Kleding van biologische materialen

Als ik op zoek ga naar biologische kinderkleding voor mijn dochtertje kom ik toch vooral uit bij biologisch katoen en biologische wol. Er zijn wel andere materialen, maar die worden voor kinderkleding nog niet zoveel gebruikt. Andere materialen die gebruikt worden voor het maken van biologische kleding zijn wol, hennep, zijde, linnen, bamboe en brandnetel. Al deze stoffen hebben hun specifieke eigenschappen en brengen bepaalde productiemethoden met zich mee. Sommige van deze stoffen, zoals hennep en linnen, zijn ook in de niet-biologische vorm een stuk milieuvriendelijker dan katoen of wol.  

Wol

Wol is voornamelijk afkomstig van schapen, maar ook van geiten, lama’s, paarden, kamelen, hazen en angorakonijnen. Wolvezels houden lucht goed vast. Het isoleert dus heel goed. Het kan tot 40% vocht opnemen uit de lucht zonder nat aan te voelen. Het nadeel is dat het kan kriebelen en daarom worden er vaak combinaties tussen wol en andere stoffen (katoen, zijde) gebruikt. De wollen kinderkleertjes die ik heb gekocht vind ik niet kriebelen. Mijn dochtertje heeft er (allerschattigst) ondergoed van en ik hoor haar nooit ergens over. Biologische wol wordt uit biologische dierteelt verkregen waarbij de dieren voorzichtig worden geschoren. Na het scheren wordt de wol niet in een chemische badje gedompeld, dit in tegenstelling tot reguliere wol. Reguliere wol brengt daarnaast veel milieuvervuilende aspecten met zich mee.  

Hennep

Hennep Kleding gemaakt van hennep is sterk. Het gaat vijf keer langer mee dan katoen en voelt zachter aan. Het is zeer vochtregulerend en minder kreukgevoelig dan linnen. In 1937 werd hennep gebombardeerd tot een gevaarlijk product en werd het in Amerika verboden. Hennep is een vezelrijke, éénjarige plant die zeer snel groeit (twee tot vier meter in een jaar). Er zijn weinig bestrijdingsmiddelen nodig bij de teelt. Het is dan ook een zeer milieuvriendelijke grondstof. Om biologische hennep te maken is het van belang dat de bewerkingsmethoden milieuvriendelijk zijn.  

Zijde

Zijde is een gladde stof met een glans. Zijde is zowel sterk als elastisch en het kan veel vocht opnemen (tot wel 40%). Net als wol is zijde bij koud weer warm en bij warm weer koel. Helaas bestaat er nog geen gecertificeerde biologische zijde: er is nog geen keurmerk voor. Wel zijn er zeer milieuvriendelijke manieren om zijde te produceren waardoor het de naam ‘biologisch’ zou mogen dragen. Zijde wordt geproduceerd door rupsen die een cocon maken waarin zij hun transformatie naar vlinder ondergaan.  Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de Zijderupsgebruikte cocons nadat de rupsen zijn uitgevlogen, dan heet de zijde die daarvan wordt gemaakt wilde zijde. Dit is een zeer milieuvriendelijke manier om zijde te produceren. In de praktijk bestaan er ook bedrijven die de rupsen kweken en de poppen doden op het moment dat zij in hun cocon zitten. Deze vorm van zijde kweken is dus absoluut dieronvriendelijk. Wanneer zijde na de productie wordt gebleekt, geverfd en verzwaard, dan gebeurt dit met materialen die het milieu enorm kunnen schaden. Daarentegen kan kleding van wilde zijde die bewerkt is op een milieuvriendelijke manier wel biologisch zijn.  

Linnen

Linnen kreukt. Tegelijkertijd is het zeer vochtopnemend en vochtdoorlatend. De grondstof van linnen is vlas. Vlas wordt op milieuvriendelijkere wijze geteeld dan katoen en op het moment dat je de keuze hebt tussen een niet-biologische linnen broek of een katoenen broek, dan draag je door te kiezen voor linnen al een steentje bij. Linnen is biologisch wanneer ook bij de bewerking van vlas tot linnen rekening gehouden wordt met het milieu.  

Hennep en Brandnetel draadBrandnetel

In Nederland is Brennels het enige bedrijf dat grootschalig brandnetels teelt. Zij zijn op zoek naar de beste manier om brandnetels te gebruiken in plaats van katoen.  

Bamboe

Het is de vraag of bamboe aan te bevelen is. Bamboe is een zeer snel groeiende plant (2 meter in 60 dagen). Ook van bamboe kun je kleding maken. Het is net zo zacht als zijde, kreukt niet en bevat een bepaalde stof die onaangename lichaamsgeuren tegengaat. Het houdt het lichaam koeler en droger. Tijdens de teelt worden geen pesticiden gebruikt. Er is geen extra water nodig bij de teelt van bamboe en voor het maken van textiel worden alleen de zijtakken gebruikt waardoor de plant ieder jaar opnieuw gebruikt kan worden. Om van bamboe textiel te maken worden echter zeer veel chemische stoffen gebruikt. Er is een methode zonder chemische stoffen maar die is erg kostenintensief. Zorg er daarom voor dat je altijd bamboe kiest met een biologisch keurmerk (zoals SKAL of Oekotex) en dat zal heel moeilijk te vinden zijn.  

Meer lezen

Op de website van Goede Waar kun je meer over lezen over de voor- en nadelen van verschillende stoffen.

Reacties (6) -

 • Maria Alblas

  Maria Alblas

  5-4-2013 12:17:30 | Reply

  Wat jammer dat er geen biologische katoen te krijgen is om zelf kleren en b.v. gordijnen van te maken! Ik naai mijn kleren graag zelf en nu ik zo milieubewust mogelijk wil leven heb ik daarmee wel een probleem!
  Misschien heeft iemand een tip hierover?

  Maria

  • Manon

   Manon

   5-4-2013 20:34:21 | Reply

   Bij www.sewnatural.eu kun je bio stoffen kopen. Groetjes, Manon

  • Nancy

   Nancy

   11-4-2019 17:12:46 | Reply

   www.sprookjesstof.be kan je bio stoffen kopen, véél keuze

   • Manon

    Manon

    11-4-2019 21:27:43 | Reply

    Hoi! Normaal zijn we niet zo van de de reclame op dit blog maar dit is best leuk om te weten :) Groeten, Manon

 • Bregje

  Bregje

  2-2-2015 09:56:21 | Reply

  Beste Manon,

  In kinderkleding, speelgoed, dekbedjes etc zit vaak polyester vulling. Ik weet nooit of dat nu wel of niet veilig is? Soms is het speelgoed of de kleding erg leuk - en is de buitenkant van katoen - kan ik dat dan veilig aanbieden aan mijn baby?

  Groetjes, Bregje

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   2-2-2015 14:09:39 | Reply

   Polyester is vaak PET en dat is wel oke voor de binnenkant van producten. Zie hier ook meer info over plastic:
   https://blog.greenjump.nl/post/2010/10/10/Plastic-nummer-1-7-PET-HDPE-PVC-LDPE-PP-PS-PC.aspx
   https://blog.greenjump.nl/post/2015/01/27/Meer-dan-plastic-nummer-1-7.aspx

Loading