BPA, Bisphenol A, Bisfenol A vermijden in voeding?

BPA is de afgelopen tijd een onderwerp geweest waarover ik met veel mensen gesproken heb. De terugkerende vraag, na: ‘Bisphenol A, wat is dat? ‘ is steeds: ‘hoe kun je BPA vermijden? '.

Bisfenol A zit in een heleboel producten die je misschien wel dagelijks gebruikt, zoals dvd’s en onderdelen van je mobieltje en je laptop. BPA zit ook in conservenblikjes, babyflessen en grote waterflessen op kantoor.

Het is vervelend want het staat niet op de verpakking van voeding vermeld. Het is namelijk geen ingrediënt, het is een onderdeel van de verpakking en het lekt in het eten en drinken. Hoe kun je BPA in voeding zoveel mogelijk vermijden?

Soep uit blik

In december 2009 publiceerde de organisatie Consumer Reports een BPA steekproef die zij gedaan hebben met conservenblikjes. Dit betrof bekende merken en hierin werden behoorlijke hoeveelheden BPA aangetroffen. De meeste BPA werd aangetroffen in blikken soep. Zoals ik ergens las: ‘niet echt een lekker idee als je een warm soepje neemt tegen de verkoudheid’.

Gedroogde bonen of bonen uit glas

Bruine bonen en witte bonen nodig voor een gerecht? Deze worden nog regelmatig gekocht in blik. Glas heeft hierbij de voorkeur en als je 100% zekerheid wilt, kies dan voor gedroogde bonen zodat je zeker weet dat ook de deksel van het glazen potje geen BPA lekt.

Verse tomaten en tonijn uit glas

Lekkere verse pastasaus met als basis een klein blikje tomatenpuree? Om BPA zoveel mogelijk te vermijden, is dat geen aanrader. Tonijn, sardientjes enzovoort in glas zijn moeilijk te vinden, het is toch meestal een blikje. Als iemand een tip heeft voor bijvoorbeeld sardines in glas, dan hoor ik het graag want die eten Lana en wij heel graag!

Groente & fruit inmaken?

Verse groente en fruit in plaats van uit blik is één van de beste manieren om BPA te vermijden. Als je een grote oogst uit je tuin wilt inmaken, controleer dan even hoe het zit met de potjes waarin je alles inmaakt. Eventuele metalen deksels bevatten waarschijnlijk BPA, zoals de inmaakdeksels van een Amerikaans merk. Gelukkig gebruiken we in Europa meestal van die mooie weckpotjes met een glazen deksel.

Lekker water uit de waterkoeler op je werk?

Misschien heb je al besloten om geen gebruik meer te maken van de plastic bekertjes op je werk en misschien heb je zelfs al een roestvrijstalen drinkbeker gekocht in plaats van het eeuwige ‘Spa Blauw flesje’…..? (meteen even reclame maken want ze zijn zo mooi die RVS drinkbekers)

Vul je eigen beker of fles dan niet met water uit de waterkoelers op je werk. Deze grote plastic flessen bevatten BPA en dit lekt in het water. Ook in koud water…..

In 2009 is er een onderzoek uitgevoerd onder studenten, dit onderzoek spreekt voor zich: 70% stijging van het BPA niveau in het bloed na één week drinken uit flessen van polycarbonaat (waar ook de waterkoelers van gemaakt zijn).

BPA-vrije babyflessen

fles baby BPA-vrij Omdat BPA vooral schadelijk is voor zwangeren, ongeboren baby’s en kleine kinderen is het absoluut nuttig om BPA-vrije plastic of glazen flessen te kopen. Deze zijn inmiddels online en offline goed verkrijgbaar.

De Avent flessen van Philips zijn overigens nog niet overal BPA vrij en de spenen van Avent bevatten het meeste BPA van alle geteste spenen in 2009.

Geen frisdrank en bier uit blik meer!

In Canada is een onderzoek gedaan naar de hoeveelheid BPA in blikjes limonade. Van de 72 geteste blikjes bevatten er 69 BPA. Het is maar een hele kleine hoeveelheid, maar aangezien er nu juist onrust ontstaan is over BPA in hele kleine hoeveelheden, is dit wel een aanrader.

BPA lost makkelijk op in alcohol dus switchen naar bier in flesjes of overstappen naar wijn is hier de tip.

Bonnetjes

De bonnetjes (thermisch papier) die we allemaal bijna dagelijks aanpakken in winkels en restaurants bevatten BPA en veel ook. Als we het over plastic flessen hebben, dan praten we over nanogrammen en hier praten we over 60 tot 100 milligram per bonnetje. BPA in bonnetjes zit niet in plastic opgesloten, het zit gewoon los op de bonnetjes en is daarmee een zeer directe bron. Handen wassen na het aanpakken van een bonnetje kan dus geen kwaad en ik neem voortaan alleen nog de bonnetjes aan die ik wil bewaren.

BPA zit ook in kranteninkt en als je nog verder doordenkt dan zit het ook in bijvoorbeeld pizzadozen die gemaakt worden van gerecycled karton (onder andere gemaakt van kranten).

Moedeloos?

In eerste instantie werd ik er een beetje moedeloos van, BPA lijkt onvermijdelijk. Maar als uit onderzoek blijkt dat een man van 85 kilo door het eten van één portie bonen uit blik meer dan 80 x de hoeveelheid BPA binnenkrijgt (die de experts van Consumer Reports als limiet aangeven), dan betekent dit dat het in de gaten houden van bovenstaande punten zeker nut heeft.

We kunnen BPA niet 100% vermijden, maar er zijn zeker dingen die eenvoudig te doen zijn.

Hou jij rekening met BPA in voeding?

Reacties (93) -

  • Paula

    Paula

    22-3-2010 13:53:47 | Reply

    Ik word er toch wel een klein beetje moedeloos van hoor.
    Zelfs de bonnetjes! Daar had ik nog niet bij stil gestaan...
    Maar dit is een mooi overzicht van BPA-bevattende producten.

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    22-3-2010 14:09:55 | Reply

    Vanmorgen werd ik gebeld door een klant die er ook een beetje moedeloos van werd. Ik had dat persoonlijk eigenlijk niet zo want als ik bedenk dat je de hoeveelheid BPA in je lichaam al een behoorlijk stuk kunt verminderen door eten en drinken uit blik te vermijden, dan vind ik dat op zich wel goed nieuws. BPA zou verboden moeten worden, zodat wij als consumenten ons niet in 24 bochten hoeven te wringen om voor onszelf te zorgen. Dan moet er ook een goed alternatief zijn.

  • Wendy

    Wendy

    22-3-2010 17:27:51 | Reply

    jeetje zeg, echt, ik ben altijd zo "blij" als ik weer een van je blogs lees Manon.. het is inderdaad een mooi overzicht van alle produkten..

    De bonnetjes, tja, daar had ik echt nooit bij stil gestaan en de spenen van Avent... die gaan hier dus gelijk de deur uit... ga gelijk een bestelling bij je plaatsen voor meer Green to Grow flessen (heb er al een paar, maar ook nog Avent flessen waar mijn baby soms uit drinkt :-((   ).

    Wat ik soms moeilijk vind is dat mensen om me heen totaal niet met dit soort dingen bezig zijn. Krijg nu al eens om mijn oren... "heb je haar weer met haar biologische eten".. tja denk ik dan, als jullie je nu eens in de dingen zouden verdiepen...
    Maar goed, fijn dat je hier een overzicht van gemaakt hebt!

  • nicolette

    nicolette

    23-3-2010 10:03:23 | Reply

    Ik ben blij met alle verhalen,hierop kan ik reageren.Ik ben kraamverzorgende en herken de zorg omtrent BPA. Al jaren word er over BPA gesproken.Zelf ben ik werkzaam bij Difrax en weet dat er heel zorgvuldig omgegaan word juist met stoffen zoals polycarbonaat, wat overigens in zo ontzettend veel verpakkingen etc zit.Ik kan ook alle mensen die zich (terecht)zorgen maken gerust stellen,want in Nederland is het zo dat de Keuringsdienst van Waren enorm veel testen heeft gedaan.Wij kunnen ons zo goed voorstellen dat je als consument juist bij babyproducten het allerbeste wilt voor je kind en verwacht dat ook van de producent.Ik kan iedereen verwijzen naar de website van Difrax. www.difraxshop.com, menu BPA verteld hoe Difrax hiermee omgaat. Laat je geruststellen en lees erover.

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    23-3-2010 10:12:43 | Reply

    Beste Nicolette, dank je wel voor je reactie. Het stukje van Difrax over BPA staat hier denk ik? : http://www.difrax.com/nl/adviescentrum/over-bisfenol-a-bpa

    Dit is verouderde informatie in die zin dat de FDA en de EFSA hun standpunten veranderd hebben en opnieuw onderzoek aan het doen zijn. Daarnaast is er dus juist twijfel ontstaan over BPA in hele kleine hoeveelheden, dit lijkt andere, schadelijke effecten te hebben dan BPA in grotere hoeveelheden.

    Het is gewoon mogelijk om flessen van ander materiaal te maken dus ik begrijp niet goed waarom het nodig is om polycarbonaat te gebruiken. Overigens dacht ik dat Difrax BPA vrij was maar dat is dus blijkbaar niet zo?

    Groetjes, Manon

  • nicolette

    nicolette

    23-3-2010 10:27:23 | Reply

    Dank je wel voor je reactie.
    Difrax weet dat de standpunten aan het veranderen zijn, en zijn daar ook mee aan de slag gegaan.
    Difrax maakt al 42 jaar flessen van polycarbonaat. De laatste maanden is er in de media ophef ontstaan over het vrijkomen van de stof Bisfenol-A (BPA) bij het verhitten van policarbonaat. Onafhankelijke instanties als de Voedsel- en Waren Autoriteit (NL), Food and Drug Administration (VS) en de European Food Safety Authority (EU) hebben aangetoond dat de hoeveelheid BPA dat vrijkomt bij het verhitten van policarbonaat babyflessen zo minimaal is dat er absoluut geen gevaar is voor de gezondheid. Difrax streeft ernaar om aan de behoefte van ouder en kind te voldoen. Daarom biedt Difrax de consument een keuze met de introductie van de S-fles UltraS, een S-fles van PESU/UltraSon. Nog meer producten van Difrax zullen volgen.
    Dit BPA-vrije materiaal is krasvrij, bestand tegen UVstraling en kan verhit worden tot maar liefst 220'C.
    Deze fles is daarom uitermate geschikt voor gebruik in ziekenhuizen. De S-flessen van policarbonaat blijven gewoon nog te koop: het is de keus van de consument.

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    23-3-2010 10:31:07 | Reply

    Berichtje van afgelopen maandag van US Department of Health & Human Services http://www.healthfinder.gov/news/newsstory.aspx?docID=637149

    Advies is om geen heet water in producten met BPA te doen en de producten niet in de magnetron te doen, lastig hoor met babyflesjes.

    The U.S. Department of Health and Human Services offers this advice on how parents can limit baby's exposure to BPA:
    Don't use any baby bottles or child cups that have scratches, which may allow release of the chemical.
    Do not pour water that is very hot or boiling into baby's bottles that may contain BPA.
    Don't microwave products that may contain BPA.
    Use baby bottles that are labeled BPA-free.

  • Karen

    Karen

    23-3-2010 10:40:49 | Reply

    Manon,

    Even kritisch!

    De gezondheid van mijn kinderen gaat boven alles maar toch ben ik het echt niet met je eens.

    Polycarbonaat is het meest en best geteste plastic. Alle officiële testrapporten in opdracht van de overheid spreken tegen dat Polycarbonaat schadelijk is.

    Nu zijn er fabrikanten die BPA vrije produkten op de markt brengen. Produkten vervaardigd uit materialen die helemaal niet zoveel getest zijn als de producten vervaardigd uit polycarboonaat.

    Ik raad echt iedereen aan om om voorzichtig te zijn als je BPA vrije producten koopt, denk er aan dat deze materialen over het algemeen nieuwer zijn en veel minder getest zijn. Ik vetrouw polycarbonaat.

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    23-3-2010 10:54:40 | Reply

    Beste Karen,

    (EDIT: inmiddels is duidelijk dat Karen ook van Difrax is, maar mijn antwoord verandert daar niet door)

    ik begrijp je zorg want wat is het alternatief voor polycarbonaat? En hoe weten we dan dat dit veilig is. Tegelijkertijd kies ik persoonlijk liever niet voor een stof waarvan reeds aangetoond is dat het schadelijke effecten heeft.

    Polycarbonaat wordt gemaakt van BPA en van BPA is al sinds de jaren 30 bekend dat het een hormoonverstorende werking heeft. Omdat men echter niet verwachtte dat BPA zou lekken uit polycarbonaat, is het altijd gebruikt. Inmiddels is in heel veel onderzoeken aangetoond dat BPA absoluut lekt en nog meer bij verhitting (en babyflessen verhitten we).

    De volgende vraag is dan: hoeveel BPA lekt er dan en is die hoeveelheid schadelijk?

    Er is de afgelopen jaren aangenomen dat er een bepaald niveau van BPA is wat je veilig per dag kunt binnenkrijgen. Echter nieuwe onderzoeken tonen aan dat juist hele kleine hoeveelheden BPA schadelijk kunnen zijn. In deze link staan behoorlijk wat artikelen die gaan over BPA in 'low doses' http://endocrinedisruptors.missouri.edu/pdfarticles/pdflist.html

    Groeten, Manon

  • Els Verjans

    Els Verjans

    23-3-2010 10:57:58 | Reply

    Mijn Difrax flessen is BPA vrij!
    http://www.difraxshop.com/nl/eten-en-drinken/flessen/s-fles-ultras-250-ml/

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      23-3-2010 12:15:25 | Reply

      Beste Els en Karen (en Nicolette),

      Ik zie nu dat 'jullie' alle drie vanaf hetzelfde IP adres reageren, oftewel van Difrax.

      Bij Nicolette stond dit er nog open bij.  Jammer want het had een interessante, open discussie kunnen zijn.

      Groeten Manon

  • Jolan

    Jolan

    23-3-2010 12:54:09 | Reply

    Ik begrijp dat de Difraxdames de consument een keuze geven willen.
    Het is tenslotte de verantwoordelijkheid van de consument zelf (en de overheid in mijn opinie) of men zich wil vergiftigen, ... of niet.
    Maar wat ik niet begrijp is dat ze dit blog spammen met de link naar de difraxshop.
    Zijn ze hier nu alleen om difraxflessen te verkopen of willen ze ook nog wat substantieels bijdragen vraag ik me dan af.

    Manon, heel verhelderend weer! Dank je wel.

  • Cathelijne

    Cathelijne

    23-3-2010 12:59:04 | Reply

    Hoi Manon,

    Als reactie op Els, Karen en Nicolette:
    Ik vind dat je niet zomaar de onderzoeken die ondersteund worden door de overheid moet geloven of voor waarheid aan moet zien.
    Ik ben DES-dochter. DES is een hormoon dat van 1946 tot 1977 voorgeschreven werd aan zwangeren om de kans op een miskraam te verkleinen. Reeds in de jaren '50 was al bekend dat het hormoon de kans niet zou verkleinen en dat het mogelijk was dat er afwijkingen bij moeders en dochters konden ontstaan. Deze kennis is o.a. door onze Nederlandse overheid genegeerd waardoor het hormoon nog jarenlang voorgeschreven is. Ik heb dus weinig vertrouwen in de kennis en kunde van onze overheid.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/DES-dochter

    Verder:
    Wat een goed overzicht van verschillende verpakkingen met BPA. En ik ben blij te lezen dat ik het in ieder geval al goed doe met zelf inmaken: in moderne glazen weckpotten van http://www.brouwmarkt.nl/

    Soep eten we al jaren alleen maar vers gemaakt en tomaten passata maak ik elk jaar aan het eind van de zomer in bovengenoemde weckpotten in. Frisdrank maken we van diksap (uit een glazen fles) gemengd met kraanwater of kraanwater waar we zelf bubbels bij gedaan hebben met http://www.sodaclub.nl

    Misschien dat je in een winkel met Spaanse culinaire artikelen wel sardientjes in glas kunt krijgen: http://www.iberica.nl

    De Avent spenen gaan de deur uit en die zijn ook niet meer nodig nu ik voor straks jouw Nuby fles heb: http://tinyurl.com/ylpy2tm

    Dat van die bonnetjes is nieuw voor mij. Aangezien mijn portemonnee gauw dik wordt van de bonnetjes neem ik sowieso alleen maar bonnetjes aan die ik voor mijn administratie nodig heb.

    Ik wordt er niet zo moedeloos van hoor. Als je mijn voorbeelden ziet is het niet zo moeilijk om alternatieven te gebruiken.

    groeten, Cathelijne

  • Karin

    Karin

    23-3-2010 13:34:29 | Reply

    Bedankt voor je uitgebreide informatie over BPA. Ik ben heel erg bezig met goede voeding en dacht dat ik helemaal op het goede pad zat. Hier schrik ik toch wel van. Ik gebruik toch regelmatig de kleine blikjes tomatenpuree en als ik eens snel moet een blik bruine bonen in plaats van gedroogde bonen of mais of een blik appelmoes. Ga daar nu zeker verandering in brengen. En voor wat betreft de kassabonnetjes, die mogen ze voortaan houden! :))

  • nicolette

    nicolette

    23-3-2010 13:51:48 | Reply

    even voor de duidelijkheid. Ik weet niet wie Karen en Els zijn. Binnen Difrax gaan wij dat nu onderzoeken want openheid en eerlijkheid staat voor ons hoog in het vaandel. We hebben niets te verbergen. Bij deze wil ik oprecht excuus aanbieden voor de onrust en wantrouwen die deze reacties teweeg gebracht hebben.

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    24-3-2010 23:21:56 | Reply

    Ter info, in Frankrijk is vandaag het besluit genomen babyflesjes met BPA te verbieden, in ieder geval totdat de research volledig is afgerond. http://www.20minutes.fr/article/393214/France-Le-Senat-vote-la-suspension-de-la-commercialisation-des-biberons-au-Bisphenol-A.php

    • Galina

      Galina

      29-3-2010 23:32:06 | Reply

      Hallo,

      Ik wilde een waterfilter kopen van BRITA, maar kon op de website niet echt vinden van welk materiaal het gemaakt is. Omdat het doorzichtig plastic is ging ik er eigenlijk al vanuit dat het een BPA houdend materiaal is. Ik heb het dus even aan de klantenservice gevraagd. Hierbij hun reactie voor degene die geïnteresseerd zijn: Ik was er blij mee!


      Geachte,

      In de kannen is geen BPA verwerkt maar SAN.

      Met BRITA Waterfilters kunt u de kwaliteit van kraanwater optimaliseren, vooral voor de bereiding van warme dranken en voedsel. Van warme dranken die zijn bereid met BRITA gefilterd water, komt het aroma volledig tot zijn recht. Bovendien krijgen apparaten die water verhitten niet zo snel last van aanslag als u gefilterd water gebruikt. De voordelen van het originele BRITA Waterfilter zijn:

      *  Carbonaathardheid (kalkaanslag) van kraanwater wordt gereduceerd.
      *  Het percentage vrij en gecombineerd chloor wordt gereduceerd.
      *  Het percentage lood of koper van kraanwater dat het gevolg kan zijn van bepaalde typen huishoudinstallaties wordt gereduceerd.

      Het filtermateriaal in BRITA filterpatronen bevat een mengsel van ionenwisselaars en actieve koolstof dat is getest op voedselkwaliteit. De gebruikte ionenwisselaar reduceert de carbonaathardheid (kalkaanslag) en de hoeveelheid zware metalen, zoals koper en lood, die aanwezig kunnen zijn in bepaalde huishoudinstallaties. De actieve kool verwijdert eventueel aanwezige substanties die de smaak aantasten, zoals chloor en chloorverbindingen.
      Een speciale behandeling van de filterinhoud met zilver beperkt de verspreiding van bacteriën.

      BRITA producten moeten voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Deze kwaliteit, die voldoet aan actuele technologienormen, wordt gegarandeerd door een groot aantal interne en externe testcriteria. Zelfs de natuurlijke grondstoffen die worden gebruikt om onze filtersystemen te produceren, worden regelmatig getest in onze laboratoria. Tijdens het productieproces worden regelmatig kwaliteitscontroles uitgevoerd.

      Alle BRITA Waterfilterkannen zijn gemaakt van SAN / ABS (pot en trechter), een aantal deksels en het patroon zijn gemaakt van PP. Geen van beide materialen bevatten bisfenol A of ftalaten.

      Alle BRITA materialen hebben een gecertificeerde Food Grade Quality (voedselkwaliteit) en voldoen aan de bijbehorende positieve lijsten voor plastic bij contact tussen voedsel en water. Tot de tests behoren migratietests die zijn afgestemd op de toepasselijke wetgeving. Er vindt dus geen migratie van verboden/gevaarlijke substanties plaats boven de limietwaarden die zijn vastgelegd in deze wetgeving. Bij BRITA Waterfilterkannen en -patronen komen geen bisfenol A en ftalaten vrij.

      BRITA laat naast de interne kwaliteitscontroles extra externe tests uitvoeren. De bekende, onafhankelijke technische inspectie-instantie TÜV controleert continu de kwaliteit van BRITA producten. TÜV bevestigt regelmatig officieel de onberispelijke voedselkwaliteit van BRITA Waterfilters.

      • Manon Gagic

        Manon Gagic

        30-3-2010 07:39:10 | Reply

        Dank je wel voor het neerzetten van deze informatie! Ik gebruik zelf ook Brita, vind het heel fijn.

  • Cindy

    Cindy

    3-4-2010 17:05:35 | Reply

    Zit BPA ook in zacht plastic, zoals bvb verpakkingen met kaas?
    En wat met drankkartons, waar je ook soep, tomatenpassata ed in vind. Zijn deze dan wel 'veilig'?

    En kraantjeswater, is dat dan wel BPA-vrij? Of geld voor de drinkwatermaatschappijen ook dat BPA 'onschadelijk is in kleine hoeveelheden'? Ik vrees ervoor..

    Wat je ook doet, het feit dat je het niet meer kunt vermijden in deze wereld vind ik echt erg. De meeste mensen hebben meerdere witte (composiet) vullingen, en hebben het dus constant in hun mond/lichaam...

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      3-4-2010 17:17:12 | Reply

      Je kunt het inderdaad niet 100% vermijden, dat is jammer. Tegelijkertijd zijn er dus gelukkig wel een heleboel manieren om gedeeltes te vermijden. Voor zover ik tot nu toe heb begrepen zit het niet in zacht plastic. Over de kartons heb ik ook na zitten denken, ik heb daar ook nog niks over gelezen (ook niet uitgezocht) dus dat is misschien ook een alternatief naast glas.

    • Henriette

      Henriette

      14-1-2014 10:58:00 | Reply

      Met de composiet vulling die ELS heet, schijnt het niet vrij te komen. Volgens 2 bio tandartsen. En als je veel geld hebt kan je voor keramiek gaan. Overigens komen er telkens weer nieuwere en betere vullingen op de markt.

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    3-4-2010 17:18:24 | Reply

    Jippie vandaag tonijn in glas gevonden. Behalve allerlei redenen om geen tonijn te eten, is het toch fijn dat er vis in glas is (naast ansjovis). Het glazen potje is van Princes en is tonijn op zonnebloemolie.

  • Harry Hilders

    Harry Hilders

    10-4-2010 16:07:28 | Reply

    Dank je Manon Gagic, ik zal dit zeker eens opzoeken in de supermarkt. Het is namelijk echt super lastig om tonijn in glas te vinden, terwijl ik hier heel erg van houd!

    ik had nooit gedacht dat BPA in zoveel producten zou zitten, zelfs de bonnetjes...

  • Sophie

    Sophie

    21-4-2010 11:32:19 | Reply

    Dag Manon,
    Over de Brita-filter : denk je dat die beter is dan het water uit de natuurwinkel ? Ik koop nl. water van Imber. Dat zit verpakt per 20 liter, dus dacht ik mijn gezondheid en het milieu op die manier een plezier te doen. Maar nu heb ik gehoord dat plastiek flessen helemaal zo onschuldig niet zijn (BPA), vooral niet als je ze in de zon laat staan. En aangezien die grote flessen hergebruikt worden, weet je nooit zeker of de vorige gebruiker ze niet liet staan in de zon. Tja, wat moet je dan ... nu weet ik het ook niet meer. Ik dacht even om een waterfilter te laten installeren in ons huis, maar echt goedkoop is dat niet ... Wat denk jij daar eigenlijk over, over welk water te drinken ? Groeten, Sophie

  • Mercedes

    Mercedes

    22-4-2010 10:42:53 | Reply

    Ik heb ook een brita waterkan en bevalt me erg goed heb hem trouwens in de natuurvoedingswinkel gekocht. Wij hadden vroeger thuis idd ook een filter aan de kraan onee een appart kraantje, maar moet eerlijk zeggen dat ik door de prijs van dat systeem daardoor de brita ben gaan proberen als alternatief. Het ennige nadeel aan brita vind ik dat je een lompe kan op het aanrecht heb staan hij past niet in de koelkast die van mij dan he. Maar het water smaakt echt vele malen beter en daarom mag hij dan ook wel bij me op het aanrecht staan ;)

  • Elisabeth

    Elisabeth

    10-5-2010 08:52:05 | Reply

    Beste Manon,

    Wat een mooie site heb je gemaakt! En wat een boeiende informatie! Zelf sta ik ook erg bewust in het leven met voeding.

    Kijk eens op deze site:

    www.vemmadrenthe.nl
    Zou je me willen laten weten wat je ervan vindt?
    Groeten!

    Elisabeth

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    10-5-2010 09:43:02 | Reply

    Hoi Elisabeth, dank je wel voor je reactie. Ik probeer zelf altijd mijn vitaminen en andere dingen uit de 'normale' voedingsmiddelen te halen dus heb eigenlijk geen ervaring met voedingssupplementen.

    Groetjes, Manon

  • Elisabeth

    Elisabeth

    10-5-2010 10:26:15 | Reply

    Hoi Manon,

    Ben jij je ervan bewust dat de vitamines en mineralen lang niet meer in ons groente en fruit zitten, met vergelijking tot vroeger?

    groetjes,
    Elisabeth

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      10-5-2010 11:59:30 | Reply

      Misschien kun je het iets meer toelichten? Groetjes, Manon

  • Suikerwijzer

    Suikerwijzer

    10-5-2010 12:11:59 | Reply

    In je artikel schrijf je dat mensen beter rvs-flessen i.p.v. plastic flessen kunnen gebruiken om uit te drinken. Zitter er in rvs-flessen niet ook stoffen die niet goed zijn voor onze gezondheid?

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      10-5-2010 12:28:47 | Reply

      Hoi! RVS is naast glas echt absoluut veilig. Er zit geen laagje ofzo aan de binnenkant (zoals bijvoorbeeld bij aluminium flessen), het is 100% rvs. Het neemt geen stofjes op en veel belangrijker: het lekt ook geen schadelijke stoffen. Groetjes, Manon

      • Goran

        Goran

        10-5-2010 18:57:03 | Reply

        RVS is een mix van metalen, die mix is overigens niet bij alle producten het zelfde.
        er bestaat ook RVS van lage kwaliteit, waar dan weer wel schadelijke stoffen uit kunnen komen. Alle RVS bij green jump is van 18/8 foodgrade =kwaliteit geschikt voor levensmiddelen.
        Klean Kanteen heeft het ook nog laten testen en er waren 0 ppm (parts per million) aan schadelijke stoffen.

  • Elisabeth

    Elisabeth

    10-5-2010 12:24:49 | Reply

    Hoi Manon,

    Je kunt op de site kijken www.vemmadrenthe.nl daar staat alle informatie op!
    groetjes!

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      10-5-2010 12:26:50 | Reply

      Het is leuker om hier een discussie te starten over dit onderwerp, lijkt me ook nuttig voor jouw bedrijf misschien?

  • Elisabeth

    Elisabeth

    10-5-2010 14:33:02 | Reply

    Oke leuk!

    Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er niet meer voldoende vitamines en mineralen in onze voeding zitten, om ons gezond te houden. Dit komt onder andere doordat de grond is uitgeput, door de massaproducties. (we willen allemaal dat de schappen in de winkels vol liggen, we gunnen de grond niet meer de rust die het nodig heeft om zich na een oogst volledig te herstellen).
    Hierbij een link waarin je d.m.v. een tabel kunt zien hoe dit achteruit is gegaan.

    http://www.hemshealthproducts.com/images/tabelvoedingstoffen.jpg

    Omdat dit het geval is, denk ik dat wij moeten supplementeren om toch ons lichaam te voeden d.m.v. de vitamines en mineralen die wij per dag nodig hebben.

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      10-5-2010 16:24:56 | Reply

      Dat is onder andere voor mij een reden om te kiezen voor biologisch groente & fruit. Overigens is er veel discussie over de voedingswaarden in groente & fruit. De één beweert dat biologische groente & fruit niet per se beter zijn op dat gebied en anderen weer wel. Ik ga de linkjes bekijken.

    • Goran

      Goran

      10-5-2010 18:48:40 | Reply

      Uitgeputte grond door massa productie is voor biologisch en zeker voor biodynamisch niet echt een issue.

      Door de natuurlijke bemesting, geen gebruik van bestrijdingsmiddelen, rotatie van gewassen, is de grond veel rijker.

      En is het juist een speerpunt van de boer om dit evenwicht te behouden.
      Gezonde grond heeft immers, een natuurlijke balans tussen slechte en goede organismen, wat belangrijk is als je niet mag spuiten met gif.



  • Elisabeth

    Elisabeth

    10-5-2010 14:59:46 | Reply

    Bij deze tabel staat 2002 er ook al bij:

    http://www.bodytuning-intl.com/Images/voedingswaarde%20tabel.JPG

    • Goran

      Goran

      10-5-2010 18:50:39 | Reply

      De tabel klopt niet in elk geval bij bananen calcium.
      Daar staat -12% terwijl het is toegenomen.
      Wie/wat is de bron van deze getallen?

  • Paula

    Paula

    10-5-2010 19:57:22 | Reply

    Ik heb laatst een artikel gelezen waarin stond dat het juist niet te zeggen is of de hoeveelheden zijn afgenomen omdat de meetmethodes van 'toen' niet zo exact waren als die van nu. Er stond dat door die meetmethodes er meer 'meegerekend' werd dan alleen de vitaminen en mineralen. Ik kan nu het artikel niet terugvinden, maar lees hier hetzelfde: http://www.vitamine-info.nl/veelgestelde-vragen/

    Bovendien vind ik het niet zo aannemelijk dat iedereen met een ernstig vitaminen tekort rondloopt. Maar goed, dat heb ik natuurlijk niet getest.
    En ik hoef natuurlijk geen doosjes pillen te verkopen :-)

    • Goran

      Goran

      10-5-2010 22:47:38 | Reply

      Met goede argumenten mag je mij best iets verkopen hoor.
      Maar pas op, we zijn hier kritisch :-)
      Over vitaminepillen lees ik toch ook negatieve geluiden.
      Geen kanker vermindering en hoger sterfte cijfer bij de gebruikers, wel meer onderzoek nodig.
      http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2471

  • michelle

    michelle

    11-6-2010 17:04:18 | Reply

    hey Manon,
    fijne site heb je toch, want om zelf op internet dit soort info te vinden is lastig, je ziet af en toe tussen de bomen het bos niet meer.
    Daarom ook aan jou een vraagje: de bekertjes van Avent waar je borstvoeding in kan invriezen (bij ons in gebruik om kleine hoeveelheden groente in te vriezen), zijn die nou veilig of niet?
    Groetjes Michelle
    (die druk bezig is alle ongezonde spullen het huis uit te werken)

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      11-6-2010 17:30:58 | Reply

      Als je me een linkje stuurt van welke bekertjes je bedoelt dan kijk ik even! En dank je wel voor het compliment! groetjes, Manon

  • Bas

    Bas

    9-7-2010 00:57:00 | Reply

    Hoi Manon en ieder die meeleest,

    Interessante info heb je hier weer verzameld, heel nuttig.

    Ik heb nog een nabrandertje op de rectie van Cathelijne over de Sodaclub:
    hoe zit het met die flessen en BPA? er worden toch telkens dezelfde flessen hergebruikt en het binnenwerk is zelf ook van plastic?

    Ik verkoop ook vitaminen en aanverwante produkten en ik heb de tabel van Geigy ook meermalen voorbij zien komen. Ik denk dat er meer aanvullend onderzoek nodig is om vast te kunnen stellen of de voeding daadwerkelijk achteruit is gegaan.
    (Ik moet erbij opmerken dat ik begin jaren 90 scheikunde heb gestudeerd en wij daar onderzoek deden waarbij met gemak enkele p.p.p.m. werden aangetoond,
    dus onderzoek naar inhoudsstoffen was destijds al behoorlijk nauwkeurig.)

    een mooi voorbeeld van veranderde voeding is dat een gewone komkommer binnen zes weken wordt geproduceerd en groeit op steenwol, gevoed door extracten...
    25 jaar geleden groeide die echt nog gewoon in de aarde; des te meer reden om voor biologisch geteelde groente te gaan.

    Nog een opmerkelijk verschijnsel:
    Het gebeurt mij momenteel op wekelijkse basis dat er een klant zich in de winkel meldt met een vitamine D tekort, vastgesteld in bloedonderzoek, en dat terwijl er vanaf April vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht...
    moeten we dan toch maar weer aan de ouderwetse levertraan? (rijk aan vit.D).

    groet,
    Bas

  • Kim lambada

    Kim lambada

    26-8-2010 18:03:05 | Reply

    Ik las dat de flesjes van AVENT sinds februari 2010 geen bpa meer bevatten.
    Eigenlijk ging ik er vanuit dat dat er nooit inzat, snel heb ik m'n oude weggegooid en 2 nieuwe gekocht.

    Ik las dat bpa in plastic zit waar een 7 opstaat.
    Dat staat dus ook op alle billendoekjes verpakkingen zag ik....
    Zelfs op die natuurlijke lijn bij de Etos....
    Bizar!

    Is er trouwens ergens een lijst waar op staat welk speelgoed schadelijke stoffen vrij is en welke niet?
    Ik vind het zelf moeilijk in te schatten...

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      26-8-2010 20:55:29 | Reply

      Beste Kim, de natuurlijke lijn van Etos is waarschijnlijk Nature Care? Daar zitten wel meer ingrediënten in die niet 100% prettig zijn (zoals bijvoorbeeld sodium laureth sulfate in de douchegel). Het is een stapje beter maar ze zijn zeker niet biologisch helaas.

      Er bestaat helaas geen echt complete lijst maar de speelgoedwijzer van WECF is een goed uitgangspunt http://www.wecf.eu/download/2009/W.163HollandRzKnecht.pdf

      Ook geven zij vijf 'gouden tips' op één van hun sites www.eenveilignest.nl http://www.eenveilignest.nl/spelen-maar/long

      Het blijft lastig. Houten speelgoed en speelgoed van biologische materialen zit je goed mee. Zacht plastic speelgoed kun je beter maar vermijden want de kans dat het gemaakt is van pvc en/of dat er weekmakers inzitten is groot. Hard plastic speelgoed van polypropeen bijvoorbeeld is ook gifvrij en inderdaad bij plastic letten op de #7.

      Groetjes, Manon

  • Kiki

    Kiki

    20-1-2011 13:31:57 | Reply

    Hoi Manon,

    Ik ben me aan het verdiepen in BPA, omdat ik nu overal lees dat flessen voor babies beter BPA vrij zijn. Mijn vraag is nu; zit het ook in fopspeentjes? En zo ja, in welk merk speentjes zit het niet?

    Verder ben ik op zoek naar bordjes, bekertjes en bakjes (voor pudding o.i.d.) zonder BPA, kun je mij vertellen welke merken servies zonder BPA hebben, of waar ik dit kan vinden?

    M.v.g. Kiki

    • Goran

      Goran

      20-1-2011 15:24:04 | Reply

      Beste Kiki,

      Ja het zit helaas ook in fopspenen, welke wel en welke niet is een lastige vraag,
      vermijdt spenen waar niet expliciet BPA vrij op staat.

      Ook voor bakjes bekertjes etc is het lastig, er zijn merken die zowel met als zonder bpa hebben om het nog ingewikkelder te maken.

      Wij hebben alles uitgezocht en onze spullen zijn allemaal zonder uitzondering BPA vrij.

      Hier kun je bordjes, bekers, schaaltjes etc. terugvinden.
      https://www.greenjump.nl/Categorie/Eten-en-Drinken

      En de bpa vrije spenen van natuurlijk rubber hier:
      https://www.greenjump.nl/Categorie/Verzorging/Fopspeen-en-Bijtring

  • bibi

    bibi

    27-6-2011 08:28:51 | Reply

    In België werd er onlangs een wetsvoorstel ingediend welke bisfenol A in kassabonnen verbiedt.
    http://www.bankcardutilities.be/pages/nl.mailing.wetsvoorstel_no_bpa.htm

  • Chella

    Chella

    18-1-2012 20:05:04 | Reply

    In Belgie is het verbod op bisfenol A uitgebreid tot verpakking babyvoeding - http://bit.ly/xwFWys

    Zijn er nog updates voor NL?

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      18-1-2012 20:29:54 | Reply

      Dank je voor het plaatsen van het linkje. Helaas hier geen updates nog in Nederland.

  • Ilse

    Ilse

    21-1-2012 21:12:48 | Reply

    Bedankt voor je informatieve blogs! Weet je misschien ook of het lekken van bpa uit plastics op den duur minder wordt? Ik bedoel met deze informatie zouik wel willen overstappen op meer glas en steen, maar de vraag is ga ik dat langzaamaan doen of alle plastic bekers etc. in huis in 1 keer vervangen? Veel heb ik al langere tijd en lekt dat plastic vooral in het begin of ook na jaren nog? En ik het alleen met warme dranken en eten of ook met koud?

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      22-1-2012 20:20:49 | Reply

      Hoi Ilse,

      Voor zover ik weet blijft het kleine hoeveelheden lekken. Ik herken je dilemma enorm. Wij hebben het zelf stuk voor stuk gedaan, want anders is het financieel wel heel erg heftig allemaal. En dan merkte ik ook dat ik toch steeds de nieuwe, glazen bakjes pakten en dat ik er eigenlijk ook wel veel minder nodig had blijkbaar dan ik had :) . Elk stapje is er eentje toch?

      Groeten< Manon

  • Cees

    Cees

    3-4-2012 11:57:06 | Reply

    Tonijn etc uit glazen pot zie site www.pandomar.net
    Te bestellen via De nieuwe band te Marum (via bio winkel)
    Groet Cees

  • strid

    strid

    26-6-2012 14:18:36 | Reply

    Hoi Manon,

    Ik ben op zoek naar info over Bisfenol A. Jij hebt veel kennis zie ik. Ik ben voedingsconsulent en wil graag weten welke tomatenpuree/sap uit welke verpakking veilig is. Blikjes tomatenpuree zijn vaak gevoerd met een soort kunststof, daar zal dus wel bisfenol A in zitten? Maar pakken tomatenpuree en pakken tomatensap ook neem ik aan? Een verpakking in glas ken ik niet met tomatenpuree/sap, maar nadeel van glas is weer dat licht bepaalde voedingsstoffen kan vernietigen.
    Wat zou een bisfenol A-vrije verpakking zijn? Wat ik ook nog zou kunnen doen is alleen het middelste van de tomatenpuree uit blik te gebruiken. Kan me zo voorstellen dat het meeste van de bisfenol A aan de rand zit? Graag jouw inzichten daarover! Alvast bedankt!

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      26-6-2012 14:38:24 | Reply

      Helaas heb ik er geen oplossing voor. Wij kiezen voor glas of gebruiken verse tomaten. Ik heb eigenlijk al een hele tijd geen andere vorm van tomaat gebruikt. In Amerika zijn bedrijven wel bezig met BPA vrije blikjes etc maar de  vraag is wat ze er voor id plaats gebruiken en dat is nog niet geheel helder qua veiligheid. Groetjes, Manon

  • Janet

    Janet

    13-7-2012 13:48:16 | Reply

    Ik heb een aantal kruiden in blikken potjes. Zal dit ook slecht zijn voor de kruiden die erin zitten? (droge kruiden dus)

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    19-7-2012 08:51:07 | Reply

    Hoi, sorry voor de late reactie. Wat voor potjes zijn dit? Is de binnenkant met iets gecoat of is het 'gewoon' blik? Mijn eigen voorkeur is eigenlijk voor dit soort dingen gewoon glas. Je kunt kleine, glazen potjes voor weinig geld kopen en dan weet je zeker dat het goed is. Groetjes, Manon

  • Janet

    Janet

    9-8-2012 11:50:27 | Reply

    Niet gecoat, gewoon blik. Voor de zekerheid heb ik de kruiden maar overgedaan in glazen potjes :-)

  • Luc

    Luc

    7-9-2012 21:30:35 | Reply

    Ik had me nog nooit in BPA verdiept maar schrik hier wel van. Vanaf nu zal ik in ieder geval blikvoer nog meer vermijden dan ik sowieso al deed. Zo ook met de kassabonnetjes.

    Wat ik me afvraag is of BPA ook significant lekt naar droge voedingsmiddelen, of dat het voornamelijk lekt in vloeistoffen?

    Aangezien ik veel waarde hecht aan lekker en gezond koken, heb ik altijd veel kruiden, zaden, noten en andere droogwaren op voorraad. Elk ingrediënt in een apart plastic bakje. Dat zoals ik nu begrijp, hoogstwaarschijnlijk BPA bevat. Ik heb een wand van +/- 60 plastic bakjes droogwaren, netjes opgestapeld. Deze zijn nog niet eens een jaar oud, en om deze nu allemaal te vervangen voor glazen bakjes, dat is een kostbare zaak. Bovendien moeten de bakjes in verschillende maten stapelbaar zijn voor mij, want 60 ongelijke glazen bakjes die ik nauwelijks kan stapelen, dat schiet niet op.

    Daarom mijn vraag. Zijn mijn droge voedingsmiddelen in deze bakjes wel relatief veilig in de plastic bakjes?

    • chella

      chella

      8-9-2012 00:42:26 | Reply

      Misschien is het een idee om op de rommelmarkt weckpotten te kopen voor je kruiden/noten/zaden. Staat ook nog best leuk op planken aan een wand?

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      9-9-2012 20:45:35 | Reply

      Hai,

      ik snap je dilemma heel goed!! Waarom denk je dat ze BPA bevatten? Zijn ze gemaakt van hard, ondoorzichtig, plastic? Ik moet zeggen dat ik nog nooit getallen gezien heb van de verschillen tussen droog en nat, ik zou het dus niet weten. Ik zou ze in ieder geval uit de zon houden, want warmte heeft een extra sterk effect.

      Groetjes, Manon

  • Kim

    Kim

    11-9-2012 19:10:00 | Reply

    Hi mensen, al gekeken naar de uitzending van Radar over BPA's gisteren?
    Daarmee kun je de mensen in je omgeving bewust maken, laat ze naar uitzending gemist kijken, want daar zit alle info goed bij elkaar, ook wetenschappelijk. Zo ontstaat bewustwording. Ik heb vandaag bij alle winkels in de buurt gezocht naar RVS broodtrommeltjes, maar... nergens. Zo kwam ik bij jullie. Dank voor alle info!
    Kim

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    11-9-2012 20:21:30 | Reply

    Super he, ben zo blij met meer bewustwording hierover!

  • ronald k

    ronald k

    21-9-2012 17:11:01 | Reply

    Bij de C1000 heb je bpa coating- vrije  blikjes 70 gr. tomatenpuree ,huismerk C1000  voor 23 cent

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      21-9-2012 18:12:19 | Reply

      Wow wat goed!!! Ik ga kijken!!!

  • &#214;zcan

    Özcan

    10-10-2012 07:56:05 | Reply

    Hier ben ik helemaal moedeloos van geworden. Ik heb nog ongeveer 10 blikjes biologische gehakte tomaten en ik maar denken dat ik biologisch en gezond at. Zal ik ze weggooien? Als het aan mij lag zou ik alle producenten die gevaarlijke stoffen gebruiken in hun produkten de doodstraf geven. Vooral die GMO terroristen zoals Monsanto.  

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      10-10-2012 08:42:38 | Reply

      Oh wat snap ik goed wat je bedoelt!! Ik kan het weggooien niet voor je beslissen, maar ik snap je frustratie. Tegelijkertijd is het ook zo dat je al heel bewust bezig bent en dan ben je al zo'n groot deel gezonder aan de slag. Groetjes, Manon

  • Yvonne

    Yvonne

    9-12-2012 18:54:51 | Reply

    Even een vraag over de BPA vrije flessen. Ik verdiep me al een tijdje in BPA, en overweeg nu plastic zoveel mogelijk te gaan verbannen. Maar nu vraag ik me af hoe het zit met RVS. Daarin zitten weer zware metalen als nikkel en chroom, kunnen die dan geen kwaad?
    Ik hoor het graag!
    groeten Yvonne

    • Goran

      Goran

      11-12-2012 09:35:46 | Reply

      Hoi,

      Om precies te zijn worden Nikkel en chroom niet ingedeeld als zware metalen. Wel is er een vorm van chroom die in grotere hoeveelheden vrij giftig is.
      Maar juist ook datzelfde chroom blijkt één van de mineralen te zijn die wij gebruiken voor onze stofwisseling. Chroom en nikkel die uit staal vrijkomen, komen dan ook vrij in zeer kleine hoeveelheden als mineralen.
      Er is een onderzoek dat aantoont dat bij bereiding van voedsel in stalen pannen (veel hogere temperaturen dan bij drinkflessen) inderdaad wat nikkel en chroom vrij kon komen, maar dat dit zeer laag was vergeleken met de hoeveelheid chroom en nikkel die in het voedsel zelf van nature voorkomt.

      Kortom je moet je meer zorgen maken om Broccoli en volkoren pasta, dan om de pan. (niet doen, dit is hartstikke gezond:-) ), want deze twee hebben een relatief hoog chroom gehalte.

      Het onderzoek concludeert dat zelfs voor mensen met een allergie op deze twee stoffen het geen nut had om met stalen pannen te stoppen. (daar zullen ongetwijfeld uitzonderingen op zijn)
      "Contribution to chromium and nickel enrichment during cooking of foods in stainless steel utensils. 1998"

  • Ied

    Ied

    12-12-2012 20:08:10 | Reply

    Hoi

    Water bewaren in een RVS ding is ook niet je van het, las ik ergens anders.
    Ik heb sinds kort plastic flessen van het bekende merk, ze bevallen me uitstekend.
    Ik baal ervan dat zoveel olie in plastic flessen zit. Ik wil een vooraadje thuis hebben.
    Wat moet ik? De olie in de plastic flessen laten of overgieten in glazen flessen die ik eerst goed heb uitgespoeld.
    Iedereen veel succes. AH heeft mooie kransjes om de flessen olijfolie hangen zo van fijn he, dat we de glazen flessen hebben vervangen door plastic. Denk je dat we ze een email kunnen sturen hierover: mooi niet! We kunnen alleen de antwoorden op standaardvragen lezen.

    • Manon

      Manon

      13-12-2012 09:23:55 | Reply

      Beste Ida, ben wel benieuwd naar de info over water in rvs niet goed, want rvs is echt 100% veilig. Natuurlijk wel kiezen voor foodgrade 18/8 rvs. Als je de plastic flessen (meestal PET) met olie in het donker bewaard, dan zou ik me er niet teveel zorgen over maken. Overigens kun je AH via twitter goed bereiken en ook hun klantenservice geeft altijd snel antwoord in mijn ervaring. Groeten, Manon

  • Marieke

    Marieke

    3-1-2013 09:48:10 | Reply

    Hallo,
    Sindskort ben ook ik aan het uitzoeken van bpa spullen begonnen. Nu heb ik een vraag over waterkokers. Is een rvs waterkoker (wel met een kunststof handvat) een optie i.v.m. Het meer bpa-vrij leven? Bijvoorbeeld deze
    http://www.blokker.nl/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDetails?storeId=10001&langId=-104&catalogId=10002&categoryId=42303&productId=131937#meerinfo

    Ben benieuwd naar ervaringen hiermee.
    Alvast bedankt!

  • Manon

    Manon

    3-1-2013 10:06:38 | Reply

    Hoi, een rvs waterkoker is natuurlijk super fijn en veilig. Je kunt voor de zekerheid nog even navragen waar het plastic van gemaakt is wat er in verwerkt is (bijvoorbeeld het 'raampje' waarop je de vloeistof kunt zien). Groetjes, Manon

  • p

    p

    3-1-2013 11:20:47 | Reply

    En de binnenkant van de deksel is van plastic.

  • Eline

    Eline

    4-10-2013 09:23:38 | Reply

    Hoi Manon,

    bedankt voor je informatieve site.
    Ik heb een vraag: weet jij hoe het zit met koffie/thee-automaten?
    Ik gebruik op mijn werk namelijk veel heet water uit een (koffie)automaat waar ik dan zelf thee van zet (wel in een mok, geen plastic bekertjes meer voor mij haha).
    Maar nu vroeg ik me af: is dat hete water dat ik de hele dag tap, wel veilig? Zit dat niet de hele dag heet te zijn in een plastic tank oid?
    Kun jij hier iets over zeggen?

    Groetjes, Eline

    • Manon

      Manon

      5-10-2013 17:38:46 | Reply

      Beste Eline,

      ik weet helaas niet hoe dit zit. Is het een idee om aan de leverancier te vragen waar het water in zit? Misschien is dat wel gewoon rvs? Groetjes, Manon

  • Henriette

    Henriette

    30-1-2014 15:28:08 | Reply

    Hoi Manon, wat ik volgens mij nog niet ben tegengekomen op je blog is dat je veel schadelijke stoffen uit de lucht kan zuiveren met planten. Misschien goed om dit ook ergens te melden. Formaldehyde is binnen no time uit je lucht. Er is veel info op het net te vinden hierover. zie oa. http://www.airsopure.nl/  Ik heb zelf ook sansevieria's in alle slaapkamers staan. Die zorgen voor zuurstof 's nachts. op youtube veel info hierover, NASA heeft een lijst gemaakt van degene die het meest zuiveren.
    Vriendelijke groet Henriette Verhoef

    • Manon

      Manon

      30-1-2014 16:00:58 | Reply

      Hai, er is een blogje over :) https://blog.greenjump.nl/post/2012/01/19/Tips-om-de-luchtkwaliteit-in-de-babykamer-en-in-huis-te-verbeteren.aspx en ben het helemaal met je eens, hier ook een sansevieria paradijs.
      Groetjes, Manon

  • monique

    monique

    30-6-2014 10:57:56 | Reply

    BPA in de deksels van glazenpotten
    Wij proberen al ons biologisch voedsel BPA vrij verpakt te krijgen, maar hoe moet dat toch als je alles in glas koopt en er zitten deksels op die BPA bevatten? Hoe weet je zeker dat er geen BPA in deksel zit? We hebben sinaasappelsap, appelstroop, geitenkaas enz.. allemaal in glas en niet in plastic gekocht, want we dachten zit mogelijk BPA in, maar nu lazen we dat het ook in de deksels van glazenpotten zit!?
    Ik wordt er wel een beetje wanhopig van...
    Groet,
    Monique

    • Manon

      Manon

      30-6-2014 11:19:02 | Reply

      Ik snap het Monique! Erg herkenbaar. Je kunt hier niks aan doen. Het is absoluut al veel en veel beter dan uit blikken of pakken, het is de meest ideale optie naast onverpakt kopen. Groetjes, Manon

  • Karin

    Karin

    4-2-2015 12:37:27 | Reply

    Hoi Manon,
    Weet je toevallig of in de coating van babyvoedingsdekseltjes ook bpa verwerkt zit? Ziet er wel zo uit maar volgens een vriendin is alle bpa in babyvoeding verpakken tegenwoordig verboden... Groetjes Karin

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    4-2-2015 13:15:33 | Reply

    BPA is in Nederland alleen verboden in babyflesjes, niet in verpakkingen voor babyvoeding. In België is het wel verboden in verpakkingen voor babyvoeding, zie ook hier http://www.wecf.eu/nederland/nieuws/2012/bpa-belgie.php

    De coating aan de binnenkant van babyvoeding kan dus gewoon epoxyhars zijn. Je kunt het het beste even navragen bij de fabrikant die het maakt.

    Overigens zijn de potjes vaak van glas en komt het eten vaak niet in aanraking met de deksel, maar het idee is onprettig.

    Groetjes, Manon

  • miranda

    miranda

    3-6-2015 16:02:26 | Reply

    Hallo,

    Weet je toevallig of als een plastic product bpa vrij is, is het product dan ook vrij van andere weekmakers en oestrogenen?

  • maarten

    maarten

    13-6-2015 12:03:26 | Reply

    kan iemand mij vertellen hoe de hoeveelheid BPA zich verhoudt in composietvullingen in vergelijking met voedsel uit blik?

  • maarten

    maarten

    13-6-2015 12:04:33 | Reply

    ik meende trouwens dat tetrapak verpakkingen vrij zijn van BPA. ergens op een engelse site gelezen.

  • Lotte

    Lotte

    17-4-2016 14:38:45 | Reply

    Weten we eigenlijk al van welk materiaal al onze waterleidingen gemaakt zijn? Vast ook PVC buizen??Dan wordt het helemaal een lastige zaak!

  • Marlijn

    Marlijn

    23-8-2016 11:15:32 | Reply

    Een hele praktische vraag. Ik kom er zelf niet helemaal uit.
    De AH heeft nu de vershouddozen actie. Er staat dat de dozen BPA vrij zijn, maar zijn ze ook echt goed om te gebruiken? Magnetron natuurlijk sowieso niet, maar zijn ze veilig voor in de koelkast vlees of groenten erin?

    • Manon

      Manon

      23-8-2016 15:23:22 | Reply

      Hai, ik kan nooit 100% producten van andere winkels beoordelen want daarvoor ken ik die onvoldoende. Van onze eigen producten weten we alles door en door. In z'n algemeenheid ben ik meer voor rvs en glas dan voor plastic, maar als je toch voor plastic kiest dan is koelen en vriezen veel beter dan magnetron en vaatwasser. Vooral bij warmte kan troep vrijkomen. Groetjes, Manon

  • Tanja

    Tanja

    7-6-2017 15:26:59 | Reply

    Hi,

    Ik zocht een baby- en minder zonnebril en kende de  babyiators al en vind die wel leuk, maar niet heel hip. Nu kwam ik het merk Izipizi tegen, de baby en kids variant bleken bpa phlatates en pvc vrij. Maar helaas de juniorcollectie niet. Wel zeggen ze volgens de strenge reach-normen te produceren. Nu is mijn gevoel: nee niet streng genoeg, of zeg jij ja dat is wel streng?! Het gaat om een bril voor mijn dochter van bijna 3. Jammer wat de bril staat zoooo leuk.  

    • Manon

      Manon

      7-6-2017 18:31:31 | Reply

      Tsja, het is natuurlijk logisch dat ze volgens de REACH normen produceren want dat is namelijk verplicht dus daarmee doen ze niks bijzonders. Wel heel fijn dat de babybrillen vrij zijn van schadelijke stoffen, maar daar schiet jij natuurlijk niks mee op. Ik probeer altijd ook te bedenken of het iets is wat ze vaak zullen dragen en ben dan voor dagelijkse dingen veeeeel strenger dan voor dingen die ze af en toe gebruiken. Groetjes, Manon

  • Tanja

    Tanja

    7-6-2017 15:27:31 | Reply

    Minder = kinder

Pingbacks and trackbacks (7)+

Loading