Schoentjes en slofjes van leer met giftig chroom VI

Schoentjes baby Slofjes en schoentjes van leer voor je baby en kinderschoenen en pantoffels voor je kind van leer, hoe goed is dat nou eigenlijk? Risico is er in ieder geval blijkt uit een  Duitse test . Hieruit blijkt dat er in meer dan 25% van de geteste schoenen een zeer giftige, kankerverwekkende stof voorkomt.

25% van de kinderschoenen bevat giftig, zeswaardig chroom

In 2007 bleek uit een test van een Duitse tv zender dat 5 van de 20 geteste kinderschoenen van grote, bekende merken, meer chroom 6 bevat dan wettelijk is toegestaan in Duitsland. Deze test is herhaald in 2009 en opnieuw bleek 25% van de geteste schoenen meer chroom 6 te bevatten dan wettelijk is toegestaan.

CATS In 2007, na de eerste test, is in Duitsland CADS opgericht, de Cooperation for Avoiding Toxic Substances in Shoes.  Zij proberen de Aziatische en Oost-Europese leerlooierijen voor te lichten over chroom VI. Volgens CADS komt het leer met het risico op zeswaardig chroom namelijk daar vandaan.

Leer looien in Bangladesh, verschrikkelijk!

Kort geleden zag ik een verschrikkelijk filmpje over een gebied in Bangladesh waar leer gelooid wordt. Dit leer wordt naar Europa verscheept om schoenen, pantoffels en andere dingen van te maken.

De chemische stoffen die daar gebruikt worden, komen terecht in de rivier daar die van levensbelang is voor de bevolking. Om maar niet te spreken van de arbeidsomstandigheden van de arbeiders die blootsvoets en met blote handen door die troep heen lopen en roeren. Ik ben echt geschrokken!

 

Uit een artikel uit 1998 blijkt dat Ontwikkelingssamenwerking toen ook een film heeft gemaakt over leerlooierijen in India. 10 jaar later is er dus niets verbeterd.

Hoe wordt leer gemaakt?

Wikipedia heeft een duidelijk stukje over de traditionele manier van leerlooien en de website ‘Snelcursus Leer’ geeft nog wat aanvullende uitleg. Leer looien is mogelijk met plantaardige stoffen, waarvan eikenbast de bekendste is, maar helaas hebben ook hier de chemische stoffen ruimschoots de overhand gekregen.

Chroom 6 en chroom 3

Chroom wordt gebruikt voor het looien van leer. Het gaat hier om Chroom III, een onschadelijke, zelfs voor het lichaam benodigde chroomsoort. Daarnaast bestaat Chroom VI of zeswaardig chroom. Dit is zeer giftig, zelfs al in kleine hoeveelheden.

Chroom 6 kan ontstaan wanneer er niet op de juiste manier om wordt gegaan met chroom 3.  Chroom 6 kan kanker veroorzaken en de ademhalingsorganen beschadigen.

Volgens het Leather Technology Center heeft chroom 6 niets te maken met leerlooien maar de testen wijzen dus anders uit. Wel interessant is dat zij zich afvragen wat nu de meest milieuvriendelijke manier van leerlooien is.

Gezonde, leren schoentjes en slofjes

Laat ik het maar meteen toegeven, ik ben een schoenenfreak en als gevolg daarvan heeft mijn dochtertje van kleins af aan eigenlijk altijd teveel slofjes en schoentjes gehad.

Leren kinderschoenen en slofjes zijn natuurlijk wel erg mooi! Ik heb wel eens kort gezocht naar schoenen en sloffen die niet van leer waren, met in mijn achterhoofd dierenleed en milieuvervuiling. Slofjes zijn nog wel te vinden maar schoenen vind ik toch heel lastig.  Voor mama en papa is er trouwens wel veel keuze ben ik achter gekomen.

Gelukkig zijn er wel milieuvriendelijkere, gifvrije slofjes, namelijk van plantaardig gelooid leer. Die slofjes heeft Lana nu zelfs op de kleuterschool nog en ik draag ze ook.

Nadat ik bovenstaande allemaal gelezen heb, ga ik nu voor haar volgende paar schoenen ook op zoek naar gezonde, veilige en liefst ook milieuvriendelijke schoentjes.

Nog een extra opmerking: in plastic schoenen zijn ook zeer hoge concentraties giftige stoffen gevonden. Dit kwam in september 2009 naar voren.

Reacties (5) -

 • Lotte

  Lotte

  15-12-2011 21:44:01 | Reply

  Ik zou echt heel graag willen weten of de deksels van de Biobim potjes en alle andere biologische (baby) producten BPA vrij zijn? Is daar informatie over?

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   15-12-2011 21:56:43 | Reply

   Beste Lotte, dat is een hele goede vraag. Biobim zal zeker antwoord willen geven en misschien de andere merken ook. Ben benieuwd naar de antwoorden. Groeten, Manon

 • Lotte

  Lotte

  20-12-2011 11:02:46 | Reply

  Zojuist de klantensrevice van Biobim gesproken!
  Zij konden mij vertellen dat ze met BPA vrije dekseltjes bezig zijn, ze hadden eerst de oude vooraad opgemaakt maar de eerste producties zijn al de deur uit. Het komt overigens niet op de potjes te staan, dus wanneer men precies een BPA vrij potje in handen heeft is niet te zeggen. De folies van de poedertjes etc waren wel al BPA vrij.

  Nu maar geloven dat het waar is! Wellicht is een een onderzoeksbureau die tests uitvoert?

  Groetjes,
  Lotte

 • Thea

  Thea

  10-9-2015 14:22:47 | Reply

  De links voor schoenen voor papa en mama doen het niet meer, en ik kan weinig merken vinden. Heb je misschien tips?

  • Manon

   Manon

   10-9-2015 16:00:26 | Reply

   Misschien zit er hier iets voor je tussen http://www.ecogoodies.nl/duurzame-mode/duurzame-schoenen

Pingbacks and trackbacks (2)+

Loading