Heb je ook een (bijna) tiener in huis die toch echt heel graag bij Shein of Temu of een andere Chinese webwinkel wil bestellen? In 2023 werd door Nederlandse consumenten 265 miljoen besteed aan Chinese webshops zoals Shein en Temu, die verleidelijk zijn met extreem lage prijzen. Met slimme marketing proberen ze je aan te zetten om (meer) te kopen en vooral onder jongeren stijgt het aantal aankopen. Maar hoe veilig zijn deze producten eigenlijk? Als je weinig tijd hebt om door te lezen, de resultaten zijn schrikbarend. Bestellen bij dropshippers als Shein en Temu mag voordelig lijken en is dat in eerste instantie ook in je portemonnee. Maar veiligheid, gezondheidsheidsrisico’s en de lange termijn consequenties voor ons milieu zijn drama.
Onveilige producten en schadelijke chemicaliën
Kleding, gadgets, kinderspulletjes en zelfs meubels, ze verkopen het allemaal. Onderzoek van het Duitse Oeko-test wijst echter uit dat in veel producten van bijvoorbeeld Shein schadelijke chemicaliën zitten. Oeko-test beoordeelde kleding en schoenen voor mannen, vrouwen, tieners en baby’s.
Concluderend: het grootste deel, maar liefst twee derde van de onderzochte Shein producten, komt niet door de test en de hoogste score was een “voldoende”. Er werd gecontroleerd op aanwezigheid van schadelijke stoffen zoals antimoon, dimethylformamide, lood, cadmium, verboden ftalaten, naftaleen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s).
Babyjurkje, tienerpak en sandalen met schadelijke stoffen
Bij een babyjurkje kwam het toxische antimoon in de laboratoriumtest naar voren. Antimoonresten kunnen via het zweet door de huid worden opgenomen en zijn zeer giftig als ze in het bloed terechtkomen.
In een oogverblindend kleurrijk tienerpak heeft het laboratorium dimethylformamide aangetroffen, dat in de EU geclassificeerd is als waarschijnlijk schadelijk voor de vruchtbaarheid.
Twee paar sandalen bleken veruit de grootste gifwerpers in de test: volgens het laboratoriumrapport zaten ze vol met schadelijke chemicaliën, inclusief chemicaliën waarvan men dacht dat ze al lang verdwenen waren uit de textielproductie. De gemeten niveaus overschreden verschillende grenswaarden die zijn vastgelegd in de EU-chemicaliën wet REACH: voor het neurotoxische en reproductief giftige lood en voor cadmium, dat bij inname in hoge doses gedurende een periode van lange tijd schade in de nieren en botten kan veroorzaken. Beide zware metalen hopen zich op in het lichaam.
Kankerverwekkend en schadelijk voor voortplanting en ongeboren kinderen
Bepaalde stoffen kunnen een kindje in de baarmoeder schade toebrengen, bizar dan ook dat het testresultaat in het laboratorium op het gebied van verboden ftalaten de toch al niet al te strenge REACH-limiet met 15 keer overschreed in de damessandalen. De ftalaten die in de test werden aangetroffen, worden ervan verdacht de voortplantingsorganen te beschadigen en volgens de EU-classificatie te werken als een hormoon; de verbindingen kunnen invloed hebben op vruchtbaarheid en het ongeboren kind in de baarmoeder schaden. Verder werden de volgende stoffen aangetroffen: naftaleen, waarvan wordt vermoed dat het kankerverwekkend is en dimethyltinchloride, een van de organotinverbindingen die volgens de EU-classificatie ervan verdacht wordt het ongeboren kind in de baarmoeder te schaden.
In de herensandalen werden meerdere polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) ontdekt, die kanker kunnen veroorzaken en daarom verboden zijn, in niveaus die tot 22 keer hoger zijn dan de REACH-limiet. Ze overschrijden bovendien de limiet voor ftalaten en bevatten een hele cocktail aan schadelijke stoffen.
Sandalen binnen één of twee dagen kapot
Eén ding is dan ook bijna geruststellend: de schoenen zullen niet te lang in contact komen met de voeten van hun kopers. Bij de materiaaltest brak de linkerzool van de damessandalen al na ongeveer 14.000 gesimuleerde stappen. en de herensandalen van Shein waren al na 5.700 stappen versleten. Goedkoop, giftig en ook nog eens snel kapot. En enorm milieuonvriendelijk want deze rommel is– zoals alle Shein-producten – per vliegtuig naar Europa gekomen.
Veiligheid speelgoed 95% onveilig
Ook bij de Chinese webwinkel TEMU is het niet veel beter als het gaat om veiligheid. Uit onderzoek van Toy Industries of Europe (TIE,de brancheorganisatie voor de Europese speelgoedindustrie ) blijkt dat maar liefst 95% van de producten een veiligheidsrisico voor kinderen vormt. Dit speelgoed voldeed namelijk niet aan de Europese veiligheidsvoorschriften. TIE bestelde negentien speelgoedproducten bij de Chinese webwinkel Temu, waaronder knuffels, rammelaars, badeendjes en een slijmpakket. Het speelgoed kan voor kinderen een gevaar vormen, doordat ze zich eraan kunnen snijden, erin kunnen stikken of het kan zorgen voor verstopping, wurging of doorboring. Tevens werd er een te hoge hoeveelheid schadelijke stoffen gevonden. Zo werd een slijmpakket onderzocht en bleek deze een hoeveelheid boor te bevatten die elf keer hoger was dan de wettelijke limiet voor speelgoed. Boor kan irriterend zijn bij contact met de huid en ogen en kan krampen, braken en diarree veroorzaken bij inademing of inslikken.
Is Temu betrouwbaar?
Onveilige producten zijn niet het enige probleem
Naast de onveiligheid van producten, krijg je niet altijd wat je verwacht bij Temu volgens Radar en gaat retourneren slecht. En de Temu-app maakt ook nog eens veel inbreuk op je privacy.
Is Shein betrouwbaar?
Helaas dezelfde conclusie. Radar concludeert: het is afwachten of je je bestelling ontvangt en wat de kwaliteit is van de kleding. Ultra fast fashion is namelijk niet gemaakt voor langdurig gebruik zoals we ook al in de Oeko-test resultaten zagen. Ook bij Shein is retourneren niet eenvoudig; het is nog maar af te wachten of je je geld terug krijgt.
Arbeidsomstandigheden Chinese webwinkels
Volgens Unicef is de kleding- en textielketen één van de grootste ketens waar kinderarbeid nog vaak voorkomt. Het is niet officieel bekend of een Chinese webwinkel als Temu kinderarbeid inzet en of er bij Shein kinderarbeid voorkomt, maar ze zijn ook niet bepaald open over hun sociale en ecologische productieomstandigheden. In de Oekotest zijn een aantal vragen gesteld aan Shein over de arbeidsomstandigheden maar een antwoord kwam er niet.
Marketing via Tiktok en andere social media
Influencers pakken voor de camera hun bestelling van bijvoorbeeld Shein uit en promoten de bestelde artikelen. Vaak worden dit soort video’s gesponsord door Shein op Instagram, Youtube en Tiktok. Dit is een belangrijk onderdeel in de Shein-marketing. Op social media word je aan de lopende band verleid met advertenties van de Chinese online winkels. Omdat jongeren veel tijd op social media platforms als Tiktok spenderen is de kans groot dat zij hiermee in aanraking komen en wordt een stijging in het aantal aankopen onder deze groep gezien.
Geef een reactie