Pesticiden: nu ook kinderen veilig?

De Europese regelgeving over hoeveel pesticide je mag terugvinden op groenten en fruit in de winkel is per 1 september 2008 aangepast. In het verleden lag het maximum op een dusdanig hoog niveau dat dit gevaarlijk was voor baby’s, kleine kinderen en ongeborenen.

Het is vanaf september in ieder geval in de regelgeving vastgelegd dat er geen gezondheidsrisico meer voor kinderen mag zijn.

De website Weet Wat je Eet publiceert jaarlijks de resultaten van onderzoek dat de Voedsel en Waren autoriteit doet bij supermarkten. In dit onderzoek wordt gemeten hoeveel gif er aanwezig is op groente en fruit.

De resultaten over 2008 worden voor de zomer gepubliceerd.

In de afgelopen jaren waren er altijd behoorlijk wat wettelijke overschrijdingen en overschrijdingen die een acuut gevaar opleverden voor kinderen. Ik ben benieuwd of deze overschrijdingen in de praktijk minder zijn geworden na 1 september 2008. 

Reacties (2) -

 • Christianne

  Christianne

  27-5-2009 08:30:32 | Reply

  Bedankt voor dit stukje! Ik heb even op de website van weet wat je eet gekeken, en ik ben blij dat ik ervoor gekozen heb om mijn zoontje alleen biologische groente en fruit te geven. Ik zit zelf net aardbeien (niet biologisch) naar binnen te werken, en heb er ineens een stuk minder zin in. Ik vind het wel interessant dat de goedkopere supermarkt (lidl) minder gifstoffen in de groente en fruit hebben, je zou toch denken dat bij een winkel waar je veel meer betaald het ook beter zou moeten zijn.

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  27-5-2009 09:15:46 | Reply

  Ik herken zo wat je schrijft! Over dat je dan opeens minder zin hebt in die aardbeien.....toch neem ik ze ook af en toe.  http://www.weetwatjeeet.nl/gifmeter/?method=results&presets=products_desc#Aardbei De maand mei en de maand juni zijn nog wel het meest veilige om aardbeien te eten en van mei tot oktober zijn er in 2007 in ieder geval geen wettelijke overschrijdingen gevonden. Wat betreft de supermarkten is het wel lastig dat dit elk jaar verschilt. Je kunt ook een meerjarengrafiek aanklikken van de supermarkten en daar zie je dat de top 10 jaarlijks anders is. In 2006 was bijvoorbeeld AH de nummer drie van de schoonste en in 2007 nummer 12.  Ik ben ook echt onwijs benieuwd naar de scores in 2008!

Loading