Kinderkamer: wieg en ledikant

Meubels, verf, behang, gordijnen, vloerbedekking, laminaat, verlichting, lakentjes, wiegje, ledikantje, commode, matras: allemaal dingen waarover je moet nadenken voor de inrichting van een babykamer of kinderkamer. Je wilt natuurlijk het beste voor je kind. In dit blog tips over hoe je de baby- of kinderkamer op een zo gezond mogelijke, milieuvriendelijke en eventueel biologische manier kunt inrichten.

Nieuw of tweedehands bedje?

In een eerder blog heb ik geschreven over of het nuttig is om een wiegje te kopen. Als je een nieuwe wieg wilt kopen, hou er dan rekening mee dat jouw kleintje er slechts heel kort in zal slapen. Misschien kun je het wiegje daarna bewaren voor een ander kindje (van jezelf of van iemand anders). Of kies zelf voor een gebruikte wieg.

ledikant-bankje Om te besparen op geld en grondstoffen kun je ook kiezen voor een ledikantje dat omgebouwd kan worden naar een kinderbed. Ook zijn er ledikanten op de markt die omgebouwd kunnen worden tot een bankje of een bureau. Dit soort meubels gebruik je langer en daardoor worden minder grondstoffen en energie gebruikt voor productie en transport. Een super milieuvriendelijke keuze dus.

Loodhoudende verf

Veel families hebben een wieg die dat al lang in de familie is. Het is natuurlijk erg leuk om jouw kindje in een bedje te leggen waarin jij of één van je ouders nog geslapen hebben. Houd er bij ‘oude’ (voor 1988) bedjes of wiegjes wel rekening mee dat dit misschien niet meer voldoet aan onze huidige gezondheidsnormen. Je loopt bijvoorbeeld het risico dat het bedje geverfd is met verf die lood, chroom of andere zware metalen bevat.

GiftigLoodhoudende verf kan leiden tot loodvergiftiging bij je baby, vooral als de verf los zit. Ook als je zwanger bent, is het gevaarlijk voor je ongeboren kindje wanneer jij in aanraking komt met loodhoudende verf.

Als je twijfelt, gebruik het bedje dan niet of laat de verf verwijderen en het bedje opnieuw verven door een gespecialiseerd bedrijf. Verwijder de verf niet zelf! Op dat moment komen namelijk de meeste gevaarlijke stoffen vrij.

Op de website van het Engelse “Department for Environment Food and Rural Affairs” oftewel DEFRA is een uitgebreid verhaal te vinden over loodhoudende verf en het veilig verwijderen ervan.

Hout en MDF

Er zijn bedjes verkrijgbaar in allerlei soorten, materialen en stijlen. De meest milieuvriendelijke en gezonde keuze is hout met het FSC of PEFC keurmerk.

MDF Veel kinderkamers zijn gemaakt van plaatmaterialen, waaronder MDF. Vaak zijn deze plaatmaterialen gemaakt van restproducten van de bosbouw en van gerecycled hout. Dit is natuurlijk gunstig voor het milieu.

Helaas is dit materiaal niet zo gezond. Uit de lijm die gebruikt wordt kan formaldehyde  vrijkomen,  een gas met een sterke, vieze geur.  Formaldehyde is giftig en kankerverwekkend.

Kun je nu helemaal geen meubeltjes kopen van MDF? Liever niet…Mocht je toch meubeltjes van MDF willen aanschaffen, let er dan op dat je de kinderkamer ruim van tevoren inricht en deze goed ventileert en de meubels niet te warm worden. Na een aantal maanden is de formaldehyde grotendeels uit de meubeltjes verdwenen en kan je je kindje veilig in de kamer laten slapen.

Veilig en compleet

Drie tips die altijd gelden:

  • Controleer of het bedje voldoet aan de huidige veiligheidseisen. Op de website van Consument en Veiligheid staat een Meubelwijzer.
  • Zorg er altijd voor dat je de gebruiksaanwijzing en alle onderdelen goed bewaard zodat jij of een ander het meubelstuk veilig opnieuw kan gebruiken.
  • Richt de kinderkamer zo vroeg mogelijk in en ventileer de kamer goed. Alle giftige stoffen uit meubels, vloeren en wanden verdwijnen dan grotendeels voordat je kindje er in gaat slapen.

Reacties (2) -

  • Mariska

    Mariska

    30-3-2009 09:40:45 | Reply

    Wat een leuk blog! Goed om rekening mee te houden!

  • Peter

    Peter

    27-2-2011 13:12:24 | Reply

    Ik lees net dat stukje over de nieuwe wieg. Daar heb ik niet eens aan gedacht! Zeker handige en goede info. Dank je!

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading