Schoolbeker RVS in plaats van plastic lekt niet

Klean-Day1-Boulder-0451

De schoolbeker van Lana, ik krijg de laatste tijd zoveel vragen over haar schoolbeker dat ik er een blog aan ga wijden :-).

Lana gebruikt nu een jaar haar rvs schoolbeker en ik ben nog steeds erg tevreden.

Lekvrije schoolbeker

standaarddop Toen ik de schoolbeker van Lana ging uitkiezen, was ik vooral bezig met het materiaal, ik wilde geen plastic. Na een jaar naar school ben ik er achter dat het geweldig is dat haar schoolbeker nooit lekt! Ik hoor de moeders om me heen altijd klagen over niet lekvrije schoolbekers en na het zien van de natte tassen van vriendjes en vriendinnetjes snap ik ook waarom. Om over de drama’s van natte knutselwerkjes maar niet te spreken.

Sportdop-30-Klean-Kanteen-ClassicDe schoolbeker van Lana lekt dus niet met haar ringdop.  Ze heeft ook een sportdop en die neemt ze ook vaak mee. De sportdop lekt wel een beetje bij het ventieltje maar haar fles staat gewoon rechtop op school en dat gaat eigenlijk bijna altijd goed. Met de gewone ringdop lekt haar rvs schoolbeker gewoon niet en dus geef ik die vaak mee als ze zelf gaat sjouwen met haar tas.

Zelf open en dicht maken

Lana kan haar schoolbeker zelf open en dicht maken, er is geen ‘klikje’ wat ze moet horen voordat de dop goed zit en ik hoef de dop ‘s ochtends ook niet strak dicht te draaien. Ook heel erg fijn want ik stel me zo voor dat haar juffrouw al genoeg bekers open en dicht moet doen (alhoewel ik ook heel veel weggooipakjes en –flesjes zie op school :-( ).

Schoolbeker gaat niet kapot

We zijn inmiddels een schooljaar verder en de schoolbeker van Lana is gewoon nog heel. Er zitten wat kleine deukjes in, maar dat is niet gek als je bedenkt wat er allemaal met een schoolbeker gebeurt. Ik las pas een test waarin ze een auto over de Klean Kanteen, haar schoolbeker, hadden laten rijden…..de Klean Kanteen bleef heel, dus voor een kind toch lastig kapot maken.

De dop kan niet kapot, het schroefdraad kan niet kapot en de schoolbeker zelf kan ook niet kapot, ideaal!

Geen vieze smaakjes en geurtjes in haar schoolbeker

Ik geef het onmiddellijk toe: ik ben overgevoelig voor geurtjes in een beker. De dop die ik voor Lana op haar schoolbeker gebruik kan gewoon in de vaatwasser en toevallig hebben we de dop net een keer schoongemaakt met soda. De schoolbeker is van rvs en blijft vanzelf al vrij van geurtjes en smaakjes, even afspoelen, afwasborsteltje erin en klaar.

Welke schoolbeker kiest Lana?

Lekdichte Schoolbeker RVS 355 ml Kid Kanteen Klean KanteenLana heeft in het begin als schoolbeker de Klean Kanteen classic meegekregen (zie hier links) en daarna de wijde versie, zie hier rechts. Lana zegt dat het haar niet uitmaakt als ik haar ‘s ochtends vraag welke ze mee wil nemen. Ze heeft ook een blauwe en een roze (beetje overdreven misschien :-))

Vooral voor het overblijven geef ik de Klean Kanteen wide (zie hier rechts zonder dop) mee. Die heeft een grotere opening zoals je op het plaatje kunt zien en drinkt eigenlijk net als een glas. Bij het overblijven krijgen andere kinderen een beker melk en dit lijkt daar dan op.Schoolbeker-Lekdicht-RVS-TKWide-Insulated-Cafe-Cap-355-ml Dit is ook meteen een thermosbeker, het is op haar school best wel warm en dan blijft haar drinken lekker koud tot 12 uur.

Milieu en gezondheid

De oorspronkelijke redenen om te kiezen voor een roestvrijstalen schoolbeker waren het milieu en de gezondheid van Lana. Ik wilde gewoon liever geen plastic, niet nog meer afval op deze wereld en ik wil geen risico lopen op eventuele schadelijke stoffen die uit plastic kunnen lekken.

Gelukkig blijkt in de praktijk dat de schoolbeker ook super goed werkt dus dat is heel fijn, tenslotte neemt ze de bekers toch 5 dagen per week mee naar school.

Verbazing over hoeveelheid afval na pauze

En nu ik toch lekker aan het schrijven ben….ik ben best vaak op school en zie dan de hoeveelheid afval die er is na een kleine pauze van de kleuters. De eerste keer was ik stomverbaasd en daarna vooral verontwaardigd. Vooral de grote hoeveelheid pakjes en plastic flesjes met vruchtensap en yoghurtdrankjes enzo zijn echt shockerend. Ik snap best dat het makkelijk is om ‘s ochtends iets uit de koelkast te pakken en het dan ook niet meer terug te krijgen en dus ook niet af te hoeven wassen……Ik denk dat als er een doorzichtige afvalbak op het schoolplein zou staan waarin ouders het afval van één dag van de hele school zouden kunnen zien, dat iedereen zich kapot zou schrikken.

Ik ga eens kijken of ik de school van Lana kan motiveren voor het ‘Pakje kans’ project waarbij naast het bewust maken van afval,  het verschil tussen kleine pakjes en grote pakken geschonken wordt aan een goed doel.

Reacties (22) -

 • Wendy

  Wendy

  15-7-2010 20:14:54 | Reply

  Ik gebruik de Klean Kanteen nu een aantal weken en ben zeeeeeeeeeeeer te spreken over de kwaliteit. Zoals Manon al schrijft, geen nare luchtjes!! Vaak als ik "vroeger" mijn plastic flesje opende, rook het zo vreemd... ook werd de schroefdraad na verloop van tijd vies en was niet meer schoon te krijgen... Met de Klean Kanteen heb ik daar geen last van. Mijn man en ik hebben allebei een RVS 500 ml. De eerste keer dat ik er koud water (uit de kraan in deed) en mijn man het een uur later ofzo opdronk (hij had niet in de koelkast gestaan), was mijn man zeer verbaasd dat het water zo koel was gebleven. In het verleden heb ik ook gebruik gemaakt van Sigg flessen, maar daarvan ging de verf aan de buitenkant na verloop van tijd bladderen en die begon op een gegeven moment toch een beetje vreemd te ruiken. Ja, de Klean Kanteen is niet goedkoop, maar uiteindelijk bespaar je veel geld aan plastic flesjes, het is gezonder voor jezelf en beter voor het milieu.

 • Mercedes

  Mercedes

  16-7-2010 15:42:59 | Reply

  ZEEEEEEER tevreden over de flessen van klean kanteen!! Ieder gezinslid hier heeft zijn eigen fles en heb ook nog de termofles die mijn man meeneemt voor een bakie koffie onderweg het voordeel van die fles is dat hij lekker compact is. Tja de prijs van aanschaf is in eerst instantie wel duur maar hij blijft daarin tegen wel mooi. Mijn zoontje neemt hem mee naar de peuterspeelzaal en tja van jongetjes van 2 kan je niet verwachten dat ze zuinig met hun bekker zijn laat staan hem niet laten vallen. Bij zijn bekker is er dan ook een heel klein beetje verf af maar nog niet eens deukjes ofzo. Jammer dat ik geen foto kan plaatsen maar dan kunnen jullie zien hoe netjes de flessen blijven ;)
  Dus ben een hele tevreden klant, Mercedes
  ps om meer water te drinken vul ik mijn fles van 500 ml elke keer met gefilterd water en drink hem in een keer op.

  • Goran

   Goran

   16-7-2010 23:33:38 | Reply

   Hoi Mercedes,

   Leuk dat je zo tevreden bent.
   Tip voor moeders met kleine slopertjes is om te kiezen voor de ongelakte RVS kleurige drinkbekertjes, of anders voor een neoprees hoes, deze is niet alleen goed voor isolatie, maar ook bescherming.

   Persoonlijk vindt ik de RVS kleurige in het echt veel mooier als op de foto, omdat het geborstelde staal moeilijk te fotograveren is, het lijkt veel op het effect van mooie designer RVS waterkokers en broodroosters.

   Bij mij zelf is de klean kanteen helemaal een dagelijks ding geworden.
   Weggaan is sleutels, portomonee en klean kanteen zoeken.


 • Ellen Bick

  Ellen Bick

  3-8-2010 17:20:45 | Reply

  Nog een tip voor ouders die 's ochtends liever met gemak iets uit de koelkast pakken: doe het drinken er de avond van tevoren al in. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van veel drinken.
  Je kunt ook het brood van tevoren smeren, maar dat vind ik niet zo lekker.
  Wel gaat het prima een plak koek in een bakje te doen, kleine tomaatje. enz.

  Groet,
  Ellen

 • Maria

  Maria

  22-8-2010 14:50:37 | Reply

  Jarenlang vond ik dat ik best milieubewust bezig was. Na een boel nare ervaringen met bidons had ik besloten flesjes sportdrank te gaan hergebruiken. Elke 2 maanden kocht ik 5 flesjes sportdrank die elke dag nagevuld en afgewassen werden. Hoeveel mensen kopen niet elke dag een flesje water o.i.d. of zelfs meerdere die ze vervolgens weggooiden ? Dit kon echter maar met 1 merk omdat de rest een heet sopje niet overleefden. De laatste tijd werden mijn flesjes ook steeds dunner waardoor ze steeds vaker als een verwrongen hoopje plastic uit mijn sopje kwamen. Tijd voor een alternatief !

  Met de nare ervaringen van de bidons in mijn achterhoofd begon de zoektocht en kwam ik op de site van GreenJump. In eerste instantie schrok ik ook van de prijs echter mijn nagevulde flesjes sportdrank waren veel duurder. Elke 6 maanden 5 flesjes sportdrank kostte meer dan 35 euro per jaar.

  Eigenlijk valt de prijs van de Klean Kanteen dus best mee. Voor de 35 euro die ik het komende jaar uit zou geven aan sportdrankflesjes heb ik een Klean Kanteen  plus neopreen hoes. Met het geld dat ik uitspaar kan ik elk jaar een nieuwe Klean Kanteen kopen. Gezien de kwaliteit lijkt me dat niet echt nodig.  

  Ik heb in mijn woonplaats nog nooit iemand gezien met een Klean Kanteen en hoop dat daar snel verandering in komt. Hoe mooi zou het zijn om geen bergen plastic flesjes meer te hebben maar gewoon iedereen een Klean Kanteen.
  Voor mij is het een wereldfles. Hij drinkt lekker, is makkelijk schoon te maken, veilig, voor iedere gelegenheid is er een dop. Voor mij niets anders meer dan de Klean Kanteen. Voor de hygiene elk jaar een nieuwe dop en je kan weer een jaar vooruit.  

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   22-8-2010 19:19:05 | Reply

   Wat een leuke, enthousiaste reactie! Ben zelf ook nog steeds superblij met de mijne (nog steeds mijn eerste trouwens ook)

   Groetjes, Manon

 • Manuela

  Manuela

  22-9-2010 12:50:41 | Reply

  Ik ben erg benieuwd of dat project al wat voeten in aarde gekregen heeft?
  groetjes,
  Manuela

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   23-9-2010 08:30:01 | Reply

   School is op dit moment bezig met een project over afval en het schema is vrij vol begreep ik. Het blijft een leuk project.

 • Jannie

  Jannie

  4-11-2010 10:55:32 | Reply

  De dranken blijven 12 uur koel in de thermosbeker, schrijf je. Blijven warme dranken ook net zo lang warm?

  • Jessica

   Jessica

   10-8-2015 15:31:01 | Reply

   Ja, warme dranken blijven ook lang warm.
   Als ik thee meeneem in mijn thermosbeker van clean kanteen doe ik er een beetje koud water in. Anders is hij veel te heet om te drinken.

 • alexandra hendrikx

  alexandra hendrikx

  12-1-2011 22:05:35 | Reply

  Nu zou ik persoonlijk nog graag zien dat de Kanteen in Europa wordt gemaakt ;-)

  • Goran

   Goran

   12-1-2011 22:40:12 | Reply

   Indien je een keuze hebt dan liever producten uit de regio, afhankelijk van product kan dat in het dorp, in Nederland, in Duitsland of België of zelfs in Europa zijn.
   Helemaal mee eens, zijn we helemaal voor. Maar als je dan een goed product hebt dat wereldwijd verkocht wordt dan is het niet altijd handiger of zelfs meer eco om ook in Europa een fabriek te bouwen. Een fabriek bouwen heeft ook een enorme footprint.

   Alles dubbel doen in twee landen heeft ook weer efficiëntie nadelen, en verspilling is geld en ook minder groen. China is natuurlijk ook goedkoper al moet je wel zorgen voor juiste arbeidsomstandigheden, maar dat doet Klean Kanteen.

   Klean Kanteen doet trouwens aan groene energie en compensatie van CO2.
   Je bespaart door een Klean Kanteen ook nog een hoop vervoer door al die bronwater flessen die niet meer vanuit het buitenland naar NL moeten, om maar niet te spreken over de PET fles zelf.

 • Iris Wortman

  Iris Wortman

  13-4-2011 09:10:27 | Reply

  Hallo Manon,

  Leuk, zoveel positieve reacties op de Klean Kanteen flessen. Ikzelf ben ook zeer tevreden. We hebben er allemaal een en die gaat overal mee naar toe!
  Het geeft wel te denken hoeveel plastic we nou met zijn allen gebruiken.
  Zouden we nog zonder kunnen?
  gr Iris

 • Eco Guy

  Eco Guy

  21-5-2011 14:40:12 | Reply

  Zo'n RVS beker lijkt me ideaal, maar op Wikipedia las ik het volgende: "Roestvast staal, ook RVS of inox genoemd en in de volksmond beter bekend als roestvrij staal, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof.".

  Dus, als ik het goed begrijp zit er NIKKEL (!) in RVS?! Dat kan toch nooit gezond zijn?!

 • Inge

  Inge

  22-5-2011 15:26:53 | Reply

  Kun je dan in zo'n RVS beker wel limonade doen? Of gaan er dan toch deeltjes van ijzer, chroom etc lekken?

 • Lucie

  Lucie

  4-6-2011 10:24:24 | Reply

  Ik gebruik ook de CleanKanteen, zowel voor m'n dochter als voor mezelf. M'n minder milieubewuste vriendinnen hebben ook uiteindelijk voor CK gekozen; ja, de leuke kleurtjes maken veel goed ook bij mensen die zweren bij plastic.
  By the way, m'n dochter gooit graag dingen naar buiten als ze in de bakfiets zit en zo een keer ook haar flesje. Ben er met de (3 wielen)bakfiets overheen gereden en de fles is nog steeds helemaal gaaf. Alleen het dopje is wat beschadigd, maar nog steeds lekvrij en goed werkend.

  • Ria

   Ria

   4-6-2011 10:56:31 | Reply

   Dan heb je mazzel gehad, de fles is gevallen en overreden. In één van mijn flessen zitten al 2 butsen van het vallen. Gewoon van het aanrecht of tafel op de grond. Nota bene met de neopreen hoes eromheen.

 • Femke

  Femke

  26-6-2011 21:08:50 | Reply

  De klean Kanteen is het prettigste product dat ik de afgelopen jaren voor mijn kids heb gekocht! De plastic bekers vond ik vies ruiken, slecht schoon te krijgen en ze lekten altijd wel wat. Van al deze problemen was ik in 1 keer af door de aanschaf van de Klean Kanteen! En ze gaan nu al 2 jaar mee... Tip: koop de niet geverfde, want door meeslepen in de schooltasjes en de vaatwasser gaat de lak er langzaam af.

 • GlenM

  GlenM

  7-10-2015 00:49:12 | Reply

  Ik mis een reactie op de vragen over het aandeel nikkel in RVS... hoe zit dat, is het schadelijk?

  • Goran

   Goran

   7-10-2015 09:41:46 | Reply

   We weten bij staal precies wat er in zit, geen bpa, weekmakers of andere gekke stoffen.
   Er zit alleen ijzer, chromium en nikkel in, die laatste al helemaal weinig.
   De eerste twee zijn zelfs essentiele mineralen die je lichaam nodig heeft.

   Klean kanteen heeft test laten uitvoeren en de nikkel hoeveelheid was niet meetbaar in het water dat een tijd in de flessen had gestaan.

   Nu kan bij RVS ijzer en chromium in minerale vorm in zeer minimale hoeveelheden vrijkomen.

   maar van ijzer mogen we veel hebben.
   http://www.livestrong.com/article/457852-how-high-of-a-dosage-can-you-go-on-iron/
   lees ook de symtomen als je wel te veel zou nemen.

   ook voor chromium:
   No Established Limit
   http://www.livestrong.com/article/482915-maximum-dosage-of-chromium/

   There is little or no scientific evidence that chromium (III) poses any health risk, whether obtained from food or supplemental sources, and some people have safely taken the mineral in doses as high as 1,000 micrograms per day for extended periods of time,
   Problemen zijn alleen te verwachten bij langdurige en overmatige inname (pillen). Dat zijn niet de hoeveelheden die je met drinken uit rvs binnen kunt krijgen.


   Als je een allergie hebt zijn de stoffen die het betreft altijd lastig of zelfs gevaarlijk.
   Ik moet bijvoorbeeld oppassen met bloemen(hooikoorst is een allergische reactie), maar dat wil niet zeggen dat bloemen zelf nu zo gevaarlijk zijn.

   Zelfs mensen met nikkel allergie kunnen uit goede kwaliteit RVS drinken en eten, maar je hebt altijd uitzonderingen, dat merk je snel genoeg als je allergisch bent en dan stop je gewoon.

   Er bestaan 57 verschillende soorten RVS, die meer of minder geschikt zijn voor voedsel.
   De Klean Kanteen is van zeer goede kwaliteit.

   Kortom ik denk niet dat je je zorgen hoeft te maken,
   Je pannen waar je al jaren in kookt en eet zijn overigens ook van RVS.
   Alle melk (en wijn) die je ooit gedronken hebt heeft in RVS gezeten.

   Glas en RVS zijn voor ons de veiligste materialen voor voedsel en drank.

 • GlenM

  GlenM

  7-10-2015 14:33:57 | Reply

  Bedankt voor je reactie! Het viel me op dat er op die vragen over RVS destijds geen antwoord was gegeven, vandaar. ;)

  • Manon

   Manon

   7-10-2015 20:17:42 | Reply

   Dat is heel fijn dat je ons herinnert want eigenlijk zijn we vrij strikt en snel altijd met antwoorden. Niks is fijner dan interactie op je blog dus we willen zeker niet 'niet antwoorden'. Groetjes, Manon

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading