In de lever van ongeboren kindjes wordt bisphenol A, BPA, aangetroffen. Hieruit blijkt dat ongeboren kindjes al bloot staan aan het schadelijke BPA. Daarnaast is aangetoond dat de ongeboren kinderen BPA niet op dezelfde manier kunnen afbreken als volwassenen waardoor de schadelijke effecten van BPA mogelijk heftiger zijn.
Ongeboren kindjes verwerken BPA slechter
Onderzoekers aan de universiteit van Michigan deden onderzoek naar de aanwezigheid van BPA in leverweefsel van ongeboren kinderen in het eerste en tweede trimester van de zwangerschap. Hieruit bleek ten eerste dat er BPA aanwezig is, waaruit blijkt dat al tijdens de zwangerschap kinderen blootgesteld worden aan de chemische stof. Ten tweede bleek er veel meer ‘vrij-BPA’ aanwezig te zijn in tegenstelling tot de gebonden vorm die BPA heeft wanneer ons lichaam het uit gaat scheiden. Conclusie is daarom dat ongeboren kinderen niet in staat zijn om BPA op dezelfde manier weer uit hun lichaam te krijgen als volwassenen.
In studies rondom de schadelijkheid van BPA wordt regelmatig aangegeven dat ons lichaam goed in staat is om BPA uit te scheiden. Het is dus van belang te beseffen dat volwassenen in staat zijn BPA uit te scheiden, maar ongeboren kinderen niet.
Zelf invloed uitoefenen tijdens zwangerschap
Daarbij komt dat de aangetroffen niveaus van BPA in het leverweefsel van de ongeboren kindjes behoorlijk van elkaar verschillen. Bij het ene kindje was veel meer BPA aanwezig dan bij het andere kindje. Het goede nieuws lijkt dus te zijn dat je er invloed op kunt uitoefenen en BPA zoveel mogelijk kunt vermijden.
BPA meer informatie in andere blogs
Lees onze andere blogs over BPA om meer te weten te komen over BPA en hoe het te vermijden. In het kort helpt het al heel veel als je geen voedsel uit blik eet, kassabonnetjes niet aanpakt en geen voedsel bewaart en klaarmaakt in BPA-houdend plastic (polycarbonaat).
Geef een reactie