Biologische en duurzame cadeautjes

Een nieuwe baby, dat betekent (kraam)cadeautjes! Tijdens de zwangerschap, het kraambezoek, het kraamfeest of bijvoorbeeld bij het dopen van jouw kindje. En later natuurlijk bij verjaardagen.

Allereerst is het natuurlijk hartstikke duurzaam en milieuvriendelijk als je cadeautjes krijgt die je anders zelf toch gekocht zou hebben. Als je alles al hebt, dan zijn er een heleboel leuke, biologische, milieuvriendelijke, duurzame cadeautjes te bedenken.

Het belangrijkste daarbij is, dat jouw bezoek weet dat je het waardeert wanneer er rekening gehouden wordt met het milieu en de gezondheid van je kind wanneer ze iets geven. Je zou bijvoorbeeld op het geboortekaartje of andere uitnodigingen iets kunnen vermelden en het vertellen wanneer mensen vragen wat je graag wilt hebben.

Groene cadeautjes

 • Bomen voor jezelf: het planten van een boom als symbool voor het nieuwe leven. Dit kan zowel in een tuin als in een pot.
 • Bomen voor iedereen: Je kunt bij je eigen gemeente navragen welke mogelijkheden ze hebben voor het (bijdragen aan het) planten van bomen. Er zijn ook organisaties die zich daarmee bezig houden. In Rotterdam bijvoorbeeld de Bomenridders en een andere organisatie is de Bomenstichting die zich inzet voor het behoud van bomen.
 • Adopteer een boom: Je kunt een appelboom adopteren en ook een kerstboom is mogelijk. Ook kun je een “gewone” boom adopteren.
 • Behoud het regenwoud: Er zijn diverse organisaties die zich inzetten voor behoud van het regenwoud. Een voorbeeld is het Amazon Fund.
 • Steun milieuorganisaties

Voor de prijs van een cadeautje kun je al meewerken aan bovenstaande milieuvriendelijke initiatieven.

Cadeautjes voor kinderen die het minder goed hebben

Na de geboorte van mijn dochtertje was ik me erg bewust van hoe fijn het was om haar te kunnen verzorgen in een huis met licht, verwarming, warm water enzovoort en dacht ik er aan hoe moeilijk het is voor ouders en kinderen in landen waar dit niet vanzelfsprekend is.

Als cadeautje kun je natuurlijk ook denken aan goede doelen die zich richten op het welzijn van kinderen. Naast de bekende grote organisaties zoals Unicef bestaan er ook zeer veel kleine stichtingen die één specifiek onderwerp hebben gekozen.

Kinderen in Peru Eén van die stichtingen YuYaYu wil ik graag wat uitgebreider benoemen. Deze stichting is namelijk in 2009 opgezet door mijn moeder. YuYaYu verzorgt voor schoolkinderen in kleine bergdorpen in Peru boeken, schoolspullen, voeding, en medische en hygiënische voorzieningen.

Oxfam Novib heeft een leuke manier gevonden om mensen in ontwikkelingslanden te helpen en tegelijkertijd een leuk cadeautje te geven. Als je via hun website een cadeautje koopt, bijvoorbeeld 10 kuikentjes, dan krijgt degene voor wie het cadeautje hier is bestemd een kaart met daarop een foto van 10 kuikentjes.

Cadeautjes voor dieren

Dieren maken een belangrijk onderdeel uit van het leven op aarde. Cadeautjes die hieraan bijdragen kunnen variëren van het sponsoren van de lokale dierentuin tot donateur worden van een wereldwijde organisatie die opkomt voor het behoud van dieren.

Ook kun je denken aan het steunen van biologische initiatieven zoals Adopteer een kip waarbij de ontvanger een bepaalde periode gratis biologische eieren kan afhalen.

Groen sparen

Bij Triodos en ASN Bank kun je een spaarrekening openen. Deze banken zetten zich in voor een duurzame samenleving en voeren dit door in zowel hun interne als externe bedrijfsvoering.  En nee, ik heb geen aandelen…..

Sieraden

Sieraden en ook bijvoorbeeld bestek en tandendoosjes van zilver en goud zijn traditionele cadeautjes. Goud en zilver roepen echter wel een heleboel milieutechnische en ethische vragen op als het gaat over onder andere duurzaamheid en arbeidsomstandigheden waaronder deze metalen worden gedolven.

Er zijn echter wel sieraden te vinden die én goed zijn voor het milieu én voor de arbeiders die het maken:

 • Tweedehands en antieke sieraden zijn natuurlijk heel erg mooi en super milieuvriendelijk.
 • Gebruik oud goud van jezelf om iets te laten maken als cadeautje.
 • Fair trade sieraden

Ecologisch verantwoord speelgoed

Speelgoed moet natuurlijk veilig zijn. Je wilt zeker weten dat het speelgoed geen giftig plastic of verf bevat en dat jouw kind het veilig in zijn mond kan stoppen. Natuurlijk is gevaarlijk speelgoed in Nederland verboden, maar helaas gaat er nog wel eens wat mis.

Houten speelgoed

Speelgoed van FSC of PFEC hout scoort vele malen beter qua milieuvriendelijkheid dan plastic speelgoed. Plastic wordt niet ecologisch geproduceerd en vervuilt na het weggooien honderden jaren de aarde.

Houten speelgoed kan worden gerepareerd, bewerkt, geverfd enzovoort om het opnieuw te gebruiken voor andere kinderen en als het echt niet meer bruikbaar is, dan is het veilig biologisch afbreekbaar.

Biologisch speelgoed

Er zijn diverse bedrijven die knuffels, poppen en ander speelgoed maken van  biologisch katoen.

Biologisch katoen is geteeld met zeer weinig pesticiden en daarom beter voor het milieu. Daarnaast is het veiliger voor jouw kind en veroorzaakt het geen allergieën of eczeem. Als laatste zijn de arbeidsomstandigheden voor de mensen die het produceren vele malen gezonder en worden er eerlijke prijzen betaald.

De verf die wordt gebruikt in biologisch speelgoed is veiliger dan verf die wordt gebruikt voor ander speelgoed en vaak ook niet of minder vervuilend.

Milieuvriendelijk, biologisch en fair trade

Het is duidelijk dat er voldoende keuze is om met de cadeautjes voor jouw kind bij te dragen aan een gezondere leefomgeving en uiteindelijk is dat het grootste cadeau.

Edit: foto van poppenstoeltje van Bo
Poppenstoeltje2

Reacties (5) -

 • Bo

  Bo

  7-4-2009 22:26:51 | Reply

  Heel herkenbaar om cadeautjes te geven met een extra dimensie.

  Wij hebben een geboorte kaartje van Unicef gekozen bij de geboorte van onze dochter. Voornamelijk omdat we vaak zagen dat de kaarten die werden verstuurd na een tijd weer werden weggegooid. Dat vond ik eigenlijk erg zonde. Het kaartje van unicef werd vanaf de koop gelijk al de moeite waard omdat de opbrengst direct naar de instantie ging.

  Een mooie beer van KiKa is altijd mijn cadeau op een kraamvisite. Kost slechts 7 euro en is heerlijk zacht.

  Toevallig dit weekend bij een leuke winkel verantwoord houten speelgoed gekocht voor een verjaardag.

  Dit jaar heb ik zelfs voor mijn eigen kind een poppen tafelstoel gemaakt. Van karton ( doos die ik nog op zolder had liggen) , papier mache en afgewerkt met Gesso.( krijt ondergrond)  Erg mooi geworden. Echt handwerk en doet zeker niet onder voor een nieuw "plastic" product.

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  8-4-2009 09:50:22 | Reply

  Hé wat een leuke ideeën allemaal!!

  Ben erg benieuwd naar je poppen tafelstoel :-). Als je een foto hebt, ga ik eens kijken of ik 'm hier kan plaatsen.

  Groetjes, Manon

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  20-5-2009 11:36:16 | Reply

  Op deze site http://www.plantjevoort.nl/index.html kun je een certificaat kopen voor 10 euro. Hiervoor wordt dan een boom geplant in Nederland. Leuk voor jezelf of als cadeautje.

 • Dorieke

  Dorieke

  15-10-2009 12:21:53 | Reply

  Wat een interessante blog!
  Over dit onderwerp wil ik even kwijt dat wij bij al onze kinderen bij de geboorte op het geboortekaartje erbij gedrukt hadden dat we "ter ere van dit nieuwe leven graag aan andere kinderen willen geven"
  We hebben vantevoren een doel uitgezocht dat ons aansprak, liefst kleinschalig zodat onze bijdrage ook echt een verschiul zou maken.
  Tijdens de kraamperiode werden we zo niet overstelpt met cadeaus die onze kinderen toch niet nodig hadden en die wij niet voor ze gekocht zouden hebben (ik koop inderdaad alleen verantwoord speelgoed etc).
  , in plaats daarvan ontvingen wij gulle giften voor het door ons uitgekozen goede doel.
  Aangezien het kleinschalige projecten waren was er ook persoonlijk contact met de organisatie waar de giften naar toe gingen, hetgeen een extra goed gevoel was.
  De reactie van de mensen om ons heen waren positief, de goede doelen waren ook blij verrast en we vinden het fijn om dit straks te kunnen uitleggen aan onze kinderen als ze groter zijn...bij een project in Malawi zijn we uitgenodigd om tzt een kijkje te komen nemen!
  Kortom een geweldige manier om iets terug te doen, en iets waar misschien meer mensen eens aan zouden kunnen denken bij een geboorte van een kind in een rijk land als Nederland.

 • vanderaarden annick

  vanderaarden annick

  23-1-2014 00:09:16 | Reply

  schitterend...

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading