Verboden weekmakers nog steeds aanwezig in baby- en kinderproducten

Ik schrok me vorig jaar kapot. Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit in oktober 2008 bleek dat maar liefst 28% van het kinderspeelgoed en verzorgingsproducten voor kinderen een hoger gehalte aan weekmakers bevat dan wettelijk is toegestaan. Weekmakers (ftalaten) worden gebruikt om PVC-plastic zacht en buigzaam te maken. Ze zitten bijvoorbeeld in bijtringen en speelgoed, maar ook in verf, lijm, inkt en cosmetica. In een artikel op de website van Women in Europe for a Common Future is te lezen dat er weekmakers zijn aangetroffen in plastic opdrukken op kinderpyjama’s van onder andere de HEMA en Zeeman. Deze pyjama’s zijn niet door de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit verboden omdat er geen huid-op-huid-contact is met de opdruk. Ik weet niet hoe jouw kind slaapt, maar die van mij slaapt toch regelmatig met haar handjes tegen haar borst of een opgerolde pyjama tegen haar kin. 

Verbod op weekmakers

In januari 2007 is de Europese Richtlijn die het gebruik van zes soorten weekmakers in speelgoed en kinderverzorgingsproducten verbiedt geïmplementeerd in de Nederlandse regelgeving. Het gebruik van drie weekmakers, DEHP, BBP en DBP, werd verboden in alle soorten speelgoed en kinderverzorgingsproducten. Van deze weekmakers is bekend dat ze een negatieve invloed hebben op de voortplanting en ontwikkeling. Drie andere weekmakers, DINP, DNOP en DIDP, zijn verboden in speelgoed en kinderverzorgingsproducten die kinderen in hun mond stoppen.

Zijn weekmakers dan echt zo slecht?

Ja! Uit onderzoek blijkt dat blootstelling aan weekmakers:

 • lever- en nierafwijkingen kan veroorzaken. Bij dierproeven zijn zelfs levertumoren geconstateerd;
 • bij kinderen kan leiden tot astma, hooikoorts en eczeem. Hoe meer ze hieraan zijn blootgesteld, des te groter is de kans;
 • de hormoonhuishouding kan verstoren en effect kan hebben op de voortplanting en seksuele ontwikkeling;
 • tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de testes en de spermaproductie van de mannelijke baby kan beïnvloeden.

Hoe kom je aan weekmakers in je lichaam?

De ftalaten in weekmakers kunnen zowel tijdens het gebruik als in de afvalfase lekken uit producten. De ftalaten hopen zich dan op in het milieu en in organismen. In combinatie met het feit dat ze slecht afbreken, behoren ze tot de wijdstverspreide chemicaliën. Je kindje kan ftalaten niet alleen via verzorgingsproducten en speelgoed binnenkrijgen, maar helaas ook via voedsel, drinkwater, de lucht en onze huid. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een korte blootstelling niet meteen tot gezondheidsschade leidt, maar bij langdurige blootstelling aan lage concentraties kan wel schade voor de gezondheid optreden. 

Sommige weekmakers helaas nog gewoon toegestaan

Natuurlijk is het prettig dat er inmiddels regelgeving is die weekmakers verbiedt in bepaalde producten. Het is alleen jammer dat er andere producten zijn die onze kinderen gebruiken waarin weekmakers  gewoon toegestaan zijn. Let dus goed op of er geen weekmakers in speelgoed of de verzorgingsproducten voor je kindje zitten. Ga op zoek naar pvc-vrij speelgoed. Er bestaat plastic speelgoed dat minder schadelijk is. Vervang alle producten met PVC voor producten zonder PVC (bijvoorbeeld linoleum, plavuizen, hout of tapijt op de vloer in plaats van vinyl). 

Toevoeging: in 2009 nog steeds weekmakers

Helaas blijkt uit het onderzoek van de Voedsel & Waren autoriteit dat op 5 november 200 gepubliceerd is dat er nog steeds verboden weekmakers in 30% van het geteste, zachte plastic babyspeelgoed zit.

Meer lezen en bronnen raadplegen:

Greenpeace over ftalaten
Phatalates information centre Europe
Kennislink over weekmakers

Reacties (9) -

 • yinte

  yinte

  21-4-2009 09:49:32 | Reply

  hoi hoi

  leuk blog dit. ik heb zelf al 2 oudere kinderen en ben nu blijna moeder van ons derde wondertje. dat eendje wat je daar laat zien dat was al omstreden toen mijn oudste kinderen geboren werden. toen moesten alle speelgoed van zacht plastic ineens promt allemaal weg bij de kleintjes omdat het kankerwekkend zou zijn. ik had zo iets van ja duuhhh dat is toch logisch hoe kan zacht plastic nu gezond zijn. gewoon kwestie van helder nadenken. kleintjes kauwen overal op als ze kans krijgen.affijn ik was blij dat de overheid eindelijk ook het licht gezien had en doordrongen werd van de gevaren. wat schetst mijn verbazing toen ik 12 jaar later zwanger raakte en een tas met spulletjes bij de verloskundige kreeg met daarin....jawel hoor! dat stomme eendje. mijn mond viel letterlijk open en ik heb het meteen verontwaardigd weggemikt. blijkbaar leren sommige mensen het nooit. en dan hebben we het over een fabrikant in babyartikelen. ik vind dat je met je blog een goede intentie doet maar helaas zul je tegen dit soort idiote dingen aan blijven lopen vrees ik. ik ga het zeker verder doorlezen ik ben benieuwd waar je nog meer over schrijft. ik vind het in ieder geval een goed initiatief en wellicht opend het een paar mensen weer een klein beetje de ogen voor dingen waarvan ze gewoon geen besef hadden. kan nooit kwaad om bewustwording te kweken.

  groetjes yinte

 • lilian

  lilian

  30-10-2009 15:02:00 | Reply

  Beste mensen,
  ik ben ontwerper en wil voor een klant van mij knuffels produceren. In het oor van de textiele knuffel wil ik knisperend materiaal/plastic laten naaien zodat het leuk hoort voor baby's.
  Ik moet daar een materiaal voor hebben zonder weekmakers.
  Kunt u mij een materiaal aanbevelen en een leverancier?
  alvast heel erg hartelijk bedankt! U doet me een groot plezier met een antwoord.

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  31-10-2009 10:25:34 | Reply

  Beste Lilian, ik kan je niet adviseren op dat gebied. Is het misschien een idee om te kiezen voor spelt zaadjes in plaats van plastic? Groeten, Manon

 • Martine

  Martine

  24-5-2013 12:23:54 | Reply

  Weten jullie in welke winkels ik het beste een pyjama zonder weekmakers kan kopen? H&m? Zeeman?

  • Manon

   Manon

   24-5-2013 12:32:44 | Reply

   Beste Martine,

   Als je weekmakers wilt vermijden, kies dan in ieder geval voor pyjama's zonder opdruk. Hier staan in ieder geval veilige pyjama's https://www.greenjump.nl/Categorie/Slapen/Pyjama

   Groetjes, Manon

 • Martine

  Martine

  9-6-2013 22:42:50 | Reply

  Ik heb de h&m gevraagd over weekmakers. Zij zeggen deze al een tijdje niet meer te gebruiken en stuurden mij deze link door:
  http://about.hm.com/content/hm/aboutsection/en/About/Sustainability/Commitments/Use-Resources-Responsibly/Chemicals.html

  • Manon

   Manon

   9-6-2013 22:44:47 | Reply

   Thanks voor het delen. Klopt inderdaad, bij H&M houden ze er rekening mee. Misschien kun je zelfs wel wat vinden in hun bio katoenen lijn.

 • Juud

  Juud

  14-2-2023 15:04:31 | Reply

  Dag, ik wil mijn dochter laten knutselen zonder weekmakers. Zij gebruikt nu gouache verf (waterverf) en synthetische lijm met oplosmiddel... maar wil eigenlijk een lijmpistool gebruiken. Wat is nu een goed alternatief? Op jullie site vond ik al waterverfpigmenten maar voor de lijm heb ik geen goed alternatief behalve goed ventileren. Een lijmpistool gebruikt geen oplosmiddelen: de plastic staafjes worden gesmolten en dan hard worden. Maar warm plastic lijkt me ook niet zo gezond.Houtlijm dan?
  Alvast bedankt!

  • Manon

   Manon

   16-2-2023 14:16:52 | Reply

   Hoi! Ik snap je wens enorm goed. Deze twee soorten lijm bevatten geen schadelijke stoffen: https://www.greenjump.nl/Categorie/Spelen/Tekenen-en-Knutselen/Plakken
   Helaas hebben wij ook geen vervanging voor een lijmpistool, goed ventileren is absoluut een goed idee. Groetjes, Manon

Pingbacks and trackbacks (2)+

Loading