In VS verboden E-nummer in Nederlands eten

Het leek deze week wel alsof ik per se een blog moest schrijven over E-nummers en andere additieven. Eerst kwam het door mij bestelde boekje “Wat zit er in uw eten” binnen. In dit boekje somt de Franse Corinne Gouget alle E-nummers op en geeft ze een kleur:

  • Groen: tot op heden onschuldig bevonden;
  • Oranje: tegenstrijdige meningen over, advies aan zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en kleine kinderen om deze additieven te vermijden;
  • Rood: 75% van de door Gouget vergeleken internationale onderzoeken is het er over eens dat het E-nummer giftig is en dus gevaarlijk voor de gezondheid.

Het boekje is bedoeld als informatiebron voor consumenten. Daarna las ik in de Green.2 een artikel over hetzelfde onderwerp.

In Amerika verboden E-nummer in mijn keuken

Toen ik thuis kwam, trok ik mijn keukenla open om alle producten te bekijken die er in lagen. De biologische producten waren gelukkig allemaal goed te doen.

De eerste echte shock kwam bij de vruchtenhagel. Mijn dochtertje is helemaal weg van ‘streepmuisjes’ oftewel vruchtenhagel in de welbekende drie kleuren. Gevoelsmatig vond ik het al niks dat ze dat zo graag at, maar nu ben ik er echt helemaal klaar mee.

Daar zitten namelijk drie ‘rode’ E-nummer in en één daarvan, E104 Chinolinegeel, is écht knalrood want is in de Verenigde Staten en in Australië verboden. Er staat zelfs nog extra bij: Echt vermijden.

De risico’s van dit gele kleurstofje zijn: hyperactiviteit, eczeem, slapeloosheid, risico op allergische reacties, mogelijk kankerverwekkend.

Ik begrijp dus echt niet dat iets wat in andere landen verboden is, wel is toegestaan in Nederlandse producten! Kan iemand mij dat uitleggen??

Zoals je begrijpt was het met de winegums niet veel beter gesteld.

Nog meer schokkende nummertjes?

Er lag nog een pak niet-biologische tortilla’s in mijn la. Tortilla’s vindt mijn dochtertje ook helemaal geweldig, maar vanaf nu koop ik die ook alleen nog maar biologisch. Er zitten acht E-nummers in dat eenvoudige, witte deegpannenkoekje waarvan drie rode…..Dat vind ik dan net even teveel.

Na het lezen van het boekje ben ik ook een stuk achterdochtiger geworden. Fabrikanten gebruiken namelijk meerdere namen voor een bepaald additief, zodat je gewoon maar moet gokken wat er dan precies inzit.

E 621

Een voorbeeld is E 621, oftewel mononatriumglutamaat, gelatine, gistextract en nog een stuk of 20 namen die allemaal willen verdoezelen dat dit stofje erin zit. Zo zit er in de kant en klare kippensoep ‘gistextract’.

E 621 is een smaakversterker die als doel heeft om je meer zin te geven om de producten te eten (daarom gaat de zak met chips altijd helemaal leeg). In Amerika zijn er al restaurants die een bordje buiten hebben hangen met “No MSG here”, MSG is de Engelse naam van E 621.

De Amerikaanse neurochirurg en voedingsdeskundige Russell Blaylock heeft uitgebreid gepubliceerd over de gevaren van MSG en aspartaam (kom ik later op terug) in zijn boek Excito Toxins. Aan de andere kant zijn er ook wetenschappers die aangeven dat het ongevaarlijk is.

Ik ga in ieder geval mijn best doen om het te vermijden, maar er zal best af en toe een bouillonblokje doorheen glippen.

Goede tip

In het artikel van Green.2 stond negen tips van Michael Pollan en deze wil ik jullie toch niet onthouden: “Eet niets wat je overgrootmoeder niet zou herkennen als eetbaar”.

Edit toegevoegd op 19 april: ik kwam online een winkel tegen met verantwoord snoep http://www.snoepvooriedereen.nl/ en dan kiezen voor de fairtrade opties, dat zijn meteen ook de snoepjes zonder ongezonde stoffen.

Reacties (24) -

  • Stefan Offringa

    Stefan Offringa

    16-4-2009 09:36:27 | Reply

    Zo... informatief stukje Manon! Sinds de kleine er is zijn we zelf ook bezig met het vermijden van synthetisch voedsel. Dus minder E-nummers en met regelmaat wat biologisch. Maar je stukje zet me wel aan het denken om er nog wat beter op te letten. De tip van overgrootmoeder is een hele goede. Mijn oma is vorig jaar op haar 96e overleden en die at vanalles wat ik als niet eetbaar zou bestempelen... bedorven! :) Te zuinig om het weg te gooien. Maar je wordt er wel heeel oud mee!!

    Keep up the good work! Stefan

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    9-6-2009 11:21:48 | Reply

    Interessant, ook in de UK worden binnenkort 6 kleurstoffen (waaronder de E-104) verboden. http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/7725316.stm

  • Remco

    Remco

    15-6-2009 17:01:16 | Reply

    Ik schrik een beetje van de nederlandse maatschappij. Maar ja wat typisch nederland is, is het feit de food industrie goedkoop en er massaal aan wil verdienen op deze manier. En wij als consument kiezen daarom het goedkoopste  waar wel,s waar de gevaarlijkste E nummer in zitten. Het is echt iets van deze westerse eeuw om consumenten er zo in te luizen. De wetenschappers die beweren dat sommige E niet gevaarlijk zijn, zijn gewoon te lui om dit tot de bodem uit te zoeken. Daar wil ik mee zeggen dat ze geen zin hebben om dit onderzoek constant te herhalen. (Westerse gemakzucht dus!!)

    Verdomme zeg, dit land moet echt rieeeler gaan na denken. Want als deze troep zelfs in de VS verbodem is. Dan is het gewoon een feit dat deze E nummers leven,s gevaarlijk zijn.

    Ik persoonlijk eet ook heel veel waar E nummers in zitten. Helaas wel de realiteit. Want overall waar je in de schappen kijkt zit wel weer een E nummer in. Maar ik kijk voortaan goed uit en ik wil proberen om deze nummers( E104, E621 en zijn aanverwante, en aspartaam) niet meer in huis te halen. Ook klinken sommige mensen die beweren dat het absoluut niet schadelijk' is overtuigend. Dan nog probeer ik uit te kijken.

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    19-6-2009 13:57:30 | Reply

    Het is ook super lastig om alles te vermijden. Zeker als je even snel wat wilt eten dan merk je dat in alles wat tijd bespaart wel E-nummers zitten. Op zich is het niet zo moeilijk, koop gewoon geen bewerkt voedsel, maar ja, om nu alles zelf te maken.... ehhh ik kan bijvoorbeeld geen kaas maken en daar hou ik erg veel van (dus koop ik biologische kaas en om het mezelf dan nog makkelijker te maken......niet die bij de Albert Heijn want die vind ik niet lekker).

    Goede voornemens in ieder geval Remco!!

  • ellen

    ellen

    26-6-2009 11:32:25 | Reply

    Even een tip: in de biowinkel (misschien ook bij AH, geen idee) koop ik altijd bouillonblokjes, zitten géén glutamaten (manlief allergisch hiervoor) of andere enge dingen in, héél smakelijk ook! Zelf woon ik in Zuid-Frankrijk, maar dit zal overal wel verkrijgbaar zijn...

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    26-6-2009 11:37:32 | Reply

    Hoi Ellen,

    Allereerst veel succes met jullie initiatief Verontruste Moeders. Mijn dochtertje is bijna vier en door alle drukte en haar leeftijd heb ik me er nog niet voldoende in verdiept maar dat ga ik zeker doen.
    Wat betreft de bouillonblokjes, ook onze biowinkel heeft blokjes zonder msg (maar ook blokjes met dus je moet wel even goed kijken). Bij de AH heb ik ze in ieder geval niet kunnen vinden.

  • ellen

    ellen

    26-6-2009 12:50:38 | Reply

    Dank je Manon voor deze ondersteunende woorden! Inderdaad moet je nog steeds oppassen met  die bouillonblokjes, maar de meeste zijn oké...

  • Moo de Jonge

    Moo de Jonge

    2-7-2009 13:31:48 | Reply

    Ben het met je eens dat er veel tegenstrijdige berichten in de wereld zijn.
    Misschien is dat ook 1 van de grootste problemen, er moet meer eenduidigheid komen in de berichtgeving over dit soort onderwerpen. Zeker in deze maatschappij, waar steeds meer mensen toch kritischer gaan worden op wat ze binnenkrijgen. Wat maar goed is ook!
    Toch vertrouw ik er maar op dat de Nederlandse overheid alle ingredienten in onze voeding zodanig test dat (in normale hoeveelheden) geen enge dingen kunnen gebeuren. Natuurlijk zal een individu altijd een nare reactie kunnen krijgen, maar dat geldt ook voor de meest natuurlijke stoffen die er bestaan. Daar verschillen E-nummers en andere stoffen niet in.
    Succes en ga zo door met je uitzoekwerk!
    Die vraag van waarom het in bepaalde landen verboden is en in Nederland niet, kan je ook eens stellen aan het ministerie van Volksgezondheid. Misschien komt er wel een kamerdebat e.d.
    Nogmaals: We hebben meer eenduidigheid nodig in de berichtgeving!
    Ik heb ook een blog: http://allergieplatform.wordpress.com/
    Groet, Moo de Jonge

  • Marianne

    Marianne

    26-8-2009 08:49:15 | Reply

    (Via Google hier terecht gekomen)

    Ik probeer alle verpakkingen met E621 en E631 te vermijden en was daarom ook erg blij toen Knorr (Unilever) vorig jaar besloot om deze voortaan te weren uit hun assortiment bouillonblokjes / rookworsten. Maarr... nu kwam ik laatst in de supermarkt en hun oude blokjes waren ineens weer terug in het assortiment???
    Ik heb die middag gelijk gebeld met de klantenservice en jawel.. ze zijn gestopt met de bouillonblokjes ZONDER E-nummers en geruisloos weer overgegaan op de blokjes MET MSG :(

    Geen idee waarom maar ik ga nu hard op zoek naar bouillonblokjes waar geen MSG in zit... (E 621 / E631)
    Iemand tips waar ik deze kan vinden?

    Groeten,
    Marianne

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    26-8-2009 09:55:31 | Reply

    Hoi Marianne, in onze biologische supermarkt hebben ze bouillonblokjes zonder MSG en zonder E621. In de supermarkt heb ik ze nog niet gevonden. Groetjes, Manon

  • Jan

    Jan

    4-9-2009 15:21:04 | Reply

    Dames en heren,
    Zelf produkten van de Natuurwinkel bevaten
    Gisextract (E621), kijk maar eens goed op de produkten.  
    Je kan niemand meer vertrouwen alleen alles zelf maken.

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    4-9-2009 17:53:47 | Reply

    Mijn bio supermarkt heeft inderdaad ook bouillon met E621, overigens weet ik niet of er een bio keurmerk opzit want helaas verkopen ze heel af en toe ook niet-bio dingen. Jammer he, het zou fijn zijn als je blindelings kon kopen.

  • Jan

    Jan

    4-9-2009 20:57:18 | Reply

    Ik heb hier een zak Paprika chips van Molenaartje.

    Aardapelen 60%
    Zonnebloemolie 35%
    Paprikamix 5%
    zou
    maisbloem
    Groenten*
    Gistextract
    Zonnebloemolie
    anti klontermiddel (siliciumdioxide)
    BIO en EKO keurmerk

    Het was mij el bij meer produkten opgevallen, ze zoeken en gat in de wet en ze zijn geen haar beter de Unilever want die doet het inmiddels ook. Nu zonder smaakversterkers.

    BIO en EKO keurmerk laat ons dus ook in de steek, je betaald extra maar je wordt dus wel bedonderd.

  • Marits

    Marits

    5-9-2009 14:28:25 | Reply

    Hi allemaal,

    Ben ook de keukenkast ingedoken en de, bij de biowinkel gekochte,
    bouillonblokjes gecheckt. En inderdaad 2 soorten blokjes (waarvan 1 met BIO keurmerk) bevatten gistextract. Het derde blokje, ook met BIO keurmerk dus niet.
    Kan ik er van uitgaan dat als een procuct "gistextract" of "gelatine" bevat dat het dan gaat om MSG, oftewel E621? Dan koop ik die producten dus niet meer.

  • francis

    francis

    2-10-2009 22:24:36 | Reply

    in duitsland bij de aldi voor iets van 45 cent!!!!

  • Marjolein

    Marjolein

    21-12-2009 13:31:09 | Reply

    Interessant artikel, het heeft me aan het denken (en lezen!) gezet. Ik kwam op deze site, wellicht bekend, waar informatie opstaat van de Universiteit Wageningen. http://www.food-info.net/nl/intol/msg.htm

    E621 = Ve-Tsin en dat is een kruid dat in veel oosterse recepten wordt gebruikt. Mijn moeder heeft me altijd gewaarschuwd voor dit kruid, dat ik er niet veel van moet gebruiken.

    Daarnaast staat er bij (quote) 'Glutaminezuur en glutamaten (dat is het E621) komen van nature in hoge concentraties voor in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes.' Het is dus een natuurlijk product.

    Echter, er staat ook vermeld dat deze toevoeging 'niet mogen worden gebruikt  in producten voor kinderen jonger dan 12 weken.' Maar nu vraag ik me af: hoe zit dat dan met die toeoeging in moedermelk?

    Ik denk dat ik ze even mail!

    • Marjolein

      Marjolein

      23-9-2010 14:23:40 | Reply

      Ik heb antwoord: Het komt van nature in moedermelk voor, maar in dermate kleine hoeveelheden dat het niet erg is. :) Geen zorgen dus!
      Bovendien is moedermelk beter dan flesmelk omdat moedermelk verschilt qua smaak: kinderen krijgen een betere smaak doordat het eten van de moeder ook deels 'terugkomt' in de melk. Poedermelk is altijd standaard hetzelfde!

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    21-12-2009 15:33:51 | Reply

    In het algemeen is het zo dat er wel vaker stoffen in moedermelk worden gevonden die je normaal niet aan baby's zou geven maar altijd staat buiten kijf dat moedermelk het beste is voor kinderen.

  • marlies

    marlies

    11-1-2011 20:06:15 |

    http://www.praktijk-advance.nl/msg.htm

  • Marijke

    Marijke

    17-7-2012 19:58:30 | Reply

    Ik koop mijn vleesbeleg altijd biologisch en wat lees ik: bevatE 250!!natriumnitriet: kankerverwekkend, echt te vermijden!

  • Joyce

    Joyce

    15-11-2012 15:33:37 | Reply

    Zelf bouillon maken! Half jaar invriezen mogelijk bijvoorbeeld in de zakjes voor ijsblokjes. De enige bouillonblokjes in de biologische winkel die geen msg bevatten, zijn de groenteboullion blokjes, maar ook dan goed naar het merk kijken.

  • Karin

    Karin

    13-1-2013 20:37:04 | Reply

    Natriumnitriet wordt gebruikt als conserveermiddel tegen de bacterie Clostridium botulinum (de bacterie die botulisme veroorzaakt) in vlees en visproducten.
    Ik weet niet waar jij liever ziek van wordt?

    Natuurlijk mag je sceptisch zijn en is het goed je bewust te zijn van wat je eet, maar dat boekje is zwaar overtrokken. Zo zou ook E300 "oranje" zijn, dat is gewoon vitamine C.

    • Goran

      Goran

      15-1-2013 08:57:02 | Reply

      Wij zijn er idd ook achter dat het boekje al vrij snel iets afkeurt.
      Dat gezegd hebbende heeft jouw voorbeeld Natriumnitriet ook andere eigenschappen.

      Ten eerste nooit meer dan 0.06 mg/kg
      en ten tweede:

      Nitrieten kunnen in de maag met eiwitten reageren tot de (potentieel kankerverwekkende) nitrosamines. Hoge concentraties kunnen ook reageren met hemoglobine. Het mag niet gebruikt worden in voeding voor kinderen onder de 6 maanden. Kleine kinderen hebben een andere vorm van hemoglobine, die veel gevoeliger is voor nitrieten dan normaal hemoglobine.

      Toch wel iets om op te letten en zeker het vermelden waard in het boekje.

      bron: http://www.food-info.net/nl/e/e250.htm (niet eens echt heel kritisch)

  • Petra

    Petra

    4-1-2014 11:51:28 | Reply

    Mijn slogans na het lezen van het boekje van Michael Polan zijn:
    "Eet geen voedingsmiddelen waar ingrediënten op staan die een kind uit groep 4 niet kan uitspreken"
    " In een zieke wereld kun je geen gezond leven leiden"

    Ik maak zoveel mogelijk zelf en heb dan eerlijk eten op mijn bord. Van bouillon tot koekjes en van tappenade tot  ragout. Kost iets meer tijd maar is veeeeeel lekkerder èn gezonder.
    Margarine en allerlei broodsmeersels is ook zoiets. Er staat bij ons alleen maar roomboter en olijfolie in de koelkast.

    Petra

  • claudia

    claudia

    20-3-2014 10:33:27 | Reply

    Hallo...

    Ik ben sinds afgelopen maandag begonnen met een histaminevrij dieet voor mijn zijn van bijna 4 jaar.
    Heeft er iemand hier ervaring mee?



    Claudia

Loading