Sinds een tijdje is het E-nummer E171 oftewel titanium dioxide in voeding verboden. Maar wist je dat dit ook in andere producten kan voorkomen, waarbij de kans aanwezig is dat je dit alsnog binnen krijgt? Wij gingen op onderzoek uit en de uitkomst daarvan lees je in dit blog.
Wat is titanium dioxide of E171?
E171 is het E-nummer van het voedseladditief titaniumdioxide, ook wel titaandioxide genoemd. Titanium dioxide (TiO2) is een witte kleurstof en glansmiddel en kan nanodeeltjes bevatten. Voorbeelden van voeding waar het in zat: kauwgom, drop, glazuur op koeken en gebak. In mei 2021 kwam de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid tot de conclusie, dat het onduidelijk was of E171 in voedsel veilig is. Al jarenlang bestaat er discussie over de veiligheid van titaniumdioxide. Bij inademing zouden de deeltjes mogelijk kankerverwekkend zijn, maar of ze ook schadelijk zijn na inslikken is nog onzeker. Daarom werd door de Europese Commissie voorgesteld om E171 in voedsel te verbieden. Door de Europese lidstaten werd er positief gereageerd op het voorstel en op 14 januari 2022 werd de aanpassing van de wetgeving voor voedseladditieven bekendgemaakt door de Commissie.
Het verbod op titanium dioxide zou niet alleen gevolgen hebben voor voedsel, maar mogelijk ook voor andere producten waarin deze stof aanwezig is, zoals geneesmiddelen, persoonlijke verzorgingsproducten en speelgoed. Aangezien titaniumdioxide in een groot aantal geneesmiddelen voorkomt en unieke eigenschappen heeft, is het niet eenvoudig om dit snel te veranderen. Een onmiddellijke invoering van het verbod hierop zou kunnen leiden tot tekorten aan geneesmiddelen, wat mogelijk ernstige gevolgen heeft voor patiënten. Daarom heeft het verbod op E171 in voedsel nog geen gevolgen voor goedgekeurde medicijnen en zal de Commissie dit opnieuw bekijken. Dit geldt ook voor cosmetica en speelgoed. Voor cosmetica gaat het Comité voor Consumentenveiligheid van de Europese Commissie (WCCV) dit beoordelen. Voor speelgoed wordt dit bekeken door het Wetenschappelijk Comité voor gezondheids-, milieu- en nieuwe risico’s (WCGMN). Zij richten zich vooral op de risico’s van het inademen van titaniumdioxidepoeder. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het gebruik van schoolkrijt of stoepkrijt. Daarnaast kijkt het comité naar situaties waarin kinderen titaniumdioxide binnenkrijgen, bijvoorbeeld wanneer ze klei of vingerverf met deze stof in de mond stoppen of op witte kleurpotloden kauwen.
Titanium dioxide in persoonlijke verzorging
Misschien heb je er al weleens van gehoord dat ook je tandpasta titanium dioxide kan bevatten. Officieel is dit nog niet verboden, maar doordat er steeds meer aandacht voor is, zijn er steeds meer merken die zelf besluiten deze stof niet meer toe te passen. Maar het is dus wel goed om je er bewust van te zijn.
Ook kan titanium dioxide in zonnebrand gebruikt worden als uv-filter. Het gebruik van titanium dioxide in zonnebrand is niet gevaarlijk, omdat je dat immers niet binnen krijgt. Pas wel op met zonnebrand waarin nanodeeltjes zitten.
Titanium dioxide in lippenstift
Een ander verhaal is lippenstift of andere producten voor de lippen zoals balsems. Je krijgt daar makkelijk iets van binnen, zeker als je na het opsmeren gaat eten of drinken. Titanium dioxide mag nog gewoon gebruikt worden in producten voor lippen en zelfs veel bio merken doen dat nog gewoon. Maar je krijgt dit dus wel degelijk binnen en niet zo’n beetje ook wanneer je regelmatig lippenstift gebruikt! In een onderzoek van de Universiteit van California in Environmental Health Perspectives naar de concentraties en potentiële gezondheidsrisico’s van metalen in lipproducten bleek het volgende. Een vrouw gebruikt gemiddeld 2.35 keer per dag lippenstift en 10 mg product per keer. Dat komt neer op een gemiddeld dagelijks gebruik van 24 mg lipproducten. In de studie gingen ze ervan uit dat je alles binnenkreeg, maar dat is in de praktijk wellicht net wat minder omdat het blijft zitten op je glas/kopje/servetje…maar alsnog, je krijgt een behoorlijk deel binnen.
Helaas zijn er nog weinig alternatieven beschikbaar. Bij Green Jump hebben wij daarom al onze lipproducten waar titanium dioxide in zat uit het assortiment gehaald. Gelukkig hebben we een uitgebreid assortiment aan lippenbalsems zonder titaniumdioxide. Zelf heb ik recent de Oceanly Vegan Gekleurde Lipgloss (verkrijgbaar in drie kleuren) uitgeprobeerd. Ook al is dit geen lippenstift, heeft deze een mooie textuur. Door hem licht op te smeren, heb je een gloss, maar smeer je hem dikker, komt het in de buurt van een lippenstift. Voor nu vind ik dit de fijnste oplossing omdat ik dan zeker weet dat ik geen titanium dioxide binnen krijg. En voor die paar keer dat je er echt werk van wil maken met je make-up, kan je altijd nog je favoriete lippenstift op doen. Iets met de 80-20 regel…:-)
Andere schadelijke stoffen in cosmetica
In 2021 testte de Consumentenbond op lippenbalsem ingrediënten die je beter kunt vermijden: Lippenbalsem: let op de ingrediënten. Zij geven drie soorten ingrediënten aan die je liever wilt vermijden. Allergenen bijvoorbeeld, dit zijn geurstoffen zoals Limonene, Linalool, Butylphenyl methylpropional (BMHCA). Als tweede kankerverwekkende stoffen zoals de koolwaterstoffen MOSH en MOAH en als laatste mogelijke hormoonverstorende stoffen zoals conservermeermiddelen. Wil je meer lezen over waar op te letten in cosmetica? Lees dan eens ons eerdere blog hierover.
Ook zijn er diverse apps waar je kan checken wat er in je cosmetica product zit. Handig om je badkamerkastje en toilettasje eens kritisch te doorlopen en wellicht voor een volgende aanschaf een gezondere en duurzamere keuze te maken. Heb jij ervaring met een bepaalde app of wil je delen wat jij gebruikt om je cosmetica te checken? Deel het hieronder in de reacties!
Geef een reactie