Bij Green Jump vind je ontzettend veel artikelen in de categorie ‘eten en drinken’ die te maken hebben met het meenemen en bewaren van voedsel en/of drinken. Allemaal bedoeld om jouw maaltijd of drankje zo gezond en veilig mogelijk mee te nemen naar school, werk, of een gezellig uitstapje! Er is een enorme keuze uit vormen, kleuren, en materialen. Het leek me leuk om er eens een materiaal uit te lichten en daar wat meer over te vertellen: Glas!
Een lesje geschiedenis
Glas is al eeuwenoud; waarschijnlijk net zo oud als de aarde zelf. Het kan spontaan ontstaan bij hoge temperaturen zoals blikseminslag, vulkaanuitbarstingen en wellicht ook door inslagen van meteorieten. Glas blijkt ook aanwezig te zijn op de maan! De bemanning van de Apollo 14 heeft destijds maansteenmonsters mee terug naar aarde genomen, en in één van die monsters is glas aangetroffen. Deze natuurlijke vorm van glas wordt ‘obsidiaan’ genoemd en dit zou zelfs in de steentijd door de mens gebruikt zijn als snijwerktuig.
Obsidiaan
De ontdekking dat we zelf ook glas kunnen maken, staat op naam van de Romeinen en gebeurde eigenlijk per toeval. De Romeinse historicus Plinius beschrijft dat dit rond 5000 v. Chr. gebeurd is. Romeinse soldaten bereidden hun maaltijden in potten die op nitraatblokken stonden. De enorme hitte van het vuur deed deze blokken smelten, dit mengde zich met het zand van het strand waar ze waren en na afkoeling vormde zich het eerste glas. Hierna werd glas nog uitsluitend gebruikt voor het maken van kunstvoorwerpen.
Maar…
Hoe wordt glas nu gemaakt?
Glas is een mix van drie natuurlijke, niet-giftige materialen, namelijk zand, soda en kalk. Glas bestaat dus uit drie verschillende mineralen. Het voornaamste onderdeel is zand. Eerst wordt het zand verhit totdat het vloeibaar wordt. Er wordt soda toegevoegd om het smeltpunt van het zand te verlagen. Tot slot wordt kalk toegevoegd om het geheel sterker te maken.
Het mengsel wordt verhit tot meer dan 1000 graden. De dikke brei die daardoor ontstaat is vloeibaar glas. Glas wordt pas hard bij het afkoelen.
- Zand (silica)
- Soda (sodium carbonaat)
- Kalk (calcium carbonaat) = Glas
Gebruik je zintuigen
Het geweldige van glas is dat het geur- en smaakloos is. Je proeft en ruikt puur hetgeen erin zit, het heeft dus geen enkele invloed op de smaak en geur van het product. Een garantie voor de zuiverste smaak dus! Ook blijven vitaminen en smaakstoffen langer bewaard. Ik las zelfs ergens dat veel topbieren hun eigen glas hebben, om ervoor te zorgen dat smaak en geur optimaal tot hun recht komen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan parfum: niemand wil dat zijn of haar lievelingsparfum de geur van de verpakking over zou nemen!
Voedsel of drinken wat in glas bewaard wordt, blijft ook ná openen nog een tijdje houdbaar. Glazen potten en flessen zijn goed opnieuw te sluiten waardoor de inhoud nog prima van kwaliteit blijft. Zo hoef je minder snel een geopende verpakking die nog niet leeg is weg te gooien. Niet alleen goed voor het milieu dus, dat glas, maar ook voor je portemonnee!
Glas kan in de vaatwasser en ook in de magnetron. Het eten of drinken dat je op deze manier in de magnetron opwarmt, wordt gelijkmatig en door-en-door verhit. Met glas kan je wecken, pasteuriseren en steriliseren.
Nog een fijn weetje: glas bevat geen bisphenol-A.
Glas is daarom ideaal voor babyflessen, drinkflessen en bakjes om eten in mee te nemen, te bewaren of in te vriezen.
Glas is 100% recyclebaar
Glas is bijzonder: het is het enige verpakkingsmateriaal dat 100% recyclebaar is. En niet eenmalig, maar het kan steeds maar weer worden hergebruikt. Glas wat je in de glasbak gooit, wordt op kleur gescheiden en verwerkt tot nieuw glas van dezelfde kwaliteit. Dit gebeurt niet als glas bij het restafval belandt. Dan wordt het niet hergebruikt, maar verband, wat een verspilling van de grondstof is.
Recycle-Tips Recycle je mee?
Hier volgen nog enkele tips die ik vond op www.milieucentraal.nl:
– Vuurvast glas, kristal en vensterglas mogen niet in de glasbak. Deze soorten leveren problemen bij recycling omdat hun smelttemperatuur anders is dan die van verpakkingsglas. Lampen en tl-buizen mogen ook niet in de glasbak.
– Hoe minder vreemd materiaal in de glasbak hoe beter: gooi doppen en deksels van lege flessen en potten in de vuilnisbak of bij de plasticrecycling.
– Lever het glas leeg en zo schoon mogelijk aan. Afwassen hoeft niet, maar leegschudden en schoonschrapen zijn welkom.
– Als er afzonderlijke glasbakken zijn voor wit, bruin en groen glas, lever het gekleurde glas dan gescheiden in. Recycling van zuivere partijen levert meer energie- en grondstoffenbesparing op.
– Rood en blauw glas kunt u kwijt in de opening van groen glas in de glasbak.
Kortom: glas is de meest milieuvriendelijke verpakking die er is!
Geef een reactie