Zonnebrandcrème, eindelijk kon ik vorige week mijn dochtertje weer eens helemaal insmeren. Met haar blote lijfje zat ze lekker in het zand. Ik heb me daarom weer eens extra verdiept in zonnebrandcrème.
Natuurlijke basis en goede bescherming tegen de zon
Zonnebrandcrème zou moeten voldoen aan de volgende eisen:
- De zonnebrandcrème blokkeert alle UV-A en UV-B straling;
- De zonnebrandcrème bevat werkzame stoffen die in de zon hun werking behouden;
- De zonnebrandcrème bevat geen schadelijke, chemische stoffen.
Helaas bestaat er geen zonnebrandcrème die aan al deze eisen voldoet, terwijl ze toch zo simpel lijken……
De huid van je kind is erg gevoelig voor zowel zon als het effect van chemische stoffen.
Kies daarom voor je kind in ieder geval een zonnebrand die én goed beschermt tegen de zon én geen chemische stoffen bevat, bijvoorbeeld met een Natrue of Ecocert keurmerk. En natuurlijk is een zand- en waterbestendige zonnebrand een goede keuze.
Zonnebrandcrème op basis van mineralen
Wij adviseren minerale zonnebrand. Deze zonnebrandcrème moet ‘zink oxide’ en / of ‘titanium dioxide’ bevatten. Zonnebrandcrème op basis van deze ingrediënten wordt ‘op mineralen gebaseerde zonnebrandbescherming’ genoemd. UV-stralen worden gereflecteerd en verspreid.
Minerale zonnebrandbescherming werkt onmiddellijk na het opbrengen. Omdat de UV-stralen gereflecteerd worden, behoudt de crème zijn werking.
Zink oxide en titanium dioxide
De Environmental Working Group, een Amerikaanse non-profit organisatie, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar zinc oxide en titanium dioxide in zonnebrandcrème.
Zink oxide en titanium dioxide kunnen mogelijk risicovol zijn in de vorm van nanodeeltjes. Nanodeeltjes hebben als groot voordeel dat ze de werking van zonnebrandcrème verbeteren. Een mogelijk nadeel is dat als de nanodeeltjes niet gecoat worden (wat bij zonnebrandcrème wel hoort te gebeuren) en ze komen in de bloedbaan terecht (wat zeer lastig is) dat er dan mogelijk gezondheidsrisico ontstaat.
In 2012 schreef EWG dat consumenten die zonnebrandcrème zonder zink oxide of titanium dioxide gebruikten 20% meer bloot stonden aan UV-A straling. En de zonnebrandcrèmes zonder deze ingrediënten bevatten onder andere vier maal zoveel schadelijke, synthetische stoffen (kankerverwekkend, negatieve invloed op vruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen).(Bron EWG Sunscreen Guide 2012)
Zink oxide en titanium dioxide beschermen goed tegen UV-A en UV-B straling en de huidige studies tonen aan dat een gezonde huid deze stoffen via zonnebrandcrème niet of bijna niet doorlaat.
Zonnebrandcrème op basis van synthetische stoffen
In tegenstelling tot minerale zonnebrandbescherming, werkt synthetische zonnebrandbescherming pas na circa 30 minuten. Chemische of synthetische zonnebrandbescherming absorbeert en versnippert de UV-stralen. Wanneer de moleculen van de zonnebrandcrème “verzadigd” zijn, vallen ze uiteen. Daarom is het beslist noodzakelijk om synthetische zonnebrandbescherming opnieuw aan te brengen.
Daarnaast bevatten de meeste synthetische zonnebrandcrèmes ook schadelijke stoffen die je liever niet op de huid van je kind wilt smeren.
Hoeveel zonnebrandcrème en hoe vaak smeren?
Minerale zonnebrand legt een beschermende laag op je huid die onmiddellijk werkt en die er niet vanaf gaat als je het er niet afwrijft. Synthetische zonnebrand werkt na 30 minuten en de moleculen die gebruikt worden om je te beschermen, raken op een bepaald moment verzadigd met straling en dan moet je dus ongeveer elke 2 uur opnieuw smeren.
Kortom: minerale zonnebrandbescherming zou je minder vaak hoeven te smeren dan synthetische.
Mijn eigen ervaring met de op mineralen gebaseerde zonnebrandcrème die ik gebruik voor mijn dochtertje is dat ik haar inderdaad maar één keer hoef in te smeren. Aan de andere kant denk ik vaak: baat het niet, dan schaadt het ook niet, ik smeer nog wel een keer.
De hoeveelheid zonnebrand gaat vaak mis, er wordt vaak te weinig gebruikt. De aanbevolen hoeveelheid is 2 mg per vierkante centimeter oftewel ongeveer 6 volle theelepels voor een volwassene. Smeer je kind dus lekker in met een ruime hoeveelheid zonnebrand.
Baby tot 6 maanden niet in de zon
Een baby maakt tot 6 maanden geen melanine aan en is daarom extra gevoelig voor de zon. Melanine fungeert als bescherming voor het DNA tegen UV-straling .
Hou je baby daarom ook volledig uit de zon, trek je baby een fijngeweven, loszittend truitje aan met lange mouwen en zet een zonnehoedje met UV-factor op.
De huid van je baby absorbeert nog makkelijker ingrediënten dan de huid van een ouder kind en daarom heeft het de voorkeur om geen zonnebrand te gebruiken en gewoon te zorgen dat je baby niet in de zon komt. Als dit niet te vermijden is, kies dan in ieder geval voor zonnebrand op natuurlijke basis zodat er geen chemische stoffen door het huidje van je baby binnenkomen.
De beschermingsfactor
De huid van je kindje moet beschermd worden tegen zowel UV-A als UV-B stralen. Tot 2009 was het zo dat de beschermingsfactor alleen maar iets zei over de bescherming tegen UV-B stralen. De nieuwe regelgeving is strenger.
De mate van bescherming tegen UV-B straling mag nu alleen vermeld worden als die in een verhouding van 3:1 staat tot de bescherming tegen UV-A straling.
Zonnebescherming bij Green Jump
In de webwinkel van Green Jump hebben we voor de volgende “in de zon-producten” gekozen. Zonnehoedjes van biologisch katoen met en zonder UV factor 80 bescherming voor op het hoofdje van je kind. Zonnebrandcrème op basis van mineralen en after sun om je kind in te smeren.
Geef een reactie