Hoe veilig is het speelgoed van onze kinderen?

Speelgoed dat je in Nederland kunt kopen is veilig voor onze kinderen. Toch? Helaas blijkt uit de grote terughaalacties van fabrikanten (waaronder Mattel, Fisher-Price en Disney) het tegendeel. In 2007 was speelgoed het meest teruggehaalde product in de Europese Unie en in 2008 was het niet veel beter.

CE Label

Als ik speelgoed voor mijn dochtertje kocht of kreeg checkte ik altijd of dit het CE-label had. Als dit keurmerk erop zit dan moet het oké zijn voor mijn dochtertje zo dacht ik. Maar tot mijn grote verbazing kwam ik er een tijdje geleden achter dat dit label niets over de gezondheidsaspecten van speelgoed zegt en zelfs wordt toegekend door de fabrikanten zelf. Er is geen onpartijdige derde die het CE label toekent.

De onpartijdige controle op speelgoed gaat steekproefsgewijs Tot op heden bestaat er nog geen Europees keurmerk voor veilig en gezond speelgoed.

Schadelijke stoffen

Op speelgoed staan geen ingrediënten vermeld, zoals op cosmetica en voedsel. Toch steken veel kleine kinderen speelgoed in hun mond. Op deze manier kunnen ze schadelijke stoffen binnenkrijgen.

Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen voor deze schadelijke stoffen. Ze zijn lichter, hun huid is vijf keer zo dun en hun longcapaciteit is veel kleiner waardoor dezelfde hoeveelheid chemische stoffen voor kinderen veel schadelijker is dan voor volwassenen.

Nieuwe speelgoedrichtlijn

Op 18 december 2008 is de aangepaste Europese Speelgoedrichtlijn goedgekeurd.  De vorige Europese richtlijn voor veilig speelgoed was 20 jaar oud. Lidstaten hebben nu twee jaar de tijd om deze richtlijn in hun nationale regelgeving te implementeren. Er geldt daarnaast een overgangsregeling van vier jaar voor het afschaffen van de chemische bestanddelen in speelgoed. Het duurt het dus nog wel even voordat de strengere regels in de praktijk merkbaar zijn.

Kankerverwekkende stoffen

In de nieuwe richtlijn wordt een aantal stoffen verboden. De aanpassingen betreffen onder andere (met bepaalde uitzonderingen) een verbod op CMR’s (carcinogene, mutagene en reproductietoxische stoffen), oftewel kankerverwekkende stoffen en stoffen die effect hebben op de vruchtbaarheid en zwangerschap.

Waar ik me heel kwaad om kan maken is dat deze gevaarlijke stoffen wel toegestaan blijven in delen van speelgoed die niet ‘toegankelijk’ zijn. Vaak wordt er door kinderen verder gespeeld met kapot speelgoed waardoor ze toch in contact kunnen komen met deze gevaarlijke stoffen. Kapot speelgoed dus gewoon weggooien!

Allergene geurstoffen

Een andere belangrijke aanpassing is dat de meest gevaarlijke geurstoffen in speelgoed nu verboden zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze stoffen allergieën kunnen veroorzaken. De geurstoffen die nog wel zijn toegestaan, moeten uitdrukkelijk worden vermeld op het etiket zodat ouders zelf een keuze kunnen maken.

Gaten in de richtlijn

Women in Europe for a Common Future heeft een rapport geschreven waarin ze reageert op de voorstellen die er lagen en aangeven op welke gebieden zij meer veiligheid zou willen zien. Helaas is een deel van haar punten niet gerealiseerd, waaronder het verplicht onpartijdig testen en labelen van speelgoed in plaats van het CE-label.

Het is nog onduidelijk of de andere punten die zij hebben aangegeven wel of niet zijn toegekend. De nieuwe richtlijn zou in april gepubliceerd worden (maar ik heb de tekst nog niet kunnen vinden) dus nieuws hierover volgt op zeer korte termijn.

Samenvattend heeft WECF gepleit voor:

 • Stel met betrekking tot CMR’s dezelfde eisen aan al het speelgoed als aan voeding en cosmetica. Kinderen steken regelmatig speelgoed in hun mond of houden speelgoed lang tegen hun huid. Beperk deze eis niet tot speelgoed dat bedoeld is om in de mond te stoppen. Baby’s stoppen alles in hun mond, of het daar nu voor bedoeld is of niet.
 • Verbied naast CMR’s ook andere ‘substances of very high concern’ (SVHC) zoals bijvoorbeeld stoffen die een ongezonde invloed hebben op onze hormoonhuishouding en vruchtbaarheid, de zogenaamde endocrine disruptors. De lijst met ongezonde, gevaarlijke endocrine disruptors is kort geleden uitgebreid van 66 naar 194 stoffen, maar in de aanpassingen voor de speelgoedrichtlijn wordt hierover niet gesproken. Deze stoffen zijn wel verboden in voeding, cosmetica en speelgoed dat bedoeld is om in de mond te doen.
 • Zorg ervoor dat nieuwe kennis snel geïmplementeerd kan worden in de richtlijn zodat de richtlijn altijd up te date is en altijd gevaarlijke stoffen verbiedt. Momenteel kost dit veel administratieve rompslomp en tijd. Ga hierbij uit van het principe van voorzorg: als er twijfel bestaat over een stof, dan is deze verboden tot het tegendeel bewezen is.

Interview met rapporteur

In een interview met Marianne Thyssen, de opsteller van het rapport, kun je meer lezen over de verschillende belangen die meespelen.

Hoe kan het dat de veiligheid van onze kinderen niet het enige belang is dat telt?

Reacties (22) -

 • Martin

  Martin

  4-5-2009 11:23:54 | Reply

  Wat dacht je van aspartaam in kinder drankjes.... Of heb je daar al over geschreven ( heb niet alles gelezen :) ).

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  4-5-2009 16:15:18 | Reply

  Ja en niet alleen in kinderdrankjes maar ook in multivitamine voor kinderen..... Ik heb er nog niet over geschreven maar het staat op de lijst van onderwerpen.

 • Shirley

  Shirley

  14-5-2009 22:48:46 | Reply

  Interessante blogpost, Manon.
  Ik vroeg me inderdaad ook al een tijdje af of dat CE keurmerk niet een wassen neus is. Wel eens je eigen neus in een - goedkoper merk - klei-emmertje gestoken? Eeehk! Die geurstoffen die daarin zitten, dat kan niet goed zijn! En zo kom ik regelmatig producten voor kinderen tegen waar ik grote vraagtekens bij zet.
  Die WECF richtlijn is dus misschien wel een stap in de goede richting.

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  15-5-2009 00:02:26 | Reply

  Oh ja die klei is echt verschrikkelijk. En dan na het spelen aan de handen van je kind ruiken, bah. We gaan zelf ook 'klei' verkopen alleen dat wordt klei van bijenwas. Ruikt heerlijk, puur natuur en super mooie kleuren. Ben echt blij dat ik dat gevonden heb. Je hebt je met jouw bedrijf natuurlijk onwijs in cosmetica verdiept en alhoewel voor sommig speelgoed dezelfde richtlijnen gelden als voor cosmetica en voeding is dat bij 99,9% van het speelgoed niet zo. Terwijl kinderen speelgoed toch ook heel dicht op hun huid dragen en in hun mond stoppen.  Groetjes, Manon

 • Shirley

  Shirley

  15-5-2009 08:10:25 | Reply

  Aha! Die klei klinkt fantastisch. Ik zal het in de gaten houden. Tja, die cosmeticarichtlijnen.... ook daar kan je grote vraagtekens bij plaatsen. Vooral drogisterijproducten voor babies, zoals bodylotion en babyolie.... bleh!
  We hebben met z'n allen toegekeken terwijl chemische en synthetische stoffen de cosmetica en voeding en ook speelgoed inslopen. Maar als je daar echt over na gaat denken is dat toch niet normaal? Gelukkig is handgemaakt en houten speelgoed weer aan een opmars bezig! Mijn dochter vindt dat in elk geval minstens net zo leuk.

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  15-5-2009 08:20:48 | Reply

  Er zijn ook zoveel leuke dingen te krijgen qua speelgoed, het wordt je alleen niet makkelijk gemaakt en dat is jammer. Qua cosmetics is het inderdaad een ramp. Over voeding is er inmiddels meer bekend en is het al een heel klein beetje makkelijker om keuzes te maken maar bijvoorbeeld qua babyproducten is onze grote gele vriend toch echt nog steeds de meest gebruikte en het is jammer dat er niet meer voorlichting is over de ingrediënten die mogelijk schadelijk kunnen zijn. Ik ben daarom ook heel blij met sites zoals die van jou!  Groetjes, Manon

 • Kinderen Nijmegen

  Kinderen Nijmegen

  26-10-2009 13:25:35 | Reply

  Dankjewel voor deze post, erg overzichtelijk en duidelijk. Hebben er nog wat aan gehad

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  26-10-2009 13:32:19 | Reply

  Leuk! Voel je vrij om dingen te printen ofzo om aan ouders mee te geven, hoe meer voorlichting des te beter. Groetjes, Manon

 • illy

  illy

  9-8-2013 11:40:15 | Reply

  Ik heb eerder deze https://www.greenjump.nl/Product/Spelen/Speelgoed-0-tot-1-jaar/Rammelaar-hout-Twisty-Moby rammelaar bij jullie gekocht. Nu zijn de ringetjes verlijmd en ik vroeg me af: kan dat geen kwaad?

  • Manon

   Manon

   9-8-2013 12:44:02 | Reply

   Hoi,

   Zeker niet. Wonderworld gebruikt alleen lijm, verf en hout zonder schadelijke stoffen.

   Groetjes, Manon

   • illy

    illy

    9-8-2013 15:51:35 | Reply

    Bedankt voor je reactie!

 • Jeannette

  Jeannette

  21-11-2013 23:47:55 | Reply

  Weet jij of Janod schadelijke stoffen gebruikt in hun houten speelgoed? Ik ben op zoek naar een babytelefoon en zij hebben er één in hun assortiment maar ik twijfel over de veiligheid. Van Sophie de Giraf is er ook een plastic variant, misschien weet je daar ook iets over? Alvast bedankt, groetjes Jeannette

  • Manon

   Manon

   21-11-2013 23:55:52 | Reply

   Helaas ken ik niet alle merken goed genoeg om daar wat van te zeggen. Ik zou zelf altijd hout boven plastic verkiezen bij speelgoed, alleen al omdat het langer mee gaat en te repareren is. Groetjes, Manon

   • Jeannette

    Jeannette

    22-11-2013 10:09:37 | Reply

    Dank je!

 • vera

  vera

  14-12-2013 13:31:22 | Reply

  Hoi!
  Ik ben gisteren naar een tupperware avond geweest en hoewel ik eerst dacht dat dit super oudbollig was, heb ik mij verbaasd over de mooie en duurzame producten (alles kan met de hand, je bent geen stroom meer nodig). Nu heb ik de vraag gesteld of er BPA in de producten zit en ik kreeg een volmondig "nee" te horen. Nu wil ik dat toch even bij jou checken. Of zitten er andere chemische stoffen in het echte (dure) tupperware? Alvast bedankt!

  • Manon

   Manon

   14-12-2013 21:14:22 | Reply

   Hai, er zit sinds 2010 geen bpa meer in de nieuwe producten van tupperware. Het blijft natuurlijk wel plastic, heeft mijn persoonlijke voorkeur niet als er alternatieven zijn, maar ik snap welk apparaatje je bijvoorbeeld bedoelt en dat keukenmachinetje werkt inderdaad heel fijn zonder stroom. Groetjes, Manon

 • Ilse

  Ilse

  19-1-2014 13:06:20 | Reply

  Hoi Manon,

  Bedankt voor dit artikel. Weet je of het babyspeelgoed van Fisher Price veilig is? Ik kan er niet veel over vinden.

 • Anneke

  Anneke

  6-3-2014 22:36:53 | Reply

  Ha Manon,

  ik ben ook al een tijd aan het kijken of het speelgoed van fisher price (mattel).
  Maar er is idd bijna niks over te vinden.
  Ook ik hoop dat jij daar wat over kunt zeggen.

  Mvg Anneke

 • Anoniem

  Anoniem

  16-10-2014 13:40:26 | Reply

  Goh, Is het niet vreemd dat babyflesjes bpa vreemd moeten zijn maar dit niet geld voor al het overige speelgoed voor kinderen tot 3 jaar?

 • anoniem

  anoniem

  21-10-2014 16:45:41 | Reply

  Heeft HABA een hele mooie collectie ontdekspeelgoed (knikkerbaan, domino, blokken, mecano) van onbehandeld beukenhout, blijken de klemmetjes die hierbij zitten van Polystyreen. En dat vind ik nog niet eens het ergste, maar de reactie dat ze nergens toe verplicht zijn omdat het niet een product betreft dat in aanraking komt met voedsel. Nou ja...

 • Sacha

  Sacha

  20-3-2017 21:28:09 | Reply

  Hoi Manon, hoe denk jij over polydimethylsiloxaan? Het zit in 'kinetic' zand. Het schijnt dat het voor 98% uit zand bestaat en voor 2% uit bindmiddel. Na wat zoeken kwam ik op pdms en dat schijnen siliconen te zijn..

  • Manon

   Manon

   20-3-2017 22:27:57 | Reply

   Hoi, heb daar ooit uitgezocht voor magic sand en dat heeft denk ik dezelfde samenstelling. Het bindmiddel was daar oke. Groetjes, Manon

Loading