Green Jump's blog

Jouw bron voor gezonde keuzes en milieuvriendelijke tips

Tips om de luchtkwaliteit in de babykamer en in huis te verbeteren

imageEen week na het plaatsen van een nieuwe babykamer (wiegje, schommelstoel, commode en decoratie) is de luchtkwaliteit in huis gemeten. Er bleken er meer dan 300 verschillende chemicaliën in de lucht in huis te zitten. Ter vergelijking, de buitenlucht vlak naast het huis bevatte twee soorten chemicaliën. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Good Morning America in samenwerking met Greenguard Environmental Institute.

Het grootste deel van de dag breng je vaak binnenshuis door. Denk jij wel eens na over de luchtkwaliteit in je huis? In Amerika wordt de luchtkwaliteit binnen door de Environmental Protection Agency gezien als één van de grootste vervuilingsbedreigingen. De luchtkwaliteit wordt beïnvloed door schoonmaakmiddelen, meubels, verf, vloerbedekking en allerlei plastic producten die je in huis gebruikt.

De schommelstoel bevatte 7 x de aanbevolen hoeveelheid formaldehyde. Het wiegmatrasje ademde meer dan 100 verschillende chemicaliën uit waaronder industriële oplosmiddelen en alcohol. De verf op de muur bevatte vijf keer de aanbevolen hoeveelheid chemische gassen. Maar er was bij geen één van deze producten sprake van wettelijke overtredingen.

Tips voor een betere luchtkwaliteit in huis

imageGelukkig zijn er stappen die je zelf kunt nemen om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in huis goed is en blijft.  Hieronder enkele tips.

Ventileer je huis heel regelmatig en goed.

Kies voor ongeparfumeerde producten. Er zijn veel producten met en zonder geurtje verkrijgbaar, denk bijvoorbeeld aan kaarsen en speelgoed. Kies altijd voor de ongeparfumeerde versie.

Pak kleding uit de stomerij buiten uit.

Kies voor planten die de lucht zuiveren.

Kies voor natuurlijke matrassen

Er is voldoende keus in matrassen gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Je weet dan zeker dat er geen schadelijke stoffen inzitten. Die matrasjes zijn gemaakt van kokos, natuurlatex, biologisch katoen en wol. Deze worden met de hand gemaakt en gewoon gestikt in plaats van gelijmd. Voor meer informatie is er ook nog een blogje over matrassen in de kinderkamer.

Veilige meubels zonder schadelijke gassen

Vermijd meubels van geperst hout, hiervoor wordt sterke lijm gebruikt die vaak VOC’s bevatten. Ons blog over de kinderkamer vertelt daar meer over.

Pak nieuwe meubels buiten uit en laat ze eerst een week buiten luchten.

Koop tweedehands meubels zodat ze al heel goed gelucht zijn. Bij babyspulletjes natuurlijk heel goed opletten of alles aan de huidige veiligheidseisen voldoet.

Verven goed timen

Verf op een moment in een jaar dat je daarna goed kunt ventileren, dus niet hartje winter.

Eerst verven, dan pas vloerbedekking en gordijnen en dergelijke. De schadelijke gassen uit de verf worden namelijk geabsorbeerd door het textiel en blijven daarom langer aanwezig in huis.

In een eerder blog over de kinderkamer en verf bespreken we dit nog wat uitgebreider.

14 reacties op “Tips om de luchtkwaliteit in de babykamer en in huis te verbeteren”

  1. Simone avatar
    Simone

    Wederom een nuttige blog die je aan het denken zet! Door welke instantie kun je de luchtkwaliteit in huis laten meten, met name op formaldehyde?

    1. Manon Gagic avatar
      Manon Gagic

      Ik heb dat toen een keertje uitgezocht voor de school van mijn dochter en dat was toen een combinatie van de GGD met de gemeente. Voor particulieren zou ik echt moeten gaan googlen. Als jij wat vindt, ik ben heel benieuwd!
      Groetjes, Manon

    2. pieter hennipman avatar
      pieter hennipman

      Een bouwbioloog kan de luchtkwaliteit in binnenruimtes meten. Met alle respect voor de GGD, hun kritische grens voor schadelijkheid ligt ruim hoger in vergelijk met die van de bouwbiologie.

      Let op in de binnenlucht kunnen ongeveer 600 verschillende chemische stoffen voor komen.

      Pieter Hennipman
      eco-wise bouwbioloog

  2. hans avatar
    hans

    Beetje vreemd artikel. Meten na de plaatsing van de spullen en niet meten voor de plaatsing maar een vergelijk trekken met de buitenlucht. Dan is elke conclusie bij voorbaat waardeloos.

    1. Goran avatar
      Goran

      Beste hans, een artikel is altijd wat korter door de bocht dan het onderzoek zelf, zo werkt het nu eenmaal. Maar het oorspronkelijke artikel geeft genoeg info waaruit blijkt dat de spullen verantwoordelijk zijn en niet de begin situatie

      Van de 300 gevonden stoffen kwamen er al 100 uit het matras, en was bijdrage van de verf 5x hoger dan aangeraden. wiegje met 7X meer formaldehyde dan aangeraden.

      Maar zelfs al zou het lege gebouw voor een groot deel verantwoordelijk zijn is dat ook bedroefende informatie maar hier niet het geval.

  3. Lijs avatar
    Lijs

    Ik kocht onlangs een grote muursticker voor in de babykamer. Ziet er heel leuk uit maar ruikt nogal sterk naar vinyl/PVC (zoals luchtmatrassen en douchegordijnen). Omdat een baby veel tijd doorbrengt in de slaapkamer ben ik toch bezorgd… Op het internet vind ik maar weinig terug over het al-dan-niet schadelijk zijn van vinyl muurstickers, maar ik ben er toch niet gerust in.
    Wat is jullie advies?

    1. Manon avatar
      Manon

      Hai, ik zou de sticker er niet ophangen, de geur zegt al genoeg. Groeten, Manon

  4. Lijs avatar
    Lijs

    Bedankt! Ik heb ondertussen verschillende websites gevonden die PVC-vrije muurstickers verkopen 🙂

  5. Simone avatar
    Simone

    Hoi Manon,

    Goed artikel!
    Welke plant zou jij adviseren voor een babykamer & peuterkamer?

    Groetjes Simone

  6. Manon Gagic avatar
    Manon Gagic

    Sanseveria vind ik erg makkelijk in onderhoud en zuivert goed.

  7. Sylvia avatar
    Sylvia

    Beste,

    Door wie kan je in België zo'n test voor de luchtkwaliteit laten uitvoeren?

  8. Corinne avatar
    Corinne

    Wij willen ook muurstickers op de kinderkamer plakken. Welke zijn niet schadelijk? Ik heb muurstickers van 'ecologisch PVC' gevonden, zijn deze veilig?

  9. Manon avatar
    Manon

    Hoi, goede vraag, ik heb me hier nog nooit in verdiept. Ik zou kijken of ze stinken. Als ze stinken (ik verwacht mogelijk zo'n douchegordijn geurtje) dan zou ik ze niet ophangen in de kinderkamer. Maar ik heb dit verder eigenlijk nog nooit uitgezocht. Ben wel benieuwd wat er ecologisch is aan pvc hihi, super milieuonvriendelijk, maar misschien hebben ze geen weekmakers gebruikt wat dan iig een voordeel is. Groetjes, Manon

  10. Suvios Brise avatar
    Suvios Brise

    Handige tips om de luchtkwaliteit in de babykamer te verbeteren. Goede meubels en een goed matras is ook een erg goede tip!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *