Kraanwater versus mineraal- en bronwater in een fles

PetFlesBijna iedereen drinkt water, elke dag weer. Steeds vaker komt water wat we drinken uit waterflessen en flesjes. Nederlanders drinken tegenwoordig drie keer zoveel water uit plastic flesjes als vijftien jaar geleden. In totaal 1 miljoen liter per dag. Overal zie je ze terug komen, op je werk, in de stad en bij de sportschool. Ziet er zo op het 1e gezicht best gezond uit zou je denken.

Is het drinken van bronwater nu eigenlijk gezonder en wat betekent het drinken van water uit een flesje voor het milieu?

Al deze waterflesjes belanden op onze steeds groter wordende mondiale afvalberg! Terwijl de oplossing zo voor de hand ligt: kraanwater!

Het zelf vullen van een glas als je ergens bent of een beker voor onderweg (zoals bijvoorbeeld de Klean Kanteen van rvs of de Retap van glas) met kraanwater is zo gedaan. En als je kraanwater niet zo lekker vindt, dan kun je een filter gebruiken zoals die van Brita dan is een eventueel vervelende bijsmaak ook weg.

Kwaliteit kraanwater versus water in fles

Het kraanwater in Nederland is van een uitstekende kwaliteit. Water uit de kraan wordt beter getest en gecontroleerd dan bron- of mineraalwater uit flessen of een flesje.

Daarnaast is kraanwater een stuk verser, het komt meestal uit een bron bij je in de buurt en hoeft daarom niet lang opgeslagen te worden en ver te worden getransporteerd.

Leidingwater mag geen risico opleveren voor de volksgezondheid. Daarom wordt het uitgebreid getest en gecontroleerd. De normen en specifieke eisen voor drink- en warm tapwater zijn vast gelegd in de waterleidingwet en in het waterleidingsbesluit. Deze zijn vastgesteld mede op advies van de WHO en de Gezondheidsraad door het ministerie van VROM.

Nergens anders in de wereld is het kraanwater zo goed van smaak en van uitstekende kwaliteit als in de meeste West-Europese landen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verbaast zich dan ook dat alsnog veel West-Europeanen de voorkeur geven aan gebotteld water: “In West-Europa is flessenwater meestal niet beter, en soms zelfs slechter van kwaliteit dan leidingwater.”

Flessenwater is dus niet beter of gezonder dan kraanwater. Toch smaakt het soms wel anders. Of toch niet? De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water. De naam is wel heel slim bedacht Bar-Le-Duc is namelijk gewoon het Franse woord voor Utrecht.

Mineraalwater is niet gezonder dan drinkwater uit de kraan.

Bij het drinken van mineraalwater wordt het idee gewekt dat het gezonder is om die extra mineralen binnen te krijgen. In flessen gebotteld mineraalwater kunnen soms minerale zouten zitten, die je niet in dezelfde hoeveelheid in kraanwater vindt. Als je gevarieerd eet krijg je voldoende mineralen binnen. Het is dus echt niet nodig om hier voor mineraalwater te drinken. Dat wat je teveel binnen krijgt plas je er trouwens gewoon weer uit. Beetje zonde om daarvoor een flesje mineraalwater te kopen.

Zelf je plastic waterflesje hervullen?

Water zelf tappen uit je kraan is goedkoper, gezond en een stuk minder milieubelastend.

Gelukkig zijn steeds meer Nederlanders zich daarvan bewust en kiezen ervoor om water uit de kraan te drinken. Het hervullen van een plastic waterflesje is alleen niet zo verstandig, ze zijn niet gemaakt voor hergebruik en het is zeer onhygiënisch.

De NFI deed onderzoek naar aanleiding van eerder onderzoek door microbioloog Rijkelt Beumer, verbonden aan de Universiteit Wageningen. In opdracht van het consumenten programma Kassa toonde hij vorig jaar aan dat het hervullen van flesjes erg onhygiënisch is. “De kwaliteit van het water stond gelijk aan slootwater”, vertelt Beumer. Na elke slok blijven er voedselresten en speeksel achter in het flesje. Er zouden daarnaast ook vooral darmbacteriën in de zelf gevulde flesjes voorkomen. “Er zitten meer bacteriën in hervulde flesjes water dan er in bedorven voedsel zitten”, stelt Beumer. Je wordt daar niet snel ziek van omdat het je eigen bacteriën zijn, maar een fris idee is het allerminst. Daarnaast is het ook zonde van de goede kwaliteit kraanwater die teniet wordt gedaan als je een vies flesje opnieuw vult.

Flesjes goed afwassen dus! Er zijn trouwens milieuvriendelijkere alternatieven die ook nog eens een stuk makkelijker schoon te maken zijn. De rvs flessen van Klean Kanteen bijvoorbeeld hebben een grote opening (waar zelfs je afwasborstel in kan),afgeronde hoekjes zodat er geen bacteriën kunnen blijven zitten in randjes en zijn heel glad van binnen zodat je ze eenvoudig uitspoelt. De ongekleurde kun je zelfs gewoon in de vaatwasser doen, de gekleurde kun je beter met de hand afwassen dan blijven ze langer mooi.

overzicht

Reacties (39) -

 • Parker

  Parker

  25-7-2010 01:33:10 | Reply

  Dit artikel is een groot kul verhaal, denk je nou echt dat ik ga knoeien met Brita filters ? Doe mij maar een fles Vital van 40 cent.

  • Goran

   Goran

   1-8-2010 23:28:33 | Reply

   Parker,

   Wij drinken hier met zijn allen 4 liter water per dag, dat is 28 liter per week, dat zijn 19 flessen spa blauw.
   Ik stel voor dat ik met jou boodschappen ga doen op zaterdag, kunnen we zien wat meer moeite is, sjouwen met 19 flessen en daarna nog de logistiek en opslag van de statiegeld flessen, of één keer per maand "knoeien" met een Brita filter.

 • WeTapWater

  WeTapWater

  9-8-2010 10:13:30 | Reply

  WeTapWater vindt dat er ook in de horeca meer kraanwater i.p.v. bronwater gedronken moet worden. (Zie http://www.wetapwater voor onze actie). Desnoods tegen betaling. Het zou daarom goed zijn om kraanwater op de kaart te zetten, zodat het voor de consument duidelijkheid is dat je ook kraanwater kunt bestellen, naast je wijn, bier of i.p.v. je glaasje Spa. Vergelijk het met het bestellen van een mandje brood. Soms is het 'gratis' en soms niet.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   9-8-2010 10:25:02 | Reply

   Helemaal mee eens. Commercieel gezien zou het een optie kunnen zijn om het water te filteren voor het aan klanten te schenken, hiermee haal je eventuele smaakjes weg (die ik persoonlijk nog steeds vaak niet zo lekker vind in Rotterdam bijvoorbeeld).

  • Harrie Smits

   Harrie Smits

   3-10-2011 13:55:36 | Reply

   Hoezo EVENTUEEL tegen betaling. De horecaondernemer moet zijn marge toch halen. Je gebruikt toch zijn hele infra voor je recreatief moment.
   Stel flesje inkoop 0,40 verkoop 2,40 dan zou een glas kraanwater dus 2,00 doen. Zelfde hoeveelheid werk, afwas, personeel etc.
   Zou dat acceptabel zijn ?

 • WeTapWater

  WeTapWater

  9-8-2010 10:40:09 | Reply

  De smaak van kraanwater verschilt idd per regio. In Rotterdam vind ik de smaak ook  minder. Heb het idee dat het alleen in de regio Rotterdam wat minder smaakt, maar in de rest van NL ok is. Een  filter is dan een uitstekende oplossing.  

  • Goran

   Goran

   10-8-2010 09:40:32 | Reply

   Hoi,

   Ik heb op jullie website zitten kijken, goed initiatief.
   Ik zag wel wat foutjes, maar de link  "laat het ons dan weten" op de over ons pagina doet het ook niet. Dan maar hier.

   Bij "over water" onder gezondheid staat:
   "Flessenwater heeft doorgaans een uiterste verkoopdatum van zes maanden na productie. Al die tijd kan het water schadelijke stoffen zoals bpa en pcb’s opnemen uit de plastic verpakking."

   PCB zijn zeer giftig, kankerverwekkend en sinds 1985 verboden, dus dat zit niet in spa blauw flessen. Wat BPA betreft dit zit niet in de PET fles, wel in de grote waterflessen van waterkoelers.

   • WeTapWater

    WeTapWater

    28-8-2010 23:30:21 | Reply

    Hi, Bedankt voor je opmerking. Ik heb de link aangepast.

 • ROlf vd Graaff

  ROlf vd Graaff

  11-8-2010 08:50:38 | Reply

  Hoi Manon,

  lees toevallig vanmorgen deze berichten.
  Ik sta volledig achter het gebruik van kraanwater versus de verspilling van grondstoffen via wegwerlflessen en vervuiling van milieu hierdoor.
  Ikzelf zit laatste tijd veel te denken over oa JointhePipe, waar wij als luctvracht en express bedrijf mee te maken hebben.
  Een goed initiatief.

  gr ROlf

 • Jacobijn

  Jacobijn

  16-8-2010 21:48:18 | Reply

  Het Brita-filter is van plastic, waarin allemaal kleine korreltjes zitten die het water zuiveren.
  Ik ben een tijd geleden gestopt met het drinken van water uit het Brita-filter, omdat ik had gelezen dat plastic ongezonde stoffen af kan geven aan water.
  Kan iemand met zekerheid zeggen dat het Brita-filter dit niet doet?

  Groet, Jacobijn

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   16-8-2010 22:04:01 | Reply

   Ik heb het nagevraagd bij Brita en was voldoende gerustgesteld door onderstaand antwoord. PP staat voor polypropeen en dat is een veilige soort plastic :

   Met BRITA Waterfilters kunt u de kwaliteit van kraanwater optimaliseren, vooral voor de bereiding van warme dranken en voedsel. Van warme dranken die zijn bereid met BRITA gefilterd water, komt het aroma volledig tot zijn recht. Bovendien krijgen apparaten die water verhitten niet zo snel last van aanslag als u gefilterd water gebruikt.i De voordelen van het originele BRITA Waterfilter zijn:

   *  Carbonaathardheid (kalkaanslag) van kraanwater wordt gereduceerd.
   *  Het percentage vrij en gecombineerd chloor wordt gereduceerd.
   *  Het percentage lood of koper van kraanwater dat het gevolg kan zijn van bepaalde typen huishoudinstallaties wordt gereduceerd.

   Het filtermateriaal in BRITA filterpatronen bevat een mengsel van ionenwisselaars en actieve koolstof dat is getest op voedselkwaliteit.ii De gebruikte ionenwisselaar reduceert de carbonaathardheid (kalkaanslag) en de hoeveelheid zware metalen, zoals koper en lood, die aanwezig kunnen zijn in bepaalde huishoudinstallaties.iii De actieve kool verwijdert eventueel aanwezige substanties die de smaak aantasten, zoals chloor en chloorverbindingen.iv Een speciale behandeling van de filterinhoud met zilver beperkt de verspreiding van bacteriën.v

   BRITA producten moeten voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Deze kwaliteit, die voldoet aan actuele technologienormen, wordt gegarandeerd door een groot aantal interne en externe testcriteria. Zelfs de natuurlijke grondstoffen die worden gebruikt om onze filtersystemen te produceren, worden regelmatig getest in onze laboratoria. Tijdens het productieproces worden regelmatig kwaliteitscontroles uitgevoerd.

   Alle BRITA Waterfilterkannen zijn gemaakt van SAN / ABS (pot en trechter), een aantal deksels en het patroon zijn gemaakt van PP. Geen van beide materialen bevatten bisfenol A of ftalaten.

   Alle BRITA materialen hebben een gecertificeerde Food Grade Quality (voedselkwaliteit) en voldoen aan de bijbehorende positieve lijsten voor plastic bij contact tussen voedsel en water. Tot de tests behoren migratietests die zijn afgestemd op de toepasselijke wetgeving. Er vindt dus geen migratie van verboden/gevaarlijke substanties plaats boven de limietwaarden die zijn vastgelegd in deze wetgeving. Bij BRITA Waterfilterkannen en -patronen komen geen bisfenol A en ftalaten vrij.

   BRITA laat naast de interne kwaliteitscontroles extra externe tests uitvoeren. De bekende, onafhankelijke technische inspectie-instantie TÜVvi controleert continu de kwaliteit van BRITA producten. TÜV bevestigt regelmatig officieel de onberispelijke voedselkwaliteit van BRITA Waterfilters.vii

 • GJ

  GJ

  25-6-2012 15:39:24 | Reply

  Nederlands leidingwater wordt idd goed gecontroleerd [b]op vooraf vastgestelde 'ziekmaker'[/b]: "Er mag niet meer dan zoveel van dat spul in het water zitten".
  Helaas wordt er ook op heel veel zaken niet gecontroleerd en die zitten dus gewoon in leidingwater (denk aan hormonen, medicijnen/chemokuren). Dit soort (in water oplosbare) stoffen wordt veelal niet gecontroleerd.
  De meeste filters halen dat er niet uit. Je zult dan een apparaat moet hebben dat 'omgekeerde osmose' toepast op je water. Dan weet je zeker dat je leidingwater echt alleen no maar pure H2O bevat.

  Let wel: Ik ben geen voorstander van fleswater (om eerder in deze thread genoemde redenen), maar het alleen maar gebruiken van een filter helpt slechts gedeeltelijk.

  • Goran

   Goran

   26-6-2012 01:15:01 | Reply

   Ik heb begrepen dat de hoeveelheid die nu aangetroffen wordt vooral voor de toekomst zorgwekkend kan zijn maar nu nog niet alarmerend is.
   http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/703719016.html
   Zeker wel iets om scherp op te blijven, nooit wegspoelen en beter afbreekbaar laten zijn die toekomstige medicijnen.

   Alle andere alternatieven zijn erger, mooi "puur" bronwater wordt op veel minder zaken getest en de milieuvervuiling en fijnstof uitstoot van al die vrachtwagens die het rondrijden hebben duidelijk aantoonbare gevolgen voor onze gezondheid.

   Echt puur water drinken is ook ongezond. Ons lichaam is gewend aan water waar noodzakelijke mineralen in zitten.


 • BDC

  BDC

  26-8-2012 12:45:14 | Reply

  Zonet even de analyse van ons kraanwater hier bekeken (Oost-Vlaanderen, België)... ik bedank er toch voor.

  Fluoride: aanwezig!

  Zal ik wel m'n best doen om fluor-vrij te leven. Het zit gewoon in ons "drinkwater". Je kan er niet aan ontkomen... ik word hier  zo boos van.
  Omgekeerde osmose is inderdaad een oplossing. En sowieso koop ik zo'n omgekeerde-osmose-filter als we onze keuken vernieuwen.

 • Gijzzz

  Gijzzz

  10-9-2012 22:41:25 | Reply

  Allemaal bangmakerij.
  Water drink je gewoon uit een kraan en een beetje vervuiling is helemaal niet erg voor een mens, Hygiene is een woord dat pas de laatste 100 jaar bestaat. Uw ouders gingen vroeger 1 maal per week in dezelfde tobbe "met het hele gezin!"Wij mensen zijn het resultaat van eeuwen door de drek en bacterieen rollen en weet je wat? Degene die hier tegen konden overleefde! en u en ik zijn het resultaat. Met bovenstaande bacterievrees doe je al die moeite teniet en maak je van je eigen weerstand een kasplantje.
  Enne toevallig jaren in een P.E.T. Fabriek gewerkt geloof me, dit geeft absoluut chemische vervuiling af aan het voedsel dat je erin stopt, niet erg hoor maar niet miepen dat het gezond is.

  • GJ

   GJ

   11-9-2012 08:15:11 | Reply

   Je moet idd oppassen voor bangmakerij. En ik ben het met je eens dat de angst bacterien overdreven is, want met een gezonde/goede weerstand kun je bacterien wel aan. Sterker: door contact met bacterien wordt je weerstand veerkrachtiger en veelzijdiger.
   Ik ben het ook met je eens dat plastic/PET-flessen stoffen afgeven aan het voedsel dat je er in doet.
   Echter, 100 jaar geleden zaten er nog geen medicijnen, chemokuren en hormonen in ons drinkwater.
   Dus mijn devies blijft: Drink leidingwater dat je hebt gezuiverd met omgekeerde osmose en drink het uit een glazen fles.

 • Joris

  Joris

  9-1-2013 23:23:53 | Reply

  Ik drink al enkele jaren bijna alles uit een osmose installatie, het is lekkerder, zachter en ik krijg geen medicijnresten binnen. Ik ben het er mee eens dat we niet te hygienisch moeten leven maar dat betekend niet dat ik andermans medicijnen hoef te drinken. Er zijn 1800 medicijnen in omloop en er worden er meestal maximaal 33 getest of ze in het drinkwater zitten dus niemand weer wat we precies drinken.
  http://hydrotheek.blogspot.nl/2009/07/steeds-meer-medicijnresten-in.html?m=1
  Ook is er geexperimenteerd met water en fluoride in drinkwater dus wieweet wat ze nu uittesten op ons ;)
  Hoe klein de dosis ook is je drinkt het op. Mineralen haal je genoeg uit groente en als dat het probleem is dan zet je er een mineralen filter op het laatst in ;) je waterkoker blijft schoon, koffie apparaten verkalen niet en ik drink er echt meer door.
  Het beste is om na je osmose nog een vitalisator te zetten om het water weer "levend" te maken.
  Maar je moet toch ergens je grens trekken. Osmose is ook best te betalen en ik sluit ze zelf aan bij vrienden en familie. Dus als je een beetje handig bent zo gefixed. Schoon water en geen gesleep of continu afval, behalve de 3 filters per jaar ;) voor onderweg hervul ik altijd flessen omdat ik kraanwater bijna nergens lekker vind.

  Ik koop ze bij www.helderwater.nl en krijg goede service en evt betaalbare installatie door een monteur. 60 euro per jaar met een monteur of 30 als je filters zelf vervangt (doe ik altijd).

 • Gemma

  Gemma

  4-8-2013 19:39:51 | Reply

  Ennuh, wat vinden jullie van de hype onder met name spiritueel adepten en mensen in de wereld van theater en film, het Kangen water?

  Mij is verteld dat de Japanner die hiermee de wereld tracht te veroveren, wetenschappelijk zeer slecht documenteert en dat zelfs ruiterlijk heeft toegegeven..

  Ondertussen wordt de angst versterkt in alle mogelijke publicaties in de scene van hen, voor zowel kraan als gebottled water...

  Kangenwater is extreem duur...

 • Manon

  Manon

  4-8-2013 21:28:12 | Reply

  Ik weet er zelf onvoldoende van, ben benieuwd naar andere meningen.

 • marian

  marian

  31-8-2013 09:04:49 | Reply

  volgens mij zitten er tegenwoordig foute stoffen in kraanwater, zoals medicijnen , de pil,
  make-up stoffen, deze kunnen er niet uitgehaald worden, dus zo goed is de kwaliteit van kraanwater niet meer

 • GJ

  GJ

  31-8-2013 09:42:56 | Reply

  Marian, Je hebt gelijk, maar het is er wel uit te halen maar dat is te duur.
  Omgekeerde osmose is het toverwoord hier, een volledig natuurlijk proces waarmee je alles uit het water haalt.
  Ik heb thuis een osmose-installatie staan die mijn water filtert. Voor nog geen 400 euro.

  Even zoeken op internet...

 • Ingrid

  Ingrid

  22-10-2013 09:07:09 | Reply

  Met belangstelling gelezen! Toch nog een kleine opmerking: Bar-le-Duc is niet Frans voor Utrecht, maar voor Baarle-Hertog. Tot 1999 stond dààr namelijk de gelijknamige bronwaterfabriek.

  • Manon

   Manon

   27-1-2014 09:32:43 | Reply

   Dank je wel voor de verbetering!

 • David

  David

  30-6-2014 11:08:40 | Reply

  Als ik veel kraanwater drink hier in Nederland, krijg ik maagzuur klachten en soms diaree, maakt niet uit uit welke kraan. Van water zoals SPA blauw krijg ik nergens last van, ik ben dus wel verplicht water uit flessen te kopen.

 • johbo

  johbo

  26-8-2014 11:27:41 | Reply

  Hoe zit het met niet filterbare medicijnen die in ons leidingwater terecht komen?
  Denk aan de exrtreme hoeveelheid antidepressiva die door Nederlanders wordt gebruikt.

 • tim

  tim

  17-2-2015 11:16:47 | Reply

  Ik ben het niet eens met dit artikel kraanwater is lang niet zo gezond als de meeste van ons denken

  hier staat het het e.e.a in beschreven

  http://www.gezondidee.nl/wfs/zuiverwater/zuiver_drinkwater.htm

  Het feit dat er sporen van medicijnen in ons drinkwater zijn gevonden ook in buurlanden zoals een reageerder uit Belgie hier schrijft dat er sporen van fluoride zijn gevonden is al veelzeggend.

  En wat onze voorouders betreft dat was toen een andere generatie toen at men ook reuzel en spek met roogbrood de generaties die daarna zijn gekomen eten ook gene spek/reuzel meer andere lichaamsgesteltheid.

 • Minyun

  Minyun

  27-8-2015 13:31:16 | Reply

  Mooi stuk!
  Kraanwater bevat hoge concentratie floride( zeer slecht voor de gezondheid,  kanker verwekkend). Helaas zie ik dat niet terug in uw artikel. Ik blijf trouw aan mij  spa water , wat overigens geen floride bevat.

 • J.A.

  J.A.

  27-8-2016 09:07:29 | Reply

  Niet erg betrouwbare informatie....Ja alleen als u er blind vanuit gaat dat de overheid het beste met ons voor heeft. lekker uit de kraan blijven drinken zou ik zo zeggen...........Reststoffen die erin zitten zijn zwaar verontreinigend voor uw lichaam...de stoffen die u tekort komt met bronwater t.o.v. raanwater kan u bijvullen, maar wat u teveel krijgt in het kraanwater kan er niet zomaar uit........

 • Maya

  Maya

  22-9-2016 09:40:35 | Reply

  Gisteren heb ik een nieuwsuitzending bekeken, waarin werd vermeld dat er zelfs in kraanwater BPA zit! Zijn glazen flessen water (mineraalwater) een beter alternatief? Ik hoop dat jullie de informatie hierover updaten

  • Manon

   Manon

   22-9-2016 09:46:39 | Reply

   Beste Maya, ik verwacht dat niet. Kraanwater wordt strenger getest en ik verwacht niet dat in mineraalwater dat soort dingen helemaal niet voorkomen. Het is gewoon om ons heen helaas. GRoetjes, Manon

 • Joris

  Joris

  22-9-2016 12:15:06 | Reply

  Plastic en andere slechte stoffen krijgen we overal mee binnen.
  We ademen zelfs autobanden in.
  Er wordt ook gewaarschuwd voor pesticiden in drinkwater. Zie Radar website.
  Zie nu zelfs XTC in zag ik net staan.
  Worden we wel aardiger naar elkaar dus dat is een voordeel (;

  Probeer vooral de grootste bronnen op te zoeken want helemaal vermijden is niet te doen.
  Ik doe daarom veel aan algehele gezondheid en zo min mogelijk doemdenken en druk maken (;

  Ik filter ook zelf met osmose filters. Ook niet ideaal natuurlijk (vitaliteit en gaat door plastic) maar filtert wel veel ongewenste troep. Ik heb ook een vitalisator met mineralen erbij maar soms draag je ook door (:

 • Rob

  Rob

  25-9-2016 20:40:10 | Reply

  Na de berichten op het nieuws dat  kraanwater mede de oorzaak is van onvruchtbaarheid ,heb ik een osmose filter aangeschaft
  Dit filter werkt perfect
  Mijn kraanwater gemeten met een tds meter was 350
  Na het filteren was het nog 15,ter vergelijking
  Spa blauw is 25
  Bar le duc is 250
  Een tds meter  meet de hoeveelheid opgeloste stoffen in het water
  Voor mij een duidelijke zaak
  Het lijkt me niet gezond dat je lichaam als filter fungeert

 • Rush

  Rush

  23-8-2017 20:30:57 | Reply

  Kraanwater is troep en positief getest op 30 plus medicatie. Nu hele gedoe met genx wat er in ons drinkwater gepleurt wordt.

 • Peter Teunisse

  Peter Teunisse

  8-2-2018 09:44:49 | Reply

  Wat is een 'gezonde' TDS waarde voor het drinkwater?

  • lyly

   lyly

   4-3-2018 17:09:13 | Reply

   Tussen 1.20 en 1.45 voor het zetten van koffie volgens mijn barista cursus .

 • Wam van Strij de Regt

  Wam van Strij de Regt

  22-1-2019 18:44:01 | Reply

  Er wordt en masse gebruik gemaakt van "de pil" (birth control), de restanten komen in het rioolwater terecht wat weer gezuiverd wordt door de waterleiding bedrijven. Heel spijtig maar het is te duur om dit uit het drinkwater te filteren. Medicijnresten idem dito. Jonge meisjes drinken dit water en eten vlees waar hormonen in zitten met bizarre gevolgen. Voor mannen is dit ook funest voor de hormoonhuishouding. Manen hebben een veel lager testosteron spiegel vergeleken met 60 jaar geleden. Drinken uit plastic waar BPA in zit is al niet veel beter. Osmosis of destileren is de oplossing. Ik kwam op deze pagina uit omdat ik me afvraag hoeveel aluminium er in een pak bar le duc zit.....

 • MIke

  MIke

  10-8-2019 10:34:16 | Reply

  Over smaak valt niet te twisten, ik weet het. Maar persoonlijk vind ik water uit de kraan een muffe en vieze zandsmaak hebben. Dat kan misschien per plaats/gebied verschillen. Als je het een tijdje laat staan, blijft er een groene en/of bruin/zwarte aanslag achter. Ik dacht 'Wat zouden ze erin hebben gestopt?'
  Ik vind mineraalwater stukken frisser en beter smaken dus dat blijf ik gewoon drinken.

 • Stefan

  Stefan

  5-4-2021 14:08:48 | Reply

  Ik drink dus altijd kraantjeswater in gewoon plastic flessen bijgevuld heb nu ook al 2 jaar last van blaaskanker kan dat iets te maken hebben met dat water te drinken uit deze flessen

 • Remo

  Remo

  18-9-2021 15:32:57 | Reply

  We weten nu inmiddels dat de WHO niet te vertouwen is wat een maffia benden.
  En sinds ik me meer en meer ben aan het verdiepen in gezond drink water slaat me hoofd achter over van wat voor onzin er hier verkocht word. Ga maar eens met een vitaloog praten of bijv de jurist swen hulleman die zich sinds kort hier ook meer in verdiept.  Kraan water is vergif in heelveel plekken in Nederland.  Ik zelf kom uit Heerlen en de kalk dat hier in het water zit is INSANE...  Kan gewoon niet gezond zijn.
  Zink en andere troep word er ingestopt, de overheid moet zich kapot schamen.
  Leuk feitje water heeft minaralen nodig dus als je water zonder mineralen drinkt neemt, dan absorbeert het de minaralen uit je lichaam.  Dan las ik ook nog het argument als je gezond eet krijg je door voeding genoeg mineralen binnen. Nou even tegen schenen aanschoppen... Er word met ons eten gefokt en daardoor zitten er veeel minder voedings waarde in eten als 50 jaar geleden.  Bijv tomaten die in bakjes in de lucht gekweekt worden en hierdoor niet meer de minaralen kunnen absoberen uit de grond. Dus ons voedsel word langzaam voedingsloos...

Pingbacks and trackbacks (5)+

Loading