Waarom is plastic speelgoed niet goed voor kinderen?

Plastic speelgoed is niet goed! Waarom eigenlijk niet? Mijn dochtertje vindt de My Little Pony’s zo leuk!!

Kunststof speelgoed is meestal gemaakt van PVC. PVC  leidt tot dioxine en uit Nederlands langdurig onderzoek blijken de schadelijke effecten van dioxine op kinderen.  Daarnaast wordt meer dan 90% van de weekmakers gebruikt in PVC en komen er zelfs nog verboden weekmakers voor in kinderproducten.

PVC, waar wordt het voor gebruikt?

Het lijkt erop alsof PVC overal om je heen is. PVC zit in badspeeltjes, bijtringen, slabbetjes, hondenspeelgoed, speelgoed voor in het zwembad, douchegordijnen enzovoort.

Vinyl = PVC?

Als speelgoed is gemaakt van ‘vinyl’ dan is het meestal gemaakt van PVC. Het is niet 100%  zeker maar ik zou het product niet kopen voordat ik heb uitgezocht of het van PVC is of niet. Als het product een goed etiket heeft, dan staat bijgaand plaatje erop. Helaas gebeurt dit niet altijd.

Vinyl kan behalve PVC ook bestaan uit onder andere Ethylene Vinyl Acetate (EVA) of Polyethylane Vinyl Acetate (PEVA). Deze stoffen zijn bijvoorbeeld te vinden in de veel gedragen Crocs en ook in babyproducten als bijtringen en slabbetjes.

PVC, Chloor en Dioxine

Om PVC te maken wordt chloor gebruikt. Tijdens de productie van PVC en tijdens de verbranding van PVC (in de afvalfase) ontstaat het zeer giftige dioxine. Dioxine komt terecht in onze leefomgeving en is vetoplosbaar. Dit betekent dat dioxine zich ophoopt in plantaardige en dierlijke vetten waardoor het onder andere in melk en vlees terecht komt. Inmiddels is aangetoond dat wij als gevolg hiervan allemaal dioxine in ons lichaam hebben.

Shockerende effecten van dioxine op kinderen

Uit de uitgangspunten van een langdurig onderzoek door kinderartsen naar de effecten van dioxine op kinderen blijkt dat de hoeveelheid dioxine die baby’s via de baarmoeder en borstvoeding binnenkrijgen vele malen hoger ligt dan de norm die geldt voor volwassenen. Overigens wordt borstvoeding ook door deze kinderartsen absoluut aangeraden.

Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid dioxine die de ongeboren kinderen binnenkregen absoluut effect heeft op de ontwikkeling van de kinderen op latere leeftijd.

De effecten bij kinderen die meer dioxine hadden binnengekregen in de baarmoeder of via borstvoeding waren negatief op het gebied van sociaal gedrag, agressie en zelfbeeld. Daarnaast is objectief het effect gemeten op de neurologische ontwikkeling en hieruit bleek dat een hoge dioxinebelasting een achterstand in de ontwikkeling veroorzaakt van gemiddeld drie jaar. Ook vertonen de kinderen met een hogere dioxine belasting een verminderd immuunsysteem en storingen aan de longfunctie.

Milieueffecten

BabyDam, wel plastic geen PVC Los van de gezondheidseffecten op kinderen zijn er natuurlijk de milieueffecten van PVC zoals het jaarlijks vrijkomen van 100.000 kilo kwik en 20.000 kilo lood in onze leefomgeving. Daarnaast is PVC absoluut niet biologisch afbreekbaar. Het is recyclebaar maar je komt er nooit meer vanaf.

Koop geen producten met PVC!

Kortom dioxine is zeer giftig en heeft belangrijke negatieve gezondheidseffecten op kinderen. Denk daarom twee keer na voordat je kunststof baby- en kinderproducten koopt en zoek uit welke materialen zijn gebruikt voor dat leuke roze speelgoed en die ultrahandige slabbetjes met kunststof aan de voor- of achterkant tegen het doorlekken.

Meer Lezen?

Heel veel  informatie over PVC is te vinden in de PVC Guide for your Family and Home.

Speelgoed Green Jump

Als alternatief voor plastic speelgoed hebben we in de webwinkel van Green Jump gekozen voor speelgoed van duurzaam hout zoals de loopfiets wishbone bike en knuffels en poppen van biologisch katoen. Green Jump heeft ook natuurlijke materialen om mee te knutselen, tekenen en kleuren. Ook badspeelgoed van PVC-, BPA- en ftalaatvrij materiaal is te vinden bij Green Jump.

Houten brandweerauto speelgoed Houten Loopwagen Giraffe Knuffel konijn biologisch katoen Lappenpop Sleeppop biologisch katoen Klei van bijenwas 12 kleuren Scrubble Boon badspeelgoed

Reacties (57) -

 • Hans

  Hans

  26-5-2009 10:51:35 | Reply

  Slechts 2% van de dioxine in het milieu komt door het verbranden van PVC in de moderne centrales. Meer dan de helft (van de nog maar zeer lage uitstoot in NL) door openhaarden, allesbranders en tuinvuurtjes.

  Ben voor het stoppen met PVC waar er ook  veiligere kunststoffen beschikbaar zijn maar we moeten natuurlijk af van het "opblazen" van de verkeerde feiten. Het is natuurlijk niet sexy om de geitenwollensok zijn allesbrander af te pakken. Dus die uitstoot verzwijgen we en geven de schuld aan de grote jongens of de overheid die amper nog iets uitstoten.

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  26-5-2009 11:15:51 | Reply

  Dank je wel voor de aanvulling. Ben blij dat aan het uitstootprobleem al veel is gedaan. Tegelijkertijd brengt PVC meer problemen met zich mee en zeker voor kinderspeelgoed is het naar mijn mening geen geschikt materiaal. Er zijn inderdaad veiligere alternatieven zoals http://nl.wikipedia.org/wiki/Polypropeen polypropeen.

 • Hans

  Hans

  27-5-2009 15:03:38 | Reply

  PVC is zelfs minder erg dan ik dacht. Zie deze publicatie van de T. Universiteit Eindhoven.

  http://web.tue.nl/cursor/internet/jaargang50/cursor13/opinie/opinie.php?page=op4

  Polypropyleen is veel brandgevaarlijker, minder duurzaam, duurder en minder gemakkelijk te verwerken.

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  27-5-2009 15:37:34 | Reply

  Interessant om een andere visie te lezen qua milieugebied. Qua speelgoed blijf ik het geen goede keuze vinden, alleen al vanwege het feit dat er weekmakers gebruikt worden en er veiligere alternatieven zijn. Het blijft in z'n algemeenheid natuurlijk heel lastig om je weg te vinden tussen alle verschillende meningen die er bestaan over dit soort onderwerpen, zeker aangezien het moeilijk is om te zien hoe onafhankelijk bronnen zijn.

  Als basisuitgangspunt hanteer ik daarom voor mezelf dat als er onduidelijkheid bestaat over risico's van ingrediënten en materialen en deze te vermijden zijn, dat ik dat dan ook doe.

 • Hans

  Hans

  4-6-2009 10:33:08 | Reply

  Het gaat niet om een "visie" maar om wetenschap van een vooraanstaande professor.
  Ik ben ook van "bij twijfel, niet inhalen" maar het gaat hier om de kracht van publiciteit en daarbij de fabrikant (onterecht) in een kwaad daglicht zetten en de geitenwollensok met zijn vervuilende allesbrander uit de wind. Het gaat er dus niet om wat waar is maar om wat scoort in de publieke opinie. En een uiteindelijk om geld. Een eyeopener voor mij.

 • Diana

  Diana

  3-7-2009 15:22:44 | Reply

  Goed stuk! PVC is inderdaad verschrikkelijk.
  Wat ik wil aanvullen... Er worden nog veel meer stoffen gemeten in plastic kinderspeelgoed, zoals cadmium, lood en nikkel bijvoorbeeld.

  Echter... niet ál het plastic kinderspeelgoed is slecht. Er is ook 'schoon' plastic. Plastic speelgoed waarmee je zonder problemen je kind kunt laten spelen, dat geen rare stoffen uitademt en prima opnieuw gebruikt kan worden.

  En dat heeft (vanuit weer andere milieuoverwegingen) de voorkeur boven houten speelgoed (zelfs als dat met de állerbeste verf zou zijn bewerkt - wat meestal niet het geval is).

  Diana
  (strateeg van Michael Braungart, Cradle to Cradle)

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  3-7-2009 15:50:37 | Reply

  Hoi Diana, ik ben zelf druk op zoek naar leuk, betaalbaar, plastic speelgoed voor in de shop. Als je tips hebt dan hoor ik ze graag. Ben nu aan het kijken naar Ecotronics en heb al badspeelgoed van Boon in de shop. Groetjes, Manon

 • Jantien

  Jantien

  31-8-2009 08:14:47 | Reply

  Het artikel over dioxine slaat hier als een tang op een varken, omdat het gaat over dioxine die baby's binnenkrijgen tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding. Dit heeft dus niets te maken met PVC in speelgoed. Om het nog even verder te ontkrachten, de bedoelde dioxine in het artikel wordt geconsumeerd. Gegeten dus. Als een kind op een bijtring bijt, krijgt het geen dioxine binnen, want de bijtring lost niet op. Ook als een kind een stukje er af bijt, dan wordt het stukje niet verteerd, en wordt het gewoon weer uitgepoept.

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  31-8-2009 08:36:42 | Reply

  Hoi! Ben altijd blij met kritische reacties, dat houdt me scherp om alles goed te formuleren.

  Het doel van mijn blog is om de info te delen die ik de laatste jaren heb gevonden over onderwerpen die te maken hebben met opgroeiende kinderen. Mijn uitgangspunt daarbij is dat het op veel punten makkelijk is om risico's te vermijden. Dus zelfs als de helft van de onderzoeken uitwijst dat iets risicovol is en de andere helft zegt van niet én er is gewoon een alternatief, dan kies ik voor het veilige alternatief.

  Om even specifiek te reageren op jouw stukje. het gaat mij er om dat de productie van PVC en het afval dat er vandaan komt schadelijke stoffen (waaronder dioxine) met zich meebrengt. Deze schadelijke stoffen komen in de lucht, water etc terecht. De hoeveelheid dioxine in ons lichaam is vervelend hoog. Dit komt via de borstvoeding bij je kindje. Dit is dus een indirect effect en daar gaat het artikel over wat je hebt gelezen (waar ik nr link)

  Daar komt bij (eigenlijk belangrijker) dat in speelgoed van PVC weekmakers worden gebruikt om het speelgoed zacht te maken. Weekmakers zijn super ongezond. Deze weekmakers krijgt je kindje zeker weten wel binnen als hij speelgoed van PVC met weekmakers gebruikt. Helaas blijkt uit onderzoek dat in 2008 nog 28% van het babyspeelgoed (bedoeld voor bijten etc) verboden weekmakers bevat. https://blog.greenjump.nl/post/2009/04/09/Verboden-weekmakers-nog-steeds-aanwezig-in-baby-en-kinderproducten.aspx

  Aangezien er ruim voldoende alternatieven zijn voor pvc, zowel qua houten speelgoed als qua kunststof speelgoed, zou ik ouders aanraden om te kiezen voor een alternatief. Overigens is dit niet zo makkelijk want het staat helemaal niet duidelijk vermeld op speelgoed.

  Je quote daarna een stukje uit het artikel wat betrekking heeft op de effecten van dioxine op de motoriek. Persoonlijk ben ik meer geschrokken van de duidelijke effecten op het gedrag van kinderen.

  Als je nog andere opmerkingen of vragen hebt nav één van mijn blogs dan hoor ik ze graag.

  Groetjes, Manon

 • Goran

  Goran

  31-8-2009 09:46:31 | Reply

  @Hans,

  Het stuk van de "vooraanstande" professor is geplaats onder Opinie op die website en is zeker geen wetenschappelijk artikel.

  De man is blijkbaar heel zijn leven al bezig in de plastics en daarom zeer deskundig, maar misschien ook zeer plastics georienteerd (een nette manier, om te zeggen dat hij niet onafhankelijk zou kunnen zijn)

  Welk van de twee het is kan ik ook niet zo snel inschatten. Ik neig wel naar het laatste, want het artikel begint nodeloos detailistisch met kennis die niemand heeft om geloofwaardigheid te claimen, maar gaat daarna verder met versimpellingen,
  bijvoorbeeld: " Er zijn alle mogelijke extractie-experimenten gedaan en er kwam inderdaad lood vrij. Maar de hoeveelheid was lager dan de hoeveelheid lood die normaal al in natuurwater aanwezig is. Maar afijn, het moest toch worden verwijderd."

  Dus zolang je maar minder lood dumpt als reeds aanwezig dan is het goed? PVC wordt op grote schaal gebruikt en je bent lood aan het toevoegen aan de natuur in kleine concentraties, maar wel in grote hoeveelheden, lood verdwijnt niet zomaar.

  De plastics expert zegt dat het weinig lood is, maar is hij ook expert op het gebied van flora, fauna, toxicologie, milieu etc. Kortom ook bij wetenschappers blijf ik kritisch.

  Daarna zegt hij "Er zijn inmiddels loodvrije alternatieve stabilisatorsystemen mogelijk, die ook toegepast worden.”
  Blijkbaar toch goed dat die lastige milieu lui gezeurd hebben.

  Bekijk eens de film the world according to monsanto, waarin je ziet waartoe bedrijven in staat zijn om wetenschappers uit te schakelen of het uiteindelijke rapport te beinvloeden (daar gaat de film niet helemaal over, maar dat blijkt er wel uit)

 • koelewijn

  koelewijn

  2-3-2010 08:40:11 | Reply

  l.s.,
  zijn er ook richtlijnen voor hondenspeelgoed ?  is er veilig hondenspeelgoed te koop ?
  mij hond speelt nu met een rubberen hondenstok , wat ik zie is , dat de kleur (verf) sterk lichter wordt .  mijn hond krijgt dat dus naar binnen , hoe kom ik er achter of hij schadelijke stoffen naar binnen krijgt?

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   20-3-2010 07:34:33 | Reply

   Dick, Ik vond vandaag dit artikel over veilig hondenspeelgoed

   http://healthychild.org/blog/comments/bpa_pvc_and_phthalate_free_dog_toy_buying_guide/?

   Groeten, Manon

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  2-3-2010 08:47:24 | Reply

  Beste Dick,

  Ik heb zelf geen hond en heb me daar niet in verdiept, maar ik weet wel iemand die daar veel vanaf weet, ik ga haar even een berichtje sturen. Het is Karen, de eigenaar van http://www.petspassion.nl/

  Groetjes, Manon

 • Karen

  Karen

  2-3-2010 11:32:21 | Reply

  Goedemorgen,

  Er zijn voor zover ik weet geen richtlijnen op dit gebied voor huisdieren.
  Sowieso zijn de regels soepeler, fabrikanten geven vaak niet aan waar het precies uit bestaat.  

  Wij hebben goede ervaringen met de materialen van Kong. Dit zijn wel dure speeltjes, vaak kan je ze vullen met lekkers maar er zijn tegenwoordig ook andere varianten van te krijgen.
  Bij Kong producten heb ik nog niet van verkleuringen gehoord, vaak komt de hond niet verder dan een paar krasjes op het materiaal. Of als je echt een sloper hebt dat hij hem kapot bijt, maar ook dat komt bij de kong zelden voor.

  Helaas weet ik van geen enkel speelgoed wat er precies wel of niet in het materiaal zit.

  Met vriendelijke groet,

  Karen Dam
  Pets Passion

 • Desertrose

  Desertrose

  22-5-2010 08:42:46 | Reply

  HIer in Dubai is speelgoed te krijgen zonder PVC , BPA , Ftalaat en Loodvrij.

  Veel keuze is er niet, maar er zijn diverse speelgoedjes te koop van het merk '' Learning Curve Baby'' ( amerikaans bedrijf). Misschien is dat een idee om wat van int e kopen voor de webshop. Word jammer genoeg niet op de website weergeven dat de speeltjes van goed plastic zijn. Maar wel op het speelgoed zelf in de winkel.. Misschien een idee contact op te nemen..

  Ik zou graag in nederland ook geschrikt speelgoed willen halen, wie weten er behalve deze site nog adresjes?

 • Manuela

  Manuela

  22-9-2010 12:59:39 | Reply

  Het blijft wel een moeilijk punt. Als kinderen groter zijn willen ze toch graag bepaald speelgoed en bezoek neemt ook nog wel eens wat mee. En wat is dan minder gevaarlijk plastic? Mijn dochter heeft een pop, speelt met duplo en little people. Daarnaast koop ik als ik kan kiezen met speelgoed tussen hout en plastic de houten variant (keukentje, vormenstoof, blokken, dierenvormen).

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   23-9-2010 08:28:53 | Reply

   Herkenbaar, het is ook moeilijk. Tegelijkertijd spelen je kinderen in ieder geval voor het grootste deel met speelgoed waarvan je weet dat het veilig is dus dat is al een grote stap. Duplo en lego is 100% veilig, little people weet ik niet precies. Minder gevaarlijk plastic is in het algemeen hard plastic.  Groetjes, Manon

 • Freek

  Freek

  29-9-2010 16:47:29 | Reply

  Nou, ik vind het allemaal wat overdreven jongens. Ik heb altijd met lego gespeeld en heb nergens last van. Dus ik laat mijn kinderen ook er mee spelen. En wat betreft milieu. Een van de grootste vervuilers zijn de koeien met hun scheten. Wat wou je eraan doen.... Als je zo graag de werled wil redden, geef je één tip: Alles is schijnbaar slecht voor deze wereld, dus onbegonnen werk.

  Ik ben vroeger sterk gemaakt door een flinke hap uit de zandbak. waarschijnlijk werkt het met plastic net zo. Als je je kinderen er niet aal laat wennen wordt het over 30 jaar alleen nog maar erger. En verziekt worden we toch al, of heb jij soms geen mobiele telefoon of laptop?

  • Goran

   Goran

   29-9-2010 21:58:50 | Reply

   Lego gebruikt een wat duurder plastic waar niks mis mee blijkt te zijn op het gebied van gezondheid, het gaat ook lang mee en is daarmee "duurzaam" al wordt het natuurlijk van niet duurzame grondstoffen gemaakt, dus het kan beter.

   Je koeien voorbeeld is meer een mensen voorbeeld, niet de koe maar de mens doet dit http://www.youtube.com/watch?v=lyagLY1Nem8#t=6m31s (filmpje met beelden van een grootschalige koeien "farm") en ja daar valt dus wel wat aan te doen. Alleen vinden mensen verandering moeilijk, maar om het maar gewoon op te geven gaat mij toch echt te ver.

   Wat betreft je hap uit de zandbak, het mensenlijk imuun systeem leert van aanvallen van andere organismen en dus hebben die bacterieën uit de zandbak inderdaad geholpen om jou groot en sterk te maken.

   Als er in dat zand bijvoorbeeld ook PCB's zouden zitten (niet eens ondenkbaar), dan kun je trainen en happen wat je wilt, maar hier kan je lichaam niks mee het is gif waar je zo min mogenlijk van binnen moet krijgen, je imuun systeem kan hier niks mee, hooguit kunnen we het met zijn allen 100.000 jaren slikken en dan zal de evolutie automatisch selecteren op degenen die er beter bestand tegen waren, de rest gaat dood. Dit lijkt mij geen goede methode voor ons en onze kinderen.
   Het werkt volgens mij dus niet zo met plastic, je kunt niet wennen aan bepaalde giffen.

   p.s.
   Ik twijfel nog even of ik de link naar je lego affiliatesite (geld verdienen door reclame te maken voor shops) laat staan, verwacht niet te veel kopers hoor van deze site, dit is een kritische doelgroep.

 • Marieke

  Marieke

  12-9-2011 12:35:06 | Reply

  Hoi, Ik heb een vraag. Wij zijn net opa en oma geworden van een kleinzoon. Nu heb ik een heleboel speelgoed bewaard. Fisher-price, chicco, en andere aanverwante merken. Onze kinderen hebben er al mee gespeeld. Die zijn nu 28 en 21 jaar oud.
  We praten hier dus over "oud speelgoed". Alles ziet er nog heel goed uit maar betekent het nu toch dat ik alles weg kan gooien? Dit ivm. aantasting van het plastic.
  Bijtringen, rammelaars etc. ik hoor over weekmakers en dat er toendertijd geen goede keuringen waren. Is dit al eens uitgezocht of heb jij voor mij het antwoord.
  Bvd.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   12-9-2011 20:07:46 | Reply

   Beste Marieke, ik zou heel graag willen dat ik je een duidelijk antwoord kon geven, zeker ook omdat het natuurlijk eeuwig zonde is om speelgoed weg te gooien. Je hebt het over zoveel verschillende dingen dat het heel lastig is om echt een volledig antwoord te geven. Persoonlijk zou ik het zo doen:
   - alles wat zacht is, zou ik weggooien ivm mogelijke aanwezigheid weekmakers
   - alle knuffels zou ik weggooien ivm vaak troep die daar ingestopt wordt en ook ivm moeilijk schoon kunnen maken, dus mogelijk huismijt, bacterien etc.
   - al het doorzichtige harde plastic zou ik weggooien ivm mogelijke aanwezigheid bpa
   - al het gekleurde, harde plastic zou ik gewoon bewaren, keertje wassen in de vaatwasser als je die hebt en heerlijk gebruiken voor je kleinkind.

   Groetjes, Manon

   • Manon Gagic

    Manon Gagic

    12-9-2011 20:08:18 | Reply

    En natuurlijk gefeliciteerd met jullie kleinzoon!

 • Lotte Meereboer

  Lotte Meereboer

  23-12-2011 15:46:33 | Reply

  Een web-site gevonden waar je kids kan kopen om het huisraad en etenswaren mee te testen! http://www.home-health-chemistry.com/index.html.

  Komt uit Israel, ik ga het proberen!

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   23-12-2011 16:09:54 | Reply

   Hai Lotte, hihi ik las waar je 'kids' (kinderen) kunt kopen om mee te testen :)
   Kits dus :) Ben heel erg benieuwd naar jouw bevindingen en ik ga er zelf ook naar kijken. Voor mij klinkt het nu nog een beetje tell-sell achtig als ik de site heel snel lees, voor jou?

   Groeten, Manon

 • kd

  kd

  4-7-2012 13:23:28 | Reply

  Heeft iemand tips voor een opblaasbaar zwembadje zonder weekmakers?

  • Sarah

   Sarah

   9-5-2013 20:49:56 | Reply

   Hier ben ik ook benieuwd naar! Tot nu toe nog niks kunnen vinden...

 • marijke

  marijke

  15-8-2012 23:18:02 | Reply

  Hoi,
  Ik ben benieuwd hoe jullie er achter gekomen zijn waarvan duplo/lego van gemaakt is. Ik zou dit namelijk ook graag willen weten van fisherprice, omdat die toch een aantal leuke, moeilijk te vervangen producten hebben. Maar ik kom er niet achter.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   15-8-2012 23:25:19 | Reply

   Hoi, van duplo en lego is het online goed te vinden omdat alle blokjes van hetzelfde materiaal gemaakt zijn. Fisherprice maakt verschillende producten met verschillende soorten plastic. De enige manier is om fisherprice zelf te mailen met een foto van een specifiek product en misschien de naam of zelfs een nummer. Op die manier krijg ik meestal de meeste informatie. Succes! Groeten, Manon

 • Marijke

  Marijke

  1-10-2012 09:27:57 | Reply

  Fisher price wilt niet zeggen waarvan hun producten zijn gemaakt, behalve dat het door EU goedkeurde materialen zijn. Het is volgens hun geheim...

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   11-11-2012 20:17:23 | Reply

   Ik begrijp dat dus echt niet zo goed. Waarom kan zo'n merk nog producten verkopen...... Persoonlijk koop ik het dan liever niet, ik wil het gewoon zeker weten. Groetjes, Manon

 • Mo

  Mo

  10-11-2012 22:02:09 | Reply

  Hoi,
  Even een paar vragen. De veel gedragen crocs worden genoemd in de blog. Nu was mijn oog gevallen op een fietsstoeltje gemaakt van hetzelfde materiaal. Zou dit kwaad kunnen?
  Stel ik vind speelgoed gemaakt van pvc. Ik wil dit niet meer gebruiken, maar als ik het weggooi wordt het verbrandt en komen er giftige stoffen vrij?
  Groetjes

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   11-11-2012 20:16:40 | Reply

   Hoi, sommige materialen zien er hetzelfde uit als andere materialen maar zijn toch niet hetzelfde. Misschien een idee om even ad leverancier te vragen waar het fietsstoeltje van gemaakt is? Zacht plastic is vaak wat risicovoller ivm weekmakers. De meeste fietsstoeltjes zijn van hard ondoorzichtig, gekleurd plastic en dat is vaak oké.

   Jouw vraag over het speelgoed van PVC: helaas is dat zo. Je kunt het bij het afvalstation brengen zodat het hopelijk gesorteerd wordt. In ieder geval spelen jouw kinderen er dan niet rechtstreeks mee.

   Groeten, Manon

   • Mo

    Mo

    14-11-2012 00:55:41 | Reply

    Hoi Manon,

    Bedankt voor je antwoord. Heb navraag gedaan over het materiaal van het fietsstoeltje:
    "Het spreekt voor zich dat alle materialen van zitjes voldoen aan alle wettelijke eisen ten aanzien van veiligheid, materialen en schadelijke stoffen.
    Het materiaal van de zitschalen is EVA; vergelijkbaar met het materiaal van o.a. de Crocs schoenen.
    De binnenkant van de helmen is vervaardigd van een geëxpandeerd PS;
    ook dit door TUV goedgekeurd product voldoet aan alle veiligheidseisen ten aanzien van materialen en schadelijke stoffen."

    Groeten

    • Hai,

     Hai,

     14-11-2012 08:18:53 | Reply

     Hai, EVA is een veilige vorm. Ben trouwens wel benieuwd welk stoeltje het is, ken alleen de harde stoeltjes, Groetjes, Manon

     • Mo

      Mo

      5-12-2012 17:31:27 | Reply

      Dank je wel voor het antwoord. Het is een Yepp stoeltje. Groetjes

 • Mar

  Mar

  11-11-2012 14:19:26 | Reply

  Crocs worden gemaakt van Croslite, een vorm van PCCR (Proprietary Closed Cell Resin). PCCR is een kunststof die geen plastic is, maar ook geen rubber.
  Zegt dat wat over of het van PVC is gemaakt of andere niet zo beste kunstoffen?

  Ik heb zelf, voor mijn kind, Holeys. Soort crocs maar dan een ander merk. Onderstaande kan ik erover vinden maar ik word er niet wijs uit. Weten jullie of dit oke is?

  At Holeys, our primary focus is safety and comfort.  When EVA-based foam footwear wears smooth, it becomes very slippery on wet smooth surfaces.  In 2005, after having a bad fall when the original shoes sole had worn smooth, Joyce Groote vowed this would not happen again to her customers or herself.  This has resulted in Holeys entire footwear line containing the anti-slip Sole-tek.  All Holeys footwear features TREVA2.0, a technically advanced process of fusing a slip resistant tread called Sole-tek™ to SmartCel.  As a result, Holeys has raised the bar for EVA-based shoes to be safe even after prolonged use.  Holeys footwear can be worn in dry, wet and icy conditions.  Sole-tek™ also creates a fun shoe with contrasting colors that help the shoe retain it’s natural walking camber. Our SmartCel™ memory foam provides a high quality base to all of Holeys products that maximize comfort and functionality.  You can see the difference!  SmartCel also offers the added benefits of being easy to clean with no place for bacteria to grow where they can cause odor and discoloration.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   11-11-2012 20:14:13 | Reply

   Hoi,

   EVA is een veilige vorm.

   Groetjes, Manon

   • Angelique

    Angelique

    31-8-2018 14:15:31 | Reply

    EVA in crocs en neppers dus ook?

 • Ellen

  Ellen

  28-11-2012 20:59:38 | Reply

  Hallo Manon,

  Ik ben benieuwd of polyurethaan in speelgoed schadelijk is. Denk het wel, maar wil het toch zeker weten. Ook heb ik knuffels in huis van polyester, die overigens wel wasbaar zijn. Zijn die ook schadelijk?  Alvast bedankt,

  groet Ellen

  • Hai,

   Hai,

   29-11-2012 16:50:25 | Reply

   Polyurethaan en polyester op zich hoeven niet schadelijk te zijn. Het is vaak de vraag waarmee dingen gevuld zijn, waarmee ze behandeld zijn om ze bijvoorbeeld vlekwerend te maken enzovoort. Knuffels is heel lastig. Je kunt in de speelgoedgids van WECF daar ook wat over lezen http://ebookbrowse.com/speelgoedgids-wecf-pdf-d98767984

 • Ellen

  Ellen

  29-11-2012 17:05:42 | Reply

  Bedankt voor je reactie. Ik heb een speelkleed met bijbehorende speeltjes, gemaakt van polyurethaan en polyester (alles is wel wasbaar in de wasmachine). Maar ja, geen idee wat de vulling is, en of het behandeld werd. Het komt van het merk Lamaze, ben je daar mee bekend? Ik heb overigens ook een knuffel van dat merk, die erg synthetisch aanvoelt.

  Aangaande de overige knuffels vind ik het erg lastig. Moet ik op safe spelen en de boel de deur uitdoen? Het zijn wel "kortharige" knuffels, waaronder Nijntje (met batterijen die muziek maakt), soms gemixt met katoen.

  • Manon

   Manon

   29-11-2012 17:46:05 | Reply

   Hai Ellen, ik zou willen dat ik je antwoord kon geven, maar ik kan helaas niet voor alle knuffels en speelgoed op afstand inschatten waar het van gemaakt is. Als je het graag wilt weten, dan kun je de fabrikant bellen of mailen en vragen naar alle gebruikte materialen. Kost vaak wel moeite, maar misschien lukt het en dan weet je het zeker voor het speelgoed.

   De knuffels is lastig, zijn vaak gewoon niet oké. Misschien kun je er bij blijven en ervoor zorgen dat er in ieder geval niet op gekauwd wordt?

 • Ellen

  Ellen

  7-12-2012 12:34:41 | Reply

  Bedankt voor je antwoorden. Ik ga in ieder geval contact op nemen met de fabrikant.

  Als laatste vraag ik me nog af of het uitmaakt als een knuffel of speelkleed wasbaar is. Ik heb dan het idee dat je de stoffen waar mee ze ingespoten zijn er uiteindelijk uit wast, maar ik weet niet of dat klopt? Ik doe sowieso de niet wasbare de deur uit.

  • Manon

   Manon

   7-12-2012 13:56:49 | Reply

   Hai,

   ik durf dat niet te zeggen of je alles er uit wast, maar het is in ieder geval fijn als je ze kunt wassen. En wassen voor eerste gebruik is ook altijd prettig.

   Groetjes, Manon

 • Joop

  Joop

  20-12-2013 08:42:14 | Reply

  De verpakking van AH biologische Magere Kwark heeft nummer 8 als code.
  Waar staat dat nummer voor ?  Of beter gevraagd:  GOED of FOUT ?

 • An

  An

  6-5-2014 10:28:58 | Reply

  De slabbetjes die wij voor ons zoontje gebruiken zijn van polyester, katoen en nylon.

  Als ik het goed begrijp zijn polyester en nylon op zich niet schadelijk, maar wel als ze behandeld zijn met iets om ze vlekwerend te maken, klopt dat?

  Groetjes,

  An

  • Manon

   Manon

   6-5-2014 10:38:59 | Reply

   Beste An, klopt wat je zegt. Als polyester en nylon op zich is oke. Groeten, Manon

 • Geralda

  Geralda

  16-1-2015 22:13:31 | Reply

  Voor mijn dochtertje ben ik op zoek naar een pop zonder pvc. Ze wil graag een 'echte' pop (ze heeft nu een stoffen pop van HABA) maar die is dus niet te vinden zonder pvc. Heeft iemand een tip?
  Alvast bedankt!

 • Carlijn

  Carlijn

  18-7-2015 11:23:17 | Reply

  Goedendag,

  voor mijn dochter wilde ik graag de dieren van Schleich kopen. Zie hieronder de reactie van Schleich over de gebruikte materialen. Het zijn echter zoveel verschillende materialen die genoemd worden dat ik niet kan inschatten of het speelgoed veilig is.
  Wat denken jullie? Alvast bedankt voor reacties!

  Hartelijke groeten,

  Carlijn

  P.s. @ Geralda, ik heb net een pop van Götz gekocht voor mijn dochter waarvan wordt gezegd dat ze veilig zijn.

  Dear Carlijn Scholtens,

  For our figurines and other products we use both, plasticized PVC and thermoplastic elastomers (TPE), as well as acrylonitrile butadiene styrene (ABS), polyethylene (PE), polypropylene (PP), polycarbonate (PC), etc..  
  Should the product in question be a one-piece animal figurine it is either made of PVC or TPE. Off course we do not use pthalates as softener.

  Furthermore we wish you continue having fun when playing and collecting our figures.

  Viele Grüsse/Best regards

  i. A. Bianka Schubert
  Qualitätssicherung/ Qualitymanagment

  Schleich GmbH
  Am Limes 69
  73527 Schwäbisch Gmünd

  • Manon

   Manon

   18-7-2015 13:36:05 | Reply

   TPE zou mijn voorkeur hebben boven pvc. Daarnaast ben ik wel benieuwd wat ze dan wel als softeners gebruiken als het geen weekmakers zijn, dat zou je misschien kunnen vragen. Groetjes, Manon

 • Geralda

  Geralda

  4-9-2015 17:30:39 | Reply

  Is het bij iemand bekend waar barbies van zijn gemaakt? Omdat ik het nergens kan vinden, ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. Maar tot nu toe ook niet gevonden. Heeft iemand een tip?
  bedankt alvast

  • Maureen

   Maureen

   25-12-2015 17:39:21 | Reply

   Hoi Geralda,

   De moderne Barbies zijn, voor zover ik online heb kunnen achterhalen, deels gemaakt van ABS (het lijf) en deels van PVC (het hoofd).

   Hartelijke groet,
   Maureen

 • maike peters

  maike peters

  7-8-2016 20:13:52 | Reply

  Wel jammer dat borstvoeding enigszins in een slecht daglicht komt te staan door te zeggen dat baby's dioxine binnenkrijgen via de moedermelk. Ik vind dat hier bij vermeld mag worden dat de voordelen van borstvoeding met dioxines nog steeds vele malen groter zijn dan die van kunstvoeding. Bovendien lijkt mij dat er in kunstvoeding nog meer dioxines zullen zitten, gezien het gemaakt is van (niet biologische) koemelk. Moeders die dit artikel lezen en zich verder weinig hebben geinformeerd over borstvoeding, kunnen hierdoor sneller kiezen voor kunstvoeding. Dat zou jammer zijn!

 • Janna

  Janna

  6-2-2018 09:25:36 | Reply

  Hi Manon en Goran,

  Ik kan nergens vinden of de speelfiguren van Schleich van veilig materiaal gemaakt zijn. Wij hebben dit cadeau gekregen. Weten jullie dit misschien wel? Lieve groet!

  • Manon

   Manon

   6-2-2018 11:04:51 | Reply

   Hoi, de laatste keer dat ik dat uitzocht, is een aantal jaren geleden, toen mijn dochter nog dol was op figuurtjes van paarden. Helaas kwam ik er toen achter dat er weekmakers inzaten dus ik heb ze voor haar toen niet gekocht. Je zou even bij hen na kunnen vragen of er nog steeds weekmakers in zitten.

   • Janna

    Janna

    6-2-2018 12:04:26 | Reply

    Dank je wel Manon! Ik ga hen een mail sturen.

 • Marjolein

  Marjolein

  17-5-2018 14:28:21 | Reply

  Beste Manon (en Janna),
  Ook ik heb een schleich figuur gekocht. In de winkel verzekerden ze me dat het veilig was en op de eigen website zegt schleich dat ook, maar toch gebruiken ze oa pvc (zie quote hieronder). Wat zou jouw advies zijn, niet mee laten spelen?
  "Among the most important plastics types we use are polyvinyl chloride (PVC), thermoplastic elastomers (TPE), actrylnitril butadiene styrene (ABS) and other typical plastics for toys."

Pingbacks and trackbacks (2)+

Loading