Een week na het plaatsen van een nieuwe babykamer (wiegje, schommelstoel, commode en decoratie) is de luchtkwaliteit in huis gemeten. Er bleken er meer dan 300 verschillende chemicaliën in de lucht in huis te zitten. Ter vergelijking, de buitenlucht vlak naast het huis bevatte twee soorten chemicaliën. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Good Morning America in samenwerking met Greenguard Environmental Institute.
Het grootste deel van de dag breng je vaak binnenshuis door. Denk jij wel eens na over de luchtkwaliteit in je huis? In Amerika wordt de luchtkwaliteit binnen door de Environmental Protection Agency gezien als één van de grootste vervuilingsbedreigingen. De luchtkwaliteit wordt beïnvloed door schoonmaakmiddelen, meubels, verf, vloerbedekking en allerlei plastic producten die je in huis gebruikt.
De schommelstoel bevatte 7 x de aanbevolen hoeveelheid formaldehyde. Het wiegmatrasje ademde meer dan 100 verschillende chemicaliën uit waaronder industriële oplosmiddelen en alcohol. De verf op de muur bevatte vijf keer de aanbevolen hoeveelheid chemische gassen. Maar er was bij geen één van deze producten sprake van wettelijke overtredingen.
Tips voor een betere luchtkwaliteit in huis
Gelukkig zijn er stappen die je zelf kunt nemen om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in huis goed is en blijft. Hieronder enkele tips.
Ventileer je huis heel regelmatig en goed.
Kies voor ongeparfumeerde producten. Er zijn veel producten met en zonder geurtje verkrijgbaar, denk bijvoorbeeld aan kaarsen en speelgoed. Kies altijd voor de ongeparfumeerde versie.
Pak kleding uit de stomerij buiten uit.
Kies voor planten die de lucht zuiveren.
Kies voor natuurlijke matrassen
Er is voldoende keus in matrassen gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Je weet dan zeker dat er geen schadelijke stoffen inzitten. Die matrasjes zijn gemaakt van kokos, natuurlatex, biologisch katoen en wol. Deze worden met de hand gemaakt en gewoon gestikt in plaats van gelijmd. Voor meer informatie is er ook nog een blogje over matrassen in de kinderkamer.
Veilige meubels zonder schadelijke gassen
Vermijd meubels van geperst hout, hiervoor wordt sterke lijm gebruikt die vaak VOC’s bevatten. Ons blog over de kinderkamer vertelt daar meer over.
Pak nieuwe meubels buiten uit en laat ze eerst een week buiten luchten.
Koop tweedehands meubels zodat ze al heel goed gelucht zijn. Bij babyspulletjes natuurlijk heel goed opletten of alles aan de huidige veiligheidseisen voldoet.
Verven goed timen
Verf op een moment in een jaar dat je daarna goed kunt ventileren, dus niet hartje winter.
Eerst verven, dan pas vloerbedekking en gordijnen en dergelijke. De schadelijke gassen uit de verf worden namelijk geabsorbeerd door het textiel en blijven daarom langer aanwezig in huis.
In een eerder blog over de kinderkamer en verf bespreken we dit nog wat uitgebreider.
Geef een reactie