12 producten: niet biologisch, wel veilig

Biologisch eten is nuttig voor de gezondheid van je gezin en die van de landarbeiders en houdt meer rekening met onze aarde.

Tegelijkertijd praat ik regelmatig met ouders die heel graag hun gezin zo min mogelijk in aanraking willen laten komen met pesticiden maar voor wie het lastig is om binnen hun budget 100% biologisch te eten. Daarom een aantal tips voor groente & fruit die ook veilig zijn als ze niet-biologisch zijn.  

Avocado Avocado

Avocado heeft een dikke schil. De schil beschermt de vrucht tegen de pesticiden die van buiten komen. Het is altijd wel nuttig om de avocado toch goed te wassen voordat je de avocado opensnijdt zodat er geen stoffen van de schil op de vrucht komen. 

Kiwi

De schil van de kiwi beschermt de vrucht tegen pesticiden. Ook wel weer even wassen. 

Ananas

Ananas heeft een stevige, dikke schil waar geen pesticiden doorheen komen. Wel even wassen voor het opensnijden. 

Mango

Ook voor mango geldt dat de dikke schil de vrucht beschermt tegen pesticide. Ook de mango eerst wassen voordat je de mango opensnijdt. 

Papaya

De schil van de papaya houdt de pesticiden tegen. Wel wassen voordat je de papaya gaat eten. 

Watermeloen Watermeloen

De schil van de watermeloen fungeert als een schild tegen pesticiden. De schil is zo dik dat er niets doorheen komt. 

Broccoli

Broccoli groeit zonder al te veel pesticiden omdat er weinig ziekten en insecten zijn die een gevaar vormen voor de broccoli. 

Asperges Asperge

Asperges zijn minder gevoelig voor ziekten en insecten waardoor er minder pesticiden nodig zijn voor de groei van asperges. 

Erwten

Volgens internationaal onderzoek zijn erwten één van de meest veilige groenten om te eten. Er wordt de minste hoeveelheid pesticiden op aangetroffen. 

Ui

Uien zijn niet zo gevoelig voor ziekten en insecten en worden daarom ook minder besproeid met pesticiden. 

Kool

Kool bevat weinig pesticiden omdat er maar weinig pesticiden nodig zijn om kool te laten groeien. 

Aubergine Aubergine

Net als bij erwten blijkt uit internationaal onderzoek dat aubergines één van de minst vervuilde groenten zijn. Waarschijnlijk komt dit door de dikke schil. Edit 17-7-2009: uit onderzoek blijkt dat in 2008 in Nederland Aubergine één van de meest vervuilde groentes is. Dit wijkt dus af van de internationale onderzoeken.

Reacties (15) -

 • Karen Romme

  Karen Romme

  24-5-2009 18:45:30 | Reply

  Goh zeg, kom ik via een draadje op www.higherlevel.nl bij jou terecht en lees ik zomaar dat mijn favoriete zomerdrankje (zelfgemaakt watermeloensap) nog extra gezond is ook. Uurtje geleden nog op.
  Wat mij betreft vergeet je in je opsomming wel alle groenten en fruit die je uit je eigen gifvrije tuin haalt. Wij eten vast weer de hele zomer biologische rucola en paprika's. Leuk en lekker.
  Verder succes gewenst met je blog.
  Groeten Karen

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  24-5-2009 19:28:15 | Reply

  Natuurlijk zijn groenten en fruit uit eigen tuin helemaal geweldig!! En ik ben het met je eens: je hoeft ze niet te kopen.

  Thanks voor de aanvulling!

  Groetjes, Manon

 • Titia

  Titia

  7-8-2009 20:20:19 | Reply

  Dit vind ik heel fijn om te weten :) Er zitten veel van onze favoriete groenten en fruit bij en ik koop ze voortaan niet meer in de natuurwinkel!

  groetjes
  Titia

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  7-8-2009 21:37:00 | Reply

  Op basis van de nieuwe uitslagen op de site www.weetwatjeeet.nl zijn er nog een aantal groente en fruitsoorten die ik met een iets beter gevoel in de gewone supermarkt koop. Helaas niet bij de Albert Heijn maar gelukkig zit bij ons ook een Jumbo en die deden het heel netjes in de test.

 • Monique

  Monique

  29-9-2009 16:34:16 | Reply

  Allereerst; "Jee wat ben ik blij met je website, dank dat jullie hebben gedaan wat ik vond dat ik moest doen, maar waar ik de tijd en energie niet voor vond".
  Heb nog wel een aanvulling op de dingen die je niet biologisch hoeft te kopen. Biologisch betekent ook vaak (niet altijd, alleen bij het Demeter keurmerk weet je dat zeker) dat er geen kunstmatige, chemische meststoffen gebruikt worden die nitraatverhogend werken, zodat de plant sneller groeit. Dit chemische goedje wordt door de plant opgenomen en komt dan dus wel in de plant en vrucht en dus in je systeem.

 • Tessa

  Tessa

  22-3-2010 12:38:34 | Reply


  Een wat kritische noot (die overigens geen afbreuk doet aan mijn waardering voor je blog, website en -shop!)

  De openingszin van dit artikel geeft aan dat biologisch eten goed voor mens en milieu is. Een goed streven dus om biologisch te eten. Vervolgens gaat het artikel echter alleen nog over eten dat goed is voor de mens. Want door producten op te sommen die niet biologisch gegeten kunnen worden vanwege bijvoorbeeld de dikke schil, ga je voorbij aan het aspect 'goed voor milieu'. Biologische voeding behelst meer dan alleen de eigen (gezins-)gezondheid. Geen ingevlogen ananas of dure avocado kopen is nog veel beter voor het milieu en de portemonnee

  Wellicht goed om meer aandacht te vragen voor broodnodige prijsverlagingen (denk aan de 6%BTW op bio-producten petitie) van biologisch eten en hogere belasting van 'vervuild' voedsel? Het kan zijn dat je hier al heel druk mee bezig bent, in dat geval mea culpa, maar ben het nog niet tegengekomen.

  Groeten en veel succes met alle research,
  Tessa

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  22-3-2010 13:40:36 | Reply

  Beste Tessa, je hebt helemaal gelijk!!! Eigenlijk zou ik de opening een beetje aan moeten passen want het blog is voortgekomen uit de frustratie die ik heb over het feit dat het voor sommige mensen financieel echt heel lastig is om biologische voeding te betalen. Als ik dan praat met ouders die toch heel graag hun kind zo min mogelijk in aanraking willen laten komen met pesticiden, dan zijn dit de aanraders.

  Ik ga dit verduidelijken. Voor de helderheid en lezers die hierna komen. Er stond dus in de intro het volgende:

  'Biologisch eten is nuttig voor de gezondheid van je gezin en die van de landarbeiders en houdt meer rekening met onze aarde. Tegelijkertijd is biologische voeding duurder dan niet-biologisch eten. Als je én gezond wilt eten én op je portemonnaie wilt letten , kies dan producten van deze lijst om niet-biologisch te kopen.  '

  Groeten, Manon

 • margreet

  margreet

  6-3-2012 21:27:46 | Reply

  Als ik dit zo lees, vooral van die ui en kool, dan vraag ik me af of ze soms speciale rassen gebruiken die bestand zijn tegen de uienvlieg, en bij kool:koolvlieg, koolgalmug en rups vt koolwitje. Verbouw deze groenten zelf en moet ze beide afdekken met heel fijn insectengaas, anders altijd aantasting. Bevriende moestuinierders hoor ik daar ook altijd over, en zeker de kolen met 3 belagers. Gebruik ik verkeerde rassen ofzo(zaad is bio vd Bolster).
  En als iets een dikke schil heeft, wil dat nog niet zeggen dat er niets door heen komt. Ik proef toch duidelijk het verschil tussen een bio en een gewone mango, veel zoeter, voller en zachter van smaak, dat zou dan toch niet kunnen als er niks door heen komt? En niet bio wordt met kunstmest gemest en dat is niet te vergelijken met goeie compost. Plus dat kunstmest het bodemleven kapot maakt en bio compost dit bodemleven verrijkt, wat natuurlijk terug komt in de energie en de smaak vh  fruit. http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/voedsel/voedsel-en-kirlian-fotografie/, kirlian foto's van gewoon en bio. En dan nog het aspect van intentie, wil je echt iets eten wat alleen maar verbouwt is voor de centen, of toch maar liever uit liefde voor de planeet en al wat er op leeft.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   6-3-2012 21:43:25 | Reply

   Beste Margreet, natuurlijk eet ik ook het liefst alles biologisch. We krijgen toch regelmatig ook de opmerking dat dit niet voor iedereens portemonnaie te doen is en vandaar een aantal producten waarvan uit onderzoek blijkt dat ze geen of weinig pesticide-resten bevatten en je ze daarom met een wat geruster hart kunt kopen.
   Verder kan ik me natuurlijk vinden in je verhaal. Ik ben ook wel benieuwd hoe ze dat doen met de ui en de kool, misschien weet iemand anders dat. Groetjes, Manon

 • Bram

  Bram

  3-11-2012 11:32:29 | Reply

  Beste Margreet,

  Natuurlijk is het zo dat er groenten zijn die meer of minder bespoten worden, maar dat het pesticide gehalte te maken zou hebben met de schil dikte is niet altijd (meer) waar. Er wordt tegenwoordig meestal gebruik gemaakt van systemische middelen, d.w.z. middelen die door de plant opgenomen worden en van binnenuit hun werking doen. De meeste insecticiden vallen hieronder. De ui zelf zit onder de grond en de werkende sof wordt opgenomen via de groene plantdelen. De schil dikte is dus niet relevant.

 • johan

  johan

  31-5-2014 15:39:57 | Reply

  Op broccoli werden 33 soorten pesticide aangetroffen, waaronder drie kankerverwekkers, zie
  http://www.whatsonmyfood.org/food.jsp?food=BR
  WEL biologische kopen dus!

  • Bruno

   Bruno

   19-8-2016 14:21:11 | Reply

   Deze resultaten (http://www.whatsonmyfood.org/food.jsp?food=BR ) dateren van 2008 en betreffen de USA
   "1. Tests for any given food are often conducted in multiple years. In all cases WhatsOnMyFood shows only the most recent test year. The test results for Broccoli come from test year 2008."

   • Manon

    Manon

    19-8-2016 16:24:05 | Reply

    Hai, dit is ook een heel oud blog :) Groetjes, Manon

 • Hannah

  Hannah

  26-5-2016 09:22:38 | Reply

  Is het niet zo dat gewassen ook via de wortels pesticiden opnemen die op de grond terecht komen?

  • Manon

   Manon

   26-5-2016 12:08:53 | Reply

   Kan ik me goed voorstellen. In het jaar dat dit blog geschreven werd, waren dit op basis van onderzoek de schoonste, niet biologische soorten. Uiteindelijk gewoon liever bio natuurlijk maar als dat niet altijd lukt dan helpt het een beetje met kiezen.

Loading