Ondanks dat we bij Green Jump al jaren heel bewust kiezen voor glazen en rvs babyflessen, zijn we toch geschrokken van het artikel dat maandag 19 oktober 2020 verscheen in the Guardian.
Door het steriliseren van plastic babyflessen komen microplastics vrij
Baby’s krijgen dagelijks microplastics binnen via kunststof drinkflessen. Het steriliseren van de flessen op 95 graden in combinatie met het schudden van het melkpoeder met verwarmd water in de fles zorgt er voor dat er microplastics en nanoplastics vrijkomen. Dit komt vooral door het hete water en het schudden. Het artikel spreekt over ‘millions of microplastics’ en ‘trillions of even smaller nanoplastics’.
Gezondheidseffecten microplastics in babymelk
De gezondheidseffecten hiervan worden nu verder onderzocht, maar de wetenschappers raden aan om uit voorzorg de manier om melk te bereiden aan te passen. Baby’s zijn nog volop in ontwikkeling en zijn daarom gevoeliger voor alles wat er binnenkomt aan schadelijke stoffen. De wetenschappers waren compleet overdonderd door de hoeveelheid microplastics die in een babyfles wordt geproduceerd. Veel van de microplastics zullen waarschijnlijk weer worden uitgescheiden maar er wordt nu verder onderzoek gedaan naar hoeveel er opgenomen worden in de bloedbaan en zo op andere plekken in het babylijfje terecht kunnen komen.
Hoe voorkom je dat je baby microplastics binnen krijgt?
De allersimpelste manier is om te kiezen voor glazen of rvs babyflessen, dan vermijd je het probleem.
Een omslachtigere manier om het aantal microplastics uit de plastic babyfles te verkleinen is om de gesteriliseerde fles drie (3!) keer af te spoelen met afgekoeld water dat gekookt is in een plasticvrij product. Ook de melk maak je klaar in een plasticvrije fles, laat je afkoelen en giet je dan in de omgespoelde fles.
Gerelateerde berichten
- Tritan ; is het echt zo kristalhelder?
Zo’n vijftien jaar geleden, in oktober 2007, introduceerde het Amerikaanse Eastman Chemical Company hun nieuwste innovatie op het gebied van transparante kunststoffen: Tritan. Een copolyester met een hele reeks voordelen boven traditionele copolyesters. Dit nieuwe materiaal werd in korte tijd zó populair dat Eastman al in maart 2008 bekend maakte de productie te verhogen om aan de vraag te kunnen voldoen. Niet veel later, in 2010, werd het materiaal ook toegestaan in de Europese Unie. Inmiddels wordt het glanzend, transparante Tritan wijdverspreid toegepast en zijn er aardig wat merken die het materiaal gebruiken voor hun lichtgewicht waterflessen en broodtrommels. Toch verkopen wij het bij Green Jump niet en dat leggen we je graag uit.
- Microplastics in de ontlasting van baby’s
Waar plastic tientallen jaren geleden de oplossing leek te zijn voor…nou ja, bijna alles, wordt steeds duidelijker dat het gebruik van kunststof, naast voordelen, ook nadelen met zich meebrengt.
Zo heeft een nieuw, kleinschalig, onderzoek van de New York School of Medicine aangetoond dat er microplastics terug te vinden zijn in de ontlasting van baby’s. Én dat de concentratie daarvan ook nog eens 10 tot 20 maal hoger is dan in de ontlasting van volwassenen.
- Microbeads: wat zijn het en hoe vermijd je ze
Scrubgel, wasgel, facewash, lotions en tandpasta. In veel van deze producten zitten (on)zichtbare korreltjes. Soms van natuurlijke oorsprong of van plastic. Deze zeer kleine plastic bolletjes zijn microbeads. Ze spoelen in ontelbare hoeveelheden ons riool en uiteindelijk de zee in en zijn zeer milieuonvriendelijk. Ze kunnen niet of slechts deels door de afvalwaterzuiveringsinstallaties verwijderd worden en blijven in het watermilieu circuleren. Door het gebruik in allerlei verzorgingsproducten komen er meer microbeads bij. Deze onoplosbare plastic deeltjes verspreiden zich in het milieu en zijn daar moeilijk uit te verwijderen. Ook mensen ontkomen er niet aan, via ons voedsel komen deze plastic deeltjes ook ons lichaam binnen.
Geef een reactie