Tandpasta voor je kind met of zonder fluoride?

En de voordelen van xylitol

Fluoride in de tandpasta van je kind, is dit nu wel of niet aan te bevelen? Voordat je doorleest: uit dit blog volgt geen duidelijk ja of nee antwoord voor wat betreft de fluoride maar misschien helpt het je kiezen.

Wat wel een super ontdekking is, zijn de enorme voordelen van xylitol. Ons gezin gaat absoluut aan de xylitol kauwgom en snoepjes. Ook Healthy Child Healthy World schreef over xylitol en Science of Mom citeert een aantal interessante onderzoeken over xylitol.

Dochtertje met een gaatje in haar kies

Pas geleden werd ik weer even met mijn neus op de feiten gedrukt. Mijn dochtertje Lana van bijna 4 jaar had een gaatje in haar kies. Na de ontdekking ervan heb ik me een hele avond misselijk en schuldig gevoeld en me suf gegoogled naar de oorzaken en de behandeling (alsof het heel veel anders is dan bij een volwassene…).

Het schuldgevoel ontstond als volgt: wij poetsen Lana’s tanden met tandpasta van Weleda en daar zit geen fluoride in. Dit hebben we besloten nadat Lana haar eerste tandje kreeg en we veel hebben gelezen over de voor- en nadelen van fluoride.

Het is heel eenvoudig: fluoride is in beperkte hoeveelheden geweldig voor je tanden en tegelijkertijd is het zeer giftig voor de rest van je lijf. De vraag is natuurlijk bij welke hoeveelheden het giftig en schadelijk is en uiteindelijk hebben wij toen besloten om het risico niet te nemen.

Tenslotte snoept Lana weinig en poetsen wij fanatiek, dus dat moest toch goedkomen? En dan nu dus toch een gaatje, terwijl ze zo jong is. Nu zitten zwakke tanden zeker in de familie van papa’s kant maar ik ben me dus kapot geschrokken. Moet ik haar tanden dan toch maar wel met fluoride tandpasta poetsen?

Dus we hebben de zoektocht herhaald en uiteindelijk weer besloten om zonder fluoride te blijven poetsen en Lana xylitol te gaan geven. Hieronder een verslagje van de zoektocht naar de schadelijkheid van fluoride voor mensen en vooral voor kinderen.

Schadelijke effecten van fluoride

Fluoride kan schadelijke effecten hebben op verschillende gebieden. Het Fluoride Action Network heeft een overzicht gemaakt van de gezondheidseffecten van fluoride met allerlei verwijzingen naar medische onderzoeken. Hieronder de effecten die voor mij het belangrijkste zijn.

Effect van fluoride op de hersenen

De negatieve effecten van fluoride op de hersenen van kinderen is één van de hoofdonderwerpen in de meest recente onderzoeken. Er zijn onderzoeken uit landen waar het drinkwater gefluorideerd wordt waaruit blijkt dat het IQ van kinderen lager is.

Tevens blijkt uit onderzoeken dat een te hoge fluoride inname tijdens de zwangerschap een negatief effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen van de baby.

Deze schadelijke effecten worden ondersteund door vele studies met dieren waaruit directe, schadelijke effecten van fluoride op hersenweefsel blijken.

Fluorose

Photo by Hardy Limeback, DDS Teveel fluoride leidt tot fluorose, dit is tandverkleuring en is te zien aan witte vlekjes of streepjes op de tanden. Bij ernstige fluorose zijn de vlekjes bruin. Fluorose ontstaat doordat je kind teveel fluoride binnenkrijgt wanneer de tanden worden gevormd, dus tussen zes maanden en vijf jaar. Voor mij een duidelijke reden om in ieder geval geen fluoridetabletjes en fluoridedruppels te geven.

Fluoride innemen biedt geen voordelen

Fluoride op de tanden aanbrengen heeft een versterkend effect op je gebit. Het inslikken van fluoride heeft geen positieve effecten. Dit wordt bijvoorbeeld aangetoond doordat tandbederf bij kinderen sterk is gedaald in zowel landen met als zonder fluoride in het drinkwater. Er is een zeer interessante documentaire over fluoride in drinkwater gemaakt door het Fluoride Action Network.

Wat is teveel fluoride?

En dan natuurlijk de belangrijkste vraag: wat is dan teveel fluoride? Want een beetje fluoride, aangebracht op de tanden, is heel goed voor de tandjes van je kind. Maar kinderen slikken tandpasta door en slikken dus ook fluoride door. Hier heeft je kind niks aan, in tegendeel, het is gewoon schadelijk.

Helaas heb ik geen sluitend antwoord kunnen vinden op de vraag hoeveel fluoride schadelijk is voor kinderen.

Hoeveel fluoride krijgen kinderen binnen via tandpasta?

In 1997 is een rapport uitgebracht waarin is uitgezocht wat de dagelijks benodigde hoeveelheid fluoride is, waarbij men er dus nog vanuit ging dat fluoride innemen gezond was. Dit is dus inmiddels achterhaald. In dit rapport gaat men uit van 0,05 mg per dag per kilo lichaamsgewicht. Een kindje van 15 kilo zou dus behoefte hebben aan totaal 0,75 mg per dag.

In een artikel uit 1999 is een samenvatting gemaakt van de conclusies van diverse auteurs over de hoeveelheid fluoride die kinderen gemiddeld en maximaal binnenkrijgen via tandpasta. Hieruit blijkt dat kinderen via tandpasta meer fluoride binnen kunnen krijgen dan 0,05 mg per dag per kilo.

Kinderen kunnen uit tandpasta teveel fluoride binnenkrijgen

Eén voorbeeld uit het artikel (zie tabel) : Auteur Bentley beschreef in 1999 dat een kindje van 2,5 jaar dat 14,2 kilo woog, bij het tandenpoetsen met gewone fluoridetandpasta (1000 ppm, zie hieronder) gemiddeld 0,038 mg per dag per kilo binnenkreeg (oftewel onder de norm van 0,05 mg). Hetzelfde kindje kon maximaal 0,12 mg per kilo per dag binnenkrijgen (ik denk als het kindje alles zou doorslikken) oftewel 240% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Gemiddelden zeggen mij niet zoveel want het betekent dus dat een deel van de groep kinderen dagelijks teveel fluoride binnenkreeg en mijn dochtertje slikt echt wel tandpasta door.

Peutertandpasta

In gewone fluoride tandpasta zitten 1000-1500 ppm (parts per million) fluoride. In peutertandpasta zitten 500-750 ppm. Op de verpakking wordt duidelijk aangegeven dat een erwtje per keer al voldoende is om mee te poetsen (waar ik overigens ook uit afleidt dat het niet gezond is om het in te slikken).

Tandpasta met fluoride met aardbeiensmaak of een ander lekker zoet smaakje is naar mijn mening echt af te raden. Kinderen willen dit graag doorslikken, ze vinden het lekker en doen vaak nog wat extra tandpasta op hun tandenborstel.

Alternatieven

Xylitol

Uit vele onderzoeken blijkt dat xylitol een vervanging kan zijn voor fluoride. Drie kauwgompjes per dag zorgt voor 60% minder tandbederf en bij kinderen die gevoelig zijn voor tandbederf, zoals mijn dochtertje, zelfs met 80%.

In Scandinavië wordt xylitol inmiddels breed ingezet en gepromoot. Er zijn nationale preventieprogramma’s, het wordt aanbevolen door tandartsen en labels op producten maken consumenten bewust van de voordelen.

Tandpasta zonder fluoride

Verschillende (vaak biologische) merken leveren tandpasta voor kinderen en volwassenen zonder fluoride. Weleda en Lavera zijn twee voorbeelden daarvan. Weleda heeft een redelijk neutrale smaak en Lavera smaakt naar aardbeien en frambozen. Beiden bevatten geen schadelijke ingrediënten. Ik gebruik ze voor Lana allebei en we verkopen ook beide merken in onze webwinkel Green Jump.

Tandpasta Weleda 

Blog over tandpasta met fluoride

Er is een nieuw blog waarin we tandpasta’s met fluoride hebben vergeleken.

Reacties (109) -

  • Priscilla

    Priscilla

    2-8-2009 19:09:08 | Reply

    Fijn artikel! Wij gebruiken voor onszelf al enkele jaren Saline tandpasta van Weleda, tegen tandsteen, en sindsdien hoeven wij niet meer elke keer tandsteen te laten verwijderen bij de tandarts. Bovendien voelen de tanden langdurig schoon aan en heb je echt een lekker fris gevoel. Geen overheersend smaakje, en bovendien zonder fluoride. Wij willen onze dochter ook geen fluoridetandpasta geven.

  • Wendy

    Wendy

    3-8-2009 08:50:11 | Reply

    Ik had me echt nooit gerealiseerd dat fluoride in tandpasta schadelijk zou kunnen zijn... Jeetje zeg.. gelukkig lees ik het nu en kan ik gelijk aan de slag met Weleda en xylitol als mijn dochter geboren is (wat hopelijk elk moment kan gebeuren :-) ). Waar ik ook nog van schrok is dat een te hoge fluoride inname in de zwangerschap niet goed is voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Heb je enig idee wat dan teveel is???

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    3-8-2009 09:59:06 | Reply

    Hoi Wendy, ik weet niet precies wat een schadelijke hoeveelheid is. De onderzoeken daarover worden gedaan in gebieden met gefluoridiseerd drinkwater en dat is bij ons gelukkig niet het geval. Ik ga er van uit dat jij niet meer dan de normale hoeveelheid tandpasta gebruikt en dus ook niet al te veel doorslikt. Ik zou me dan ook geen zorgen maken. Persoonlijk zou ik in ieder geval geen tabletjes of druppels of iets dergelijks innnemen.
    Nog even volhouden en dan kun je genieten van je kleintje!

    Groetjes,Manon

  • Titia

    Titia

    7-8-2009 20:07:47 | Reply

    Hoi,
    Juist deze week heb ik geinformeerd over xylitol omdat mij dit ook iets leek, en nu vind ik jullie aanbeveling in deze website. Ik vind het heel erg dat er geen enkele kauwgomsoort is zonder ongezonde rotzooi!

    Xylitol is E 967 en is dit: sythetisch zoetmiddel dat jaren geleden zelfs door de FDA als kankerverwekkend bestempeld werd. Erkende risico's voor onze gezondheid zijn onder andere: veel metabole aandoeningen, nierstenen, misselijkheid, verstoring van het oriëntatievermogen, flauwvallen en zelfs overlijden. Dit is dus aanzienlijk meer dan de misselijkheid of diarree die in het algemeen worden vermeld. Gek dat het nog altijd wordt toegestaan. Echt vermijden is de boodschap!

    Dit staat in het boekje: Wat zit er in uw eten en ik heb het nagevraagd bij de uitgeverij Bouillon omdat ik hoopte dat ze een fout in het boekje hadden gezet....

    groetjes,
    Titia

    • Goran

      Goran

      9-11-2009 09:41:59 | Reply


      Titia,

      Ik heb ook nog even gezocht op de aandoeningen die jij noemt, maar ik kan die eigenlijk alleen terugvinden bij honden, xylitol is gevaarlijk voor honden omdat zij een ander metabolisme hebben en niet bestand zijn tegen de afname van hun suikerspiegel.

      Er zijn ook proeven geweest met personen die tot wel 1,5 kg xylitol per maand aten, zonder zichtbare directe gevolgen
      Als je dit met fluoride probeert kan je beter maar eerst je levensverzekering afsluiten.
      Overigens zijn er mensen die bij kleinere hoeveelheden laxerende effecten ondervinden, al schijnt dat minder te worden bij regelmatig gebruik.

      Overigens is Xylitol ook een suiker die in de natuur voorkomt,
      al wordt het meestal gemaakt door een grondstof uit mais te hydrogeneren.
      Het resulterende stofje is hetzelfde als natuurlijke xylitol, of er bijproducten zijn weet ik niet. Bij vet/olie dat gehydrogeneert wordt zijn er wel ongezonde bijproducten (transvetten).

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    7-8-2009 21:35:36 | Reply

    Hoi Titia, ik heb deze informatie inderdaad ook gelezen in het boekje over E-nummers. Ik gebruik het boekje zelf ook heel veel en af en toe twijfel ik toch een beetje. Wat ik dan doe, is dat ik op zoek ga naar extra informatie en bij xylitol heb ik voor mezelf besloten dat dit een betere optie is dan fluor in ieder geval. Ik heb dat deel van mijn zoektoch niet benoemd want het blog was al vrij lang. Waarschijnlijk heb je ook wel gezien dat ik in een ander blog ook verwijs nr dit boekje?
    Het is heel lastig vind ik om zelf de juiste info te vinden. Ik ben blij dat je dit nog even benoemd hebt want dit had ik er inderdaad bij moeten zetten zodat mensen zelf de afweging kunnen maken.

    Groetjes, Manon

  • marijn

    marijn

    11-8-2009 10:24:56 | Reply

    Hoi Titia,
    Omdat ik mijn chemische kauwgomverslaving wil vervangen voor een biologische ben ik ook op zoek gegaan naar biologische kauwgom. Ik heb via google gevonden dat Chicle een natuurlijke gom is. Heb je enig idee of dit al te koop is in de winkel en ihkv jouw artikel; bevat deze kauwgom xylitol? Heb je andere kauwgoms kunnen vinden?

    Groetjes

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    11-8-2009 10:35:10 | Reply

    In dit artikeltje http://7seas.punt.nl/index.php?r=1&id=450539&tbl_archief=0 staat in ieder geval dat het in de UK te koop is en de naam staat er ook. Heb nu even geen tijd om te googlen verder maar misschien kun je hiermee iets verder?  Groetjes, Manon

  • Hiskia

    Hiskia

    27-8-2009 16:29:18 | Reply

    biologische winkel! verdikkie, hoe heet het ook al weer??? ik ga volgende keer even kijken!

  • Hiskia

    Hiskia

    28-8-2009 21:02:12 | Reply

    Terug uit de winkel met een pakje: XyliGum.com

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    28-8-2009 23:56:47 | Reply

    Heb nu zelf die van Miradent, ook 100% xylitol. Bevalt goed, heb ook echt het idee dat ik minder aanslag heb op mijn tanden en zie het ook bij mijn dochtertje aan haar voortanden. Ze krijgt het ongeveer 2 x per dag meestal, na het eten.

  • Hans

    Hans

    3-9-2009 00:53:15 | Reply

    http://en.wikipedia.org/wiki/Xylitol
    Oppassen voor bangmakerij door pseudowetenschappers.

  • hanneke

    hanneke

    9-11-2009 08:37:22 | Reply

    Ik wilde nog even wat toevoegen aan de discussie. Veel kauwgom kauwen kan voor kinderen, maar ook voor volwassenen, negatieve gevolgen voor je kaken hebben. Ik zelf kauw om die reden helemaal geen kauwgom meer. Nu moet ik er bij zeggen dat mijn kaken wat scheef zijn (wat overigens heel vaak voorkomt), waardoor ik ook sneller klachten krijg.
    Bovenstaande is geen reden om kauwgom meteen te verbannen, maar het is wel iets om alert op te zijn als je je jonge kind meerdere keren per dag kauwgom geeft.

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    9-11-2009 08:47:24 | Reply

    Hoi Hanneke, ben het helemaal met je eens. Mijn tandarts heeft dit ook aangegeven. Ik laat Lana na het eten ongeveer 10 minuten kauwen en dat was volgens de tandarts goed. Is inderdaad een heel belangrijk punt, dank je wel voor de aanvulling! Groetjes, Manon

  • Yvonne

    Yvonne

    3-2-2010 22:08:16 | Reply

    Hallo allemaal,

    ik wil aan deze discussie graag toevoegen dat er ook een tandenborstel te koop is waar je helemaal geen tandpasta (en dus ook geen fluoride of xylitol) voor nodig hebt: de Soladey tandenborstel.

    Het geheim: onder de borstel van de Soladey zit een staafje titanium-dioxide dat een ionische reactie veroorzaakt als er licht op schijnt; elektronen die vrijkomen reageren met je speeksel, dat vervolgens de plak van je tanden ‘oplost’.

    Deze ionen-tandenborstel bestrijdt en neutraliseert zo de zuren die ervoor zorgen dat tandbederf kan ontstaan. Daar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de werking effectiever is tegen tandbederf dan gewone tandenborstels mèt tandpasta, is poetsen met fluoride of xylitol dus niet meer nodig!

    Groetjes, Yvonne

    • Goran

      Goran

      3-2-2010 23:00:25 | Reply

      Yvonne,

      De makers en lezers op deze website zijn ook altijd benieuwd naar welk wetenschappenlijk onderzoek je verwijst.

  • Yvonne

    Yvonne

    4-2-2010 00:41:50 | Reply

    Hallo Goran,

    Je hebt natuurlijk gelijk.

    Ik heb de wetenschappelijke onderzoeken helaas nog niet op mijn eigen site vermeld, dus daarom verwijs ik even door naar de site van de fabrikant
    http://www.kk-shiken.co.jp/e/academic.html,
    waar de artikelen allemaal te vinden zijn en naar de site van soladey.com: http://www.soladey.com/research.htm

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      4-2-2010 13:31:03 | Reply

      Beste Yvonne,

      Interessant! Is er iets bekend over of de titanium dioxide op enige manier in je lichaam terecht komt of kan komen?

      Groetjes, Manon

      • Yvonne

        Yvonne

        5-2-2010 14:05:15 | Reply

        Hoi Goran,

        Dat is inderdaad een hele belangrijke vraag, die wij ons uiteraard ook gesteld hebben.

        Daar is nog nooit iets van gebleken. Je kunt van titanium-dioxide overigens gemakkelijk een MSDS (material safety data sheet) vinden op het internet. Het wordt daarin niet aangeraden de titanium staaf in direct contact met de huid, omdat dat bij sommige mensen een lichte (niet gevaarlijke) irritatie teweeg kan brengen. Aangenomen wordt dat het niet door de huid opgenomen wordt, dus ook niet in het lichaam terecht komt. Je komt overigens ook niet met het staafje zelf  in aanraking, omdat de opzetborstel er overheen zit. Onderstaand stukje hierover komt uit de MSDS sheet:

        [u]Special Remarks on Toxic Effects on Humans:[/u]
        Acute Potential Health Effects: Skin: Skin exposure to titanium dioxide is virtually harmless. It is reported to be a mild irritant and may cause mechanical irritation (irritation from frictional action). It is believed not to be absorbed through intact skin.

        De borstel wordt in Japan overigens al sinds 1981 gebruikt en wordt daar nog jaarlijks met miljoenen gekocht, en aangezien Japanners tot in het obsessieve onderzoeken of er schadelijke deeltjes hun lichaam binnen komen (ik weet dat uit de voedingsmiddelen-industrie, waar mijn bedrijf met magneten ijzerdeeltjes uit o.a. voeding haalt, waarbij Japan altijd ruim als eerste de eisen omhoog schroeft), ben ik er heel gerust op dat dat bij Japanners in goede handen is. De vele wetenschappelijke onderzoeken die Shiken publiceert op hun site geven ook wel aan dat de Soladey tandenborstel van alle kanten stevig onderzocht is.

        Van de irritatie die op zou kunnen treden hebben wij zelf overigens nog niets gemerkt (ook niet bij direct huidcontact) en wij hebben daartoe ook nog geen klachten gekregen van onze klanten.

        Groetjes, Yvonne

  • Heidi van Hak

    Heidi van Hak

    22-7-2010 22:27:57 | Reply

    Hallo allemaal

    Wat valt er veel te lezen over fluoride en vooral voor kinderen.
    Ik had laatst een discussie met mijn tandarts. Mijn jongste zoontje van net 7 jaar heeft een gaatje. "Zo mevrouw we gäan nu even een fluorbehandeling geven"
    Nee dus! was mijn reactie. Ons hele gezin poetst nu ongeveer 1 jaar met de FOREVER Bright toothgel. Ook hierin zit geen fluoride en mag na het poetsen gewoon worden doorgeslikt, graag zelfs. De aloe is erg goed voor ons lichaam (heeft van nature 200 voedingsstoffen) daarnaast is in deze tandpasta propolis toegevoegd, dit is een natuurlijk antibioticum geproduceerd  door bijen. Hoe natuurlijk kan een product zijn. Hij is erg lekker en fris van smaak. Een absulute aanrader.

  • hans.tlam@gmail.com

    hans.tlam@gmail.com

    31-7-2010 13:04:55 | Reply

    Misschien nog even nadenken over die xylitol?
    http://www.lichtvanzelf.nl/gevaren-van-de-moderne-voeding

    'Xylitol of E967 is kankerverwekkend, hetgeen zelfs door de FDA (Food and Drug Administration) in de VS is erkend. Ook onder andere nierstenen, plotselinge dood en desoriëntatie zijn gerapporteerd.'

    ter info.

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      10-8-2010 09:41:59 | Reply

      Zou je mij misschien een linkje kunnen geven van waar deze informatie over xylitol op gebaseerd is. Ik kan namelijk bij de FDA niets hierover vinden en ook niet in andere bronnen. Alleen de site die jij benoemt, geeft dit aan. Ben erg benieuwd want ik heb hier namelijk echt nog nooit van gehoord.

      Groetjes, Manon

    • Goran

      Goran

      10-8-2010 09:49:44 | Reply

      De FDA heeft xylitol goedgekeurd voor gebruik in voedsel wat aan strengere eisen moet voldoen als cosmetica / tandpasta. Niet dat wij blind varen op de FDA, maar het is natuurlijk uitgesloten dat de FDA zegt: Ja dit veroorzaakt kanker en ja dit mag je eten.

  • Anna Marie

    Anna Marie

    13-8-2010 20:52:28 | Reply

    Wisten jullie dat er een tandpasta bestaat met Xylitol erin?
    Het heet Homeofresh, ik zag het vandaag bij de natuurwinkel liggen.

    Gr, Anna Marie

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      13-8-2010 22:56:16 | Reply

      Hoi, was dat deze tandpasta ?

      http://www.kernpharm.nl/frontend/core/cms_content_module/338/contentSectionID/670/content_view_type/view_item/no_show_cs/true/set_override/1/articlegroup_offset/0/categories_offset/0/category_id/22/cm_id/9/customerID/36/articlegroup_id/33

      Ik ken wel tandpasta's uit de Finse winkel met een mix tussen fluor en xylitol. Deze kende ik nog niet, dank je wel!

      Groeten, Manon

  • Sandra

    Sandra

    25-3-2011 12:58:13 | Reply

    Dag,
    Met veel interesse het artikel gelezen. Hier ook twee kinderen (7 en 4 jaar) die nauwelijks snoepen en toch gaatjes krijgen. Zit te denken aan een kindertandpasta met xylitol. Weet je of die bestaat? Het moet uiteindelijk toch een beetje lekker smaken voor de kids, anders willen ze er echt niet aan. Kauwgom geen optie, voor de kleinste te gevaarlijk.

    groet en bedankt!
    Sandra

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      25-3-2011 15:33:20 | Reply

      Hoi Sandra, ik heb wel tandpasta met xylitol gevonden maar dan ook meteen met parabenen en andere ingredienten waar ik ook niet blij van werd. Het is een beetje kiezen tussen verschillende 'kwaden'. De tandpasta die hierboven staat is dus ook met xylitol. Ik geef Lana zelf ook snoepjes met xylitol uit dezelfde Finse winkel http://www.suomikauppa.fi/advanced_search_result.php?keywords=xylitol

      Groetjes, Manon

  • Sandra

    Sandra

    25-3-2011 16:00:46 | Reply

    Hoi Manon,

    Dank voor de snelle reactie. Hoe bestel je in vredesnaam op die Finse website? Kan er geen chocola van maken, hihi...
    Je hebt ze niet toevallig in je eigen assortiment?

    groet, Sandra

  • Sandra

    Sandra

    25-3-2011 16:02:00 | Reply

    Sorry, had niet zo ongeduldig moeten reageren, haha... Select language knop helemaal over het hoofd gezien. Ga meteen even verder kijken!

    groet, Sandra

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      25-3-2011 21:19:17 | Reply

      Ja dat gaat wat makkelijker ih Engels :)

  • Suzanne

    Suzanne

    27-3-2011 20:08:17 | Reply

    Even over xylitol (=E967):
    dit middel werd jaren geleden door de Amerikaanse FDA als kankerverwekkend bestempeld.
    Daarnaast zijn erkende risico's:
    metabole aandoeningen,
    nierstenen,
    misselijkheid
    verstoring van het orientatievermogen
    flauwvallen
    zelfs overlijden!
    Zie ook het boekje: Wat zit er in uw eten?

    • Goran

      Goran

      27-3-2011 21:31:52 | Reply

      Hoi Suzanne,

      We hadden hier boven al antwoord gegeven op die vraag.
      Helaas is goede informatie verzamelen soms lastiger door de vele websites die zonder bron iets roepen, nog steeds heb ik nergens kunnen vinden dat de FDA dit zegt, anders dan van horen zeggen.

      wat betreft andere risico's kom ik uit betrouwbare bronnen niet verder als laxerend bij overmatig gebruik.

      wat betreft het boekje, wij hebben het ook doorgespit en zijn geschrokken om het later toch ook weer een beetje te nuanceren. Goed boekje, maar ik vaar er niet blind op.
      zie ook wat kritiek (en steun) op:
      http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/wat_zit_er_in_uw_eten/

  • Vera

    Vera

    1-4-2011 22:17:15 | Reply

    Hans Moolenburgh (arts uit Haarlem) heeft in de jaren 70 ervoor gezorgd dat fluoride uit het Nederlandse drinkwater is gehaald. Google maar eens op het boek dat door hem is geschreven: Fluoride: The Freedom Fight.

  • Elise

    Elise

    5-4-2011 08:37:54 | Reply

    Wat dachten jullie titanium dioxide?
    Daar maak ik me erge zorgen over. dat zit overal in. Dat is een nanotechniek, dus nano deeltjes. Wie weet tandpasta zonder dit?

    Xylitol is erg giftig en heeft bij ratten waar de dna veel op mensen lijkt, veel gezwellen gegeven. Geen zoetstoffen aan je kind geven en wel suiker zo nu en dan!

    Wie weet zonder titanium dioxide. dat zit ook in zonnebrand etc

    Dan is er ook nog een nano stof in deo die ook bijna in alle deo's zit. Niet nemen voordat er beter onderzoek wordt gedaan...de overheid is zo laks en staat alles toe. Deze deeltjes kunnen door de celwanden heen en hebben bij demente mensen in de hersenen gevonden in grote hoeveelheden. Dement kan je tegenwoordig al bij 30 en 40 jaar worden dat schijnt geen uitzondering te zijn dus mensen neem het niet. En naam de overheid meer tot spoed aan voor onderzoeken naar nanodeeltjes en technieken. Men denkt dat het mogelijk is dat ze net als asbest zo klein zijn en de cellen in kunnen en gaan zwerven.

  • Elise

    Elise

    5-4-2011 08:43:56 | Reply

    aluminium sulfate afgeleid van aluminium. Typ maar in in combinatie met deodorant. Ik wil jullie er voor waarschuwen. Ook wat betreft borstkanker...ik weet dat men eerst dacht dat deo borstkanker veroorzaakte en dat dat ontkracht werd later...zelfs door ned voorlichtingssite's...Ik dacht hehe eindelijk een hoax. maar nu blijkt er dus aluminium sulfate in te zitten en dat schijnt toch weer dit op te doen waaien. Ik haal het voor de zekerheid eruit en neem het niet meer totdat de overheid beter onderzoek heeft gedaan en die verzaakt op grote schaal al jaren. En dan in combinatie dit wel toe te staan in producten is een schande.

    1 van de stoffen zitten ook in vitaminedranken en pillen en niemand die het weet die nano troep (hele kleine deeltjes met gecombineerde verbindingen) en soms nog erg giftig ook.

  • Elise

    Elise

    5-4-2011 08:53:47 | Reply

    http://www.refdag.nl/nieuws/nog_even_geen_nano_graag_1_261883

    nog even 1 van de vele links

  • Essie

    Essie

    24-2-2012 20:58:38 | Reply

    Dag allemaal,

    Interessant info. Was eigenlijk op zoek naar hoe vaak mijn zoontje per dag mag poetsen met tandpasta zonder fluoride? Weet iemand dat?
    Met fluoride is dat 1 x lees ik.

    Mijn zoontje van bijna 8 maanden poetst, sinds een week, 1 x per dag met Childrens Toothpaste van merk Urtekram.
    Ingrediënten: krijt, water, plantaardige glycerine, plantaardige polysacchariden, etherische venkelolie, mirre. Verder niks.

    Klinkt goed toch? Te krijgen bij onder andere ekoplaza.

    Iemand mee bekend?


    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      24-2-2012 22:13:19 | Reply

      Er is geen verschil qua aantal keren poetsen, fijn dat je er eentje hebt gevonden waar je blij mee bent. Ingrediënten lijken me prima. Groetjes, Manon

      • Essie

        Essie

        27-2-2012 15:29:57 | Reply

        Dag Manon,
        Dank je wel voor reactie!
        Merk dat ik het lastig vind om een juist tijdstip te vinden. Mijn zoontje valt avonds na de borstvoeding vaak in slaap...om hem nou wakker te maken om te poetsen....en net daarvoor heeft dan ook weinig zin...
        Heb je daar tips voor?
        Kan hij anders toch twee keer per dag poetsen?

        • Manon Gagic

          Manon Gagic

          27-2-2012 18:19:14 | Reply

          Ik ben geen tandexpert, maar borstvoeding is niet schadelijk voor tandjes. Van de site borstvoeding,com:

          koemelk en moedermelk zitten ook suikers (lactose), maar deze melk heeft geen negatief effect op de tanden. Koemelk bevat veel mineralen waardoor de zuren van de bacteriën hun 'werk' niet kunnen doen. Moedermelk bevat niet zoveel van die mineralen maar bevat wel levende cellen die een actief afweermechanisme vormen op de bacteriën.

  • Dr.Martin PONET

    Dr.Martin PONET

    28-2-2012 23:43:33 | Reply

    Beste allen, Ik ben Tandats en scheikundig Ir. Het ellement Fluor is een halogeen en familie van Jodium, chloor,broom. Fluor en broom staan als zwaartse elementen in de tabel van Mendeljef. Ze zijn zeer giftig. Ze verdringen Jodium dat zo broodnodig is in de schildklier uit zijn zout alsook het chloor in de cellen dat eveneens erg nodig zijn voor de zenuwgeleiding. Fluor is een giftig bijprodukt uit de aluminiumindustrie dat men aan de straatstenen niet kwijt gezaakt. De chemische mafia heeft een oplossing gevonden en het na sensibilisering van de mens en zelf beinvloeding van de tandartsen te stoppen in tandpasta en alzo de kinderen enz... te vergiftigen. Geef 5 ratten een tuben fluortandpasta gemend met chocolade ze zijn na 10 dagen allen morsdood terwijl ander die dat zelfde doen met tandpasta zonder fluor nog springleven zijn. Moet ik nog verder gaan. Oprechte groet. Dr. M.P.

    • Goran

      Goran

      29-2-2012 17:58:43 | Reply

      Even vanuit ons nog een reactie. Martin, voor zover onze kennis reikt, klopt het bovenstaande niet helemaal.

      Dat Fluor en broom staan als zwaarste elementen in de tabel van Mendelejev staan klopt niet, Broom is nummer 35 en alle nummers daarboven 36 tot 92 zijn zwaarder. Het goede Jodium is zwaarder bijvoorbeeld. Fluor (F) is wel giftig (zeer reactief) en het is maar goed dat niemand dat in tandpasta stopt. Wat wel in tandpasta zit is Fluoride (F-) dat scheelt maar een electron, maar dit maakt in de reactieve eigenschappen heel veel uit (kun jij als scheikundige denk ik beamen)

      Zelfs Fluoride kan giftig zijn, maar dat is een hele andere orde dan Fluor.
      Daarom is de tip van tandartsen dan ook om de tanden van je kind met een beetje tandpasta ter grote van een erwtje te poetsen en kindertandpasta met lage concentraties te gebruiken. Daarbij leer je je kind om het niet door te slikken. Als je kindje dat nog niet kan gebruik je tandpasta zonder fluor.

      Het blijft gewoon een hele lastige keuze. Wel of geen fluor en iedereen moet die voor zichzelf maken. Het blijkt je tanden te versterken en dat is ook wat waard. Bij juist gebruik kunnen de voordelen opwegen tegen de nadelen.

      Fluoride verdringt idd jodium, dit zal vooral een probleem zijn dat voorkomt in landen waar ze fluoride in het water stoppen. Mij is niet bekend dat dit een probleem is in landen waar het niet zo is en bij correct tandpasta gebruik, extra info is welkom.

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    28-2-2012 23:58:43 | Reply

    Beste Martin, dank je wel voor je bijdrage. Het is wel een hele pittige keuze voor mij als moeder van een dochter met een zwak gebit. Ik ben zelf volledig voor risico's vermijden als dat mogelijk is. Op dit vlak heb ik het idee dat ik moet kiezen tussen mijn dochter risico laten lopen op negatieve gevolgen van fluor of mijn dochter risico laten lopen op een leven lang tandproblemen. Ik poets haar tanden goed, maar ze is zes en heeft al meerdere gaatjes. Ze drinkt geen frisdranken en eet normaal niet meer dan 7 x per dag, alhoewel ik daar wel wat beter op zou kunnen letten want ik geef haar vaak iets om te proeven en dat is natuurlijk niet zo goed tussendoor.

    Ik blijf het heel lastig vinden, zeker nu ze aan het wisselen is en mijn tandarts me echt op het hart drukt om fluor te gebruiken omdat ze een zwak gebit heeft.

    Groeten, Manon

  • Jolanda Schoorl

    Jolanda Schoorl

    29-2-2012 12:29:49 | Reply

    Beste Manon,

    Bij Forever Living Products hebben wij in dit geval een heel goede oplossing: onze Forever Bright Toothgel. Dit is een supergoede tandpasta zonder fluoride. Na het poetsen spoel je niet na, waardoor de tandpasta blijft werken op het tandvlees.
    Zelf heb ik parodontitis. Ik gebruik de tandpasta nu een aantal weken en mijn tandvlees is weer helemaal op mijn tanden aangesloten en wordt zelfs weer roze. De mondhygiëniste is hier zeer verbaasd over. En een dergelijk positief resultaat is niet alleen bij mij, maar bij veel mensen om mij heen. Ook aanslag op tanden wordt aangepakt. Verder is de werking van de tandpasta gelijk aan die van anderen, maar dan zonder de schadelijke fluoride.
    Op bijgevoegd linkje kunt u een online test zien die gedaan is tussen onze tandpasta en reguliere tandpasta's : http://www.youtube.com/watch?v=qwjXbDNqeO0

    Mocht u meer willen weten, neemt u dan gerust contact met mij op via de mail forever.healthforyou@gmail.com of mobiel 06-18550586.

    Met vriendelijke groet,
    Jolanda Schoorl
    Forever Health for You

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    29-2-2012 12:53:36 | Reply

    Jolanda, ik zal je berichtje laten staan, ook al is het eigenlijk reclame ;)

    Ter info voor anderen, dit zijn de ingrediënten van de tandpasta:

    Aloe Barbadensis Leaf Juice (Stabilized* Aloe Vera
    Gel), Sorbitol, Hydrated Silica, Glycerin, Sodium
    Lauryl Sulfate, Carrageenan, Hydrated Silica,
    Aroma, Sodium Saccharin, Sodium Benzoate,
    Bee Propolis, Aqua, Sodium Sulfate, D-Limonene,
    Ci 75810, Linalool.

    Groeten, Manon

    • Heidi

      Heidi

      29-2-2012 16:24:43 | Reply

      Hallo Manon

      Jolanda heeft wel gelijk. Ik heb ook hele goede resultaten, bij deze Forever Tandpasta. Ook mijn schoonmoeder kreeg na een maand of 3 complimenten van haar tandarts. Ik ben erg happy met deze tandpasta. Vriendelijke groet aan Jolanda.

      Succes allemaal
      groet Heidi van Hak

      • Goran

        Goran

        29-2-2012 17:23:56 | Reply

        Heidi, ook jij werkt voor Forever zie ik in je linked in profiel, dat maakt de aanbeveling dan weer wat minder hard :) http://www.linkedin.com/pub/heidi-van-hak/22/308/73b

        • Heidi

          Heidi

          29-2-2012 18:07:42 | Reply

          Tja, deze ervaring is puur eigen ervaring. Ik kan niet enthousiast zijn over iets wat mij zelf niet bevalt. Iedereen mag ermee doen wat hij of zij zelf wil. Het is jammer dat veel mensen nog niet van het bestaan van dit product afweten. Ik kan alleen maar zeggen dat ons gezin er veel baat bij heeft.
          Succes allemaal en kies wat goed voelt !
          In ons buurland, Duitsland schijnt men al veel verder met wel of niet Fluoride.

  • Inge

    Inge

    14-3-2012 16:51:06 | Reply

    Mijn (bio) tandarts gaf aan dat het effect van tandpasta erg overschat wordt en dat daarom een tandpasta met fluoride ook niet nodig is. Fluorbehandelingen worden overigens ook niet meer bij andere tandartsen gedaan dus daar zou ik sowiezo niet in meegaan.

    • paula

      paula

      1-5-2012 12:44:16 | Reply

      Ik las dat je tussen haakjes bio tandarts hebt staan ik ben ook op zoek naar een bio tandarts om het zo maar te noemen waar zit deze tandarts en weet iemand of het selen van tanden gezond is

  • Anna

    Anna

    19-4-2012 22:47:42 | Reply

    Ik heb belangrijk nieuws over Weleda tandpasta voor kinderen. Mijn dochter van bijna 5 heeft nu 1 gaatje en 3 (!) beginnende gaatjes, terwijl ze weinig snoept en wij erg goed opletten met poetsten en spoelen. De tandarts gaf aan dit heel veel met Weleda tandpasta te zien, heel vaak is het nog erger en zijn de gebitten van de kinderen bijna niet te redden. Zij gaf aan dat het erg slechte tandpasta was en dat het onbegrijpelijk is dat het verkocht mag worden.
    Ik raad dan ook iedereen aan dit niet te gebruiken; mijn dochter moet nu 6 keer naar de kindertandarts om haar gebit aan te pakken en wij zitten met een enorm schuldgevoel en ook met flinke boosheid omdat we dachten een goede keus gemaakt te hebben. Pas er alsjeblieft mee op.

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      20-4-2012 00:59:42 | Reply

      Beste Anna,

      Ah wat zul je geschrokken zijn en een rotgevoel hierover hebben. Ik ben wel heel benieuwd naar de argumenten van de tandarts. Zit het in de samenstelling van de tandpasta, om welke ingrediënten gaat het dan? Of gaat het erom wat er niet in zit? Geen fluoride zeg maar?
      Ben super nieuwsgierig zoals je begrijpt. Ik herken ook je onmachtige gevoelens en dat maakt het ook zo'n moeilijke keuze, wel of geen fluoride.

      Groetjes, Manon

  • Anna

    Anna

    20-4-2012 08:58:16 | Reply

    hallo Manon,

    wat precies de component in de tandpasta is weet ik nog niet, ik was zelf niet bij de afspraak maar ga de volgende keer mee en ga erop doorvragen. Het was wel erg opvallend dat ze zei dat ze het alleen met Weleda tandpasta zag en vaak dus echt zo erg dat meerdere tanden bij kinderen getrokken moesten worden.
    Zodra ik meer weet zal ik het hier posten, hoe dan ook niet meer gebruiken!

    groeten Anna

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    20-4-2012 20:57:17 | Reply

    Hai Anna, heel fijn als je het hier wilt posten. Niet meer gebruiken vind ik wel heel erg lastig op basis van de mening van één tandarts. In z'n algemeenheid zijn tandarts pro fluoride dus elke tandpasta die dat niet heeft, is sowieso al minder in de ogen van de tandarts (en misschien heeft hij daar ook gelijk in want fluoride is goed voor je tanden, mijn dilemma ook). Weleda streeft echt naar goede producten, zeker ook voor kinderen en naar de ingrediënten kijkend, zit er niks geks in. Lastig hoor dit soort dingen. Groetjes, Manon

  • Anna

    Anna

    20-4-2012 21:06:36 | Reply

    ik had ook gekozen voor geen fluoride, maar mijn kind gaat nu zoveel troep in zich krijgen (vuling, verdoving etc), en misschien een paar rotervaringen daar nog bij, dat dat naar mijn idee niet opweegt tegen de relatief kleine hoeveelheid fluoride die ze binnen had gekregen.
    Ik hou je in ieder geval op de hoogte, over een kleine maand start het traject. Klaar half juli.. pff...

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      22-4-2012 19:43:01 | Reply

      Dit kan ik ook heel goed volgen, Lana heeft nl geen sterk gebit en nu tijdens het wisselen gebruik ik ook fluoride. Precies met dezelfde overwegingen, liever nu (tijdelijk) fluoride dan continu gaatjes etcetera. Het is gewoon een lastig vraagstuk.

  • Diana

    Diana

    22-4-2012 07:42:38 | Reply

    Ik heb sinds gisteren jullie blog gevonden en vind het heel verhelderend allemaal, vooral het stukje over welke plastic veilig is en welke niet.

    Ik wist niet dat fluoride zo controversieel was. Weer wat geleerd. Maar wat betreft de xylitol... wij letten erg op wat voor toevoegingen er in ons eten zit... en xylitol is juist één van de dingen die wij niet willen binnen krijgen vanwege de bijwerkingen... Ons lijdraad is het boekje 'Wat zit er in uw eten' van Corinne Gouget.

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      22-4-2012 19:44:06 | Reply

      Ik ken het boekje van Gouget ook, heb het hier liggen en heb er veel van geleerd. Op sommige punten moet je dan inderdaad keuzes maken, bepaalde stofjes zijn wel goed voor het één en niet goed voor het ander. Iedereen doet dat voor zichzelf, het zou super zijn als er gewoon één duidelijk, gezonde optie was. Groetjes, Manon

  • Rianne

    Rianne

    27-8-2012 14:12:53 | Reply

    Wij hadden dus ook altijd weleda, na vanmorgen bij de tandarts te zijn geweest ook  'om' wb fluoride.

    Maar nu zoek ik dus een kindertandpasta met fluoride liefst zonder alle andere rotzooi, iemand een idee? (zoals bijv. sorbitol wat er ook steeds in zit)

    Groetjes

    Rianne

  • Gert Van der Borght

    Gert Van der Borght

    3-9-2012 09:24:37 | Reply

    Hoi allemaal,

    ben de laatste maanden zeer veel bezig met gezondheid en de gezondheid van mijn kinderen. Als het over tandpasta gaat is het een muur waar je tegenloopt in Belgie. Voor kinderen is hier nauwelijks of geen tandpasta zonder fluor te vinden. Hierbij voel ik mij verplicht online te winkelen in Nederland waar ze ver voor staan ten opzichte van Belgie maar soit. Nu voor mezelf heb ik uitgemaakt dat ik mijn eigen tandpasta maak. Dit al geruime tijd. Dit omwille van de voordelen die je hebt als je zelf de samenstelling maakt en dus ook bepaald welk de ingredienten zijn. De hele discussie over Xylitol heb ik gevolgd maar had me al duidelijk gemaakt dat ik xylitol niet aan mijn voeding wenste toe te voegen. Als zoetstof gebruik ik stevia, dewelke uit mijn tuin komt.

    Voor de geïnteresseerden: mijn tandpasta maak ik uit.

    Natriumbicarbonade 60%: maagzout, deze kleine kristallen reinigen de tanden zoals je met tandpasta niet zal ervaren en heeft een zeer goede invloed op de ph waarde van je lichaam. Dit komt je gezondheid echt wel ten goede.

    Kokosolie 30%[/b]: kokosolie is een natuurlijke vetstof dewelke stoffen bevat die de tanden nodig hebben om zich te herstellen (idd, tanden kunnen zichzelf herstellen maar hebben de juiste voedingstoffen nodig.)

    Xylitol 9%: De voornaamste eigenschap van Xylitol is dat de bacterien die gaatjes veroorzaken in het gebit deze stof niet kunnen verteren en dood gaan wat uiteraard de bedoeling is

    Pepermuntdruppels 1%: door de zeeeeeer zoute smaak van de natriumbicarbonade is de tandpasta wennen, dit gebeurt wel zeer snel maar om een aangename nasmaak te hebben voeg ik enkele druppels japanse pepermunt toe wat een fris muntachtige smaak oplevert.

    Ik gebruik dit al enige tijd maar de eerste maal dat ik deze zelf bereide tandpasta gebruikte en ik na het spoelen de tandpasta uitspuugde was deze bruin, dit ten gevolge van alle viezigheid die je er met gewone tandpasta met moeite afkrijgt en nu stilletjes aan lost door de natriumbicarbonade.

    Voila,

    dit even ter info

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      3-9-2012 09:38:06 | Reply

      Dank je wel voor je post. Vroeg me af of die zoutkorreltjes niet te heftig zijn voor je tanden? Tast dat het glazuur niet aan? Ik weet het niet hoor, echt een vraag. Groetjes, Manon

  • Gert

    Gert

    3-9-2012 11:14:16 | Reply

    neen hoor, maagzout is niet te vergelijken met echt zout. Het wordt ook wel baking soda genoemd en wordt gebruikt om deeg te laten rijzen. Het zijn fijne kristallen en halen het vuil van detanden, glazuur is sterker en wordt dusdanig niet aangetast

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      9-9-2012 20:42:26 | Reply

      Ah baking soda, dat gebruiken we hier veel, overigens niet om mee te poetsen. Ik ga me er binnenkort eens in verdiepen. Dank je!

  • Kirstin

    Kirstin

    7-9-2012 20:46:13 | Reply

    Hoi Manon,
    Hopelijk heb ik niets over het hoofd gezien in de uitgebreide informatiestroom hierboven. Mijn zoontje is nu 15 maanden en zijn melkgebit is nog niet helemaal compleet. Zijn tandjes poetsen doe ik vanaf tand 1 met Weleda Kindertandpasta, een tandpasta zonder fluoride, zoals aanbevolen op het antroposofisch consultatiebureau wat we bezoeken (en aangezien ik ook zoveel negatieve berichten over fluoride lees, heb ik dat advies dus opgevolgd). Ik moet zeggen dat ik het poetsen nog steeds vrij lastig vindt, want ik heb niet het idee dat ik overal even goed bij kan komen. Los daarvan: ik heb de topic hierboven gelezen en vroeg me af of Homeofresh de tandpasta met de parabenen is? En heeft iemand ervaring met tandpasta van Lavera? Ik zag dat dat merk zowel een tandpasta voor kinderen als voor volwassenen met xylitol aanbiedt.
    Benieuwd! En blijf vooral doorgaan met je blog! Heel informatief, waarvoor mijn dank!

    Groeten,
    Kirstin

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      9-9-2012 20:41:49 | Reply

      Homeofresh ken ik niet, durf ik daarom niet te zeggen. Je kunt het wel vrij eenvoudig uitvinden want parabenen heten gewoon parabenen. Geen moeilijke namen of andere namen. Ik vind zelf Lavera tandpasta heel fijn, poets er elke dag mee, lekker smaakje :) Groetjes, Manon

      • Kirstin

        Kirstin

        11-9-2012 21:23:10 | Reply

        DANK! En poets je nu ook de tanden van je dochter met Lavera ipv Weleda?

        • Manon Gagic

          Manon Gagic

          11-9-2012 21:26:27 | Reply

          Ik mix met Weleda, Lavera en fluoride ivm zwakke tanden.

          • Kirstin

            Kirstin

            11-9-2012 21:35:01 | Reply

            Mooie oplossing! :-)

  • Kirstin

    Kirstin

    7-9-2012 20:55:26 | Reply

    oh ik vergat, ik dronk tijdens mijn zwangerschap heermoes (paardestaart) thee en een van de kenmerken van het kruid is dat het ook heilzaam kan werken bij 'slechte' tanden (google). wie weet helpt het nog ivm het gebit van je dochtertje...

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      9-9-2012 20:37:17 | Reply

      Dank je voor de tip, ik ga eens lezen!! Het gaat met het 'grote-mensen-gebit' tot nu wel goed, dus hoop dat het misschien sterker is.

      • susanne

        susanne

        13-9-2012 11:09:55 | Reply

        Dag Manon,

        Ik wil ook een combinatie van tandpasta zonder en met fluoride gaan gebruiken.
        Heb je nog een tip welke peutertandpasta met fluoride de minste andere toevoegingen heeft?

        Groet,
        Susanne

  • Galina

    Galina

    24-9-2012 08:53:37 | Reply

    Hoi,

    Ik heb een heel andere vraag die wel met tanden en weleda gerelateerd is.
    Ik kwam op eem autratische site deze tandjespoeder van weleda tegen:
    http://www.echolife.com.au/products/weleda-baby-teething-powder.html
    Ik zou dit product graag willen aanschaffen, kunnen jullie hier ook aan komen?

    Bedankt!
    Galina

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      24-9-2012 10:36:30 | Reply

      Hoi, heb het even nagevraagd en is in NL niet verkrijgbaar helaas. Misschien is dit iets wat ook past https://www.greenjump.nl/Product/Verzorging/Gezicht-en-tanden/Tandvleesbalsem

  • Sowyke

    Sowyke

    28-9-2012 22:02:11 | Reply

    In reactie op Forever Bright:
    Tandpasta met SLS vermijd ik, dat smeer ik niet eens in mijn haar of huid, laat staan in mijn mond.

    Verder ben ik op zoek naar iets tegen gevoelige tanden en remineraliseren van tanden en las ik over tandpasta maken met kokosolie, xylitol uit berken, baking soda en calciumpoeder. http://wellnessmama.com/2500/homemade-remineralizing-toothpaste-recipe/

    Zelf ben ik geen fan van baking soda (=maagzout, zuiveringszout), dat schuurt te hard en vind de tandpasta van Lavera dan ook niet fijn. Wat ik wel doe is soms mijn mond spoelen met water & baking soda om mijn PH- waarde in de mond te neutraliseren.

    Ter experiment ben ik ook begonnen met olie spoelen (oil pulling) en hoewel ik niets merk van een "detoxifering", merkte ik wel op dat mijn tanden glad zijn door de olie en hierdoor de tandplak zacht wordt/ blijft. Tandplak is makkelijker te verwijderen.

    Volgens Dr. Osmunson, Amerikaanse anti-fluoride tandarts, is tandpasta overbodig.
    Poets met een droge tandenborstel en tandplak wordt even goed verwijderd. Ik heb het uitgeprobeerd, en bevestig dit.
    Hij staat overigens niet geheel negatief tegenover fluoride voor kinderen van 1-8 jaar.

    Het is trouwens wel de moeite waard om te proberen een gaatje te herstellen. I.t.t. haar en nagels zijn tanden niet "dood". Ik heb zelf ervaren dat een klein gaatje te herstellen is.

    Oh ja.. ik was op zoek naar een 'gezonde kauwgom', nu lees ik dat xylitol toch niet je- van -het is...jammer...

    • Martine

      Martine

      3-10-2012 12:09:45 | Reply

      Ik ben erg benieuwd hoe een gaatje dat beginnend is herstelbaar is, Mijn dochtertje van 3,5 blijkt nu 3 gaatjes te hebben ondanks max 6 eetmomenten, weinig snoepen, geen frisdrank en poetsen met 1x per dag Elmex peuter en 1x per dag Weleda kindertandpasta. Dus tips voor gaatjes herstellen graag Sowyke :D

      • Manon Gagic

        Manon Gagic

        3-10-2012 12:31:57 | Reply

        Misschien even aan de tandarts vragen. Ik heb ook begrepen dat het kan, maar weet ook niet precies waarom en hoe.

  • Es

    Es

    8-10-2012 21:46:57 | Reply

    Beste ouders,

    Ik ben mondzorgkundige en heb een tijd in een kinderpraktijk gewerkt.
    Een probleem met kindergebitten is dat de kiezen met een contactvlak tegen elkaar aan liggen. Het volwassengebit of blijvend gebit ligt met contactpunten tegen elkaar aan.
    Je kunt je nu wel voorstellen dat ondanks "goed"  poetsen, handmatig of elektrisch toch altijd nog plak onder het contactvlak blijft zitten. De enige tip is je kind flossen met tandzijde/ flossdraad. ( Ik gebruik het liefste tape, dat is wat breder en snijd niet in het tandvlees) Bij beginnende gaatjes in het tandglazuur kun je eventueel tandpasta ( dan wel met fluoride, omdat dit zorgt voor remineralisatie van het glazuur, op de kiezen smeren en daarna de pasta tussen de kiezen flossen, is het gaatje al in het tandbeen (dentine) dan moet het door een professional behandeld worden.
    Poetsen kun je je kind het beste op je schoot liggend doen en dan volgens de drie B's binnen boven buitenkant, Je poetst de hele onderkaak buitenkant en zo ga je stap voor stap verder. Makkelijkste manier om niets over te slaan. Succes!

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      9-10-2012 21:44:12 | Reply

      Dank je wel voor de uitleg over het remineraliseren!

    • Martine

      Martine

      9-10-2012 21:47:45 | Reply

      Hoi Es,

      Thnx vandaag zij de tandarts uit de kinderkliniek hetzelfde, liggend poetsen! Myrthe (mijn meiske) heeft een afgebroken kiesje waar ze een kroontje op krijgt, de overige 4 minuscule gaatjes gaan ze vullen. Ik ben me wezenloos geschrokken want ja ik kreeg wel een compliment voor een plaque vrij gebitje van de kleine meid,

  • Sowyke

    Sowyke

    29-10-2012 10:41:35 | Reply

    Ter info: http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/forgotten-tooth-decay-cure-heal-your-cavities-and-prevent-root-canals

    Lees ook de opmerkingen. Voeding schijnt erg belangrijk te zijn, o.a.  levertraan (Vit. D3)
    Ik hoor ook van mensen dat spoelen met colloidal silver helpt.

    Martine, bij mij hielp aanpassen van voeding en het gebied insmeren met een beetje Elmex. Maar ik had een miniscuul gaatje en ik heb een sterk gebit.

    Sindskort gebruik ik ook zoethout. Eerst haal ik de schors van het stokje door het in water te weken en dan het laagje af te schuren/ schrobben (dit schijnt belastend te zijn voor de lever) Dan doe ik het in stukjes/ sliertjes en na het eten neem ik een stukje. Vrij snel merk ik dat mijn tanden gladder worden. Wanneer het hout zacht is geworden, dan wiebel ik het met mijn tong zo over mijn tanden. En met mijn vinger op het zacht geworden zoethout poets ik over mijn tanden. Ik weet niet hoe het komt,  maar mijn tanden zijn glad en voelen schoon aan.

    Deze methode heb ik  overigens zelf  bedacht, dus uitproberen is geheel op eigen risico!

    • Goran

      Goran

      2-11-2012 17:45:24 | Reply

      Colloidal silver zou ik echt afraden als spoelmiddel voor tanden.
      De positieve effecten zijn niet bewezen, de negatieve onbekend, silver is iets wat ons lichaam niet nodig heeft en niet gebruikt.

      Langdurig gebruik kan lijden tot permanente huidsverkleuring.

  • Ellen

    Ellen

    19-12-2012 21:15:35 | Reply

    Kokosolie schijnt ook te beschermen tegen tandbederf. Zie deze link, en dan punt 12. Ik gebruik het zelf ook, en heb nooit gaatjes, al is dat misschien ook een kwestie van aanleg (hoewel beide ouders vaak gaatjes hebben). Ik had zelf 7 jaar geleden ook 2 beginnende gaatjes, en deze zijn verdwenen bleek onlangs bij de tandarts!

  • Ellen

    Ellen

    19-12-2012 21:16:02 | Reply

    www.kokosolie.com

  • martine

    martine

    24-1-2013 13:16:39 | Reply

    is die forever bright toothgel aan te raden? Kan dat ook bij kinderen gebruikt worden?
    Ik wilde aan de weleda maar dat durf ik nu ook niet meer. En die levera schuurt te veel?
    martine

    • Manon

      Manon

      24-1-2013 19:42:00 | Reply

      Hai, ik ben zelf enthousiaster over Weleda en Lavera, zeker als kindertandpasta. Lavera schuurt niet. Ik kan slecht een oordeel vellen over andere tandpasta's maar gezien de ingrediënten heb ik de voorkeur voor het gecertificeerde Lavera als je geen Weleda wilt.

  • Martine

    Martine

    24-1-2013 19:42:49 | Reply

    Ik gebruik nu de kindertandpasta van Urtekram

    • Manon

      Manon

      24-1-2013 19:44:04 | Reply

      Urtekram is ook in ieder geval gecertificeerd, dat is dan toch prettiger.

  • Manon

    Manon

    24-1-2013 19:42:55 | Reply

    Binnenkort een blog over kindertandpasta's met fluoride. We hebben de ingrediënten vergeleken van de meest verkochte merken.

  • Sanne

    Sanne

    25-1-2013 13:39:24 | Reply

    Hoi,

    Wat een interessante blog! Sinds ik (ongeveer sinds 1,5 jaar) bezig ben met gezonde, natuurlijke voeding en zo veel mogelijk gifvrij leven, gebruik ik natuurlijke tandpasta's. Een jaar geleden zei mijn mondhygiëniste echter dat ze dat allemaal goed vindt, als er maar fluor(ide) in zit.  Ik ben toen verder gaan kijken en kwam uit op tandpasta van het merk Himalaya Herbals, wat ik 'gewoon' bij de Tuinen kon kopen (zie: http://www.detuinen.nl/lipverzorging/tandpasta/himalaya-dental-cream.html). Het bevat natuurlijke fluoride (leek mij beter dan chemische fluoride, dus een goede middenweg), is vegetarisch, wetenschappelijk ontwikkeld enz. Ik vond het toen dus erg goed klinken, maar nu ik nog meer kennis heb van giftige stoffen in verzorgingsproducten, heb ik nog eens naar de ingrediëntenlijst op de verpakking gekeken en zag dat er Sodium Lauryl Sulfate in zit!
    Binnenkort moet ik ook weer naar de mondhygiëniste, omdat ik toch weer een gaatje had en helaas ook heel wat vullingen in mijn mond heb. Nu eet ik gezond en poets ik vaker en heb minder gaatjes, maar nog steeds raadt mijn tandarts aan om ten minste 1 keer per jaar naar de mondhygiëniste te gaan.
    Ik ben nu dus opnieuw aan het kijken naar info over fluor; moet ik bij de mondhygiëniste zeggen dat ik geen fluorbehandeling wil of kan ik het toch maar beter wel doen? En welk merk tandpasta is wel goed/natuurlijk en moet ik dan kiezen voor tandpasta met of zonder fluor?
    Dit blog heeft me weer een beetje verder geholpen, dankjulliewel!!
    Ik denk dat ik die van Lavera ga proberen en dan één keer per dag met fluoride en één keer per dag zonder fluoride ga poetsen. Verder ook maar weer gaan flossen/stoken (doe ik bijna nooit), want dat schijnt nog belangrijker te zijn dan poetsen.

    Manon, heel erg bedankt voor je interessante blogs en fantastische webwinkel!
    Ik kijk al uit naar je nieuwe blog over de vergelijking tussen kindertandpasta's met fluoride.
    En veel succes met je keuzes! Ik heb nog geen kinderen, maar kan me heel goed voorstellen dat het moeilijk is als iedereen iets anders zegt (wel fluor, geen fluor) en je niet goed weet wat dan het beste voor je kind is. Maar zo te horen ben je erg goed bezig! Nogmaals veel succes!

    • Manon

      Manon

      25-1-2013 13:46:42 | Reply

      Hai, super leuk om je verhaal te lezen! Het blijft echt een zoektocht, er zou eigenlijk gewoon 1 duidelijk antwoord moeten zijn, maar ja....Groetjes, Manon

      • Sanne

        Sanne

        25-1-2013 13:56:06 | Reply

        Ja, dat zou erg fijn zijn inderdaad! ;) Ook wat betreft andere dingen, zoals voeding, ook daarover zijn veel tegenstrijdige berichten. Ik denk weleens; 'Was alles en iedereen maar onafhankelijk en was niet zoveel op commercie gebaseerd'. Maar gelukkig verschuift het wel steeds meer. Wie weet is er over een paar decennia wel veel meer duidelijke en eenlijnige informatie te vinden. :)
        Ik ga nu maar zoveel mogelijk uit van; 'is het natuurlijk? Dan is het vast gezond'. En verder veel afwisselen, dus bijv. niet elke dag kaneel, maar een paar keer per week.
        Zo zal ik dat waarschijnlijk ook gaan doen met tandpasta; fluor en zonder fluor afwisselen. :)

        Groetjes,

        Sanne

  • Sanne

    Sanne

    25-1-2013 13:39:51 | Reply

    Hihi, sorry voor het lange verhaal trouwens..

  • Esther

    Esther

    22-4-2013 10:42:13 | Reply

    Goed onderwerp! Ik kan er verder weinig over vinden op internet...
    Ik zag deze week tot mijn schrik ook beginnende gaatjes in het gebit van mijn zoontje van bijna vier.
    We poetsen ook met Weleda.... Lavera had ik ook gekocht maar die vindt hij zo vies dat het tot veel protest leidt tijdens het poetsen, wat het poetsen zelf dan weer niet ten goede komt :-)
    Verder gaf ik mijn zoontje xylitol in de vorm van Gengigel. Maar nu ik gelezen heb dat xylitol ook schadelijk is, denk ik eraan om toch voor een tandpasta met fluoride te gaan. En dan eentje die zo vies smaakt dat hij het niet door zal slikken. Alleen krijgen we dan weer dat protest...

    Ik verlang ook naar een duidelijke oplossing!
    Volgens mij ligt hier een gat in de markt voor een verstandige tandpasta-producent :-D

  • Esther

    Esther

    22-4-2013 10:44:37 | Reply

    O ja, en Miskwak (takje om je tanden mee te poetsen) hebben wij ook uitgeprobeerd. Dat leek me DE oplossing, maar het smaakt zo vreemd en zurig dat ik er misselijk van word...

  • Esther

    Esther

    22-4-2013 10:45:31 | Reply

    Ik bedoel Miswak ;-)

  • Jac

    Jac

    16-10-2013 13:19:40 | Reply

    Ik verbaas mij er over dat zoveel mensen denken dat ze gaatjes kunnen voorkomen met goed poetsen, of dit nu met of zonder fluoride is. (Zelf poets ik ook niet meer met fluoride trouwens)
    De oorzaak zit in een tekort in de voeding, lees ook het volgende: http://www.westonprice.nl/topic/dochtertje-van-2-met-heel-veel-gaatjes

    De inname van vit. C, magnesium en aanmaak van vit. D is zo laag tegenwoordig... Weston Price zag nooit gaatjes bij hele volksstammen die vette vis, planten en vers fruit aten bijvoorbeeld.

    • Sandra

      Sandra

      21-10-2013 15:38:44 | Reply

      De mineralen en vitamine tekorten spelen inderdaad een belangrijke rol bij tandbederf. Wij poetsen hier thuis allemaal zonder fluoride (wat ik gewoon maar niet tegen onze erg traditionele tandarts zeg), nemen extra vitamines (vooral de vetoplosbare spelen hier een rol bij) en mineralen (Magnesium!) en de laatste jaren heeft er niemand meer gaatjes bij gekregen.

  • daphne

    daphne

    15-1-2014 16:26:21 | Reply

    Hallo ik wilde nog iets toevoegen,
    mijn man knarst tanden en heeft daardoor al heel jong veel gaatjes
    helaas heeft de tandarts destijds dat niet gezien
    maar van tanden knarsen krijg je ook gaatjes en slijtage aan de tanden
    is te verhelpen met een speciaal bitje van de tandarts!
    groet daphne

  • Lisa Blom

    Lisa Blom

    11-3-2014 09:41:56 | Reply

    Wat nou als je je kind met een mondspoeling/ mondwater laat spoelen met fluoride? En een tandpasta zonder.. Dat slikt hij/ zij hopelijk niet in. Komt dan de beschermende laag toch op de tanden...maar niet in het lichaam? Wat denken jullie?

  • Ger

    Ger

    16-5-2014 13:59:48 | Reply

    Ik lees mee.
    Ben ook zoekende naar DE tandpasta namelijk.

  • robert

    robert

    19-6-2014 01:45:20 | Reply

    Na iedere zoet- of zuurmaaltijd/-tussendoortje even op wat blaadjes rauwe spinazie kauwen of met een paar slokken melk de mond spoelen zodat de zuren enigszins geneutraliseerd worden zou evt. kunnen helpen. Verder veel groene (biologisch geteelde) bladgroenten eten waar veel mineralen inzitten en indien mogelijk de inname van brood- en zetmeelrijke producten beperken. Ik las ook ergens dat het trekken van beestenbotten in een bouillon of soep zou kunnen helpen om extra mineralen binnen te krijgen.
    Het is toch wel treurig dat we onze landbouwgronden en bodemkwaliteit in Nederland zo dermate hebben uitgeput op enkele decennia tijd (ook door intensief gebruik van bestrijdingsmiddelen) dat essentiele mineralen gewoon 'op zijn geraakt'.

    Misschien zouden Nederlanders volgende keer toch maar eens op een 'groene' partij durven, kunnen en willen stemmen?  

  • irma

    irma

    18-11-2014 11:56:01 | Reply

    Beste lezers

    Ik studeer mondzorgkunde in Nijmegen en lees zeer aandachtig alle bovenstaande berichten.
    Ik snap de ongerustheid die over fluoride is ontstaan gaande jaren. Fluoride is omwille de keus die een nederlander moet hebben om het wel of niet in te nemen uit het drinkwater gehaald.

    ik zie dat jullie je met veel liefde bekommeren om het welzijn van jullie kinderen. Geheel terecht. Maar waarvoor is fluoride nu echt belangrijk?
    Vooral tijdens de eerste paar jaren na doorbraak van de tanden is het gebruik van plaatselijke fluoridetoevoeging van zeer belang.
    Het glazuur ondergaat na het doorbreken namelijk nog een kleine verandering in de molecuulstructuur. Hierin zit van nature géén fluoride ingebouwd wat zorgt dat er sneller gaatjes ontstaan.
    Wanneer een kleine zuuraanval (na zoet eten bijvoorbeeld) plaatsvindt  gaan er kleine moleculen van dit glazuur rondzweven in het speeksel. Het speeksel zorgt er vervolgens, in een bepaalde mate voor, dat deze deeltjes weer teruggebouwd worden in de tand (remineralisatie genoemd).
    fluoride in het speeksel (dat door tandenpoetsen dus 2x daags hierin zou belanden) zorgt ervoor dat in plaats van die zwakkere deeltjes van de tand die in het speeksel beland zijn, terug ingebouwd worden sámen met die fluoride. Dit maakt een tand velen malen sterker.

    Je kunt fluoride op 2 manieren gebruiken.
    lokaal en systemisch. Systemisch (dus in het bloed, via het maag darm- stelsel en in de botten) krijgen wij nederlanders nauwelijks wat binnen.
    vroeger werd dit wel geadviseerd om tijdens de aanleg van de tanden, dus tijdens de peuterjaren, al fluoride in te bouwen in de glazuurkappen middels fluoridetabletjes. Tegenwoordig is dit inderdaad achterhaald. een gevolg van deze pilletjes zijn fluorose op de tanden( zichtbaar als witte plekjes) en hiervan zijn ook dingen in de botten terug te zien. ECHTER dit betekent niet dat deze plekjes dermate zwakker zijn! De bekende fluoride- pilletjes zijn hierdoor niet meer op de markt verkrijgbaar.

    de andere manier dus om fluoride toch in te bouwen in het glazuur is middels lokale applicatie. Dit kan gebeuren door tandpasta of spoelmiddelen. De angst is inderdaad dat kinderen de tandpasta vaak door slikken. Hiervoor zijn dan ook maatregelen getroffen. Er zijn tandpasta's verkrijgbaar voor kinderen en peuters. Deze tandpasta bevat VEEL minder fluoride dan tandpasta voor volwassenen: het is dus gemaakt om doorgeslikt te kunnen worden zonder dat hier schadelijke gevolgen van worden aangetroffen in het lichaam.
    zodra een kind dus de tandpasta wel kan uitspugen kun je in principe zelfs overgaan op volwassen fluoridetandpasta.

    De schadelijkheid van fluoride is zeer gering. Wanneer u 8 tubes volwassen tandpasta naar binnen schuift snap ik dat dit een effect kan hebben op het lichaam. en daarbij: fluor is daadwerkelijk ook wat ANDERS dan fluoride.

    Beste mensen. Alstublieft.
    Gebruik in ieder geval in de eerste paar jaren van het kind fluoride om in ieder geval het glazuur aan te laten sterken. (en ook bij het doorbreken van de volwassen elementen). Ik pleit voor het gebruik van fluoride gedurende het hele leven. Je slikt amper wat door en wat je door slikt kan je lichaam meer dan makkelijk verwerken.

    • Manon

      Manon

      18-11-2014 11:59:42 | Reply

      Hai Irma, super bedankt voor je uitgebreide toelichting. Ik kies er momenteel bij mijn dochtertje tijdens het wisselen ook voor om met fluoride te poetsen. Ben benieuwd naar jouw mening over xylitol. Kun je ons daar nog wat over vertellen? Groeten, Manon

  • Kimm

    Kimm

    13-4-2016 09:10:13 | Reply

    Beste mensen,

    Ik heb een zoontje van 4 jaar en 2 jaar. Beiden worden gepoetst met tandpasta zonder fluoride. Ik heb me tot het lezen van bovenstaande reacties eigenlijk niet eerder gerealiseerd dat ik wellicht mijn kinderen net wat te kort doe nu ze geen fluoride binnen krijgen. Nu zit ik in de twijfel wat te doen. Verder gaan met poetsen zonder fluoride of toch overgaan op tandpasta met fluoride. De laatste reactie is ruim 1,5 jaar geleden geweest. Ik vraag me af of er inmiddels weer meer bekend is.
    groetjes, Kimm

    • Manon

      Manon

      13-4-2016 09:24:46 | Reply

      Beste Kimm, er is helaas niet meer bekend. Fluoride is goed voor je tanden en slecht voor je lijf. Ik heb er zelf voor gekozen om rondom het wisselen wel met fluoride te poetsen, mijn dochtertje was toen ook al wat groter en ze spuugt echt zoveel mogelijk uit en slikt zo min mogelijk door. Haar gebit is in aanleg niet super sterk dus ik heb hier gekozen voor fluoride. Maar blijft heel persoonlijk. Groetjes, Manon

  • Kimm

    Kimm

    13-4-2016 09:57:39 | Reply

    Beste Manon,
    bedankt voor je snelle reactie. Wat een moeilijke kwestie. oa door het comment van Irma ben ik gaan twijfelen of ik er goed aan doe om net in de eerste jaren van hun tanden niet te poetsen met fluoride. Gaan ze de rest van hun leven last hebben van `minder` sterke tanden omdat mamma en pappa besloten zonder fluoride te poetsen. De tijd zal het dan moeten leren denk ik. En ergens voel ik er dan ook wat voor om misschien tijdens het wisselen wel met fluoride te poetsen.
    Nogmaals dank. Ik heb net tandpasta´s bij jullie besteld. Wij poetsen altijd met de tandpasta van Urtekram, maar heb nu ook eens Weleda en Lavera besteld. groetjes, Kimm

  • R. Veldkamp

    R. Veldkamp

    4-9-2016 05:48:32 | Reply

    Mijn dochter is 5 poetst haar hele leven zonder fluor heeft sterke tanden en geen gaatjes. Ik geloof niet in fluor.
    Wat mij wel zorgen maakt is de hoogte en hoeveelheid fluor in baby melk.  Men kan zn baby dus daadwerkelijk vergiftigen door middel van baby poeder melk. Wie weet daar meer van?

  • Marie

    Marie

    6-11-2020 13:04:25 | Reply

    Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over fluoride in tandpasta's. Ik was ook benieuwd naar de effecten ervan en waarom het niet goed is voor jonge kinderen. Ik ga in ieder geval nog wat meer navraag doen bij mijn tandarts.https://www.orthoemmeloord.nl/

  • Harmen

    Harmen

    30-1-2021 18:02:26 | Reply

    Ik probeer een steekhoudend argument te vinden op basis waarvan je een kind niet met gefluoriseerde tandpasta zou moeten poetsen. Ik vind het hier niet, angstige what if argumenten die in de praktijk geen steek houden. Gelukkig heeft Irma sterke argumenten om het we doen. Een goed tandarts wordt boos op ouders die hun kinderen met fluorideloze tandpasta (laten) poetsen. Houden zo.

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading