Als je één dag per week geen vlees eet….

Biologisch vlees is voor ons inmiddels gewoon geworden. We eten gemiddeld 2 x per week biologisch vlees dus op die manier blijft het betaalbaar.

Ik probeer Lana (bijna 4 jaar)  af en toe uit te leggen waarom geen vlees of biologisch vlees voordelen heeft.

Als je één dag per week geen vlees eet

Lana vraagt eigenlijk nooit om vlees. Als we boodschappen doen dan zeg ik wel eens tegen haar: ‘vandaag eten we geen vlees, dan blijft onze wereld weer een beetje schoner, want om vlees te maken wordt heel veel rommel gemaakt’.

Het Instituut voor Milieuvraagstukken heeft het uitgezocht. Als de Nederlandse bevolking 1 dag per week geen vlees eet dan:

 • bespaart dit net zoveel CO2 als wanneer er 1 miljoen auto’s van de weg worden gehaald;
 • bespaart dit twee keer zoveel broeikasgassen als wanneer alle gloeilampen vervangen worden door spaarlampen;
 • voldoen we in één klap aan de doelstellingen van het kabinet voor huishoudens in 2010

Dierenleed

Lana is gek op dieren dus op enigzins lichtvoetige wijze probeer ik haar wat bij te brengen over waarom biologisch vlees of geen vlees beter is voor de dieren.

Ik hou het er in z’n algemeenheid maar op dat de dieren meer ruimte hebben en ook ‘biologisch’ eten krijgen.

Het effect van vlees op het milieu en het klimaat

Ik ga natuurlijk bij Lana nog niet zo diep maar wat ik zelf erg belangrijk vind, is dat de bioindustrie echt een blijvend negatief effect heeft op onze omgeving.

In de Nederlandse bioindustrie wordt jaarlijks 69 miljard kilo mest geproduceerd. De ammoniak en fosfaat uit de mest vervuilen onze Nederlandse bodem en ons grondwater, zorgen voor zure regen en zijn verantwoordelijk voor het verdwijnen van planten, vissen en insecten.

De bioindustrie heeft een grotere invloed op het klimaat dan alle auto’s en vliegtuigen bij elkaar. Door verwarming en verlichting van stallen, het binnenslepen van veevoer uit andere landen, het vervoer van dieren en de verwerking in de fabrieken produceert de bioindustrie veel CO2.

Ter illustratie: één koe produceert per jaar net zoveel broeikasgassen als een auto die anderhalf keer de aarde rondrijdt.

Soja en vlees

Soja In Zuid-Amerika worden dagelijks kilometers bos en savanne gekapt om soja te planten voor veevoer. De soja wordt geplant en wordt bespoten met bestrijdingsmiddelen. Alles gaat dood, alleen de soja kan tegen het bestrijdingsmiddel. Hierna is de grond nergens anders meer bruikbaar voor.

Nederland is de tweede grootste importeur van deze soja. In andere landen is meer dan 10.000 vierkante kilometer landbouwgrond in gebruik om onze dieren te voeden.

Dus één dag per week geen vlees

Daarmee draag je al onwijs veel bij! Binnenkort nog een aanvullend blog over de gezondheidsnadelen van niet-biologisch vlees.

Reacties (8) -

 • Murja

  Murja

  2-7-2009 11:31:16 | Reply

  Hai Manon,
  Alweer zo'n goede blog! Als ik dit soort cijfers lees ben ik zo blij dat ik al 16 jaar vegetariër ben....Ik hoop dat je  veel mensen aan het denken - en doen! - kunt zetten!

 • CosZ

  CosZ

  8-7-2009 08:18:41 | Reply

  Van mij mag er ook best wat meer aandacht worden besteed aan dit soort thema's. Ik eet zelf maar 1 of 2 keer per week vlees, en mijn vriend is helemaal vegetariër. Ik zou zelf niet helemaal willen stoppen met vlees eten, maar ik vind wel dat mensen erbij stil moeten staan wat ze in hun mond stoppen.

 • Stefan Offringa

  Stefan Offringa

  8-7-2009 14:03:16 | Reply

  Wij eten ook al een tijdje minder vlees. Reden was vooral dat veel vlees eten niet gezond is. Dat het ook beter is voor het milieu wist ik wel, maar niet dat de impact die je beschrijft zo groot is. Dusss wederom: keep up the good work!!

 • Mephisto

  Mephisto

  30-12-2009 02:39:41 | Reply

  Het lijkt een beetje als preken voor de eigen parochie, als ik de reacties zo lees. Don't get me wrong, keep up the good work!!! Ik denk dat de Dutch Bloggies Awards zullen meehelpen aan meer bezoekers. En ik hoop dat die bezoekers die 'tot inkeer komen' (sjézus wat een nare uitdrukking) ook reageren, zodat er ook wat verscheidenheid komt.

  Zelf ben ik eerlijk gezegd overgeschakeld na een Indische maaltijd die ik zelf had gemaakt. Deze was zó heerlijk, met al die kruiden en dergelijke, alleen zat er één rare, waterige smaak tussen. Dat was de biefstuk die er -mijns inziens- voor de gelegenheid bijgefantaseerd was door de receptenmaker, waarschijnlijk. Sindsdien ben ik serieus aan het minderen met mijn vleesconsumptie.

  En last best: mijn enige [b]goede voornemen[/b] voor het volgende jaar is deze: [b]enkel nog biovlees[/b] op tafel. Ik ben mijn vriezer nu al aan het leegeten, zodat er over een week geen vlees meer in ligt.
  :)

  ps. wist u trouwens dat palmolie bijna even schadelijk aan het worden is als die industriële vleesproductie? Juist omdat het overal in wordt gebruikt. Het komt vooral uit Indonesië en daar wordt het vooral geplant op 'ongecultiveerde landbouwgrond' (regenwoud dus). Daar ga ik dit jaar nog niet op letten, die is voor volgend jaar. Tsja...

 • Maria

  Maria

  22-8-2010 13:57:47 | Reply

  Ik hoop nog altijd dat er heel veel meer mensen dezelfde ervaring zullen hebben als ik heb gehad met vlees. Voor het avondeten had ik gehakt gekocht en had alle ingredienten erbij gedaan om er gehaktballen van te maken. Iets wat ik al jaren deed zonder er bij na te denken.

  Terwijl ik boel aan het mengen was moest ik terugdenken aan het TV programma over dierenleed van de avond ervoor. Op dat moment vond ik het zo vies om met mijn handen in stukjes dood dier te zitten. Ik heb na die keer ook nooit meer gehakt klaargemaakt. Het vlees werd vervangen voor vleesvervangers en nog wat later verdwenen die ook. Hooguit 5 keer per jaar koop ik wat vlees dat al klaargemaakt is zoals een gehaktbal of iets van kip.

  Helaas zijn er nog steeds mensen die leven van de kiloknallers van diverse supermarkten. Maaltijden van 2 aardappels, een klein schepje groentje en een pan vol vlees.....

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  6-8-2011 17:08:15 | Reply

  Een kleine update: inmiddels is Lana zes jaar en vindt ze vlees en vis wel heel erg lekker en begint ze er af en toe ook zelf om te vragen. Het gebeurt niet vaak maar wat hierboven staat, dat ze er niet om vraagt, is dus wel wat veranderd. We eten eigenlijk nog steeds weinig vlees, maar dat gaat eigenlijk vanzelf, ik vergeet het ook vaak gewoon, het is geen standaard onderdeel van mijn 'wat zullen we eten' gedachten.
  Is er bij jullie wat veranderd?

 • Mirjam

  Mirjam

  21-2-2013 14:02:30 | Reply

  Wij zijn thuis met z'n zevenen en eten wel vlees. Maar sinds kort ben ik heel erg aan het opletten met e-nummers enz. Ook probeer ik nu heel veel op te letten dat het eten biologisch is. Best een uitdaging moet ik zeggen, maar wel leuk!
  Vlees aten wij gelukkig al niet veel. Tenminste... We eten het wel bijna elke dag, maar de hoeveelheid is klein. Wij eten met z'n vijven (de jongste 2 eten nog geen vlees) twee kipkrokantschnitsels. Papa en mama een halve en de oudste drie kinderen delen de tweede met z'n drieën. Al zullen we daar nu ook meer op moeten gaan letten ivm E 621 ;-)
  Ik vind jullie website en blog erg leuk! Haal er op dit moment erg veel inspiratie vandaan. Van de week nav een oude blog van jullie over de plastic nummers door m'n keukenkasten gegaan en i.i.g. Alle slechte plastic weggegooid. Natuurlijk geef ik mijn kinderen het liefst die mooie bidon van jullie, maar daar hebben we op dit moment de financiële middelen niet voor. Want tja, als ik de een er een geef, wil de ander ook ;-)
  Ook eten de kinderen nog wel van de borden, daarvoor geld ongeveer hetzelfde.

  Bedankt en ga zo door!

  Groetjes, Mirjam

 • Michelle Moonen

  Michelle Moonen

  7-11-2014 02:26:09 | Reply

  ik ben al sinds mijn geboorte veggie en heb dus nog nooit in mijn hele leven vlees gehad (gelukkig). Ik vind het walgelijk. Mensen hebben een veel te lang verterings systeem dat veel meer overeenkomsten vertoond met herbivoren dan met carnivoren. Dat betekent dat het vlees al gaat rotten in onze buik en het vaak veel meer  energie kost dan opleverd! Mijn man is ook sinds anderhalf jaar veggie en wil nooit meer terug...mijn zoontje is ook veggie en heeft dus ook nog nooit vlees gehad zelfs dus niet toen hij in mijn buik zat. Als je vlees eet van een dier dat een ellendig leven heeft gehad of wat ellendig aan zijn einde is gekomen dan neem je dat leed tot je als je het eet. Verder vind ik het verkeerd om kinderen vlees te geven zonder dat ze goed snappen wat het is! Kinderen zijn instant gek op dieren en dat stuk vlees heeft niet de vorm van het dier dus de kinderen linken dit totaal niet aan elkaar. Als ze groot zijn  en het wel snappen is het te laat...het is dan al genormaliseerd geworden helaas. Mijn man vertelde laatst dat op het werk een bbq was (waar wij niet heen gaan) waar ze een varken aan het spit hadden hangen. De kids waren totaal van slag en wilde dit niet eten! Dat zegt toch al genoeg...helaas snappen de kinderen niet dat dat stukje vlees watz e thuis op hun bord hebben liggen hetzelfde is...ik vind dat je hiermee enorm je kinderen voor de gek houdt...

Loading