BPA is de afgelopen tijd een onderwerp geweest waarover ik met veel mensen gesproken heb. De terugkerende vraag, na: ‘Bisphenol A, wat is dat? ‘ is steeds: ‘hoe kun je BPA vermijden? ‘.
Bisfenol A zit in een heleboel producten die je misschien wel dagelijks gebruikt, zoals dvd’s en onderdelen van je mobieltje en je laptop. BPA zit ook in conservenblikjes, babyflessen en grote waterflessen op kantoor.
Het is vervelend want het staat niet op de verpakking van voeding vermeld. Het is namelijk geen ingrediënt, het is een onderdeel van de verpakking en het lekt in het eten en drinken. Hoe kun je BPA in voeding zoveel mogelijk vermijden?
Soep uit blik
In december 2009 publiceerde de organisatie Consumer Reports een BPA steekproef die zij gedaan hebben met conservenblikjes. Dit betrof bekende merken en hierin werden behoorlijke hoeveelheden BPA aangetroffen. De meeste BPA werd aangetroffen in blikken soep. Zoals ik ergens las: ‘niet echt een lekker idee als je een warm soepje neemt tegen de verkoudheid’.
Gedroogde bonen of bonen uit glas
Bruine bonen en witte bonen nodig voor een gerecht? Deze worden nog regelmatig gekocht in blik. Glas heeft hierbij de voorkeur en als je 100% zekerheid wilt, kies dan voor gedroogde bonen zodat je zeker weet dat ook de deksel van het glazen potje geen BPA lekt.
Verse tomaten en tonijn uit glas
Lekkere verse pastasaus met als basis een klein blikje tomatenpuree? Om BPA zoveel mogelijk te vermijden, is dat geen aanrader. Tonijn, sardientjes enzovoort in glas zijn moeilijk te vinden, het is toch meestal een blikje. Als iemand een tip heeft voor bijvoorbeeld sardines in glas, dan hoor ik het graag want die eten Lana en wij heel graag!
Groente & fruit inmaken?
Verse groente en fruit in plaats van uit blik is één van de beste manieren om BPA te vermijden. Als je een grote oogst uit je tuin wilt inmaken, controleer dan even hoe het zit met de potjes waarin je alles inmaakt. Eventuele metalen deksels bevatten waarschijnlijk BPA, zoals de inmaakdeksels van een Amerikaans merk. Gelukkig gebruiken we in Europa meestal van die mooie weckpotjes met een glazen deksel.
Lekker water uit de waterkoeler op je werk?
Misschien heb je al besloten om geen gebruik meer te maken van de plastic bekertjes op je werk en misschien heb je zelfs al een roestvrijstalen drinkbeker gekocht in plaats van het eeuwige ‘Spa Blauw flesje’…..? (meteen even reclame maken want ze zijn zo mooi die RVS drinkbekers)
Vul je eigen beker of fles dan niet met water uit de waterkoelers op je werk. Deze grote plastic flessen bevatten BPA en dit lekt in het water. Ook in koud water…..
In 2009 is er een onderzoek uitgevoerd onder studenten, dit onderzoek spreekt voor zich: 70% stijging van het BPA niveau in het bloed na één week drinken uit flessen van polycarbonaat (waar ook de waterkoelers van gemaakt zijn).
BPA-vrije babyflessen
Omdat BPA vooral schadelijk is voor zwangeren, ongeboren baby’s en kleine kinderen is het absoluut nuttig om BPA-vrije plastic of glazen flessen te kopen. Deze zijn inmiddels online en offline goed verkrijgbaar.
De Avent flessen van Philips zijn overigens nog niet overal BPA vrij en de spenen van Avent bevatten het meeste BPA van alle geteste spenen in 2009.
Geen frisdrank en bier uit blik meer!
In Canada is een onderzoek gedaan naar de hoeveelheid BPA in blikjes limonade. Van de 72 geteste blikjes bevatten er 69 BPA. Het is maar een hele kleine hoeveelheid, maar aangezien er nu juist onrust ontstaan is over BPA in hele kleine hoeveelheden, is dit wel een aanrader.
BPA lost makkelijk op in alcohol dus switchen naar bier in flesjes of overstappen naar wijn is hier de tip.
Bonnetjes
De bonnetjes (thermisch papier) die we allemaal bijna dagelijks aanpakken in winkels en restaurants bevatten BPA en veel ook. Als we het over plastic flessen hebben, dan praten we over nanogrammen en hier praten we over 60 tot 100 milligram per bonnetje. BPA in bonnetjes zit niet in plastic opgesloten, het zit gewoon los op de bonnetjes en is daarmee een zeer directe bron. Handen wassen na het aanpakken van een bonnetje kan dus geen kwaad en ik neem voortaan alleen nog de bonnetjes aan die ik wil bewaren.
BPA zit ook in kranteninkt en als je nog verder doordenkt dan zit het ook in bijvoorbeeld pizzadozen die gemaakt worden van gerecycled karton (onder andere gemaakt van kranten).
Moedeloos?
In eerste instantie werd ik er een beetje moedeloos van, BPA lijkt onvermijdelijk. Maar als uit onderzoek blijkt dat een man van 85 kilo door het eten van één portie bonen uit blik meer dan 80 x de hoeveelheid BPA binnenkrijgt (die de experts van Consumer Reports als limiet aangeven), dan betekent dit dat het in de gaten houden van bovenstaande punten zeker nut heeft.
We kunnen BPA niet 100% vermijden, maar er zijn zeker dingen die eenvoudig te doen zijn.
Hou jij rekening met BPA in voeding?
Geef een reactie