Biologisch vlees is voor ons inmiddels gewoon geworden. We eten gemiddeld 2 x per week biologisch vlees dus op die manier blijft het betaalbaar.
Ik probeer Lana (bijna 4 jaar) af en toe uit te leggen waarom geen vlees of biologisch vlees voordelen heeft.
Als je één dag per week geen vlees eet
Lana vraagt eigenlijk nooit om vlees. Als we boodschappen doen dan zeg ik wel eens tegen haar: ‘vandaag eten we geen vlees, dan blijft onze wereld weer een beetje schoner, want om vlees te maken wordt heel veel rommel gemaakt’.
Het Instituut voor Milieuvraagstukken heeft het uitgezocht. Als de Nederlandse bevolking 1 dag per week geen vlees eet dan:
- bespaart dit net zoveel CO2 als wanneer er 1 miljoen auto’s van de weg worden gehaald;
- bespaart dit twee keer zoveel broeikasgassen als wanneer alle gloeilampen vervangen worden door spaarlampen;
- voldoen we in één klap aan de doelstellingen van het kabinet voor huishoudens in 2010
Dierenleed
Lana is gek op dieren dus op enigzins lichtvoetige wijze probeer ik haar wat bij te brengen over waarom biologisch vlees of geen vlees beter is voor de dieren.
Ik hou het er in z’n algemeenheid maar op dat de dieren meer ruimte hebben en ook ‘biologisch’ eten krijgen.
Het effect van vlees op het milieu en het klimaat
Ik ga natuurlijk bij Lana nog niet zo diep maar wat ik zelf erg belangrijk vind, is dat de bioindustrie echt een blijvend negatief effect heeft op onze omgeving.
In de Nederlandse bioindustrie wordt jaarlijks 69 miljard kilo mest geproduceerd. De ammoniak en fosfaat uit de mest vervuilen onze Nederlandse bodem en ons grondwater, zorgen voor zure regen en zijn verantwoordelijk voor het verdwijnen van planten, vissen en insecten.
De bioindustrie heeft een grotere invloed op het klimaat dan alle auto’s en vliegtuigen bij elkaar. Door verwarming en verlichting van stallen, het binnenslepen van veevoer uit andere landen, het vervoer van dieren en de verwerking in de fabrieken produceert de bioindustrie veel CO2.
Ter illustratie: één koe produceert per jaar net zoveel broeikasgassen als een auto die anderhalf keer de aarde rondrijdt.
Soja en vlees
In Zuid-Amerika worden dagelijks kilometers bos en savanne gekapt om soja te planten voor veevoer. De soja wordt geplant en wordt bespoten met bestrijdingsmiddelen. Alles gaat dood, alleen de soja kan tegen het bestrijdingsmiddel. Hierna is de grond nergens anders meer bruikbaar voor.
Nederland is de tweede grootste importeur van deze soja. In andere landen is meer dan 10.000 vierkante kilometer landbouwgrond in gebruik om onze dieren te voeden.
Dus één dag per week geen vlees
Daarmee draag je al onwijs veel bij! Binnenkort nog een aanvullend blog over de gezondheidsnadelen van niet-biologisch vlees.