Hoeveel gif zit er nog op ons groente en fruit dat we kopen bij de supermarkt? In 2008 in ieder geval minder dan in 2007 dus dat is positief. Aan de andere kant worden er nog steeds wetsovertredingen geconstateerd en ook nog steeds overtredingen die leiden tot acuut gezondheidsrisico voor ongeboren baby’s en kinderen.
Er komt ook zeker een praktisch blog aan met tips over welke groente en welk fruit je het beste biologisch kunt kopen en welke ook in de niet-biologische variant veilig zijn. Eerst nu een blog over de achtergronden want die zijn best shockerend.
Wil de overheid dat burgers niet weten waar gif op zit?
De overheid test al jaren op resten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Deze gegevens werden tot een paar jaar geleden helemaal niet openbaar gemaakt.
Inmiddels zijn door de inspanningen van Milieudefensie, Natuur en Milieu en Goede Waar & Co met behulp van een groep burgers deze gegevens wel te vinden via Weet Wat je Eet.
Helaas is de wijze van openbaarmaken door de overheid heel onduidelijk en onoverzichtelijk. Kijk maar eens op de pagina van de Voedsel en Waren autoriteit over bestrijdingsmiddelen waar je de info (dus niet) kunt vinden. Overschrijdingen van gezondheidsnormen worden niet genoemd en overschrijding van wettelijke normen worden alleen genoemd als er meer dan 50% overschrijding is. Waarom?
Wettelijk mag meer dan dat gezond is (zeker voor kinderen)
De wettelijke norm, de MRL (Maximale Residue Limiet), staat voor de hoeveelheid gif die maximaal aangetroffen mag worden op een product.
Door de Wereld Gezondheidsorganisatie is de acute gezondheidsnorm vastgesteld. De ARfD (Acute Referentie Dosis), is de maximale dosis per kilo lichaamsgewicht die je als mens per dag mag binnenkrijgen. Als deze norm overschreden wordt, is de kans op gezondheidsschade aanwezig.
Kinderen lopen hierbij een een groter risico. Ze zijn gevoeliger voor de meeste chemicaliën, kinderen eten en drinken in verhouding tot hun lichaamsgewicht meer dan volwassenen en hebben vaak een eenzijdiger voedingspatroon (‘ik lust alleen maar appels en bananen…” bijvoorbeeld).
De wettelijke normen zijn een stuk minder streng dan de acute gezondheidsnormen en dat is zorgwekkend. Als je toch weet dat iets ongezond is, dan verbied je dat toch?
Handel belangrijker dan overschrijding gezondheidsnormen
De organisaties achter Weet Wat Je Eet hebben in februari 2008 een brief gestuurd naar de Minister van Volksgezondheid de heer Klink over de overschrijding van de gezondheidsnormen.
In de tweede brief die ze gestuurd hebben, staat ook een deel van de reactie van het Ministerie van Volksgezondheid. Er wordt niets gedaan aan de overschrijdingen. Er wordt erkend dat het bekend is dat het gebeurt maar dit leidt volgens het Ministerie niet tot onaanvaardbare risico’s. De reden om er niets aan te doen is dat “hierdoor handelsbelemmeringen ontstaan tussen de EU-lidstaten” en “het ook zou resulteren in onduidelijkheid bij telers en handelaren”.
Gezondheidsschade bij jouw kind door het eten van druiven?
Voor mij is dit onbegrijpelijk! Het klopt dat het aantal geteste producten met acuut gezondheidsrisico voor kinderen onder de vijf jaar in de afgelopen drie jaar misschien niet zo hoog is (85 geteste producten).
Maar ten eerste wordt niet alles getest en zijn het er dus in de praktijk veel meer en ten tweede: het zal jouw kind maar zijn wat gezondheidsschade oploopt door een tros druiven!
Praktische adviezen
Je kunt zelf controleren welke fruit- of groentesoort schoon is. Afgelopen week hebben Milieudefensie, Natuur & Milieu en Goede Waar & Co de resultaten uit 2008 bekend gemaakt. Per fruitsoort en groentesoort en per supermarkt kun je de resultaten bekijken. Deze informatie komt voort uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit en is te vinden op de website van Weet Wat Je Eet.
Meer wetenschappelijke inzichten
Inkrimping bestrijdingsmiddelengebruik voor gezonder leven