Kinderkamer: verf

1 (2) Toen ik zwanger was van mijn dochtertje wilde ik het liefst het hele huis onder handen nemen, nesteldrang denk ik….Mijn man hield me tegen en we hebben alleen de babykamer opnieuw ingericht en onder andere ook geverfd, helaas niet met de verf die ik nu gekozen zou hebben.

Daarom wilde ik er een uitgebreid blog aan wijden. Na onderzoek blijkt eigenlijk dat er niet zoveel over te zeggen is. Er is namelijk een gezonde oplossing.

‘Gewone” verf

De gewone watergedragen verf voor in huis zoals wij die kennen is slecht voor het milieu. De grondstoffen voor deze verf worden gewonnen uit aardolie.  Volgens de verfindustrie is watergedragen verf veilig. Tegelijkertijd geven ze aan dat het heel belangrijk is om goed te ventileren tijdens en na het verven.  Ook raden ze af om te eten en te drinken wanneer je verf aan je handen hebt.

Kortom, echt veilig en gezond is het niet, zeker niet voor zwangeren en kleine kinderen.

Natuurlijke verf

Er zijn gelukkig alternatieven. Ecologische of natuurlijke verf! Deze verf wordt gemaakt uit natuurlijke, herwinbare grondstoffen. 

Deze verf wordt niet gemaakt van producten op basis van aardolie en is zowel bij de productie als het verwerken als het weggooien zo min mogelijk milieubelastend. Dat betekent beter voor jouw gezondheid en die van je gezin en beter voor het milieu.

Muurverf De verf van Auro bijvoorbeeld wordt gemaakt van lijnolie en damarhars zonder schadelijke stoffen en na afloop is de verf zelfs composteerbaar. De verf van Aquamarijn heeft een natuurverfclassificatie waaruit blijkt in hoeverre er synthetische stoffen in de verf zitten, variërend van 99% natuurlijke grondstoffen tot 70% natuurlijke grondstoffen.

Ik was zelf verbaasd over alle soorten die er bestaan zoals muurverf, transparante lak, oliewas, houtbeits, olie voor tuinmeubelen en dekkende verf. Eigenlijk is er dus voor elk doel wel een verfsoort .

Zeker voor de babykamer en de babymeubels een goede keuze.

Reacties (26) -

 • marcel

  marcel

  2-7-2009 21:21:07 | Reply

  hoi,

  Ik ben er van overtuigd dat watergedragen muurverf en watergedragen lakken ook prima voor de babykamer kunnen worden gebruikt........

  Het percentage oplosmiddelen is tegenwoordig heel laag en geeft geen schade voor de gezondheid

  groet
  marcel
  http://www.goedhuysverf.nl

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  2-7-2009 21:43:29 | Reply

  Hoi Marcel,

  Gezien jouw website heb je in ieder geval verstand van verf. Misschien kun je wat meer informatie geven over het verschil tussen de watergedragen verven en de natuurverven zoals waar in het blog naar verwezen wordt. Mijn persoonlijke insteek is dat ik voor mijn kind het beste wil en daarom kies voor de minst schadelijke variant. Groetjes, Manon

 • Marits

  Marits

  3-9-2009 13:44:42 | Reply

  Hoi Manon,

  Ben ik weer ;) Spreekt mij enorm aan dit onderwerp. We hebben een nieuw huis gebouwd en na wat gesteggel met mijn vriend zijn in ieder geval alle binnendeuren en muren behandeld met aquamarijn. De kinderkamertjes zijn ingericht met behang en stof van Laura Ashley, meubeltjes van Ikea en een door onszelf met olie (van Aquamarijn) behandelde eiken vloer. Volgende keer zou ik een andere keus maken vwb stof, behang en meubels. Mijn droom is om nog een keer een huis zelf te bouwen, maar dan echt zoveel mogelijk eco.
  Jaja keep on dreaming............

  Groetjes, Marits

 • Eddy

  Eddy

  13-10-2009 23:22:14 | Reply

  Ik las net op Verfportal (http://www.verfportal.com/verf_verf_en_milieu-4.html) dat er zelfs een nieuwe wetgeving komt om verf minder schadelijk te maken.

  Wellicht dat in de nabije toekomst alle bekende verfmerken dan ook een stuk beter zijn?

  Groet - Eddy

  • marcel

   marcel

   28-8-2010 11:04:17 | Reply

   dat klopt !

   meer over deze wetgeving kunt u hier lezen ;)

   http://www.goedhuysverf.nl/content/6-voc-2010

 • sophie

  sophie

  25-10-2009 18:10:29 | Reply

  Hallo Manon,

  Heb jij ook een idee over de kwaliteit van deze verven ? Wij verhuizen binnenkort, en ik zou graag tenminste de kinderkamer met een milieuvriendelijke verf schilderen. Maar ik vraag mij gewoon nog af de kwaliteit van deze verven vergelijkbaar is met die van gewone verven, qua duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid, ...

  Groetjes,
  Sophie

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  25-10-2009 18:17:19 | Reply

  Beste Sophie, ik ben zelf geen verf expert dus ik vind het lastig om daar iets over te zeggen. Wat ik tot nu toe heb gehoord van anderen die ook waarde hechten aan zo milieuvriendelijk en gezond mogelijk bezig zijn, is dat ze positief zijn. Ik ken echter niemand persoonlijk die het er al meer dan 5 jaar op heeft zitten.

  Het wordt ook gebruikt door vakmensen, misschien kan een winkel meer informatie geven. Er staat wel iets op de site van Aquamarijn http://www.aquamarijn.com/verf.html maar dat is nogal oppervlakkig en natuurlijk gewoon reclame voor hun eigen merk. Misschien als je ze belt dat ze meer info en harde feiten kunnen geven? Ben ook wel benieuwd eigenlijk. Succes met verhuizen!!

  Groetjes, Manon

 • Tom

  Tom

  19-2-2010 09:51:01 | Reply

  Vanuit Noorwegen is er zeer recentelijk een ander alternatief beschikbaar. Een kwaliteitsverf geschikt voor alle oppervlakken (hout, gips, etc,etc) welke volkomen onschadelijk is. De verf genaamd Jotun Sens mag zelfs het Euro Ecolabel dragen en is erkend door het strengste astma en allergiefonds van de wereld het Scandinavische Naaf. De verf kan zonder problemen tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Zelfs mensen met allergieen en astma kunnen er gewoon mee werken.

  Daarbij komt dat deze eigenschappen niets afdoen aan de kwaliteit. De verf vult en dekt perfect. Ook is de kleurkaart helemaal van deze tijd. Kijk zelf eens op www.sensverf.nl

  • Bas van der Worp

   Bas van der Worp

   24-2-2012 21:16:51 | Reply

   Tom,
   Goed om te horen dat een (onafhankelijk) iemand zo tevreden is met Jotun Sensverf.
   Deze verf is net op de nederlandse markt en door zijn unieke karakter niet overal verkrijgbaar. Enig advies is hierbij geboden.
   De verf is online binnen 48 uur leverbaar via www.verfthuisbezorgd.nl
   Je kunt vragen stellen via info@verfthuisbezorgd.nl, je krijgt snel antwoord.

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  19-2-2010 09:58:36 | Reply

  Met dit soort reclame ben ik blij, ik ga het ook even doorgeven aan de mensen van www.eenveilignest.nl dan kunnen we er eens naar kijken.

 • Marcel

  Marcel

  18-5-2010 21:58:31 | Reply

  De vos 2010 normen gelden momenteel voor alle bekende verfmerken, er zit duidelijk minder oplosmiddel in de verf, dit is beter voor milieu en verwerker.

  Nadeel is dat de verf minder snel droogt

  De watergedragen verven hebben water en een klein beetje oplosmiddel als oplosmiddel in de verf.

  erg goed voor de kinderkamer, maar verf toch ruim van te voren de kinderkamer

  gr
  marcel
  http//:goedhuysverf.nl

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   18-5-2010 22:19:11 | Reply

   Dank je wel voor je reactie. Ik weet niet zoveel van verf af, dus hoe verhouden die verven zich dan tot de Aquamarijn verf enzo? Ben wel benieuwd hoeveel oplosmiddel er eerst inzat en hoeveel dat nu is en of er dan in de natuurlijkere verven helemaal niks zit. Weet jij dat?

   Groetjes, Manon

 • Nestbouwer

  Nestbouwer

  19-1-2011 16:44:15 | Reply

  Ik ken die nesteldrang; wij hebben ons er heerlijk aan overgegeven en het huis goed onder handen genomen. Het valt mij op dat de meeste boeken over baby's alleen maar watergedragen verf aandragen en er niet dieper op ingaan. Zelf hebben we watergedragen verf van Flexa gebruikt en het aandeel oplosmiddelen is beperkt. Ik ben wel even gaan kijken bij 'een veilig nest' wat daar staat.

  PS. Superblog, je schrijft over zoveel dingen die wij ook tegenkomen: (tweedehands wiegje wat geverfd moet worden, anti-allergiebekleding erbij zoeken. Super en leuk om te lezen!

 • Gonda

  Gonda

  26-3-2011 20:37:51 | Reply

  Even over ervaringen met Auquamarijnverf: In ons vorige huis heeft de muurverf van Aquamarijn ongeveer 10 jaar in de badkamer(!) stand gehouden (zelf op het plafond..), en onze grenen vloer op de verdieping is behandeld met olie van aquamarijn. Wij zijn er zeer tevreden over.

  Nog een puntje van aandacht; bij natuurlijke verven moet ook zeker goed worden gelucht na het verven, hierin zitten ook oplosmiddelen, al zijn deze natuurlijk.
  (Terpentijn ipv terpentine).

  • Connie

   Connie

   29-10-2012 13:50:25 | Reply

   Allback lijnolieverven zijn 100% natuurlijk en geheel oplosmiddelvrij
   Kijk maar eens op onze website www.natuurlijk-kleurrijk.nl
   Met vriendelijke groet,
   Connie Rietra

 • Marijke

  Marijke

  16-11-2012 00:05:45 | Reply

  Er zijn zeker verven die volledig oplosmiddelvrij zijn, zelf hebben we heel ons huis geverfd met leemverf, leem is een natuurlijke stof die natuurlijk anti allergisch is, vochtregulerend en schadelijke stoffen neutraliseert, ik vond het zalige verf om mee te werken, dekte uitstekend en prachtige natuurlijke zachte kleuren..  

 • Pam

  Pam

  26-3-2014 14:13:34 | Reply

  Zelf ben ik wel enthousiast over krijtverf van: http://www.pure-original.nl/verf_soorten/krijtverf
  Het ruikt praktisch niet (in ieder geval veel minder dan gewone latex op waterbasis), en daarnaast is het ook erg mooi. Ik heb het in twee slaapkamers gebruikt, waaronder de babykamer.
  Op de site kan ik geen details vinden over oplosmiddelen.
  Er wordt wel beweerd dat: "Pure & Original wordt gemaakt met respect voor mens en natuur. Alleen de beste grondstoffen en natuurlijke pigmenten worden gebruikt voor het maken van de verf. De verven voldoen aan de strengste wettelijke milieueisen."

 • Tamara Vreman-Blommers

  Tamara Vreman-Blommers

  22-7-2015 23:28:05 | Reply

  Hi Manon, nog bedankt voor deze blog! Op basis hiervan gekozen voor de Aquamaryn Maril Duurzame Muurverf voor onze nieuwe babykamer omdat het  voor 98% uit natuurlijke grondstoffen bestaat en de kamer van onze dochter naast de te verven kamer ligt. We hebben uiteindelijk wel gekozen om een kleur te laten maken waardoor de gebruikte pigmenten wel synthetisch waren. Het resultaat is erg mooi geworden en we zijn er heel blij mee. Het was toch even spannend, want als het allemaal goed is waarom wordt deze verf dan niet veel meer verkocht?! Maar goed, wij zijn zoals gezegd zeer tevreden en hebben nog geen minpuntje kunnen ontdekken. Of ja, als ik dan iets mag noemen: de verf ruikt wel sterk en het duurt even (zo'n weekje of 1-2) voordat de geur een beetje is weggetrokken. En dat terwijl we de ramen vrijwel dag en nacht open hadden staan. Maar het is geen echte verflucht en deed mij vooral denken aan een (bio) masker van dode zee mineralen dat ik in de kast heb staan.

  • Manon

   Manon

   23-7-2015 07:13:47 | Reply

   Wat super om te horen!!

 • Wesley

  Wesley

  11-9-2015 11:01:59 | Reply

  Alles over gezondheid en verf van kamers enz.
  lees je natuurlijk op onze blog
  http://www.biologisch.website/welke-verf-is-gevaarlijk-voor-je-gezondheid/

 • Suzanne

  Suzanne

  13-9-2015 08:33:51 | Reply

  Alle verven van KEIM zijn 100% gifvrij!! Door bijvoorbeeld een kinder-of babykamer te schilderen met een van de vele kleuren uit de Keim Paint by Nature serie, weet je ook 100% zeker dat er géén schadelijke stoffen vrij komen en dat het dus 100% veilig is! Bij ons thuis komt er iig niets anders meer op de muren; zeker in deze tijd van 'biologisch' en 'ecologisch' is dat -vind ik - de meest logische keuze!
  Kijk maar eens op:
  www.keimpaintbynature.nl
  Hartelijke groeten,
  Suzanne uit 's-Hertogenbosch.

  • Manon

   Manon

   13-9-2015 09:07:06 | Reply

   Hai Suzanne, dank voor de tip. Je berichtje ziet er wel een beetje uit als reclame, in combinatie met een beetje apart emailadres, maar de tip lijkt me prima. Groetjes, Manon

 • Suzanne

  Suzanne

  13-9-2015 10:03:29 | Reply

  Hallo Manon,
  Hahaha, snap wat je bedoelt. Maar ik ben nu eenmaal helemaal fan van Paint by Nature! Brengt superdekkend en 'droogt' altijd mooi op; kind kan de was doen ;-) En wat betreft dat e-mailadres data-sq....sq staat voor 'SuzyQ', mijn alias (Suzanne). Dus no worries, gewoon fanmail, waardoor ik hoop dat meer mensen deze verf ontdekken!
  Hartelijke groeten,
  Suzanne

 • Henriette

  Henriette

  18-11-2015 14:38:48 | Reply

  Het gaat denk ik niet alleen om de oplosmiddelen maar ook de kleurpigmenten die bij de verf gebrukt worden. Aangezien kleine kinderen vanalles in hun mond doen en aanraken om te ontdekken.

 • Suzanne

  Suzanne

  18-11-2015 16:52:48 | Reply

  ....en die pigmenten zijn óók vrij van gifstoffen in de Paint by Nature verf van Keim. Check de website maar eens, daar is alles terug te vinden!
  Hartelijke groet,
  Suzanne.

 • Vincent

  Vincent

  4-12-2020 12:21:45 | Reply

  Bedankt voor het delen van deze info over natuurlijke verf. Ik wist niet dat er zoveel soorten op de markt waren. Graag zou ik ook wat meer milieubewuste keuzes willen maken. Daarnaast denk ik dat deze verf ook niet zo stinkt als de normale variant. http://www.fwheijstekenzn.nl/

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading