Onze bijdrage aan schoon water in Odisha: een project dat écht verschil maakt.
Bij Green Jump geloven we dat iedereen recht heeft op een gezonde en veilige leefomgeving. Maar voor veel mensen is iets basaals als schoon drinkwater nog steeds geen vanzelfsprekendheid. Gelukkig zijn er projecten die daar verandering in brengen — zoals het schoon water project in Odisha, India.

Wat is het probleem?
In veel dorpen in Odisha moeten gezinnen het doen met vervuild water. Koken is nodig om het drinkbaar te maken, maar dat gebeurt vaak op inefficiënte houtvuurtjes of met kerosine. De rook die daarbij vrijkomt is schadelijk, vooral voor vrouwen, kinderen en ouderen die het meeste tijd binnenshuis doorbrengen.
Wat doet dit project?
Het project zorgt voor schoon, veilig drinkwater voor 16.000 huishoudens, via 20 waterkiosken verspreid over de regio. De technologie wordt aangedreven door geïntegreerde zonnepanelen met batterij back-up, waardoor het systeem volledig draait op hernieuwbare energie en nagenoeg geen broeikasgasemissies veroorzaakt.
De kiosken leveren het gezuiverde water rechtstreeks aan huis. Dat betekent: geen gesjouw met zware jerrycans, geen kooktijd en geen rook in huis. Meer tijd voor vrouwen vooral dus!

👨👩👧👦 Wat maakt dit project zo bijzonder?
🌱 Milieuvriendelijk
- Geen brandhout meer nodig → minder ontbossing
- Geen rook → schonere lucht
- Volledig op zonne-energie
❤️ Gezondheidswinst
- Minder risico op ziektes zoals diarree of cholera
- Geen schadelijke rookontwikkeling binnenshuis
- Betere hygiëne voor gezinnen
👩🏽🌾 Sociaal & economisch
- Lokale ondernemers runnen de kiosken en krijgen een eerlijk inkomen
- Gezinnen besparen tijd → meer ruimte voor betaald werk of zorg
- Water is betaalbaar, ook voor de allerarmsten
🌍 Waarom we dit delen
In augustus en september 2025 doen we een pilot project. Met elke order die onze klanten plaatsen bij Green Jump steunen we dit project. We gaan er van uit dat we in die twee maanden circa 1000 x 1 week schoon water voor een gezin realiseren.
We zijn heel blij met dit project omdat het laat zien hoe duurzame technologie en sociale betrokkenheid hand in hand gaan. Het biedt oplossingen voor meerdere problemen tegelijk: gezondheid, klimaat, armoede én gelijkheid.
Het project is Gold Standard gecertificeerd. Gold Standard (ook bekend als Gold Standard for the Global Goals) is een internationaal erkende certificeringsnorm uit 2003, opgericht door WWF en andere NGO’s, waarmee klimaat- en ontwikkelingsprojecten worden beoordeeld op zowel geverifieerde CO₂-reductie als positieve maatschappelijke en ecologische impact in lijn met de duurzame ontwikkelingsdoelen.
En dat is precies waar we bij Greenjump enthousiast van worden!
Geef een reactie