Biologische Babykleding en kinderkleding biologisch katoen

Babykleding en kinderkleding van biologisch katoen blijkt makkelijker vindbaar te zijn dan ik dacht.

Wat is er leuker dan kleertjes kopen voor je kindje? Het lezen over de giftige stoffen  in traditioneel katoen, bijvoorbeeld op Solidaridad zette me aan het denken. Het blijkt  vrij makkelijk om leuke en betaalbare babykleding en kinderkleding te vinden die gemaakt is van biologisch katoen of één van de andere gifvrije materialen en die vaak ook nog fair trade is.

Hoewel……… de echt biologische regenjas voor kinderen heb ik nog niet gevonden (maar wel de pvc-vrije……).

Mijn dochtertjes kledingkast was al vroeg in de zwangerschap goed gevuld. Ze is nu drie en een half en nog steeds heeft ze niet te klagen over het aantal kleertjes in haar kast :-). Maar de laatste tijd kies ik dus voor biologisch katoen of andere biologische materialen zoals hennep, bamboe, wol. linnen en zijde voor babykleding en kinderkleding.

Hoe herken je biologisch katoenen babykleding en kinderkleding

Eko Keurmerk Op babykleding en kinderkleding van biologisch katoen staat een keurmerk vermeld. Tegelijkertijd is het op dit moment heel erg ‘in’ en wordt het ook in iedere marketinguiting benadrukt. Je kunt babykleding en kinderkleding van biologisch katoen dus vrij eenvoudig herkennen.

Gewoon’ katoen

Een aantal dingen die ik over katoen las vond ik schokkend. Wist je dat:

Katoenplant

 • bij de teelt van ‘gewoon’ katoen 25% van alle op de wereld gebruikte insecticiden en 10% van alle gebruikte pesticiden worden gebruikt? En dat terwijl slechts 2,5 % van de landbouwgrond op de wereld wordt gebruikt voor het produceren van katoen!
 • Voor het maken van één T-shirt bijvoorbeeld wordt circa 250 gram katoen en 125 gram chemische middelen gebruikt.

Deze giftige stoffen kunnen via je kindjes huid en via inademing in zijn of haar kleine lijfje komen. Voor de arbeiders die de katoen produceren geldt dit natuurlijk nog meer!

Na de oogst van de katoen wordt formaldehyde of een andere chemische stof gebruikt als bescherming tijdens het transport. Formaldehyde kan leiden tot een allergische reactie en is bewezen kankerverwekkend (en het stinkt).

Deze chemische, giftige stoffen in katoenen babykleding en kinderkleding verhogen het risico op eczeem en allergie.

Biologisch katoen voor je kind

Het immuunsysteem van baby’s en kinderen is nog niet volgroeid. Daarom zijn juist kinderen gevoeliger voor eczeem en allergieën. Kinderen met een allergie verdragen biologische babykleding en kinderkleding van biologisch katoen beter.

Ook zit babykleding en kinderkleding van biologisch katoen lekkerder voor je kindje dan traditioneel katoen: het voelt zachter aan, het ruikt lekkerder omdat het niet is geproduceerd met formaldehyde en het ademt beter dan traditioneel katoen.

Biologisch katoen voor mens en milieu

Biologisch katoen is niet alleen beter voor je baby of kind maar heeft veel voordelen voor mens en milieu.

 • Bij de productie van biologisch katoen worden geen pesticiden en insecticiden gebruikt.
 • Het kleuren van de stof wordt zoveel mogelijk met plantaardige stoffen en zo onschadelijk mogelijke synthetische verf gedaan.
 • Om uitputting van de grond te voorkomen passen de boeren wisselbouw toe. Ook is het afvalwater minder vervuilend dan bij de productie van gewoon katoen.
 • Biologisch katoen is ook veel beter voor de gezondheid van de boeren en fabrieksarbeiders. Veel boeren en hun families worden ziek door blootstelling aan de pesticiden en insecticiden bij de teelt van gewoon katoen.
 • Ook komen de gevaarlijke stoffen in het drinkwater van de dorpen.
 • Een groot voordeel van biologisch katoen is ook nog eens dat het wordt geproduceerd volgens het fair trade principe: een eerlijke prijs en eerlijke behandeling van boeren en arbeiders.

Kortom, door het gebruiken van biologische babykleding en kinderkleding van biologisch katoen draag je bij aan een betere leefomgeving in de katoenproducerende landen en een betere gezondheid van je kind!

Producten

In de winkel van Green Jump hebben we gekozen voor biologische babykleding en kinderkleding van biologisch katoen en wol. Betaalbaarheid was een belangrijk criterium en hoewel iedereen een ander budget heeft, hebben we naar onze mening voor iedereen iets. Er is al een biologisch katoenen rompertje vanaf € 4,95 te vinden. Er zijn ook een heleboel andere merken te vinden zoals Sture & Lisa van biologisch katoen.

Vestje jongen tweezijdig draagbaar Broek jongen baby tot 2 jaar Vestje meisje tweezijdig draagbaar

Trui jongen biologisch katoen Jurkje biologisch katoen roze creme Broek meisje legergroen

Reacties (3) -

 • Eva

  Eva

  7-7-2009 13:15:58 | Reply

  Biologische kledij makkelijk te krijgen én betaalbaar? Toch wel relatieve begrippen blijkbaar, makkelijk gezegd vanuit een bepaalde inkomensklasse...

  Wij hebben, uit milieuoverwegingen, geen auto en ik heb al uren op internet gesurft maar nog veel betaalbaars heb ik niet gevonden, hier en daar eens iets, meestal voor baby's maar voor het hele gezin??? Buitenlandse sites hebben wel wat te bieden ja maar de vraag is dan weer hoe ecologisch bestellen in het buitenland is?

  Bovendien heerst er ook in de biomentaliteit vaak een sfeer van overconsumptie, alsof het allemaal gerechtvaardigd is als we maar bio kopen.

  Ms beter een pleidooi voor 2dehands, die kleren zijn waarschijnlijk ook al vaak genoeg gewassen om geen schadelijke stoffen uit te ademen

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  7-7-2009 18:23:23 | Reply

  Hoi Eva,

  Dank je wel dat je de tijd hebt genomen om uitgebreid te reageren.

  Ik ben het met je eens dat het lastig is om kleding van biologische materialen te vinden voor het hele gezin. Ik weet inmiddels nu best wat winkels en kan niet altijd vinden wat ik leuk vind voor mezelf en mijn man.

  Voor kinderen vind ik het inmiddels echt wel goed te doen. Ik ga er dan tegelijkertijd ook wel vanuit dat ik dus ook minder ben gaan kopen omdat Lana eigenlijk helemaal niet zoveel kleding nodig heeft als dat ze vroeger in haar kast had.

  Natuurlijk is 'betaalbaar' een relatief begrip. Er is een heleboel dure kinderkleding te vinden, ook niet-biologische. Maar ik ben in mijn zoektocht ook zeker, naar mijn mening, betaalbare kleding tegengekomen.

  Ik heb geprobeerd om een deel daarvan aan te bieden in onze eigen webwinkel www.greenjump.nl . We verkopen nu kleding tot 4 jaar en willen dat later uitbreiden.

  Ik zou het super vinden als je een kijkje wilt nemen in de winkel en me wilt laten weten of je de winkel als betaalbaar ervaart.

  Ook vind ik de kinderkleding bij C&A  en V&D van biologisch katoen heel goed betaalbaar en de HEMA en H&M hebben ook wel wat dingen. Maar zoals eerder gezegd, het blijft natuurlijk wel mijn inschatting van 'betaalbaar'.

  2e hands is natuurlijk helemaal geweldig, de kleertjes van mijn dochtertje circuleren inmiddels ook bij het 4e meisje en ik heb zelf ook veel voor haar gekregen. De schadelijke stoffen schijnen niet volledig te verdwijnen maar natuurlijk wel grotendeels.

  Groetjes, Manon

 • Dilana

  Dilana

  23-7-2013 15:39:04 | Reply

  Ik vroeg mij af of het altijd zo is dat kleding van biologisch katoen altijd is gekleurd met plantaardige stoffen of met zo onschadelijk mogelijke synthetische verf of moeten ze daar nog een speciaal keurmerk voor hebben?
  Ik vraag me dit af omdat ik voor de kinderen bij de h&m wel is kleding van bio katoen koop maar of de verf dan ook goed is.. geen idee

  Groetjes,

  Dilana

Loading