Green Jump's blog

Jouw bron voor gezonde keuzes en milieuvriendelijke tips

Waarom slapen op een babymatras of peutermatras van natuurlijke materialen zo belangrijk is voor jouw kleintje

Een veilig ledikant matras gemaakt van natuurlijke materialen, met focus op duurzaamheid en gezondheid, ideaal voor een goede nachtrust van baby's en peuters.
Photo by Filip Mroz on Unsplash

Als ouder wil je het allerbeste voor je kindje, en dat geldt ook voor het matras waarop je kindje slaapt. Het kiezen van het juiste ledikantmatras of matras voor peuterbed is essentieel voor een goede en veilige nachtrust. Daarbij speelt de keuze voor natuurlijke materialen een grote rol en daarom zijn wij super blij dat de Consumentenbond het eens is met onze keuze voor het Prolana Ronja Plus matras!

De Consumentenbond test babymatrassen en peutermatrassen op verschillende factoren, zoals de veiligheid van het matras en hoe goed het matras het kind ondersteunt. Ook de hoeveelheid lucht en vocht die doorgelaten wordt getest en of je de matrashoes makkelijk kunt wassen. In de veiligheidstest wordt gecontroleerd of het babymatras of peutermatras voldoet aan de Europese veiligheidsnorm voor babymatrassen. 

Beste Babymatras Prolana Ronja Plus

Uit de Consumentenbond babymatrassen test 2025 komt opnieuw het door ons geselecteerde “Prolana Ronja Plus (wol) latex matras ledikant 60×120 en 70×140 cm” als één van de beste uit de test. Dit gebeurde de afgelopen jaren ook. Dit babymatras en peutermatras van natuurlatex kwam probleemloos door de veiligheidstest, voert vocht uitstekend af en gaat lang mee. Het natuurlijke matras van Prolana is beschikbaar in een matras ledikant 60×120 of matras peuterbed 70×140.

Je kunt bij de test van de Consumentenbond zien waarop er getest wordt. Als minpunt wordt genoemd dat het matras weinig lucht door laat, maar doordat het om een koel matras gaat, is dit ook niet nodig. De expert van de consumentenbond schreef hierover: “Prolana Ronja Plus (wol) – Test, Reviews & Prijzen | ConsumentenbondDe Ronja Plus laat niet veel lucht door. Dat zegt niets over de veiligheid van het matras, alleen over de luchtventilatie. Uit de isolatietest blijkt dat het een ‘koel’ matras is. Dat betekent dat hij weinig lichaamswarmte van de baby vasthoudt. De kans op oververhitting bij je baby is daardoor erg laag, ondanks dat hij weinig lucht doorlaat.”

De isolatie geeft aan in welke mate het matras (lichaams)warmte vast kan houden. Een ‘koel’ matras houdt weinig of geen warmte vast, een ‘warm’ matras veel. Om te voorkomen dat je baby oververhit raakt, is een koel of neutraal ledikantmatras het beste, de Prolana Ronja Plus is daarmee dus een aanrader! 

Het kiezen van een getest en goedgekeurd babymatras kan je gemoedsrust geven. Echter worden schadelijke stoffen in deze test niet meegenomen en dat vinden we bij Green Jump juist een van de belangrijkste uitgangspunten en de reden dat wij dit matras in ons assortiment hebben. Dit maakt ook dat het matras een hogere prijs heeft dan andere matrassen uit de test die van synthetische materialen wordt gemaakt. Bij de Ronja worden alleen duurzame materialen gebruikt. 

In dit blog gaan we in op de voordelen van een matras voor ledikant of peuterbed van natuurlijke materialen en waarom dit een gezondere en duurzamere keuze is dan synthetische matrassen. We geven je ook handige tips waar je op moet letten bij het kiezen van een matras, zodat je zeker weet dat je kleintje een goede (dag- en) nachtrust heeft.

Matras 70×150 of 70×160 of 80×160

De Ronja Plus is er maar tot 70×140 maar bij Green Jump vind je voor de grotere maten ons CocoLana matras wat van dezelfde veilige en biologische natuurlijke materialen is gemaakt en qua opbouw gelijk is aan de Ronja Plus. Deze is niet getest maar is vrijwel gelijk aan het Ronja Plus matrasje.

Nieuw latex matras kopen waar op letten: het beste matras voor je baby of peuter

Wanneer je twijfelt over welk matras je moet kiezen voor je babybed of peuterbed, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo moet het babymatras of peutermatras goed in het bedje passen, veilig zijn, je kindje ondersteunen en een goede ventilatie / isolatie hebben. Ook is het fijn en hygiënisch als je de tijk makkelijk kunt wassen op 60 graden want spuug- en plasongelukjes zijn snel gebeurd.

Waarom natuurlijke materialen beter zijn voor de gezondheid van je baby of peuter

Wanneer je op zoek bent naar een babybed matras of een peuterbed matras, wil je een matras dat niet alleen comfortabel en veilig is voor je kleintje, maar ook vrij van nare stoffen die ingeademd kunnen worden. Je kindje ligt hier immers heel wat uren op te slapen. Een biologisch matras van natuurlijke materialen zoals biologisch katoen, natuurlijke latex, kokos en wol zijn hypoallergeen, ademend en bevatten geen schadelijke chemicaliën. Dit maakt ze een veel betere keuze dan synthetische matrassen, die vlamvertragers, kunstmatige stoffen en andere toxines kunnen bevatten die effect kunnen hebben op de gezondheid van je kindje. Een matras van natuurlijke materialen zorgt ervoor dat je kindje niet in contact komt met deze ongezonde stoffen. Het ademend vermogen van natuurlijke materialen voorkomt bovendien dat je kindje gaat zweten of te warm wordt, wat de kans op slaapverstoring verlaagt. 

Niet-ecologische babymatrasjes ademen schadelijke VOC’s uit

Niet-ecologische babymatrasjes bevatten vaak een dikke laag polyurethaan of polyester schuim (zoals koudschuim of traagschuim) dat op petroleum gebaseerd is, soms met een plastic waterdichte laag eromheen. Deze matrassen worden vaak gemaakt met verschillende lijmsoorten en chemicaliën. Dit leidt tot de uitstoot van schadelijke vluchtige organische stoffen (VOC’s), zoals fenol en 2-ethylhexanoic acid, die de ontwikkeling van baby’s kunnen verstoren zoals ook de Europese Commissie aangeeft. Studies tonen aan dat chronische blootstelling aan VOC’s het risico op longinfecties, allergieën en astma verhoogt, vooral bij baby’s en (jonge) kinderen die 12-14 uur per dag op deze matrassen slapen, waardoor ze deze schadelijke stoffen inademen.

In een onderzoek van de Unversiteit van Texas naar babymatrasjes werd de uitgewasemde VOC’s gemeten van zowel nieuwe als gebruikte polyurethaan en polyester babymatrasjes. Alle onderzochte matrasjes ademden VOC’s uit. De resultaten lijken daarmee aan te geven dat baby matrassen een belangrijke bron van VOC’s zijn en de blootstelling aan VOC’s bij kinderen in hun slaapomgeving daarmee mogelijk verhoogd wordt. 

Naast VOC’s kunnen babymatrasjes ook andere schadelijke stoffen bevatten, zoals weekmakers in vinyl hoesjes. Deze weekmakers zijn in Europa en Amerika verboden in kinderspeelgoed en verzorgingsproducten, maar komen nog wel voor in slaapproducten. Daarnaast is polyurethaan brandgevoelig, wat leidt tot de toevoeging van schadelijke brandvertragers. Er bestaan momenteel geen onschadelijke brandvertragers voor matrassen. Dit is een reden voor mensen om te kiezen voor matrassen van natuurlijke materialen, die geen of minder brandvertragers nodig hebben.

We hebben al eens geschreven over schadelijke stoffen in een babymatras van koudschuim of traagschuim. Lees er meer over in een eerder blog.

Synthetische matrassen vs. natuurlatex matrassen

Synthetische materialen zijn minder goed voor het milieu. Het productieproces van synthetische materialen is namelijk minder milieuvriendelijk dan die van natuurlijke stoffen. Zo vergt het proces aardolie en chemische stoffen, wat een belasting is voor het milieu. Ook breken synthetische materialen minder makkelijk af. 

Wanneer je 100% natuurlatex matrassen vergelijkt met synthetische koudschuim matrassen, die gemaakt zijn op aardolie basis, zijn er meerdere voordelen. Bij een natuurlatex matras is namelijk natuurrubber de basis. Natuurrubber wordt op een milieuvriendelijke manier verkregen en is een natuurlijke grondstof. Natuurlatex is vrij van oplosmiddelen, CFK en chemische weekmakers die mogelijk kankerverwekkend zijn. CFK staat voor kunstmatige stoffen die zijn samengesteld uit chloor, fluor en koolstof. Ook de benodigde energie voor productie van een natuurlatex matras ligt lager dan bij een synthetisch matras. 

Matrasmaat ledikantje en matrasmaat peuterbed: de juiste afmetingen kiezen

Hoe zat het ook alweer met de ledikant matras afmeting en matrasmaat peuterbed? De matrasmaat ledikantje is 60 x 120 cm en de matrasmaat peuterbed is 70 x 140 cm oplopend tot 80×160.

De juiste matrasmaat peuterbed of matrasmaat ledikantje is cruciaal voor zowel comfort als veiligheid. Het is belangrijk dat je de juiste ledikant matras maat kiest, zodat het matras goed in het ledikant past en er geen openingen aan de zijkanten ontstaan waar je kindje in zou kunnen schieten. Dit zorgt voor een veilige slaapomgeving voor je kindje. Bovendien zorgt een goed passend matras voor een comfortabele nachtrust, omdat het matras niet verschuift.


Maak de juiste matras keuze voor de gezondheid van je kindje

Bij het kiezen van het juiste matras voor babybed of matras voor peuterbed is het belangrijk om te kiezen voor een goed matras. Een natuurlijk matras is dan altijd de beste keuze als het gaat om een gezondere slaapomgeving en wanneer je duurzaamheid belangrijk vindt. Natuurlijke matrassen zijn hypoallergeen, ademend en vrij van nare stoffen, wat ze een betere keuze maakt dan synthetische alternatieven.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van een biologisch matras, raadpleeg dan eens onze Keuze hulp pagina.

In de blogserie “Een gezonde start voor je kindje” bespreken we nog andere onderwerpen die te maken hebben met duurzaam en gezond opgroeien. Je vindt de blogs hier.





Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *