 09:59:34 | Reply

  Hey, ik ben me gaan verdiepen in plastics en dergelijke en heb ook al een glazen fles van jullie besteld. Ik vroeg me af of verpakkingen gemaakt van PET voor bijvoorbeeld oliën (amandelolie bijvoorbeeld) ook schadelijk is. Ik gebruik deze olie op m'n huid en vroeg me af of het beter is iets te zoeken wat in glas wordt verpakt. Alvast bedankt!
  Groetjes Nienke

 • Lien

  Lien

  16-11-2016 14:42:37 | Reply

  Dank voor al deze informatie over plastics. Ik begon mij er 13 jaar geleden in te verdiepen vanwege de waarschuwing over bpa in babyflesjes. Ik heb toen voor mijn oudste zoon bpa-vrije flesjes van Avent gekocht en bpa-vrije fopspenen.  Toch blijf ik het lastig vinden: ik heb mijn kinderen als peuter van melamine bordjes en uit melamine bekers laten eten en drinken omdat deze regelmatig op de grond belanden en elke keer overal glas- of aardewerksplinters vind ik ook nirt echt een veilig idee. Tegenwoordig bpa-vrije bekertjes van Ikea en een Dopper voor school. De melamine kieper ik nu volledig de deur uit. Maar wat zijn alternatieven? In glas kan lood zitten. Naar mijn weten is daar geen verbod op in NL en het staat er niet op vermeld of er lood inzit. Groente uit glazen potten, is dat dan zonder meer veilig? Sowieso zit op het deksel een laagje waar bpa inzit en dit zit ook aan de binnenkant van drinkpakken melk/sap/chocomel/vla etc. We krijgen het hier elke dag binnen want er is vaak geen alternatief (soms glas, waarvan je dan hoopt dat er geen lood inzit).
  Aardewerk,  waar is dat precies van gemaakt en wat is dat glanzende laagje dat erop zit? Weten we ook niet precies en we hopen dan maar dat dat veilig is.
  Geen plastic waterkoker maar 1 van rvs: in rvs kunnen verschillende metalen voorkomen waaronder vaak nikkel. Bij allergie dus geen verstandige keuze. Aluminium ter vervanging van plastic producten is ook geen gezond alternatief.
  Ik heb een pvc tafelkleed en bedenk me dat dat niet zo'n handige keuze was maar wat zit er in de alternatieven en een stoffen tafelkleed houdt geen vloeistoffen tegen.

  Wat is het laagje dat op bakpapier zit? Aluminiumfolie is geen alternatief en veel bakplaten bevatten ook giftige stoffen. Pannen net zo goed. Ik heb mijn pannen met anti-aanbaklaag de kliko ingegooid. Wat een gedoe om echt een 'gezonde' pan te vinden. Zonder speciaal laagje,  zonder aluminium (dat zit in heel veel pannen als onderlaag, beetje beschadiging en het piept erdoorheen), zonder koper, zonder nikkel, etc. Staal schijnt een goeie te zijn voor pannen maar die moet je een zwart laagje laten krijgen wat wederom zeer slecht is voor je gezondheid. Ik ben voor geëmailleerde pannen gegaan en hoop dat er geen lood in het glaslaagje zit en voorzichtig wb beschadigingen anders heb je glassplinters in je eten.

  Ik probeer waar mogelijk 'gifvrij' te kopen maar zeker weten of er geen verdachte stoffen inzitten weet je niet. Ik word er eigenlijk een beetje dol van om er op te letten. En dan heb ik nog niet eens aan al het plastic gedacht waarin toetjes, broodjes, groenten, etc. verpakt worden. En zit er geen plastic om dan zit er wel weer een giflaagje op je appel van de bestrijdingsmiddelen.

  Het maakt me boos dat we nauwelijks (of tegen een hogere prijs) gifvrij of gifarm kunnen leven. Veel bedrijven gaan voor de winst en niet voor de gezondheid van mensen. Om niet cónstant bezig te zijn met wat schadelijk is of niet handhaaf ik hier tegenwoordig maar zo veel mogelijk: alles met mate, veel variëren en waar het kan biologisch en/of gifvrij (en er dan maar op vertrouwen dat het ook écht gifvrij is).

  • Manon

   Manon

   16-11-2016 14:50:30 | Reply

   Beste Lien, ik herken je opsomming en frustratie. Ik sta er net zo in als je hierboven schrijft. Alles met mate, veel variëren en zoveel mogelijk bio en gewoon überhaupt niet zoveel spullen. Zeker de dingen die ik veel gebruik. Over glas maak ik me geen zorgen, dat is echt een zuiver en super recyclebaar materiaal. Ik vind dat altijd een fijne keuze. Groetjes, Manon

 • Loes van der Meer

  Loes van der Meer

  22-11-2016 11:48:28 | Reply

  A little lovely compagny verkoopt bedlampjes met de volgende beschrijving:
  "Ze zijn gemaakt van eco en kindvriendelijk BPA-, en loodvrij PVC."
  Is dat mogelijk of liegen ze ons voor?

  • Manon

   Manon

   22-11-2016 19:15:34 | Reply

   PVC en eco is een erg lastige combinatie, milieuvriendelijk pvc bestaat niet. Dat er geen bpa of lood in zit, dat geloof ik prima, net als dat er geen poep of rijst in zit ;) Bij PVC ben ik vooral benieuwd naar of er weekmakers inzitten en daarnaast zou ik me afvragen onder welke arbeidsomstandigheden het gemaakt is. Groetjes, Manon

 • w

  w

  6-12-2016 12:38:28 | Reply

  vraag over matras. Er is sinds kort een nieuw matras -> MATT. Matt wordt in Nederland gemaakt en voldoet naar eigen zeggen aan alle Europese regels: "We werken met de grootste schuimproducent Europa en beschikken over alle benodigde certificaten.
  Hier kan je zien waaruit matt bestaat: https://mattsleeps.com/nl/het-matras
  De hoes van Matt is gemaakt van Tencel, een zijde zacht materiaal
  De binnenkant bestaat uit drie lagen; Natuurlijk Latex, Traagschuim en HR Koudschuim.
  Al deze materialen zijn duurzaam, dit betekent dat ze lang mee gaan en er niet snel spraken is van kuilvorming.Als je op de link kijkt kan je op de bolletjes klikken die bij het matras staan. Dan zie je verdere uitleg.
  IS dit matras veilig om te kopen of kan ik beter een duur coco-mat matras kopen als ik zeker wil zijn?

  • w

   w

   6-12-2016 12:51:19 | Reply

   Matt is Certipur gecertifieerd en heeft het LGA certificaat + een öko-tex normering. En Matt is ook medizin getest.
   ze kregen keurmerk van: HYGCEN Group label, The EuropeanEco-Label, Euro-Latex member.

  • Manon

   Manon

   6-12-2016 13:07:20 | Reply

   Hoi, voldoen aan regelgeving is voor ons niet de maatstaf, die regelgeving blijkt in de praktijk regelmatig niet overeen te komen met afwezigheid van schadelijke stoffen. Wij zijn geen fan van matrassen van synthetische materialen en dat is dit gewoon. Kijk anders even bij www.HetEcoBed.nl en vul daar de keuzehulpvragen in die je rechtsboven kunt aanklikken. Je krijgt dan kosteloos een matrasadvies en dan zul je ook zien dat je niet in de buurt van de coco-mat prijzen komt. Groetjes, Manon

   • w

    w

    6-12-2016 14:23:19 | Reply

    top! ga ik eens invullen. dank voor je snelle antwoord Manon

 • w

  w

  6-12-2016 14:38:55 | Reply

  Sorry ben ik weer: Ik gebruik momenteel een Tempur kussen (Tempur schuim is visco elastisch polyurethaan aka traagschuim)... is dat ook van 'fout' materiaal?

 • Mirah

  Mirah

  15-12-2016 14:03:42 | Reply

  vraagje: ik vroeg me af of het plastic POM (polyoxymethyleen) een veilig type plastic is in bijvoorbeeld waterkokers? Bedankt alvast, ik ben benieuwd.

 • Mirah

  Mirah

  16-12-2016 12:48:19 | Reply

  Ik hoop het gauw te horen van het POM plastic, want wil graag een nieuwe waterkoker kopen en ben daarom erg benieuwd. Alvast dank!

  • Manon

   Manon

   16-12-2016 14:03:54 | Reply

   Beste Mirah, ik weet het niet en we gaan dit uitzoeken. Dit kost altijd behoorlijk veel tijd dus ik kan je helaas niet snel antwoord geven. Ik heb even snel gezocht en durf het echt niet te zeggen. Ik zie dat er formaldehyde in zit, een materiaal waar we niet enthousiast over zijn maar dat hoeft niet te betekenen dat het eindproduct niet oké is dus helaas geen snel antwoord. Groetjes, Manon

  • Sandra- Green Jump

   Sandra- Green Jump

   7-2-2017 21:32:32 | Reply

   Ik heb helaas niets kunnen vinden over de veiligheid van het eindproduct POM/ polyoxymethyleen/Delrin en alle andere namen waaronder deze stof, soms met kleine variaties, bekend is. POM wordt met formaldehyde gemaakt, wat zeer schadelijk is. Of dit in het eindproduct stabiel is of niet, is me helaas niet duidelijk geworden.

   POM wordt veel gebruikt in de automobielindustrie maar ook in electrische apparaten. Voor een waterkoker kun je echter ook kiezen voor RVS of glas om het zekere voor het onzekere te nemen. Dit zijn veilige materialen en als je deze optie hebt, zou ik daarvoor gaan. Voor evt kleine onderdelen van plastic kun je dan  informeren waar het van gemaakt is en zo de beste keuze maken.

 • claudia

  claudia

  16-12-2016 13:35:16 | Reply

  hallo,

  Ik zit met 2 vraagjes eigenlijk. Door gezinsuitbreiding is de auto ook aan verandering toe. Kan je iets doen om het uitgassen van die plastics die de auto zijn 'nieuwe' geur te bevorderen of zijn er absorbeerders?
  Heeft u toevallig ook een idee hoe het zit met plastiks en de geur tijdens het gebruik van lamineertoestellen. In school wordt dit oa gebruikt en heb via pinterest ook wel leuke dingetjes voor thuis gezien

  • Manon

   Manon

   16-12-2016 14:05:37 | Reply

   Hoi, een tweedehands auto heeft dat nadeel in ieder geval niet. Goed luchten is mijn enige idee eigenlijk :( helaas. Vaak als plastic stinkt, ook bij het lamineren, dan ruik je PAK's en dat is in het algemeen niet gezond. Ik zou er niet met mijn neus bovenop gaan zitten en ook de kinderen even uit de kamer doen. Zie hier een blog over PAK's. https://blog.greenjump.nl/post/2014/08/21/Stinkend-plastic-en-andere-dingen-Polycyclische-Aromatische-Koolwaterstoffen-(PAK).aspx Groetjes, Manon

  • Henriette

   Henriette

   18-12-2016 21:19:52 | Reply

   Als het kan gaan voor tweedehands. Wij hebben sowieso luchtzuiverende planten in de auto. Krijg je soms grappige opmerkingen over ;-) En je moet een beetje zoeken en creatief zijn in bevestigen en zorgen dat het veilig blijft. Geen hangende dus voor je zij raam ofzo. Bij ons passen 2 kleine potjes tussen de voorste 2 stoelen en eventueel zou het ook kunnen op de hoedenplank wel vastgezet aan de hoofdsteunen. Bij de Intratuin hadden ze miniplantjes die erin pasten. Als je wat meer ruimte hebt zou ik voor een Ogreen plant gaan.

 • Mirah

  Mirah

  22-12-2016 15:36:03 | Reply

  Nog een vraagje over plastic, deze keer staat er in het recycle driehoekje SA, is dit een veilig soort plastic ook voor warme etenswaren? Het staat onderop een maatbeker van een staafmixer.
  Bedankt alvast!

  • Manon

   Manon

   22-12-2016 15:40:58 | Reply

   Kan het zijn dat er AS staat? Of SAN?

   SAN/AS is een copolymeer van styreen en acrylonitril. Het is een harde, sterke plasticsoort van hoge kwaliteit en is zeer hittebestendig. SAN is (samen met ABS) een van de veilige plastics die onder recycle code 7 vallen. SAN wordt ook wel gebruikt als veilig alternatief voor schadelijk polystyreen (recycle code 6). ASA is wat meer rubberachtig door toegevoegd acrylaat.

   Zit in: Huishoudelijke apparaten, allerlei bakjes en bekers, cosmetica verpakkingen en computers. Brita kannen zijn (deels) van SAN gemaakt, de kan en de binnen kan zijn van SAN, het deksel van ABS met ASA, de voetjes onder de kan van TPU en het filter is van PP.

 • Mirah

  Mirah

  27-12-2016 08:58:06 | Reply

  Bedankt Manon voor de antwoorden tot nu toe. Ik heb nog wat vraagjes. Mijn zoon speelt dag in dag uit met duplo auto's,  die zijn veilig he? Ik slaap al jaren met oordopjes en bedenk nu ineens dat dat schuim of pvc zal zijn. Hoe sxhadelijk is dat en zijn er alternatieven? Verder heb ik een Tempur traagschuim matras en mline kussen en daarvoor een gewoon traagschuim matras en ook kussen. Is dat zo schadelijk dat vervangen beter is en moet ik vrezen voor onze gezondheid? Word er wel zenuwachtig van.. Ik was er nooit zo mee bezig, dus ook tijdens mijn zwangerschappen niet. In de babykamer hebben we vliesbehang laten plakken. Nu ben ik dus best bezorgd. De gordijnen zijn polyester en er stond zowel bij de gordijnen als het behang dat het brandvertragend is.. is het beter het behang eraf te halen, maar hoe doe je dat op een manier waardoor  niet juist allerlei stoffen vrijkomen? Je hoort het, het houdt me erg bezig allemaal.. Alvast bedankt weer en groeten Laura

  • Manon

   Manon

   27-12-2016 09:39:26 | Reply

   Hoi Laura, Duplo is prima. Matrassen zijn vooral in het begin mogelijk schadelijk qua uitwasemen van schadelijke stoffen. Als je iets dus al een tijdje hebt dan is vervangen niet meteen wat ik zou doen. Ik zou gewoon volgende keer als je iets nieuws koopt een andere keuze maken. Hetzelfde geldt voor de gordijnen en het behang, dat is inmiddels uitgewasemd en zou ik gewoon zo laten. Voor de oordopjes zijn wel siliconen opties te vinden, dat is eenvoudig vervangbaar, volgens mij gewoon bij de drogist. En zoals ik eerder ook schreef, niet stressen, je bent je er nu van bewust en je kunt bij de nieuwe dingen die je koopt dan met aandacht en kennis kiezen. Groetjes, Manon

   • Annemarie

    Annemarie

    22-1-2017 16:28:51 | Reply

    Ik ben even nieuwsgierig, wat zou er mis kunnen zijn met het behang dat je kiest qua gifstoffen? Dank!

    • Manon

     Manon

     22-1-2017 16:54:39 | Reply

     Hoi, ik denk meteen aan vinylbehang wat ik niet zou hoeven. Hier een linkje naar de Kluswijzer van Een Veilig Nest http://www.eenveilignest.nl/een-veilig-nest-komt-met-groene-kluswijzer/ Denk dat je daar nuttige info kunt vinden. Groetjes, Manon

 • Joke

  Joke

  9-1-2017 16:02:16 | Reply

  Hallo Manon
  Kan ik nr. 4 en 5 gebruiken om in te vriezen. In 4 vries ik mijn boterhammen in. Maar ik lees net op wipikedia dat LDPE sommige middelen laat zwellen.
  En in de bakjes van Curver vries ik mijn bottenboullion in. Ik neem aan dat ik het eerst af moet laten koelen, voordat ik de soep er in doe.Klopt dat?
  Groetjes Joke

 • Peter

  Peter

  10-1-2017 14:43:38 | Reply

  Hallo,
  gewoon even de melding: je spreekt veel over rvs als materiaal. Deze term wordt niet overal gebruikt en was mij hier in België onbekend. Na wat speurwerk blijkt dat je roestvaststaal bedoeld. Hier spreken we dan van inox.
  Tip: voeg de term inox toe in je startpagina naast rvs.

  • Manon

   Manon

   10-1-2017 14:56:28 | Reply

   Beste Peter, wat een enorm goede tip, dank je wel!! We gaan hier rekening mee houden! Groeten, Manon

 • Janke

  Janke

  15-1-2017 11:22:15 | Reply

  Ik heb al jaren een tefal stoompan (elektrisch en van hard plastic, code 5). Omdat gestoomd eten gezonder is. Nu vraag ik me na het lezen van dit artikel af, is het stomen in zo'n plastic stoompan echt wel gezond? Of laat dit plastic sporen na op mijn eten als het warm wordt tijdens het stomen.

  • Manon

   Manon

   15-1-2017 11:36:08 | Reply

   Beste Janke,

   Niet leuk om te zeggen, maar ik zou er persoonlijk niet voor kiezen om regelmatig te verhitten in een plastic pan. Er zijn ook rvs opties, zelfs gewoon die eenvoudige inzetbakjes waarmee je in je gewone pan kunt stomen (bij de toko hebben ze dat vaak wel) en dat zou mijn voorkeur hebben.

   Groetjes, Manon

   • Janke

    Janke

    21-1-2017 23:34:31 | Reply

    Beste Manon,
    Bedankt voor je antwoord. We hebben (gelukkig) al jaren niet meer gebruik gemaakt van de pan, nu kan hij definitief weg. De kwikkie RvS inzet mandjes hebben we ook en dat bevalt prima. Ik kan het iedereen aanraden!

 • Joke

  Joke

  21-1-2017 20:43:52 | Reply

  Hoi Manon,
  Je schrijft dat verhitten in plastic niet veilig is. Dat begrijp ik, ik zou er ook niet in stomen of koken. Maar ik heb een plastic kom nr. 5 PP. En daar giet ik vaak mijn hete bottenboullion in en vervolgens giet ik dat in glazen potjes. Die plastic potten zijn vaak zo handig omdat ze een uitschenktuit hebben. Graag je advies.
  Groetjes Joke

  • Manon

   Manon

   22-1-2017 10:23:30 | Reply

   Zou mijn voorkeur niet hebben, gekookte bouillon is natuurlijk super heet. Soms moet je ook wel gewoon praktisch zijn en niet te ver gaan, als dit voor jou werkt en je houdt je ogen open voor iets van glas of rvs dan kom je dat vast een keer tegen. Groetjes, Manon

 • Margreet

  Margreet

  22-1-2017 09:46:21 | Reply

  Hoi joke, ik heb niet echt advies maar misschien wel een tip. Ik maak regelmatig jam die ik ook heet in schone potjes mik. Daarvoor gebruik ik een speciale "jam" trechter. Die heeft een wijde doorgang en een heel brede ingang. Je kunt zonder morsen met een grote soeplepel je kooksel in de potjes doen. Ze zijn te koop bij dille en kamille en zijn van rvs.

 • Mirah

  Mirah

  26-1-2017 14:43:36 | Reply

  Hoi Manon,
  Terwijl ik de kinderen in bad deed dacht ik er ineens over na. Hoe veilig (of niet) is een acryl bad? Omdat het ook warm wordt.
  Alvast bedankt!
  Groeten Laura

 • Sharon

  Sharon

  27-1-2017 15:57:44 | Reply

  Goedendag! Ik heb een hele fijne waterkan van Ikea (inmiddels niet meer in het assortiment) maar onderop staan de letters SMMA, even gezocht en kwam deze plasticsoort tegen: Styrene Methyl Methacrylate Copolymer

  Maar heb dus geen idee of deze veilig is of niet, kan er nergens iets over vinden. Hoop dat u mij verder kunt helpen :-)

  Alvast bedankt,
  groetjes Sharon

 • Vertessen

  Vertessen

  22-2-2017 10:33:22 | Reply

  Hallo,

  Enig idee hoe het zit met polyester? Is dit een plastiek? Zo ja, kan polyester kleding dan kwaad? (we dragen meestal katoen en waar mogelijk biokatoen, maar veel carnavalsoutfitjes zijn in polyester)

  groeten,
  Claudia

  • Manon

   Manon

   22-2-2017 10:50:51 | Reply

   Beste Claudia, polyester is niet per definitie fout maar je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat carnavalsoutfitjes niet van de meest geweldige materialen gemaakt worden. Ze stinken vaak ook, zijn hoogstwaarschijnlijk niet gemaakt met de meest gezonde materialen en verfstoffen en de hoofdmotivatie is vooral dat het goedkoop moet zijn. Om over milieu en arbeidsomstandigheden nog maar niet te spreken.

   En toch is het carnaval en voor sommige, wat onhandigere, mensen (zoals ik) onder ons, is zelf iets maken geen optie. Ik ben daarom wel fan van tweedehands carnavalskleding. Dan is het gewassen, gelucht, gebruikt en zijn een groot deel van de schadelijke stoffen hopelijk al weggesleten.

   Ik denk dat je het meest mis kan gaan met een nieuw setje. Groetjes Manon

 • Hester

  Hester

  27-2-2017 22:29:51 | Reply

  Beste Manon,
  een compliment allereerst voor alle informatie over plastics op jullie website; Ik heb er veel aan gehad bij het kiezen van gezonde producten!
  Ik vroeg me ineens af, hoe zit het eigenlijk met plastic computermuizen, waarmee je huid vaak urenlang per dag in contact is?
  Heb sinds enkele maanden een nieuwe muis. Ik heb nagevraagd waarvan hij is gemaakt: het transparante deel (o.a. het wieltje waarop je je wijsvinger plaatst) is van polystyreen, de gekleurde delen (blauw) zijn van ABS/HIPS.
  Zou het polystyreen gedeelte iets kunnen lekken bij urenlang contact met je vingers, of kan dat alleen als het zeer warm/verhit wordt?
  Over ABS lees ik bij jullie dat het relatief veilig is.
  Over HIPS heb ik het volgende gevonden:
  Natural (translucent white) HIPS is FDA compliant for use in food & drug, processing and packaging applications.
  - See more at: http://vexmatech.com/hips-high-impact-polystyrene-3dprinting-material.html#sthash.p9CpuE7P.dpuf.
  Dat klinkt in principe wel okee, ware het niet dat mijn muis van blauw plastic is en niet van witte hips zoals hierboven genoemd.
  Maar het gebruik van polystyreen is toch niet echt een fijn idee.
  Ik ben benieuwd waarvan ‘doorsnee‘ muizen zijn gemaakt (van bekende merken, deze is van het (goedkopere) merk Maxxter), en natuurlijk zou ik het liefst een muis van hout of een ander natuurlijk materiaal gebruiken :)

  groetjes Hester

 • Manuela

  Manuela

  8-3-2017 16:38:30 | Reply

  Hi,
  Ik ben benieuwd of de waterbedzakken wel veilig zijn? Ik twijfel om een nieuwe aan te schaffen, maar bedacht me dat het wel een hoop plastic is. Ik kan verder geen code op de waterzak vinden.

  • Manon

   Manon

   8-3-2017 21:50:39 | Reply

   Misschien zou je kunnen navragen van welk materiaal dat gemaakt wordt/ Ben wel nieuwsgierig, dan kunnen we misschien even meedenken. Groetjes, Manon

 • Ekrem

  Ekrem

  15-3-2017 20:39:04 | Reply

  is een kunststof waterfles goed?

  • Manon

   Manon

   15-3-2017 22:12:31 | Reply

   Wij raden als waterfles echt glas of rvs aan, zie ook hier een uitgebreide uitleg https://blog.greenjump.nl/post/2016/06/06/Duurzame-rvs-drinkflessen-versus-plastic-flessen.aspx

   Groetjes, Manon

   • Ekrem

    Ekrem

    15-3-2017 22:49:08 | Reply

    dat snap ik, ik heb ook een rvs fles voor dagelijks gebruik maar ik wil een fles voor fitness dat helemaal of een beetje transparant is en aangezien glas niet echt gunstig is om mee te fitnissen dacht ik aan kunststof ik vraag wat jullie ervan vinden omdat ik niks over kunstoff flessen kan vinden of het nou veilig of onveilig is het is vast wel beter dan plastic maarja:P

    • Manon

     Manon

     15-3-2017 23:09:18 | Reply

     Hoi, kunststof is gewoon een ander woord voor plastic dus wat dat betreft, schiet je daar niet enorm mee op. Ik vind zelf deze fles heel fijn om mee te sporten https://www.greenjump.nl/Product/Eten-en-Drinken/Drink-en-thermosbekers/Glazen-drinkfles-en-schoolbeker/Active-Flip-Cap-glazen-drinkfles-650-ml Lekker groot, fijne dop om snel uit te drinken en door de hoes is het glas ook beschermd. Groetjes, Manon

     • Ekrem

      Ekrem

      16-3-2017 10:13:26 | Reply

      hmm wat vind je van deze dan volgens mij is deze wel steviger dan?

      https://www.bol.com/nl/p/zoku-hydration-drinkbeker-active-325-ml-groen/9200000058866770/

      • Manon

       Manon

       16-3-2017 11:13:54 | Reply

       Ik zou wel willen weten wat de 'beschermende laag polymeer is' Ben je daar misschien achtergekomen? Groetjes, Manon

       • Ekrem

        Ekrem

        17-3-2017 10:57:15 | Reply

        ik denk dat ze die buitenlaag bedoelen toch aangezien de binnekant van glas is en de buitenkant er is om de glas te beschermen

        • Manon

         Manon

         17-3-2017 10:59:00 | Reply

         Hoi, het is zeker de buitenlaag, maar ook die hou je de hele tijd vast, voor mij moet gewoon de hele fles van gezond materiaal zijn :) Groetjes, Manon

 • Jacorien

  Jacorien

  29-3-2017 17:42:57 | Reply

  Hoi Manon,

  Ik heb een tandartsbitje nodig voor de nacht. Dit wordt gemaakt van PMMA. Op internet vind ik dat dat code 7 heeft, de overige codes dus. Weet jij of dit veilig is?

  Groetjes Jacorien

  • Manon

   Manon

   29-3-2017 23:30:36 | Reply

   Beste Jacorien, helaas weet ik dat niet. Het is wel een nuttige voor ons ook om uit te zoeken want ik krijg de vraag vaker. Ik zet 'm op de uitzoeklijst, alleen daar heb jij nu natuurlijk niets aan helaas. Sorry dat we je niet kunnen helpen. Groetjes, Manon

 • Claudia

  Claudia

  14-4-2017 12:44:31 | Reply

  altijd met interesse gevolgd. De comments worden ondertussen een mooie lijst. Misschien handig (als de tijd er is) om sommige van de stoffen die er in bod komen bij op te nemen in het oorspronkelijke overzicht?

  • Sandra - Green Jump

   Sandra - Green Jump

   14-4-2017 12:53:03 | Reply

   Beste Claudia,

   We hebben een tijdje terug dit blog geschreven als vervolg.
   https://blog.greenjump.nl/post/2015/01/27/Meer-dan-plastic-nummer-1-7.aspx
   Hierin komen veel van de in de reacties genoemde stoffen terug.

 • Tommy

  Tommy

  23-4-2017 12:48:51 | Reply

  Enig idee hoe het zit met de leidingen voor drinkwater? Gelezen dat deze uit PE of uit PVC kunnen bestaan. Pe lijkt me dan ook ok, maar pvc?

 • Manon

  Manon

  23-4-2017 13:23:14 | Reply

  Hoi Tommy, ik heb zelf geen idee, misschien iemand anders hier? Groeten, Manon

 • brigitte

  brigitte

  23-4-2017 13:24:45 | Reply

  hi,
  ik heb een zoon met huidklachten en hij moet in bad met afgekoeld gekookt water. ik wil graag het water koken en meteen in het bad gieten en laten afkoelen, anders word het een heel vermoeiende langdradige klus. kan iemand mij vertellen of dit kan in een babybad? komen er dan wel/niet stoffen vrij? het liefst het badje vd hema/ikea. die zijn het best verkrijgbaar en passen ook in het budget. haha. maar als het niet anders kan doordat het wel giftig is, kan iemand vd experts aub vertellen wat wel gebruikt kan worden voor deze klus?  ik ben namelijk al zo moe dat ik geen kracht heb om te googlen/nadenken en moet op korte termijn al beginnen. bij voorbaat dank. groetjes

 • Menno Zwart

  Menno Zwart

  30-4-2017 16:36:35 | Reply

  Hoi Manon,

  Wij zijn van plan om een bevalbad te gebruiken bij de tweede bevalling.
  Maar wat mij opvalt is dat deze gemaakt zijn van pvc.
  Op de site van de oerbron staat dat hun baden tegenwoordig gefabriceerd zijn zonder schadelijk chemicaliën voor mens en natuur: https://www.oerbron.nl/bevalbaden/koopbaden
  en op Aveta shop verkopen zij bevalbadden gemaakt van Eco-friendly PVC:  http://www.aveta-shop.nl/vergelijkgeboortebaden alleen staat er niet bij waar de hoezen van gemaakt zijn. Meestal is dit pvc.
  Ik kom dus alleen maar bevalbaden tegen die gemaakt zijn van pvc.

  Groetjes Menno

  • Manon

   Manon

   30-4-2017 18:51:54 | Reply

   Hoi Menno, het is al moeilijk om een strandbal of klein zwembadje te vinden dat niet van pvc gemaakt is dus ik kan me goed voorstellen dat bevalbaden zeker niet te vinden zijn zonder pvc. Het is fijn dat er steeds strengere regels komen omtrent weekmakers want vooral de weekmakers zijn de boosdoeners qua gezondheid. Ik durf je met vrijwel 100% zekerheid te zeggen dat je geen bevalbad zal kunnen vinden zonder pvc. Groetjes, Manon

 • Loes van der Meer

  Loes van der Meer

  1-6-2017 12:13:53 | Reply

  Iemand een tip waar ik een duurzame waterpistool kan kopen?

  • Manon

   Manon

   2-6-2017 13:49:27 | Reply

   Hoi, helaas niet :( ik zou in ieder geval wel kiezen voor een waterpistool van ondoorzichtig plastic, dan is de kans dat je polycarbonaat (met bpa) koopt iig kleiner. Groeten, Manon

 • Monique

  Monique

  5-6-2017 21:28:40 | Reply

  Hoi Manon,

  Ik ben enthousiast aan het loomen met mijn dochter, met de welbekende loom-elastiekjes. En opeens vraag ik mij af of deze niet schadelijk zijn. Weet jij dat misschien? Hartelijke groeten,

  Monique

  • Manon

   Manon

   6-6-2017 20:25:41 | Reply

   Een collega van ons heeft dit toen uitgezocht. Wij kregen toen van Loommania de informatie dat de originele bandjes geen weekmakers bevatten en goedgekeurd zijn door TUV. Ik heb op basis van die info toen besloten om in ieder geval de originele rainbow looms te kopen. GRoetjes, Manon

 • Margreet

  Margreet

  30-7-2017 10:40:06 | Reply

  Hai Manon,

  Ik ben op zoek naar waterschoentjes voor het afzwemmen van mijn dochtertje en ik verwacht dat ze de aankomende vakantie ook gebruikt gaan worden. Ik heb ze gevonden van Crocs die gemaakt zijn van Croslite naar wat ik begrijp gemaakt is van (P) EVA. Ik lees bij jullie dat dit veilig is. Op een andere site wordt EVA in twijfel getrokken bijvoorbeeld bij de grote speelmat puzzels die van EVA schuim zijn gemaakt.  Is er nieuwe informatie bekend over de veiligheid van EVA? Alvast bedankt.

  Groepjes Margreet

  • Manon

   Manon

   30-7-2017 11:21:31 | Reply

   Beste Margreet, het klopt dat er onderzoek is geweest, specifiek naar die vloerpuzzels en daar kwamen niet al te beste resultaten uit. Des te vervelenderd aangezien kleine kinderen daar vaak echt op liggen en zitten om te spelen. EVA is niet per definitief 100% fout of goed maar er kunnen in producten van EVA alsnog ongezonde dingen zitten. Voor waterschoentjes heb je natuurlijk niet heel veel opties en die gebruik je ook niet heel veel, ik zou daarom zelf met waterschoentjes wat makkelijker zijn en dan is EVA toch weer een betere optie dan PVC. Het is in dit geval dus meer een kwestie van de beste optie kiezen. Groetjes, Manon

 • Maren

  Maren

  8-8-2017 23:07:28 | Reply

  Hoi Manon, ik ben me aan het oriënteren op plasticvrije (of evt -veilige) potjes (voor kindjes om op te plassen). Ik zag dat jullie ooit BecoPotty verkochten, maar die is nu nergens meer te krijgen. Heb je een alternatief? Of zou je gewoon een potje met code 5 aanraden?
  bedankt!

  • Manon

   Manon

   9-8-2017 08:51:59 | Reply

   Hoi, Becopotty wordt inderdaad helaas niet meer gemaakt, het bedrijf focust zich op hun diereneetbakjeslijn. Ik zou dan idd een potje met recyclecode 5 aanraden. Groeten, Manon

 • Romana van de Hoven

  Romana van de Hoven

  23-10-2017 13:01:29 | Reply

  Beste Manon,

  Wij overwegen een waterfiltersysteem aan te schaffen op basis van omgekeerde osmose ivm gen-X in het drinkwater. Het water wordt opgeslagen in een tank van plastic, klasse 4 en 5. Hoe kijk jij hier tegen aan?

  • Manon

   Manon

   23-10-2017 13:04:30 | Reply

   Als het dan toch opgeslagen wordt in plastic dan zou ik 4 en 5 één van de betere opties vinden. Misschien ook een optie om te filteren en dan over te gieten in glazen flessen? Groetjes, Manon

 • Harm

  Harm

  15-12-2017 15:12:32 | Reply

  bedankt voor de info nu kan ik met suc6 mijn spreekbeurt maken

 • TStruijk

  TStruijk

  26-2-2018 13:52:50 | Reply

  Het is wel erg belangrijk dat je naast het type plastic ook rekening houdt met het doel van het bakje. Het is mogelijk dat je het bakje alleen voor de boterham gebruikt, maar misschien wil je er soms iets in opwarmen. Wanneer je opwarmt, kunnen er schadelijke stoffen ontstaan. Ik werk toevallig bij een organisatie die werkt met verschillende soorten plastic. Niet alles is voor ieder product geschikt. Kijk maar eens op https://www.schiphorstbv.nl/.

  • Manon

   Manon

   26-2-2018 18:37:50 | Reply

   Absoluut waar, thanks voor de aanvulling.

 • Hanneke

  Hanneke

  2-3-2018 08:43:52 | Reply

  Goedemorgen Manon,

  Ik ben op zoek naar een wrap voor de kaas. Nu heb ik zelf een bijenwas doek gemaakt, maar voor het stuk kaas wat wij gebruiken per week is die net te klein. Groter maken lukt niet, omdat het dan groter moet dan mijn bakplaat groot is. Overigens bevalt bijenwasdoek me niet zo, omdat ik het toch lastig vind dat het een beetje plakkerig is.
  Nu zag ik een bock’n roll die pul heeft aan de binnenkant. Die is ook te klein maar toen kwam ik wel op het idee: zelf maken van pul.
  De vraag die ik  niet beantwoord lijk te krijgen (of ik snap het niet goed) is of alle pul voedselveilig is, of dat alleen bepaalde soorten voedselveilig zijn.

  • Manon

   Manon

   2-3-2018 08:50:06 | Reply

   Oef, dat durf ik ook niet zo te zeggen, misschien dat iemand anders dat weet. Wij letten bij dit type producten natuurlijk altijd op of het voedselveilig is, maar ik weet bijvoorbeeld niet of een luiertje of matrasonderlegger met pul dat ook zou zijn. Groetjes, Manon

 • Jaimy

  Jaimy

  11-4-2018 23:35:40 | Reply

  Ik heb vandaag een speciekuip gekocht als badje voor mijn dochter omdat het babybadje nu echt te klein is. Er staat dat het gemaakt is van recycled plastic, kunststof, Polyethyleen (PE). Zou dit veilig zijn? De bak is erg hard.

  • Manon

   Manon

   12-4-2018 09:33:06 | Reply

   Hai! Dat is echt prima als badje, wat leuk en handig!! Groeten, Manon

 • C1987

  C1987

  9-5-2018 10:12:35 | Reply

  Ik zie net dat de badjes van powerpool, volgens jullie zwembadjesblog vrij van pvc en weekmakers, weer te koop is online!

  • Sanne

   Sanne

   31-7-2018 22:02:54 | Reply

   Op welke site is de Powerpool nu te koop?

 • Henriette

  Henriette

  1-8-2018 11:54:11 | Reply

  De Powerpool zwembad (verschillende maten) staat op https://www.buitenspeelgoed-winkel.nl/product/powerpool-big/
  Ik heb hem zelf in de kleinste maat. Maar de kinderen hebben de glijbaan erin gezet. Nu gaatjes in de bodem. Ik wil graag de grotere nu kopen. Maar ik vind het zo zonde van het water en het is veel werk het leeghalen (ik doe het met de gieter dan hebben de planten er nog wat aan, maar zit ook een stop op). Ik merk dat ik eigenlijk elke dag nieuw water erin moet doen. Of soms om de dag als ik hem s'nachts heb afgedekt met een stuk textiel. Heeft iemand nog een tip hoe ik langer met het water kan doen?

  • Sanne

   Sanne

   1-8-2018 17:41:37 | Reply

   Dankje Henriette,
   Ik vind die site er dus wel heel onbetrouwbaar uitzien. Nergens bv contact informatie, klantenservice, leveringsvoorwaarden etc.
   En er staat ook niet bij van wat voor materiaal het gemaakt is. Weet iemand dat?

   • Sanne

    Sanne

    1-8-2018 17:42:37 | Reply

    Kun je de gaatjes niet plakken? Zonde om hem weg te gooien om de gaatjes...

    • Henriette

     Henriette

     2-8-2018 12:51:19 | Reply

     O ja ik zie het nu ook pas. idd rare site. Misschien nog even verder zoeken? Ik wilde hem zowiezo idd nog eerst proberen te plakken. En volgend jaar misschien voor de grote gaan.

 • Bryan

  Bryan

  24-10-2018 18:03:23 | Reply

  Ik moest de recyclage codes opzoeken + uitleg en dit is wel een erg interessante en nuttige site
  Ik weet zelfs nu waarover mijn volgende presentatie over zal gaan.
  DIT IS ECHT EEN HEEL GOEDE SITE !!!!!!!

 • Janna

  Janna

  8-12-2018 18:15:20 | Reply

  Hi Manon,

  Ik zag al iets voorbijkomen over een veilig zwembadje van PE. Kan ik er dan vanuit gaan dat een kunstkerstboom volledig van PE veilig is?

  Lieve groet!

  • Manon

   Manon

   10-12-2018 13:18:04 | Reply

   Hoi, ik zou zo'n kerstboom wel aandurven in ieder geval. Fijne dagen! Groetjes, Manon

 • Miriam

  Miriam

  13-2-2019 20:51:52 | Reply

  Hoi Manon, ik ben al enige tijd bezig met het opletten bij gebruik van plastic zo ook voor mijn dochtertje. Ik gebruik aardewerk, glas en Bamboo bakjes/bekertjes ipv plastic. Wanneer ik een potje babyvoeding opwarm wil ik dit liever niet in plastic opwarmen in de magnetron en dacht dat op de au bain Marie manier in het potje (glas) zelf een goed idee was. Nu een hele tijd later bedenk ik mij dat er een plastic wikkel omheen zit en ik kan mij wel voor de kop slaan dat ik daar nu pas aan denk. Denk je dat dit kwaad kan/heeft gedaan. Groetjes

  • Manon

   Manon

   13-2-2019 21:03:24 | Reply

   Hoi, die wikkel gaat zeker niet door het glas heen dus helemaal geen probleem. Glas en aardewerk is super en veel beter dan plastic en eigenlijk ook dan bamboevezel. Bamboevezelservies heeft altijd toch een bindmiddel nodig en dat is meestal niet zo eco als de bamboevezeltjes zelf. Groetjes, Manon

 • Miriam

  Miriam

  13-2-2019 22:04:28 | Reply

  Bedankt voor de snelle reactie! Stelt mij zeker gerust, was toch wat bang aangezien het plastic door het hete water verhit wordt.. maar heel fijn om dit te weten. Ook bedankt voor de tip over het bamboeservies!

  Groetjes Miriam

 • Loes

  Loes

  21-2-2019 12:27:39 | Reply

  Hallo!

  Weet iemand hoe het zit met stuiterballen? Zijn die giftig? Of zijn er natuurrubberen varianten?

  • Manon

   Manon

   21-2-2019 17:47:03 | Reply

   Hoi, ik ken wel stuiterballen van natuurrubberen elastiekjes, dat wordt dan zo'n bolletje. Ik denk niet dat die net zo lekker stuiteren als die 'gewone'. Misschien een keer bij een merk navragen waar het van gemaakt is? Dan kunnen wij even meedenken als we het materiaal weten. Groetjes Manon

 • Yves

  Yves

  27-3-2019 13:36:19 | Reply

  Hoi Manon,

  Ik heb een vraagje over bio-plastic. De bio-PET en bio-PE en in de toekomst de bio-PP kunnen gewoon met de mainstream recycling van desbetreffende stromen, maar valt dit type plastic nou onder de "Other"-stroom (7) of onder de PET, PE of PP-stroom (1,2,5)?

  Groetjes,
  Yves

 • yaqine

  yaqine

  3-4-2019 21:42:05 | Reply

  Het is geweldig!!Mijn huiswerk was in een klap gedaan door dit.

 • Romana

  Romana

  4-6-2019 11:48:48 | Reply

  Hoi Manon,

  Ik wil graag een vershoudmat voor in de groentela van de koelkast kopen. Deze is gemaakt van vormstabiel PU-schuim. Is deze hiervoor geschikt of heb jij een ander/beter advies?
  Bedankt voor alle informatie is dit blog. Is echt super!

  Groetjes Irma

  • Manon

   Manon

   4-6-2019 15:50:23 | Reply

   Hoi Irma, ik ben er geen fan van maar heb ook geen alternatief, ik gebruik gewoon niets :) Zie hier voor een uitgebreide toelichting: https://blog.greenjump.nl/post/2015/01/27/Meer-dan-plastic-nummer-1-7.aspx  Groetjes, Manon

 • Bernard

  Bernard

  11-7-2019 08:38:39 | Reply

  Op het werk hebben we alleen maar water uit een vat waar nummer 7 “pc” (polycarbonaat) opstaat.
  Je tapt het in een plastic beker waar nummer 6 opstaat.
  We drinken er al jaren uit...

 • Ko

  Ko

  13-11-2019 14:16:37 | Reply

  Kunt u aangeven waar PMMA/acryl onder valt?

  • Manon

   Manon

   14-11-2019 10:50:43 | Reply

   Beste Ko, bedoel je als plexiglas? Of als toepassing in & aan het lichaam? Groeten, Manon

 • Snellerakker

  Snellerakker

  21-10-2020 11:57:11 | Reply

  Welk soort plastic is een tabakspak

 • Snellerakker

  Snellerakker

  21-10-2020 11:57:40 | Reply

  Welk soort plastic is een tabakspak

 • Anika

  Anika

  8-5-2021 23:38:19 | Reply

  Mijn man die zeer geïnfecteerd was met darmkanker met metas naar andere delen van het lichaam, hij werd zelfs 6 maanden gezien. Wonen voor het gezin was een hel met verdriet in het hart, maar vandaag vertel ik de wereld dat cannabisolie mijn man redde van het uitsterven. Hij leeft nog steeds en we zijn in de 10e maand. God is zo geweldig. Dankzij Dr. Alex James die de hennepolie heeft verkocht aan ons die we gebruikten bij het genezen van de ziekte van mijn man. Nogmaals, ik wil Dr. Alex James bedanken voor zijn prachtige hennepolie We zijn nu blij om mijn man levend, sterk en gezond te hebben. Je kunt ook contact opnemen met Dr. Alex James om een bestelling te plaatsen als je cannabisolie op zijn e-mail nodig hebt: (dr.alexjamesvetol@gmail.com)

 • Marie

  Marie

  27-5-2021 12:44:35 | Reply

  Bedankt voor het delen van deze info over plastic en soorten verpakkingsmateriaal. Ik gebruik zelf graag wikkelfolie om mijn grote zendingen goed te verpakken. Gelukkig zijn er veel duurzame alternatieven tegenwoordig. Ook het hergebruiken van materiaal is iets wat ik al langer doe. https://www.bsverpakkingen.nl/

 • Carlijn

  Carlijn

  18-11-2021 08:09:01 | Reply

  Ik heb een aantal drinkbekers aangeschaft waarvan de producent zegt dat het materiaal 'Recyclon' heet. Het is code 7. Weet iemand wat dit is en of dit veilig is?
  Ook vraag ik me af wat er bekend is over het materiaal Tritan copolyester. Dankjulliewel.  

 • virginie

  virginie

  23-6-2023 16:25:30 | Reply

  Beste, heel interessant. Is LDPE ook veilig als drinkbus? Bedankt!

  • Manon

   Manon

   23-6-2023 16:31:33 | Reply

   Hoi! Wij zouden plastic eigenlijk nooit aanraden als materiaal voor een drinkfles die je regelmatig gebruikt. Het blijft toch plastic en als de zon er bijvoorbeeld een tijdje opstaat of de fles ligt in de auto dan is dat toch een risico. Voor heel af en toe natuurlijk geen ramp. Groetjes, Manon

 • Angelique

  Angelique

  13-1-2024 17:53:20 | Reply

  Onder mijn shampoofles van attitude babyshampoo staat in het diehoekje het cijfer 2 HDPE. Dat is dan de informatie waar het van gemaakt is en het soort plastic materiaal toch? Maar er staat vaak rechts of links onder vaak nog een cijfer die iets groter is qua lettergrootte dan die in de driehoek. Het cijfer op deze fles rechts onder (die los staat van het cijfer in de driehoek) is bij deze fles het cijfer 5. Wat betekent dit?
  Met vriendelijke groet,
  Angelique

  • Manon

   Manon

   22-1-2024 09:42:38 | Reply

   Hoi, duurde even want ik moest het even uitzoeken. Ik heb reactie vanuit ATTITUDE ontvangen. Dit cijfer dat onder op de flessen is gedrukt, is een intern identificatienummer om de traceerbaarheid van de productie te behouden. Groetjes, Manon

Pingbacks and trackbacks (7)+

Loading