Gezond voor je kind en milieuvriendelijk

Toen ik zwanger was wilde ik het allerbeste voor mijn baby. Tegelijkertijd dacht ik na over de wereld waarin mijn kind terecht zou komen.  De combinatie bleek niet altijd even eenvoudig, maar door lang en goed te zoeken ben ik er grotendeels uit gekomen. Die informatie wil ik graag doorgeven en met anderen delen.

Dit zijn wij!Ik wil in een aantal blogs de producten bespreken die we in Nederland vaak kopen of gebruiken voor onze kinderen.

Ik geef daarbij tips over hoe je, vaak op een eenvoudige manier, kunt kiezen voor gezonde en milieuvriendelijke producten, onder andere door te kiezen voor biologische en ecologische producten. Hoe gezond zijn bijvoorbeeld de veelgebruikte verzorgingsproducten voor je baby? Waar vind ik milieuvriendelijke cadeautjes? Waarom zou ik kleding kopen van biologisch katoen?

Must haves op de uitzetlijst

Tijdens mijn zoektocht naar de producten die ik ‘moest’ hebben (van de kraamzorg, de verloskundige, de deskundigen en de babywinkels en warenhuizen) kwam ik allerlei baby-uitzetlijsten tegen zoals de lijst van de HEMA of die van de Prenatal. Als kersverse ouder weet je vaak niet welke producten je nu écht nodig hebt.

Het is natuurlijk leuk om nieuwe spulletjes te kopen voor je kindje. Denk aan de inrichting van de babykamer, kleding, spullen voor bed en bad, verzorgingsproducten, speelgoed, luiers, flessen en spenen, servies, autostoeltjes, kinderwagens, draagdoeken, enzovoort. Maar heb je deze producten ook echt allemaal nodig? En zijn er gezonde en milieuvriendelijke alternatieven?

Welke kinderproducten heb je écht nodig?

De beste tip is om spullen pas te kopen wanneer je ze echt nodig hebt of wanneer je zeker weet dat je ze gaat gebruiken.

Babywiegjes bijvoorbeeld zijn natuurlijk super schattig. Tegelijkertijd worden er steeds meer kindjes geboren die groter zijn dan 50 centimeter en dan is zo’n schattig, klein, smal babywiegje al binnen een paar weken te klein. Wanneer je baby er wel inpast, dan is het advies van Consument en Veiligheid om binnen drie maanden over te stappen naar een ledikantje. Het risico van verstikking wanneer je kindje zich omrolt, is in een wiegje namelijk veel groter dan in een ledikantje.

Een ander bekend voorbeeld zijn flessen, spenen en fopspenen in alle maten en soorten. Mijn eigen dochtertje heeft lang borstvoeding gehad en ze heeft (borstvoeding uit een flesje) tot een jaar gedronken met speen maat 1 (0-3 maanden). De spenen tussen de 3 en 12 maanden heeft ze niet gebruikt en die heb ik dus allemaal weggegeven.

Tweedehands kopen

Bepaalde producten kun je ook veilig tweedehands kopen. Denk hierbij vooral aan (pvc-vrije) plastic spullen. Deze zijn in de productiefase vaak slecht voor het milieu, maar gemakkelijk tweedehands te gebruiken omdat ze heel goed schoon te maken zijn. En als ze langer worden gebruikt heeft de vervuiling tenminste nog een beetje zin gehad…….

BabyDam waterbesparend Een babybadje bijvoorbeeld wordt vaak weinig gebruikt. Voor zijn huidje doe je je baby niet elke dag in bad. Soms ga je ook met hem douchen of je gaat lekker samen in het grote bad en uiteindelijk gebruik je het badje maar maximaal 1 x per week. Na een paar maandjes past je baby er al niet meer in en is het badje misschien 20 x gebruikt. Via Marktplaats koop en verkoop je deze producten eenvoudig.

Andere tweedehands producten waar je aan kunt denken zijn slaapkamermeubels, kinderstoelen en kinderwagens.

Niet tweedehands gebruiken of heel goed opletten

Het lijkt zo leuk om een wiegje of ledikantje voor je baby te gebruiken dat al lang in de familie is. Ben je dit van plan? Let dan goed op zaken als de verf waarmee het bedje geverfd is. Deze kan namelijk lood bevatten. In een later blog kom ik hierop terug.

Ook plastic kinderservies en flesjes gemaakt voor 1 januari 2007 kunnen ongezond  zijn voor je kindje. Deze waren namelijk niet onderworpen aan de EU- richtlijn die de zes meest gevaarlijke ftalaten (weekmakers) verbiedt in speelgoed en kinderverzorgingsproducten. De beste tip is om deze producten maar helemaal niet te gebruiken, zodat je zeker weet dat deze stoffen niet aanwezig zijn.

Op weekmakers kom ik in een ander blog nog terug. Recent onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit wijst helaas uit dat er nog steeds veel speelgoed en kinderverzorgingsproducten zijn met een te hoog gehalte weekmakers.

Resultaat voor jouw baby en zijn toekomstige wereld

Elke kleine aanpassing die je maakt draagt bij aan de gezondheid van jouw kind en een betere wereld voor iedereen. Het doel van mijn blog is dan ook om je aan het denken te zetten. Als zoveel mogelijk mensen een kleine aanpassing doen kunnen we daarmee een grote groene sprong verder komen.

Reacties (7) -

 • De Gulden Gulden

  De Gulden Gulden

  7-11-2009 21:58:53 | Reply

  Wat mijn buurvrouw een enorme eyeopener vond, was dat de baby het helemaal niet doorhad, dat hij/zij in een tweedehands wiegje lag, met tweedehands katoenen luiers om zijn/haar billen...
  En dat er geen enkele 18 jarige aan de bar hangt, en moppert over het feit dat hij/zij vroeger 2e hands luiers had, en dat dat nog steeds aan hem/haar vreet....

  En zo is het natuurlijk ook. Wat dat aangaat is het jammer dat daar nog zo'n "taboe" op ligt.
  Maar goed, zolang als we allemaal maar doorgaan met het geven van "eye-openers" aan de mensen om ons heen, dan gaat er vroeg of laat wel wat veranderen.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   8-11-2009 11:00:41 | Reply

   Hoi! Dat is natuurlijk ook helemaal zo! Tweedehands is echt ideaal voor de meeste dingen. Het is vaak lastig als je de 1e bent in je vriendengroep want dan krijg je nog niet zoveel, maar goed marktplaats is geduldig :-).Groetjes, Manon

 • laura de windt

  laura de windt

  23-11-2011 21:07:47 | Reply

  wij verwachten eind van de week ons 1e kindje. En wij hebben echt bijna alles via marktplaats gekocht waar ik net zo blij mee ben als met nieuwe spullen. Als je op de ekotour bent is het wel lastiger om 2e handsspullen te vinden omdat dat nog niet zo op gang is als vele van ons zouden willen. Bijv zijden babykleren en wollenspulletjes zijn niet zo makkelijk te vinden. Deze heb ik dan nieuw gekocht. Ik ben ook ontzettend blij met een site als deze te hebben gevonden op het net:D groetjes laura

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   23-11-2011 21:14:11 | Reply

   Wat spannend, eind van de week!! Heel veel geluk gewenst!

   Dank je wel voor je enthousiaste reactie. Ook wij hadden veel van marktplaats bij de geboorte van Lana, was hartstikke fijn dat dat kon.

 • Diana

  Diana

  3-12-2011 12:47:15 | Reply

  Hi, het valt me op dat er over de verzorging van je baby niks wordt gezegd, terwijl dit m.i. toch ook hartstikke belangrijk is. Iedereen smeert maar Zwitsal en dergelijke op zijn kindje en daar zit veel meer rommel in dan je zou denken en het is ook niet duurzaam en milieuvriendelijk geproduceerd. Ik gebruikte voor mijn kindjes altijd de spullen van Weleda die zijn 100% natuurlijk en heel zacht voor je baby. Bij mijn eerste kindje kwam de vroedvrouw hiermee aanzetten (zij gebruikte de Calendula olie van Weleda echt voor alles) en het zijn echt super spullen ook de billenbalsem gebruikte ik heel veel. Het is heel fijn om te weten dat je baby geen rommel via zijn huidje binnen krijgt en het is ook nog goed voor het milieu. Mijn kinderen zijn nu 5 en 7, maar ik heb nog steeds de baby douchegel voor mijn jongste, want zij is vaak allergisch voor andere spullen en ik gebruik zelf nog steeds de Calendula zeep want die ruikt zo lekker :-)

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   3-12-2011 20:33:40 | Reply

   Hai, misschien heb je inmiddels al wat meer gelezen op onze blogs en dan ben je de verzorgingsproducten en de 'gebruik-geen-Zwitsal' waarschijnlijk ook wel tegengekomen. Ik kan je helemaal volgen, zeker ook in de Weleda, super spul!
   Groetjes, Manon

 • Jac

  Jac

  31-10-2013 21:38:28 | Reply

  Nog even een baby- en natuurvriendelijke tip m.b.t. al die flesjes:
  Gebruik helemaal geen fles meer voor een baby...
  Geef gewoon naast je borstvoeding af en toe een cupje (komt van 'Cupfeeding').
  Komt er ook geen verwarring over tepel of speen. Je kan gewoon glazen borrelglaasjes gebruiken om mee te beginnen, die hoef je ook niet te steriliseren.
  Het vergt wel even wat oefening, in het begin gaat de melk alle kanten op en ben je een half uur bezig. Maar al gauw krijgen ze het door en heb je je baby meteen geleerd om uit een beker te drinken. Giet nooit de inhoud zelf naar binnen, laat je baby rustig wat van de rand aflikken, google op cupfeeding en je vind vast meer info.
  Succes iedereen!

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading