Zonnebrandcrème van Zwitsal, wat zit daar in?

Zwitsal Zonnebrandcrème van Zwitsal, wat zou daar nou inzitten?

Ik liep in de supermarkt langs de babyproducten en mijn oog viel op de zonnespray factor 30 van Zwitsal. Ik had gezien op de site van Greenpeace dat de producten van Zwitsal als ‘gifvrij’ waren bestempeld en daarom was ik heel nieuwsgierig naar de ingrediënten.

Ik heb een avondje besteed aan het lezen van de minuscuul kleine oranje lettertjes (op een gele achtergrond) en hieronder staat het resultaat.

Voor zover het van belang is, het viel mij eigenlijk mee. Vooral het feit dat er geen parabenen inzaten. 

Ik heb persoonlijk een zeer sterke voorkeur voor natuurlijke materialen en zal daarom niet voor Zwitsal kiezen. Het belangrijkste daarbij is dat ‘parfum’ inzit en dat is voor mij het meest onduidelijke ingrediënt wat er bestaat.

Het feit dat er vrij veel stoffen inzitten die zich ophopen in het lichaam van je kind en in onze leefomgeving ondersteunt die keuze ook. Als ik iets ongezonds kan vermijden voor mijn dochtertje dan zal ik dat doen.

Ik heb onderstaand alleen de ingrediënten opgeschreven vanaf risicofactor 3 (op een schaal van 1 tot 10) uit de Cosmetics Database.  De ingrediënten met de hoogste risicofactor staan bovenaan.

Parfum

Risicofactor 8. Het probleem met het ingrediënt ‘parfum’ is dat niemand weet wat er bedoeld wordt. Ik ga dit navragen bij Zwitsal zodat er duidelijkheid is over het ingrediënt.

Bis-Peg/Ppg-16/16 Peg/Ppg-16/16 Dimethicone

Risicofactor 4-6. Huidverzorgend. Afhankelijk van het gebruik van het product varieert het risico tussen 4 en 6. Dit ingrediënt is niet bedoeld om te gebruiken op beschadigde huid.

Besmetting met 1.4-dioxane

Dit ingrediënt kan besmet worden met ethylene oxide en 1.4-dioxane, twee stoffen die een zeer hoog risico (namelijk 10) met zich meebrengen. Vooral het kankerverwekkende 1.4-dioxane wordt zeer regelmatig aangetroffen in verzorgingsproducten.  Meer details hierover zijn te vinden via het rapport “No More Toxic Tub”.

Tocopheryl Acetate

Risicofactor 5. Huidverzorgend. Deze stof hoopt zich op in mensen, dieren en het milieu. Schadelijk voor de huid. Dit ingrediënt kan besmet worden met Hydroquinone, een stof die als risicofactor 10 meekrijgt in verband met mogelijke kankerverwekkendheid en invloed op de voortplanting.

Octocrylene

Risicofactor 4. Zonnebescherming, absorbeert en filter UV licht. Octocrylene wordt gebruikt in combinatie met andere UV absorptiemiddelen om een hogere beschermingsfactor te bewerkstelligen.

De stof wordt niet afgebroken in ons milieu en de concentratie van deze stof bouwt zich op in de dieren, de voedselketen en mensen. Wordt door de huid opgenomen en blijft in lichaamscellen aanwezig lang nadat het gebruikt is.

Phenoxyethanol

Risicofactor 4. Conserveermiddel. Dit ingrediënt wordt gelinkt aan irritatie van de huid, ogen en luchtwegen. Levert gevaar op voor de arbeiders die werken met dit ingrediënt.

Sodium Hydroxide

Risicofactor 4. Zuurteregelaar die bij testen met dieren al bij lage doseringen diverse problemen laat zien. Ook deze stof is nog na heel lange tijd terug te vinden in je lichaam en je omgeving.

Butyl Methoxydibenzoylmethane

Risicofactor 3. Zonnebescherming, absorbeert en filtert voornamelijk UV-A licht. Zonlicht zorgt ervoor dat dit ingrediënt uit elkaar valt in onbekende chemische deeltjes.

Net als octocrylene hoopt deze stof zich op in mensen, dieren en milieu.

Dimethicone

Risicofactor 3.  Huidverzorgend.

Ook deze stof krijgt een drie omdat er onder andere bekend is dat de stof niet afbreekbaar is en aanwezig blijft in ons lichaam.

Potassium Hydroxide

Risicofactor 3. Zuurteregelaar. Levert gevaar op voor de arbeiders die werken met dit ingrediënt. Deze stof hoopt zich op in mensen, dieren en het milieu.

Aminomethyl Propanol

Risicofactor 3. Zuurteregelaar die de ogen, huid en luchtwegen irriteert.

Reacties (11) -

 • Martin Möhrke

  Martin Möhrke

  20-6-2009 09:59:32 | Reply

  Hallo,
  goed dat je zwitsal onder de loep houdt! Heb je al eens gekeken naar sodium laurethyl sulfate, dat is het schuimende bestanddeel van shampoo''s .En dat is een van de meest huid irriterende bestandelen. Er zijn maar twee merken Dr Hauska en Aloelixir die dat niet in hun shampoo doen.  En dat merk je aan huid irritatie, mensen met psoriasis en huidklachten en vooral babys dus die gevoelig zijn, is deze ideaal.
  Althans dat vinden wij...

  Groetjes
  Martin

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  20-6-2009 10:11:56 | Reply

  Hoi,
  Dat is inderdaad ook één van de stoffen die ik probeer te vermijden. Er zijn trouwens meer merken waar het niet inzit. Zoals bijvoorbeeld Weleda en andere merken met een biologisch keurmerk of een natuurlijke insteek.

  Groetjes, Manon

 • Besparingsmeter

  Besparingsmeter

  24-6-2009 13:44:36 | Reply

  Wat een rommel zit er in de shampoo. Normaal sta je daar helemaal niet bij stil, maar als je allergisch bent voor een bepaald bestanddeel dan moet je natuurlijk wel..

 • Egon

  Egon

  7-8-2009 12:58:43 | Reply

  Wat goed! Ben ook research aan het doen. Ik heb deze gevonden tot nu toe:
  * http://www.goodguide.com/browse/152766/top?filter=sunscreen van de Universiteit van Berkeley, maar wel alleen nog met producten verkrijgbaar in de VS
  * uit 2005: http://www.natuurenmilieu.nl/page.php?pageID=78&itemID=468&themaID=8

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  7-8-2009 13:09:00 | Reply

  Hoi Egon, lastig he om goede info te vinden? Producten uit Amerika voldoen niet altijd aan de Europese richtlijnen en de zonneproducten zeker niet omdat we in de EU dus net nieuwe richtlijnen hebben. Ik ben zelf ook altijd erg alert op de jaartallen want sinds 2005 is er al zoveel nieuwe info bekend. Ik denk dat je de website www.cosmeticdatabase.com erg interessant zult vinden, daar staat ook een onwijs uitgebreide sunscreen guide op. Is ook Amerikaans maar daar zie je bijvoorbeeld wel dat Lavera er erg goed uit komt. En er staat heel veel achtergrondinfo bij.

 • Maria

  Maria

  22-8-2010 17:20:22 | Reply

  Ik schrik elke keer weer, is het niet van de sensitive babydoekjes dan wel van de natural shampoo of de huidvriendelijke douchegel. Gek word je er van. Als je chemische troep en agressieve detergenten (SLS, SLES enz.) wil vermijden dan hoef je eigenlijk niet in de supermarkt of de drogisterij te kijken. Ook ik doe het af en toe uit nieuwsgierigheid. Maagdelijk witte verpakking en milieuvriendelijk uitziende afbeeldingen. Allemaal nepperij. Sinds de parabenen in opspraak zijn gekomen zit er overal conserveermiddel in dat eindigt op 'zalinone' wat nog veel slechter is dan parabenen. Ze verzinnen wat.  

  Vooral voor mensen met een kleine beurs vind ik het niet leuk. Gecertificeerde natuurcosmetica is/was zoveel duurder dan 'gewone' cosmetica. Reden waarom ik gecertificeerde natuurcosmetica ben gaan gebruiken was in eerste instantie een zeer kwetsbare huid a.g.v. een chronische aandoening. Als je je vervolgens verdiept in de materie zou je niet eens meer gewone cosmetica willen gebruiken.

  Gelukkig heb ik mijn draai qua produkten na een jaar of 8 inmiddels gevonden.
  Voor mijn haar heb ik Aubrey Organics shampoo/conditioner, weliswaar zonder keurmerk maar helemaal natuurlijk. In tegenstelling tot andere natuurlijke shampoo schuimt dit best goed. Helaas in Nederland niet te betalen maar genoeg opties in Duitland, Engeland en Amerika.
  Na jarenlang Logona Pur gebruikt te hebben als douchegel was ik vorig jaar heel blij met de No Perfume lijn van Urtekram. Dat scheelt me zo'n 200 euro per jaar.
  Gezichts- en huidverzorging heb ik van E-Line en Sea-Line. Deze zijn best betaalbaar. De meeste vrouwen betalen toch minstens tussen de 10 en 15 euro voor een gezichtscreme dus geen reden om niet voor een natuurlijke creme te kiezen. Tevens goed verkrijgbaar bij de natuurwinkel en de Tuinen. Van Sea-line gebruik ik de Bodybutter. Deze lijkt duur met bijna 20 euro maar gaat oneindig lang mee.  

  Gouden regel voor als je geen etiketten kunt lezen, zonder BDIH of Ecocert keurmerk lekker laten tenzij je zeker weet dat het natuurlijk is.

  • Diana

   Diana

   10-12-2011 12:10:17 | Reply

   Hi Maria (en alle alle anderen). Even over de keurmerken: het nieuwe keurmerk NATRUE is nog strenger dan BDIH en Ecocert (de laatste twee staan nog een bepaald percentage niet-natuurlijke ingrediënten toe - en dat mag dus van alles zijn!). Voor wie nog niet weet hoe het NATRUE-label er uitziet: http://www.natrue.org/our-label/3-levels-of-certification.

 • Nicole

  Nicole

  18-5-2019 14:12:11 | Reply

  Wat is dan wel een goede zonnebrandcreme voor peuters, zonder witte waas?

  • Manon

   Manon

   19-5-2019 10:41:51 | Reply

   Beste Nicole, alle zonnebrandcreme bij Green Jump is veilig voor je kleintje. Volledig zonder witte waas is eigenlijk niet goed mogelijk, maar als je bijvoorbeeld kiest voor Attitude dan valt de waas mee. Weleda is heel fijn, maar geeft wel een wittere waas https://www.greenjump.nl/Categorie/Verzorging/Zonnebrandcreme-enzo

 • Maria

  Maria

  19-5-2019 00:00:04 | Reply

  Beste Nicole,
  Goed verkrijgbaar met NATRUE-label is deze zonnebrandcreme: https://www.etos.nl/producten/weleda-sun-edelweiss-baby-kids-zonnelotion-gevoelige-huid-spf50-120312455.html?gclid=Cj0KCQjw2v7mBRC1ARIsAAiw3499IrOs-NQNdKSX13Ec9z7OJrhzkk6TcUl-PnZkHk9T8o8gSA0KfVoaAoQFEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

  Laat helaas wel een witte waas achter. Zonnebrandcreme die geen witte waas achterlaat bevat nanodeeltjes. Men is er nog over uit of dat nou echt wel veilig is.

  • Manon

   Manon

   19-5-2019 10:42:26 | Reply

   De Weleda is ook gewoon hier te krijgen : https://www.greenjump.nl/Categorie/Verzorging/Zonnebrandcreme-enzo wel leuker dan bij de Etos haha

Pingbacks and trackbacks (2)+

Loading