Zonnebrandcrème van Zwitsal, wat zou daar nou inzitten?
Ik liep in de supermarkt langs de babyproducten en mijn oog viel op de zonnespray factor 30 van Zwitsal. Ik had gezien op de site van Greenpeace dat de producten van Zwitsal als ‘gifvrij’ waren bestempeld en daarom was ik heel nieuwsgierig naar de ingrediënten.
Ik heb een avondje besteed aan het lezen van de minuscuul kleine oranje lettertjes (op een gele achtergrond) en hieronder staat het resultaat.
Voor zover het van belang is, het viel mij eigenlijk mee. Vooral het feit dat er geen parabenen inzaten.
Ik heb persoonlijk een zeer sterke voorkeur voor natuurlijke materialen en zal daarom niet voor Zwitsal kiezen. Het belangrijkste daarbij is dat ‘parfum’ inzit en dat is voor mij het meest onduidelijke ingrediënt wat er bestaat.
Het feit dat er vrij veel stoffen inzitten die zich ophopen in het lichaam van je kind en in onze leefomgeving ondersteunt die keuze ook. Als ik iets ongezonds kan vermijden voor mijn dochtertje dan zal ik dat doen.
Ik heb onderstaand alleen de ingrediënten opgeschreven vanaf risicofactor 3 (op een schaal van 1 tot 10) uit de Cosmetics Database. De ingrediënten met de hoogste risicofactor staan bovenaan.
Risicofactor 8. Het probleem met het ingrediënt ‘parfum’ is dat niemand weet wat er bedoeld wordt. Ik ga dit navragen bij Zwitsal zodat er duidelijkheid is over het ingrediënt.
Risicofactor 4-6. Huidverzorgend. Afhankelijk van het gebruik van het product varieert het risico tussen 4 en 6. Dit ingrediënt is niet bedoeld om te gebruiken op beschadigde huid.
Besmetting met 1.4-dioxane
Dit ingrediënt kan besmet worden met ethylene oxide en 1.4-dioxane, twee stoffen die een zeer hoog risico (namelijk 10) met zich meebrengen. Vooral het kankerverwekkende 1.4-dioxane wordt zeer regelmatig aangetroffen in verzorgingsproducten. Meer details hierover zijn te vinden via het rapport “No More Toxic Tub”.
Risicofactor 5. Huidverzorgend. Deze stof hoopt zich op in mensen, dieren en het milieu. Schadelijk voor de huid. Dit ingrediënt kan besmet worden met Hydroquinone, een stof die als risicofactor 10 meekrijgt in verband met mogelijke kankerverwekkendheid en invloed op de voortplanting.
Risicofactor 4. Zonnebescherming, absorbeert en filter UV licht. Octocrylene wordt gebruikt in combinatie met andere UV absorptiemiddelen om een hogere beschermingsfactor te bewerkstelligen.
De stof wordt niet afgebroken in ons milieu en de concentratie van deze stof bouwt zich op in de dieren, de voedselketen en mensen. Wordt door de huid opgenomen en blijft in lichaamscellen aanwezig lang nadat het gebruikt is.
Risicofactor 4. Conserveermiddel. Dit ingrediënt wordt gelinkt aan irritatie van de huid, ogen en luchtwegen. Levert gevaar op voor de arbeiders die werken met dit ingrediënt.
Risicofactor 4. Zuurteregelaar die bij testen met dieren al bij lage doseringen diverse problemen laat zien. Ook deze stof is nog na heel lange tijd terug te vinden in je lichaam en je omgeving.
Risicofactor 3. Zonnebescherming, absorbeert en filtert voornamelijk UV-A licht. Zonlicht zorgt ervoor dat dit ingrediënt uit elkaar valt in onbekende chemische deeltjes.
Net als octocrylene hoopt deze stof zich op in mensen, dieren en milieu.
Risicofactor 3. Huidverzorgend.
Ook deze stof krijgt een drie omdat er onder andere bekend is dat de stof niet afbreekbaar is en aanwezig blijft in ons lichaam.
Risicofactor 3. Zuurteregelaar. Levert gevaar op voor de arbeiders die werken met dit ingrediënt. Deze stof hoopt zich op in mensen, dieren en het milieu.
Risicofactor 3. Zuurteregelaar die de ogen, huid en luchtwegen irriteert.